Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Κυπριακή Βιβλιοθήκη: διασφαλίστηκε το οικόπεδο - έναρξη εργασιών πότε;

Το νέο κτήριο της Κυπριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης θα ανεγερθεί στον χώρο της Αρχιγραμματείας και συγκεκριμένα εντός ενός μεγάλου τεμαχίου γης το οποίο βρίσκεται παραπλεύρως του υπουργείου Εσωτερικών και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης. Λίγο παρακάτω, θα ανεγερθεί το νέο κτήριο της Βουλής για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την επιλογή εργολάβου, με το διαθέσιμο κονδύλι να ανέρχεται στα €97,5 εκατομμύρια. 
Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Περδίκη πληροφόρησε γραπτώς τη Βουλή με επιστολή του, ημερομηνίας 3/2/2020, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, σε συνεδρία του, που πραγματοποιήθηκε στις 4/12/2019, την παραχώρηση τεμαχίου στον χώρο της Αρχιγραμματείας με σκοπό την ανέγερση κτηρίου για τη στέγαση της Κυπριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης. «Η αίτηση για την εκχώρηση τμήματος κρατικής γης για ανέγερση Κυπριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει υποβληθεί εκ νέου στην αρμόδια Υπουργική Επιτροπή στις 25/10/2019 μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του ημερομηνίας 4/12/2019 ενέκρινε την εκχώρηση προς τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Παιδείας, μέρους της κρατικής γης, με αριθμό τεμαχίου 1303 της ενορίας Τρυπιώτου - Δήμου Λευκωσίας, για σκοπούς ανέγερσης κτηρίου για τη στέγαση της Κυπριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Νουρής. 
Ωστόσο, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει το δεύτερο σκέλος της κοινοβουλευτικής ερώτησης του κ. Περδίκη, το οποίο αφορούσε το χρονοδιάγραμμα ανέγερσης του κτηρίου, τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες κ.ά. Αρμόδιος για να δώσει απαντήσεις επί του θέματος στη Βουλή είναι ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου. Πάντως, το συγκεκριμένο έργο δεν περιλαμβάνεται στα σημαντικά έργα που θα προωθηθούν κατά το τρέχον έτος όπως αυτά καταγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 που ψήφισε η Βουλή, τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Όπως μας λέχθηκε από το Τμήμα Κτηματολογίου, το κτήριο της Κυπριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης θα ανεγερθεί εντός κρατικού τεμαχίου γης συνολικού εμβαδού 16.655 τ.μ. και εκτιμημένης αξίας €12 εκατ. σε τιμές 1/1/2018. Σημειώνεται, ότι το εν λόγω τεμάχιο εκτιμήθηκε σε αξίες 1/1/2013 για €25 εκατ. Το κτήριο της Κυπριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης θα καταλαμβάνει εμβαδόν σχεδόν 3.000 τ.μ. Με βάση το τοπικό σχέδιο Λευκωσίας στη συγκεκριμένη περιοχή μπορούν να ανεγερθούν κτήρια μέχρι οκτώ ορόφων. Οι σύμβουλοι της Κυβέρνησης που ετοίμασαν μελέτη για αξιοποίηση των κρατικών «φιλέτων» γης πρότειναν την πώληση της γης που δεν αξιοποιήθηκε στην Αρχιγραμματεία με σκοπό την ανέγερση ξενοδοχείου πολυτελείας με χώρους στάθμευσης και υποδομές για συνέδρια. 
Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη έχει τις ρίζες της στη δημιουργία της Κυπριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης, το 1927, από τη Βρετανική Αποικιακή Κυβέρνηση. Λειτούργησε κάτω από τον έλεγχο του Δήμου Λευκωσίας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Με τον περί Κυπριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης νόμο του 1968, η Βιβλιοθήκη περιήλθε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και μετά το 1974 επέστρεψε στις αρχικές της εγκαταστάσεις στον προμαχώνα Ντ’ Αβίλα. Η Κυπριακή Εθνική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε με τον περί Κυπριακής Βιβλιοθήκης Νόμο του 1987 σύμφωνα με τον οποίον, η Κυπριακή Βιβλιοθήκη αποτελεί μιαν ανεξάρτητη υπηρεσία που υπάγεται κάτω από την άμεση αρμοδιότητα του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Ο Νόμος προβλέπει τον διορισμό επταμελούς Επιτροπής, η οποία συμβουλεύει τον υπουργό και τον διευθυντή της Βιβλιοθήκης για διάφορα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και λειτουργία της Βιβλιοθήκης.
Κρατικό Αρχείο
Επίσης, ποσό €7,7 εκατ. θα διατεθεί το 2020 για την ολική ανακαίνιση και διαμόρφωση του ιστορικού κτηρίου της Αρχιγραμματείας που στεγάζει σήμερα τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών με σκοπό τη μετακόμιση του Κρατικού Αρχείου. Τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών θα μετακομίσουν, σύντομα, σε ενοικιαζόμενο κτήριο στην περιοχή Χίλτον. Η απόφαση για στέγαση του Κρατικού Αρχείου στο κτήριο της Αρχιγραμματείας λήφθηκε σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 17/1/2019. Το διατηρητέο κτήριο διεκδικούσε και το υπουργείο Παιδείας για πολιτιστικές χρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου