Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Επέκταση συλλογών Worldcat



Το Πανεπιστήμιο του Michigan και το OCLC (Online Computer Language Centre) ανακοίνωσαν από κοινού την επιτυχή μεταφορά της βάσης δεδομένων του OAIster στον OCLC. Η προσθήκη της βάσης δεδομένων του OAIster στον παγκόσμιο συλλογικό κατάλογο WorldCat.org καθιστά διαθέσιμες και προσβάσιμες ελεύθερα στο διαδίκτυο περισσότερες από 23 εκατομμύρια εγγραφές από 1100 ψηφιακές συλλογές. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι η συνέχιση της ανοικτής πρόσβασης σε χιλιάδες ψηφιακές συλλογές και η επέκταση της συλλογής του Worldcat σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών θεμάτων.
Τον Ιανουάριο του 2010 το OCLC σχεδιάζει να θέσει σε κυκλοφορία μια ξεχωριστή βάση ανοικτής πρόσβασης παρέχοντας ένα μοναδικό σύνδεσμο URL προς τις εγγραφές του OAIster. Οι εγγραφές του OAIster θα συνεχίσουν να ευρετηριάζονται από τον Worldcat.org και θα είναι προσβάσιμες μαζί με τις βιβλιογραφικές εγγραφές βιβλιοθηκών από όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για τη Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς το Ιδρυματικό της Καταθετήριο ΚΤΙΣΙΣ μέσω του πρωτόκολλου επικοινωνίας OAI-PMH (Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting) παρέχει τα μεταδεδομένα του στον OAIster με αποτέλεσμα να διαδίδεται και να προβάλλεται η ερευνητική δραστηριότητα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου μέσω του παγκόσμιου συλλογικού καταλόγου Worldcat.org.
Αναζητώντας άρθρα με συγγραφέα τον Αντώνη Δανό στον παγκόσμιο συλλογικό κατάλογο Worldcat.org εμφανίζει 9 αποτελέσματα με εγγραφές από τη Συλλογή Ακαδημαϊκές Δημοσιεύσεις του ιδρυματικού καταθετήριου Κτίσις. Επίσης αναζητώντας με τον όρο Λεμεσός μας εμφανίζει 168 αποτελέσματα με εγγραφές από την ψηφιακή συλλογή Φωτογραφίες Γυμναστικού Συλλόγου Ολύμπια (ΓΣΟ).

Πηγή
http://worldcat.org/blogs/archives/2009/11/open-archives-content-added-to.htm


Πέτρος Αρτέμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου