Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Αγόρασε ένα βιβλίο και σώσε ένα αδέσποτο

Η αίσθηση της φθινοπωρινής θαλπωρής και η μυρωδιά του βιβλίου απλώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στον χώρο της παλαιάς αγοράς Λευκωσίας. Ο φιλοζωικός σύνδεσμος P.A.W.S. (Protecting Animals Without Shelter) διοργάνωσε ένα διήμερο παζαράκι με σύνθημα «Αγόρασε ένα βιβλίο και σώσε ένα αδέσποτο». Πρωταρχικός τους στόχος, να συνεχίζουν να βοηθούν εγκαταλελειμμένα ζώα, αναλαμβάνοντας παράλληλα συμβουλευτικό και διαμεσολαβητικό ρόλο για όσους βρήκαν κάποιο αδέσποτο αλλά δεν ξέρουν πώς να το προστατεύσουν. Παράλληλα, σκοπός των εθελοντών είναι να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία σχετικά με το περιβάλλον, προωθώντας την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η Εβίτα Χαραλάμπους, εθελόντρια της ομάδας P.A.W.S., προγραμματίζουν τέσσερις φορές τον χρόνο παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου. «Αρχικά είχε διάρκεια μιας ημέρας. Όμως ο κόσμος αγκάλιασε την πρωτοβουλία και πλέον το μετατρέψαμε σε διήμερο», είπε. Το παζαράκι νέων και κυρίως μεταχειρισμένων βιβλίων ξεκίνησε πριν από τριάμισι χρόνια. «Τότε είχαμε πολύ λιγότερα βιβλία προς πώληση. Σήμερα έχουμε πέρα από 3.500 τίτλους», ανέφερε και εξήγησε πως όλα προέρχονται από δωρεές. «Έχουμε ακόμη και συλλεκτικά βιβλία και αρκετές παλιές εκδόσεις. Το παλαιότερο είναι του 1905». 

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι μια οικογένεια και οποιοσδήποτε άλλος αγαπά το βιβλίο, μπορεί να βρει εκείνο που ψάχνει σε πολύ χαμηλή τιμή (από €1 έως €5). «Όσα βιβλία έρχονται τα περνάμε από διαλογή. Τα σκισμένα ή φθαρμένα δίνονται για ανακύκλωση», είπε και συνέχισε: «Αντιληφθήκαμε ότι όλα αυτά τα βιβλία θα πηγαίναν στην καλύτερη περίπτωση σε κάδο της ανακύκλωσης. Εμείς τα σώζουμε από τον κάδο και εισάγουμε τη νοοτροπία της επαναχρησιμοποίησης».

Σχολίασε, μάλιστα, ότι αυτή τη φορά σημειώθηκε μεγαλύτερη προσέλευση από κάθε προηγούμενη, αφού πούλησαν πέρα από 1.000 βιβλία. «Ήταν συγκινητικό για εμάς, διότι πέρα από τη στήριξη του κόσμου στο έργο μας, παρατηρείται και η στροφή στο βιβλίο και παράλληλα στην οικολογική συνείδηση». Εξήγησε παράλληλα ότι όποιο βιβλίο και αν επιλέξει ο επισκέπτης στο παζαράκι, συνεισφέρει απευθείας στη διαβίωση και περίθαλψη ενός ζώου, αφού η τιμή του μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα τενεκεδάκι τροφής, σε ένα αντιπαρασιτικό φάρμακο. Δεν παρέλειψε, τέλος, να καλέσει τον κόσμο να δωρίσει βιβλία ή και άλλα αντικείμενα που δεν τα χρειάζεται, ενισχύοντας τις προσπάθειές τους. Όπως ενημέρωσε ο χώρος συλλογής των αντικειμένων είναι το κατάστημα Pet Bloom, στη Λακατάμια. Παράλληλα μπορούν να τους υποστηρίξουν αγοράζοντας το ημερολόγιό τους, το οποίο φέτος αφιερώνεται σε 12 ζώα που διέσωσαν, αναφέροντας την ιστορία του. Όλα τα έσοδα των δράσεων του P.A.W.S. δίνονται για τα ιατρικά και άλλα έξοδα των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται υπό την προστασία του.

120 ζώα επιβλέπουν οι εθελοντές του P.A.W.S.

Ο μη κερδοσκοπικός, φιλοζωικός σύνδεσμος, δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια. Σήμερα συμμετέχουν σε αυτόν 24 μέλη-εθελοντές από όλη την Κύπρο, ενώ υπό την προστασία του βρίσκονται 100 σκυλιά και 20 γάτες. Όπως εξήγησε η Εβίτα Χαραλάμπους, ο P.A.W.S. αποτελεί ένα δίκτυο επικοινωνίας και στήριξης για τα αδέσποτα ζώα. Πέρα από τους σκύλους και τις γάτες, έχουν βοηθήσει πουλιά, χελώνες και άλλα είδη.

«Ως σύνδεσμος δεν έχουμε δικό μας καταφύγιο, ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε ανεξάρτητα και χωρίς χωροταξικούς περιορισμούς σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Όμως, συνεργαζόμαστε με αρκετά κοινοτικά καταφύγια και επίσης με κόσμο που βρίσκει αδέσποτα ζώα. Για παράδειγμα, αν κάποιος βρει έναν χτυπημένο σκύλο στον δρόμο, εμείς μπορούμε να τον κατευθύνουμε και να τον βοηθήσουμε για την περίθαλψή του και παράλληλα αναλαμβάνουμε τα κτηνιατρικά έξοδά του. Το θέμα είναι η φιλοξενία, όπου όμως, έχουμε αρκετά σπίτια τη διάθεσή μας για αυτό τον σκοπό», είπε και εξήγησε ότι επιθυμία τους είναι να παραμένουν εκτός καταφυγίων και κλουβιών, όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα. «Αν κάποιος δεν μπορεί να κρατήσει το αδέσποτο που βρήκε έως ότου το αναλάβει μια ανάδοχη οικογένεια, τότε έρχεται σε εμάς. Δρούμε υποστηρικτικά», σημείωσε.

Ο σκοπός που δημιουργήθηκαν είναι η εδραίωση της φιλοζωίας στην Κύπρο, μέσα από δράσεις για την υποστήριξη και προώθηση των δικαιωμάτων των ζώων, της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας, της εξάλειψης του φαινομένου της κακοποίησης και της εγκατάλειψης, καθώς και της επιμόρφωσης σε ομάδες παιδιών, νέων και ενηλίκων. Για αυτό τον λόγο συνεργάζονται και με σχολεία. «Θέλουμε ο κόσμος να μη φοβάται να βοηθήσει και συνάμα να μη φοβάται να ζητήσει βοήθεια».

  Δέσποινα Ψύλλου 
Φιλελεύθερος 14/11/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου