Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008

Άγιος Ιερώνυμος: ο Άγιος προστάτης των Βιβλιοθηκών, των Βιβλιοθηκονόμων, των Αρχειονόμων και των Μεταφραστών!


Τελικά και οι Βιβλιοθήκες και οι Βιβλιοθηκονόμοι έχουν τον δικό τους άγιο, τον Άγιο Ιερώνυμο (347-410) τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά στις 15 Ιουνίου.
-από Χριστίνα Αγαπίου-

2 σχόλια:

Αγγελος είπε...

Σε δημοσίευμα Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων, και δη "Επιστημόνων" (έστω και της πληροφόρησης), και μάλιστα αφιερωμένο στον προστάτη μας Άγιο, αρμόζει λίγο περισσότερη επιμέλεια.
Η Τρεβήρα είναι υποθέτω τα Τρέβιρα, το σημερινό Trier της Γερμανίας.
Το "μέσω" συντάσεται με γενική.
Η ονομαστική της Αντιοχείας είναι Αντιόχεια, προπαροξύτονη.
Στο όνειρό του ο Άγιος επιτιμήθηκε ως "Κικερωνικός", θαυμαστής δηλαδή της γλώσσας και του περίτεχνου ύφους του Κικέρωνα, όχι ως "Κικεριανός".
Μόνον έκλυτος δεν ήταν ο μέχρι τότε βίος του· απλώς δεν ήταν αρκετά αφιερωμένος στα θεία, λόγω του ενδιαφέροντός του για τη θύραθεν παιδεία.
Η εβραϊκή γλώσσα γράφεται με διαλυτικά. το ίδιο και η χαλδαϊκή.
Adversus Luciferianos θα πεί "κατά Λουκιφεριανών", στον πληθυντικό.
O Άγιος Ιερώνυμος θάφτηκε στην είσοδο του Ναού της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ. Λέγεται ότι αργότερα μετακομίστηκαν τα οστά του στη Santa Maria Maggiore της Ρώμης. Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να αποκαλείται με αγγλικό όνομα σε ελληνικό κείμενο μια ιταλική εκκλησία!
Ο Αντίχριστος είναι εχθρός του Χριστού, όχι του κυρ-Χρήστου.
Και τέλος, εκείνο το αγγλικό Doctor of Church, που μοιάζει με ακαδημαϊκό βαθμό, τί το θέλετε; "Διδάσκαλος της Εκκλησίας" δεν αρκεί;

Ανδρέας Κ. Ανδρέου είπε...

Φίλε Άγγελε οι περισσότερες παρατηρήσεις σου είναι εύστοχες και ορθές!
Όπως θα πρόσεξες όμως το κείμενο δεν το γράψαμε εμείς. Εμείς απλά αναδημοσιεύσαμε το κείμενο από ένα βιβλίο (το οποίο σαρώσαμε και παρουσιάσαμε ακριβώς όπως εκδόθηκε – με τα λάθη του).
Συμμεριζόμαστε τις παρατηρήσεις σου και αφήνουμε το διορθωτικό σου σχόλιο για να προβληματίζει όλους όσους το διαβάζουν...

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου