Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Ευχές από το ΔΣ της ΚΕΒΕΠ




Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΒΕΠ σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο Νέο Έτος με αγάπη, χαρά, υγεία και δημιουργικότητα. Ευχόμαστε η νέα χρονιά να είναι καλύτερη για τις βιβλιοθήκες της Κύπρου με πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και καλής θέλησης να προχωρήσουμε τα θέματα μας!



Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ: Η μεγαλύτερη προσβολή που μου έγινε ως τώρα

Της Ρήνας Κατσελλή (από την εφημερίδα Σημερινή 14/11/2008)
Στις 30 του περασμένου Σεπτέμβρη τόλμησα να ρωτήσω τους καθόλα αξιότιμους κυρίους του Ιδρύματος Πολιτισμού, γιατί απάλειψαν από τον αρχικό σχεδιασμό του Μεγάρου Πολιτισμού την Κυπριακή (Εθνική) Βιβλιοθήκη, με ανοικτή επιστολή στον Τύπο, δίνοντας ατράνταχτα στοιχεία για τη συμπερίληψή της στους αρχικούς στόχους του (απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου 27/8/2003, αρ. απόφασης 58.444).
Η ανταπόκριση ήταν ένα τηλεφώνημα από τον υπεύθυνο διευθυντή του Ιδρύματος, που ούτε λίγο ούτε πολύ με έβγαζε τρελή και "για να με προστατεύσει" μου είπε πως "δεν θα έδινε την επιστολή μου στον Πρόεδρο κ. Κίκη Λαζαρίδη και στα υπόλοιπα αξιοσέβαστα μέλη του Ιδρύματος Πολιτισμού", στα οποία απευθυνόταν. Πρόσθεσε δε, ότι "εκτιμούσε την ώς τώρα προσφορά μου και δεν ήθελε να με εκθέσει" τάχα!..
Του είπα πως η επιστολή ήταν ανοικτή, δημοσιευμένη σε όλες σχεδόν τις κυπριακές εφημερίδες και δεν ήταν στο χέρι του να την κρύψει. Αυτός, όμως, συνέχισε το βιολί του.Πρόσθεσα ότι δεν είμαι η μόνη που επιμένω στη στέγαση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, διότι πάνω από διακόσιοι πνευματικοί άνθρωποι έχουν την ίδια γνώμη μαζί μου και ενυπόγραφα διαμαρτυρήθηκαν για την αντικατάστασή της με χλιδάτα μέγαρα, που δεν είναι πρώτης προτεραιότητας. Η απάντησή του ήταν ότι ούτε σ' αυτούς έδωσαν απάντηση "γιατί τα κίνητρά τους είναι ιδιοτελή"!
Ο αρχαίος τραγικός Σοφοκλής, όταν ο γιος του προσπαθούσε να τον βγάλει τρελό για να του πάρει την περιουσία, έγραψε την τραγωδία Οιδίπους Επί Κολωνώ και το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν μπορεί να είναι τρελός ο γέρος τραγωδός, μια και έγραψε τέτοια τραγωδία. Κατ’ αναλογίαν (χωρίς να διανοούμαι καμιά σύγκριση με τον αρχαίο τραγωδό), μπορώ να πω και εγώ στον αυτόκλητο προστάτη της πνευματικής μου ισορροπίας ότι γράφω και εκδίδω τα τελευταία δέκα τουλάχιστο χρόνια ένα με δύο βιβλία κάθε χρόνο, μερικά από τα οποία τυχαίνει να παίρνουν και το Κρατικό Βραβείο. Έτσι, τρελή δεν είμαι για να χρειάζομαι την προστασία του και έχω αρκετό νου για να μην περιμένω να μου πει συγγνώμη, διότι είμαι σίγουρη πως μέσα στην καλή του χαρά (ως διευθυντής!), δεν κατάλαβε πόσο προσβλητικό ήταν το τηλεφώνημά του. Φυσικά ούτε απάντηση πήρα στην επιστολή μου, αν και είμαι σίγουρη πως την είδαν τα αξιότιμα μέλη του Ιδρύματος Πολιτισμού.
Συμπέρασμα: Οι κύριοι του Ιδρύματος Πολιτισμού χρησιμοποιούν τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου (και 80 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση), για να ικανοποιήσουν τις χλιδάτες, αχρείαστες, πολυδάπανες φαντασιώσεις τους, παραμερίζοντας τους αρχικούς στόχους του Ιδρύματος Πολιτισμού, για στέγαση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και δεν καταδέχονται να ανοίξουν ένα διάλογο με πάνω από διακόσιους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου.
Το ότι η στέγαση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης ήταν ο κύριος αρχικός στόχος, το μαρτυρά όχι μόνον η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που αναφέρθηκε πιο πάνω, αλλά και οι παράγραφοι ε΄, στ΄, και ζ΄ τού άρθρου 9 της ιδρυτικής πράξης του Ιδρύματος Πολιτισμού όπως υπάρχουν μέχρι σήμερα. Οι τόσον έξυπνοι ιθύνοντες, όταν απάλειψαν από το πρώτο άρθρο της ιδρυτικής πράξης που αναφερόταν στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη, δεν προνόησαν να κοιτάξουν παρακάτω και άφησαν αυτές τις αναφορές στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη να μαρτυρούν το έγκλημά τους.
*Εν τω μεταξύ, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, ίσως, που δεν έχει Εθνική Βιβλιοθήκη, που να μπορεί να εκπληρώνει τις σημαντικές υποχρεώσεις της.
* Εν τω μεταξύ, μοναδικά πολύτιμα βιβλία σαπίζουν στοιβαγμένα σε υπόγεια και πολύτιμα κυπρολογικά αρχεία χάνονται διά παντός.
*Εν τω μεταξύ, μας βγάζουν βλαμμένους και ιδιοτελείς και αρνούνται διάλογο μαζί μας, χρησιμοποιώντας δικά μας χρήματα για τις δικές τους χλιδάτες φαντασιώσεις.
* Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας υπνώττει… (αυτό, όμως, είναι άλλο μεγάλο κεφάλαιο).

ΗΜΕΡΙΔΑ: Ψηφιοποίηση, αναπαράσταση και τεκμηρίωση ιστορικών αρχείων και αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς

Ψηφιοποίηση Οπτικο-ακουστικού Υλικού και Εξαγωγή, Εξόρυξη και Διαχείριση Πολυμεσικών Μεταδεδομένων με βάση τα πρότυπα MPEG

ΗΜΕΡΙΔΑ: «Ψηφιοποίηση, αναπαράσταση και τεκμηρίωση ιστορικών αρχείων και αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς: Τεχνολογίες, ερευνητικά έργα, και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008, Atlantica Miramare Beach Hotel, Αίθουσα «Απόλλων»

Οργάνωση:
(i) Δρ. Αναστάσης Κουνούδης, Signal GeneriX Ltd
(ii) Δρ. Νικόλας Τσαπατσούλης, Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Για το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Προέχει η Κυπριακή Βιβλιοθήκη κατά παρασάγγας


Της Ρήνας Κατσελλή (από εφημερίδα Φιλελεύθερος 7/10/2008)

Αξιότιμε πρόεδρε Κίκη Λαζαρίδη, Κυρίες, Κύριοι,
Τα πρακτικά της Συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 27/8/2003, που περιέχουν την απόφαση για τη δημιουργία Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου, λένε κατά λέξη, "Εγκρίνει τη δημιουργία 'Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου, το οποίο θα στεγάσει το Κέντρο Μουσικής και την Κρατική Βιβλιοθήκη, στο χώρο που έχει προβλεφθεί στο πολεοδομικό σχέδιο της ευρύτερης περιοχής του ΓΣΠ..." (αρ. Απόφασης 58.444).

Βάσει αυτής της απόφασης η Κυβέρνηση ζήτησε και πήρε τη χορηγία των 80 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια η Κρατική Βιβλιοθήκη απαλείφθηκε από την ιδρυτική πράξη του Ιδρύματος Πολιτισμού Κύπρου και ως διά μαγείας αναφέρεται ότι θα στεγάσει μουσική βιβλιοθήκη (!) ... Δηλαδή ξεγελάστηκε κανονικότατα η Ευρωπαϊκή Ένωση! Το μέγα έγκλημα όμως δεν είναι αυτό. Πολύ σωστά το Υπουργικό το 2003 ζήτησε να στεγαστεί η Κρατική (Κυπριακή) Βιβλιοθήκη, διότι είναι κάτι που επείγει να γίνει εδώ και δεκαετίες, αλλά καμιά κυβέρνηση, εκτός από αυτήν του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν έκανε το τολμηρό βήμα να ψηφίσει ειδικό γενναίο κονδύλι για να τη στεγάσει.
Τώρα το Ίδρυμα Πολιτισμού Κύπρου έχει Συμβούλιο, έχει στέγη και έχει προσλάβει πέντε υπαλλήλους, έχει ιστοσελίδα κ.λπ.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη μας, όμως, που είναι θεσμοθετιμένη από το 1987, και κανονικά αποτελεί την κεντρική μήτρα της μνήμης τους κράτους μας και όχι μόνο, είναι υποβαθμισμένη με τα βιβλία και τα αρχεία της να λειώνουν σε ένα νοικιασμένο υπόγειο στην βιομηχανική περιοχή Στροβόλου, ανίκανη να επιτελέσει και τους δεκάδες άλλους σκοπούς που επιβάλλεται να διεκπεραιώνει. Η σημερινή Κυβέρνηση, μεσω του τωρινού υπουργού Παιδείας προτείνει γελοία μέτρα -κοινώς ππατσιαρίσματα-, χωρίς να αντιλαμβάνεται το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος αυτού του λαού. Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι του Ιδρύματος Πολιτισμού Κύπρου, θέατρα έχουμε για να φέρνουμε από το εξωτερικό όπερες, σχολές χορού και αίθουσες για να δρουν οι άξιοι χορευτές και άλλοι καλλιτέχνες, δόξα σοι ο Θεός, για γήπεδα ξοδέψαμε δισεκατομμύρια σε όλη την Κύπρο, για να σκυλλοβρίζονται και να αλληλοτραυματίζουνται οι ποδοσφαιρόφιλοι, πολύ καλά, διότι εκτονώνουνται και μας αφήνουν ήσυχους.

Όλα αυτά όμως δεν δικαιολογούν να αφήνουνται μοναδικές εφημερίδες του 19ου και 20ού αιώνα και άλλα σημαντικά αρχεία, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, να σαπίζουν ανεπιστρεπτεί και να καταστρέφουνται. Αυτά που χάνουνται, χάνουνται διά παντός, δεν μπορείς να πεις ότι θα τα αντικαταστήσεις σε πέντε δέκα χρόνια. Η μνήμη μας δεν επανέρχεται, ακρωτηριάζεται, χάνει χέρια, πόδια, χωρίς ελπίδα επανόρθωσης. Η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι ένα από τα πιο απαραίτητα ιδρύματα της υπόστασης κάθε κράτους και εμείς -οι αστοιχείωτοι- νομίζουμε ότι είναι απλά μια δανειστική βιβλιοθήκη που θα ικανοποιηθεί με το να στεγαστεί σε ένα μέρος της πρώην βιβλιοθήκης Φανερωμένης! Ή, το πλέον τραγελαφικό, να συγχωνευθεί με την βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου (!)... Είμαστε ασυγχώρητοι! Το Ίδρυμα Πολιτισμού Κύπρου πώς θα εξυψώσει το "επιστημονικό επίπεδο του λαού της Κύπρου", που αναφέρεται στην ιδρυτική του πράξη, όταν αυτό είναι ο κύριος υπεύθυνος για το ότι αυτό το κράτος έχει αλτσχάιμερ όσον αφορά την ιστορική μνήμη και τα αρχεία του; Θα κάνει μόνο φεστιβάλ και παναΰρκα με όπερες; Δεν έχω τίποτε εναντίον των φεστιβάλ, ούτε της μουσικής και του χορού που λατρεύω, αλλά κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε και να βάλουμε προτεραιότητες σε αυτό τον τόπο. Προέχει η Κυπριακή Βιβλιοθήκη κατά παρασάγγας από όλα τα υπόλοιπα. Ελπίζω η επιστολή μου να ληφθεί υπόψη και το Ίδρυμα Πολιτισμού Κύπρου να σοβαρευτεί και να επαναφέρει τους πρωταρχικούς στόχους για τους οποίους ιδρύθη, και όχι να χρησιμοποιεί για αλλότριους σκοπούς τα χρήματα και το χώρο που προοριζόταν, πολύ σωστά, για στέγαση κατά προτεραιότητα της Κυπριακής Βιβλιοθήκης.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Παρουσίαση βιβλίου

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Βιβλιοθήκες και την Πληροφόρηση


Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Βιβλιοθήκες και την Πληροφόρηση - Προ-Συνέδριο Αθήνα, Ελλάδα (19-21 Αυγούστου 2009)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Βιβλιοθήκες και την Πληροφόρηση
75η Γενική Διάσκεψη και Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων
Βιβλιοθηκών και Ινστιτούτων (IFLA) – Μιλάνο, Ιταλία, 23-27 Αυγούστου

Προ-Συνέδριο Αθήνα, Ελλάδα
19-21 Αυγούστου 2009

Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας,
Τομέας Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ της IFLA
Τομέας Μάνατζμεντ Ενώσεων Βιβλιοθηκών
Θέμα: Στρατηγικές Εξυπηρέτησης για Βιβλιοθήκες
Στόχοι και αντικείμενο

Το συνέδριο διερευνά τις στρατηγικές για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση στις βιβλιοθήκες, μέσα από αξιολόγηση και μελέτη των μεθόδων ή βέλτιστων πρακτικών.
Οι υπηρεσίες μπορεί να περιλαμβάνουν αγαθά, ιδέες, χώρους (η ίδια η βιβλιοθήκη) ή τα άτομα που παρέχουν υπηρεσίες (βιβλιοθηκονόμοι).
Οι εισηγήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν έρευνες, μελέτες περιπτώσεων, προγράμματα προώθησης, κτλ.

Θεματικά πεδία

Η θεματολογία των εισηγήσεων μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:
1) Πως μπορούν να εντοπισθούν υποψήφιοι και πραγματικοί χρήστες στις κοινότητες.
2) Η στόχευση ομάδων χρηστών
3) Σχεδιασμός βέλτιστων υπηρεσιών για την κοινότητα.
4) Πρακτικές σχεδιασμού και διαχείρισης, καθώς και δραστηριότητες αξιολόγησης για τη διευκόλυνση των στρατηγικών εξυπηρέτησης στις βιβλιοθήκες.
5) Πως μπορούν οι ενώσεις βιβλιοθηκονόμων να ενδυναμώσουν τις στρατηγικές εξυπηρέτησης και τις δράσεις προώθησής τους.
Σημαντικές Ημερομηνίες

Υποβολή εισηγήσεων – Όλες οι γλώσσες της IFLA είναι αποδεκτές.
• Καταληκτική ημερομηνία: 1η Δεκεμβρίου 2008
• Έκταση περίληψης: 250-500 λέξεις
• Αποστολή περιλήψεων : Dr Christie Koontz, ckoontz@ci.fsu.edu
• Ενημέρωση για αποδοχή εισηγήσεων: 15 Ιανουαρίου 2009
• Κατάθεση τελικών εισηγήσεων: 1η Απριλίου 2009 (οι εισηγήσεις υψηλής ποιότητας θα προταθούν για δημοσίευση στο Περιοδικό της IFLA.)
Αξιολόγηση

Οι εισηγήσεις θα υποβληθούν σε διαδικασία διπλής αξιολόγησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Γλώσσα των Συνεδριών
Κατά προτίμηση Αγγλικά. Θα υπάρξει επιβεβαίωση και ενημέρωση των συγγραφέων σχετικά με τη δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας σε άλλες γλώσσες της IFLA.
Επιτροπή Αξιολόγησης
• Christie Koontz, Η.Π.Α, Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης
• Angels Massisimo, Ισπανία
• Αντωνία Αράχωβα, Ελλάδα
• Μαρία Αλεξανδράκη, Ελλάδα
• Ludmila Zaytseva, Ρωσία
• Nadia Temmar, Αλγερία
• Silvia Stasselova, Σλοβακία
• Edita Basic, Κροατία

Μέλη Συμβουλευτικής Ομάδας:
• Χαρά Μπρίντεζη, Ελλάδα
• Dinesh Gupta, Ινδία
• Nozha Ibnlkhayat, Μαρόκο
• Dola Issa, Λίβανος
• Michael Koenig, Η.Π.Α.
• Perry Moree, Ολλανδία
• Aliya Sarsembinova, Καζακστάν
• Barbara Schleihagen, Γερμανία

Παρακαλούμε να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής των ομιλητών. Η Οργανωτική Επιτροπή ερευνά τη
δυνατότητα χορηγίας και θα προβεί σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου.

Πληροφορίες για το Συνέδριο στην ιστοσελίδα www.ifla.org από αρχές 2009

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με θέμα το βιβλίο

Το Βιβλιοπωλείο Mufflon διοργανώνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με θέμα το βιβλίο(22/11-23/12/2008). Οι εκδηλωσεις έχουν τον γενικό τίτλο: "A Book for a Lifetime"


Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ...


[Του Πέτρου Παπαπολυβίου* από την Εφ. Φιλελεύθερος, 29/11/2008]

Συμπληρώθηκαν πρόσφατα 75 χρόνια από την ίδρυση της ιστορικής «Βιβλιοθήκης της Φανερωμένης».
Ήταν τέλη Οκτωβρίου 1933, μεσούσης της «Παλμεροκρατίας», όταν οι Βρετανοί είχαν αναστείλει όλες τις πολιτικές ελευθερίες, επιβάλλοντας σκληρή δικτατορία. Από τις ελάχιστες διεξόδους αντίστασης που απέμειναν στους υπόδουλους Κύπριους ήταν η πνευματική δραστηριότητα. Έτσι η «Επιτροπεία της Εκκλησίας Φανερωμένης, θέτουσα εις το στάδιον της πραγματοποιήσεως την από πολλού συλληφθείσαν ωραίαν ιδέαν της, υπέρ ιδρύσεως Βιβλιοθήκης προς ελευθέραν χρήσιν του κοινού, ανέθεσεν εις Επιτροπείαν εκ του Προέδρου της Ν. Γ. Παπανικολάου, ιατρού, και των εκπαιδευτών καθηγητών Ι. Καραγιαννάκη και Γ. Παπαχαραλάμπους την σύνταξιν του σχετικού Καταστατικού. Η Βιβλιοθήκη θα εγκατασταθεί εις την ακριβώς απέναντι της Εκκλησίας νεόκτιστον των νέων της Κτιρίων αίθουσαν, ίσως δε βραδύτερον εις άλλο ειδικώς ανεγερθησόμενον κατάλληλον κτίριον» (εφημερίδες, 1-11-1933). Η Βιβλιοθήκη είχε ανυπολόγιστη συμβολή στην πνευματική και επιστημονική ζωή της Κύπρου. Η επιτροπή της Φανερωμένης (Μιλτ. Κουρέας, Κων. Χριστοδούλου, Κυρ. Μαρκίδης κ.ά.), ξόδεψε μεγάλα χρηματικά ποσά για αγορές βιβλίων, ενώ σημαντικές ήταν και οι δωρεές των ιδιωτών. Ανάμεσά τους, περισσότερα από 2.000 σπάνια βιβλία, του καθηγητή Μ. Κωνσταντινίδη. Καύχημα της Βιβλιοθήκης αποτελούσε το τμήμα Βυζαντινών Σπουδών, χάρη στην πολύχρονη παρουσία, ως εφόρου, του βυζαντινολόγου Κωνσταντίνου Χατζηψάλτη, εμβληματικής φυσιογνωμίας, ειδικά για μας τους νεότερους. Όταν επισκέφθηκε την Κύπρο η Αθηνά Ταρσούλη στις αρχές της δεκαετίας του 1950, αναφέρει ότι την Βιβλιοθήκη επισκέπτονταν «είκοσι χιλιάδες πολίτες το χρόνο, όπως και πολλές χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες». Για τα σημερινά δεδομένα των έρημων από αναγνώστες Βιβλιοθηκών μας, πρόκειται για έναν αστρονομικό αριθμό. Η τουρκική εισβολή του 1974 τραυμάτισε βαριά τη Βιβλιοθήκη. Μεταφέρθηκε, μετά από χρόνια, στο Ίδρυμα Μακαρίου Γ, στην Αρχιεπισκοπή.

Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει: Ελάχιστοι φαίνονται να νοιάζονται για την τύχη των Βιβλιοθηκών μας, και όπως παντού, σε θέματα Πολιτισμού, απουσιάζει το μεγαλόπνοο όραμα, παρά το μόχθο των Βιβλιοθηκονόμων και την αγωνία των ερευνητών. Η δημοσιοϋπαλληλική λογιστική νοοτροπία που ανέλαβε μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας τη διαχείριση των πνευματικών ιδρυμάτων που μεγαλούργησαν στα χρόνια της Αγγλοκρατίας, απέτυχε παταγωδώς: Κραυγαλέα παραδείγματα αποτελούν η αγνοούμενη «Κρατική Βιβλιοθήκη», τα πλείστα κληροδοτήματα και η μακάβρια τύχη του Γ.Σ.Π. Για τις Βιβλιοθήκες της Λευκωσίας, ίσως το ζωογόνο μέλλον τους είναι η συστέγαση, διατηρώντας την αυτοτέλειά τους, στην υπό ανέγερση νέα Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη. Εκεί, ίσως μπορέσουν να ξαναγίνουν «τηλαυγής φάρος για τους διανοούμενους, τους επιστήμονες, τους βιοτέχνες, τους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς και τη σπουδάζουσα νεολαία», όπως ήταν, σύμφωνα με την Ταρσούλη, η «Βιβλιοθήκη της Φανερωμένης» στα χρόνια της ακμής της.

*Ο Πέτρος Παπαπολυβίου είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

[Με αφορμή το πιο πάνω άρθρο ανοίγουμε συζήτηση για το θέμα]


Σχετικά άρθρα και συζητήσεις για το θέμα που έγιναν στο παρελθόν στην ιστοσελίδα μας...

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Συνεργασίες βιβλιοθηκών: μια συστημική προσέγγιση / Φίλιππος Χ. Τσιμπόγλου



(Επανερχόμαστε με μια πιο εκτεταμένη περίληψη του βιβλίου):

Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα αφενός των είκοσι πέντε χρόνων ενεργού δραστηριοποίησης του συγγραφέα στο χώρο της επιστημονικής πληροφόρησης και των βιβλιοθηκών και αφετέρου της έρευνας που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής του, στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το βιβλίο επικεντρώνεται στο πεδίο συνεργασιών των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στο περιβάλλον της δικτυακής, ψηφιακής επιστημονικής πληροφόρησης. Αποσκοπεί στη δημιουργία του βασικού νοητικού υποδείγματος (conceptual model) ενός «Συστήματος Συνεργασίας Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών».

Το υπόδειγμα της «Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης», δηλαδή της συγκέντρωσης όλης της διαθέσιμης καταγεγραμμένης γνώσης σε ένα χώρο, δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα.

Στη σύγχρονη βιβλιοθήκη η πλάστιγγα γέρνει σταδιακά από την απόκτηση, συγκέντρωση και οργάνωση πληροφοριακού υλικού προς την πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης, τη διασύνδεση και την ολοκλήρωση των πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών, μέσα από τη λειτουργία συνεργατικών-κοινοπρακτικών σχημάτων.

Αξιοποιώντας τη συστημική σκέψη, εξετάζεται πώς η εξέλιξη των επιπέδων συνεργασίας των βιβλιοθηκών επηρεάζεται από τις εξελίξεις των εκάστοτε διαθέσιμων τεχνολογιών πληροφόρησης.

Το κλειδί για την ερμηνεία των φαινομένων εντοπίζεται στην ύπαρξη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων της πληροφορίας στην ψηφιακή της μορφή και των δυνατοτήτων των Τεχνολογιών Πληροφόρησης που τις διαχειρίζονται.

Λόγω της παράδοσης σε συνεργασίες και του τεχνολογικού προβαδίσματος, η έρευνα προχωρεί σε μια συγκριτική θεώρηση της ανάπτυξης των Αμερικανικών Βιβλιοθηκών και των συνεργασιών που αναπτύσσονται θεωρημένων κατά στάδια τεχνολογικής εξέλιξης, από την ίδρυση των πρώτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων μέχρι τις ημέρες μας. Παράλληλα συνεξετάζεται η πορεία των Γερμανικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Στη συνέχεια επιχειρείται μια συγκριτική θεώρηση των επιπέδων συνεργασίας των ελληνικών επιστημονικών Βιβλιοθηκών των τελευταίων 30 ετών.

Με ιδιαίτερη έμφαση διερευνάται το διεθνές περιβάλλον και η ανάπτυξη της αγοράς έντυπων και ηλεκτρονικών περιοδικών, οι αναδυόμενοι εναλλακτικοί τρόποι επιστημονικής επικοινωνίας και τα συστημικά χαρακτηριστικά των κοινοπρακτικών σχημάτων, τα οποία δημιουργούνται με τη διάδοση των τεχνολογιών ψηφιακής πληροφορίας στο δικτυακό περιβάλλον.

Η σύνθεση των δεδομένων πραγματοποιείται στο πεδίο δράσης των ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και ολοκληρώνεται με τη διαμόρφωση ενός υποδείγματος συνεργασίας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.

Για περισσότερα πατήστε εδώ...

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Θέσεις εκτάκτων Βιβλιοθηκονόμων - Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού


ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Βοηθοί Βιβλιοθηκονόυοι (Κλ. Α2 ή Κλ Α5, 2η βαθιιίδα, ανάλονα με τα προσόντα των προσληφθησομένων)

Απαιτούυενα προσόντα

(1)(α) Δίπλωμα αναγνωρισμένης Ανώτερης Σχολής τριετούς, τουλάχιστον, μεταλυκειακού κύκλου σπουδών στη Βιβλιοθηκονομία
ή β) Απολυτήριο αναγνωρισμένης Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης και τριετής, τουλάχιστον, πείρα σχετική με τα καθήκοντα της θέσης.

(2) Πολύ καλή γνώση της Ελληνικής και καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας

(3) Ακεραιότητα χαρακτήρα, πρωτοβουλία, υπευθυνότητα και ευθυκρισία

(4) Μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Βιβλιοθηκονομία θα αποτελεί πλεονέκτημα.

(5) Δίπλωμα μεταλυκειακού κύκλου σπουδών στην Τεκμηρίωση ή στην Πληροφορική θα αποτελεί πλεονέκτημα.

(6) Γνώση της Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο ανώτερο από αυτό της καλής γνώσης, καθώς και γνώση άλλης ξένης γλώσσας σε καλό, τουλάχιστον, επίπεδο, θα αποτελεί πλεονέκτημα.

(7) Πείρα σχετική με τα καθήκοντα της θέσης, διάρκειας από έξι μήνες μέχρι δύο έτη, θα αποτελεί πλεονέκτημα.

Νοείται ότι, για τους κατόχους του προσόντος 1(β), η πείρα αυτή θα είναι πέραν των τριών ετών που απαιτούνται στην ίδια παράγραφο.

- Τα καθήκοντα που θα εκτελούνται από αυτούς που θα προσληφθούν είναι τα καθήκοντα που αναφέρονται στο Σχέδιο Υπηρεσίας της αντίστοιχης οργανικής θέσης.

- Η βασική αμοιβή θα είναι στην αρχική βαθμίδα της Κλίμακας της αντίστοιχης οργανικής θέσης και σ' αυτή θα προστίθεται οποιαδήποτε εγκεκριμένη αύξηση και το τιμαριθμικό επίδομα που θα ισχύει κατά την περίοδο της απασχόλησης.

- Η περίοδος απασχόλησης έκτακτου προσωπικού θα είναι από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2010, εκτός αν οι ανάγκες, για τις οποίες γίνεται η πρόσληψη, παύσουν να υφίστανται, είτε λόγω πλήρωσης κενών θέσεων είτε άλλως πως. Με τη λήξη της απασχόλησης, η εργοδότηση του έκτακτου προσωπικού τερματίζεται αυτοδικαίως χωρίς την καταβολή αποζημίωσης ή την τήρηση οποιασδήποτε άλλης διατύπωσης.

- Αιτήσεις από μέρους των ενδιαφερομένων θα πρέπει να υποβληθούν στο Ειδικό Έντυπο, το οποίο μπορούν να προμηθευτούν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Πληροφορίες στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου) ή από τα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας ή από τα Γραφεία και Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη ή από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών (www.mof.gov.cy). Οι αιτήσεις θα πρέπει να παραδοθούν στο Αρχείο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (κ. Κωνσταντίνα Παλαιολόγου, Γραφείο Αρ 407,4ος όροφος, Κεντρικό Κτίριο) ή να αποσταλούν μέσω του
ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή ή μέσω τηλεομοιοτυπικής υπηρεσίας (αριθμός τηλεομοιότυπου 22427559), όχι αργότερα από τις 5 Δεκ. 2008.


- Από την Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας -

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Ψηφιοποιημένα αρχεία για την ΕΟΚΑ


Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΒΠΚ) παρουσιάζει τα ψηφιοποιημένα αρχεία του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 (ΣΙΜΑΕ).

Τα αρχεία περιλαμβάνουν ψηφιοποιημένες φωτογραφίες από τον καιρό του αγώνα και τους πρωταγωνιστές του, ηχογραφημένες συνεντεύξεις αγωνιστών και βίντεο αφιερωμένα στον αγώνα καθώς και έντυπες ψηφιοποιημένες εκδόσεις του ΣΙΜΑΕ.

Η ψηφιοποίηση και η τεκμηρίωση του αρχείου του Συμβούλιου Ιστορικής Μνήμης αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 (ΣΙΜΑΕ) έγινε στο εργαστήριο ψηφιοποίησης της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου. Η συλλογή περιλαμβάνει 2.140 φωτογραφίες, 28 έντυπες εκδόσεις, 530 κασέτες ήχου και 75 βιντεοταινίες με κύριο θέμα τον αγώνα της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών), η οποία έδρασε κατά την περίοδο 1955-59 και αποτέλεσε ορόσημο στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία. H ΕΟΚΑ, της οποίας τα μέλη ήταν Ελληνοκύπριοι, διεξήγαγε ανταρτοπόλεμο αποσκοπώντας την απαλλαγή του νησιού από τη βρετανική κυριαρχία (1878-1960) και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Το έργο έχει ως κύριο στόχο τη διατήρηση του αρχειακού υλικού, καθώς και να δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους.

Η πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα αρχεία είναι ελεύθερη μέσω της ιστοσελίδας της ΒΠΚ.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες…

*Η ψηφιοποίηση έγινε στο λογισμικό ανοικτού κώδικα Greenstone.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Άγιος Ιερώνυμος: ο Άγιος προστάτης των Βιβλιοθηκών, των Βιβλιοθηκονόμων, των Αρχειονόμων και των Μεταφραστών!


Τελικά και οι Βιβλιοθήκες και οι Βιβλιοθηκονόμοι έχουν τον δικό τους άγιο, τον Άγιο Ιερώνυμο (347-410) τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά στις 15 Ιουνίου.








-από Χριστίνα Αγαπίου-

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Europeana, η δικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης


Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη "Europeana", τώρα σε απευθείας σύνδεση
Η Europeana, η διαθέσιμη επιγραμμικά και σε πολυμέσα ευρωπαϊκή βιβλιοθήκη, ανοίγει από σήμερα στο κοινό. Στο δικτυακό τόπο www.europeana.eu, οι ανά τον κόσμο χρήστες του Διαδικτύου μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα, πίνακες και ταινίες, προερχόμενα από τις εθνικές βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά ιδρύματα των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Η Europeana ανοίγει νέους δρόμους εξερεύνησης του ευρωπαϊκού πολιτιστικού πλούτου: όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τη λογοτεχνία, τις τέχνες, τις επιστήμες, την πολιτική, την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική ή τον κινηματογράφο θα έχουν δωρεάν και γρήγορη πρόσβαση στις σημαντικότερες συλλογές και τα αριστουργήματα της Ευρώπης, σε μια ενιαία εικονική βιβλιοθήκη μέσω μιας διαδικτυακής πύλης διαθέσιμης σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Το 2010, η Europeana θα παρέχει πρόσβαση σε εκατομμύρια έργων, αντιπροσωπευτικών της μεγάλης πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης, και θα περιλαμβάνει διαλογικές ζώνες όπως κοινότητες ειδικών ενδιαφερόντων. Στο διάστημα μεταξύ 2009 και 2011, από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα διατεθούν ετησίως περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό. Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να προσελκύσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μελλοντική επέκταση της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης. Τον Σεπτέμβριο του 2007 η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε με ψήφισμά της τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης.
Ο José Manuel Barroso, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε τα εξής: «Με την Europeana, συνδυάζουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Ευρώπη στον τομέα της τεχνολογίας επικοινωνιών και δικτύων με την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι Ευρωπαίοι θα έχουν πλέον πρόσβαση, γρήγορα και εύκολα, σε έναν μόνο χώρο, στους εκπληκτικούς πόρους των αξιόλογων συλλογών μας. Η Europeana θα είναι όχι απλώς μια βιβλιοθήκη, αλλά μια πραγματική πηγή έμπνευσης για τους Ευρωπαίους του 21ου αιώνα, η οποία θα τους βοηθήσει να ανταγωνιστούν σε δημιουργικότητα με τους πιο εφευρετικούς προγόνους τους όπως τους αρχιτέκτονες της Αναγέννησης. Φανταστείτε και μόνο τι δυνατότητες προσφέρει στους σπουδαστές, στους λάτρεις των τεχνών ή τους ακαδημαϊκούς να έχουν πρόσβαση, να συνδυάζουν και να εξερευνούν επιγραμμικά τους πολιτιστικούς θησαυρούς των κρατών μελών. Αυτό αποδεικνύει σαφώς ότι ο πολιτισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.»
«Η Europeana θα προσφέρει ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και πέρα από σύνορα, και θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέας αντίληψης ως προς το τι είναι ο πολιτισμός μας. Επιπλέον, θα διευκολύνει τη σύνδεση των ατόμων με την ιστορία τους και, μέσω διαλογικών σελίδων και εργαλείων, μεταξύ τους», δήλωσε η κα Viviane Reding, Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας και τα ΜΜΕ. «Καλώ τώρα τα πολιτιστικά ιδρύματα, τους εκδοτικούς οίκους και τις τεχνολογικές εταιρίες να εξακολουθήσουν να τροφοδοτούν την Europeana με πρόσθετο υλικό ψηφιακής μορφής. Οφείλουμε να μετατρέψουμε την Europeana σε έναν χώρο διαλογικής και δημιουργικής συμμετοχής για τα άτομα που επιθυμούν να διαπλάσουν τη δική τους συμβολή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και να τη μοιραστούν με άλλους. Στόχος μας είναι το 2010 να περιέχει η Europeana τουλάχιστον 10 εκατομμύρια αντικείμενα.»
Η Elisabeth Niggemann, γενική διευθύντρια της γερμανικής εθνικής βιβλιοθήκης και πρόεδρος του ιδρύματος της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης – του οργανισμού πίσω από την Europeana – προσέθεσε: «Με την Europeana οι πολιτιστικοί φορείς αποκτούν νόημα για τη "γενιά του Web 2.0" – μια γενιά με προσδοκίες για τη δυνατότητα να διαβάζει κείμενα, να παρακολουθεί βίντεο, να ακούει ήχους και να κοιτάζει εικόνες στον ίδιο χώρο και χρόνο. Προσφέροντας στους νέους μια πλήρη πολυμεσική εμπειρία, θα ενισχύσει τους δεσμούς τους με την πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό της Ευρώπης.»

Η Europeana καθιστά δυνατή την ενιαία αναζήτηση και πλοήγηση στις ψηφιοποιημένες συλλογές των ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών, αρχείων και μουσείων. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν, χωρίς να κάνουν συγκεκριμένες αναζητήσεις, να εξερευνούν θέματα και να διατρέχουν πολλαπλούς τόπους και πόρους.
Η Europeana δρομολογήθηκε το 2005 από την Επιτροπή και εισήλθε σε ένα στάδιο ωρίμανσης, σε στενή συνεργασία με τις εθνικές βιβλιοθήκες και άλλους πολιτιστικούς φορείς των κρατών μελών, καθώς και με τη σημαντική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη διαχείριση της Europeana έχει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ψηφιακών Βιβλιοθηκών, το οποίο συγκεντρώνει τις κυριότερες ευρωπαϊκές ενώσεις βιβλιοθηκών, αρχείων, μουσείων, οπτικοακουστικών αρχείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Η Europeana φιλοξενείται από την ολλανδική εθνική βιβλιοθήκη, την Koninklijke Bibliotheek.
Περισσότεροι από 1.000 πολιτιστικοί οργανισμοί από όλη την Ευρώπη προσέφεραν υλικό στην Europeana. Διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία, μεταξύ των οποίων του Λούβρου στο Παρίσι και του Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, έχουν προσφέρει ψηφιοποιημένους πίνακες και αντικείμενα από τις συλλογές τους. Οι εθνικές υπηρεσίες αρχείων διέθεσαν σημαντικά εθνικά έγγραφα, ενώ το εθνικό ίδρυμα οπτικοακουστικών μέσων της Γαλλίας προσέφερε 80.000 εγγραφές εκπομπών του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων λήψεων των πεδίων μαχών της Γαλλίας το 1914. Οι εθνικές βιβλιοθήκες από όλη την Ευρώπη συνεισέφεραν έντυπο και χειρόγραφο υλικό, συμπεριλαμβανομένων ψηφιοποιημένων αντιτύπων των αξιόλογων βιβλίων που έφεραν νέες ιδέες στον κόσμο.
Στο διάστημα 2009-2010 θα διατεθούν περί τα 69 εκατομμύρια ευρώ σε δραστηριότητες έρευνας με αντικείμενο τις ψηφιακές βιβλιοθήκες μέσω του προγράμματος-πλαισίου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την ίδια περίοδο, στο πλαίσιο του σκέλους "κοινωνία της πληροφορίας" του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, θα διατεθούν περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή και επιστημονική κληρονομιά της Ευρώπης.

Ιστορικό:
Ήδη από το 2000 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται υπέρ της ψηφιοποίησης και της επιγραμμικής προσβασιμότητας του πολιτισμικού υλικού. Στο διάστημα 2000-2005 συγχρηματοδότησε ερευνητικά έργα και προώθησε τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών που επιθυμούσαν να διαθέσουν επιγραμμικά τον πολιτιστικό τους πλούτο.
Τον Ιούνιο του 2005, η Επίτροπος κα Reding ανήγαγε την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη σε εμβληματικό έργο της στρατηγικής «i2010 – Ευρωπαϊκή κοινωνία της πληροφορίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση» (IP/05/643). Τον Σεπτέμβριο του 2005, η Επιτροπή παρουσίασε τα μέτρα που είναι αναγκαία ώστε να καταστεί προσιτή σε όλους η ευρωπαϊκή πολιτιστική και επιστημονική κληρονομιά (IP/05/1202). Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις οικείες προσπάθειες συνεισφοράς στην Europeana, ιδίως παρέχοντας περισσότερους χρηματοδοτικούς πόρους υπέρ της ψηφιοποίησης, και να θέσουν σαφείς ποσοτικούς στόχους ψηφιοποίησης υλικού (IP/08/1255, MEMO/08/546).
Το έργο της Επιτροπής σχετικά με την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη παρακολουθείται από μια ομάδα υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμόνων προερχόμενων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα : πολιτιστικά ιδρύματα, τον κλάδο των ΤΠΕ και κατόχους δικαιωμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.europeana.eu/ http://ec.europa.eu/information_society/activities/digital_libraries/index_en.htm/Press pack Europeana:
http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=4505

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της 27ης Σεπτεμβρίου 2008, με τίτλο "Προς μια ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη" (εισηγήτρια: Marie-Hélène Descamps) διατίθεται στη διεύθυνση:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&language=EN&reference=P6-TA-2007-0416Ενημερωτικό βιντεοκλίπ σχετικά με την ψηφιοποίηση:
EN: http://ec.europa.eu/avservices/video/video.cfm?sitelang=en&type=1



-από Ζάχο Πολυβίου-

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

ASK A LIBRARIAN

Μερικά χιουμοριστίκά βιντεάκια που έφτιαξαν κάποιες βιβλιοθήκες για να προωθήσουν τις υπηρεσίες του Ask a librarian:

Yavapai College (Arizona, US):


Maricopa University Colleges (Arizona, US):




Και μερικά πιό σοβαρά...:

Tampa Bay Library Consortium:


Monterey Public Library (California, US):








Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

4ο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας: «Η Λεμεσός και η Αθλητική της Ιστορία»

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Το πρόγραμμα του Συμποσίου έχει αλλάξει και έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Παρασκευή 19.00 - 21.00 (έναρξη)
Σάββατο 10.00 - 13.30
Κυριακή 10.30 - 13.00




Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την επίσημη έναρξη των εργασιών του 4ου Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας, που θα γίνει την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου, 2008 από τις 7 μέχρι τις 9 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Τσιρείου Σταδίου (είσοδος από τα Προπύλαια, στη δυτική πλευρά). Κύριος ομιλητής του φετεινού Συμποσίου είναι ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΑ, Κώστας Παπακώστας. Μετά από την κύρια ομιλία, το Δ.Σ. του ΓΣΟ θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν των συνέδρων.

Το συμπόσιο οργανώνεται από το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο & Κέντρο Μελετών του Δήμου Λεμεσού, τον Γυμναστικό Σύλλογο ‘Τα Ολύμπια’ (ΓΣΟ) και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) και έχει την επιστημονική στήριξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ΤΕΠΑΚ.

Το θέμα του Συμποσίου είναι: «Η Λεμεσός και η Αθλητική της Ιστορία». Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα γίνουν πρωτότυπες ανακοινώσεις οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αναφέρονται στην εξέλιξη του αθλητισμού στη Λεμεσό από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Το Συμπόσιο φιλοδοξεί να φέρει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές της αθλητικής ιστορίας της πόλης μας.

Οι εργασίες του 4ου Επιστημονικού Συμποσίου θα συνεχιστούν ως εξής:
Σάββατο, 22 Νοεμβρίου (10 π.μ – 7 μ.μ.)
Κυριακή, 23 Νοεμβρίου (10.30 π.μ. – 12.45 μ.μ.).

Κατά τη διάρκεια του συμποσίου θα λειτουργεί στην αίθουσα του Μουσείου του Τσιρείου Σταδίου, έκθεση αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και ενθυμημάτων.

Όλοι Ευπρόσδεκτοι

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ



«Διαφυλάσσουμε το Παρελθόν της πόλης για το Μέλλον της…»

Θέση Βιβλιοθηκονόμου - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ)


Προς: Κάθε πτυχιούχο Βιβλιοθηκονόμο


ΘΕΜΑ: Πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού στην Βιβλιοθήκη του ΑΠΚΥ

Η βιβλιοθήκη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου δέχεται αιτήσεις για πλήρωση μίας (1) θέσης ωρομίσθιου ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΥ.

Το άτομο που θα επιλεχθεί θα εργάζεται σε καθημερινή βάση από τις 14:00 έως και την 19:00, καθώς και 2 Σάββατα τον μήνα από τις 09:30 – 15:00.

Καθήκοντα:

1. Εξυπηρέτηση χρηστών βιβλιοθήκης (πάγκο δανεισμού),
2. Καταλογογράφηση νέων προσκτήσεων της Βιβλιοθήκης
3. Υποστήριξη χρηστών στην χρήση Πληροφοριακών Πηγών της Βιβλιοθήκης του ΑΠΚΥ
4. Βοήθεια στην υλοποίηση των εργασιών της Μονάδας Διακινήσεις Εκπαιδευτικού Υλικού
5. Διάφορα άλλα γραφειακά κυρίως καθήκοντα.


Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν το βιογραφικό τους μέχρι την 21η Νοεμβρίου 2008 και ώρα 14:00 στην ηλεκτρονική διεύθυνση library@ouc.ac.cy ή ταχυδρομικώς με την ένδειξη «Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Ωρομίσθιο Προσωπικό» στην διεύθυνση:
Διγενή Ακρίτα 13-15, 1055, Λευκωσία, ΚΥΠΡΟΣ.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Αναβάθμιση του E-LIS



Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνω ότι η Διεθνής Βάση για τη Βιβλιοθηκονομία και τις Επιστήμες της Πληροφόρησης (E-LIS) - http://eprints.rclis.org/ , τις επόμενες μέρες θα μεταφερθεί στη νέα έκδοση του λογισμικού ανοικτού κώδικα Eprints Software 3.0.

Για τον λόγο αυτό δεν θα έχετε πρόσβαση στη Βάση από τις 17 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.

Πληροφοριακά αναφέρω ότι:

- Η ηλεκτρονική διεύθυνση της Βάσης (URL) θα παραμείνει η ίδια.

- Η Βάση θα μετακομίσει (migrate) σε καινούργιο Server και σε καινούργιο software (τη νέα έκδοση του Eprints, την Eprints Software 3.0).

- Στις 21 Νοεμβρίου θα έχετε πρόσβαση στη βάση αλλά δεν θα λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες (π.χ. τα στατιστικά) οι οποίες θα φτιαχτούν και θα λειτουργούν όπως πριν σύντομα (ειδικά τα στατιστικά των εγγραφών είναι στις άμεσες προτεραιότητες και θα φτιαχτούν πρώτα).

- Οι νέες αλλαγές θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες του E-LIS.

- Η διαδικασία υποβολής άρθρων στο E-LIS θα αλλάξει σε πολύ μικρό βαθμό. Αν κάποιος που θέλει να υποβάλει ένα άρθρο, αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου για να τον βοηθήσω.

Φιλικά,
Ανδρέας Κ. Ανδρέου
(Υπεύθυνος του E-LIS για την Κύπρο)

http://eprints.rclis.org/


***************************************
Ανδρέας Κ. Ανδρέου
Λειτουργός Πανεπιστημίου Κύπρου
(Βιβλιοθηκονόμος)
Πανεπιστήμιο Κύπρου, Βιβλιοθήκη
Καλλιπόλεως 75
1678 Λευκωσία
Κύπρος

Email: andlib AT ucy.ac.cy
Τηλ: +357 22892014
Φαξ: +357 22750508
http://www.angelfire.com/ma4/andreou
***************************************

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ



Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και η Βιβλιοθήκη Δήμου Ηρακλείου Αττικής σας προσκαλούν στο συνέδριο με θέμα «Η δυναμική και οι προοπτικές των Δημοτικών Βιβλιοθηκών στην Ελλάδα» που θα γίνει στις 4-5 Δεκεμβρίου 2008 στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (Κουντουριώτου 18α & Νεότητος, ΤΚ 141 22, Ηράκλειο Αττικής, τηλ. 210-2826276).
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΤΕΔΚΝΑ.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής

Σταύρος Γεωργόπουλος


Η Πρόεδρος ΕΕΒΕΠ Ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης
Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Χριστίνα Κυριακοπούλου Δημήτριος Τσαπραζλής

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Θέση Βιβλιοθηκονόμου / Αρχειονόμου στο ΡΙΚ




ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 7ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 6457
Αριθμός 7640

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΕΝΗ ΜΟΝΙΜΗ ΘΕΣΗ ΒΟΗΘΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΑΙΝΙΩΝ

Από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου γίνονται δεκτές αιτήσεις για 1 (μία) κενή μόνιμη θέση Βοηθού Λειτουργού Αρχείου Ταινιών, Γενική Διεύθυνση (Η Θέση είναι Πρώτου Διορισμού). Ο μισθός της θέσης είναι Α4: €11893,57 - €17496,08 καιΑ7+2: €16838,27 -€26536,29 (Συνδυασμένες Κλίμακες), στον οποίο προστίθενται οι οποιεσδήποτε γενικές αυξήσεις που έχουν εγκριθεί. Επιπλέον, καταβάλλεται τιμαριθμικό επίδομα σύμφωνα με το ποσοστό που εγκρίνεται από την Κυβέρνηση, από καιρό σε καιρό.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Υπηρεσίας της θέσης που ισχύει, τα καθήκοντα και ευθύνες, καθώς και τα απαιτούμενα προσόντα έχουν ως εξής:

1. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ
1. Βοηθά στη διεκπεραίωση ή/και αναλαμβάνει την διεκπεραίωση της παραλαβής, της καταγραφής, της ταξινόμησης - αρχειοθέτησης και της ασφαλούς αποθήκευσης αρχειακού υλικού στο Αρχείο Προγραμμάτων του ΡΙΚ.
2. Βοηθά στη συντήρηση ή/και αναλαμβάνει τη συντήρηση αρχειακού υλικού.
3. Βοηθά στη διεκπεραίωση εργασιών που αφορούν τον δανεισμό, τη διάθεση, τη διακίνηση αρχειακού υλικού ή/και αναλαμβάνει την διεκπεραίωση τέτοιων εργασιών.
4. Διεκπεραιώνει τις γραφειακές εργασίες που συνεπάγονται τα καθήκοντα του.
5. Βοηθά τον Λειτουργό Αρχείου Ταινιών στην άσκηση των καθηκόντων του και, αν του ανατεθεί, τον αναπληρώνει στην απουσία του.
6. Εκτελεί οποιαδήποτε άλλα συναφή καθήκοντα.
Σημειώσεις: (α) Ο όρος «Προγράμματα» περιλαμβάνει τηλεοπτικά ή/και ραδιοφωνικά προγράμματα. (β) Ο όρος «αρχειακό υλικό» περιλαμβάνει ταινίες παντός είδους - μαγνητοταινίες ήχου και εικόνας (Video Tapes), κινηματογράφησης / φωτογράφησης (Film Tapes), μαγνητοταινίες ήχου - δισκέτες ήχου, δισκέτες ήχου και εικόνας (Η.Υ.), δίσκους, φωτογραφίες, κείμενα προγραμμάτων, περιλαμβανομένων αντιγράφων Δελτίων Ειδήσεων και γενικά οτιδήποτε αρχειακής σημασίας που έχει σχέση με τα προγράμματα.

2. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ
1. (α) Πανεπιστημιακό δίπλωμα ή τίτλος στην Αρχειονομία ή την Βιβλιοθηκονομία ή άλλο συναφές, κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου, θέμα.
Σημ.: Ο όρος «πανεπιστημιακό δίπλωμα ή τίτλος» καλύπτει και μεταπτυχιακό δίπλωμα ή τίτλο.
Π
(β) (i) Δίπλωμα του Τεχνικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ελλάδας (Τ.Ε.Ι) ή άλλο ισότιμο προσόν σε ένα από τα θέματα στο (α) πιο πάνω και τριετής πείρα σε υπηρεσίες Αρχείου.
2. Συνδυασμός του προσόντος στο (α) πιο πάνω και πείρα σε υπηρεσίες Αρχείου αποτελεί πλεονέκτημα.
3. Πολύ καλή γνώση της Ελληνικής και της Αγγλικής γλώσσας.
4. Γνώση χρήσης Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.
5. Ακεραιότητα χαρακτήρα, διοικητική ικανότητα, υπευθυνότητα, ευθυκρισία.

Οι Αιτητές πρέπει να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, όπου και όταν οι Νόμοι του κράτους το απαιτούν.
Η κατάσταση της υγείας του ατόμου που θα προσληφθεί θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να του επιτρέπει την εκπλήρωση των καθηκόντων της θέσης.
Οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε γραπτή εξέταση που θα διεξαχθεί δυνάμει των προνοιών των περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμων του 1998 έως του 2006. Η ημερομηνία καθώς και η ύλη των γραπτών εξετάσεων θα καθοριστούν αργότερα.
Τα θέματα στα οποία θα εξετασθούν είναι τα ακόλουθα:
> Ελληνικά.
> Αγγλικά.
> Ερωτήσεις επί του Αντικειμένου / Γενικές Γνώσεις.


Σημ.: Όσοι από τους/τις αιτητές/τριες πληρούν τα τυπικά προσόντα για διορισμό και προτίθενται να παρακαθίσουν, ύστερα από σχετική κλήση του ΡΙΚ, στη γραπτή εξέταση θα πρέπει να καταβάλουν το τέλος συμμετοχής το οποίο έχει ορισθεί στα €30 για κάλυψη διοικητικών εξόδων. [(!!!!!!)]

«Επιτυχών» και «Επιτυχών στη γραπτή εξέταση» σημαίνει πρόσωπο που συμμετέχει στη γραπτή εξέταση και συγκεντρώνει συνολική γενική βαθμολογία 50% τουλάχιστον κατά μέσο όρο και στο καθένα από τα θέματα που περιλαμβάνονται στην εξέταση αυτή 40% τουλάχιστον.
Οι επιτυχόντες στη γραπτή εξέταση υποψήφιοι θα κληθούν και σε προφορική εξέταση.

Αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στο Έντυπο ΡΙΚ 46 το οποίο οι αιτητές μπορούν να προμηθευτούν σε ώρες γραφείου από το Τμήμα Προσωπικού και Διοίκησης του ΡΙΚ στη Λεωφόρο ΡΙΚ, Αγλαντζιά, Λευκωσία και εκτός ωρών γραφείου από την είσοδο του ΡΙΚ ή από την ιστοσελίδα του ΡΙΚ www.cybc.com.cy και να παραδοθούν στο Τμήμα Προσωπικού και Διοίκησης του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στη Λεωφόρο ΡΙΚ, Αγλαντζιά, Λευκωσία ή να αποσταλούν στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Τ.Θ. 24824, 1397 Λευκωσία με την ένδειξη «Αίτηση για τη θέση Βοηθού Λειτουργού Αρχείου Ταινιών» μέσω Ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή ή μέσω τηλεομοιοτυπικής
υπηρεσίας (Τέλεφαξ: 22-497900), όχι αργότερα από τις 28 Νοεμβρίου 2008.

Οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται με βιογραφικό σημείωμα και αντίγραφα των πιστοποιητικών, των ακαδημαϊκών και άλλων συναφών προσόντων που προνοούνται στην παράγραφο 2. ανωτέρω, περιλαμβανομένων βεβαιώσεων για υπηρεσία εκεί όπου απαιτείται πείρα (Τα πρωτότυπα να παρουσιαστούν όταν ζητηθούν για έλεγχο). Τονίζεται ότι
αιτήσεις χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά δεν θα ληφθούν υπόψη.

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Προσωπικού και Διοίκησης τηλ: 22-862347
/ 22-862399.

http://www.cygazette.com/gazette.dll/{F6BD909B-CA1B-485E-B16A-C779321815D7}/WorkPositions

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Κόβουν λεφτά από Βιβλιοθήκες!

Νομική Υπηρεσία
Ενίσχυση με νέους
δημόσιους κατήγορους

Μειωμένος ο προϋπολογισμός της Νομικής Υπηρεσίας για το 2009 κατά 3,69 εκ. ευρώ σε σχέση με εκείνον του 2008. Η μείωση επηρεάζει τις δαπάνες για προστασία μαρτύρων, για τα έξοδα δικαστικών αποφάσεων κατά της Δημοκρατίας, και για τη βιβλιοθήκη της Νομικής Υπηρεσίας. Κατά τη χτεσινή παρουσίαση του προϋπολογισμού της Νομικής Υπ. στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης διατύπωσε τη διαφωνία του με τη μείωση των δαπανών για τη Βιβλιοθήκη, αναδεικνύοντας τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα του περιεχομένου της και τονίζοντας ότι είναι βιβλιοθήκη ολόκληρου του νομικού κόσμου της Κύπρου.
Ωστόσο, ο προϋπολογισμός της Νομικής Υπ. για το 2009 προβλέπει την πρόσληψη 11 δημόσιων κατηγόρων, με στόχο την κατάργηση της πρακτικής, αστυνομικοί να εκτελούν χρέη Δημόσιου Κατήγορου στα δικαστήρια. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία εκκρεμεί από το 2004, ήταν για σταδιακό διορισμό 35 Δημόσιων Κατηγόρων. Μέχρι σήμερα, έχουν διοριστεί 24, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετούν 25 δικαστήρια. Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων ανακριτών.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Κωδικός άρθρου: 831938
ΠΟΛΙΤΗΣ - 06/11/2008, Σελίδα: 49

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Παρουσίαση Μηχανήματος Ψηφιοποίησης

Το εν λόγω μηχάνημα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου VSMM 2008 (Virtual Systems and MultiMedia) 20 - 25 Οκτ. στη Λεμεσό.
Συνάδελφοι από το δικό μας χώρο, καθώς και δημοσιογράφοι, αναλυτές, αρχαιολόγοι, καθηγητές, ερευνητές κ.α είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις διαδικασίες που αφορούν στη ψηφιοποίηση διαφόρων ειδών βιβλιογραφικού υλικού (κείμενα, εικονογράφηση, χάρτες, παπύρους κ.α) μέσα από ένα εξειδικευμένο λογισμικό που επιτρέπει τη μεταφορά του κειμένου από έντυπη σε ψηφιακή μορφή και ακολούθως την περεταίρω επεξεργασία του.

Το παρακάτω video είναι αρκετά κατατοπιστικό:



Ζάχος Πολυβίου
Βιβλιοθηκονόμος
Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Δημιουργία Επιτροπών ΚΕΒΕΠ


Μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η ΚΕΒΕΠ για καλύτερη οργάνωση αλλά και για περαιτέρω εμπλοκή με τα μέλη της και τα προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν, αποφάσισε τη σύσταση των πιο κάτω Επιτροπών – Ομάδων Εργασίας (ακολουθούν τα ονόματα μελών του ΔΣ που θα ενεργούν συντονιστικά στις Επιτροπές, μέχρι αυτές να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν. Για συμμετοχή σε οποιαδήποτε Επιτροπή στείλτε email στο οποίο να γνωστοποιείται το ενδιαφέρον σας και τα στοιχεία σας στον συντονιστή):

Επιτροπές:

1. Δημοτικών Βιβλιοθηκών (Θα ασχοληθεί με τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες και θα εξετάσει τρόπους προβολής τους στην κυπριακή κοινωνία) – Συντονιστής: Δημήτρης Νικολάου demnicolaou@cytanet.com.cy

2. Σχολικών Βιβλιοθηκών (Θα ασχοληθεί με τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι Σχολικές Βιβλιοθήκες και θα προσπαθήσει να πείσει τόσο την κοινωνία όσο και την Πολιτεία για την αναγκαιότητα πρόσληψης πτυχιούχων Βιβλιοθηκονόμων σε αυτές) – Συντονιστής: – Χρυσάνθη Σταύρου chrysanthi.stavrou@cut.ac.cy

3. Αναβάθμισης του επαγγέλματος του Βιβλιοθηκονόμου (Θα ασχοληθεί με την αναβάθμιση του επαγγέλματος του Βιβλιοθηκονόμου στην Κύπρο, τόσο την ηθική, όσο και την πρακτική – σχέδια υπηρεσίας, μισθοί, κτλ -) – Συντονιστής: – Ανδρέας Κ. Ανδρέου andlib@ucy.ac.cy

4. Τεχνολογικών εξελίξεων (Θα ασχοληθεί με την παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων και την εφαρμογή τους στις Βιβλιοθήκες) – Συντονιστές: Μίνα Χαραλάμπους, Ελένη Θεμιστοκλέους charalambous.m@unic.ac.cy

5. Καταλογογράφησης (Θα ασχοληθεί με τους κανόνες καταλογογράφησης και της προσπάθειας για σύγκλιση των κανόνων και των καθιερωμένων όρων που χρησιμοποιούν όλες οι κυπριακές βιβλιοθήκες) - Συντονιστής: Δέσποινα Λάμπρου despinal@ucy.ac.cy

6. Εκδηλώσεων και εκδόσεων - (Θα ασχοληθεί με την διεξαγωγή διαφόρων εκδηλώσεων και εκδόσεων από την ΚΕΒΕΠ) – Συντονιστές: Παναγιώτης Θεμιστοκλέους, Μίνα Χαραλάμπους, Χρυσάνθη Σταύρου themistocleous@ouc.ac.cy

7. Συνεδρίου (Θα ασχοληθεί με την οργάνωση και διεξαγωγή Παγκύπριου Βιβλιοθηκονομικού Συνεδρίου από την ΚΕΒΕΠ, μέσα στο 2009) – Συντονιστές: Ελένη Θεμιστοκλέους, Μίνα Χαραλάμπους, ,Χρυσάνθη Σταύρου elenathe@yahoo.com

Καλούμε τα μέλη της ΚΕΒΕΠ που ενδιαφέρονται να στελεχώσουν τις Επιτροπές να επικοινωνήσουν με τα αρμόδια μέλη του ΔΣ. Όλες οι Επιτροπές παρόλο που θα λειτουργούν αυτόνομα (με δικές τους συνεδριάσεις) θα αποτελούν Επιτροπές -παρακλάδια του ΔΣ της ΚΕΒΕΠ, σύμφωνα με το καταστατικό, και όλες οι τελικές ενέργειες θα εγκρίνονται και θα πραγματοποιούνται από το ΔΣ.
Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα δοθεί νέα δυναμική στην Ένωση μας.

*Γίνονται δεκτές και εισηγήσεις για σύσταση άλλων Ομάδων, με email στον πρόεδρο του ΔΣ Ανδρέα Κ. Ανδρέου

Το ΔΣ της ΚΕΒΕΠ

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Εκπτώσεις στις Εκδόσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου

50% - 60%
Εκπτώσεις στις Εκδόσεις
του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου
Σάββατο 8, Κυριακή 9 και Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008
Ώρες λειτουργίας: 10.00 - 13.00 και 14.00 -17.00


Αγαπητοί φίλοι

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου για 5η χρονιά προσφέρει στο κοινό την δυνατότητα να αποκτήσει τις εκδόσεις του σε ειδικές τιμές.

Το εκδοτικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Ιδρύματος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα και περιλαμβάνει εκδόσεις στους εξής τομείς: Χαρτογραφία, Νομισματική, Συλλογές Πολιτιστικού Ιδρύματος, Διαλέξεις ιστορίας και αρχαιολογίας της Κύπρου, Κυπρολογικές μελέτες και διαλέξεις, Λευκώματα, Κατάλογοι εκθέσεων, Οδηγοί αρχαιολογικών χώρων και βυζαντινών μνημείων, Παιδική και νεανική λογοτεχνία, Κυπριακή τέχνη, Εκδόσεις για το περιβάλλον, συνεκδόσεις και άλλες εκδόσεις.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στις 8, 9 και 10 Νοεμβρίου στους χώρους του Πολιτιστικού Iδρύματος, στο ισόγειο του κτιρίου Φανερωμένης, προγραμματίζεται η πώληση εκδόσεων και οπτικοακουστικών παραγωγών με έκπτωση από 50%, εξαιρούνται όπως πάντα οι αρχαιολογικοί και οι βυζαντινοί οδηγοί.

Έχουν ετοιμαστεί και φέτος σειρές εκδόσεων σε πολύ ελκυστικές τιμές, επισυνάπτεται ενημερωτικό φυλλάδιο.

Μπορείτε να δείτε όλες τις εκδόσεις του Πολιτιστικού Iδρύματος Tραπέζης Kύπρου στην ιστοσελίδα της Aγοράς στη διεύθυνση www.cyprusculture.com

Σας περιμένουμε.

Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 22664353, 22128191.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Λευκωσία, Οκτώβριος 2008

Γαβριέλλα Μαραθεύτου
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία
Τ.Θ. 21995, 1515 Λευκωσία
Τηλέφωνο: +357 22677134
Φαξ: +357 22662898
gabriella.m@boccf.org

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Συνεργασίες βιβλιοθηκών: μια συστηματική προσέγγιση




Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Παπασωτηρίου», το βιβλίο του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Φίλιππου Τσιμπόγλου, με τίτλο «Συνεργασίες βιβλιοθηκών: μια συστηματική προσέγγιση».

Περιγραφή
Το υπόδειγμα της «Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης», δηλαδή της συγκέντρωσης όλης της διαθέσιμης καταγεγραμμένης γνώσης σε ένα χώρο, δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα. Στη σύγχρονη βιβλιοθήκη η πλάστιγγα γέρνει σταδιακά από την απόκτηση, συγκέντρωση και οργάνωση πληροφοριακού υλικού προς την πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης, τη διασύνδεση και την ολοκλήρωση των πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών, μέσα από τη λειτουργία συνεργατικών-κοινοπρακτικών σχημάτων. Το κλειδί για την ερμηνεία των φαινομένων εντοπίζεται στην ύπαρξη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων της πληροφορίας στην ψηφιακή της μορφή και των δυνατοτήτων των τεχνολογιών πληροφόρησης που τις διαχειρίζονται.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Τα σχέδια του φανατικού άγγλου Βιβλιοθηκάριου


Το βρήκε τυχαία ένας συνάδελφος βιβλιοθηκονόμος και μας το έστειλε:

Από την Ελλαδική εφημερίδα «Ελευθερία», Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 1959.

«Επιμένει να ζητή άμεσον σύλληψιν του Μακαρίου»

Νιουκάστλ, 19 – Ο βιβλιοθηκάριος Άλλαν Ρόμπερτσον , ο οποίος δεν κατώρθωσε να προκαλέση την έκδοσιν εντάλματος συλλήψεως του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου εις το Νιουκάστλ, εδήλωσε σήμερον ότι θα κάμη νέαν προσπάθειαν εις τον Λονδίνον. Ο κ. Ρόμπερτσον θα ζητήση αύριον την πρωίαν από το δικαστήριον του Λονδίνου να εκδώση ένταλμα συλλήψεως του Μακαρίου με την κατηγορίαν ότι ούτος προεκάλεσε τον φόνον βρεταννών υπηκόων εις την Κύπρον.
ο φανατικός βιβλιοθηκάριος απεκάλυψεν ότι έλαβεν απειλητικάς επιστολάς οι αποστολείς των οποίων τον συμβουλεύουν να σταματήση την εκστρατείαν του κατά του Μακαρίου. «Παραβλέπω τας απειλάς αυτάς» εδήλωσε «και θα πράξω το παν δια να τον ίδω πίσω από τα σίδερα της φυλακής»
.



Σχόλιο του Blog: όταν η αναζήτηση ελευθερίας θεωρείται από κάποιους τρομοκρατική πράξη…

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Συνέδριο VSMM (Virtual Systems and MultiMedia)


Διοργανώνεται στις 20 – 25 Οκτ. 2008 το 14ο συνέδριο VSMM (Virtual Systems and MultiMedia) στο ξενοδοχείο Amathus στη Λεμεσό. Το συνέδριο έχει ως κύριο θέμα τη ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς διαφόρων χωρών που στο σύνολο τους αποτελούν μια ολοκληρωμένη πολιτιστική ψηφιακή εικόνα σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνουν διάφορες παρουσιάσεις από άτομα από διάφορες χώρες (βλ. πρόγραμμα συνεδρίου).

Ο κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει τις νέες μεθόδους διαχείρισης και προώθησης πληροφοριών που αφορούν πολιτιστικά θέματα μέσα από ένα ψηφιακό περιβάλλον το οποίο θα παρέχει πρόσβαση στους χρήστες από διάφορα γεωγραφικά σημεία με πολλαπλές επιλογές αναζήτησης και ανάκτησης πληροφοριών.
Ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν είναι και η ψηφιοποίηση στο χώρο των Βιβλιοθηκών και κατ’ επέκταση του έντυπου υλικού που στο σύνολο του αποτελεί τον πολιτιστικό πλούτο της κάθε χώρας (βλ. Workgroups).

Για περισσότερες πληροφορίες,
http://www.vsmm2008.org/


Επειδή πήγα και στο περσινό που έγινε στην Πάφο (ESPI PLUS 2007) και έχω ήδη δηλώσει συμμετοχή για όλο το διάστημα του συνεδρίου που γίνετε τώρα στη Λεμεσό, αν κάποιος συνάδελφος θέλει να δηλώσει συμμετοχή αλλά χρειάζεται κάποιες επιπλέον πληροφορίες που αφορούν το συνέδριο να μη διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μου στο Ζάχος Πολυβίου: polyviou@eicy.eu

Zachos Polyviou
European Documentation Centre & Library
European Institute of Cyprus

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Εκδήλωση με θέμα «Τα τρία κύρια μέρη μιας σύγχρονης έκδοσης και η σωστή επιμέλεια της»

50.000 τόμοι σε κασόνια - Βγάζουν τα βιβλία να πάρουν αέρα


(αντιγραφή απο την Εφημερίδα "Πολίτης", 11/10/2008, Σελίδα: 28)

Στα υπόγεια η γνώση


Το ΤΕΠΑΚ δεν προέβλεψε σωστά τα τεχνικά προβλήματα με τη στατική ενίσχυση του Μεγάρου Πηλαβάκη, με αποτέλεσμα μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Κύπρου να συνωστίζεται σε υπόγειες αποθήκες
--------------------------------------------------------------------------------


Το ΤΕΠΑΚ και ο Δήμος Λεμεσού προχώρησαν στο «ξεσπίτωμα» μιας βιβλιοθήκης με εξήντα χιλιάδες τόμους βιβλία, χωρίς προηγουμένως να καταλήξουν σε απόφαση για τη μέθοδο που είναι η πιο ενδεικνυόμενη για την αντισεισμική ενίσχυση και αποκατάσταση του κτηρίου.


Για δύο χρόνια οι διαβουλεύσεις με το Τμήμα Πολεοδομίας έδιναν και έπαιρναν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ το ταλαιπωρημένο κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεμεσού παραμένει κλειστό, χωρίς να έχει δεχθεί ακόμη τις επεμβάσεις για τη σωτηρία του. Από τον Οκτώβριο του 2006 οπόταν ουσιαστικά η βιβλιοθήκη διαλύθηκε, η βιβλιοθήκη στριμώχνεται μέσα σε μια αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης που παραχωρήθηκε από τον Δήμο, με χιλιάδες τόμους βιβλία να στοιβάζονται ακόμη μέσα σε κασόνια, ελέω έλλειψης χώρου. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό για την καταγραφή των βιβλίων σε καταλόγους και την επανατοποθέτηση τους στα ράφια, ώστε να είναι προσβάσιμα στο αναγνωστικό κοινό, οι συνθήκες είναι τραγικές. Όσα από τα βιβλία δεν αναμένεται να βγουν σύντομα από τα κασόνια, είναι εκτεθειμένα στη φθορά και βγαίνουν συχνά πυκνά έξω για να αεριστούν και να απαλλαγούν από τη σκόνη. Η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης Λένια Φραγκούδη μιλώντας στον «Π» υπέδειξε ότι αυτή την στιγμή, μόλις 10 χιλιάδες τόμοι από τις 60 χιλιάδες βρίσκονται στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού και ελπίζει να μην είναι πολύμηνη η παραμονή των υπόλοιπων βιβλίων μέσα στα κασόνια.

Σπαταλήθηκε χρόνος
Υπεύθυνο για την καθυστέρηση θεωρείται το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο είχε συνάψει συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού, βάσει της οποίας αναλάμβανε το κόστος και την παροχή της τεχνογνωσίας για την αντισεισμική ενίσχυση και αποκατάσταση του κτηρίου καθώς και τη στήριξη της προσπάθειας για ψηφιοποίηση και μηχανογράφηση των βιβλίων, με αντάλλαγμα την παραχώρηση του πρώτου ορόφου του μεγάρου για τη στέγαση της δικής του ψηφιακής βιβλιοθήκης. Η συμφωνία προνοούσε ότι σε ένα χρόνο από το κλείσιμο του χώρου - το 2007 δηλαδή - οι εργασίες θα είχαν ολοκληρωθεί και τα βιβλία θα επέστρεφαν στη θέση τους. Ωστόσο δύο χρόνια μετά, δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί οι προσφορές.


Ευθύνες επιρρίπτονται και στον Δήμο Λεμεσού, ο οποίος δεν εξασφάλισε εξ αρχής ασφαλιστικές δικλείδες για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών. Το κυριότερο εμπόδιο για την έναρξη των εργασιών, ήταν η δυσκολία στην εξεύρεση της καταλληλότερης μεθόδου για την αντισεισμική θωράκιση του κτηρίου. Οι μελετητές είχαν προτείνει δύο τρόπους. Η πρώτη μέθοδος δεν έχει εφαρμοστεί ξανά στην Κύπρο και θεωρείται πρωτοποριακή. Προβλέπει σημαντικές παρεμβάσεις στο κτήριο με υπόγειες εκσκαφές κάτω από την αρχική θεμελίωση και τοποθέτηση εφεδράνων. Υπέρ αυτής της λύσης τάχθηκε το πανεπιστήμιο. ΠαρΆ όλα αυτά το Τμήμα Πολεοδομίας την απέρριψε, εκφράζοντας διστακτικότητα να προχωρήσει στη χρήση μιας μεθόδου η οποία δεν είχε να επιδείξει προηγούμενο εφαρμογής στην Κύπρο. Το οικονομικό κόστος των δύο μεθόδων ήταν περίπου το ίδιο, όμως τελικά επιλέχθηκε η συμβατική μέθοδος, η οποία διασφαλίζει την στατική επάρκεια του κτηρίου για τα επόμενα 50 χρόνια, αντί των 70 που προνοούσε η πρώτη μέθοδος. Μετά από εξαντλητικές διαβουλεύσεις, επιτέλους έχουν αρθεί τα εμπόδια και για την προώθηση της επέκτασης που ζητούσε το ΤΕΠΑΚ. Το Τμήμα Πολεοδομίας ήταν αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λόγω του ότι το κτήριο είναι διατηρητέο και τελικά τα δύο μέρη κατέληξαν στην απόφαση για δημιουργία υπόγειου χώρου στην πίσω αυλή του μεγάρου.

Παραδέχεται το ΤΕΠΑΚ
Μιλώντας στον «Π» ο Διευθυντής Διοίκησης Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ Ανδρέας Μαλούππας, παραδέχτηκε ότι υπήρξε πολύμηνη καθυστέρηση και ότι η μετακίνηση της βιβλιοθήκης θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμη οκτώ μήνες. Όπως ομολόγησε «δεν υπολογίσαμε σωστά τον χρόνο επίλυσης μιας σειράς τεχνικών προβλημάτων». Να σημειώσουμε ότι οι μοναδικές εργασίες που έγιναν στο εσωτερικό της Βιβλιοθήκης μέχρι σήμερα ήταν η αποκοπή τμημάτων από τους εσωτερικούς τοίχους για να διαπιστωθεί η ποιότητα της κατασκευής του κτηρίου. Όπως όμως διευκρίνισε, το χρονικό διάστημα που πέρασε, δεν πήγε εντελώς χαμένο αφού με κονδύλια του πανεπιστημίου ξεκίνησε η ψηφιακή οργάνωση της βιβλιοθήκης.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Συλλογικός Κατάλογος Κυπριακών Βιβλιοθηκών

Συλλογικός Κατάλογος Κυπριακών Βιβλιοθηκών

Βγήκε online η πρώτη πιλοτική βάση του Συλλογικού Καταλόγου Κυπριακών Βιβλιοθηκών.
Περιέχει 300.000 εγγραφές από Κυπριακές Βιβλιοθήκες που επιλέγηκαν αρχικά για να συμπεριληφθούν σε αυτόν. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Συλλογικό Κατάλογο Κυπριακών Βιβλιοθηκών και να κάνετε αναζήτηση ταυτόχρονα και στις 15 βάσεις από το link:
http://147.102.210.203/cgi-bin-EL/egwcgi/egwirtcl/targetsPL.egw

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Θέση Προϊστάμενου Βιβλιοθήκης - Neapolis University (Pafos, Cyprus)

Το νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο της Πάφου Neapolis αναζητά προϊστάμενο για τη Βιβλιοθήκη του


Head of Library Services

This full-time post is available immediately


Neapolis University seeks to appoint an experienced individual as Head of its Library Services. Library Services is a Division of the Directorate of Information Services. The Library is a central part of the University's learning strategy and we are committed to to delivering a library service suitable for 21st century students. At the same time, we want to create a library that will also serve the cultural needs of the community and the region.

The Head of Library Services will lead the development of the library services and will have an important input into the design of the physical facilities. He/She will work closely with the Director of Information Services and the University’s senior management team and will be responsible for:

Leading the development and delivery of strategic, operational and financial plans, and policies for Library Services.
Managing the Division's resources and staff and ensuring effective methods of line management and communication.
Representing and promoting the University's Library Services regionally, nationally and internationally and developing partnerships and networks with external bodies.
Establishing appropriate performance indicators for Library Services in accordance with the University's corporate standards.
Candidates should hold a University degree and ideally a relevant technical/professional qualification. They should have significant management experience and sound knowledge of accepted good practice in service delivery within the library and information sector and an awareness of the role that Library and Information services play in an educational establishment.


The University offers a competitive salary and benefits commensurate with experience and qualifications.

For an application pack, tel: +357 26931951/, or email: hrd@nup.ac.cy.This e-mail address is being protected from spambots, you need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots, you need JavaScript enabled to view it.

CLOSING DATE: Open until filled

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

OPAC 2.0

Μετά τους όρους Web 2.0 και Library 2.0 εμφανίστηκε και ο όρος OPAC 2.0 για να περιγράψει τους διαδραστικούς online καταλόγους βιβλιοθηκών που χρησιμοποιούν τεχνολογία Web 2.0. Περισσότερα διαβάστε εδώ...

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Συνεργασία με ΕΕΒΕΠ

Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του 17ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ μελών της ΚΕΒΕΠ και της ΕΕΒΕΠ (η αντίστοιχη Ελλαδική Ένωση).

Η συνάντηση έγινε σε πολύ φιλικό πνεύμα και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεργαστούν σε 3 άξονες:

1. Εκδόσεις: Στις εκδόσεις που βγάζει η ΕΕΒΕΠ να υπάρχει και εκπροσώπηση της ΚΕΒΕΠ (ειδικά στο περιοδικό, αλλά και σε άλλες εκδόσεις όπως βιβλία, ημερολόγια, κλπ).

2. Εκδηλώσεις: Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν οι 2 Ενώσεις (συνέδρια, ημερίδες, εκπαιδεύσεις) να γίνει προσπάθεια ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση και των 2 Ενώσεων (μέσω συμμετοχής, χαιρετισμών, κλπ).

3. Εκδρομές: Προσπάθεια για κοινές εκδρομές μεταξύ των 2 Ενώσεων.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Βιβλιοδεσία


(Μας το έστειλε η συνάδελφος Δέσποινα Λάμπρου και το αναδημοσιεύουμε από Το Φόρουμ των Τεχνών)

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Ένα από τα πράγματα που έκανε ο Καποδίστριας ήταν να μαζέψει τα ορφανά παιδιά που περιφερόντουσαν στα διάφορα στρατόπεδα, με ανυπολόγιστους ηθικούς κινδύνους, και να οργανώσει ορφανοτροφείο στην Αίγινα.
Ένας από τους σκοπούς του ορφανοτροφείου ήταν και η εκμάθηση στα ορφανά μιας τέχνης, τα οποία τα περισσότερα ήταν παιδιά αγωνιστών.
Το Μάιο του 1829 ο κυβερνήτης έδωσε εντολή να εφαρμοστεί «το σχέδιο διοργανισμού και μεταρρυθμίσεως του εν Αιγίνη Ορφανοτροφείου», ο κανονισμός προέβλεπε την δημιουργία εργαστηρίων για την εκμάθηση τέχνης στους τρόφιμους, μεταξύ των εργαστηρίων ήταν :
Τορνευτικής, πλεκτικής, ξυλουργικής, σκυτοτομικής, ραπτικής, τυπογραφίας, βιβλιοδετικόν κλπ
Στις 16/11/1829 ο Κυβερνήτης ορίζει Έφορο του Ορφανοτροφείου Αιγίνης τον Ανδρέας Μουστοξύδης , ο οποίος με μακροσκελή αναφορά του ζητά από την Γραμματεία των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Παιδείας τον Βιβλιοδέτη Νικόλαο Πατεράκη που είχε σπουδάσει την βιβλιοδεσία στην Βενετία για τις ανάγκες του εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας.
Τον Δεκέμβριο του 1830 ο Ανδρέας Μουστοξύδης κατέθεσε πίνακα μισθοδοσίας για τον μήνα Οκτώβριο και στον υπεύθυνο της βιβλιοδεσίας αναφέρει «τον βιβλιοδέτην Νικόλαον Πατεράκην, δια τον Σεπτέμβριον και Οκτώβριον φοίνικας 80»
Ο πρέσβης της Γαλλίας Βαρόνος Ρουάν έδωσε σαν χορηγία σε ορφανά παιδιά χρηματικό ποσό μεταξύ αυτών ήταν και 4 βιβλιοδέτες οι:

Θ Φήκας 16 χρονών Σπαρτιάτης.
Ιω Τσίνκας 16 χρονών Στερεοελλαδίτης.
Ε Απελεύθερος 13 χρονών Κρήτας.
Δημ Χαρίλαος 14 χρονών Πατρινός.

Μετά την δολοφονία του Καποδίστρια το ορφανοτροφείο και το εργαστήριο της Βιβλιοδεσίας φυτοζωούσαν και αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα οικονομικά αλλά και ενδιαφέροντος από την πολιτεία.
Το 1832 ο Ανδρέας Μουστοξύδης υπέβαλε την παραίτησή του καιέφυγες στην Κέρκυρα.
Ο Γρ Κωνσταντάς έκανε καταγραφή των εργαλείων του βιβλιοδετείου και εκεί μαθαίνουμε ότι ο εξοπλισμός περιελάμβανε:

10 πιεστήρια
2 ψαλίδια
5 ρίγες σιδερένιες
2 διαβήτες
3 σίδηρα για λούστρο
12
ροτέλιες για χρύσωμα
2 πέτρες για λούστρο
2 ειδών αριθμοί μικρού και μεγάλου μεγέθους
16 βούλες
28 βούλες μικρές
1 γυαλί για λούστρο
4 κοπίδια
2 καστελέτα
1 βαρειά σιδερένια
1 βαρειά ξύλινη
2 μαχαίρια
4 κουτιά με στοιχεία
1 πριόνι
1 σίδερο για σφίγγουν το πιεστήριο
1 καστελέτο για χαρακτήρες
2 πιεστήρια άχρηστα
1 πιεστήριο ραφής
1 ροκάνι
184 σανίδια
1 ράχη βιβλίου
1 σίδερο που σφίγγουν τα πιεστήρια
98 μακαβάδες
1 μάρμαρο
1 σμίλα
90 φύλλα χαρτιού
13 δέρματα
3 χαρτιά μαροκινάτα

Στα γενικά αρχεία του κράτους αναφέρονται έγγραφα με εργαλεία αλλά με την ιταλική τους ονομασία και γίνεται και αποτίμηση τους σε ιταλικά νομίσματα.

Τον Ιούνιο του 1834 το Ορφανοτροφείο έκλεισε οριστικά και μεταφέρθηκε στο Ναύπλιο.

*Για όποιον θέλει σήμερα να σπουδάσει βιβλιοδεσία, υπάρχει κλάδος στα ΤΕΙ Αθηνών, στο τμήμα Καλλιτεχνικών Σπουδών.

Εδώ, δείτε ένα απόφοιτο στο εργαστήριό του!

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες σε μαρασμό




Νέο βιβλιοθηκονομικό blog έφτιαξαν συμβασιούχοι συνάδελφοι μας που εργάζονται σε Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες.

Το blog ονομάζεται «Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες σε μαρασμό» και καυτηριάζει την απόφαση του Ελλαδικού κράτους να σταματήσει την χρηματοδότηση προς τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες της χώρας.

Η απόφαση αυτή, ίσως έχει καταστροφικά αποτελέσματα αφού θα επηρεάσει τόσο τις ηλεκτρονικές συνδρομές των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών όσο και την εργοδότηση πολλών βιβλιοθηκονόμων.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://symvasiouxoi-lib.blogspot.com/

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Θέση Βιβλιοθηκονόμου - Americanos College

FULL TIME LIBRARIAN

Americanos College is seeking to employ one full-time librarian.

All applicants must be holders of an earned Degree in Library Science or related field.

The successful applicant will be expected to deal with ordering, classification, cataloguing, maintenance, and checking in/out of library material and servicing library users.

If you are interested in applying you need to submit a copy of your Curriculum Vitae along with a letter of application by Friday 10 Octomber 2008 to the e-mail, fax or postal address shown below.

The successful applicant will be offered an attractive remuneration package.

Americanos College, 2 & 3 Omirou Avenue, P.O. Box 22425, 1521 Nicosia, Cyprus
Telephone: +357-22661122, Facsimile: +357-22665458
Email: college@ac.ac.cy
Website: www.ac.ac.cy

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Θέση Βιβλιοθηκονόμου - InterNapa College

Έχει περιέλθει στην αντίληψη μας ότι και το InterNapa College (στεγάζεται στη Σωτήρα Αμμοχώστου) ψάχνει για Βιβλιοθηκονόμο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.internapa.com

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Νέα θέση Βιβλιοθηκονόμου στο CAARI (Cyprus American Archaeological Research Institute)

Το Αμερικανικό Ερευνητικό Αρχαιολογικό Κέντρο CAARI (Cyprus American Archaeological Research Institute), που δραστηριοποιείτε στη Λευκωσία ζητά Βιβλιοθηκονόμο:

CAARI librarian
The Cyprus American Archaeological Research Institute (CAARI) located in Nicosia, Cyprus, seeks a full-time librarian, who will be responsible for the daily operation of the research library, archives, and map collection under the overall guidance of the director. Responsibilities reflect the multi-faceted use of the facility. The librarian must be computer literate, with database experience; a degree in library science is a strong advantage. Archival experience is desirable. Training in archaeology, history or an ancillary discipline is a plus. An additional task is the coordination of the yearly program which involves preparing and sending announcements to the mailing list and assisting the staff at program events. Excellent English language skills are required. Please submit a CV or resume, and the names of three references to Vathoulla Moustoukki, Executive Assistant at admin@caari.org.cy by September 20, 2008. Tel. no. 22456417

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Προσεχώς στην οθόνη σας: μια ψηφιακή βιβλιοθήκη για την Ευρώπη

Η ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού πολιτιστικού πλούτου σε βιβλία, μουσική, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και κινηματογραφικές ταινίες, ανοικτή σε όλους τους πολίτες με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω μιας δικτυακής πύλης – αυτό το όνειρο για μια Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μπορεί να γίνει πραγματικότητα το επόμενο φθινόπωρο.

Ωστόσο, όπως διακήρυξε σήμερα [11.08.2008] η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια νέα ανακοίνωση σχετικά με τη διάθεση ψηφιακών εκδόσεων έργων από πολιτιστικά ιδρύματα ανά την Ευρώπη, χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Με την ψηφιοποίηση των πολιτιστικών έργων, οι ευρωπαίοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υλικό από μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχεία του εξωτερικού χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν ή να φυλλομετρήσουν χιλιάδες σελίδες για να εντοπίσουν κάποια πληροφορία.

Στις ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες και μόνο φυλάσσονται πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια βιβλία, υπό ψηφιακή όμως μορφή διατίθεται μόλις το 1% του αρχειακού υλικού. Η Επιτροπή κάλεσε λοιπόν τα κράτη μέλη να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να διαθέσουν ψηφιοποιημένα έργα στο διαδίκτυο έτσι ώστε οι ευρωπαίοι να μπορούν να τα φυλλομετρήσουν ψηφιακά για μελέτη, εργασία ή ψυχαγωγία. Η ίδια η Επιτροπή θα διαθέσει περίπου 120 εκατομμύρια € κατά την περίοδο 2009-2010 για τη βελτίωση της διαδικτυακής πρόσβασης στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

«Η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη θα αποτελέσει γρήγορο και εύκολο τρόπο πρόσβασης των πολιτών στα ευρωπαϊκά βιβλία και έργα τέχνης – στην ίδια τους τη χώρα ή στο εξωτερικό. Θα επιτρέψει, για παράδειγμα, σε έναν Τσέχο φοιτητή να φυλλομετρήσει την Βρετανική Βιβλιοθήκη χωρίς να πάει στο Λονδίνο, ή σε έναν Ιρλανδό λάτρη της τέχνης να πλησιάσει τη Μόνα Λίζα χωρίς να σταθεί στην ουρά στο Λούβρο», δήλωσε η Επίτροπος της ΕΕ κα Viviane Reding, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας. «Εντούτοις, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει τα κράτη μέλη όσον αφορά τη διάθεση του πολιτιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, απαιτούνται περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση. Στόχος μου είναι να διατεθεί στο κοινό μια ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη, η Europeana, με πλούσιο περιεχόμενο πριν από το τέλος του έτους.»

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα τη δέσμευσή της να βοηθήσει τα κράτη μέλη να διαθέσουν στο διαδίκτυο τον πολιτιστικό τους πλούτο. Κατά την περίοδο 2009-2013 θα διατεθούν για δραστηριότητες ψηφιοποίησης και για την ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών 69 εκατομμύρια € από το πρόγραμμα ερευνών της ΕΕ. Την ίδια περίοδο, από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας, θα διατεθούν περί τα 50 εκατομμύρια € για να βελτιωθεί η πρόσβαση στο πολιτιστικό περιεχόμενο της Ευρώπης.

Ωστόσο, το συνολικό κόστος ψηφιοποίησης πέντε εκατομμυρίων βιβλίων από τις ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες εκτιμάται ήδη σε περίπου 225 εκατομμύρια €, χωρίς να καλύπτονται αντικείμενα όπως χειρόγραφα ή πίνακες ζωγραφικής. Η μετατροπή του οράματος της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης (Europeana) σε πραγματικότητα απαιτεί σημαντικές επενδύσεις από εθνικά ιδρύματα, αλλά οι περισσότερες χώρες διαθέτουν σήμερα για την ψηφιοποίηση μικρής κλίμακας και κατακερματισμένη χρηματοδότηση.

Η Επιτροπή κάλεσε τώρα τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις ικανότητες ψηφιοποίησης προκειμένου να διαθέσουν τις συλλογές τους στους ευρωπαίους πολίτες, να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα και να ανταποκριθούν στις παρακάτω προτεραιότητες:

• Να διατεθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την ψηφιοποίηση, σε συνδυασμό με προγράμματα για τον όγκο του υλικού που θα ψηφιοποιηθεί.

• Οι περισσότερες χώρες δεν διαθέτουν ακόμη μεθόδους, τεχνολογίες και εμπειρία για τη διατήρηση ψηφιακού υλικού, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου το περιεχόμενο να παραμείνει διαθέσιμο για τις μελλοντικές γενεές.

• Να εφαρμοστούν κοινά πρότυπα ώστε οι διάφορες πηγές πληροφοριών και βάσεις δεδομένων να καταστούν συμβατές με την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη (Europeana) και αξιοποιήσιμες από αυτήν.

• Επίλυση ζητημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ιδίως νομικές λύσεις για το πρόβλημα των αποκαλούμενων ορφανών έργων — δηλαδή έργων των οποίων οι κάτοχοι των δικαιωμάτων είναι αδύνατο να εντοπιστούν προκειμένου να συμφωνήσουν για την ψηφιοποίηση (IP/07/508).

Οι επισκέπτες ψηφιακών βιβλιοθηκών θα μπορούν να ανακαλύψουν ψηφιακά το αντίγραφο της περίφημης Βίβλου του Γουτεμβέργιου – του πρώτου αληθινού βιβλίου που τυπώθηκε ποτέ – στις ιστοσελίδες της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, τη φωνή της Μαρίας Κάλας ή του Jacques Brel στο γαλλικό εθνικό ίδρυμα οπτικοακουστικής (Institut National de l'Audiovisuel), ή το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, την Μόνα Λίζα, στο Λούβρο – και μάλιστα χωρίς εισιτήριο.

Ορισμένα κράτη μέλη έχουν δώσει το παράδειγμα για να επιταχύνουν την ψηφιοποίηση πολιτιστικών συλλογών. Η Σλοβενία εξέδωσε το 2007 νόμο για τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τον οποίο προσφέρονται νέες ευκαιρίες για την ιδιωτική προώθηση έργων ψηφιοποίησης σε δημόσια ιδρύματα. Η Σλοβακία ανακαίνισε μια παλιά στρατιωτική εγκατάσταση και την μετέτρεψε σε εγκατάσταση ψηφιοποίησης μεγάλης κλίμακας που χρησιμοποιεί ρομπότ τα οποία γυρίζουν σελίδες. Η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Λιθουανία χρησιμοποίησαν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία για να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση για την ψηφιοποίηση.

Ωστόσο, με βάση επίσης την αξιολόγηση της Επιτροπής, φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις υφίσταται χάσμα μεταξύ των αντικειμένων που έχουν ψηφιοποιηθεί και της διαδικτυακής τους πρόσβασης. Για παράδειγμα μόνο ένα στα τέσσερα μουσεία στη Γερμανία προσφέρουν ψηφιοποιημένο υλικό στο διαδίκτυο και μόνο το 1% του υλικού που έχει ψηφιοποιηθεί στα αρχεία της Πολωνίας διατίθεται στο διαδίκτυο.
Ιστορικό:

Η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη εντάσσεται στην πρωτοβουλία i2010 την οποία ενέκρινε η Επιτροπή την 1η Ιουνίου 2005 (IP/05/643). Στις 24 Αυγούστου 2006 η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση για την ψηφιοποίηση και την ψηφιακή διαφύλαξη (IP/06/1124). Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Πολιτισμού στις 13 Νοεμβρίου 2006, οι υπουργοί αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως για την ψηφιοποίηση . (Pres/06/309)

Ανακοίνωση και αξιολόγηση της προόδου της ψηφιοποίησης:
http://ec.europa.eu/information_society/activities/digital_libraries/index_en.htm

Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη:
http://www.worlddigitallibrary.org/project/english/index.html

Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη:
http://search.theeuropeanlibrary.org/portal/en/index.html

Europeana:
http://www.europeana.eu/

MEMO/08/546



Ζάχος Πολυβίου
Βιβλιοθηκονόμος
Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου