Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Καταθλιπτική η εικόνα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της ΕλλάδαςΔύο δημοσιεύματα αυτού του μήνα ( 8 Οκτ. 2011) της εφημερίδας «Τα Νέα» δείχνουν την τραγική θέση στην οποία, δυστυχώς, έχει περιέλθει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

1.
Εθνική Βιβλιοθήκη: Ενας ιστορικός θησαυρός στο έλεος των... ποντικών

Κίνδυνοι πυρκαγιάς, βρώμικα και υγρά υπόγεια με ποντίκια, βιβλία εξαφανισμένα, υπόνοιες διαφθοράς. Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης σήμερα, 131 χρόνια μετά τη ρήση του Εμμανουήλ Ροΐδη, ότι η ίδια αυτή Βιβλιοθήκη αποτελεί «εθνικόν αίσχος». Το υπουργείο Παιδείας και η νέα Εφορευτική Επιτροπή θέλουν να κάνουν αλλαγές. Θα τα καταφέρουν;


2.
Κανείς δεν γνωρίζει τι υπάρχει στα ράφια της

Με όλα τα προβλήματα, δεν έχει καν ακόμη συζητηθεί το μέλλον της Βαλλιανείου, όταν θα είναι έτοιμη η Βιβλιοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Και κάποιοι αναρωτιούνται πώς θα κατασκευαστεί μια νέα Βιβλιοθήκη χωρίς να έχει πρώτα καθοριστεί το ακριβές περιεχόμενό της. Αυτό υπονοεί δύο πράγματα: το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχει απογραφή στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς διαθέτει και τι ακριβώς έχει χαθεί ή κλαπεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου