Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Πρόταση: Αντί Θέατρο, Βιβλιοθήκη!


Της Μαρίνας Σχίζα

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ της στέγης του Δημοτικού Θεάτρου, κατέρρευσε ολοκληρωτικά και η όποια προσπάθεια γινόταν για να μας πείσουν ότι πάμε μπροστά... πολιτιστικά.
Ο πολιτισμός νοσεί (πάντα νοσούσε) αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε ούτε να κάνει την ανατομία, ούτε να εντοπίσει την ασθένεια, ούτε και να δώσει το κατάλληλο φάρμακο.
Το ζητούμενο; Μια πολιτιστική πολιτική που να σέβεται το παρελθόν, να πατά το παρόν και να ατενίζει το μέλλον. Εν ολίγοις, τι είχαμε, τι έχουμε και τι θέλουμε. Αυτό που χαρακτηρίζει την πολιτιστική αναπτυξιακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η επιπολαιότητα και το θράσος.

Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ο μοναδικός χώρος που είχε η πρωτεύουσα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, έκλεισε το 2003 για σκοπούς ανακαίνισης. Η στέγη άρχισε να καταρρέει με αποτέλεσμα να γίνεται το θέατρο επικίνδυνο για το κοινό!!!! Το 2005 μάς είπαν ότι ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση που περιλάμβανε αλλαγή της στέγης του, με κόστος μάλιστα 3.5 εκατομμύρια!!! Πολλοί ήταν τότε που έσπευσαν να δηλώσουν ότι μετά το liftingτου Δημοτικού Θεάτρου, δεν είναι αναγκαία η ανέγερση του Θεάτρου ΘΟΚ… Το αποτέλεσμα; Αφού σπαταλήσαμε φαιά ουσία, εκατομμύρια λίρες και τόνους μελάνι, βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή: Ο πολιτισμός μας καταρρέει αδιαλείπτως. Το Δημοτικό Θέατρο βρίσκεται εκεί έκτοτε με ανοικτή τη στέγη του σαν μούντζα κατάμουτρα σε όλους.

Τώρα τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Γιατί, μάλλον το θέατρο δεν μπορεί να ξαναλειτουργήσει αφού το κόστος της ενδεχόμενης επιδιόρθωσης, αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του κτηρίου, αποτιμάται σε 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό το οποίο είναι περίπου το ίδιο με το υπόλοιπο του δανείου που καλείται να αποπληρώσει ο Δήμος Λευκωσίας, το οποίο είχε συναφθεί το 2004 για το κόστος των εργασιών ανακαίνισης του κτηρίου.

Αξίζει λοιπόν να επιδιορθωθεί το κτήριο; Στο ερώτημα αυτό θα κληθεί να απαντήσει η αρμόδια υπηρεσία του δήμου και το δημοτικό συμβούλιο. Το ότι το κτήριο αξίζει να επιδιορθωθεί, είναι αναμφισβήτητο καθότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι της φυσιογνωμίας της Λευκωσίας.

Σε αυτό δεν θα πρέπει να έχουν ενστάσεις οι αρμόδιοι. Αυτό που θα πρέπει να τους απασχολήσει είναι η λειτουργία του κτηρίου. Θα πρέπει να απορρίψουν τη σκέψη να επισκευαστεί το κτήριο για να αποκτήσει την πρώτη του λειτουργία. Εκτός από το υψηλό κόστος που θα χρειαστεί, τα δύο κτήρια με παρεμφερή πολιτιστική δραστηριότητα θα λειτουργήσουν στην περιοχή, το νέο κτήριο του ΘΟΚ και το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου.

Θα μπορούσε λοιπόν το κτήριο να επιδιορθωθεί για να μετατραπεί σε μια καταπληκτική βιβλιοθήκη, λύνοντας έτσι και το πολύπαθο κεφάλαιο που λέγεται Κυπριακή Βιβλιοθήκη. Αρκεί να γίνει μια συμφωνία μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Δήμου Λευκωσίας. Τόσο απλά.

Εκτός των άλλων, θα διαψευστούν όλοι αυτοί που λένε ότι οι πολιτικοί μας έχουν βάλει τον πολιτισμό στα παλαιοτέρα των υποδημάτων τους.

Φιλελεύθερος, 27/12/2009

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Καλές γιορτές - Γιορτινός χορός ΚΕΒΕΠ!

Creative Commons License
Christmas card by Cyprus Association of Librarians – Information Scientists (CALIS) is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μαζί με τις ευχές μας, το ΔΣ της ΚΕΒΕΠ σας προσκαλεί στον Γιορτινό Χορό της Ένωσής μας

την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010, στη μουσική ταβέρνα ΧΟΡΔΕΣ στη Λευκωσία!

Ελάτε να βρεθούμε σε μια χαλαρή εορταστική ατμόσφαιρα, με τη μουσική συνοδεία της συναδέλφου Φλώρας Κωνσταντίνου!

Τα μέλη του ΔΣ Μίνα Χαραλάμπους και Έλενα Θεμιστοκλέους δέχονται τις συμμετοχές σας μέχρι και τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου!

Μίνα: charalambous.m@unic.ac.cy 22453188 ή 99515775
Έλενα: elenathe@yahoo.com 22818429 ή 99327650

Καλές γιορτές!

Δ.Σ. ΚΕΒΕΠ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Παρουσίαση Βιβλίου: «Οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ 1974»



Μερικά λόγια για την εκδήλωση:
• Γίνεται υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου την Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (παρά την Καλλιπόλεως, πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία).
• Θα παρευρίσκεται ο συγγραφέας Αθανάσιος Χρυσάφης, πολεμιστής της ΕΛΔΥΚ 1974 και σήμερα Γυμναστής/Καθηγητής σε Λύκεια στη Θεσσαλονίκη.
• Θα προλογίσουν ο σημερινός Διοικητής της ΕΛΔΥΚ και ο τότε λοχαγός του Χρυσάφη.
• Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Δρ Κώστας Μαυρίδης.

Το βιβλίο καταγράφει τη μαρτυρία του συγγραφέα, καθώς και άλλων επιζώντων πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ 1974 με επίκεντρο τη μάχη γύρω από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Α΄ και Β΄ Φάση της εισβολής. Δεν πρόκειται για ένα επαγγελματία συγγραφέα που γράφει βιβλία. Και δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο βιβλίο εξιστόρησης μιας στρατιωτικής μάχης. Το βιβλίο αποτελεί την ζωντανή μνήμη γεμάτη αίμα, πόνο, αυταπάρνηση και πικρή αλήθεια. Είναι άλλος ένας Τύμβος, όπως εκείνο στην Μακεδονίτισσα, που θα ορθώνεται αγέρωχος μέσα στο χρόνο για να συντρίβει κάθε προσπάθεια παραποίησης της ιστορικής αλήθειας.
Το βιβλίο είναι συγκλονιστικό και βαθιά ανθρώπινο με όλη τη σημασία των λέξεων. Δεν πρέπει όμως να ειπωθούν πολλά διότι υπάρχουν αισθήματα που πρέπει να τα βιώσει ο αναγνώστης μόνος του, χωρίς προειδοποίηση.
Για να νοιώσει τη δίψα του κατακαλόκαιρου καθώς θα τρέχει μέσα στον φλεγόμενο κάμπο με τους Ελδυκάριους στην επίθεση στο Κιόνελι.
Για να αισθανθεί την εγκατάλειψη και την προδοσία από τα υποχείρια της χούντας.
Για να ψηλαφήσει την αγωνία του βαριά τραυματία που κρατάει τα έντερα του έξω και θα πρέπει να διασχίσει ακάλυπτος και βαλλόμενος το Ανατολικό χωράφι.
Για να κλάψει όταν το παλληκάρι σκοτώνεται και η μάνα του με την κοπελιά του τον καρτερούν στη Νέα Σμύρνη.
Για να γελάσει όταν ο Σιμίτας κι ο Βαλερτζής, έχοντας στοιχηματίσει ένα φραπέ, αρπάζουν το πολυβόλο και όρθιοι έξω από το όρυγμα καθηλώνουν το επερχόμενο κύμα των Μεχμετζίκ.

Καθώς τα τουρκικά άρματα πατούν στο ύψωμα Β΄ με τους Ελδυκάριους ανυποχώρητους μέσα στα ορύγματα με μόνο εφόδιο τον ατομικό τους οπλισμό, εκεί συντελείται η κορύφωση του μεγαλείου της ψυχής: μια φούχτα παλληκάρια συνειδητοποιούν το ύστατο εθνικό χρέος απέναντι στην Ιστορία του ελληνισμού.

Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να είχε άλλο τίτλο. Όπως,

«Η υπέρβαση των ανθρώπινων ορίων»,
«Οι νεκροί ζωντανοί αντιστέκονται»,
«Στην κόλαση της ΕΛΔΥΚ»,
«Πόνος κι αγάπη Πατρίδας».

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Για το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών

Πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Αμαρουσίου στην Αθήνα, στις 4 – 5 Δεκεμβρίου 2009 το 2ον Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών, σε συνεργασία της ΕΕΒΕΠ και της Βορέιου Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αμαρουσίου με θέμα: « Δημοτικές Βιβλιοθήκες: Σκεφτόμαστε Εθνικά, Δρούμε Τοπικά».

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιελάμβανε εισηγήσεις για διάφορα ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες. Η συμμετοχή υπήρξε αθρόα με συνέδρους από όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Ο κάθε εισηγητής με την δική του παρουσίαση τόνιζε το ρόλο που
διαδραματίζουν οι Δ.Β. και έμμεσα αναφερόταν και στη δική του βιβλιοθήκη. Όλοι οι εισηγητές τόνιζαν τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των βιβλιοθηκών, καθώς επίσης και στην πιο δυναμική υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Παιδείας.

Ακούστηκαν ιδέες και παραδείγματα όσον αφορά τη λειτουργία των βιβλιοθηκών.
Βιβλιοθηκονόμοι από άλλες χώρες παρουσίασαν το έργο που επιτελείται στη χώρα τους. Πραγματικά ήταν πολύ αξιόλογες οι εμπειρίες που μετέφεραν από τη δική τους χώρα.
Από την Κύπρο παρευρέθηκαν: οι κ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου και Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου,
Αντώνης Αντωνίου, Βιβλιοθηκονόμος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Ευθυμίου, Βιβλιοθηκονόμος Δ.Β. Δήμου Λάρνακας Τζώρτζια Κοντολαίμη, Βιβλιοθηκονόμος, Δ.Β. Δήμου Λεμεσού και η Δέσπω Μασούρεκκου, Βιβλιοθηκονόμος, Δ.Β. Δήμου Στροβόλου, η οποία αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς της ΚΕΒΕΠ παρουσίασε τη δική της εισήγηση με θέμα: «Λειτουργίες-Εκδηλώσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας».

Μεταξύ των άλλων στην εισήγησή της τονίστηκε η σημασία των Λογοτεχνικών Πρωινών, θεσμό που εφαρμόζει η Δ.Β. Στροβόλου εδώ και 16 χρόνια για προώθηση της φιλαναγνωσίας μεταξύ των παιδιών. Μετά το χειροκρότημα από τους παρευρεθέντες η εισηγήτρια έδωσε την υπόσχεση όπως κάποιο από τα επόμενα συνέδρια διοργανωθεί και στην Κύπρο.


/ΔΜ


Περισσότερα εδώ: http://publibconf.lib.ntua.gr/index.php/dimotikesconf/2ndmunlib

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

2 κενές θέσεις Βιβλιοθηκονόμων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου


ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΚΕΝΗ ΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ)ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (Εναλλάξιμη Θέση)


(Θέση Πρώτου Διορισμού)
Τίτλος: Λειτουργός Ανοικτού Πανεπιστημίου (Βιβλιοθηκονόμος)

Αρ. Θέσεων: Δύο (2). Κατηγορία: Μόνιμη Θέση. Μισθολογική Κλίμακα: A8-A1D-A11

Γίνονται δεκτές αιτήσεις για την πλήρωση δύο (2) κενών θέσεων Λειτουργού Πανεπιστημίου (Βιβλιοθηκονόμου) στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Οϊ αιτητές/τριες πρέπει να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νοείται ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να επιτρέψει σε ειδική περίπτωση, για εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, όπως πρόσωπο που δεν είναι πολίτης της Δημοκρατίας ή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης
υποβάλει αίτηση για διορισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού και σε περίπτωση επιλογής του αυτό μπορεί να διοριστεί:

(α) Με σύμβαση για ορισμένο χρονικό διάστημα ή
(β) Πάνω σε μόνιμη βάση, αν το εν λόγω πρόσωπο είχε απασχοληθεί στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο ή στη Δημόσια Υπηρεσία με σύμβαση για περίοδο όχ( μικρότερη από τέσσερα χρόνια».

Κανένας δεν διορίζειαι στο διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου εκτός αν συμπλήρωσε την ηλικία των δεκαεπτά χρόνων και, νοουμένου ότι πρόκειται για πολίτη της δημοκρατίας ή πολίτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχε! εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή έχει απαλλαγεί νομίμως από αυτές.

Εγκεκριμένη Μισθολογική κλίμακα:
Α8: €17.946 - €27.593
Α10:€25.112- €34.720 Συνδυασμένες Κλίμακες,
Α11: €29.684 - €39.292

Καθήκοντα και Ευθύνες:
Κάτω από την εποπτεία του προϊσταμένου του:
1. Εκτελεί διοικητικά καθήκοντα αναφορικά με την εξέταση, μελέτη και διαχείριση διαφόρων υποθέσεων, προβλημάτων και θεμάτων που αφορούν τις αρμοδιότητες του τομέα στον οποίο τοποθετείται.
2. Βοηθά στην οργάνωση, συντονισμό, προγραμματισμό και εποπτεία ενός ή περισσοτέρων τομέων εργασίας που του ανατίθενται.
3. Υποβάλλει ε(σηγήσεις για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων, διεκπεραιώνει ή μεριμνά για την υλοποίηση των λαμβανομένων αποφάσεων, εφαρμόζει τη σχετική Νομοθεσία και Κανονισμούς και διεξάγει τη σχετική αλληλογραφία.
4. Παρέχει διοικητική υποστήριξη και εποπτεύει και ελέγχει υφιστάμενο προσωπικό, ανάλογα με τις οδηγίες που του δίνονται.
5. Εκτελεί οποιαδήποτε άλλα συναφή καθήκοντα του/της ανατεθούν.

Περιγραφή Εργασίας θα καθορίζεται κατά την προκήρυξη της Θέσης.

Απαιτούμενα Προσόντα:
1. Πτυχίο Πανεπιστημίου ή ισότιμο προσόν σε αντικείμενο ή συνδυασμό αντικειμένων που θα καθορίζεται/ονται κατά την προκήρυξη της θέσης.
2. Σχετική διετής εργασιακή εμπειρία που θα καθορίζεται κατά την προκήρυξη της θέσης.
3. Πολύ καλή γνώση της Ελληνικής καί μίας ξένης γλώσσας, η οποία θα καθορίζεται κατά την προκήρυξη της θέσης, ανάλογα με τις ανάγκες του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
4. Κατά την προκήρυξη της θέσης το Πανεπιστήμιο θα καθορίζει κατά πόσο σχετικός μεταπτυχιακός τίτλος θα αποτελεί πλεονέκτημα.
5. Κατά την προκήρυξη της θέσης το Πανεπιστήμιο θα καθορίζει κατά πόσο απαιτείται ή όχι επιτυχία στις εξετάσεις για απόκτηση του ECDL (European Computer Driving License) ή επιτυχία στην εξέταση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών που διεξάγει το ΚΕΒΕ.
6. Ακεραιότητα χαρακτήρα, εχεμύθεία, οργανωτική και διοικητική ικανότητα, πρωτοβουλία, υπευθυνότητα, ευθυκρισία και ικανότητα αποτελεσματικής συνεργασίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1. Ανάλογα με τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, ο/η κάτοχος της θέσης θα τυγχάνει ειδικής εκπαίδευσης και θα παρακολουθεί επιμορφωτικά μαθήματα σχετικά με τα καθήκοντα του/της.
2. Ο/Η κάτοχος της θέσης τοποθετείται ή μετακινείται σε οποιοδήποτε Τμήμα ή Υπηρεσία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
3. Ο/Η κάτοχος της θέσης ανάλογα με τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, δυνατό να εργάζεται είτε με σύστημα βάρδιας είτε με ειδικά ωράρια, σύμφωνα με Κανόνες που εγκρίνει το Συμβούλιο.
4. Ο όρος Πανεπιστημιακός τίτλος καλύπτει και μεταπτυχιακό τίτλο ή ισότιμο προσόν.
Για σκοπούς της παρούσας προκήρυξης καθορίζεται περιγραφή εργασίας για τις κενές θέσεις Λειτουργού Πανεπιστημίου (Βιβλιοθηκονόμου), καθώς επίσης και τα απαιτούμενα προσόντα.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ
Κάτω από την εποπτεία του Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών:
1. Υπεύθυνος για την οργάνωση, διοίκηση, σχεδιασμό και ανάπτυξη συγκεκριμένου/ων τομέα/ων της συμβατικής ή/και ψηφιακής βιβλιοθήκης που θα του/της ανατεθούν.
2. Εκτελεί διοικητικά καθήκοντα αναφορικά με την μηχανογράφηση και εξέταση διαφόρων υποθέσεων, προβλημάτων και θεμάτων που αφορούν τις αρμοδιότητες του.
3. Έχει την ευθύνη για την εποπτεία, καθοδήγηση, εκπαίδευση και ανάπτυξη υφιστάμενου προσωπικού στη διεκπεραίωση των σχετικών λειτουργιών της βιβλιοθήκης.
4. Εποπτεύει και ελέγχει υφιστάμενο προσωπικό.
5. Εκτελεί οποιαδήποτε άλλα καθήκοντα του/της ανατεθούν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ
1. Πρώτος τίτλος Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ της Ελλάδας ή αντίστοιχος τίτλος σπουδών άλλης χώρας Αναγνωρισμένης Σχολής Ανώιατης εκπαίδευσης τριετούς τουλάχιστον μετά-λυκειακού κύκλου σπουδών) στο αντικείμενο της Βιβλιοθηκονομίας ή της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης (Library and Information Science) ή πρώτος ιίτλος Ανώτατης Εκπαίδευσης άλλης ειδικότητας και μεταπτυχιακό τίτλο στη Βιβλιοθηκονομία.
2. Διετής εργασιακή εμπειρία σχετική με τα καθήκοντα της θέσης μετά την απόκτηση του πρώτου τίτλου σπουδών.
3. Να έχει πολύ καλή γνώση της Ελληνικής και της Αγγλικής γλώσσας.
4. Καλή γνώση χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
5. Να έχει ακεραιότητα χαρακτήρα και να επιδεικνύει εχεμύθεια, διοικητική και οργανωτική ικανότητα, υπευθυνότητα, πρωτοβουλία, ευθυκρισία και ικανότητα αποτελεσματικής συνεργασίας.

Θα αποτελούν πλεονέκτημα:
1. Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών (Επιπέδου Master) σχετικός με τα καθήκοντα της θέσης.
2. Πρόσθετη εργασιακή εμπειρία σχετική με τα καθήκοντα της θέσης, μετά την απόκτηση του πρώτου Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών.
3. Γνώση χρήσης Βιβλιοθηκονομιών Λογισμικών.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1. Ο/Η κάτοχος της θέσης τοποθετείται ή μετακινείται σε οποιοδήποτε Τμήμα ή Υπηρεσία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
2. Η Διοικούσα Επιτροπή δύναται, αναλόγως προσόντων και εργασιακής εμπειρίας σε αντίστοιχη θέση, να τοποθετήσει υπάλληλο κατά τον διορισμό σε οποιαδήποτε βαθμίδα της συνδυασμένης κλίμακας.
3. Οι υπάλληλοι που θα διοριστούν θα εργάζονται, ανάλογα με τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, είτε με σύστημα βάρδιας, είτε με ειδικά ωράρια, σύμφωνα με τους Κανόνες που εγκρίνει το Συμβούλιο.
4. Ανάλογα με τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, οι υπάλληλοι θα τυγχάνουν ειδικής εκπαίδευσης και θα παρακολουθούν επιμορφωτικά μαθήματα σχετικά με τα καθήκοντα τους.
5. Αναφορικά με τους υποψήφιους α) των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η Ελληνική και δεν έχουν απολυτήριο Ελληνικού Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης και β) οι οποίοι, δυνάμει του Αρθρου 2.3 του Συντάγματος, επέλεξαν να ανήκουν στην Ελληνική κοινότητα,
Απαιτείται μόνο καλή γνώση της Ελληνικής γλώσσας, νοουμένου ότι αυτοί θα έχουν άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας.

Οι υποψήφιοι θα εξετασθούν γραπτώς η/και προφορικώς συμφωνά με τους Περί Αξιολόγησης Υποψήφιων για Διορισμό στη Δημοσία Υπηρεσία Νομούς 1998 εως 2006 Οι ημερομηνίες των εξετάσεων θα καθορισθούν αργότερα.
Η νραπτη εξέταση θα καλύπτει ειδικό θέμα σχετικό με τα καθήκοντα της θέσης όπως περιγράφονται στο Σχέδιο Υπηρεσίας και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον μια ενότητα που θα είναι διατυπωμένη και θα απαιτεί απάντηση στα Αγγλικά.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να -προμηθευτούν το έντυπο αιτήσεων απο την ιστοσελιδα του Ανοικτού Πανεπιστήμιου www.ouc.ac.ογ η τα Γραφεία του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου (Δευτέρα -Παρασκευή απο τις 8 ΟΟπ μ - 15 ΟΟμ μ ), στη διεύθυνση Διγενή Ακριτα 13 15
Αδαμάντιο Μέγαρο 4ος όροφος, 1056 Ανιος Αντώνιος, Λευκωαια, Τ Κ 24801 1304 Λευκωσία.

Οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται απο Βιογραφικό Σημείωμα και αντίγραφα πιστοποιητικών των προσόντων που προνοούνται πιο πάνω περιλαμβανομένων βεβαιώσεων για υπηρεσία εκεί οπού απαιτείται πείρα (Τα πρωτότυπα να παρουσιασθούν, όταν ζητηθούν για έλεγχο).

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στη διεύθυνση
ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
«Αίτηση για τη θέση Λειτουργού Πανεπιστήμιου - Βιβλιοθηκονόμος»
ΛΕΩΦ. ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΠΑΑΡ 13 15
ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
4ος ΟΡΟΦΟΣ
1055 ΛΕΥΚΩΣΙΑ

το αργότερο μ-χρι τις 22 Ιανουαρίου 2010 και ωρα 2 00 μ μ η να αποσταλούν μέσω του Ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή (Τ Θ 24801 1304 Λευκωσία) σε φάκελο ο οποίος να φέρει ευδιάκριτη ταχυδρομική σφραγίδα το αργότερο μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2010.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στην κ Κυπρουλα Κυπριανού Διοικητικές Υπηρεσίες του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου στο τηλέφωνο 22411660

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Επέκταση συλλογών Worldcat



Το Πανεπιστήμιο του Michigan και το OCLC (Online Computer Language Centre) ανακοίνωσαν από κοινού την επιτυχή μεταφορά της βάσης δεδομένων του OAIster στον OCLC. Η προσθήκη της βάσης δεδομένων του OAIster στον παγκόσμιο συλλογικό κατάλογο WorldCat.org καθιστά διαθέσιμες και προσβάσιμες ελεύθερα στο διαδίκτυο περισσότερες από 23 εκατομμύρια εγγραφές από 1100 ψηφιακές συλλογές. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι η συνέχιση της ανοικτής πρόσβασης σε χιλιάδες ψηφιακές συλλογές και η επέκταση της συλλογής του Worldcat σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών θεμάτων.
Τον Ιανουάριο του 2010 το OCLC σχεδιάζει να θέσει σε κυκλοφορία μια ξεχωριστή βάση ανοικτής πρόσβασης παρέχοντας ένα μοναδικό σύνδεσμο URL προς τις εγγραφές του OAIster. Οι εγγραφές του OAIster θα συνεχίσουν να ευρετηριάζονται από τον Worldcat.org και θα είναι προσβάσιμες μαζί με τις βιβλιογραφικές εγγραφές βιβλιοθηκών από όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για τη Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς το Ιδρυματικό της Καταθετήριο ΚΤΙΣΙΣ μέσω του πρωτόκολλου επικοινωνίας OAI-PMH (Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting) παρέχει τα μεταδεδομένα του στον OAIster με αποτέλεσμα να διαδίδεται και να προβάλλεται η ερευνητική δραστηριότητα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου μέσω του παγκόσμιου συλλογικού καταλόγου Worldcat.org.
Αναζητώντας άρθρα με συγγραφέα τον Αντώνη Δανό στον παγκόσμιο συλλογικό κατάλογο Worldcat.org εμφανίζει 9 αποτελέσματα με εγγραφές από τη Συλλογή Ακαδημαϊκές Δημοσιεύσεις του ιδρυματικού καταθετήριου Κτίσις. Επίσης αναζητώντας με τον όρο Λεμεσός μας εμφανίζει 168 αποτελέσματα με εγγραφές από την ψηφιακή συλλογή Φωτογραφίες Γυμναστικού Συλλόγου Ολύμπια (ΓΣΟ).

Πηγή
http://worldcat.org/blogs/archives/2009/11/open-archives-content-added-to.htm


Πέτρος Αρτέμη

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Στο μυθιστόρημα «Ιμαρέτ - Στη σκιά του ρολογιού» (εκδόσεις Μεταίχμιο) του Γιάννη Καλπούζου απονέμεται το Βραβείο Αναγνωστών 2009


Στο μυθιστόρημα «Ιμαρέτ - Στη σκιά του ρολογιού» (εκδόσεις Μεταίχμιο) του Γιάννη Καλπούζου απονέμεται το Βραβείο Αναγνωστών 2009.
Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, ένα μυθιστόρημα με φόντο την Ιστορία, που εκτυλίσσεται στην τουρκοκρατούμενη Αρτα τού 1854 και επικεντρώνεται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στον απόηχο των όποιων πολεμικών γεγονότων, στους κώδικες συνύπαρξης των λαών, γιατί υπήρξε συνύπαρξη ανάμεσα στις φυλές που ζούσαν τότε στην Αρτα, Έλληνες, Τούρκοι κι Εβραίοι.

Το ΕΚΕΒΙ θα βραβεύσει τον νικητή στο πάρτι που θα οργανώσουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, στις 20:00 (στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα ).

Η επιλογή του έργου έγινε από το αναγνωστικό κοινό, μέσω της ψηφοφορίας που οργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Υποψήφια ήταν 15 έργα, που επελέγησαν από μέλη των Λεσχών Ανάγνωσης.

Οι αναγνώστες συμμετείχαν κατά 50% στο τελικό αποτέλεσμα ενώ το υπόλοιπο 50% βγήκε από τις ψήφους που έχουν ήδη δώσει οι Λέσχες Ανάγνωσης.

Το «Ιμαρέτ» του Γιάννη Καλπούζου είναι ο πέμπτος νικητής του Βραβείου Αναγνωστών που θέσπισε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) το 2005. Τα αγαπημένα μυθιστορήματα των προηγούμενων ετών ήταν:

* «Η μέθοδος της Ορλεάνης» της Ευγενίας Φακίνου (2005)
* «Αμίλητα βαθιά νερά» της Ρέας Γαλανάκη (2006)
* «Ο κύριος Επισκοπάκης» του Ανδρέα Μήτσου (2007)
* «Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά (2008)

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Νέα Βιβλιοθήκη στο Παλιό Δημαρχείο Στροβόλου


ΕΝΤΟΣ ενός χρόνου πρόκειται ν’ αναπαλαιωθεί και να μεταμορφωθεί ο χώρος του Παλαιού Δημαρχείου Στροβόλου σε Πολιτισμικό Χώρο, όπου θα συμπεριλαμβάνει το Παγκύπριο Γεωγραφικό Μουσείο, το Κέντρο Στρατηγικής για το Περιβάλλον και μια άκρως σύγχρονη Βιβλιοθήκη.

Τον Παλιό χώρο του Δημαρχείου Στροβόλου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου να εκμεταλλευτεί, αναπαλαιώνοντας, βελτιώνοντας και επεκτείνοντας το κτίριο του Παλιού Δημαρχείου επί της οδού Προδρόμου.

Εντός εννέα μηνών ελπίζει ο Δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου να δημιουργηθεί μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, όπου θ’ αξιοποιεί τα πολυμέσα και θα είναι ελκυστική στους νέους. «Ήδη, υπάρχει μια βιβλιοθήκη εκεί που είναι η εκκλησία της Χρυσελεούσας, αλλά αυτή την ονομάζω αποθήκη βιβλίου και όχι σωστή βιβλιοθήκη», ανέφερε στη «Σ» ο κ. Ηλιοφώτου. Σύμφωνα με το Δήμαρχο, στη νέα βιβλιοθήκη θα υπάρχει ειδικός όροφος για παιδικά βιβλία και όροφος για τους μεγαλύτερους αναγνώστες. Επίσης, στο υπόγειο, σε μια αίθουσα 80-100 ατόμων, οι συγγραφείς και οι λογοτέχνες θα μπορούν να παρουσιάσουν το έργο τους. «Θα είναι ένα ζωντανό πνευματικό κέντρο», είπε ο κ. Ηλιοφώτου, συμπληρώνοντας ότι προγραμματίζεται να δημιουργηθεί και μια μικρή καφετερία στο χώρο, ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάτσει με τον φίλο/η του να συζητήσουν, σχολιάζοντας και το βιβλίο που διαβάζουν. «Θέλουμε να προάγουμε αυτή την ιδέα, να μην πηγαίνει στη βιβλιοθήκη κάποιος να παίρνει το βιβλίο και απλώς να φεύγει», εξήγησε ο Δήμαρχος, αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο έργο θα χρειαστεί περίπου οκτώ με δέκα μήνες για να χτιστεί.

Εκτός από την ιδιαίτερα μοντέρνα βιβλιοθήκη, στο χώρο θα στεγαστεί και το Παγκύπριο Γεωγραφικό Μουσείο, όπως και το κέντρο Στρατηγικής για το Περιβάλλον. Τα εκθέματα του Γεωγραφικού Μουσείου, που αυτή τη στιγμή απλώς βρίσκονται σε μια αποθήκη, θα τοποθετηθούν στο νέο χώρο. Στο Γεωγραφικό Μουσείο θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να θαυμάσει αναπαράσταση στάβλου, ταριχευμένα ζώα της Κύπρου, παράξενα φυτά και αρκετά ορυκτά.

http://www.sigmalive.com/simerini/news/212184

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Bραβεία εκδοτικής αρτιότητας


Η Βιβλιογραφική Εταιρεία Κύπρου και το περιοδικό «Κυπριακή Βιβλιοφιλία» ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του δεύτερου διαγωνισμού για τα Βραβεία Εκδοτικής Αρτιότητας για το 2008. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος αρκετοί εκδότες και συγγραφείς με αξιόλογες εκδόσεις.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού είναι τα ακόλουθα:
Το Α’ βραβείο μοιράζεται στα βιβλία «Ενθύμιον Κερύνειας» του Σταύρου Γ. Λαζαρίδη και «Ανδρέας Κάραγιαν – Terra Incognita».
Το Β’ βραβείο μοιράζεται στα βιβλία «Χριστόφορος Σάββα 1924-1968» της Ελένης Σ. Νικήτα και «Ευαγόρας Κ. Λανίτης» του Χαράλαμπου Κασκάνη.
Το Γ’ βραβείο μοιράζεται στα βιβλία «Ανδρέας Λαδόμματος – 55 Χρόνια Καλλιτεχνικών Αναζητήσεων» και στο φωτογραφικό άλμπουμ «1962».

Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν οι Ανδρέας Χατζηθωμάς, Πρόεδρος της Βιβλιογραφικής Εταιρείας Κύπρου, φιλόλογος, κριτικός Τέχνης και Λογοτεχνίας, Ανδρέας Κλ. Σοφοκλέους, Επιμελητής έκδοσης του περιοδικού «Κυπριακή Βιβλιοφιλία», Καθηγητής Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κλήμης Μαστορίδης, Σύμβουλος Τυπογραφίας, Πρόεδρος του Τμήματος Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου στις 7μ. μ. στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, στην Αγία Παρασκευή στη Λευκωσία.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Νέα εφαρμογή «ΒιβλιοΚριτικές»

Στην προσπάθεια του να σας φέρει κοντά σε νέες αξιόλογες εκδόσεις, το ιστολόγιο μας υιοθέτησε την εφαρμογή του www.diavaseme.gr «Diavasame Widget».

Μέσα από αυτή την εφαρμογή (η οποία τοποθετήθηκε στο δεξιό μέρος του ιστολογίου – κάτω από το έμβλημα της ΚΕΒΕΠ) θα μπορείτε να ενημερώνεστε για τις πιο «φρέσκες» και ανεξάρτητες κριτικές βιβλίων (από τους κριτικούς του diavaseme).

Η εφαρμογή θα εμφανίζει 9 εικόνες εξωφύλλων βιβλίων που αλλάζουν μεταξύ τους και αντικαθίστανται κάθε 15 ημέρες.

Τοποθετώντας τον κέρσορα επάνω στην εικόνα του εξωφύλλου που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να δείτε την περίληψη του βιβλίου, ενώ με τα βέλη μπορείτε να μετακινείστε σε άλλα εξώφυλλα. Όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει περισσότερα για το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να κάνει διπλό κλικ πάνω στην εικόνα.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας

Η Οργανωτική Επιτροπή του 5ου Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας σας προσκαλεί στην έναρξη των εργασιών του Συμποσίου, την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 19:00 στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Λεμεσού.

Οι εργασίες του Συμποσίου θα συνεχιστούν το Σάββατο 28 Νοεμβρίου (από τις 10:00 – 18:30) και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου (από τις 11:30 – 13:00) με εισηγήσεις γύρω από θέματα που καλύπτουν σημαντικές πτυχές της ιστορίας της Λεμεσού κατά τη διάρκεια των τελευταίων αιώνων.

Το θέμα του 5ου Συμποσίου είναι:
«Η Λεμεσός του Πολιτισμού:Πρόσωπα, Γεγονότα, Φαινόμενα και Θεσμοί στην Πολιτιστική της Ιστορία»

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα λειτουργεί έκθεση ενθυμημάτων, φωτογραφιών και ντοκουμέντων που ετοίμασε η επιτροπή των εθελοντών του Αρχείου.

Για το πρόγραμμα του συμποσίου πατήστε εδώ.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΕΤΗΣΙΟ ΠΑΖΑΡΑΚΙ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ



H Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανοίγει για μια ακόμη φορά τις αίθουσες της και προσφέρει μια μεγάλη γκάμα βιβλίων, καινούργιων και παλιών σε τιμές προσιτές σε όλους, αρχίζοντας από 1 ευρώ!
Φτηνά, αλλά αξιόλογα βιβλία που μπορούν να προμηθευτούν όλοι οι βιβλιοφάγοι, στο καθιερωμένο πλέον παζαράκι βιβλίου, που φέτος θα διαρκέσει δύο μέρες - Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009, από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.
Σας περιμένουμε για καφέ και μπισκοτάκια, συντροφιά πάντα με τη γνώση από τον μαγευτικό κόσμο του Βιβλίου, με το σύνθημα:
«Υιοθετήστε ένα βιβλίο, πρέπει να ζήσει! ».
Τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Μακεδονίτισσας 46, Λευκωσία 1700
Τηλ. Επικοινωνίας 22444772

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009





Προς: Κάθε πτυχιούχο Βιβλιοθηκονόμο


ΘΕΜΑ: Πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού στην Βιβλιοθήκη του ΑΠΚΥ

Η βιβλιοθήκη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου δέχεται αιτήσεις για πλήρωση μίας (1) θέσης ωρομίσθιου ΒΟΗΘΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΥ.

Το άτομο που θα επιλεχθεί θα εργάζεται σε καθημερινή βάση από τις 14:00 έως και την 19:00, καθώς και 2 Σάββατα τον μήνα από τις 09:30 – 15:00.

Καθήκοντα:

1. Εξυπηρέτηση χρηστών βιβλιοθήκης (πάγκο δανεισμού),
2. Καταλογογράφηση νέων προσκτήσεων της Βιβλιοθήκης
3. Υποστήριξη χρηστών στην χρήση Πληροφοριακών Πηγών της Βιβλιοθήκης του ΑΠΚΥ
4. Βοήθεια στην υλοποίηση των εργασιών της Μονάδας Διακινήσεις Εκπαιδευτικού Υλικού
5. Διάφορα άλλα γραφειακά κυρίως καθήκοντα.


Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν το βιογραφικό τους μέχρι την 23η Νοεμβρίου 2009 και ώρα 14:00 στην ηλεκτρονική διεύθυνση library@ouc.ac.cy ή ταχυδρομικώς με την ένδειξη «Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Ωρομίσθιο Προσωπικό» στην διεύθυνση:
Διγενή Ακρίτα 13-15, 1055, Λευκωσία, ΚΥΠΡΟΣ.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Η Δημόσια Σφαίρα στην Ψηφιακή Εποχή


Το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η Δημόσια Σφαίρα στην Ψηφιακή Εποχή» το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009, ώρα 10:30πμ στη Βιβλιοθήκη «Βασίλης Μιχαηλίδης».


Για περισσότερες πληροφορίες στο 25002453.


Για το πλήρες πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Αύριο το 18ο ΠΣΑΒ-παρακολουθήστε ζωντανα!

18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών
"Ψηφιακό Επιστημονικό Περιεχόμενο: δημιουργία, διάθεση, διατήρηση".

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης στην δύσκολη φετινή συγκυρία για τις ελληνικές βιβλιοθήκες, αναλαμβάνει την ευθύνη της συνέχισης του θεσμού του Πανελληνίου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, με τη διοργάνωση του 18ου συνεδρίου στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2009.

Κεντρικό θέμα του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών είναι "Ψηφιακό Επιστημονικό Περιεχόμενο: δημιουργία, διάθεση, διατήρηση".

Δεδομένων των συνθηκών μέσα στις οποίες διοργανώνεται το φετινό συνέδριο, η διάρθρωση του αλλάζει υιοθετώντας μια υβριδική δομή, με

-ενότητες προσκεκλημένων ομιλητών και συνεδρίες συζήτησης
-περιορισμένο αριθμό αξιολογημένων εργασιών της κοινότητας
-εξειδικευμένα tutorials
-τη διοργάνωση έκθεσης προϊόντων και τεχνολογιών στον χώρο των βιβλιοθηκών και της πληροφόρησης

Απευθείας μετάδοδη των εργασιών του συνεδρίου

Παρακαλουθήστε σε απευθείας μετάδοση τις εργασίες του συνεδρίου μέσα από τον σύνδεσμο rtsp://vod.grnet.gr/broadcast/lis09.rm του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ)

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Η Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνουν Έκθεση Βιβλίου


Η Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει έκθεση βιβλίου σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου

Η Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, οργανώνει έκθεση βιβλίου με την ευκαιρία του μεγάλου διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Σύγχρονα ζητήματα του αστικού δικαίου σε Ελλάδα και Κύπρο».
Τα βιβλία που εκτίθενται αποτελούν μέρος της βιβλιοθήκης του Γεώργιου Μιχαηλίδη-Νουάρου που κληροδοτήθηκε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του.

Η έκθεση θα λάβει χώρα στον προθάλαμο της Αίθουσας Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως 75) κατά την διάρκεια του συνεδρίου (30 Οκτωβρίου, 4μμ-9μμ και 31 Οκτωβρίου, 9πμ-8μμ).

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Όλο λόγια.....



Ζωτικής σημασίας η ανέγερση βιβλιοθήκης


Η ανέγερση της βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» δεσπόζει της ατζέντας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο έχει ετοιμάσει τα πάντα που αφορούν στη βιβλιοθήκη του κι απλώς αναμένει το πράσινο φως από το κράτος ώστε να προχωρήσει. Η σημασία υλοποίησης του όλου έργου τονίστηκε εκ νέου, σε χθεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κύπρου με λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, στα πλαίσια συζήτησης για την κρατική χορηγία και γενικότερα τον προϋπολογισμό του ακαδημαϊκού ιδρύματος για το 2010. Όπως πληροφορούμαστε, η χορηγία που θα παραχωρηθεί, η οποία ανέρχεται συνολικά στα €94.647.000 καθώς και κάποιες περικοπές που ζητήθηκε να γίνουν, δυσκολεύουν το πανεπιστήμιο να προχωρήσει στην ανέγερση της βιβλιοθήκης, τουλάχιστο με το συγκεκριμένο κονδύλι. Για το λόγο αυτό εισηγήθηκε προς Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών όπως
προχωρήσει στην ανέγερση της βιβλιοθήκης του με δικά του έξοδα τον πρώτο χρόνο, ζητώντας όμως διαβεβαιώσεις ότι από του χρόνου η Πολιτεία θα συνδράμει και θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του τεράστιου αυτού έργου. Ήδη, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της βιβλιοθήκης για τον πρώτο χρόνο. Εκτός όμως από το θέμα της βιβλιοθήκης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου ιεραρχεί ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του και τη στελέχωσή του, κυρίως σε διοικητικό προσωπικό. Κι αυτό διότι αναμένεται οι ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό να αυξηθούν και μάλιστα κατά πολύ, αφού η αύξηση των φοιτητών όχι μόνο θα είναι δεδομένη αλλά και αισθητή. Και τα δύο αυτά θέματα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, με την κυβερνητική πλευρά να τα βλέπει με θετικό μάτι. Συγκεκριμένα, όπως μας αναφέρθηκε από αρμόδιους λειτουργούς του υπουργείου, αναμένεται μέχρι τέλος της εβδομάδας να εξεταστούν σοβαρά οι εισηγήσεις του πανεπιστημίου, ούτως ώστε ο προϋπολογισμός να κατατεθεί άμεσα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και στη συνέχεια στη Βουλή. Στο μεταξύ, αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση για το θέμα, μεταξύ των αρμοδίων του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Υπουργείου Παιδείας.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ
(Από ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ, 20/10/2009)

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Συνάντηση ΔΣ ΚΕΒΕΠ με Υπουργό Παιδείας!


Πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου συνάντηση του ΔΣ της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων-Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Ανδρέα Δημητρίου. Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η πρώην ΚΕΕΒ και νυν ΚΕΒΕΠ γίνεται δεκτή από Υπουργό Παιδείας.

Τα θέματα της ατζέντας αφορούσαν επιτακτικά ζητήματα που απασχολούν τη βιβλιοθηκονομική κοινότητα της Κύπρου, όπως η ουσιαστική αναβάθμιση των σχολικών και των δημοτικών βιβλιοθηκών, καθώς και της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, η οποία καλείται να διαδραματίσει τον ρόλο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως η θεσμική εκπροσώπηση της ΚΕΒΕΠ στη Συμβουλευτική Επιτροπή της ΚΥ.ΒΙ., στο υπό σύσταση Συμβούλιο Βιβλιοθηκών, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλα σώματα που αφορούν τη Βιβλιοθηκονομία-Επιστήμη της Πληροφόρησης στην Κύπρο. Το ΔΣ της ΚΕΒΕΠ ζήτησε τη θεσμοθέτηση πρόσληψης πτυχιούχων βιβλιοθηκονόμων στις βιβλιοθήκες της δημόσιας υπηρεσίας, την αναβάθμιση των βιβλιοθηκονόμων σε επιστημονικό προσωπικό, όπως συνέβη σε παρόμοιους κλάδους στη δημόσια υπηρεσία, καθώς και εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση των σχεδίων υπηρεσίας. Τέλος ζήτησε την ίση μεταχείριση των βιβλιοθηκών των ιδιωτικών και των δημοσίων πανεπιστημίων και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των βιβλιοθηκών στην Κύπρο.

Κατά τη συνάντηση υπήρξε πλήρης συναντίληψη. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δεσμεύτηκε να εξετάσει διεξοδικά τα υπό συζήτηση θέματα, καθώς και να ζητήσει νέες θέσεις εργασίας για πτυχιούχους βιβλιοθηκονόμους για τις σχολικές βιβλιοθήκες, εφόσον θεωρεί ότι ο σχολικός βιβλιοθηκονόμος δεν πρέπει να είναι απλός φύλακας των βιβλίων, αλλά συνεργάτης του καθηγητή. Ενημέρωσε επίσης το ΔΣ για τις προτάσεις για νέα διοικητική δομή στο Υπουργείο Παιδείας, και για την πιθανότητα δημιουργία Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών.

Το ΔΣ δεσμεύτηκε να παρουσιάσει στον Υπουργό επεξεργασμένες προτάσεις, το συντομότερο.

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Workshop on Digitization - Amsterdam

2nd LIBER-EBLIDA Workshop on Digitisation of Library Material in Europe

Following the successful Workshop on the Digitisation of Library Material in Europe held in 2007,
LIBER and EBLIDA will hold a second edition that will take place at the Royal Library of The Netherlands from 19 to 21 October 2009.

Topics in the programme are: public-private partnerships, new economic models, digitisation needs of research and public libraries,
measuring the impact of digitisation projects, aggregation of digital content, interoperability and metadata issues.

Click on http://www.libereurope.eu/node/391 to see the full programme and to register.


Please note that the number of delegates is limited to 180, so first come first served!

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Future Library: Καινοτομία, Δημιουργικότητα, Κοινωνικά Δίκτυα


Visit Future Library


Ημερίδα: Οι Βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα
Καινοτομία, Δημιουργικότητα, Κοινωνικά Δίκτυα
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου , 7μ.μ., Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αιθ. Δημήτρης Μητρόπουλος

Η εκδήλωση απευθύνεται μεταξύ άλλων, σε επαγγελματίες από το χώρο των βιβλιοθηκών, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπαλλήλους των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, εκδότες, συγγραφείς, δημοσιογράφους.

Ζούμε σε μία εποχή όπου η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας πληροφόρησης και επικοινωνιών κάνει εμφανή την παρουσία της ποικιλοτρόπως σε κάθε εκδήλωσης της καθημερινής μας ζωής. Αυτή η τεχνολογική έκρηξη, σε συνδυασμό με την πληθώρα παραγωγής γνώσης δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μία επανάσταση στο χώρο της πληροφόρησης. Παράλληλα, από την άλλη πλευρά, αυτή η νέα εποχή αναδεικνύει καινούργιες μορφές πολιτισμού και μάθησης. Έρευνες έχουν καταγράψει την ολοένα αυξανόμενη χρήση των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία μάθησης, κυρίως από παιδιά και νεαρά άτομα. Επίσης, έχει επισημανθεί το γεγονός ότι οι νέοι μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα μέσα από δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με τη διασκέδαση και τη δημιουργική συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα, που πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής και πολιτιστικής τους πραγματικότητας.

Σ’ αυτήν τη νέα εποχή όπου δημιουργείται ένα δυναμικό πλέγμα σχέσεων μεταξύ των φορέων πληροφόρησης, του κοινού και της τεχνολογίας, πολιτιστικοί φορείς όπως οι βιβλιοθήκες, καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις αξίες, το ρόλο και τη σχέση τους μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εφόσον θέλουν να παραμείνουν στις επάλξεις ως κέντρα διαχείρισης της πληροφορίας, δημιουργικής μάθησης, προώθησης της νέας τεχνολογίας και συνοχής του κοινωνικού ιστού. Ακόμη περισσότερο, οι βιβλιοθήκες χρειάζεται να ενισχύσουν το ρόλο τους ως χώροι ανακάλυψης, ερμηνείας και απόκτησης εμπειριών και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δημιουργικής έκφρασης των πολιτών.

Η εκδήλωση θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην παρουσίαση και τη διάχυση βέλτιστων πρακτικών, νέων υπηρεσιών και μεθόδων στρατηγικής ανάπτυξης από τον χώρο των βιβλιοθηκών σε διεθνές επίπεδο. Δύο διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη και την Αμερική θα αναλάβουν να μας παρουσιάσουν τη διεθνή εμπειρία. Το στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο θα συμμετέχουν Έλληνες επαγγελματίες του χώρου και οι ξένοι ομιλητές θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν μεταξύ άλλων, ζητήματα συνεργασίας ιδρυμάτων σε τοπικό επίπεδο αλλά και ο ρόλος των βιβλιοθηκών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Διοργάνωση: Megaron Plus
Συντονιστής: Γιάννης Τροχόπουλος, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Χορηγός εκδήλωσης: Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Acta Diurna: ιστολόγιο Βιβλιοθήκης ΤΕΠΑΚ

Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοινώνει τη λειτουργία του ιστολογίου της ActaDiurna: publicare et propagare. Το ιστολόγιο της ΒΤΠ πήρε την ονομασία του από τον λατινικό όρο Acta Diurna: οι καθημερινές πράξεις ή καθημερινές δημόσιες αναγγελίες της Ρώμης (αγγλ.: Daily Acts ή Daily Public Records). Ονομάζονταν επίσης Acta ή Diurna ή μερικές φορές Acta populi, or Acta publica. Ο όρος αναφέρεται στις καθημερινές επίσημες ρωμαϊκές ανακοινώσεις/γνωστοποιήσεις, ένα είδος καθημερινής εφημερίδας, που αφορούσαν συνήθως δικονομίες, πρακτικά συνεδριάσεων, αποφάσεις δικαστηρίων και θέματα κοινού ενδιαφέροντος (κουτσομπολιά, γεννήσεις, γάμοι και κηδείες εξεχουσών προσωπικοτήτων). Ήταν χαραγμένες σε πέτρα ή μέταλλο και παρουσιάζονταν σε πίνακες ανακοινώσεων σε δημόσιους χώρους, όπως ήταν η Ρωμαϊκή Αγορά. Στις Acta Diurna προωτοεμφανίζεται και η έκφραση “publicare et propagare”, που σημαίνει «δημοσιεύστε/κοινοποιήστε και διαδώστε».

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Γάιδαρος - κινητή βιβλιοθήκη



O Κολομβιανός Luis Soriano πηγαίνει εκεί που κανένας βιβλιοθηκάριος δεν έχει πλησιάσει. Μεταφέρει τον πολιτισμό στα παιδιά της κολομβιανής επαρχίας στην πλάτη ενός γαϊδουριού! Έχει ήδη δημιουργήσει αξιόλογη βιβλιοθήκη στη γενέτειρά του και ελπίζει πως θα κάνει το ίδιο και στην υπόλοιπη –ξεχασμένη- Κολομβία.

Με τα γαϊδουράκια του φορτωμένα με βιβλία, ο Soriano «οργώνει» τις απομονωμένες πεδιάδες της χώρας του, προσφέροντας τη δυνατότητα στους αγρότες και τα παιδιά τους να «μυηθούν» στην ανάγνωση βιβλίων. Ο ίδιος εφηύρε τους «Βιβλιο-γάιδαρους», κινητές βιβλιοθήκες στις πλάτες των υπομονετικών αυτών ζώων τα οποία καταφέρνουν να πλησιάσουν τις πιο φτωχές και δυσπρόσιτες περιοχές της Κολομβίας. Μάλιστα, χάρη στα βιβλιο-γαιδουράκια του καταφέρνει να πλησιάσει σε περιοχές κατειλημμένες από αντάρτες, οι οποίοι του χαρίζουν κάποιου είδους ασυλία.

Την αποστολή του ξεκίνησε το 1998, όταν ξαφνικά έμεινε χωρίς δουλειά. Αν και προέρχεται από φτωχή οικογένεια, είχε καταφέρει από μικρός να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του με πλούσιο υλικό. Αποφάσισε, λοιπόν, να μοιραστεί τη συλλογή του με αυτούς που ουδέποτε θα είχαν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε βιβλία. Αγόρασε τον πρώτο του γάιδαρο και ξεκίνησε τα ταξίδια.

Σήμερα, η προσπάθειά του έχει αναγνωριστεί με αποτέλεσμα να δέχεται σημαντική οικονομική βοήθεια από ΜΚΟ και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να συνεχίσει το έργο του. Διαθέτει, πλέον, 22 «βιβλιο-γαϊδούρια», ενώ πολλοί είναι και οι εθελοντές που τον ακολουθούν.

Πηγή έμπνευσης για το Γάλλο «ομόλογό του» Marc Roger, ο Luis σημειώνει ότι η θυσία του να βρίσκεται μακρυά από τα παιδιά του αξίζει τον κόπο!

Πηγή: http://www.tvxs.gr/v20297

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Εγκαίνια Βιβλιοθήκης Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου






Η Βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλεί στην τελετή εγκαινίων του νέου της κτηρίου, "Βασίλης Μιχαηλίδης" που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 8μμ από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου.


Τα εγκαίνια θα γίνουν στα πλαίσια της σειράς ανοικτών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων "24 ώρες βιβλιοθήκη" από την Παρασκευή 18 έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων πατήστε εδώ.


24 ώρες Βιβλιοθήκη και παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Φίλιππου Τσιμπόγλου









Μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «24 ώρες Βιβλιοθήκη» που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ, την Κυριακή 20/09/2009 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Φίλιππου Τσιμπόγλου «Συνεργασίες Βιβλιοθηκών: μια συστημική προσέγγιση».
Η παρουσίαση θα γίνει από τον ίδιο τον συγγραφέα ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και η ΚΕΒΕΠ.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Google Book: συμφωνία για πρόσβαση με σκοτεινά σημεία.


H EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations), στην οποία η ΚΕΒΕΠ είναι πλήρες μέλος, ανακοίνωσε τη θέση της όσον αφορά την επικείμενη συμφωνία της Google Book και των ΗΠΑ, όπως αυτή ανακοινώθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συμφωνία καλύπτει θέματα πνευματικών δικαιωμάτων μεταξύ της Google και των εκδοτών ή άλλων κατόχων δικαιωμάτων.

Η EBLIDA, όπως και η LIBER (Ένωση Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Βιβλιοθηκών) και η IFLA, υποστηρίζουν ότι η συμφωνία έχει διάφορα τρωτά, που συνοψίζονται κυρίως στα σημεία της πλήρους πρόσβασης μόνο από τις ΗΠΑ, του ελέγχου από έναν μόνο οργανισμό, στην έλλειψη πρόνοιας για μαχρόχρονη διατήρηση του υλικού,σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής, λογοκρισίας, ιδιωτικότητας (Privacy), και άλλα.

Σχετικά, η Επίτροπος της ΕΕ Βίβιαν Ρέντιγκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ανάγκη τροποποίησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα, ώστε η Ευρώπη να μπορεί απρόσκοπτα να αξιοποιεί τα ψηφιακά αρχεία.

Δέστε την ανακοίνωση της EBLIDA εδώ.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Επιτέλους έχουμε και επίσημα καταστατικό!


Μετά από ένα απίστευτο «χαρτοπόλεμο» με την κυπριακή γραφειοκρατία και μετά από την πάροδο 2 σχεδόν χρόνων, το ΔΣ της ΚΕΒΕΠ, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι επιτέλους έχει εγκριθεί και επίσημα το νέο καταστατικό της Ένωσης μας!

Το νέο μας καταστατικό: http://kebep.blogspot.com/2007/09/blog-post_07.html

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

The Librarian song

Το τραγούδι των βιβλιοθηκονόμων (χωρίς σχόλια):

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Εγκαινιάστηκε η βιβλιοθήκη της ΝΕΔΗΣΥ

"Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες η δανειστική βιβλιοθήκη της ΝΕΔΗΣΥ. Ήδη έχουμε εξασφαλίσει μέσα από χορηγίες και δωρεές πέραν των 700 βιβλίων, τα οποία μπορούν τα μέλη της ΝΕΔΗΣΥ να δανειστούν είτε απ’ εδώ, από τα γραφεία της ΝΕΔΗΣΥ, ή ηλεκτρονικά.

Τα βιβλία είναι καταλογογραφημένα και μπορεί κανείς να τα βρει στην ιστοσελίδα της ΝΕΔΗΣΥ όπου και μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση για δανεισμό.

Πρέπει να πω πως υπάρχουν στην βιβλιοθήκη μας βιβλία κυρίως πολιτικής, ιστορίας, διεθνών σχέσεων, οικονομικών, διοίκησης, κοινωνιολογίας αλλά ακόμη και για τον αθλητισμό, το περιβάλλον και πολλά άλλα θέματα.

Στόχος μας είναι να εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο η βιβλιοθήκη και να προωθηθεί ο δανεισμός των βιβλίων συμβάλλοντας έτσι στην καλλιέργεια αναγνωστικής συνείδησης."


Πηγή: ιστοσελίδα ΝΕΔΗΣΥ


Ο κατάλογος (σε pdf) εδώ

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Θέσεις εργασίας για το Europeana Project


We would like to have your attention for the two following messages:

Job openings
The Europeana Office is currently recruiting for the following positions:
- Project Coordinator
- Marketing & Communications Manager

Would you please be so kind to forward this information to anyone in your network who might be interested in one of these roles? If your organisation lists vacancies on the website, could you please post these positions as well?

For more information, please contact Karin Heijink, Business Development Manager, E: karin.heijink@kb.nl, T: +31 (0)70 3140773
If you would like to apply for this position, please send your resume and cover letter to jobs.edlf@kb.nl.


User Profiles/Personas – EuropeanaConnect
Our colleagues from EuropeanaConnect would like to ask your help:

In subtask 3.2.1 of EuropeanaConnect we are looking for examples of and information on user profiles that you use for your websites. The goal of this task is to identify and analyse a number of these `personas` for Europeana to which functionalities and services will be tailored. An example of a persona is for instance ‘professional status’ (novice, expert, professional) or other target groups based on usage, gender, geography, age etc. If you use personas for your website or know about others who use personas, please let us know.
If you have further questions, please do not hesistate to contact: Gitte Petersen (gip@kb.dk), Katja Guldbæk Rasmussen (kgr@kb.dk); Karen Marie Iversen (kmiv@kb.dk).

Καλές διακοπές!


Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανακοινώνει ότι θα είναι κλειστή από τις 10 ως τις 22 Αυγούστου (περιλαμβανομένων).

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοινώνει ότι θα είναι κλειστή από τις 10 ως τις 16 Αυγούστου (περιλαμβανομένων).

Καλές διακοπές!

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Η φιλοσοφία του Υπουργείου για το νέο σχέδιο επιχορήγησης βιβλίων


Το «έγκλημα» δεν ήταν «εν ψυχρώ»…

Η φιλοσοφία του Υπουργείου για το νέο σχέδιο επιχορήγησης βιβλίων


Στον εξορθολογισμό του

τρόπου με τον οποίο δια-

τίθενται τα κονδύλια για

το βιβλίο και στην ορθό-

τερη και αποδοτικότερη

διαχείριση των κονδυ-

λίων προσβλέπει το νέο σχέδιο επι-

χορήγησης της εκδοτικής δραστη-

ριότητας, σύμφωνα με το Υπουργείο

Παιδείας και Πολιτισμού. Με αφορ-

μή δημοσιεύματα του «Φιλελευθέ-

ρου» (πριν από σχεδόν 3 εβδομά-

δες…), το υπουργείο σημειώνει σε

ανακοίνωσή του ότι «είχε έγκαιρα

γνωστοποιήσει στους Κύπριους εκ-

δότες» τις προθέσεις του αναφορι-

κά με την αλλαγή, «έδωσε τις θέσεις

του σε σχέση με την αναγκαιότητα

αντικατάστασης του Προγράμμα-

τος», «ζήτησε τις απόψεις των εκ-

δοτών» και τους «έδωσε επίσης την

ευκαιρία να τις υποβάλουν τόσο εγ-

γράφως όσο και προφορικά, σε συ-

ναντήσεις που διευθετήθηκαν ειδι-

κά για το θέμα τούτο, στις οποίες

κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις

τους και οι εκπρόσωποι των Κυπρίων

συγγραφέων».

Συνεπώς, για τους ιθύνοντες του

σχεδίου και τους «εμπνευστές» της

νέας πολιτικής για την επιχορήγηση

του κυπριακού βιβλίου «η αντικατά-

σταση του Προγράμματος από το

Σχέδιο δεν ήταν πράξη που συντε-

λέστηκε εν ψυχρώ αλλά προγραμ-

ματισμένη αλλαγή, για την οποία δό-

θηκαν όλες οι απαραίτητες εξηγή-

σεις». Μόνο που το «εν ψυχρώ» που

είχε επισημάνει ο «Φ» αφορούσε τη

ριζική αλλαγή του υφιστάμενου σχε-

δίου, αλλά και το γεγονός ότι οι Κύ-

πριοι εκδότες «πάγωσαν» όταν έμα-

θαν τους όρους του νέου σχεδίου,

όχι επειδή δεν γνώριζαν τις προθέ-

σεις του Υπουργείου, αλλά επειδή

δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη οι ει-

σηγήσεις τους, που είχαν ζητηθεί,

και οι αντιρρήσεις που προέβαλαν.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης,

το υπουργείο υποστηρίζει ότι «δεν

αποτελεί πρόθεσή του να εφαρμό-

σει οποιαδήποτε μέτρα, τα οποία θα

επιφέρουν την παρακμή και το μα-

ρασμό της κυπριακής εκδοτικής πα-

ραγωγής» (σ.σ. αυτό έλειπε), εξη-

γώντας ότι το νέο Σχέδιο «αποβλέ-

πει απλά στην παροχή κινήτρων σε

εκδοτικούς οργανισμούς της Κύπρου

και του εξωτερικού για να εντάξουν

στα εκδοτικά τους προγράμματα εκ-

δόσεις που αναφέρονται στον πο-

λιτισμό της Κύπρου».

«Διαρθρωτικής φύσης»

τα προβλήματα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παι-

δείας και Πολιτισμού, τα προβλή-

ματα που αντιμετωπίζει τόσο ο το-

μέας της παραγωγής βιβλίου στην

Κύπρο, όσο και οι υπόλοιποι τομείς

της πολιτιστικής βιομηχανίας, είναι

«διαρθρωτικής φύσης» και έχουν να

κάνουν κυρίως «με το μικρό μέγε-

θος της αγοράς και τους περιορι-

σμούς και εμπόδια που υπάρχουν

για την ανάπτυξή της». Η επίσημη

πλευρά θεωρεί ότι τέτοιου τύπου δυ-

σμενείς συνθήκες μπορούν να αντι-

μετωπιστούν «με διαρθρωτικές πα-

ρεμβάσεις». Τέτοιες μπορεί να είναι

ειδικά στοχευμένα σχέδια για την

κάλυψη αναπτυξιακών επενδύσεων

μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η δη-

μιουργία μηχανισμών υποστήριξης

της διάθεσης του βιβλίου και η συ-

νεργασία με εκδοτικούς οργανι-

σμούς του εξωτερικού.

«Η επιχορήγηση του κόστους πα-

ραγωγής, είτε με τον τρόπο που γι-

νόταν μέσω της εφαρμογής του Προ-

γράμματος είτε με τον τρόπο που θα

γίνεται μέσω του Σχεδίου δεν μπο-

ρεί σε καμία περίπτωση να θεωρη-

θεί ως μέτρο που αποτελεί διαρ-

θρωτική παρέμβαση για ενίσχυση

της πολιτιστικής βιομηχανίας (δηλ.

του συγκεκριμένου τομέα των εκ-

δόσεων)», σημειώνεται. «Πρόκειται

απλά για προσπάθεια που αποβλέ-

πει στην ενίσχυση της εκδοτικής δρα-

στηριότητας προς μια ορισμένη κα-

τεύθυνση (των κυπρολογικών εκδό-

σεων), η οποία αναντίρρητα μπορεί

να συμβάλει στην τόνωση της κυ-

πριακής βιομηχανίας παραγωγής βι-

βλίου, αλλά ουδέποτε μπορεί να απο-

τελέσει (ή να υποκαταστήσει) κά-

ποιο φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρω-

σης της».

Συμπληρωματική πρόνοια

για λογοτεχνία

Το Υπουργείο γνωστοποιεί, πά-

ντως, ότι προγραμματίζει να θέσει

σε εφαρμογή συμπληρωματικό μέ-

τρο στο χώρο των εκδόσεων, «προς

αποκατάσταση της ισορροπίας» για

την απουσία πρόνοιας στο νέο Σχέ-

διο που αφορά την ενίσχυση των λο-

γοτεχνικών εκδόσεων. Βασική πρό-

νοια του μέτρου αυτού είναι η αγο-

ρά αριθμού αντιτύπων (περίπου 200)

από εκδόσεις της ετήσιας λογοτε-

χνικής παραγωγής «που θα κρίνο-

νται ως αξιόλογες», οι οποίες στη συ-

νέχεια θα διοχετεύονται κυρίως προς

δημοτικές και κοινοτικές βιβλιοθή-

κες και προς κέντρα του εξωτερικού.

Το «Σχέδιο Ενίσχυσης Εκδοτικών

Οργανισμών για την Παραγωγή Ει-

δικών Εκδόσεων» που αντικαθιστά

το «αποτυχημένο» για το Υπουργείο

«Πρόγραμμα Επιχορήγησης Εκδοτι-

κών Οίκων και Μη Κερδοσκοπικών

Οργανισμών με Εκδοτική Δραστη-

ριότητα», τίθεται σε ισχύ από τις 15

Αυγούστου. Σε πρώτη φάση, δικαι-

ούχοι είναι μόνο οργανισμοί που ανα-

λαμβάνουν την έκδοση βιβλίων κυ-

προλογικού περιεχομένου, ενώ απο-

κλείονται οριστικά οι μη κερδοσκο-

πικοί οργανισμοί με εκδοτική δρά-

ση. Οι Κύπριοι εκδότες θεωρούν το

νέο σχέδιο καταδικαστικό για το πα-

ρόν και το μέλλον του κυπριακού βι-

βλίου.

Φιλελεύθερος, 5/6/2009

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου