Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Θα κατεδάφιζαν τη βιβλιοθήκη Λεμεσού!

Θα κατεδάφιζαν τη βιβλιοθήκη Λεμεσού!

  | 11/07/2011 | ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΑΝΕΚΟΠΗ ΕΚΣΚΑΦΕΑΣ
Πριν το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως δώσει τις τελικές του απόψεις για τις εργασίες αποκατάστασης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού, ένα από τα πλέον ιστορικά από τα διατηρητέα κτίρια της Λεμεσού, εκσκαφέας εισήλθε στο εσωτερικό του μέρος και αφαίρεσε μεγάλο μέρος του πατώματος. Στο παρά πέντε πρόλαβαν οι υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού να σταματήσουν τις εργασίες πριν ο εκσκαφέας προχωρήσει και στην κατεδάφιση κολόνων του εσωτερικού του κτιρίου.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος της Πολεοδομικής Επιτροπής του Δήμου Ευγένιος Χαμπουλλάς είπε ότι από την αυθαίρετη αυτή ενέργεια σε ένα από τα πλέον αξιόλογα και ιστορικά κτίρια της πόλης προκύπτουν ερωτηματικά τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο που ανέλαβε την όλη εργασία αποκατάστασης του κτιρίου. Διερωτήθηκε δε, «από πού πηγάζει το θάρρος του ΤΕΠΑΚ και των εργολάβων να συμπεριφέρνονται με τέτοιο τρόπο και να ξεκινούν εργασίες, προτού εξασφαλιστούν όλες οι απαιτούμενες άδειες». Το όλο ζήτημα θα απασχολήσει προσεχή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεμεσού.
Το διατηρητέο κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης, που κατασκευάστηκε το 1926, το έχει παραχωρήσει ο Δήμος Λεμεσού για χρήση από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο για περίοδο δεκαπέντε ετών. Με βάση τη συμφωνία των δύο πλευρών, το ΤΕΠΑΚ θα προχωρήσει σε ριζική επιδιόρθωση-αποκατάσταση του κτιρίου, στη φωταγώγηση των εξωτερικών του χώρων, στην ανέγερση ημιυπόγειου χώρου στη βόρεια πλευρά του κτιρίου και στην εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού. Επίσης το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει την πλήρη μηχανογράφηση των εκδόσεων της βιβλιοθήκης και την εκπαίδευση του προσωπικού της. Η βιβλιοθήκη του Δήμου θα συνεχίσει να λειτουργεί στο ισόγειο του κτιρίου, ενώ ο πρώτος όροφος θα στεγάζει τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.
Οι εργασίες στο εσωτερικό του κτιρίου της δημοτικής βιβλιοθήκης γνωστού σαν μεγάρου Πηλαβάκη, διακόπηκαν στις 28 περασμένου μήνα, όταν μετά από πληροφορίες για είσοδο μικρού εκσκαφέα εντός του κτιρίου επισκέφθηκε το χώρο ο κ. Χαμπουλλάς: «Ο εκσκαφέας είχε αφαιρέσει ήδη μεγάλο μέρος του πατώματος και με βάση τα λεχθέντα των παρευρισκομένων ο εργολάβος είχε οδηγίες να κατεδαφίσει και μερικές από τις κολόνες εντός της οικοδομής», είπε ο πρόεδρος της Πολεοδομικής Επιτροπής, και πρόσθεσε: «Μετά την παρέμβαση των δημοτικών υπηρεσιών, ευτυχώς οι εργασίες σταμάτησαν σε αναμονή της παραχώρησης όλων των αδειών που αφορούν τα έργα».
Από την έναρξη των εργασιών στο μέγαρο Πηλαβάκη χωρίς την εξασφάλιση όλων των σχετικών αδειών προκύπτει και θέμα που αφορά στην κατακύρωση προσφοράς χωρίς προηγουμένως να είναι γνωστοί οι όροι της. Για την πτυχή αυτή, ο κ. Χαμπουλλάς δήλωσε στη «Σ» ότι «δεν είναι δυνατό να κατακυρώνονται προσφορές για έργα που εκτελούνται με λεφτά του φορολογούμενου πολίτη πριν γνωστούν οι όροι της προσφοράς και εκδοθούν οι σχετικές άδειες, οι οποίες και θα καθορίζουν με πλήρη λεπτομέρεια όλα τα σχετικά με την εκτέλεση του έργου».

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/400688

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου