Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Η  Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου αποφάσισε ότι θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων τροποποιώντας την καταχώριση στον κατάλογο που προηγουμένως αναφερόταν στην «σφαγή» των Αρμενίων (LC Subject heading: Armenian massacres).

H απόφαση της Δρ. Κάρλα Χέιντεν, της Επικεφαλής της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, μετά από διμερείς επιστολές προς τη Βιβλιοθήκη και επίσημο αίτημα για αλλαγή θέματος (subject heading) που ξεκίνησε από τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες. Αυτή η αλλαγή προέκυψε καθώς τόσο η Βουλή όσο και η Γερουσία εξέδωσαν καθολικό ψήφισμα  που αναγνωρίζουν τα γεγονότα της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 2019.

Μέχρι πρότινος η δρ Κάρλα Χέιντεν δήλωνε ότι ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Γενοκτονία των Αρμενίων». Ωστόσο, αίτημα των Αρμενίων ήταν να υπάρξει ευθυγράμμιση με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων που προχώρησε στην αναγνώριση, κατά πλειοψηφία. Η πρώτη επιστολή εστάλη από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής (Armenian National Committee of America – ANCA) στις 4 Δεκεμβρίου 2019.

«Ο ρόλος της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου δεν είναι να παράγει εξωτερική πολιτική ή διπλωματία. Είναι να υπηρετεί ως κέντρο έρευνας και γνώσης για το Κογκρέσο, την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτήν τη διάσταση, η βιβλιοθήκη θα πρέπει να καθοδηγείται από τις αρχές της ευρυμάθειας και της αλήθειας, όχι από την έκφραση γεωπολιτικών ανησυχιών», αναφερόταν στην επιστολή διαμαρτυρίας που εστάλη τον Αύγουστο, και η οποία φέρει τις υπογραφές τεσσάρων βουλευτών, των Άνταμ Σιφ, Γκας Μπιλιράκης, Τζάκι Σπέιερ και Φρανκ Παλόνε.

«Είναι ευπρόσδεκτη είδηση ​​ότι το Συνέδριο της Βιβλιοθήκης, κατόπιν προτροπής μας, θα χρησιμοποιήσει τώρα τον ιστορικά ακριβή όρο «Γενοκτονία των Αρμενίων». Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα για να ξεπεραστεί η πολυετής εκστρατεία άρνησης που έχει φιμώσει πάρα πολλούς για τη δολοφονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων», είπε ο Γερουσιαστής Άνταμ Σκιφ.

«Χαίρομαι που η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου επέλεξε να τιμήσει το αίτημα της Αρμενίας να αλλάξει το θέμα, ώστε να ταιριάζει με το ιστορικό γεγονός ότι οι Οθωμανοί Τούρκοι διέπραξαν μια γενοκτονική εκστρατεία στις αρχές του 20ου αιώνα που στόχευαν συστηματικά και αδίστακτα Αρμένιους», δήλωσε ο Γερουσιαστής Παλλόνε. «Αυτή η αλλαγή καθιερώνει την κατηγοριοποίηση που αξίζει η Γενοκτονία των Αρμενίων για να ταιριάξει με τα ιστορικά αρχεία και βοηθά να αποτελέσει παράδειγμα για τους μελετητές παγκοσμίως. Η αλλαγή της Βιβλιοθήκης ακολουθεί το σημαντικό προηγούμενο που έθεσε το Κογκρέσο πέρυσι, όταν τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και η Γερουσία ενέκριναν ψηφίσματα για τον εορτασμό της Γενοκτονίας των Αρμενίων."

Σημείωση: Παρόμοιο θέμα υφίσταται με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, και την επακόλουθη Κατοχή: Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, δυστυχώς, ορίζει την αντίστοιχη θεματική ως: Cyprus -- History -- Cyprus Crisis, 1974-

Δέστε περισσότερες λεπτομέρειες: https://armenianweekly.com/2020/10/21/breaking-library-of-congress-corrects-armenian-massacres-subject-heading-to-armenian-genocide/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου