Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

Κυπριακή Βιβλιοθήκη: Λύσεις υπάρχουν. Βούληση;!

Ικανοποιητική εναλλακτική λύση στέγασης θεωρείται το Δημοτικό Θέατρο.

Έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση για τη συνεχιζόμενη απαξίωση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης εκφράζει η Ένωση Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), η οποία ανήσυχη παρακολουθεί να χρονίζουν και να αβγαταίνουν, τα δομικά και θεσμικά προβλήματα του θεσμού.

«Τζίφος» εκτιμάται ότι είναι το αποτέλεσμα και της πιο πρόσφατης συζήτησης στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής στις 27 Σεπτεμβρίου όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι κανονισμοί που διέπουν την ΚΥΒΙ και με αφορμή τη συζήτηση αυτή το ΔΣ της ΚΕΒΕΠ εκφράζει τις απόψεις της για τις εξελίξεις.

Οι βιβλιοθηκονόμοι διαπιστώνουν ότι από την προηγούμενη φορά που κλήθηκαν να καταθέσουν άποψη στην Επιτροπή και σημείωναν ότι «η αδιαφορία και η απαξίωση της Πολιτείας έναντι της Κυπριακής Βιβλιοθήκης δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως αδιαφορία και απαξίωση έναντι της Παιδείας και του Πολιτισμού αυτού του τόπου». Τίποτε δεν έχει αλλάξει, ούτε όσον αφορά τη στάση της Πολιτείας ούτε όσον αφορά τη νοοτροπία αντιμετώπισης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης.

Η απογοήτευση εκπορεύεται από τη διαπίστωση ότι αντί της σωρείας των προβλημάτων της ΚΥΒΙ, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα των ληξιπρόθεσμων βιβλίων και της ποινής που (δεν) επιβάλλεται στους χρήστες, ενώ οι βουλευτές εστίασαν κατόπιν την προσοχή τους στον αριθμό αυτών των βιβλίων, «ωσάν αυτό να είναι το μέγιστο πρόβλημα της ΚΥΒΙ». Όπως σημειώνει η ΚΕΒΕΠ, μάλιστα, οι βουλευτές κατέληξαν στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι τα βιβλία αυτά έχουν απολεσθεί(!) και ότι πρόκειται, επιπλέον, για βιβλία μεγάλης ιστορικής ή συλλεκτικής αξίας, όσο κι αν οι παριστάμενοι λειτουργοί της Βιβλιοθήκης επεξήγησαν αναλυτικά την αυστηρή πολιτική της, όσον αφορά τη διαφύλαξη τέτοιου είδους υλικού.

Παρακολουθώντας τις κατοπινές δηλώσεις των βουλευτών στα ΜΜΕ, η ΚΕΒΕΠ συνειδητοποίησε ότι αυτό που έλαβε χώρα στην Επιτροπή Παιδείας, δεν ήταν ούτε αυτή τη φορά η δρομολόγηση διαδικασιών για επίλυση των πάγιων και καυτών προβλημάτων, αλλά η χιλιοειπωμένη καταγραφή επιμέρους κακώς εχόντων, που αποτελούν «παρωνυχίδες» των ουσιαστικών δεινών, που είναι το ζήτημα του θεσμικού/ νομικού πλαισίου της ΚΥΒΙ, η έλλειψη επαρκούς προσωπικού και το στεγαστικό ζήτημα.

Στα δύο πρώτα ζητήματα παρατηρείται μόνιμη στασιμότητα, ενώ για το στεγαστικό ζήτημα έχουν σημειωθεί κάποιες εξελίξεις που ουδόλως ικανοποιούν την ΚΕΒΕΠ. Συγκεκριμένα, η ΚΥΒΙ έχει πλέον κατακερματιστεί μεταξύ των παλαιών κτηρίων δίπλα στο κεντρικό Ταχυδρομείο, το Πληροφοριακό Τμήμα στον πρώτο όροφο του κτηρίου της Φανερωμένης, κάποια γραφεία σε δωμάτια σε κτήριο απέναντι από την εκκλησία Φανερωμένης. Επίσης υπάρχει το βιβλιοστάσιο/ κέντρο συντήρησης/ αποθηκευτικός χώρος στον Στρόβολο. Πάγια θέση της Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων είναι ότι το κτηριακό πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί οριστικά κι όχι με μπαλώματα.

Προτάσεις για στέγη της ΚΥΒΙ
Υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με την ανέγερση της νέας Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, τις οποίες θεωρεί ευχάριστες και τις χαιρετίζει, η ΚΕΒΕΠ καταθέτει προτάσεις «για ενιαία, επαρκή και αξιοπρεπή στέγαση της ΚΥΒΙ». Εκφράζει, παράλληλα, την αντίθεσή της με πρόσφατες δημοσιευμένες στον Τύπο απόψεις περί συγχώνευσης της ΚΥΒΙ με τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ρόλοι των δύο βιβλιοθηκών είναι πολύ διαφορετικοί, πράγμα που συνάγεται και από τον ίδιο τον Νόμο περί Κυπριακής Βιβλιοθήκης.

Η πρώτη και ιδανικότερη από τις προτάσεις προβλέπει την παραχώρηση κυβερνητικής γης και ανέγερση νέας Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Σχετικές προτάσεις έχουν ήδη κατατεθεί προφορικώς από την Πολεοδομία, αλλά η ΚΕΒΕΠ δεν βλέπει να υπάρχει η απαραίτητη κινητικότητα εκ μέρους της Πολεοδομίας. Εφόσον κρίνεται ανέφικτο λόγω της οικονομικής κατάστασης, προτείνονται εναλλακτικά δύο ακόμη ενδιαφέρουσες λύσεις: η αξιοποίηση του παρόντος κτηρίου του Δημαρχείου Λευκωσίας και του κτηρίου του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.

Το Δημαρχείο αναμένεται να μετακινηθεί στις εγκαταστάσεις που ήδη είναι υπό ανέγερση πλησίον της Δημοτικής Αγοράς. Η ΚΕΒΕΠ εκτιμά ότι το κτήριο που θα εκκενωθεί, είναι ιδανικό για χρήση από την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, εφόσον γειτνιάζει και με το υπάρχον κτήριο της ΚΥΒΙ, το οποίο μπορεί να ανακαινισθεί και να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Μετά την πτώση της στέγης του, το κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου παραμένει αναξιοποίητο, στο έλεος του χρόνου και των καιρικών συνθηκών. Η ΚΕΒΕΠ, λοιπόν, εκφράζει την πεποίθηση ότι με δεδομένη τη λειτουργία ήδη αρκετών θεατρικών και άλλων σκηνών στη Λευκωσία και με δεδομένη την επικείμενη ολοκλήρωση της ανέγερσης του νέου κτηρίου του ΘΟΚ, το κτήριο μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί, κατάλληλα διαμορφωμένο, για τη στέγαση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, εφόσον δεν προχωρεί και η ιδέα της αξιοποίησής του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Τα ευχολόγια, οι επισημάνσεις, οι συνεδριάσεις και οι συναντήσεις με τους εκάστοτε υπουργούς δεν θεράπευσαν κανένα πρόβλημα. Λύσεις υπάρχουν. Βούληση υπάρχει;», αναρωτιέται καταλήγοντας η ανακοίνωση της ΚΕΒΕΠ. 

Εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος, 28 Οκτωβρίου 2011
http://www.philenews.com/Digital/ClipForm.aspx?nid=4009729

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου