Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Βιβλιοθήκες στα FM

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή 10:00 - 12:00 το πρωί από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Επιμέλεια - Παρουσίαση: Γ. Γλωσσιώτης, Χ. Κυριακοπούλου Φ. Παυλίδου, Δ. Πολίτης
Στη πρεμιέρα του 6ου κύκλου εκπομπών μας (ραδιοφωνική περίοδος 2014 – 2015) είχαμε την εξαιρετική χαρά και τιμή να έχουμε ως προσκεκλημένο τον κ. Σταύρο Ζουμπουλάκη, Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Στο πλαίσιο της ενδιαφέρουσας συνέντευξης, που μας παραχώρησε, τόνισε ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη πρέπει να προχωρήσει σε μια στρατηγική επιλογή που συνίσταται στη συγκέντρωση βιβλίων απ’ όλο τον πλανήτη τα οποία αφορούν τη διαχρονική ιστορία του ελληνικού πολιτισμού και την πρόσληψη αυτού του πολιτισμού από άλλους πολιτισμούς, δηλαδή  οφείλει να ορίσει το πεδίο στο οποίο αγοράζει βιβλία. Πρέπει να διαθέτει  πλήρη και απροσπέραστη συλλογή σε ό,τι αφορά τον ελληνισμό στη διαχρονία του, από τα μυκηναϊκά χρόνια και τα μινωικά και τον Όμηρο μέχρι σήμερα, την πρόσληψη αυτού του πολιτισμού από τις άλλες κουλτούρες.  Αυτό θα την καταστήσει μία βιβλιοθήκη την οποία δε θα μπορεί κανένας ερευνητής στον πλανήτη να προσπεράσει, θα είναι ένα σημείο αναφοράς γι’ αυτόν η Εθνική Βιβλιοθήκη ενώ από τις άλλες γραμματείες, κουλτούρες θα έχει τα πιο αντιπροσωπευτικά.
Σε σχέση με τα κεντρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη, της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού υπογράμμισε ότι εντός του προσεχούς διαστήματος θα δημοσιευτεί προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 40 υπαλλήλων μόνιμου προσωπικού, αυξημένων προσόντων, η οποία έχει γίνει αντικείμενο εκτενούς επεξεργασίας, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, ενώ επίκειται νέα προκήρυξη εντός του 2015.
Η πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή της ΕΒΕ, μετά από εννέα χρόνια που παρέμενε κενή, από τον κο Φίλιππο Τσιμπόγλου αποτέλεσε βασική προτεραιότητα του Εφορευτικού Συμβουλίου και δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε βασικά ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να δρομολογηθούν άμεσα και με τήρηση του χρονοδιαγράμματος που είχε ήδη τεθεί .
Παράλληλα η νέα δωρεά, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με το ποσό των 5.000.000 Ευρώ για τα έτη 2015-2016 προκειμένου  να σχεδιαστεί, οργανωθεί και πραγματοποιηθεί το κολοσσιαίο έργο της μεταστέγασης της Βιβλιοθήκης (εκπαίδευση προσωπικού, μελέτες, τεχνικός εξοπλισμός) διασφαλίζει την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.
Ωστόσο την ίδια ώρα η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να επιχορηγεί την ΕΒΕ σε ετήσια βάση με το ποσό των 300.00 Ευρώ. Με δεδομένο το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΒΕ, δε νοείται το κράτος να μην αντιλαμβάνεται έμπρακτα τη σπουδαιότητα του έργου & της αποστολής της και να μη χρηματοδοτεί επαρκώς την Εθνική Βιβλιοθήκη. Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του χωρίς να επαναπαύεται ότι υπάρχει κάποιος ιδιωτικός φορέας, ο οποίος δίνει χρήματα.
Η κατάρτιση εθνικής βιβλιογραφίας συνιστά ένα στοίχημα που έχει τεθεί από το Εφορευτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΒΕ κο Φ. Τσιμπόγλου και σε λίγους μήνες, όπως υπογράμμισε ο κ. Ζουμπουλάκης, θα υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση αυτή.
Σχετικά με τη μελλοντική χρήση  του ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου της Βαλλιανείου Βιβλιοθήκης, μέρος της περίφημης Αθηναϊκής Τριλογίας, στην οδό Πανεπιστημίου, ως αναπόσπαστου κτιρίου, που ανήκει στην ΕΒΕ, επεσήμανε ότι έχει συσταθεί μια επιτροπή η οποία σύντομα θα υποβάλει πρόταση αναφορικά με το ρόλο που θα επιτελέσει και ποιες λειτουργίες θα πραγματοποιεί. Άλλωστε όλες οι βιβλιοθήκες του κόσμου όταν μεταστεγάστηκαν από τα ιστορικά παλιά τους κτίρια σε καινούργια επεφύλαξαν μία κάποια χρήση για το παλιό κτίριο σε συνάρτηση με το περιεχόμενο των συλλογών τους και τη καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του.
Οι επόμενοι σταθμοί, στην πορεία της ΕΒΕ, το προσεχές διάστημα, περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση, εντός του 2015, της μεταστέγασης, την παράδοση των νέων εγκαταστάσεων στο τέλος του 2015, μια ολιγόμηνη περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και από τον Οκτώβριο του 2016 η ΕΒΕ θα δεχθεί κοινό προς χρήση των υπηρεσιών/λειτουργιών της, στις καινούριες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο κος Ζουμπουλάκης τόνισε ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη καλείται να υπηρετήσει όχι μόνο τη διεθνή ακτινοβολία της χώρας αλλά τους ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα, που διαβάζουν, που θέλουν να βρουν ένα βιβλίο και δεν το βρίσκουν πουθενά, που θέλουν να γράψουν ένα κείμενο και κοπιάζουν ώσπου να βρουν τα βιβλιογραφικά στοιχεία που θέλουν να βρουν, αυτό είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη. Η Εθνική Βιβλιοθήκη απευθύνεται σε αυτούς τους αλλόκοτους ανθρώπους που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το βιβλίο.

Ανάμεσα στα νέα/εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής μας ξεχώρισαν:
v  Η έναρξη λειτουργίας λεσχών ανάγνωσης παιδιών ηλικίας 9 – 12 ετών στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής,  η δημιουργία λέσχης ανάγνωσης για νήπια σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου Αττικής και η πρώτη συνάντηση για τη νέα  χρονιά της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων της Βιβλιοθήκης του  Δήμου Ηρακλείου Αττικής που συνεχίζει την επιτυχημένη της διαδρομή για 4η  χρονιά.

v  Η βιβλιαγορά των εκδόσεων της Ακαδημίας Αθηνών για την ενίσχυση της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου Κεφαλονιάς, που έχει πληγεί από τους πρόσφατους σεισμούς (16 – 17 Οκτωβρίου, Πανεπιστημίου 28, 10π.μ. – 4μ.μ. & Σάββατο 18 Οκτωβρίου 10π.μ. – 2μ.μ.).

v  Το πρόγραμμα χειμερινών δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων στο χώρο των Παιδικών-Εφηβικών Βιβλιοθηκών του Δημοτικού Κήπου, της Δημοτικής Ενότητας Σούδας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σταλού.

v  Τα προγράμματα πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, χαρακτήρα από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών που απευθύνονται σε σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων και αφορούν στη γνωριμία με την Βιβλιοθήκη, το έργο της, την τοπική ιστορία, τη φιλαναγνωσία και τη βιβλιοερευνητική εργασία.

Η παρουσίαση – ομιλία «Μέθοδος διατροφής, τρόπος ζωής»,  της Αντωνίας Ζηλιαναίου, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λειβαδειάς (15 Οκτωβρίου και ώρα 7 μμ)  με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου