Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόοδος στα θέματα σχολικών βιβλιοθηκών στην Κύπρο

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπέγραψαν στις 4 Σεπτεμβρίου Μνημόνιο Συναντίληψης για υλοποίηση του έργου αναβάθμισης των Σχολικών Βιβλιοθηκών, κατά τη διάρκεια Δημοσιογραφικής Διάσκεψης. Το έργο υποστηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) και η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Kύπρου. 





Το έργο  βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, αφού  έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση με την ένταξη στον ενιαίο κατάλογο των εγγραφών της Σεβερείου Βιβλιοθήκης, της Κυπριακής Βιβλιογραφίας του Λυκείου Κολοσσίου, μέρος της συλλογής του Λυκείου Κύκκου Β’, ενώ έχει ήδη αρχίσει η επεξεργασία των συλλογών του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως, Αγίου Σπυρίδωνα  καθώς επίσης και του Γυμνασίου Ακροπόλεως. Επιπλέον αρκετά σχολεία όπως το Λύκειο Λάρνακας και το Γυμνάσιο ‘Εμπας έχουν έρθει σε επικοινωνία με την ομάδα υποστήριξης του έργου για τη συμμετοχή τους στην όλη προσπάθεια. Στόχος είναι να ενταχθούν και να οργανωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες Σχολικές Βιβλιοθήκες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  Στη συνέχεια το έργο φιλοδοξεί να επεκταθεί και να καλύψει την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο έργο μέσα από το οποίο δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας, αφού ένα βιβλίο θα μηχανογραφείται μόνο μία φορά για το σύνολο των σχολικών βιβλιοθηκών. Μέσα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν αρχικά εντός του πανεπιστημίου και στη συνέχεια σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, εντοπίστηκε πρόβλημα στις δεξιότητες  πληροφοριακής παιδείας των μαθητών. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την αναγνώριση της σημασίας αλλά και του επιπέδου της πληροφοριακής παιδείας, η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΒΤΠ) προχώρησε στη δημιουργία της βασικής υποδομής για την αναβάθμιση των σχολικών βιβλιοθηκών σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ),  συγκεκριμένα στη δημιουργία ενός ενιαίου καταλόγου για τις σχολικές βιβλιοθήκες.
 Η δημιουργία του ενιαίου καταλόγου σχολικών βιβλιοθηκών είναι το πρώτο και βασικό βήμα για την αναβάθμισή τους. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν πιο ελκυστικές στην προσέλκυση των εκπαιδευτικών και των μαθητών και θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της φιλαναγνωσίας. Παράλληλα η μετατροπή των σχολικών βιβλιοθηκών σε κέντρα πληροφόρησης και διαφύλαξης της γνώσης για κάθε σχολική κοινότητα θα συμβάλει στο να καταστούν αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου