Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Τριάντα χρόνια και βάλε μετρά το παραμύθι της νέας Κρατικής Βιβλιοθήκης

Βαλτώνει και πάλι το θέμα της ανέγερσης της νέας Κυπριακής Βιβλιοθήκης αφού προκύπτει μια επ’ αόριστον κωλυσιεργία. Το υπό εκκρεμότητα ζήτημα της μεταβίβασης του οικοπέδου 3.000 τ.μ. με πρόσοψη στη λεωφόρο Βύρωνος για στέγαση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας έχει παγώσει και πάλι, παρά το γεγονός ότι γύρω στα τέλη του 2018 υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι θα επικυρωνόταν η μεταβίβαση του τεμαχίου αυτού για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Από πλευράς της κυβέρνησης το ζήτημα της μεταβίβασης του οικοπέδου δεν προχώρησε επειδή «η Κυπριακή Βιβλιοθήκη θα υπαχθεί στο Υφυπουργείο Πολιτισμού» και στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν οι διαδικασίες χωροθέτησης και σχεδιασμού του κτηρίου. Η πιο πάνω είδηση είναι πολύ πρόσφατη, ζεστή-ζεστή της περασμένης βδομάδας, αν και με μερικές μικρές αλλαγές σε νούμερα και ημερομηνίες θα μπορούσε να ήταν είδηση προ εικοσαετίας.
Αξίζει να γνωρίζουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Κρατικής Βιβλιοθήκης έχει θεσμοθετηθεί από το 1987 με την ψήφιση του περί Κυπριακής Βιβλιοθήκης Νόμου, ο οποίος προνοεί ότι το κράτος θα μεριμνήσει να εξασφαλίσει τα μέσα για την αξιοπρεπή στέγαση, στελέχωση και λειτουργία της Κυπριακής Κρατικής Βιβλιοθήκης.
Πολλοί φορείς, με πρωτοστάτη τον Σύνδεσμο Φίλων της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, πίεζαν και πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις για την ανέγερση μιας νέας Κρατικής Βιβλιοθήκης (για την τραγική κατάσταση της υφιστάμενης έχουν ξοδευτεί τόνοι από μελάνι). Γύρω στα μέσα του 2009 είμαστε τυχεροί (θεωρητικά έστω) να εντρυφήσουμε στο «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης 2010-2014» το οποίο παραδόθηκε από τον τότε διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου Φίλιππο Τσιμπόγλου στον πρώην υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου. Το σχέδιο προνοούσε την αναβάθμιση του ρόλου της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και την εξέλιξή της σε σύγχρονο οργανισμό. Ένα σχέδιο εθνικής σημασίας που ποτέ δεν υλοποιήθηκε.
Στις εποχές των παχιών αγελάδων, όταν άρχισε να διαγράφεται το φιλόδοξο σχέδιο της ανέγερσης Μεγάρου Πολιτισμού στην περιοχή της Αρχιγραμματείας, κάποιοι έσπευσαν να εντάξουν και την Κρατική Βιβλιοθήκη στο εν λόγω κτήριο για να επιτευχθεί η χρηματοδότηση του μεγάρου πολιτισμού από ευρωπαϊκά κονδύλια. Απόφαση που έχει και βούλα Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 58.444 και ημερομηνία 27.8.2003. Βεβαίως στην πορεία η πρόνοια για τη βιβλιοθήκη διαγράφηκε και το μέγαρο δεν έγινε ποτέ για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Αργότερα, άλλη μια απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, με αριθμό 69335 και ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου 2009, ήρθε να λύσει το πρόβλημα μόνιμης και αξιοπρεπούς στέγασης της Κυπριακής Κρατικής Βιβλιοθήκης «στο πλαίσιο του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου του παλαιού ΓΣΠ, με την παραχώρηση χώρου 10.600 τ.μ. για τον σκοπό αυτό στην πολυώροφη οικοδομή που θα ανεγερθεί στο βορειοανατολικό τμήμα, εκτός του χώρου του παλαιού στίβου».
Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες, ούτε θα υπογραμμίσω την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας δημόσιας βιβλιοθήκης, εθνικής, κρατικής ή όπως αλλιώς θέλει κανείς να την ονομάσει.
Απλώς επιθυμώ να διαχωρίσω τη θέση τη δική μου και όσων άλλων έχουν δυσπιστίες για τα όσα αποφασίζονται, λέγονται και εκστομίζονται από τους αρμόδιους, ανευθυνο-υπεύθυνους. Ίσως κάποιοι θεωρούν ότι η Κύπρος είναι μπανανία και οι πολίτες της… ανάλογου χαρακτηρισμού. Απλώς να υπενθυμίσω ότι αναφορά στο συγκεκριμένο έργο έκανε πολύ πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, ότι δηλαδή στο εν λόγω τεμάχιο 3.000 τ.μ. με πρόσοψη στη λεωφόρο Βύρωνος μαζί με το μικρό κτήριο που ανακαινίστηκε πριν από μερικά χρόνια σχεδιαζόταν να ανεγερθεί κτήριο βιβλιοθήκης με συνολικό εμβαδόν 6.000 τ.μ.
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ξαφνικά τώρα προκύπτουν τόσα πολλά προβλήματα γύρω από την ανέγερση της νέας Κρατικής Βιβλιοθήκης. Το ζήτημα είναι απλό. Δεν θέλουμε. Τελεία. Γιατί αν θέλαμε θα γινόταν. Παράδειγμα, η ανέγερση νέου σταδίου για το ποδόσφαιρο στη Λεμεσό, το Limassol Arena αξίας 31 εκατ. Δεν πρόλαβε να το εξαγγείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πριν κλείσει το στόμα του βρέθηκε και ο χώρος, κλήθηκαν οι μπουλντόζες και οι εργάτες έπιασαν το μυστρί. Είναι ενδεικτική η δήλωση του προέδρου του ΚΟΑ ότι «αυτό έγινε κατορθωτό χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, καθώς με τη δική του εμπλοκή και βούληση συντονίστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ξεπεράστηκαν τα ανυπέρβλητα εμπόδια και διαδικασίες».
Το μόνο που μπορεί να υποθέσει κανείς βάζοντας να δουλέψει η απλή λογική είναι ότι ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε και καμία από τις προηγούμενες θεώρησε αναγκαιότητα την ύπαρξη μιας Κρατικής Βιβλιοθήκης. Οι λόγοι μπορούν να αναζητηθούν στην ανατομία του πολιτικού πολιτισμού των θεματοφυλάκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Άρθρο της Μαρίνας Σχίζα, εφ. Πολίτης, 15/7/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου