Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση σε ελεύθερη πτώση - Οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες σε κίνδυνο (για ακόμα μια φορά)....

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση σε ελεύθερη πτώση - Οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες σε κίνδυνο (για ακόμα μια φορά)....

Είναι γνωστή σε όλους η αδιέξοδη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να θέσει σε διαθεσιμότητα πάνω από 1700 διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Την πρώτη φάση της (ανά)-διάρθρωσης του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης με το σχέδιο «Αθηνά» έρχεται τώρα να την διαδεχθεί η (νέα) διαθεσιμότητα του ενός τρίτου του διοικητικού προσωπικού των Ιδρυμάτων. Πριν από όλα αυτά έχουν ήδη εφαρμοστεί περικοπές στην χρηματοδότηση σε ποσοστά άνω του 60% σε σχέση με τους προϋπολογισμούς προ κρίσης. Και δεν είναι μυστικό ότι θα ακολουθήσουν και άλλες φάσεις .... Παρ' όλα αυτά ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση παραμένει ουσιαστικά ο ίδιος με τον λαϊκισμό να περισσεύει στις δηλώσεις των διοικούντων για αυτό το «επίτευγμα». Μάλιστα μόνο ως ένδειξη ιδεολογικής «πώρωσης» μπορεί να χαρακτηριστεί η επιχειρηματολογία ότι η τελευταία πράξη της διαθεσιμότητας στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν έχει χαρακτήρα δημοσιονομικό αλλά διαρθρωτικό.

Κρατώντας την ψυχραιμία και προσπαθώντας να αντιληφθεί κανείς το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο προφανές, ότι, δηλαδή οι σπουδές που παρέχουν τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν υποβαθμιστεί και θα υποβαθμίζονται διαρκώς με την ποιότητα τους να χειροτερεύει την πιο κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Ο νέος μηχανικός, δικηγόρος, γιατρός, καθηγητής, δάσκαλος κ.λπ. δεν θα έχουν λάβει το ίδιο επίπεδο σπουδών με ότι έλαβαν οι προηγούμενοι συμφοιτητές τους. Όποιος υποστηρίζει ότι από αυτή την, δήθεν, (ανά)-διάρθρωση θα προκύψει έστω κάποια βελτίωση, είτε δεν έχει σχέση με το χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, είτε ανήκει στην κατηγορία των επαγγελματιών «μεταρρυθμιστών» πολιτικών της περιόδου που έφερε την καταστροφή στη χώρα.

Η απόφαση για την απαξίωση είναι συνειδητή και προέρχεται από την ταύτιση με ιδεολογίες νεοφιλελεύθερες που οδηγούν στη σταδιακή στέρηση του δικαιώματος στην πρόσβαση στην γνώση και τη δημόσια εκπαίδευση στους μη έχοντες την οικονομική δυνατότητα.

Οι  Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες και οι Επιστήμονες της Πληροφόρησης δεν θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν από αυτή την κρίση. Είναι οι πρώτες που ένιωσαν το σχέδιο της αποδιοργάνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με διαδοχικούς φυσικούς και οικονομικούς «ακρωτηριασμούς». Την περίοδο 2007-2008 απώλεσαν το προσωπικό με συμβάσεις αφού δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για περαιτέρω ενίσχυση από αναπτυξιακά έργα. Αργότερα υπήρξαν τα εύκολα θύματα στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων και ουσιαστικά «αποψιλώθηκαν» από την δυνατότητα εμπλουτισμού του υλικού τους με μηδενικούς προϋπολογισμούς προσκτήσεων. Η αναπτυξιακή ελπίδα που διαφαινόταν στα τέλη του 2010 με περιορισμένη χρηματοδότηση από τα Επιχειρησιακά Προγράμματά της Ευρωπαϊκής Ένωσης πνίγηκε και αυτή στη γραφειοκρατία και την ανικανότητα των διοικούντων να εφαρμόσουν ένα απλό πλαίσιο διαχείρισης.
Οι συνδρομές του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών σε επιστημονικά περιοδικά και πηγές, το μόνο παράθυρο στο χώρο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για τους Έλληνες Ερευνητές, έχουν στην πλειοψηφία διακοπεί με ένα απίστευτο πινγκ πονγκ για το ποιος θα πληρώσει. Και τώρα έρχεται και το χαριστικό πλήγμα αφού μέρους του προσωπικού που θα εκδιωχθεί με την διαθεσιμότητα θα είναι και το προσωπικό των βιβλιοθηκών, καθιστώντας τες νεκρούς «οργανισμούς» σε ένα απαξιωμένο περιβάλλον Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Και ενώ οι Ακαδημαϊκές, οι Δημόσιες και οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες καταρρέουν και απαξιώνονται διαρκώς, οι διοικούντες και οι παρατρεχάμενοι τους συνωστίζονται για μια σταγόνα δημοσιότητας στο χτίσιμο «παλατιών στην άμμο της Αττικής» όπως αυτό της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και προτάσσουν τα κτίρια και τις φιέστες πάνω από τους συναδέλφους-βιβλιοθηκονόμους και τους πολίτες. Όταν η πατρίδα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου αυτοί που πολεμούν είναι οι άνθρωποι. Όταν η χώρα έχει ανάγκη να διατηρήσει το έμψυχο δυναμικό ζωντανό και ενεργό, για να παρέχει υπηρεσίες προς τους πολίτες, η επένδυση εκατομμυρίων σε τοίχους και ντουβάρια αποτελεί πρόκληση. Για ένα όμως να είναι σίγουροι, ότι η άμμος θα τους καταπιεί και οι κοινωνίες των ανθρώπων θα επικρατήσουν.

Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Διαμαρτυρόμαστε για την επερχόμενη απομάκρυνση του προσωπικού των βιβλιοθηκών.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των συναδέλφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου