Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019

Ρ. Κατσελλή: Το αχούρι της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και γιατί μαθητές καίνε τα σχολεία τους

H Eπίτιμη Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Κυπριακής Βιβλιoθήκης, Ρήνα Κατσελλή, απέστειλε ανοικτή επιστολή στο Υπουργικό Συμβούλιο για να εκφράσει την οδυνηρή έκπληξή της για τις εξελίξεις και να ενημερώσει τα μέλη του ΥΣ για τη σημασία της Κυπριακής (Εθνικής) Βιβλιοθήκης: 

Με αισθήματα οδυνηρής έκπληξης πληροφορήθηκα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής πως ο χώρος που ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2015  για να ανεγερθεί επαρκές και λειτουργικό κτήριο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, έχει ακυρωθεί για να δοθεί αλλού. Πού αλλού δεν φανέρωσαν. Ο χώρος αυτός, όμορος με τον ιστορικό χώρο της Αρχιγραμματείας, που στεγάζει τώρα το Υπουργείο Εσωτερικών, είχε χαρακτηριστεί φιλέτο προς πώληση (!) για να ορθοποδήσει η οικονομία μας και ο Σύνδεσμος Φίλων Κυπριακής Βιβλιοθήκης έκανε πόλεμο για να αποχαρακτηριστεί και να οριστεί ως χώρος ανέγερσης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης.

Ως Σύνδεσμος αλλά και ως πολίτες απαιτούμε να πληροφορηθούμε σε ποια άλλη υπηρεσία κρίθηκε σημαντικότερο να παραχωρηθεί αυτός ο χώρος από τους κυβερνώντες; Λυπούμαι, αλλά αυτή η απόφαση  τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και της Βουλής, που αρκέστηκε μόνο σε μια δήλωση ενός έντιμου Βουλευτή στην τηλεόραση, που είχε την καλοσύνη να μας το κοινοποιήσει τελικά μετά από τέσσερα χρόνια καθαρά, χωρίς καμιά άλλη διαμαρτυρία ή ενέργεια, δηλώνει πλήρη άγνοια για το ρόλο και τη μεγάλη σημασία μιας Κρατικής Βιβλιοθήκης, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με καμιά άλλη, όσο λαμπρή και πλούσια και αν είναι.

Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη δεν είναι μόνον η έντυπη μνήμη της ιστορίας και του πολιτισμού μας, ισότιμης σημασίας με το Τμήμα Αρχαιοτήτων (που ευδοκιμεί ίσως διότι δεν είναι κάτω από το Υπουργείο Παιδείας και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών). Η Κυπριακή βιβλιοθήκη δεν είναι μόνον αρμόδια για να δίνει αριθμό ταυτότητας ISBN) και να κατοχυρώνει παγκόσμια τα συγγραφικά δικαιώματα κάθε εντύπου που εκδίδεται στην Κύπρο και μια σειρά άλλες πρακτικές υπηρεσίες.

Είναι η μήτρα που ελέγχει, καθοδηγεί και καταρτίζει προγράμματα για όλες τις υπόλοιπες βιβλιοθήκες ενός κράτους, ιδιωτικές και δημόσιες. Καταρτίζει προγράμματα που βοηθούν τους πολίτες από νηπιακή ηλικία να μάθουν να διαβάζουν, να αναπτύσσουν το πνεύμα τους, που φροντίζει να προβάλλεται και να γίνεται γνωστή η κυπριακή λογοτεχνία και τα κυπριακά επιστημονικά βιβλία, τόσο στο εσωτερικό όσο και παγκόσμια.

Πολλοί περηφανεύονται για τις Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες που υπάρχουν σε όλους τους Δήμους, εκτός της Λευκωσίας (υπήρχε μια αλλά την έχουν κλείσει ίσως διότι η πρωτεύουσα έγινε εργοτάξιο!). Λείπει όμως η κύρια: Αυτή του Κράτους! Που έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς στην πρωτεύουσα όπως σε όλα τα άλλα κράτη που σέβονται τον εαυτό τους. Το Κράτος μας δεν έχει επαρκή Κρατική Βιβλιοθήκη! Έχει ένα αχούρι δίπλα στο ταχυδρομείο στην Πλατεία Ελευθερίας, ένα δεύτερο ενοικιαζόμενο ακατάλληλο κτήριο, ένα μόνιμο υπάλληλο και μερικούς αποσπασμένους, που αγωνίζονται να κάνουν έστω και τα ελάχιστα.
 
Έχουμε διπλά και τριπλά στάδια σε κάθε πόλη, και σε κοινότητες, έχουμε χώρους θεάτρου και εκδηλώσεων και ξοδεύουμε όχι λίγα σε θεάματα πάσης φύσεως και ποιοτήτων εφήμερα. Καταναλωνόμαστε σε  κουτσομπολιά και σε ‘λάϊκ’ στο ‘φέις-πουκ’, αναρτούμε ‘σέλφις’ και διδάσκουμε στα παιδιά μας από νηπιακή ηλικία πώς να μας μιμούνται χρησιμοποιώντας κινητά που καταστρέφουν τους νευρώνες του τρυφερού εγκεφάλου τους, επηρεάζοντας και το πνεύμα και το σώμα τους. Μετά διερωτόμαστε γιατί οι μαθητές καίνε τα σχολεία τους. 

Όσο για τα λογοτεχνικά σωματεία αγρόν ηγόρασαν και δεν ευκαιρούν, δυστυχώς. Η Ακαδημία Κύπρου που ιδρύθηκε πρόσφατα τι λέει; 

Διερωτώμαι αν μας έχει απομείνει, έστω και μια μικρή ελπίδα για να ανακληθεί αυτή η ακύρωση, να μεταβιβαστεί ο χώρος στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη και να γίνει το πρώτο σοβαρό βήμα (με καθυστέρηση 37 χρόνων!), ώστε η Κυπριακή Βιβλιοθήκη να μπορέσει να προχωρήσει πάρα πέρα για το καλό προπάντων της νέας γενιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου