Της Μαρίνας Σχίζα
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ της στέγης του Δημοτικού Θεάτρου, κατέρρευσε ολοκληρωτικά και η όποια προσπάθεια γινόταν για να μας πείσουν ότι πάμε μπροστά... πολιτιστικά.
Ο πολιτισμός νοσεί (πάντα νοσούσε) αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε ούτε να κάνει την ανατομία, ούτε να εντοπίσει την ασθένεια, ούτε και να δώσει το κατάλληλο φάρμακο.
Το ζητούμενο; Μια πολιτιστική πολιτική που να σέβεται το παρελθόν, να πατά το παρόν και να ατενίζει το μέλλον. Εν ολίγοις, τι είχαμε, τι έχουμε και τι θέλουμε. Αυτό που χαρακτηρίζει την πολιτιστική αναπτυξιακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η επιπολαιότητα και το θράσος.
Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ο μοναδικός χώρος που είχε η πρωτεύουσα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, έκλεισε το 2003 για σκοπούς ανακαίνισης. Η στέγη άρχισε να καταρρέει με αποτέλεσμα να γίνεται το θέατρο επικίνδυνο για το κοινό!!!! Το 2005 μάς είπαν ότι ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση που περιλάμβανε αλλαγή της στέγης του, με κόστος μάλιστα 3.5 εκατομμύρια!!! Πολλοί ήταν τότε που έσπευσαν να δηλώσουν ότι μετά το liftingτου Δημοτικού Θεάτρου, δεν είναι αναγκαία η ανέγερση του Θεάτρου ΘΟΚ… Το αποτέλεσμα; Αφού σπαταλήσαμε φαιά ουσία, εκατομμύρια λίρες και τόνους μελάνι, βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή: Ο πολιτισμός μας καταρρέει αδιαλείπτως. Το Δημοτικό Θέατρο βρίσκεται εκεί έκτοτε με ανοικτή τη στέγη του σαν μούντζα κατάμουτρα σε όλους.
Τώρα τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Γιατί, μάλλον το θέατρο δεν μπορεί να ξαναλειτουργήσει αφού το κόστος της ενδεχόμενης επιδιόρθωσης, αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του κτηρίου, αποτιμάται σε 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό το οποίο είναι περίπου το ίδιο με το υπόλοιπο του δανείου που καλείται να αποπληρώσει ο Δήμος Λευκωσίας, το οποίο είχε συναφθεί το 2004 για το κόστος των εργασιών ανακαίνισης του κτηρίου.
Αξίζει λοιπόν να επιδιορθωθεί το κτήριο; Στο ερώτημα αυτό θα κληθεί να απαντήσει η αρμόδια υπηρεσία του δήμου και το δημοτικό συμβούλιο. Το ότι το κτήριο αξίζει να επιδιορθωθεί, είναι αναμφισβήτητο καθότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι της φυσιογνωμίας της Λευκωσίας.
Σε αυτό δεν θα πρέπει να έχουν ενστάσεις οι αρμόδιοι. Αυτό που θα πρέπει να τους απασχολήσει είναι η λειτουργία του κτηρίου. Θα πρέπει να απορρίψουν τη σκέψη να επισκευαστεί το κτήριο για να αποκτήσει την πρώτη του λειτουργία. Εκτός από το υψηλό κόστος που θα χρειαστεί, τα δύο κτήρια με παρεμφερή πολιτιστική δραστηριότητα θα λειτουργήσουν στην περιοχή, το νέο κτήριο του ΘΟΚ και το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου.
Θα μπορούσε λοιπόν το κτήριο να επιδιορθωθεί για να μετατραπεί σε μια καταπληκτική βιβλιοθήκη, λύνοντας έτσι και το πολύπαθο κεφάλαιο που λέγεται Κυπριακή Βιβλιοθήκη. Αρκεί να γίνει μια συμφωνία μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Δήμου Λευκωσίας. Τόσο απλά.
Εκτός των άλλων, θα διαψευστούν όλοι αυτοί που λένε ότι οι πολιτικοί μας έχουν βάλει τον πολιτισμό στα παλαιοτέρα των υποδημάτων τους.
Φιλελεύθερος, 27/12/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου