[Του Πέτρου Παπαπολυβίου* από την Εφ. Φιλελεύθερος, 29/11/2008]
Συμπληρώθηκαν πρόσφατα 75 χρόνια από την ίδρυση της ιστορικής «Βιβλιοθήκης της Φανερωμένης».
Ήταν τέλη Οκτωβρίου 1933, μεσούσης της «Παλμεροκρατίας», όταν οι Βρετανοί είχαν αναστείλει όλες τις πολιτικές ελευθερίες, επιβάλλοντας σκληρή δικτατορία. Από τις ελάχιστες διεξόδους αντίστασης που απέμειναν στους υπόδουλους Κύπριους ήταν η πνευματική δραστηριότητα. Έτσι η «Επιτροπεία της Εκκλησίας Φανερωμένης, θέτουσα εις το στάδιον της πραγματοποιήσεως την από πολλού συλληφθείσαν ωραίαν ιδέαν της, υπέρ ιδρύσεως Βιβλιοθήκης προς ελευθέραν χρήσιν του κοινού, ανέθεσεν εις Επιτροπείαν εκ του Προέδρου της Ν. Γ. Παπανικολάου, ιατρού, και των εκπαιδευτών καθηγητών Ι. Καραγιαννάκη και Γ. Παπαχαραλάμπους την σύνταξιν του σχετικού Καταστατικού. Η Βιβλιοθήκη θα εγκατασταθεί εις την ακριβώς απέναντι της Εκκλησίας νεόκτιστον των νέων της Κτιρίων αίθουσαν, ίσως δε βραδύτερον εις άλλο ειδικώς ανεγερθησόμενον κατάλληλον κτίριον» (εφημερίδες, 1-11-1933). Η Βιβλιοθήκη είχε ανυπολόγιστη συμβολή στην πνευματική και επιστημονική ζωή της Κύπρου. Η επιτροπή της Φανερωμένης (Μιλτ. Κουρέας, Κων. Χριστοδούλου, Κυρ. Μαρκίδης κ.ά.), ξόδεψε μεγάλα χρηματικά ποσά για αγορές βιβλίων, ενώ σημαντικές ήταν και οι δωρεές των ιδιωτών. Ανάμεσά τους, περισσότερα από 2.000 σπάνια βιβλία, του καθηγητή Μ. Κωνσταντινίδη. Καύχημα της Βιβλιοθήκης αποτελούσε το τμήμα Βυζαντινών Σπουδών, χάρη στην πολύχρονη παρουσία, ως εφόρου, του βυζαντινολόγου Κωνσταντίνου Χατζηψάλτη, εμβληματικής φυσιογνωμίας, ειδικά για μας τους νεότερους. Όταν επισκέφθηκε την Κύπρο η Αθηνά Ταρσούλη στις αρχές της δεκαετίας του 1950, αναφέρει ότι την Βιβλιοθήκη επισκέπτονταν «είκοσι χιλιάδες πολίτες το χρόνο, όπως και πολλές χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες». Για τα σημερινά δεδομένα των έρημων από αναγνώστες Βιβλιοθηκών μας, πρόκειται για έναν αστρονομικό αριθμό. Η τουρκική εισβολή του 1974 τραυμάτισε βαριά τη Βιβλιοθήκη. Μεταφέρθηκε, μετά από χρόνια, στο Ίδρυμα Μακαρίου Γ, στην Αρχιεπισκοπή.
Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει: Ελάχιστοι φαίνονται να νοιάζονται για την τύχη των Βιβλιοθηκών μας, και όπως παντού, σε θέματα Πολιτισμού, απουσιάζει το μεγαλόπνοο όραμα, παρά το μόχθο των Βιβλιοθηκονόμων και την αγωνία των ερευνητών. Η δημοσιοϋπαλληλική λογιστική νοοτροπία που ανέλαβε μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας τη διαχείριση των πνευματικών ιδρυμάτων που μεγαλούργησαν στα χρόνια της Αγγλοκρατίας, απέτυχε παταγωδώς: Κραυγαλέα παραδείγματα αποτελούν η αγνοούμενη «Κρατική Βιβλιοθήκη», τα πλείστα κληροδοτήματα και η μακάβρια τύχη του Γ.Σ.Π. Για τις Βιβλιοθήκες της Λευκωσίας, ίσως το ζωογόνο μέλλον τους είναι η συστέγαση, διατηρώντας την αυτοτέλειά τους, στην υπό ανέγερση νέα Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη. Εκεί, ίσως μπορέσουν να ξαναγίνουν «τηλαυγής φάρος για τους διανοούμενους, τους επιστήμονες, τους βιοτέχνες, τους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς και τη σπουδάζουσα νεολαία», όπως ήταν, σύμφωνα με την Ταρσούλη, η «Βιβλιοθήκη της Φανερωμένης» στα χρόνια της ακμής της.
*Ο Πέτρος Παπαπολυβίου είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
[Με αφορμή το πιο πάνω άρθρο ανοίγουμε συζήτηση για το θέμα]
Σχετικά άρθρα και συζητήσεις για το θέμα που έγιναν στο παρελθόν στην ιστοσελίδα μας...
35 σχόλια:
Den yparxei mellon stis Kypriakes bibliothikes, yparxei omws parelthon!
Στο χέρι μας είναι να υπάρξει μέλλον! Ας στηρίξουμε την προσπάθεια της ΚΕΒΕΠ που φαίνεται να κάνει πολύ καλή δουλειά. Φυσικά πρέπει να αλλάξουν πολλά και ειδικά η νοοτροπία στο Υπουργείο και την Κυπριακή Βιβλιοθήκη.
Υπάρχουν χιλιάδες βιβλία στοιβαγμένα σε αποθήκες.
Μαζεμένα σε στοίβες σαν σκουπίδια! Ούτε καν σε κουτιά.
Επιπλέον έλλειψη προσωπικού στην βιβλιοθήκη αυτή και η αναξιοκρατία που επικρατεί ως προς την κάλυψη των θέσεων που ανοίγονται κατά καιρούς, όχι μόνο στην κυπριακή βιβλιοθήκη αλλά σαν γενική εικόνα στο δημόσιο σε ότι αφορά την βιβλιοθηκονομία.
Και η φράση «δεν έχει κονδύλι» η βιβλιοθήκη για να αγοράσει εργαλεία που θα οδηγήσουν στο σωστό αποτέλεσμα ως προς την δουλεία τους και επιπλέον δεν προλαβαίνουμε γιατί δεν υπάρχει προσωπικό (έλλειψη προσωπικού + προϋπολογισμού για κάλυψη των θέσεων ) και τέλος το «εγωιστικό υφάκι» «αυτή είναι δική μας δουλειά και όχι του πανεπιστημίου ή του οποιουδήποτε πανεπιστημίου » δική τους δουλεία που δεν θα γίνεται ποτέ…………………………
Είναι λυπηρό όταν οι αγαπητοί συνάδελφοι δεν έχουν το θάρρος και την αξιοπρέπεια να κάνουν τις καταγγελίες και τα σχόλιά τους επωνύμως. Οι πιο πάνω αναφορές για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, π.χ. λανθασμένη νοοτροπία και εγωιστικές συμπεριφορές, είναι άστοχες και δεν εξυπηρετούν κανένα. Δεν είναι δυνατό το Πανεπιστήμιο να αναλάβει όλες τις νομικές υποχρεώσεις της Βιβλιοθήκης, αποδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την αναβάθμισή της. Εάν τα προβλήματα της Βιβλιοθήκης μπορούν να λυθούν από το Πανεπιστήμιο, γιατί να δαπανήσουν κονδύλια, να κτίσουν νέα κτίρια και να αυξήσουν το προσωπικό; Το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι η Βιβλιοθήκη να παραμένει στον πάτο των ευρωπαϊκών εθνικών βιβλιοθηκών και να ρεζιλεύει ολόκληρη τη χώρα μας.
Διαφωνώ επίσης με την εισήγηση του κ. Παπαπολυβίου για στέγαση όλων των βιβλιοθηκών στην Πανεπιστημιούπολη. Εάν ήταν στο κέντρο της Λευκωσίας, τότε θα την έβλεπα θετικά, αλλιώς όλες οι βιβλιοθήκες θα εξυπηρετούσαν μόνο τις ανάγκες του Πανεπιστημίου.
Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου οι εθνικές βιβλιοθήκες έχουν προτεραιότητα διότι αποτελούν ένα εθνικός θεσμό με συγκεκριμένη αποστολή: τη διαφύλαξη της εθνικής μνήμης και κληρονομιάς. Για να εκπληρώσουν το σκοπό αυτό τα κράτη διαθέτουν σημαντικούς πόρους (κτιριακές εγκαταστάσεις, προσωπικό και κονδύλια) για την ανάπτυξή τους.
Στην ευρωπαϊκή Κύπρο τα πράγματα είναι ακριβώς αντίθετα και η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη έχει την προτεραιότητα, με αποτέλεσμα η Κυπριακή Βιβλιοθήκη να μην έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Για να αλλάξει αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί η πίεση που μπορεί να επιφέρει ένα οργανωμένο σύνολο, όπως είναι ο Σύνδεσμος. Αντί αυτού, οι διάφοροι συναδέλφοι επικεντρώνονται στην αρνητική κριτική και όχι στην αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης και του επαγγέλματός μας.
Κρίμα!
Η συγκεκριμένη συζήτηση ξεκίνησε, όχι για να έρθουμε σε αντιπαράθεση, ούτε για να μηδενίσουμε το έργο κάποιου ούτε να κριτικάρουμε ή να συγκρίνουμε τις βιβλιοθήκες μεταξύ τους.
Τα πράγματα έχουν όπως όλοι γνωρίζουμε!
Το θέμα είναι ποιο είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση, τόσο στην Κυπριακή όσο και στις υπόλοιπες κυπριακές βιβλιοθήκες.
Η συζήτηση ξεκίνησε για να ριχθούν ιδέες, να γίνει μια ζύμωση η οποία θα βοηθήσει και την ΚΕΒΕΠ να κατασταλάξει στην ορθότερη δυνατή πρόταση την οποία και θα υποστηρίξει προς τα έξω.
Παρακαλώ όλους να τοποθετούνται με σοβαρότητα και υπεύθυνα, βάζοντας πάνω από όλα ιδέες προς συζήτηση και προβληματισμό.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ!
Ας βρούμε τι είναι αυτό το κάτι που θα αλλάξει την κατάσταση προς το καλύτερο...
Τείνω να συμφωνήσω με την άποψη του κ. Μαραθεύτη, όσον αφορά το ότι δεν αποτελεί ενδεδειγμένη στρατηγική η ένταξη ή το "καπέλωμα" της Εθνικής Βιβλιοθήκης (ΕΒ) από τη Βιβλιοθήκη του Παν. Κύπρου, μόνο και μόνο επειδή είναι η πιο αναπτυγμένη σε έκταση, σε υποδομή και σε υλικό.
Θεωρώ ότι η ΕΒ έχει ΠΟΛΥ συγκεκριμένο ρόλο να διαδραματίσει, ο οποίος πρέπει να ασκείται από την ΕΒ και όχι από μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Όντως η Κύπρος είναι πολύ μικρή χώρα, και κάποιες λειτουργίες αναπόφευκτα αλληλοεπικαλύπτονται μεταξύ βιβλιοθηκών, και κυρίως μεταξύ μεγάλων βιβλιοθηκών όπως η πανεπιστημιακή και η (ιδανική) ΕΒ. Αυτός όμως δεν είναι επαρκής λόγος για σύμπτυξη των δύο.
Πιστεύω γενικά στις καθαρές λύσεις!! Επομένως, και γι΄αυτό το ζήτημα, έχω την πεποίθηση ότι η Βιβλιοθήκη του ΠΚ πρέπει να αυτο-οριοθετηθεί ως μια ερευνητική-πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, με ανάπτυξη των ερευνητικών πεδίων που θεραπεύονται στο ΠΚ, και από την άλλη η Κυπριακή Βιβλιοθήκη να ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ σε ΕΒ. Αυτό μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ όταν η Πολιτεία αποφασίσει να ρίξει χρήμα, εφόσον δηλαδή αποφασίσει επιτέλους ότι ΟΦΕΙΛΕΙ στους πολίτες της μια ΕΒ. Το να γίνει η Κυπριακή Βιβλιοθήκη μέρος ή τμήμα της ΒΠΚ ή να απορροφηθεί από αυτήν, είναι κατά τη γνώμη μου μόνο πρόφαση εν αμαρτίαις της Πολιτείας να "μιλλοσφοντζίσει" μια κατάσταση με όσο το δυνατόν λιγότερο χρήμα και προσπάθεια, στα πλαίσια του "ε, αφού η ΒΠΚ είναι καλή, ας κλείσουμε το θέμα της ΕΒ με αυτό τον όμορφο, απλό, εύκολο και ανέξοδο τρόπο, ρίχνοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί". Αυτή η θέση με βρίσκει διαφωνούσα.
Η ΕΒ χρειάζεται:
1. ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΟ. Αξιοπρεπή, άνετο, εξειδικευμένο, ελκυστικό, σύγχρονο, που να αρμόζει στην ΕΒ μιας χώρας με πολιτισμό χιλιετιών.
2. ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ, ΕΜΠΕΙΡΟ, ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, με γνώσεις, όραμα, μεράκι, αγάπη για το επάγγελμα, τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας.
3. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ με όραμα, φαντασία, διεκδικητικότητα, βαθιά γνώση, και πάθος.
4. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ διαμορφωμένες στη βάση της σύγχρονης επιστήμης της πληροφόρησης.
5. ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ, με τρόπο που να αντικατοπτρίζει το τι θέλουμε, τι αναμένεται και τι καθήκοντα θα έχει η ΕΒ. Και φυσικά, να φύγει από την ομπρέλα του Υπουργείου Παιδείας (ή Παιδειάς αν προτιμάτε), και να γίνει αυτόνομος οργανισμός, με διοικητικό συμβούλιο, στα πρότυπα πχ. της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.
Τα πιο πάνω αποτελούν ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ απόψεις και δε δεσμεύουν το ΔΣ της ΚΕΒΕΠ, του οποίου είμαι μέλος.
Ως μέλος του ΔΣ της ΚΕΒΕΠ όμως, θα υπενθυμίσω ότι αυτή η συζήτηση ανοίχτηκε ΟΧΙ για να βγάλουμε την πίκρα μας, αλλά για να ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΜΕ ως μέλη της ΚΕΒΕΠ στη στάση που θα κρατήσουμε όταν η Πολιτεία θα εξετάσει το θέμα της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Σας υπενθυμίζω ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή μετά τα Χριστούγεννα, και επειδή και εντός του ΔΣ υπάρχουν διάφορες τάσεις και απόψεις, θα θέλαμε να αφουγκραστούμε τις απόψεις των μελών μας, ώστε να αποφασίσουμε δημοκρατικά και συναινετικά, κατά το δυνατόν, σε μια ενιαία στάση που θα κρατήσουμε στις σχετικές συζητήσεις.
Με λίγα λόγια: παρακαλούμε δώστε μας τις απόψεις σας, νηφάλια και τεκμηριωμένα, για το τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει σχετικά με την Κυπριακή Βιβλιοθήκη.
Συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα γράφει η Δέσποινα.
Το θέμα όμως είναι ότι η Δέσποινα περιγράφει την ΙΔΑΝΙΚΗ λύση! Αν μπορεί να γίνει αυτό, καλώς! Και εγώ το υποστηρίζω και είμαι έτοιμος να παλέψω για αυτό.
ΟΜΩΣ, για να κάνω και τον δικηγόρο του διαβόλου και να ρίξω περισσότερα ερεθίσματα στη συζήτηση, επειδή δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει δείξει (διαχρονικά) τέτοια διάθεση, και επειδή υποψιάζομαι και φοβάμαι ότι τα πράγματα δύσκολα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, συζητώ την ιδέα που ρίχτηκε από τον κ. Παπαπολυβίου (και όχι μόνο) για μια Εθνική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της οποίας ένας τομέας θα ασχολείται με αυτά που κάνουν οι Εθνικές βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο (CIP, ISBN, συλλογή κυπριακού και κυπρολογικού υλικού, διαμόρφωση πολιτικών, καθοδήγηση των υπόλοιπων βιβλιοθηκών, κτλ).
Όλα τα πιο πάνω είναι ευκολότερο να γίνουν μέσα από την ήδη στημένη υποδομή της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης (αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες με επιτυχία). Σκεφτείτε μόνο ότι, στην ιδανική περίπτωση ζητάμε από την Κυβέρνηση το κτίσιμο 2 (ΔΥΟ) κτιρίων (της ΒΠΚ και ενός νέου της Κυπριακής) την στιγμή που δεν φαίνεται διατεθειμένη, να ξεκινήσει το κτίριο της ΒΠΚ για το οποίο όλα είναι έτοιμα και υπάρχει και σημαντική δωρεά για την οικοδόμηση του!
Για να ξεκαθαρίζω με την προσωπική μου άποψη (επειδή και σε εμένα αρέσουν οι πεντακάθαρες λύσεις):
Προτείνουμε στην Πολιτεία και την δεσμεύουμε για όλα αυτά που αναφέρει η Δέσποινα σχετικά με την Κυπριακή Βιβλιοθήκη: 1. ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΟ Αξιοπρεπή, άνετο, εξειδικευμένο, ελκυστικό, σύγχρονο, που να αρμόζει στην ΕΒ μιας χώρας με πολιτισμό χιλιετιών. 2. ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ, ΕΜΠΕΙΡΟ, ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ με γνώσεις, όραμα, μεράκι, αγάπη για το επάγγελμα, τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας. 3. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ με όραμα, φαντασία, διεκδικητικότητα, βαθιά γνώση, και πάθος (και την κατάλληλη εξουσία προσθέτω εγώ) 4. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ διαμορφωμένες στη βάση της σύγχρονης επιστήμης της πληροφόρησης 5. ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ, με τρόπο που να αντικατοπτρίζει το τι θέλουμε, τι αναμένεται και τι καθήκοντα θα έχει η ΕΒ. Και φυσικά, να φύγει από την ομπρέλα του Υπουργείου Παιδείας (ή Παιδειάς αν προτιμάτε), και να γίνει αυτόνομος οργανισμός, με διοικητικό συμβούλιο, στα πρότυπα πχ. της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και [προσθέτω] 6. (προσθέτω επίσης) ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ που θα της επιτρέπει να πραγματοποιήσει τους στόχους της.
Ας μας πει ξεκάθαρα η πολιτεία! Θέλει και μπορεί να τα κάνει όλα αυτά για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη; Αν ναι, ας ξεκινήσει να τα κάνει και εμείς θα είμαστε μαζί της.
Αν δεν είναι διατεθειμένη η Πολιτεία να κάνει όλες αυτές τις θυσίες, υπερβάσεις και έξοδα, ας το πει ξεκάθαρα για να αναζητήσουμε την αμέσως καλύτερη λύση για το πρόβλημα!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει κάτι να αλλάξει, πρέπει επιτέλους να πάμε μπροστά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο…
Εφόσον η επιθυμητή λύση είναι η δημιουργία μιας σοβαρής ΕΒ, κι όχι η συγχώνευση με τη ΒΠΚ, το οποίο απ΄ότι αντιλαμβάνομαι ο Πρόεδρος μας θεωρεί τη 2η καλύτερη λύση, θεωρώ ότι πρέπει να απαιτήσουμε και να παλαίψουμε για την ΠΡΩΤΗ καλύτερη λύση κι όχι για τη δεύτερη!
Συμφωνώ ότι η Πολιτεία πρέπει να απαντήσει σαφώς: ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ή/και τι είναι διατεθειμένη να διαθέσει!!! Αλλά πιστεύω ότι ως ΚΕΒΕΠ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ΕΜΕΙΣ τι πιστεύουμε ΩΣ ΘΕΣΗ ΑΡΧΗΣ.
Συμφωνώ με την Δέσποινα. Η απορρόφηση της Κυπριακής από την Πανεπιστημιακή, διότι αυτό βασικά θα γίνει, είναι λάθος και δεν πρέπει να δώσουμε στην πολιτεία αυτήν την εύκολη και πρόχειρη λύση. Άλλη είναι η αποστολή της Εθνικής και άλλη της Πανεπιστημιακής. Σημειωτέον, στις πλείστες περιπτώσεις που υπάρχει ενιαία εθνική/πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη (βλ. Σλοβενία, Δανία, κ.ά.) η εθνική βιβλιοθήκη έχει τον έλεγχο και όχι το αντίθετο. Επίσης το Ισραήλ έχει πρόσφατα προχωρήσει στο διαχωρισμό της εθνικής από την πανεπιστημιακή/εθνική βιβλιοθήκη και αυτή είναι σωστή πολιτική που πρέπει πρώτα απ’ όλους εμείς να υποστηρίζουμε.
Όσο για το αν μπορεί η πολιτεία να το κάνει, η απάντησή μου είναι ότι μπορεί αλλά ίσως να μην το θέλει. Αντί του Μεγάρου Μουσικής με κόστος 100 εκ. ευρώ, το κράτος θα μπορούσε να κτίσει μίαν Κρατική Πινακοθήκη, ένα Κρατικό Θέατρο και μίαν αξιοπρεπή Εθνική Βιβλιοθήκη με τα ίδια λεφτά. Η αρχική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2003 ήταν για τη δημιουργία Μεγάρου Πολιτισμού που θα συμπεριλάμβανε το Κέντρο Μουσικής και την Κρατική Βιβλιοθήκη.
Γιατί και προς όφελος ποιου έγιναν οι αλλαγές της απόφασης; Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επαναφορά της αρχικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Και τι σημαίνει "αν δεν είναι διατεθειμένη η Πολιτεία να κάνει υπερβάσεις και έξοδα";;;;;!!!!!!
Προσωπικά δε μπορώ να μπω σε αυτή τη λογική. 5 δεκαετίες μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να απαιτήσουμε Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, κι όχι εμείς να πάμε με τα νερά των μη-εμπειρογνωμόνων και των φανφαρόνων!!!!
Τα ρυάλλια που πετάσσουμε αβέρτα για διάφορα έργα βιτρίνας, ή έστω για έργα τα οποία δεν είναι πρώτης προτεραιότητας, οφείλουμε να τα ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ για μια πιεστική ανάγκη!!! Η ιστορία με το Μέγαρο Πολιτισμού είναι και απτή και πρόσφατη και μιλά αφ΄εαυτής.
Αυτό που λέει ο Αντώνης για τις περιπτώσεις εθνικής/πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, ότι δηλαδή η ΕΒ έχει τον έλεγχο κι όχι το αντίθετο, είναι ΠΟΛΥ βασικό!! Η ΕΒ και οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες έχουν ΚΑΙ ξεχωριστούς ρόλους (αν και βεβαίως έχουν ΚΑΙ κοινούς ρόλους), ΚΑΙ ξεχωριστές ιεραρχίες!!!
Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τέτοιου είδους συζητήσεις που παίζουν καθοριστικό ρολό για το μέλλον των βιβλιοθηκών και ειδικά της Κυπριακής Bιβλιοθήκης γίνονται σε ηλεκτρονικό επίπεδο, αντί για προσωπικό - συλλογικό και μάλιστα ενώπιων αρμοδίων.
Αγαπητοί μου συνάδελφοι, δεν υπάρχει ούτε ένας Κύπριος πολίτης που να διαφωνεί στην ιδέα ότι η ΚΒ χρειάζεται εκσυγχρονισμό, υποδομή κοκ. Ας αποφύγουμε τα τετριμμένα και ας επικεντρωθούμε στην ουσία.
Η οποιαδήποτε λύση πλην αυτής που προνοεί τη κτηριακή, τεχνολογική και επιστημονική (όσον αφορά το προσωπικό) αναβάθμιση της ΚΒ ΔΕΝ είναι λύση αλλά τεχνητή αναπνοή ή ακόμη καλύτερα πρόχειρη λύση, όπως σωστά ελέχθη, που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εγκαταλείπεται κάθε είδους προσπάθεια για τη δημιουργία Εθνικής Βιβλιοθήκης όπως άλλωστε προνοεί και το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο μιλά για Κυπριακή Βιβλιοθήκη και όχι για Εθνική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη. Κανείς δεν διαφωνεί, με το ότι η βιβλιοθήκη του ΠΚ είναι αξιόλογη και λειτουργική, όμως η πρόκληση ή αν θέλετε το όραμα έιναι η συνύπαρξη των δύο και όχι η συγχώνευση τους. Σε αυτό ακριβώς το σημείο παραπέμπω στα όσα ανάφερε η αγαπητή Δέσποινα αποκλείοντας όμως την εισήγηση 5.ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΏΤΟΣ.
Αγαπητή Δέσποινα να μου επιτρέψεις να χαρακτηρίσω ατυχή την εισήγηση που έκανες περί αλλαγής του νομικού καθεστώτος της ΚΒ με αυτό της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου καθότι η αλλαγή του τρέχοντος καθεστώτος δεν θα εμφανίσει (ως δια μαγείας), ούτε κτήρια, ούτε προσωπικό αλλά ούτε και τεχνολογικό εξοπλισμό. Αντίθετα θα μειώσει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες χρηματοδότησης τόσο σε Εθνικό, όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάτι που ίσως να μη γνωρίζεις, είναι ότι σύμφωνα με κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτεραιότητα στις παροχές χρηματοδοτήσεων έχουν οι κρατικοί φορείς (υπουργεία, επιτροπές, δημόσιες αρχές) και ακολούθως οι ημικρατικοί, ανεξάρτητοι, μη κερδοσκοπικοί κ.ο.κ οργανισμοί που αν δεν κάνω λάθος σε τέτοιας μορφής καθεστώτα υπάγεται και η ΣΟΚ. Εν ολίγοις, εάν μακροπρόθεσμα απαιτήσουμε κονδύλια που να αφορούν στην αναβάθμιση Βιβλιοθηκών θα παρακαλούσαμε ποτέ να μην φεύγαμε από την ομπρέλα που προανέφερες και αυτό γιατί στη διεκδίκηση – απορρόφηση κονδυλίων, η βαρύτητα του κρατικού φορέα και ειδικά ενός υπουργείου είναι πολύ μεγαλύτερη παρά οτιδήποτε άλλο. Περιττό δε να αναφέρω το γεγονός ότι όλοι οι συνάδελφοι ακολουθήσαμε κατα γράμμα τη νενομισμένη διαδικασία που προβλέπει η Κυπριακή Δημοκρατία για να διοριστούμε στις θέσεις μας και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεκτούμε την οποιαδήποτε παραλλαγή ή/και τροποποίηση που πιθανόν απορρέει από το οποιοδήποτε νομικό καθεστώς που εσύ εισηγείσαι καθότι κάτι τέτοιο θίγει ακόμη και τα προσωπικά μας συμφέροντα.
Καλό θα ήταν να οριστεί σήμερα κιόλας συνεδρίαση όλων των μελών της ΚΕΒΕΠ για να συζητήσουμε από κοντά όλα αυτά τα θέματα, να θέσουμε τις απόψεις μας και να τις προωθήσουμε εκεί και όπου χρειάζεται. Πιστεύω ότι αυτό είναι αναγκαίο ειδικά αυτή την περίοδο που πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις από άλλους για εμάς.
Ζ.
Πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις του φίλου Ζάχου, και πολύτιμη η ενημέρωση του περί των χρηματοδοτήσεων (ενός τομέα που από την θέση που ήταν μέχρι τώρα ίσως γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας).
Έχω να κάνω τα ακόλουθα σχόλια:
1. Νομίζω ότι το γεγονός ότι γίνονται τέτοιες συζητήσεις δημόσια για να τις βλέπουν ΟΛΟΙ και να μπορούν να συμμετέχουν ΟΛΟΙ δεν είναι για να λυπάται κανείς. Αντίθετα!
2. Φυσικά και θα γίνουν ΚΑΙ συλλογικές ΚΑΙ προσωπικές συναντήσεις και συζητήσεις. Αυτό είναι μέσα στα άμεσα σχέδια μας. Απλά θέλαμε από αυτό εδώ το βήμα να πάρουμε τον παλμό του κόσμου και να ακουστούν όλες οι απόψεις που υπάρχουν και οι οποίες πιθανόν να μην έφταναν ποτέ κοντά μας σε διαφορετική περίπτωση.
3. Ας γίνει κατανοητό προς όλους, πως όλα όσα γράφουμε εδώ και για τα οποία συζητούμε, δεν αποτελούν τελικές απόψεις αλλά ιδέες για προβληματισμό και συζήτηση.
4. Αυτό που εννοεί η Δέσποινα με την αλλαγή του νομικού καθεστώτος (αν μπορώ να το ερμηνεύσω σωστά) είναι η ΚΒ να γίνει πιο ευέλικτη όσον αφορά τις αποφάσεις και τις κινήσεις της και να μην δεσμεύεται από την κυβερνητική γραφειοκρατία η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την σημερινή κατάσταση.
5. Σαφώς και θα πρέπει να έχουν άποψη για το θέμα και οι άμεσα επηρεαζόμενοι (ειδικά οι εργαζόμενοι στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη). Αν θέλουμε να προτείνουμε όμως κάτι σωστό και να έχουμε την καλύτερη δυνατή λύση για το θέμα, δεν πρέπει να σκοντάψουμε στα προσωπικά συμφέροντα κανενός! Για τέτοιες αποφάσεις χρειάζεται να γίνουν υπερβάσεις ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Τελικός στόχος τον οποίο πρέπει να κοιτάμε θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της ΚΒ και μόνον αυτός.
6. Δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι είναι όπως τα γράφεις τα πράγματα με τις χρηματοδοτήσεις. Απλά (κάνοντας και πάλι τον δικηγόρο του διαβόλου για να προκαλέσω την συζήτηση) κάνω τις εξής 2 ερωτήσεις: α) Σε τι ωφελήθηκε μέχρι σήμερα η ΚΒ (οικονομικά) από το γεγονός ότι βρίσκεται κάτω από το συγκεκριμένο νομικό καθεστώς; και β) Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ είναι ένα στοιχείο που ίσως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Δεν θα πρέπει να είναι όμως το βασικό (όπως δεν θα πρέπει να είναι και τα προσωπικά συμφέροντα κανενός) αφού η πολιτική χρηματοδότησης της ΕΕ είναι σήμερα έτσι. Αύριο μπορεί να είναι αλλιώς και να ευνοεί βιβλιοθήκες άλλων κατηγοριών ή να μην υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση σε βιβλιοθήκες αφού οι προτεραιότητες της ΕΕ συνεχώς αλλάζουν. Σωστά;
Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση από κανένα, δηλώνω ότι εγώ προσωπικά και η ΚΕΒΕΠ γενικότερα δεν έχει καμία προαπόφαση για την στάση που θα τηρήσει. Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτό που θα προκύψει μέσα από την συζήτηση ότι είναι πιο καλό για την ΚΒ.
*Συνάντηση του ΔΣ της ΚΕΒΕΠ έχει οριστεί να γίνει την ερχόμενη βδομάδα.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αν και παρακολουθώ την "συζήτηση" που γίνεται στο blog μας από την αρχή, θεώρησα "σωστό" να μην τοποθετηθώ εξ' αρχής για το θέμα (που μας προέκυψε να είναι μόνο η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, οι άλλες δημόσιες - δημοτικές Βιβλιοθήκες σε τί διαφέρουν ως προς την αντιμετώπιση που τυγχάνουν?( ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ).
Έτσι, επικεντρωνόμενος όμως στο υπό συζήτηση μας θέμα μας θέλω να επισημάνω πως σκοπός μας δεν είναι σ' αυτή την συζήτηση να "αναδείξουμε το τις πταιει!", αλλά να προβληματιστούμε ΌΛΟΙ ως προς το πως θα "αντιδράσουμε" και πως θα κάνουμε την φωνή μας σαν ΚΕΒΕΠ να ακουστεί και να προβληματίσει αυτούς έχουν την ευθύνη για την τύχη της Κυπριακής Βιβλιοθήκης.
(Παρακολουθώντας την συζήτηση) Ενημερώθηκα για το καθεστώς που την διέπει, τους τρόπους χρηματοδότησης, αλλά ΚΥΡΙΩΣ για την διαπιστούμενη ΑΝΑΓΚΗ ΔΡΑΣΗΣ της ΚΕΒΕΠ!
Άρα, δεν θα διαφωνήσω σε ΤΙΠΟΤΑ με τον κ. Μαραθεύτη (συνάμα χαιρετήσω την δική του συμμετοχή, την χρειαζόμαστε) για την στάση κάποιων μελών – φίλων της Ένωσης μας, ούτε για το τις πολιτικές που κατά καιρούς αγνοούν την Κυπριακή.
Θα σταθώ στην διαπίστωση του κ. Μαραθεύτη:
«Όσο για το αν μπορεί η πολιτεία να το κάνει, η απάντησή μου είναι ότι μπορεί αλλά ίσως να μην το θέλει. Αντί του Μεγάρου Μουσικής με κόστος 100 εκ. ευρώ, το κράτος θα μπορούσε να κτίσει μίαν Κρατική Πινακοθήκη, ένα Κρατικό Θέατρο και μίαν αξιοπρεπή Εθνική Βιβλιοθήκη με τα ίδια λεφτά. Η αρχική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2003 ήταν για τη δημιουργία Μεγάρου Πολιτισμού που θα συμπεριλάμβανε το Κέντρο Μουσικής και την Κρατική Βιβλιοθήκη»
Εδώ εμείς πρέπει να επικεντρωθούμε στο να γίνει ΚΑΤΙ τώρα που ίσως να βρέξει έστω και κάποια χρήματα για τα πιο πάνω έργα και τα θέματα τα κατεμέ πιο ειδικά για το καθεστώς, την χρηματοδότηση στο μέλλον etc. θα ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΓΓΙΞΕΙ όταν θα έχει και το κτήριο για να δείχνει στους ξένους!!!! Δεν θυμάμαι τώρα πότε θα έχουμε την προεδρία της Ε.Ε. , αλλά εκεί θα «Δούμε» ΟΛΟΙ τι θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σ’ αυτούς που ίσως από συνήθεια θα μας ρωτήσουν τι «παίζει» με την «Εθνική μας Βιβλιοθήκη». Επ’ αυτού ο υπό διωγμό Μανούχος στο παρελθόν «φώναζε» να «βουρίσουμεν τωρά που εν αποφασίσουν να κάμουμεν τζαι Κρατική Βιβλιοθήκη, τζι ύστερα εν να κορτόνουν μόνο για το ΜΕΓΑΡΟ, τζαι για την Βιβλιοθήκη ΧΑΒΑΝ», αλλά δυστυχώς ΤΟΤΕ χάσαμε, ΑΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΥΝΤΚΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ (Δέσποινα)! Το ιδανικό που περιγράφεις με ΒΡΗΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ, αλλά έχουμε υπάρχουσα κατάσταση που πρέπει να μετεξελιχτεί και την προτεινόμενη παρθενογένεση να την αφήσουμε στο μυαλό του «για κάποιους σύντροφο» ΤΑΛΑΤ!
Κλείνω με τις πιο κάτω θέσεις:
1. Να παλεύουμε στο να έχουμε «Φωνή» σε αυτά που αφορούν τον κλάδο μας (όπως ανέφερε και ο πρόεδρος, θα έχουμε συνεδρία για να τοποθετηθούμε σε θέματα που θα συζητηθούν (εύχομαι) και με εμάς στην Βουλή)
2. Να γίνουμε «ομάδα μιας γροθιάς» και να αφήσουμε τα φταίει ο Μαραθεύτης, ο Νικολάου και ΟΛΟΙ οι άλλοι εκτός από εμάς. (Αναφέρομαι στους 2 πρώτους συμμετέχοντες)!
3. Να αξιοποιήσουμε «δικές» μας γνωριμίες γιατί ΔΥΣΤΗΧΩΣ και αυτές έχουν σημαντικότητα στο να έχουμε «Επαφή» με τις διάφορες «θέσεις και αποφάσεις» ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΞΕΡΟΥΜΕ
4. ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ ΝΑ ΑΙΤΗΘΟΥΜΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΑΝ ΔΣ ΤΗΣ ΚΕΒΕΠ Ή ΣΑΝ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ, ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ «ΕΚΘΕΣΟΥΜΕ» ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ.
Παναγιώτης Θ. Θεμιστοκλέους
Θα ήταν καλό όλοι να γράφουμε τις θέσεις μας με σαφήνεια, συνοπτικά, και με επιχειρήματα, και επίσης να μην αποδίδουμε χαραχτηρισμούς ούτε να αναφερόμαστε σε ονόματα(εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις “quote”) για αποφυγήν παρεξηγήσεων.
Λίγα σχόλια:
1. Η τελευταία εισήγηση του Παναγιώτη υλοποιείται ήδη. Έχουμε αποστείλει επιστολή στους βουλευτές και προσπαθούμε να τους δούμε. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό.
2. Η συζήτηση που γίνεται ηλεκτρονικά είναι πολύ χρήσιμη, ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει όποτε θέλει από την άνεση του γραφείου του. Επίσης, τα γραπτά μένουν. (Εδώ να πούμε ότι η επωνυμία θα συνεισέφερε περισσότερο στη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης).
Το ΔΣ της ΚΕΒΕΠ θα συνέλθει για να εξετάσει το θέμα ως Συμβούλιο. Πριν από αυτό όμως, θέλει να ακούσει και όσους ενδιαφέρονται να εκφέρουν την άποψή τους. Αν τα μέλη κρίνουν ότι συντρέχει λόγος να κληθεί έκτακτη γενική συνέλευση για αυτό το θέμα, σύμφωνα με το καταστατικό μπορούν να το αιτηθούν, με γραπτή αίτηση του 1/3 των μελών. Ως ΔΣ είμαστε πέραν από πρόθυμοι να ακούσουμε τους πάντες. Δώστε λοιπόν τις απόψεις σας, εμείς θα τις συζητήσουμε εντός ΔΣ, και αν κριθεί καλό θα κάνουμε και ΓΣ.
3. Επί της ουσίας, η προσωπική μου άποψη είναι ότι η αλλαγή του νομικού καθεστώτος της ΚΒ όχι μόνο δεν είναι «ατυχής» εισήγηση, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ , αν θέλουμε να πάει επιτέλους μπροστά ο δύστυχος οργανισμός. Νομίζω ότι είναι αχρείαστο να τονίσω ότι οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις είναι ο Νο. 1 λόγος που η ΚΒ έχει τα χάλια της. Όχι ο μόνος, αλλά ο πρώτος. 50 χρόνια σχεδόν Κυπριακής Δημοκρατίας, και ακόμα συζητάμε για ΕΒ! Το ότι η ΚΒ υπάγεται στο Υπουργείο, τι την έχει ωφελήσει; Ζητείται απάντηση, ειλικρινά!
Τα όσα αναφέρονται για χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, μπορεί μεν να ισχύουν, αλλά δεν είναι τα μόνα που ισχύουν! Αν βασίσουμε την ύπαρξη της ΕΒ στην ΕΕ και μόνον, τότε καλύτερα να μη συζητάμε… Εάν η Πολιτεία δεν αναλάβει τις ευθύνες της, όλα είναι καταδικασμένα εξ αρχής. Πάλι να αναφέρω το Μέγαρο Πολιτισμού. Και πως έδωσε η ΕΕ λεφτά, ερωτώ, ΤΙ κατάλαβε η Βιβλιοθήκη;;;; Άσε που η ΕΕ έχει συγκεκριμένους στόχους για κάθε σετ χρηματοδοτήσεων. Η στήριξη των βιβλιοθηκών δεν είναι πλέον μέσα στις προτεραιότητες της ΕΕ, γιατί αυτό έγινε σε περασμένες δεκαετίες, και ως γνωστόν εμείς προσπαθούμε να κάνουμε catch-up για πράγματα που στην υπόλοιπη Ευρώπη θεωρούνται δεδομένα…
Επαναλαμβάνω την πεποίθησή μου ότι, ως θέση αρχής, πρέπει ως ΚΕΒΕΠ να επιμείνουμε στην αυθύπαρκτη υπόσταση της ΕΒ, και μετά από αυτό, ό,τι μπορεί να διεκδικηθεί από την ΕΕ ή από οποιονδήποτε άλλο φορέα, να διεκδικηθεί!
4. Όσον αφορά το στάτους των υπαλλήλων, θα χαιρόμουν πολύ να διαπιστώσω ότι οι εισηγήσεις για την ΕΒ γίνονται σε επίπεδο αρχών και καλώς νοούμενου συμφέροντος της ΕΒ, της βιβλιοθηκονομίας, της επιστήμης της πληροφόρησης και του πολιτισμού της χώρας μας, και όχι σε επίπεδο προσωπικών καταστάσεων και στάτους υπαλλήλων. Αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα, το οποίο μπορεί να τύχει τεχνικής επεξεργασίας και να γίνουν και διεκδικήσεις μέσω συντεχνιών. Να υπενθυμίσω ότι η ΚΕΒΕΠ δεν είναι υπαλληλική συντεχνία, είναι επαγγελματική ένωση, και ως τέτοια πρέπει να ενεργεί.
Ανάλογα παραδείγματα αλλαγής στάτους έγιναν στο ΑΤΙ, στον Οργανισμό Τυποποίησης, ίσως στη Συμφωνική Ορχήστρα, και αλλού. Έχω την πεποίθηση ότι πρέπει να δούμε πρωτίστως το συμφέρον της ΕΒ και όχι το που θα εργάζεται ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο. Εάν απλά ο καθένας βλέπει πώς θα διασφαλίσει τη θέση και το μισθό του, τότε μάλλον έχουμε τη βιβλιοθήκη που μας αξίζει.
Δεν πρέπει η κυπριακή βιβλιοθήκη να αλλάξει το νομικό καθεστώς. Ας μην ξεχνάμε αυτά που έγιναν στο ευρωπαικό ινστιτούτο. Και πρέπει να σκεφτούμε πρώτα τους υπαλλήλους της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και μετά τα όλα τα άλλα. Όχι επειδή κάποια άτομα εχουν εξασφαλισμένοι δουλεία(είναι βολεμένοι)πρέπει να ξεχνούν τους άλλους!!
1. Σίγουρα τα συμφέροντα και τα κεκτημένα των εργαζομένων πρέπει να διασφαλιστούν! (και αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους)
2. Το προσωπικό συμφέρον και η εξασφάλιση του καθενός μας είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ που συζητούμε εδώ! Αν αρχίσει να λέει ο καθένας τι πιστεύει ορμώμενος από το προσωπικό του συμφέρον, δεν θα δούμε το γενικό καλό και το συμφέρον της Κυπριακής Βιβλιοθήκης (και εμείς είμαστε εδώ και κάνουμε αυτή τη συζήτηση ακριβώς για αυτόν τον λόγο)!
3. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, σίγουρα δεν είναι το παράδειγμα μας! Αν τελικά αλλάξει το νομικό καθεστώς της ΚΒ, θα πρέπει να μιλάμε για λειτουργική αυτονόμηση (π.χ. ημικρατικός οργανισμός τύπου Κρατικών Πανεπιστημίων).
4. Το αν θα αλλάξει ή όχι το νομικό καθεστώς δεν πρέπει να το επηρεάζει το προσωπικό συμφέρον ΚΑΝΕΝΟΣ αλλά η ανάγκη.
*********ΘΕΡΜΟΠΑΡΑΚΑΛΩ τον/την Αγαπητό/η Ανώνυμο/η να διαγράψει το σχόλιο που αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου. Πραγματικά θα ήθελα να μην ληφθεί καν υπ’ όψη η αναφορά στο ΕΙΚ καθότι αφήνει υπόνοιες ότι εμπλέκομαι και εγώ σε αυτό το σχόλιο ενώ κάτι τέτοιο ΔΕΝ ισχύει. Παρόλα αυτά το θέμα του ΕΙΚ είναι πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες, στις ειδήσεις, στο ραδιόφωνο ακόμα και σε εκπομπές οπότε είναι λογικό να είναι εις γνώσιν κάποιων. Παρόλα αυτά παρακαλώ να διαγραφή***********
Στα δικά μας τώρα
Αγαπητή Δέσποινα,
Χαίρομαι πραγματικά που το γραφείο σου σου προσφέρει την πολυτέλεια να κάθεσαι και να γράφεις στο blog. Φαντάζομαι θα γνωρίζεις πως δεν έχουν όλοι οι συνάδελφοι αυτή την πολυτέλεια. Όσο για το (τα γραπτά μένουν), μήπως σε μετέπειτα στάδιο θα μας παραπέμψει κανείς ενώπιον δικαιοσύνης ή απλά θα καταγραφούν στα πρακτικά του Κογκρέσου?
Αν αγαπητή συναντιόμασταν σε προσωπικό επίπεδο κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης πιστεύω ότι δεν θα μου έφταναν τα δυο μου χέρια να σου παραδίδω συνεχώς έγγραφα που αφορούν χρηματοδοτήσεις Βιβλιοθηκών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και μάλλον μια συνάντηση δεν θα ήταν αρκετή για να σου εξηγήσω με ποιο τρόπο διεκδικούνται τα Ευρωπαϊκά κονδύλια και το πιο σημαντικό από ποιους. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ το επαναλαμβάνω ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ να λες «Αν βασίσουμε την ύπαρξη της ΕΒ στην ΕΕ και μόνον, τότε καλύτερα να μη συζητάμε». Αν κάθε φορά που δεν γνωρίζεις κάτι, πετάς ένα καλύτερα να μην συζητάμε τότε το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο νομικό καθεστώς καμίας βιβλιοθήκης αλλά στη νοοτροπία που ακολουθείς εσύ και οι όμοιοι σου.
Ενδεικτικά θα σου αναφέρω ότι 3, 7 δισεκατομμύρια Ευρώ διατέθηκαν στην πρωτοβουλία i2010 η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο http://ec.europa.eu/information_society/eeurope/i2010/index_en.htm
στα πλαίσια της αναβάθμισης των Βιβλιοθηκών ΟΛΗΣ της Ευρώπης. Η εν λόγω πρωτοβουλία αφορά θέματα ψηφιοποίησης Βιβλιοθηκών και Τεχνολογικής Αναβάθμισης, έργα που προνοούν ακόμα και πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για ανάληψη καθηκόντων σε έργα που δεσμεύτηκαν να αναλάβουν Εθνικές Βιβλιοθήκες κατά τη διάρκεια της υποβολής των προτάσεων τους. Για να μην αναφέρω και εξωχρηματοδοτικές δραστηριότητες που αφορούν στη Δωρεάν αποστολή, σε κάθε Βιβλιοθήκη, όλων των Επισήμων εκδόσεων της ΕΕ που εκδίδονται απο την Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο μαζί με ψηφιακό υλικό μέσω των Κέντρων Ευρωπαϊκής Τεμηρίωσης που διηύθυνα στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο. Απαίτησα προσωπικά δεκάδες φορές σε συναντήσεις που είχα στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων από τον Maunno Haninen (Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών – Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπεύθυνος για θέματα Βιβλιοθηκών) να μου αποστέλλονται περισσότερα τεκμήρια για να διαμοιράζεται το υλικό σε όλες τις Βιβλιοθήκες και ο ίδιος μου απάντησε πως καλό θα ήταν να επικοινωνήσουμε με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο (διαθέτω την αλληλογραφία αν θες να τη δείς) πράγμα που παρέλειψα να κάνω ύστερα από τις καταστάσεις που συνέβησαν στο ΕΙΚ. Παρόλα αυτά είναι κάτι υλοποιήσιμο από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, VSMM (Virtual Systems and Multimedia) συνέδριο που διεξήχθη στη Λεμεσό 20 – 25 Οκτ. με θέμα τη ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς διαφόρων χωρών που στο σύνολο τους αποτελούν μια ολοκληρωμένη πολιτιστική ψηφιακή εικόνα σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιττό να αναφέρω πως το κύριο θέμα του Συνεδρίου ήταν και η ψηφιοποίηση Βιβλιοθηκών. Σας παραθέτω ορισμένα από τα workshops στα οποία συμμετείχαν Βιβλιοθηκονόμοι από όλες τις χώρες. http://www.cs.ucy.ac.cy/conferences/vsmm2008/downloads/VSMM2008_Agenda.pdf
Και ένα μικρό σχόλιο: το γεγονός ότι κατέβαλα το ποσό των 620 ευρώ από τη δική μου τσέπη και πηγαινοερχόμουν κάθε μέρα Λευκωσία Λεμεσό από τις 8:00 μέχρι τις 20:00 από την προσωπική μου άδεια, δεν σου δίνει κανένα απολύτως δικαίωμα να μου λες ότι πάνω απ’ όλα βάζω το μισθό, τη θέση κοκ. Το να αγαπάς αυτό που κάνεις χρειάζεται θυσίες και με αυτό το σκεπτικό λειτούργησα.
Σε κάθε συνάντηση στις Βρυξέλλες ανέλαβα προσωπικά να συγκεντρώνω υλικό το οποίο θα βοηθούσε στον περαιτέρω χειρισμό κονδυλίων για Βιβλιοθήκες και δυστυχώς λόγω φόρτου εργασίας (γιατί το να εργάζεσαι μέχρι τις 10 το βράδυ δεν είναι θέμα μισθού, ούτε εγείραμεν τζιαι πίσω όπως εμμέσως ισχυρίζεσαι) δεν κατάφερα ποτέ να μοιραστώ τα όσα μάθαινα με συναδέλφους. Το γεγονός ότι καμία (και το τονίζω το καμία) βιβλιοθήκη της Κύπρου δεν εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πλαίσιο της i2010 για αυτό δεν ευθύνεται κανένα Υπουργείο. Όσο για το ερώτημα σου «Το ότι η ΚΒ υπάγεται στο Υπουργείο, τι την έχει ωφελήσει»? πολύ θα ήθελα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση ενώπιον ανθρώπων που γνωρίζουν εμπεριστατωμένα το τι συνέβη και συμβαίνει στον τομέα αυτό. Εγώ αγαπητή επειδή δεν γνωρίζω δεν θα τοποθετηθώ με τη φράση «καλύτερα να μη συζητάμε», που υποδηλοι ημιμάθεια, απλά θα πω το εν λόγω ερώτημα να τεθεί ενώπιον αρμοδίων είτε στη βουλή (κατά τον συνάδελφο Παναγιώτη) είτε σε άλλο επίσημο επίπεδο που θα έχει ως στόχο να διαλευκάνει τις απορίες μας. Το να κρεμμάζουμε τους πάντες και τα πάντα αυτό δεν είναι λύση. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σου υποβάλω και εγώ ένα ερώτημα… αν η ΚΒ δεν υπαγόταν στο Υπουργείο Παιδείας και ήταν ανεξάρτητο Ίδρυμα, θα είχε καλύτερη μοίρα όσον αφορά την τεχνολογική αναβάθμιση και τις εγκαταστάσεις της ή μήπως ως δια μαγείας θα εμφανιζόταν κτήριο, τεχνολογικός εξοπλισμός και προσωπικό? Σε διαβεβαιώνω αγαπητή που για μια ακόμη φορά φαίνεσαι να είσαι αδιάβαστη στο ότι ακόμα κι αν αλλάξει το νομικό καθεστώς από Κρατική Υπηρεσία σε ίδρυμα, όπως είναι το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και πάλι, όπως κάθε ίδρυμα στην Κύπρο θα εποπτεύεται από το Αρμόδιο Υπουργείο. Πίστεψε με σου μιλώ εκ πείρας, είναι ΠΟΛΥ χειρότερο να εποπτεύεσαι από Υπουργείο παρά να υπάγεσαι σε αυτό. Σε παραπέμπω λοιπόν στο περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμων http://moi.gov.cy/new/admin/sections/filedepot/uploaded/file/PDF_FILES/ENTYPA/EntipaGiaSomateia.pdf
Εμείς οι κάτωθι … ποιοί κάτωθι???? Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από τους Κύπριους πολίτες για τους Κύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και κανείς δεν μπορεί ούτε καν σε επίπεδο συμβουλίου να πάρει αποφάσεις που αφορούν την ΚΒ καθότι η ίδια διέπεται από κανονισμούς που προεγκρίθηκαν με ομόφωνη απόφαση του κράτους (ούτε εμένα, ούτε εσένα αλλά του κράτους)
Επίσης, σελίδα 4 σημείο ε περιγραφήν της κινητής ή ακινήτου ιδιοκτησίας ή και αμφοτέρων, κατεχομένων ή ανηκόντων εις το Σωματείον κατά τον χρόνον της
υποβολής της αιτήσεως. Ας πούμε ότι σήμερα ιδρύεται το Ίδρυμα Εθνική Βιβλιοθήκη, η κινητή και ακίνητη ή και αμφοτέρων… περιουσία θα πάει πουθενά αλλού από εκεί που είναι τώρα? ή μήπως θα μας πει το Παιδείας (όχι Παιδειάς όπως προσβλητικά αποκαλείς το χώρο που υπαγόμαστε) αα εντάξει ορίστε κονδύλι για κτήριο και τεχνολογικό εξοπλισμό τώρα που γίνατε Ίδρυμα (σορρυ τόσον καιρό ήσασταν Κρατική υπηρεσία και μόλις γίνατε Ίδρυμα εμφανίστηκε ως μάννα εξ ουρανού ένας σάκκος με ΕΥΡΩ από τον ουρανό με σημείωση μέσα (για την Εθνική Βιβλιοθήκη Κύπρου παρακαλώ)…
Επίσης σελίδα 6 2β τους όρους της εισόδου, αποχώρησης και αποβολής των μελών, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των. Όπως γνωρίζεις αγαπητή οι κρατικές Βιβλιοθήκες από τη στιγμή που το επάγγελμα του Βιβλιοθηκονόμου ξεθάφτηκε από τις στάχτες άρχισαν μέσω του Παιδείας να εργοδοτούν Βιβλιοθηκονόμους. Εάν μακροπρόθεσμα αποφασιστεί όπως δημιουργηθεί συμβούλιο ΚΒ με το τρέχων νομικό καθεστώς πολλοί εν ενεργεία Βιβλιοθηκονόμοι και όχι ex officio μέλη όπως προνοεί το νομικό καθεστώς του Ιδρύματος θα έχουν τη δυνατότητα να ενεργούν ή να είναι μέλη της ΚΒ και να συμβάλλουν στους τομείς που υπηρετεί. Εκτός και αν πιστεύεις πως οι βιβλιοθηκονόμοι που ανήκουν στις κρατικές Βιβλιοθήκες δεν είναι άτομα ικανά (άσχετα με το αν εργοδοτήθηκαν κατόπιν εξετάσεων στο αντικείμενο τους). Και για να τελειώνουμε, ποιος μου εγγυάται εμένα ότι αύριο το Συμβούλιο του Ιδρύματος για δικούς του λόγους δεν θα αποφασίσει να εργοδοτούνται για καθήκοντα Βιβλιοθηκονόμου και άλλα άτομα, όπως πχ φιλόλογοι, πληροφορικάριοι κ.ο.κ από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει δεσμευτικό πλαίσιο να τους περιορίζει?. Τουλάχιστον τώρα το σχέδιο υπηρεσίας του Παιδείας προνοεί στα απαιτούμενα προσόντα πτυχίο Βιβλιοθηκονόμου για τις αντίστοιχες θέσεις, απόφαση που εγκρίθηκε ομόφωνα στη βουλή των αντιπροσώπων (εκτός αν το θεωρείτε και αυτό λάθος)
Το θέμα αγαπητοί συνάδελφοι είναι ότι και με την Ίδρυση Ιδρύματος δεν θα μας βάλουν ΑΤΜ στην είσοδο να κόφκουμεν ΕΥΡΩ για τις ανάγκες της ΕΒ. Εάν το Παιδείας ήθελε να διαθέσει χρήμα για την ΚΒ θα το έπραττε μέχρι τώρα. Και είναι ολοφάνερο πως η λέξη κλειδί είναι το κονδύλι… κακά τα ψέματα χωρίς κονδύλι τίποτα δεν γίνεται. Είτε Ίδρυμα, είτε κρατική υπηρεσία τις τελικές αποφάσεις που αφορούν στον προϋπολογισμό θα εξακολουθεί να τις παίρνει το Παιδείας που θα μας εποπτεύει. Η μόνη διαφορά θα είναι να χάσουμε την ευκαιρία να αποτεινόμαστε για κονδύλια ως υπηρεσία και μέσω του Υπουργείου που τυγχάνει προτεραιότητας ώς δημόσιος φορέας. Η ΕΕ χρηματοδοτεί πάμπολλες δραστηριότητες από την ίδρυση της ΕΥΡΑΤΟΜ το 1952. Αν με το που θα ενταχθούμε σε Ευρωπαϊκά κονδύλια σταματήσει να χρηματοδοτεί τις χώρες της σε οποιοδήποτε τομέα, τότε θα αναρωτηθούμε αν είναι της μοίρας μας γραφτό να μείνουμε στάσιμοι σε αυτόν τον τομέα. Το σχόλιο σου "Άσε που η ΕΕ έχει συγκεκριμένους στόχους για κάθε σετ χρηματοδοτήσεων" σε προκαλώ απροκάλυπτα να μας ενημερώσεις όλους για τα τους εν λόγω στόχους και πως αυτοί υλοποιούνται και κατά πόσον ισχύουν. Όλα τα παραπάνω με παραδείγματα και όχι αερολογίες. Αν γνωρίζεις απο πρώτο χέρι ότι στην υποβολή πρότασης για ίδρυση Μεγάρου Πολιτισμού το Παιδείας δήλωσε υπεύθυνα ΜΕΣΑ στην υποβολή πρότασης και ΟΧΙ προφορικως σε μή δεσμευτικό πλαίσιο πρός την ΕΕ, ότι στο εν λόγω κονδύλι θα συμπεριληφθεί και η ΒΚ τότε σε παρακαλώ να μας παρουιάσεις τα εν λόγω έγγραφα ή τουλάχιστον άτομα που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.
Δεν κάνω το δικηγόρο του Παιδείας και συμφωνώ στο ότι υπάρχουν αταταλείες στον Δημόσιο τομέα και γιατί όχι και στο Παιδείας. Παρόλα αυτά προτιμώ να εξετάζω κάτι και ακολούθως να εκφέρω γνώμη.
Και αφού ανάφερες ορισμένα Ιδρύματα που ακολουθούν μοντέλο Διοίκησης που εσύ υποστηρίζεις τότε θα συμφωνείς και με την εξομοίωση μας με το παρακάτω Ίδρυμα.
Ο ΠΕΡΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1972
Ιδρύεται σωματείο με την επωνυμία ΛΕΣΧΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ BMW -ΚΥΠΡΟΥ
και στα Αγγλικά BMW MOTORRAD RIDERS- CYPRUS.
Ο ΠΕΡΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1972
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Όσο για τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, υπάρχουν σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Υπηρεσίας πχ στο κτηματολόγιο θέλεις 3 χρόνια να διεκπεραιώσεις τα πάντα που αφορούν την ακίνητη περιουσία, στα Δικαστήρια οι δίκες γίνονται μετά από χρόνια ολόκληρα κ.α, μήπως εισηγείσαι να μετατραπούν όλα σε Ιδρύματα ή λες να μην το σκέφτηκε κανείς μέχρι τώρα? Ίσως να ήταν καλύτερα να μην πυροβολούμε εκ του ασφαλούς τους συναδέλφους που υπάγονται σε υπηρεσίες με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Το ότι είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι διαθέτουμε λιγότερη αφοσίωση, ούτε λιγότερη όρεξη, ούτε χειρότερη νοοτροπία. Απλά ας σκεφτούμε διορατικά και να μην βρίσκουμε λύσεις απελπισίας.
Tha meinw anonimi giati ergazomai se ektethimeno posto kai den tha ithela na vrethw pro ekplixews.
Simfwnw apolita me ton sinadelfo Zaxo pou ontos epixeirimatologei anti na aerologei.
Opws xerete ena Idrima me to nomiko kathestws pou to diepei proslamvanei proswpiko katopin apofasews tou simvouliou tou kai oxi meta apo exetaseis pou simainei oti to proswpiko pleon ths Kipriakis tha axiologeitai simfwna me tis apopseis tou simvouliou anti gia tis ikanotites tou katopin exetasewn kai sinentefxis.
Isos i sinadelfos Despoina na ligourevetai mia thesi sthn KB kai me tin Idrimatopoihsh tis KB na to petixei akomi kai se epipedo diefthinti afou tha xrisimopoihsei ta kone tis na entaxthei sto simvoulio anti gia tis ikanotites tis. Kati tetoio den prokeitai na ginei. Den tha anextei kaneis na patisete epi ptwmatwn gia na petixete tis skopimothtes sas.
An protitheste na sinexisete to thema, tote enimerwste mas gia na poume tis PASYDY na meolavisei gia ti diafilaxi twn dikaiwmatwn mas.
Den prokeitai na sinainesoume sto na metatrapoume apo ipalliloi tou dimosiou se ipallilous idrimatos OUTE IPO TIN APEILI OPLOU
kai stamatiste na lete gia proswpiko simferon giati afto pou mas zitate den einai ena aplo thema alla allagi olokliris tis oikonomikis, proswpikis, oikogeneiakis kai epaggelmatikis mas zwhs
Den yparhei kanena apolitos provlima re paidia kai aporo giati asholiste!
Ola pane mia hara sthn Ethiki mas vivliothiki. Ola leitoyrgoun roloi.
Tipota den prepei na allaxei.
Kai an yparxei kai kanena mikroprovlimataki, ti lysi tin edose o k. Zachos.
Tha hrimatodotisei i Europaiki Enosi kai ola tha lithoun.
Giauto sas leo. Min asholiste...
Ehoume tin Ethniki Vivliothiki pou mas axizei!
Αγαπητή Ανώνυμη,
Μπορεί, πολλοί από εμάς να έχουμε τους ενδοιασμούς μας σχετικά με το θέμα του Ιδρύματος, όμως παρόλα αυτά, ΚΑΝΕΙΣ δεν μας δίνει το δικαίωμα να θίγουμε συναδέλφους και θα σε παρακαλούσα να το διαγράψεις. Ας κρατήσουμε τη συζήτηση στο επίπεδο που της αρμόζει και ας προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στην ουσία. Όπως σωστά είπε ο συνάδελφος Αντρέας «Η συγκεκριμένη συζήτηση ξεκίνησε, όχι για να έρθουμε σε αντιπαράθεση, ούτε για να μηδενίσουμε το έργο κάποιου». Ως εκ τούτου τα όσα ανέφερες και αφορούν τη συνάδελφο με βρίσκουν εντελώς αντίθετο και επιτέλους ας πέσει αυτή η μάσκα της ανωνυμίας. Για όνομα του Θεού έχουμε Δημοκρατία και ο κάθε ένας έχει δικαίωμα και λόγου και άποψης. Δεν θα σας κρεμάσει κανένας.
Δράττομαι της ευκαιρίας να επισημάνω ένα δύο σημεία ακόμα ως συνέχεια του προηγούμενου μου σχόλιου.
Μέσα στα πλαίσια της συζήτησης που ανοίχτηκε, είδα να αναφέρει η συνάδελφος Δ. τον οργανισμό Τυποποίησης ως παράδειγμα αλλαγής στάτους. Η αλήθεια είναι ότι ανοιγόκλεινα τα μάτια μου μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή γιατί δεν ήθελα καν να πιστέψω ότι διάβασα κάτι τέτοιο.
Και επιχειρηματολογώ αρχίζοντας με τρείς λέξεις… ΘΕΕ και ΚΥΡΙΕ. Ο οργανισμός Τυποποίησης λειτουργεί ως εταιρεία ιδιωτικού Δικαίου με μόνο μέτοχο το κράτος και εξυπακούεται βέβαια το κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθεστώς της. Πέστε μου σας παρακαλώ, πώς μπορεί να εξομοιωθεί ή να συγκριθεί ή αν θέλετε να εφαρμοστεί τέτοιου είδους νομικό καθεστώς στην ΚΒ…;;;
Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν είχα συνάντηση με την υπεύθυνη Βιβλιοθήκης και το Διευθυντή του οργανισμού τυποποίησης για την παροχή ορισμένων καταλόγων που αφορούσαν πρότυπα τυποποίησης (τεκμήρια που πιθανόν να χρειάζονταν λειτουργοί πληροφόρησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων) οι ίδιοι με ενημέρωσαν πως τα εν λόγω τεκμήρια διατίθενται έναντι καταβολής ποσού.
Μα ακόμα και στην ιστοσελίδα του οργανισμού κατόπιν αναζήτησης προτύπου υπάρχει κατηγορία Τιμή (CYP & EUR). Μήπως αυτό είναι που εισηγείται η συνάδελφος; Να πουλάμε ή να νοικιάζουμε τα βιβλία στους Κύπριους πολίτες που με τους φόρους τους πλήρωσαν την ΚΒ και την δικαιούνται βάσει συντάγματος ή μήπως στην σελίδα 1. 2γ του περί σωματείου και ιδρυμάτων νόμου (πόροι του σωματείου) να γράψουμε «Δωρεές, φιλανθρωπίες και άγιος ο Θεός», ή τέλος να δημιουργήσουμε καινούριο πεδίο στο ΑΒΕΚΤ με την ονομασία ΤΙΜΗ. Είναι προσβλητικό και μόνο να σκεφτόμαστε ότι η ΚΒ θα έχει τους πόρους της από οτιδήποτε άλλο πλην του ιδίου του κράτους.
Όσο για το ΑΤΙ δεν γνωρίζω και πολλά απλά τον τελευταίο καιρό, αν μου ζητούσαν να χαρακτηρίσω την κατάσταση θα έλεγα «όπου γης πατρίς»
Καταλήγοντας, ανέλαβα την πρωτοβουλία να έρθω σε επαφή με συναδέλφους στις Βρυξέλλες οι οποίοι μου απέστειλαν διάφορα αναδρομικά χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ που σχετίζονται με τον τομέα των Βιβλιοθηκών, Τεχνολογίας Πληροφοριών, Επιστήμες Πληροφοριών, Εκπαίδευση, Ψηφιοποίηση κ.α. Σας παραθέτω ΟΡΙΣΜΕΝΑ και όχι όλα καθότι δεν γνωρίζω κατά πόσον είναι νόμιμη η ηλεκτρονική δημοσίευση των εν λόγω πληροφοριών.
Title of the call: indirect actions
Reference of the call OJEU 2008/C 74/13
Global Budjet 42.5 million EURO
Closing date(s) June 12th 2008
Objectives:
Finance indirect actions linked to geographic information,
educational content and Digital Libraries
Financed actions:
Best practice networks for educational content
Best practice networks for interoperability of digital libraries
Best practice networks for the use and services of the European Digital Library (H KB είναι εντεταγμένη στο European Digital Library και δικαιούται συμμετοχή στο εν λόγω πλαίσιο χωρίς καν υποβολή πρότασης)
A thematic network for co-ordinating and supporting the European Digital Library (H KB είναι εντεταγμένη στο European Digital Library και δικαιούται συμμετοχή στο εν λόγω πλαίσιο χωρίς καν υποβολή πρότασης)
Title of the call: indirect actions to make digital content in Europe more accessible, usable and exploitable
Reference of the call OJEU 2007/C 80/11
Global Budjet 46.7 million EURO
Closing date(s) October 4th 2007
Objectives: to make digital content in Europe more accessible, usable and exploitable. To create better conditions for accessing, using, reusing and exploiting digital material
Financed actions:
Three project types are supported: best practice networks, targeted projects and thematic networks.
The following target areas have been signed out:
Geographical information
Educational content
Digital libraries
Reinforcing cooperation between content stakeholders
Αγαπητοί συνάδελφοι θα σας ενημερώσω απλά ότι έχω στα χέρια μου πολλά άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα στα οποία συμμετείχαν βιβλιοθήκες, εκμεταλλευόμενοι πλήρως τα κονδύλια που τους παρείχετο από την ΕΕ. Θα χαιρόμουν πολύ σε μια κατ ιδίαν συνάντηση με όλους τους συναδέλφους να σας τα διαμοιράσω. Αυτά σε απάντηση του πάλι ατυχές σχόλιου της συναδέλφου Δ. « Και πως έδωσε η ΕΕ λεφτά, ερωτώ, ΤΙ κατάλαβε η Βιβλιοθήκη;;;;» και λίγο πιο μετά «Η στήριξη των βιβλιοθηκών δεν είναι πλέον μέσα στις προτεραιότητες της ΕΕ, γιατί αυτό έγινε σε περασμένες δεκαετίες, και ως γνωστόν εμείς προσπαθούμε να κάνουμε catch-up για πράγματα που στην υπόλοιπη Ευρώπη θεωρούνται δεδομένα…»
Μα η 12η Ιουνίου 2008 και 4η Οκτ. 2007 ήταν σε περασμένες δεκαετίες ή έπεσα σε χειμερία νάρκη και δεν το πήρα είδηση (γιατί έχω και τα κιλά μου :)
Αν το γεγονός ότι πριν από μόλις 5 μήνες έληξε το τελευταίο πρόγραμμα χρηματοδότησης Βιβλιοθηκών και πέρσι τον Οκτώβριο 2007 υπήρξε άλλο και λίγο πριν άλλο και πιο πριν άλλο (επαναλαμβάνω: τα έχω όλα στην κατοχή μου απλά δεν μπορώ να τα δημοσιεύσω όλα γιατί αποτελούν επίσημα τεκμήρια της ΕΕ και δεν γνωρίζω κατά πόσον θα ήταν νόμιμη η ηλεκτρονική τους δημοσίευση)… αν αυτό μεταφράζεται σε ανημπορία να κάνουμε catch – up, τότε η άποψη μου είναι ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας και ως γνωστόν η μεμψιμοιρία δεν οδηγεί πουθενά. Καλό θα ήταν να μεριμνήσουμε να μην χαθεί ξανά ούτε και ένα κονδύλι που να αφορά Βιβλιοθήκες και να σταματήσουμε τα περί Ιδρύματος θέματα.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα ανήκουν στα λεγόμενα κάθετα και οριζόντια προγράμματα
Εξηγώ:
Κάθετα είναι αυτά που απορροφούνται άμεσα από δημόσιες αρχές, όπως είναι τώρα το καθεστώς της ΚΒ, χωρίς καν υποβολή πρότασης και σε δεσμευτικό πλαίσιο.
Οριζόντια ή αλλιώς ανταγωνιστικά που απαιτείται δηλαδή η συμμετοχή συνεργατών από περισσότερα του ενός κράτη μέλη και ανάγονται στο ανταγωνιστικό περιβάλλον όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων (δηλαδή οι καλύτεροι θα πάρουν και οι υπόλοιποι άλλη φορά). Σε τέτοιου είδους διεκδικήσεις υπάγονται κατά κανόνα, ημικρατικοί οργανισμοί, Ιδρύματα, Ενώσεις, εταιρείες ιδιωτικού δικαίου κ.α
Τα συμπεράσματα δικά σας…
Περιττό δε να αναφέρω ότι σε ορισμένα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν Βιβλιοθήκες, Ιδρύματα, Οργανισμοί κ.α δεν έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής ενώ δημόσιοι φορείς ΠΑΝΤΟΤΕ.
Κλείνοντας θα πω απλά, ότι η σχέση μεταξύ ΕΕ και ΚΒ θα πρέπει να είναι αμφίδρομη. Δεν θα μας κτυπήσει την πόρτα η ΕΕ να μας πει ορίστε κονδύλι. Πρέπει και εμείς με τη σειρά μας να δώσουμε για να πάρουμε και το μόνο που πρέπει να δώσουμε είναι την όρεξη, το χρόνο μας, τις γνώσεις μας και πανω απ όλα τη θέληση μας.
Και θα θέσω και ένα θέμα για προβληματισμό στην Κ.Ε.Β.Ε.Π. Πως θα σας φαινόταν η ιδέα αν άτομο από το ήδη υπάρχον ΔΣ ή ένα καινούριο μέλος αναλάμβανε πλήρως την παρακολούθηση και Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε θέματα Βιβλιοθηκών, Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επιστημών Πληροφόρησης;
Ζ.
Paidia ego pistevo na siglithei epigontos mia geniki sineleysi tis kebep me organa kai meloi giati mas blepo na dialiomaste....itan lathos pou 3ekinise ayti i sizitisi mesa sto blog.
kai episis simfono apolita me to sinadelfo kyrio Zaxo giati fenetai na einai polipsagmenos epi tou thematos kai kalo einai oi apopseis tou na eisakostoun apo to simboulio tis kebep giati exoun mia basi. Den pistevo kanenas dimosios ipalilos na apodextei pote na thisiasei ti thesi tou, tin opoia kerdise den tou tin xarisan, gia ta oneira kapoion pou den exoun na thisiasoun tipota. Kathe anthropos pou agapa ti douleia tou tha palepsei mesa apo ti douleia kai tin eysinidisia tou san sostos epaggelmatias kai bibliothikonomos na boithisei oso mporei stin kalitereysi tis opoiasdipote katastasis. Oi thysies omos einai diskoles stis meres mas...eidika gia atoma pou exoun oikogeneies kai evelpistoun se ena kalytero mellon...den 3ero alla pistevo pos prepei na ginei mia bathia, sobari kai polyxroni sizitisi gia na brethei kapoia akri oson afora to thema ton bibliothikon sti kipro kai oxi mono tis kypriakis....yparxei megalos paragonismos kai apathia kai apo politia kai apo ton aplo ton kosmo. H dia biou mathisi den antanakla pleon stoxo olon twn anthropwn alla meridas apo aytwn....pistevo pos prepei na ginei mia megali eis bathos erevna epi tou thematos anamesa se bibliothikonomous politia akoma kai ton aplo politi kai meta na parthoun megales apofaseis....
O syggrafeas autou tou arthrou protinei kati.
H Despoina protine kati allo.
Autoi pou diafonoun ti akrivos protinoun?
Προτείνουμε να μας αφησετε στην ησυχία μας και να δείτε τα δικά σας.
Και εγω με τη σειρά μου συμφωνώ με τον συν. Ζαχο. Επιτέλους αυτο που χρειαζομαστε ειναι επιχειρηματα, σωστες λυσεις και διπλωματία και όχι βομβες απο συναδελφους που, οπως σωστα ειπαν καποιοι, δεν εχουν τιποτα να χασουν. Συμμεριζομαι τις αποψεις και ανησυχιες των συναδελφων για το θεμα των θεσεων. Παντου υπαρχει κριση στην οικονομια και τα χειροτερα ερχονται. Η εξασφαλιση, μονιμοτητα και κατοχυρωση στον οικονομικο τομεα ειναι η βασικοτερη προτεραιοτητα. Και ναι αφου θελετε να το ακουσετε ουτε εγω θα εβαζα καμια Βιβλιοθηκη πανω απο την οικογενεια μου, τα παιδια μου και την σταθεροτητα μου. Δεν μιλαμε για προσωπικο συμφερον και σταματηστε να κανετε τους ειδημονες οτι τάχα "Δεν πρεπει να σκονταψουμε στο προσωπικο συμφερον του καθενος κτλ κτλ" μα πάτε καλα;;; Ουτε διεκδηκησεις απο συντεχνίες ουτε τίποτα, υπάλληλοι του δημοσίου μπηκαμε (και με την αξία μας) και έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους.
Απο ότι φαινεται οι συναδελφοι του Παν. δεν νοιαζονται για τις συζητησεις μας. Οπως φαινεται τα Σαββατοκυρίακα είναι άλλες οι προτεραιότητες τους και εμείς που νοιαζόμαστε μόνο για τους μισθούς και τις θέσεις καθόμαστε εδω Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα να συζητάμε. Αλοπως μονον η πολυτελεια του γραφείου προσφέρει ανεσεις να γραφουμε στο blog!
Ειλικρινά, προσπαθώ να καταλάβω που θίγονται τα συμφέροντα των συναδέλφων που εργάζονται στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη και γιατί κάποια άτομα αντιδρούν με τον τρόπο που αντιδρούν..
Κανείς δεν είπε ότι θα πρέπει να απεμπολήσει ΚΑΝΕΝΑΣ τα δικαιώματα του και την ιδιότητα του ως δημόσιος υπάλληλος!
Για τα’ όνομα του Θεού! Ας μην παρερμηνεύουμε!
Οι συνάδελφοι που εργάζονται σήμερα στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη (πλην του Διευθυντή αν δεν κάνω λάθος) είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας και είναι αποσπασμένοι στην ΚΒ!
Αν (λέω ΑΝ γιατί ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ είναι απλές συζητήσεις και εικασίες που κάνουμε εδώ) αλλάξει το νομικό καθεστώς της ΚΒ οι συνάδελφοι που εργάζονται σήμερα εκεί, θα έχουν τις εξής επιλογές:
1. Να επιστρέψουν στο Υπουργείο Παιδείας και να τοποθετηθούν σε κάποια άλλη βιβλιοθήκη της κυβέρνησης συνεχίζοντας να είναι Δημόσιοι υπάλληλοι (ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ!!!!).
2. Να παραμείνουν στην ΚΒ σαν αποσπασμένοι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.
3. Να αλλάξουν Status και να γίνουν υπάλληλοι του νέου οργανισμού, ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ και εφόσον κρίνουν ότι αυτό είναι προς ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΦΕΛΟΣ!
* Πιστεύω ότι έχουμε ξεφύγει από το θέμα. Επαναλαμβάνω για τελευταία φορά και ελπίζω να γίνει κατανοητό: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΑ!
Το θέμα της συζήτησης μας, όμως είναι άλλο:
Δεν ξέρω πόσο ικανοποιημένοι είναι οι συνάδελφοι που εργάζονται στην ΚΒ με την σημερινή κατάσταση.
Αν είναι ικανοποιημένοι ας μας το πουν και ας εισηγηθούν να παλέψουμε ώστε να παραμείνει η κατάσταση ως έχει!
Αν πάλι πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, ας εισηγηθούν τι νομίζουν ότι πρέπει να αλλάξει (με συγκεκριμένες και αν είναι δυνατόν ενυπόγραφες εισηγήσεις).
Τέλος υπενθυμίζω ότι οι σκέψεις για ενσωμάτωση της ΚΒ στην Πανεπιστημιακή και οι σκέψεις για αλλαγή του καθεστώτος διοίκησης της ΚΒ, ΔΕΝ ΠΡΟΗΛΘΑΝ από την ΚΕΒΕΠ ούτε από μέλη του ΔΣ της!
Αντίθετα, η ΚΕΒΕΠ ούτε καν ρωτήθηκε για αυτό και αν ερχόμαστε τώρα και προσπαθούμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια λογική σειρά και να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα ρωτώντας ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ και δίνοντας ΣΕ ΟΛΟΥΣ το δικαίωμα να πείτε την άποψη σας και να επηρεάσετε καταστάσεις, θα έπρεπε να το εκτιμήσετε και να το εκμεταλλευτείτε δίνοντας σοβαρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα και όχι να εκτοξεύετε κατηγορίες σε αυτούς που προσπαθούν να σας βοηθήσουν…
Re Antrea ma akoma asholise gie mou? Den eheis kati kalytero na kaneis?
Pareta tous tzie kanei.
Ti ki an i Kypros ehei mia anyparkti Ethniki Bibliothiki? Ti ki an hores opos i Alvania, i Malta, to Lihtenstain kai to San Marino einai eti fotos pio mprosta?
Giati aholise? As min allaxei tipote.
Ase tous sti mizeria tous.
Αγαπητέ/ή Raganathan (που προσωπικά σε εκλαμβάνω ως ανώνυμο/η), θέλω να πιστεύω ότι παρέλειψες να διαβάσεις όλα τα σχόλια από την αρχή μέχρι το τέλος. Παρόλα αυτά εάν η όλη επιχειρηματολογία που ξεδιπλώθηκε μπροστά σου, σε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει καν να ασχολείσαι με το θέμα τότε το μόνο που μου απομένει είναι να λυπηθώ το χρόνο που αφιέρωσα για να μοιραστώ ορισμένες εισηγήσεις, απόψεις και σχόλια με ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους. Το να συγκρίνουμε την ΚΒ με Βιβλιοθήκες άλλων χωρών θα λύσει το πρόβλημα;; ή μήπως να επανέλθουμε στα τετριμμένα και το όλο θέμα να εξακολουθεί να παραμένει στάσιμο;
Χαίρομαι ειλικρινά που ο συνάδελφος Αντρέας ξεκαθάρισε το τοπίο αναφορικά με το θέμα των συμφερόντων των υπαλλήλων και την απεμπόληση των δικαιωμάτων (πληροφοριακά υπάρχει και σχετική νομοθεσία για το εν λόγω θέμα) γιατί όντως είναι ένα θέμα που αγγίζει τους άμεσα επηρεαζόμενους.
Παρόλα αυτά επανατοποθετούμαι στο θέμα παραπέμποντας στα δύο προηγούμενα σχόλια μου και συγκεκριμένα στο σημείο της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ ΕΕ και ΚΒ.
Προς Θεού, ΠΟΤΕ δεν είναι αργά να διεκδικήσουμε κονδύλια και ας δεσμευτούμε όλοι σε συλλογικό επίπεδο ότι θα βοηθήσουμε όσο χρειάζεται. Στο κάτω κάτω ας το επεξεργαστούμε και αυτό το ενδεχόμενο και ακολούθως εξάγουμε τα συμπεράσματα μας. Στις επόμενες, μεθεπόμενες εξαγγελίες χρηματοδοτικών προγραμμάτων (τα λεγόμενα funding alerts) θα μεριμνήσω προσωπικά να δω αν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούμε να ενταχθούμε και αν ναι τότε θα εισηγηθώ προσωπικά να ακολουθηθεί η διαδικασία όπως προβλέπεται για την απορρόφηση κονδυλίων. Είναι αδιανόητο να διεκδικούνται κονδύλια από σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ και εμείς να μένουμε πίσω. Κανείς δεν είναι ούτε καλύτερος, ούτε εξυπνότερος από εμάς και αυτό καλούμαστε να αποδείξουμε.
Αγαπητέ/ή Akapella, που επίσης σε εκλαμβάνω ως ανώνυμο/η χαίρομαι που συμφωνείς με τα όσα είπα, παρόλα αυτά όμως οι προτεραιότητες του καθενός δεν πρέπει να μας αφορούν και ας μη ξεχνάμε ότι οι συνάδελφοι που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο απέδειξαν με τα έργα τους πως υπάρχει και θέληση και αφοσίωση εκ μέρους τους.
Z.
An to Raganathan einai anonymo tote to Zachos ti einai? Onomateponymo? (ego ton mono Zacho pou xero einai ton Dogkano o opoios den nomizo na kathise na asholithike me tin kypriaki vivliothiki).
Kai ego se eklamvano to Zachos os anonymo.
Αθάνατα Ημισκούμπρια!
...
Δε θέλω κάτσε-σήκω, ανέβα και κατέβα
Γιατί τα ξύνω μόνιμα, δημόσιο forevah!
Αφού η μονιμότητα κυλάει μες στη φλέβα
Γι' αυτό τα ξύνω μόνιμα, δημόσιο forevah!
...
Καλημέρα σε όλους, καλοπροαίρετους και κακοπροαίρετους!
Σας γράφω από την άνεση του γραφείου μου! Λυπάμαι που κάποιοι δεν έχουν την ευχέρεια να το κάνουν αυτό, και λυπάμαι ακόμα περισσότερο που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια για να συνεχίσουν να εργάζονται σε συνθήκες που δεν τους επιτρέπουν ούτε καν να γράψουν σε ένα βιβλιοθηκονομικό blog. Τα σέβη μου.
Τα σέβη μου επίσης σε όλους/ες όσους/ες ενδιέτριψαν τόσο βαθιά με την αφεντομουτσουνάρα μου, και με τα προσωπικά μου σκοτεινά και καταχθόνια όνειρα στα οποία λιγουρεύομαι διευθυντικές θέσεις και προς αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιήσω τα κονέ μου (sic!) και όχι (βέβαια) τις (ανύπαρκτες) ικανότητές μου.
Τα σέβη μου επίσης σε όλους/ες τους/τις θαρραλέους/ες ανώνυμους/ες που «από την πολυτέλεια της ανωνυμίας τους» (για να παραφράσω) πυροβολούν εκ του ασφαλούς. Η γνώμη έχει κόστος, αγαπητοί συνάδελφοι, το οποίο εσείς δεν είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε. Ας είναι. Τότε όμως, να έχετε το απόλυτο θάρρος να σταθείτε στην Γενική Συνέλευση και να πείτε όσα γράψατε, επώνυμα και όμορφα. Τα υπόλοιπα δεν νομίζω να συνεισφέρουν σε τίποτε, εκτός από το να βγάζετε τα απωθημένα σας.
Επί του αντικειμένου μας τώρα: Φίλοι, ηρεμήστε!!! Κανείς δεν ζήτησε από τους υπαλλήλους της ΚΒ να αλλάξουν το πολυπόθητο στάτους τους ως κυβερνητικοί υπάλληλοι!!! Η κατάσταση έχει όπως την έθεσε ο Ανδρέας στο ποστ ημερ. 7.12.08. Το τι συζητάμε εδώ είναι το πώς θέλουμε να είναι η Κυπριακή/Εθνική Βιβλιοθήκη. Επί αυτού, ο Ανδρέας, ο Ζάχος κι εγώ γράψαμε ο καθένας τα επιχειρήματά του. Αν έχετε επιχειρήματα, ευπρόσδεκτα. Εάν απλά θέλετε να βρίζετε όποιον έχει διαφορετική άποψη από τη δική σας, διαλέξετε άλλο blog.
Προσωπικά, εξέθεσα τα επιχειρήματά μου και δε βλέπω κανένα λόγο να συνεχίσω τον διάλογο μεταξύ κωφών (και ανωνύμων) από το blog. Χαίρομαι πολύ να βλέπω ενυπόγραφες τεκμηριωμένες απόψεις, ει δυνατόν χωρίς χαρακτηρισμούς, και θα αναμένω και τη Γενική Συνέλευση για περαιτέρω συζήτηση (που ως μέλος του ΔΣ δεσμεύομαι να υποστηρίξω τη σύντομη σύγκλησή της, κι εκεί θα δούμε και ποιος θα είναι παρών, και ποιος θα σηκωθεί να μιλήσει…).
Νομίζω ξεφύγαμε πολύ από το φλέγον θέμα που είναι η αναβάθμιση της Κ.Β. Θέλουμε προτάσεις για να βρεθεί μια λύση, προτάσεις που θα υλοποιηθούν και που ευχόμαστε να μην μείνουν στα συρτάρια...ούτε της βουλής ούτε του Υπουργείου Παιδείας. Μιλάμε για τη βιβλιοθήκη τώρα, για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει σαν Κ.Β. όλα τα άλλα λυπάμαι να πω ότι είναι αχρείαστα στο παρόν στάδιο. Τι θέλουμε, μια Κ.Β. σε καινούργιο κτίριο, με σωστές υποδομές, στελεχωμένο προσωπικό και με υπηρεσίες που να εξυπηρετούν όλους ανεξαιρέτως; η να μείνει ως έχει; Αν θέλουμε το πρώτο ας συμπορευτούμε όλοι μαζί για να το προσπαθήσουμε. (η δική μου πρόταση είναι η αναβάθμιση της Κ.Β με το καθεστώς το οποίο έχει, απλά πρέπει να της δοθούν πιο πολλές ευχέρειες να παίρνει αποφάσεις, πρέπει εδώ και τώρα να μεταστεγαστεί σε ένα πιο κατάλληλο χώρο, και να ανοίξουν πιο πολλές θέσεις για βιβλιοθηκονόμους! ) Συνάδελφοι ας σοβαρευτούμε για να πας πάρουν σοβαρά! δεν υπάρχει λόγος να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας!
Σε συνέχεια των όσων ανέφερε η συνάδελφος Δ. καλό θα ήταν να γνωρίζουν ορισμένοι συνάδελφοι πως η ανωνυμία στον ηλεκτρονικό διάλογο μπορεί μεν να είναι επιτρεπτή (από νομικής απόψεως) αλλά όταν αυτή η ανωνυμία χρησιμοποιείται για τον εκσφενδονισμό κατηγοριών και δη ανυπόστατων κατηγοριών που ανάγονται στο επίπεδο της συκοφαντίας, τότε μιλάμε για καρκίνωμα του διαλόγου και κατ’ επέκταση της λήψης σωστών αποφάσεων.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω κάτι που έπρεπε να είχα κάνει πολύ προηγουμένως. Τα όσα προανέφερα σε όλα τα σχόλια μου αφορούν δικές μου απόψεις – εισηγήσεις - εκτιμήσεις και σε ΚΑΜΙΑ απολύτως περίπτωση δεν εκπροσωπούν τις απόψεις του προσωπικού της ΚΒ και είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως καμία ανώνυμη κατηγορία και/ή σχόλιο δεν αναρτήθηκε από πλευράς ΚΒ.
Θεωρώ πως ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει το θάρρος της γνώμης του και αν κάποτε υπάρχουν διαφωνίες είναι και αυτές βασικά κύτταρα ενός εποικοδομητικού και συνάμα Δημοκρατικού διαλόγου.
«Διαφωνώ με την άποψη σου, αλλά θα αγωνιστώ μέχρι θανάτου για να μπορείς να την εκφράζεις» (Βολταίρος)
Ζ.
eyo en katalavo yati en afinete turkokiprius milisusin. ehi voria kypro pollus librarians ke parapano en kyprei. paragalo ta postings mpenun ke englezika. v.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
συμφωνώ ότι ΕΒ χρειάζεται:
1. ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΟ. Αξιοπρεπή, άνετο, εξειδικευμένο, ελκυστικό, σύγχρονο, που να αρμόζει στην ΕΒ μιας χώρας με πολιτισμό χιλιετιών.
2. ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ, ΕΜΠΕΙΡΟ, ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, με γνώσεις, όραμα, μεράκι, αγάπη για το επάγγελμα, τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας.
3. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ με όραμα, φαντασία, διεκδικητικότητα, βαθιά γνώση, και πάθος.
4. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ διαμορφωμένες στη βάση της σύγχρονης επιστήμης της πληροφόρησης.
5. Τώρα όσον αφορά την ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ έχω τις επιφυλάξεις μου. Πιστεύω όμως ότι η ΚΒ χρειάζεται να γίνει πιο ευέλικτη και να "ξεφύγει" από τη γραφειοκρατία του ΥΠ, να χειρίζεται τα κονδύλια της και να έχει δικούς της υπαλλήλους. Θα ήταν καλό να έχει ένα είδος αυτονομίας έστω και κάτω από την ομπρέλα του ΥΠ. Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι βρίσκεται κάτω από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και δεν υπάγεται απ’ ευθείας στο ΥΠ.
Επίσης να θυμίσω μια μεγάλη απώλεια της ΚΒ, το κτίριο της ΣΠΕΛ, το οποίο διαμορφώθηκε για να εξυπηρετεί τη ΚΒ, με κονδύλι της ΚΒ και μόλις τα έργα ολοκληρώθηκαν ήρθε το ΥΠ και το πήρε. Αν δεν απατώμαι το κτίριο δόθηκε στην Πινακοθήκη και βρίσκεται ακόμα σε αχρηστία. Αυτό μας λέει κάτι; Ας μας απαντήσει το ΥΠ γιατί προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση.
Δημοσίευση σχολίου