Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Europeana, η δικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης


Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη "Europeana", τώρα σε απευθείας σύνδεση
Η Europeana, η διαθέσιμη επιγραμμικά και σε πολυμέσα ευρωπαϊκή βιβλιοθήκη, ανοίγει από σήμερα στο κοινό. Στο δικτυακό τόπο www.europeana.eu, οι ανά τον κόσμο χρήστες του Διαδικτύου μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα, πίνακες και ταινίες, προερχόμενα από τις εθνικές βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά ιδρύματα των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Η Europeana ανοίγει νέους δρόμους εξερεύνησης του ευρωπαϊκού πολιτιστικού πλούτου: όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τη λογοτεχνία, τις τέχνες, τις επιστήμες, την πολιτική, την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική ή τον κινηματογράφο θα έχουν δωρεάν και γρήγορη πρόσβαση στις σημαντικότερες συλλογές και τα αριστουργήματα της Ευρώπης, σε μια ενιαία εικονική βιβλιοθήκη μέσω μιας διαδικτυακής πύλης διαθέσιμης σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Το 2010, η Europeana θα παρέχει πρόσβαση σε εκατομμύρια έργων, αντιπροσωπευτικών της μεγάλης πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης, και θα περιλαμβάνει διαλογικές ζώνες όπως κοινότητες ειδικών ενδιαφερόντων. Στο διάστημα μεταξύ 2009 και 2011, από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα διατεθούν ετησίως περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό. Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να προσελκύσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μελλοντική επέκταση της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης. Τον Σεπτέμβριο του 2007 η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε με ψήφισμά της τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης.
Ο José Manuel Barroso, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε τα εξής: «Με την Europeana, συνδυάζουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Ευρώπη στον τομέα της τεχνολογίας επικοινωνιών και δικτύων με την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι Ευρωπαίοι θα έχουν πλέον πρόσβαση, γρήγορα και εύκολα, σε έναν μόνο χώρο, στους εκπληκτικούς πόρους των αξιόλογων συλλογών μας. Η Europeana θα είναι όχι απλώς μια βιβλιοθήκη, αλλά μια πραγματική πηγή έμπνευσης για τους Ευρωπαίους του 21ου αιώνα, η οποία θα τους βοηθήσει να ανταγωνιστούν σε δημιουργικότητα με τους πιο εφευρετικούς προγόνους τους όπως τους αρχιτέκτονες της Αναγέννησης. Φανταστείτε και μόνο τι δυνατότητες προσφέρει στους σπουδαστές, στους λάτρεις των τεχνών ή τους ακαδημαϊκούς να έχουν πρόσβαση, να συνδυάζουν και να εξερευνούν επιγραμμικά τους πολιτιστικούς θησαυρούς των κρατών μελών. Αυτό αποδεικνύει σαφώς ότι ο πολιτισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.»
«Η Europeana θα προσφέρει ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και πέρα από σύνορα, και θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέας αντίληψης ως προς το τι είναι ο πολιτισμός μας. Επιπλέον, θα διευκολύνει τη σύνδεση των ατόμων με την ιστορία τους και, μέσω διαλογικών σελίδων και εργαλείων, μεταξύ τους», δήλωσε η κα Viviane Reding, Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας και τα ΜΜΕ. «Καλώ τώρα τα πολιτιστικά ιδρύματα, τους εκδοτικούς οίκους και τις τεχνολογικές εταιρίες να εξακολουθήσουν να τροφοδοτούν την Europeana με πρόσθετο υλικό ψηφιακής μορφής. Οφείλουμε να μετατρέψουμε την Europeana σε έναν χώρο διαλογικής και δημιουργικής συμμετοχής για τα άτομα που επιθυμούν να διαπλάσουν τη δική τους συμβολή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και να τη μοιραστούν με άλλους. Στόχος μας είναι το 2010 να περιέχει η Europeana τουλάχιστον 10 εκατομμύρια αντικείμενα.»
Η Elisabeth Niggemann, γενική διευθύντρια της γερμανικής εθνικής βιβλιοθήκης και πρόεδρος του ιδρύματος της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης – του οργανισμού πίσω από την Europeana – προσέθεσε: «Με την Europeana οι πολιτιστικοί φορείς αποκτούν νόημα για τη "γενιά του Web 2.0" – μια γενιά με προσδοκίες για τη δυνατότητα να διαβάζει κείμενα, να παρακολουθεί βίντεο, να ακούει ήχους και να κοιτάζει εικόνες στον ίδιο χώρο και χρόνο. Προσφέροντας στους νέους μια πλήρη πολυμεσική εμπειρία, θα ενισχύσει τους δεσμούς τους με την πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό της Ευρώπης.»

Η Europeana καθιστά δυνατή την ενιαία αναζήτηση και πλοήγηση στις ψηφιοποιημένες συλλογές των ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών, αρχείων και μουσείων. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν, χωρίς να κάνουν συγκεκριμένες αναζητήσεις, να εξερευνούν θέματα και να διατρέχουν πολλαπλούς τόπους και πόρους.
Η Europeana δρομολογήθηκε το 2005 από την Επιτροπή και εισήλθε σε ένα στάδιο ωρίμανσης, σε στενή συνεργασία με τις εθνικές βιβλιοθήκες και άλλους πολιτιστικούς φορείς των κρατών μελών, καθώς και με τη σημαντική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη διαχείριση της Europeana έχει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ψηφιακών Βιβλιοθηκών, το οποίο συγκεντρώνει τις κυριότερες ευρωπαϊκές ενώσεις βιβλιοθηκών, αρχείων, μουσείων, οπτικοακουστικών αρχείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Η Europeana φιλοξενείται από την ολλανδική εθνική βιβλιοθήκη, την Koninklijke Bibliotheek.
Περισσότεροι από 1.000 πολιτιστικοί οργανισμοί από όλη την Ευρώπη προσέφεραν υλικό στην Europeana. Διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία, μεταξύ των οποίων του Λούβρου στο Παρίσι και του Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, έχουν προσφέρει ψηφιοποιημένους πίνακες και αντικείμενα από τις συλλογές τους. Οι εθνικές υπηρεσίες αρχείων διέθεσαν σημαντικά εθνικά έγγραφα, ενώ το εθνικό ίδρυμα οπτικοακουστικών μέσων της Γαλλίας προσέφερε 80.000 εγγραφές εκπομπών του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων λήψεων των πεδίων μαχών της Γαλλίας το 1914. Οι εθνικές βιβλιοθήκες από όλη την Ευρώπη συνεισέφεραν έντυπο και χειρόγραφο υλικό, συμπεριλαμβανομένων ψηφιοποιημένων αντιτύπων των αξιόλογων βιβλίων που έφεραν νέες ιδέες στον κόσμο.
Στο διάστημα 2009-2010 θα διατεθούν περί τα 69 εκατομμύρια ευρώ σε δραστηριότητες έρευνας με αντικείμενο τις ψηφιακές βιβλιοθήκες μέσω του προγράμματος-πλαισίου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την ίδια περίοδο, στο πλαίσιο του σκέλους "κοινωνία της πληροφορίας" του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, θα διατεθούν περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή και επιστημονική κληρονομιά της Ευρώπης.

Ιστορικό:
Ήδη από το 2000 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται υπέρ της ψηφιοποίησης και της επιγραμμικής προσβασιμότητας του πολιτισμικού υλικού. Στο διάστημα 2000-2005 συγχρηματοδότησε ερευνητικά έργα και προώθησε τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών που επιθυμούσαν να διαθέσουν επιγραμμικά τον πολιτιστικό τους πλούτο.
Τον Ιούνιο του 2005, η Επίτροπος κα Reding ανήγαγε την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη σε εμβληματικό έργο της στρατηγικής «i2010 – Ευρωπαϊκή κοινωνία της πληροφορίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση» (IP/05/643). Τον Σεπτέμβριο του 2005, η Επιτροπή παρουσίασε τα μέτρα που είναι αναγκαία ώστε να καταστεί προσιτή σε όλους η ευρωπαϊκή πολιτιστική και επιστημονική κληρονομιά (IP/05/1202). Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις οικείες προσπάθειες συνεισφοράς στην Europeana, ιδίως παρέχοντας περισσότερους χρηματοδοτικούς πόρους υπέρ της ψηφιοποίησης, και να θέσουν σαφείς ποσοτικούς στόχους ψηφιοποίησης υλικού (IP/08/1255, MEMO/08/546).
Το έργο της Επιτροπής σχετικά με την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη παρακολουθείται από μια ομάδα υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμόνων προερχόμενων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα : πολιτιστικά ιδρύματα, τον κλάδο των ΤΠΕ και κατόχους δικαιωμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.europeana.eu/ http://ec.europa.eu/information_society/activities/digital_libraries/index_en.htm/Press pack Europeana:
http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=4505

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της 27ης Σεπτεμβρίου 2008, με τίτλο "Προς μια ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη" (εισηγήτρια: Marie-Hélène Descamps) διατίθεται στη διεύθυνση:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&language=EN&reference=P6-TA-2007-0416Ενημερωτικό βιντεοκλίπ σχετικά με την ψηφιοποίηση:
EN: http://ec.europa.eu/avservices/video/video.cfm?sitelang=en&type=1



-από Ζάχο Πολυβίου-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου