Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: Ποσοτικές και Ποιοτικές Μέθοδοι στις Βιβλιοθήκες

Quantitative and Qualitative Methods in Libraries - QQML2009

Τόπος και ημ. διεξαγωγής: Χανιά, Κρήτη 26-29 Μαΐου 2009

Πληροφορίες: www.isast.org



(μετάφραση από το κείμενο της ιστοσελίδας)

Οι Ποιοτικές και Ποσοτικές Μέθοδοι (ΠΠΜ) - Quantitative and qualitative methods (QQM) έχουν αποδειχθεί ως τα πιο δημοφιλή εργαλεία για τους Βιβλιοθηκονόμους, λόγω της συνεχούς χρησιμότητάς τους στην καθημερινή και επαγγελματική τους ζωή. Οι ΠΠΜ στοχεύουν στην σωστή αξιολόγηση και τη βελτίωση των υπηρεσιών εφαρμόζοντας μεθόδους μέτρησης της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας.

Ταυτόχρονα, οι ΠΠΜ είναι το απαραίτητο στοιχείο για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στη σωστή κατανομή κονδυλίων και άλλων εναλλακτικών χρηματοδοτικών λύσεων που ενδεχομένως απορροφηθούν από Βιβλιοθήκες ή άλλους φορείς που σχετίζονται με παρόμοιας φύσης θέματα. Ως εκ τούτου, οι βιβλιοθηκονόμοι χρησιμοποιούν τις ΠΠΜ στο να προσδιορίσουν το πότε και γιατί οι υπηρεσίες τους γίνονται αποδεκτές (και κατά συνέπεια αποτελεσματικές) από και προς τους χρήστες. Αυτό αποτελεί το σημείο εκκίνησης για την άμεση εφαρμογή καινοτόμων δράσεων που αποσκοπούν στη συνέχιση της άριστης αποδοτικότητας των υπηρεσιών που πραγματεύονται με βιβλιοθηκονομικά θέματα.

Η συστηματική ανάπτυξη της διαχείρισης της ποιότητας στις βιβλιοθήκες απαιτεί ένα λεπτομερές πλαίσιο, που περιλαμβάνει: α) τα πρότυπα διαχείρισης ποιότητας β) τη μέτρηση των δεικτών που αφορούν στην ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση γ) την προγραμματισμένη αυτο-αξιολόγηση και δ) τους κανόνες λειτουργίας. Τα εν λόγω πρότυπα θεωρούνται εργαλεία πρακτικής μορφής που εστιάζουν στη συγκριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Η βασική τους λειτουργία είναι να διατυπώσουν υπεύθυνα τη σχέση μεταξύ του πελάτη (χρήστης βιβλιοθήκης) και του προμηθευτή (υπηρεσίες βιβλιοθήκης) και συνάμα να παρέχουν μια συστηματική προσέγγιση για τη συνεχώς μεταβαλλόμενη πορεία προς την αριστεία.

Οι εσωτερικές και εξωτερικές σχέσεις των Βιβλιοθηκών εξαρτώνται άμεσα από τις επικοινωνιακές και μεθοδικές (όσον αφορά τις συνεργασίες) τους ικανότητες, την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν, τις ευκαιρίες που δύνανται να εκμεταλλευτούν και την αποτελεσματική εφαρμογή προγραμμάτων που αποσκοπούν στην ενημέρωση αλλά και αναβάθμιση των υπηρεσιών τους.


Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ASMDA International Society


Ζάχος Πολυβίου

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ζάχο μήπως γνωρίζεις επιπλέον στοιχεία για το συνέδριο να μας δώσεις;

Zachos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Zachos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Zachos είπε...

Αγαπητέ/ή Ανώνυμε/η

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανιών http://www.maich.gr/ που βρίσκεται στο Αλσύλιο Αγροκεπίου και το τηλέφωνο είναι +30 28210 35000 ή μπορείς να στείλεις email στο info@maich.gr .

Επειδή η ιστοσελίδα του συνεδρίου είναι αρκετά μεγάλη, αντιλαμβάνεσαι ότι θα μου ήταν δύσκολο να μεταφράσω ολόκληρο το περιεχόμενο οπότε πες μου ακριβώς τι θέλεις να ξέρεις για να μπορέσω εγώ ή κάποιος/α άλλος/η συνάδελφος να το εντοπίσει και να σου αποσταλούν μέσω του blog οι πληροφορίες που χρειάζεσαι.
Σου υπενθυμίζω ότι η ιστοσελίδα του συνεδρίου είναι http://www.isast.org

Οι δύο πιο πάνω διαγραφές έγιναν απο εμένα λόγω κάποιου μπερδέματος με τον υπολογιστή... sorry :)

Ζ.

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου