Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθηαίνου - ευχάριστες εξελίξεις!

Στην προκήρυξη του Διαγωνισμού για την Αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Αθηένου και επαναχρησιμοποίησή της ως Πολιτιστικό Πολυλειτουργικό Κέντρο προχώρησε στις 24 Ιουλίου το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Ο Διαγωνισμός λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 και το εκτιμώμενο κόστος του Έργου είναι €1.630.000 εκτός ΦΠΑ. Το έργο θα έχει διάρκεια εκτέλεσης 24 μήνες από την ημερομηνία έναρξης του.

Η προσφοροδότηση του έργου είχε ανασταλεί λόγω της οικονομικής κρίσης και της απόφασης της κυβέρνησης για μη προώθηση αναπτυξιακών έργων υποδομής. Η μελέτη, τα κατασκευαστικά σχέδια και τα έγγραφα προκήρυξης προσφορών είχαν ολοκληρωθεί από των ιδιώτη μελετητή – Μελετητικό γραφείο Σωκράτη Στρατή κι είχαν τύχει ελέγχου και έγκρισης από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής το εξαιρετικό αυτό δείγμα αρχιτεκτονικής, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα για τον Δήμο Αθηένου, σε ό,τι αφορά την ιστορική, αρχιτεκτονική, αλλά και πολιτιστική αξία. Είναι ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό κτίσμα για τα δεδομένα της τότε εποχής και είναι έργο του μακαριστού σπουδαίου αρχιτέκτονα Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη, της δεκαετίας του 1950. Το κτίριο συνυπάρχει «αρμονικά» με την ιστορία της Αθηένου και αναδεικνύει το ρόλο που διαδραμάτιζε η Αθηένου πριν από τα τραγικά γεγονότα του 1974 και την άρρηκτη σύνδεσή της με τον κάμπο της Μεσαορίας.

Το Έργο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ουσιαστική αναζωογόνηση του διατηρητέου κτίσματος, αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής. Με την παράδοσή του, ο Δήμος Αθηένου θα μετατρέψει τον χώρο σε Πολυλειτουργικό Πολιτιστικό Κέντρο και θα μεταφέρει όλα τα τμήματα του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ θα υπάρχει καφετέρια και άλλοι χώροι για δημιουργική απασχόληση των νέων και όχι μόνο.

Προστίθεται ότι «η ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς αποτελεί την Α’ Φάση του Έργου και υπάρχει η υπόσχεση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως προς τον Δήμαρχο Αθηένου ότι με την ολοκλήρωση της Α’ Φάσης θα ακολουθήσει η Β’ Φάση, που θα περιλαμβάνει τη Διαμόρφωση του Περιβάλλοντα Χώρου της Δημοτικής Αγοράς και της Εκκλησίας του Πολιούχου Αγίου της Αθηένου Αγίου Φωκά».

Ο Δήμος Αθηένου καλεί όσους μπορούν να βοηθήσουν ώστε να βρεθούν ενδιαφερόμενοι εργολήπτες για να λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό να το πράξουν, για να καταστεί δυνατή αυτή τη φορά η κατακύρωση και εκτέλεση του Έργου το συντομότερο δυνατόν.

Το κτήριο και η ανάπτυξη
Πρόκειται για ένα δημόσιο κτίριο που εκφράζει τον αστικό χαρακτήρα της Αθηένου αλλά σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μεσαορίας. Η Δημοτική Αγορά λειτουργούσε πριν από την τουρκική εισβολή ως το εμπορικό κέντρο της περιοχής αφού κάτοικοι των γύρω χωριών την επισκέπτονταν για τις αγορές ή/και τις εμπορικές τους συναλλαγές. Σήμερα η Αγορά δεν λειτουργεί και η συντήρηση της έχει παραμεληθεί.

Ο σκελετός του κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα επίτευγμα πολιτικής μηχανικής της τότε εποχής. Το ξαναζωντάνεμα της Δημοτικής Αγοράς θεωρείται επιτακτική ανάγκη για να σωθεί η πρωτοποριακή αρχιτεκτονική αλλά κυρίως για να τονισθεί το ενδιαφέρον των Αθηενιτών για την προστασία και τη διατήρηση της πλούσιας ιστορίας της πόλης.

Η δυτική πλευρά του Πολυλειτουργικού Κέντρου προγραμματίζεται να στεγάσει τα τμήματα του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου και να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων τους (τμήμα χορωδίας, χορευτικό τμήμα και θεατρικό τμήμα). Προνοείται η κατασκευή γραφείου για συναντήσεις της επιτροπής του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου, σκηνή για πρόβες, καθιστικούς χώρους κ.ά. Η ανατολική πλευρά αναμένεται φιλοξενήσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.

Επίσης, θα υπάρχει ενιαίος χώρος για τις ανάγκες εστιάσεις παιδιών, ενδεχομένως για προγράμματα απογευματινής απασχόλησης.

Φιλελεύθερος 25/7/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου