Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015

«Θησαυροί σε βιβλιοθήκες της Κύπρου»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση και Συμπεράσματα για την Ημερίδα με τίτλο «Θησαυροί σε βιβλιοθήκες της Κύπρου»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2015 η ημερίδα με τίτλο «θησαυροί των βιβλιοθηκών της Κύπρου» που διοργάνωσε η ΚΕΒΕΠ σε συνεργασία με το Δήμο Πάφου στον πολυχώρο Παλιά Ηλεκτρική στη Πάφο.
Κατά την έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της Βιβλιοθήκης ως τροφοδότη της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής όπως επίσης και στο έργο της ΚΕΒΕΠ για την αναδιοργάνωση, τη μηχανογράφηση και την επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΒΕΠ κ. Παναγιώτης Θεμιστοκλέους, στο χαιρετισμό του, έκανε εκτενή αναφορά στο σημαντικό έργο της επαναλειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου, το οποίο αποτελεί το πνευματικό παιδί του κλάδου της Βιβλιοθηκονομίας – Επιστήμης της Πληροφόρησης τονίζοντας παράλληλα την  ανάγκη να γίνουν και άλλα βήματα για να φτάσει το επιθυμητό σημείο μιας σύγχρονης Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των όλο και μεταβαλλόμενων απαιτήσεων των Τεχνολογικά καταρτισμένων Δημοτών.
Ακολούθως ο Δρ. Γιώργος Γεωργής Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας, έκανε μια ιστορική αναδρομή στις Βιβλιοθήκες ανά τους αιώνες. 
Οι Βιβλιοθηκονόμοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεμεσού κα. Σμαράγδα Αριστείδου και κα Κατερίνα Φραντζέσκου, αναφέρθηκαν στον πλούτο του σπάνιου και πολύτιμου υλικού που διαθέτει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου.
Εν συνεχεία η Δρ. Αναστασία Χάματσου ανέπτυξε την ιστορική εξέλιξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ιδαλίου η οποία από αναγνωστήριο με το πέρασμα των χρόνων μετεξελίχθηκε σε αξιόλογη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Στη δική του τοποθέτηση ο κος. Μίμης Σοφοκλέους έκανε αναφορά στο γεγονός ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί μια ‘Λεμεσιανοκεντρική’ βιβλιοθήκη που να συμβάλλει στη μελέτη και τη σύνταξη μιας ‘σχολιασμένης’ βιβλιογραφίας σε σχέση με τη μελέτη της Λεμεσού και της Ιστορίας της. Ολοκληρώνοντας το όντως παραστατικό και αντιπροσωπευτικό «ταξίδι» αναφοράς του, ανέδειξε την τοπικιστική προσέγγιση της διαχείρισης των πληροφοριών σε σύγκριση με την Εθνική επικρατούσα αντίληψη των τελευταίων δεκαετιών.
Η κα. Αφροδίτη Ιωσήφ εκ μέρους του Αναπληρωτή Διευθυντή της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, κου. Δημήτρη Νικολάου αναφέρθηκε στην κατάσταση των δημοτικών βιβλιοθηκών της Κύπρου.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με σύνοψη από τον πρόεδρο της ΚΕΒΕΠ,  για τις κατατεθείσες εισηγήσεις και προτάσεις των εισηγητών, επικεντρωνόμενος στις απαιτήσεις των σύγχρονων Δημοτικών Βιβλιοθηκών. Καταληκτικά, σημείωσε πως ο κλάδος μας συμβάλλει καθοριστικά στην υπέρβαση πεπερασμένων αντιλήψεων γύρω από το χώρο της Πληροφορίας και της Πληροφόρησης, κατοχυρώνοντας σιγά – σιγά τον ρόλο που του αρμόζει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου