Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Η Κύπρος Ψηφιοποιείται


Το Ινστιτούτο Κύπρου αναλαμβάνει δράση για τη Europeana

ΠΡΟΤΑΞΗ
Με στόχο να δημιουργήσει ψηφιακά αντίγραφα της κυπριακής ιστορίας και του πολιτισμού, το Ινστιτούτο Κύπρου θα συντονίσει τους φορείς των αρχείων στο θέμα της ψηφιοποίησης.


Με κοινοτικά κονδύλια 1 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια, το Ινστιτούτο Κύπρου αναλαμβάνει δράση για την αύξηση της κυπριακής συμμετοχής στη μεγάλη ευρωπαϊκή βιβλιοθήκη, τη Europeana. Στο διαδικτυακό κόμβο, που βρίσκεται σε λειτουργία από τις αρχές του έτους, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν 43 έργα που κατατέθηκαν από τη χώρα μας, τα οποία αντιστοιχούν στο 0,1% του συνόλου των ψηφιοποιημένων έργων της Europeana.Τα προβλήματα με τα πνευματικά δικαιώματα, οι ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνογνωσία, αλλά και η απροθυμία ορισμένων από τις αρχές, που διατηρούν μεγάλο ιστορικό αρχείο, να συνεργαστούν, στοίχισαν στην Κύπρο μια ελλιπή συμμετοχή στην ιστοσελίδα που φιλοδοξεί να αναδείξει τον πολιτισμό των χωρών της Ευρώπης.

ΡΙΚ, ΓΤΠ, Εκκλησία κ.ά.

Η κατάσταση όμως έρχεται να αλλάξει, χάρη στο κονδύλι 1 εκατ. ευρώ που χορηγεί η ΕΕ στη χώρα μας για την ψηφιοποίηση του πολιτιστικού και ιστορικού της υλικού. Τη διαχείριση του κονδυλίου έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Κύπρου, το οποίο στις αρχές του μήνα συγκάλεσε σε σύσκεψη τους φορείς του υλικού. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, του ΡΙΚ, της Εκκλησίας Κύπρου, του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Λεβέντειου Μουσείου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου κ.ά., στους οποίους, ο αρμόδιος ερευνητής του Ινστιτούτου, με ειδίκευση σε θέματα ψηφιοποίησης, Μαρίνος Ιωαννίδης εξήγησε τις ανάγκες της κυπριακής συμμετοχής και το υλικό που απαιτείται να ψηφιοποιηθεί, για να λάβει στο τέλος τη συγκατάθεση όλων για συνεργασία.

Ψηφιακή αναπαράσταση

Η ψηφιοποίηση του κυπριακού ιστορικού και πολιτιστικού υλικού θα γίνει μέσα από τρία κοινοτικά προγράμματα, τα οποία ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο. Στα πρώτα δύο, το "Αθήνα" και το "Europeanalocal", θα συλλέγεται το υλικό που υπάρχει σε δυϊκή μορφή, όπως οι φωτογραφίες, οι χάρτες, τα βιβλία ή το οπτικοακουστικό υλικό που διατηρείται ακόμα σε γραμμική μορφή (πχ. οι μαγνητοταινίες του ΡΙΚ) και θα ψηφιοποιούνται με ειδικό εξοπλισμό που θα παράσχει το Ινστιτούτο. Στο τρίτο πρόγραμμα, το "3d-conform", στο οποίο η χώρα μας έχει επιλεγεί ως ένα από τρία κέντρα ψηφιοποίησης, θα γίνεται η τρισδιάστατη απεικόνιση των κυπριακών μνημείων. Σημαντικά μνημεία, δηλαδή, όπως οι οικισμοί της Χοιροκοιτίας ή της Παλαίπαφου θα αναπαρασταθούν ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις, με τη χρήση του κατάλληλου προγράμματος και του υφιστάμενου δυϊκού υλικού (φωτογραφίες, χάρτες κτλ). Η απεικόνιση των μνημείων θα συνδυαστεί και με το παράπλευρο υλικό (εικόνες, βιβλιογραφία), προκειμένου οι χρήστες της να έχουν μια πιο πλήρη εικόνα τους.

Τα Κατεχόμενα

Τα τρία χρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ αποτελούν παράλληλα μια ευκαιρία να καταγράψουμε τα μνημεία που βρίσκονται στα κατεχόμενα, και τα οποία κατά καιρούς έχουμε δει να καταστρέφονται ή να πωλούνται στο εξωτερικό. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ερευνητές του Κυπριακού Ινστιτούτου προγραμματίζουν επαφές με Τουρκοκυπρίους φορείς, στοχεύοντας σε συνεργασία, για τη συλλογή και απεικόνιση του πολιτιστικού υλικού από τη βόρεια Κύπρο.
Στην ουσία, το όλο εγχείρημα επιχειρεί να δημιουργήσει τέτοια αντίγραφα της κυπριακής ιστορίας σε ψηφιακή μορφή, που να μείνουν στο χρόνο. "Είναι σημαντικό να διατηρηθεί όλο αυτό το αρχείο, που έχει εκτεθεί με τον χρόνο σε κακές καιρικές συνθήκες, σεισμούς και πολέμους. Να δώσουμε το μήνυμα ότι έχουμε σπουδαίο ρόλο σε θέματα πολιτισμού", σχολιάζει ο κ. Ιωαννίδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την καλή πορεία της συνεργασίας με τους φορείς.
INFO:
http://www.europeana.eu

ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ
Κωδικός άρθρου: 854926
ΠΟΛΙΤΗΣ - 21/02/2009, Σελίδα: 26

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου