Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Θέση Βιβλιοθηκονόμου στην Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας

Κατόπιν παρακλήσεως της ΑΘΜ του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρου του Β΄, σας απευθύνω προς σας και την ΄Ενωσή σας το εξής αίτημα, με την παράκληση να τύχει του ενδιαφέροντός σας.

Η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας λειτουργεί στην έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ήδη από 1050 ετών (πληροφ. στο Διαδίκτυο). Σήμερα σε κατάλληλο χώρο νεότευκτο, υπάρχει η ανάγκη της οργάνωσής της κατά τον τελειότερο επιστημονικό τρόπο. Και τούτο επιτυγχάνεται ασφαλώς με την παρουσία αρμόδιου Προϊστάμενου-Διευθυντού, επιστήμονος Βιβλιοθηκονόμου, ώστε να επιτευχθεί το προσδοκόμενο.Το αίτημα, λοιπόν, συνίσταται, στην εξεύρεση κατάλληλου επιστήμονα για την ως άνω θέση, υποδεικνύοντας ένα ή περισσότερους άρρενες υποψήφιους, άγαμους, που θα επιθυμήσουν να ζήσουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για, μακάρι, μακρό χρονικό διάστημα, τοιλάχιστον όσο χρειάζεται δια την οργάνωση της Βιβλιοθήκης. Ο επιλεχθησόμενος θα κατοικεί σε αξιόλογο ξενώνα εντός του Πατριαρχικού Μεγάρου, στην Αλεξάνδρεια, και θα έχει την ευθύνη της Βιβλιοθήκης. Σημειωτέον ότι αυτή αποτελείται από 500 χειρόγραφους κώδικες, πολυτιμότατους, αρχαιότυπες και παλαιότυπες αυτοτελείς εκδόσεις, συλλογές περιοδικών και εφημερίδων και 40.000 τόμους άλλων εκδόσεων.
Ευχής έργο θα ήταν, αν ο προτεινόμενος ήδη υπηρετεί σε ανάλογη θέση στο ελληνικό δημόσιο, ώστε να αποσπασθεί στην Βιβλιοθήκη, εντασσόμενος στο σύστημα-πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της χώρας μας, που όπως ήδη γνωρίζετε, αποσπά εκπαιδευτικούς στην αλλοδαπή για τα εκεί ελληνικά εκπαιδευτήρια, όπως π.χ. στην Αλεξάνδρεια, στην εκεί Ελληνική Κοινότητα, στο Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι εφικτό, καθότι οι δημόσιες Βιβλιοθήκες και τα Αρχεία της χώρας μας υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος.

Παράκληση είναι να επικοινωνήσετε ούτως ή άλλως προσωπικά με τον υπογράφοντα, για όποια συμβουλή ή ενέργεια, στα στοιχεία που έπονται, στο ΥΓ.
Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2007
Με τιμή
Δρ. Ευθύμιος Σουλογιάννης, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών
Επισκέπτης Καθηγητής Iστορίας στα Πανεπ. Γρανάδας (Ισπανίας) και Μιννεσότα (ΗΠΑ).
κιν. τηλ. 6944866688
φαξ 210 8657674
email euthimio@otenet.gr

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Δελτίο Τύπου

Η Κυπριακή Ένωση Επαγγελματιών Βιβλιοθηκονόμων (ΚΕΕΒ) ανακοινώνει την επαναδραστηριοποίηση της. Σε Γενική Εκλογική Συνέλευση των μελών της που έγινε την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, εκλέγηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από τους ακόλουθους:


1. Πρόεδρος: Ανδρέας Κ. Ανδρέου (Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου)
2. Αντιπρόεδρος: Χρυσάνθη Σταύρου (Βιβλιοθήκη ΤΠΚ)
3. Γραμματέας: Μίνα Χαραλάμπους (Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Λευκωσίας)
4. B. Γραμματέας: Έλενα Θεμιστοκλέους (Κυπριακή Βιβλιοθήκη)
5. Ταμίας: Δέσποινα Λάμπρου (Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου)
6. Β. Ταμίας: Δημήτρης Νικολάου (Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού)
7. Μέλος: Παναγιώτης Θεμιστοκλέους (Βιβλιοθήκη Ανοικτού Πανεπιστημίου)

*Στην πρώτη του συνεδρία το νέο ΔΣ ομόφωνα ανακήρυξε τον πρώτο πρόεδρο της ΚΕΕΒ, Σάββα Πετρίδη, ως επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης.

Το νέο ΔΣ της ΚΕΕΒ καλεί όλους τους Βιβλιοθηκονόμους, Αρχειονόμους και Λειτουργούς Πληροφόρησης, που δεν είναι μέλη και θέλουν να γίνουν, να επικοινωνήσουν με τον Ανδρέα Κ. Ανδρέου στο τηλ. 22892014 ή στο email andlib@ucy.ac.cy . Επίσης μπορούν να τυπώσουν και να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση που υπάρχει στην ιστοσελίδα http://kebep.blogspot.com/ και να την παραδώσουν σε ένα απο τα μέλη του ΔΣ.



Οι σκοποί της KEEB είναι :

1. η ανάπτυξη και προαγωγή σε ψηλά επίπεδα της Βιβλιοθηκονομίας, της Αρχειονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης στην Κύπρο,

2. η διασφάλιση και θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος του Βιβλιοθηκονόμου,

3. η εξύψωση του κύρους του επαγγέλματος του Βιβλιοθηκονόμου και την άνοδο του ποιοτικού επιπέδου των προφερόμενων υπηρεσιών από τις βιβλιοθήκες,

4. η προώθηση των συμφερόντων των μελών αυτής της επαγγελματικής τάξης,

5. η διασφάλιση της τήρησης από τα μέλη ως άτομα και ως σύνολο υψηλών επιπέδων επαγγελματικής συμπεριφοράς,

6. την προώθηση της συναδερφικής αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των μελών, την ανταλλαγή εμπειριών και την μεσολάβηση για λύση τυχόν διαφορών μεταξύ τους,

7. την ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των μελών, καθώς και μεταξύ της Ένωσης και των εργοδοτών και του κοινού γενικότερα,


8. την παρακολούθηση της νοµοθεσίας που σχετίζεται µε τις βιβλιοθήκες και την προσπάθεια για την προώθηση νέων κατάλληλων νομοθετικών μέτρων,

9.την παρακολούθηση και τον συντονισµό του συνόλου των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση µε το βιβλίο, και τη γνωµοδότηση σε θέµατα που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία των κυπριακών βιβλιοθηκών.

Το νέο ΔΣ ευχαριστεί θερμά τους Μαρία Ευθυμίου (Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας), Λουΐζα Πίττα (Βιβλιοθήκη Αρχαιολογικού Μουσείου Κύπρου), Χριστίνα Αγαπίου (InterNapa College) και Σάββα Πετρίδη (πρώην Διευθυντή Κυπριακής Βιβλιοθήκης) για την συμμετοχή τους στην Ομάδα Πρωτοβουλίας για την επανασύσταση της Ένωσης.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Annual Library Book Sale

Dear All,

Time to make some room on your shelves for Xmas!

We are having our Annual Library Book Sale on Tuesday, 11th of December (9.00am - 8.00pm).

Any donations are most welcome.

If you are interested, please deliver them at our library by December 6.

Thank you,

Koula Peristiani
Director of Library
University of Nicosia
Makedonitissa Ave. 46
Nicosia 1700
tel: 22444772 / 22453175
fax: 22592993

peristiani.k@intercollege.ac.cy
www.intercollege.ac.cy/library

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ: 1914-1931

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΚΛ. ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ:
«ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΤΟΜΟΣ Δ′ , ΜΕΡΟΣ Α′ και ΜΕΡΟΣ Β′, 1914-1931»

Η Βιβλιογραφική Εταιρεία Κύπρου, σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Συγγραφέων ΠΕΝ και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Τεχνών και Επικοινωνιών, οργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή Επικοινωνίας/Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κ. Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους, με τίτλο «Συμβολή στην Ιστορία του Κυπριακού Τύπου, Τόμος Δ′ , 1914-1931».

28 Νοεμβρίου, ώρα 7.30, Αίθουσα UNESCO, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Intercollege).

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 35 χρόνων συγγραφικής παρουσίας του Δρα Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους, στη εκδήλωση θα γίνει και μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση του συγγραφικού του έργου.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο κ. Ανδρέας Χατζηθωμάς, Πρόεδρος της Βιβλιογραφικής Εταιρείας Κύπρου και ο Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης εκ μέρους του Κυπριακού Κέντρου Συγγραφέων ΠΕΝ. Ανακοινώσεις για επί μέρους πτυχές του συγγραφικού έργου του Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους θα κάνουν οι Ανδρέας Γαβριηλίδης, πρώην Υπουργός Υγείας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τηλεοπτικού Σταθμού PLUS TV, η Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Νάγια Ρούσου, και ο δημοσιογράφος/ερευνητής, Χρύσανθος Χρυσάνθου.

Ο ηθοποιός Κώστας Χαραλαμπίδης θα αποδώσει αποσπάσματα από το έργο του συγγραφέα.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι είναι ευπρόσδεκτοι.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Παναγιώτης Θεμιστοκλέους
Βιβλιοθήκη Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου
Τηλ.: +357 22 411 600
Email: themistocleous@ouc.ac.cy

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

Νέος ηλεκτρονικός τόπος συνάντησης για το Συλλογικό Κατάλογο των Ελληνικών Δημοσίων Βιβλιοθηκών


Νέος ηλεκτρονικός τόπος συνάντησης για το Συλλογικό Κατάλογο Δημοσίων Βιβλιοθηκών

Ο ηλεκτρονικός τόπος συνάντησής για το Συλλογικό Ελληνικών Κατάλογο Δημοσίων Βιβλιοθηκών είναι: http://unioncat.blogspot.com/

Η ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς http://vivl-livad.voi.sch.gr/ θα είναι πάντα διαθέσιμη, ενώ τα νέα της θα διατίθενται σύντομα μέσα από το http://liblivadia.blogspot.com.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να επισκέπτεστε και το πρώτο blog που έφτιαξε δημόσια βιβλιοθήκη στην Ελλάδα (10/5/07): http://omada-anagnosis.blogspot.com/, και αφορά τις Ομάδες Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης μας.

Για περισσότερες πληροφορίες: unioncat@sch.gr

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Εισηγήσεις του 16ου ΠΣΑΒ στο E-LIS

Από τις εισηγήσεις του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά 1-3 Οκτωβρίου οι πιο κάτω έχουν ανεβεί στο E-LIS και μπορείτε να τις διαβάσετε αυτούσιες:


Κουλούρης, Α. and Κόκκινος, Δ. and Αναγνωστόπουλος, Α. (2007) Ανάπτυξη ψηφιακής βιβλιοθήκης και ιδρυματικού αποθετηρίου στην Κεντρική Βιβλιοθήκη ΕΜΠ. In Κατσιρίκου, Ανθή, Eds. Proceedings 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, pp. 378-392, Πειραιάς (GR).

Μαμμά, Ελένη (2007) Ειδησεογραφικά Πρότυπα Κωδικοποίησης Δεδομένων : Μοντέλο Υλοποίησης του Προτύπου NewsML. In Κατσιρίκου, Ανθή, Eds. Proceedings 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, Πειραιάς (GR).

Νικητάκης, Μιχάλης (2007) Διδάσκοντας πληροφοριακή παιδεία. In Proceedings 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, pp. 532-544, Πειραιάς (GR).

Φραντζή, Μαρία and Ανδρέου, Ανδρέας Κ. and Γιάννης, Τσάκωνας and Φίλιππος, Τσιμπόγλου (2007) E-LIS, το ηλεκτρονικό αρχείο για τη Βιβλιοθηκονομία και την Επιστήμη της Πληροφόρησης: τρόποι αξιοποίησης του από την Ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα. In Κατσιρίκου, Ανθή, Eds. Proceedings 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, Πειραιάς (GR).

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (2)


Επιλογές του Ανδρέα Κ. Ανδρέου απο το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών:

Η Καινοτομία στην Πνευματική Ιδιοκτησία: Το μοντέλο των αδειών Creative Commons.
Το θέμα που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση στο 16ο ΠΣΑΒ (Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών) ήταν αυτό με τα Creative Commons. (Δ. Καλλινίκου, Θ. Καρούνος, Μ. Παπαδόπουλος)

Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών στο διαδίκτυο. Είναι ουσιαστικά άδειες εκμετάλλευσης που δίνει ο ίδιος ο δημιουργός.

Την αρχική ιδέα είχε ο καθηγητής Lawrence Lessig ο οποίος ίδρυσε το Ίδρυμα Creative Commons βασισμένο στις αρχές του λογισμικού ανοιχτού κώδικα.
Βασικός στόχος είναι να μπορεί ο δημιουργός ενός ηλεκτρονικού (ή και άλλου) υλικού να μπορεί να χορηγεί άδεια χρήσης του έργου του με πιο ελεύθερο και ανοιχτό τρόπο.
Οι άδειες Creative Commons επιτρέπουν την ελεύθερη χρήση πέρα από τα όρια του fair use και των νόμιμων περιορισμών για τα πνευματικά δικαιώματα.
Στο χρήστη επιτρέπεται η διανομή, η παρουσίαση στο κοινό και η μετατροπή του έργου.

Από ότι βλέπω, το θέμα με τα Creative Commons δεν προκάλεσε μόνο το δικό μου ενδιαφέρον. Λίγες μέρες μετά το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σχετική εκδήλωση στην Αθήνα με τον καθηγητή Lawrenz lessing.

Σας μεταφέρω μερικές από τις σημειώσεις ενός blogger για στη συγκεκριμένη εκδήλωση τα οποία πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή εισαγωγή για το θέμα.
Από το Blog ΑΚΥΡΟ:

------------------------------------------------------------------------

Ψηφιακές Βιβλιοθήκες και Πνευματικά Δικαιώματα
(Της Μαρίας Κανελλοπούλου-Μπόττη)

Πολλές βιβλιοθήκες στις μέρες μας δημιουργούν ψηφιακές βιβλιοθήκες είτε μόνες τους είτε στα πλαίσια μιας κοινοπραξίας.
2 Όψεις:
A. Τα δικαιώματα της Βιβλιοθήκης ως δημιουργού της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης.
B. Οι νομικές δεσμεύσεις που έχει η Βιβλιοθήκη ως προς τη συλλογή και τη ψηφιοποίηση του υλικού της.
Στο Ελληνικό δίκαιο επιτρέπεται η ψηφιοποίηση έργων που ανήκουν στο Δημόσιο (έργα των οποίων η προστασία έχει λήξει, είτε έργα τα οποία ο ίδιος ο δημιουργός τα έχει προσφέρει στο δημόσιο κτήμα και δεν διεκδικεί δικαιώματα, είτε έργα τα οποία ενοικούν εξ αρχής στο δημόσιο).
Για όλα τα άλλα έργα, ο κανόνας είναι ότι απαγορεύεται η ψηφιοποίηση τους αλλά και η διάθεση ψηφιακού υλικού στο κοινό.
Ειδικά για τις Βιβλιοθήκες και τα αρχεία: α) Η δημιουργία ενός πρόσθετου αντιτύπου του έργου επιτρέπεται χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή μόνο όταν πρόκειται για ένα έργο που ήδη έχει στη κατοχή της μια Βιβλιοθήκη – μη κερδοσκοπικός οργανισμός και το ψηφιοποιεί για σκοπούς συντήρησης ή και μεταβίβασης του σε άλλο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, εφόσον όμως είναι αδύνατη η προμήθεια του έργου αυτού από την ελεύθερη αγορά σε σύντομο χρόνο και με εύλογους όρους. β) Επιτρέπεται η αναπαραγωγή (άρα και η ψηφιοποίηση) ενός έργου, όχι όμως για εμπορικό σκοπό, προς όφελος τυφλών και κωφάλαλων προσώπων, για χρήστες που έχουν αναπηρία.
Οι Βιβλιοθήκες προχωρούν σε ψηφιοποιήσεις, πολλές φορές με τη χρηματοδότηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Λόγου (ΟΣΔΛ) απέστειλε επιστολή το 2006 προς 160 ελληνικές βιβλιοθήκες με την οποία διαμαρτύρεται για τις πρακτικές ψηφιοποίησης που χρησιμοποιούν οι βιβλιοθήκες και με την οποία τονίζει ότι θα πρέπει να λαμβάνεται άδεια από τον δημιουργό (για πρακτικούς λόγους οι άδεια να ζητείται από τον ΟΣΔΛ).
Το πρόβλημα αυτό το έχουν όλες οι Ευρωπαϊκές Βιβλιοθήκες.
Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/29 λέει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέψουν υπέρ της αναπαραγωγής από βιβλιοθήκες και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η οδηγία αυτή ΔΕΝ είναι υποχρεωτική και δεν υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη μέλη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να φτιάξει την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (ρύθμιση ώστε να επιτρέπεται από δημόσια ιδρύματα να ψηφιοποιούν και να μετακινούν υλικό τηρώντας τις διεθνής συμφωνίες. Πρόνοια για τα «ορφανά έργα» (έργα των οποίων ο δικαιούχος δεν μπορεί να εντοπιστεί μετά από μια καλόπιστη έρευνα).
Οι 2 πιο ακραίες: 1. Να μην γίνεται ποτέ τίποτα πριν δοθεί άδεια ψηφιοποίησης από τον δημιουργό (από ομάδες συμφερόντων και δικαιούχων των έργων). 2. Να καταργηθεί εντελώς το copyright (από τους λεγόμενους αναρχικούς της πνευματικής ιδιοκτησίας)
Προτεινόμενες λύσεις: θέσπιση δικαιώματος στις βιβλιοθήκες να ψηφιοποιούν και να διακινούν το υλικό, μηχανισμός καταβολής αμοιβής στους δικαιούχους, καλόπιστη χρήση ορφανού έργου, σμίκρυνση χρόνου προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, κλπ.
Google Library Project σταμάτησε λόγω αντίδρασης από τους εκδότες. Οι κανόνες δέχονται πιέσεις από κινήματα όπως αυτό της ανοικτής πρόσβασης και των άδειων χρήσης Creative Commons. Πρέπει να βρεθεί μια λύση προς το κοινό συμφέρων βιβλιοθηκών, δημιουργών και τελικά του συνόλου.

------------------------------------------------------------------------

Τα Ιστολόγια ως Μέσο Επιστημονικής Επικοινωνίας Ανάμεσα στις Βιβλιοθήκες και τους Βιβλιοθηκονόμους
(της Γεωργίας Κατσαρού).

Ο όρος Web2.0, χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εξέλιξη του web με την ενεργότερη συμμετοχή του χρήστη με αυξημένη αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα ιστολόγια (blogs), τα RSS Feeds, τα tags, τα wikis, το social bookmarking καθώς και άλλες υπηρεσίες που επιτρέπουν στους χρήστες να συμμετέχουν έμπρακτα και να έχουν πλήρη έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων. (Οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες είναι εντελώς δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος).
Library2.0 είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υιοθέτηση του web2.0 και των πιο πάνω υπηρεσιών από τις βιβλιοθήκες.
Υπηρεσίες του Web 2.0 που χρησιμοποιούνται σε βιβλιοθήκες:
- Συγχρονισμένη ανταλλαγή μηνυμάτων. (Τα MSN messenger, Yahoo messenger, Google talk και Skype είναι τα πιο διαδεδομένα από αυτά). Η συζήτηση (chat) που γίνεται με αυτά τα εργαλεία, μπορεί να αποθηκευτεί για μελλοντική μελέτη και ανάλυση και να καταλογογραφηθεί .
- RSS Feeds. Είναι ένα κομμάτι κώδικα XML το οποίο είναι ουσιαστικά ένα κανάλι που μας οδηγεί στις νέες ενημερώσεις μιας σελίδας. Επειδή είναι αδύνατο για κάποιο να παρακολουθεί καθημερινά όλες τις ιστοσελίδες που του ορίζουμε δίνοντας μας τη δυνατότητα να ξέρουμε πότε και με τι ενημερώθηκε κάθε σελίδα. Η βιβλιοθήκη μπορεί να εκμεταλλευτεί την υπηρεσία αυτή για να ενημερώνει τους χρήστες της, αλλά και τους βιβλιοθηκονόμους για καινούργιες υπηρεσίες, για το νεοαποκτηθέν υλικό, για νέες καταχωρήσεις στο ιστολόγιο που μπορεί να διατηρεί αλλά και στον κατάλογο της.
- Wikis. Ποιο γνωστό από όλα είναι η Wikipedia. Φιλοσοφία των wikis είναι ότι ο καθένας μπορεί, όχι απλά να έχει πρόσβαση σε αυτά, αλλά να καταχωρεί και επιπλέον να επιμελείται όλα όσα είναι ακόμα καταχωρημένα. Ένα wiki θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της συλλογής μιας βιβλιοθήκης (φανταστείτε ένα συλλογικό wiki όπου πολλές βιβλιοθήκες θα καταθέτουν τις βιβλιοπροτάσεις τους ή που στο οποίο οι χρήστες θα πρότειναν βιβλία). Εκεί θα μπορούσαν να ενημερώνονται οι χρήστες για τις νέες παραλαβές. Συνεργασία μεταξύ βιβλιοθηκονόμων διαφόρων βιβλιοθηκών (δημοσιεύσεις άρθρων, πρακτικών, ακόμα και προσωπικών επαγγελματικών εμπειριών).
- Social bookmarking. Αποθήκευση των bookmarks που μας ενδιαφέρουν, οργανώνονται με tags και τα μοιραζόμαστε με άλλους χρήστες.
- Δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού. Youtube (για βίντεο), Flickr (για φωτογραφίες), κλπ. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας είναι το παράδειγμα μιας βιβλιοθήκης που κάνει χρήση αυτών των software.
- Κοινωνικά δίκτυα. MySpace, Facebook επιτρέπουν την ανταλλαγή μηνυμάτων, τη χρήση ο/α υλικού, συμμετοχή σε θεματικές ομάδες (π.χ. Library 2.0).
- Ιστολόγια (blogs). . Είναι ημερολόγια στα οποία ο καθένας μπορεί να καταγράφει την άποψή του για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν, να καταγράφει την καθημερινή του ζωή, να ενημερώνει τους αναγνώστες του για συγκεκριμένα θέματα κτλ. Βοηθούν στην επικοινωνία την ανταλλαγή απόψεων και στην άμεση επικοινωνία. Έχουν χρήση από βιβλιοθήκες και ομάδες βιβλιοθηκονόμων.
- RSS feeds και ιστολόγια. Τα blogs προσφέρουν RSS feeds. τα RSS είναι μία τεχνολογία με τη χρήση της οποίας μπορεί κάποιος αναγνώστης να ενημερώνεται για τις ανανεώσεις σε μία ιστοσελίδα ή ενός blog κτλ. Κάνουμε copy-paste το url ή τον κώδικα rss της ιστοσελίδας που μας ενδιαφέρει σε έναν rss reader και κάθε φορά που δημοσιεύεται κάτι καινουργιο στη συγκεκριμένη σελίδα μας ενημερώνει ο reader για να μας. Το RSS reader (π.χ. Google Reader και Bloglines) μας ενημερώνουν αυτόματα κάθε φορά που γίνετε νέα καταχωρήση.
- Tags: Τα tags είναι ουσιαστικά ετικέτες που δημιουργεί από μόνος του ο χρήστης του διαδικτύου να οργανώσει μόνος του τις πληροφορίες χρησιμοποιώντας δικό του, ελεύθερο λεξιλόγιο. Τα θέματα που έχουμε σε ένα Blog για παράδειγμα, μπορούμε να τα οργανώσουμε σε tags.

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Νέο ΔΣ

Πραγματοποιήθηκαν χτες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Ένωσης Επαγγελματιών Βιβλιοθηκονόμων.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που αναδείχθηκε από την εκλογική διαδικασία είναι:

1. Πρόεδρος: Ανδρέας Κ. Ανδρέου (Πανεπιστήμιο Κύπρου)
2. Αντιπρόεδρος: Χρυσάνθη Σταύρου (ΤΕΠΑΚ)
3. Γραμματέας: Μίνα Χαραλάμπους (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας)
4. B. Γραμματέας: Έλενα Θεμιστοκλέους (Κυπριακή Βιβλιοθήκη)
5. Ταμίας: Δέσποινα Λάμπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου)
6. Β. Ταμίας: Δημήτρης Νικολάου (Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠ)
7. Μέλος: Παναγιώτης Θεμιστοκλέους (Ανοικτό Πανεπιστήμιο)

Σάββας Πετρίδης θα εξακολουθήσει να είναι ο εκπρόσωπος της Ένωσης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το νέο ΔΣ ευχαριστεί θερμά τους Μαρία Ευθυμίου (Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας), Λουΐζα Πίττα (Βιβλιοθήκη Αρχαιολογικού Μουσείου Κύπρου), Χριστίνα Αγαπίου (InterNapa College) και Σάββα Πετρίδη (πρώην Διευθυντή Κυπριακής Βιβλιοθήκης) για την συμμετοχή τους στην Ομάδα Πρωτοβουλίας για την επανασύσταση της Ένωσης και για την δουλειά που έκαναν.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (1)

Μέσα στα πλαίσια της ενδουπηρεσιακής ενημέρωσης που γίνεται στους υπαλλήλους της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, τα άτομα από τη Βιβλιοθήκη που έλαβαν μέρος στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών που έγινε στον Πειραιά, ανέλαβαν να κάνουν μια μικρή παρουσίαση με επιλεγμένες εισηγήσεις.

(Της Δέσποινας Λάμπρου)

Ο ρόλος του ιατρικού βιβλιοθηκονόμου στην Ελλάδα: προκλήσεις και προοπτικές.
Εισηγήτριες: Ευαγγελία Λάππα (Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ) – Άρτεμις Χαλεπλίογλου (Ίδρυμα Βιοϊατρικών ερευνών Ακαδημίας Αθηνών)

Ιατρικές βιβλιοθήκες υπάρχουν σε πανεπιστήμια, σε ερευνητικά κέντρα, σε κέντρα του ΓΕΣΥ, σε νοσοκομεία και κλινικές, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, σε φαρμακευτικές εταιρείες κλπ.
Τέτοιες βιβλιοθήκες είναι πολύ εξειδικευμένες βιβλιοθήκες, και επομένως ανάλογη εξειδίκευση πρέπει να έχει και ο βιβλιοθηκονόμος. Υπάρχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις στην ορολογία και στη διαχείριση της ιατρικής πληροφορίας.
Οι επιστήμες της υγείας, δηλαδή ιατρική, βιολογία, φαρμακολογία, βιοιατρική, κλπ, εξελίσσονται ραγδαία, και οι βιβλιοθηκονόμοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι και Up to date!
Το υλικό που διαχειρίζονται είναι πολλαπλό: βιβλία, περιοδικά, εξειδικευμένες βάσεις, ηλ. Περιοδικά, ηλ. Βιβλία, συνέδρια, μελέτες κλπ.
Πλέον προκηρύσσονται θέσεις (στο εξωτερικό τουλάχιστον), για εξειδικευμένους ιατρικούς βιβλιοθηκονόμους. Στην Αμερική υπάρχει η εξειδικευμένη τεράστια και πολύ σημαντική NML, National Medical Library.
Οι εισηγήτριες μέσα από έρευνα με ερωτηματολόγια σε ιατρικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα συμπεραίνουν ότι οι βιβλιοθηκονόμοι που απασχολούνται σε αυτές δεν είναι εξειδικευμένοι, και ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για περαιτέρω επιμόρφωση και εξειδίκευση σε αυτό τον κλάδο.
Το καταληκτικό συμπέρασμά τους είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να προσφερθούν και στην Ελλάδα, όπως στο εξωτερικό, εξειδικευμένες σπουδές στην ιατρική βιβλιοθηκονομία, σε επίπεδο μάστερ, καθώς και οργάνωση των ιατρικών βιβλιοθηκονόμων, προσφορά σεμιναρίων κλπ.
Σελ. 432 πρακτικών.


Εμπλουτισμός περιεχομένου και ενίσχυση περιβάλλοντος πλοήγησης
Εισηγητές : Αργυρώ Παπούλια, Μάριος Μαυρίδης, Φίλιππος Κολοβός (Παν. Μακεδονίας)

Κατά τη διάρκεια των περασμένων χρόνων επενδύθηκε πολλύς χρόνος και χρήμα για την καταλογογράφηση. Όμως τον κατάλογο πρέπει να τον κατανοεί και ο απλός χρήστης, όχι μόνο ο βιβλιοθηκονόμος.
Ο χρήστης τον τελευταίο καιρό στρέφεται σε αναζήτηση στο ιντερνετ, αντί στον κατάλογο, γιατί έχει ανάγκη για περισσότερες λεπτομέρειες, εκτός από τις βιβλιογραφικές. Επομένως, για να φέρουμε τον κατάλογο όσο το δυνατόν πιο κοντά στον χρήση, α) το περιεχόμενο του καταλόγου πρέπει να εμπλουτιστεί, και β) να αναβαθμιστεί το περιβάλλον αναζήτησης σε αυτόν.
για εμπλουτισμό του περιεχομένου, πρέπει να ενσωματωθούν στον κατάλογο επιπρόσθετες πληροφορίες, δηλαδή να δίνονται στο χρήση περισσότερα access points: Κάποιοι τρόποι για αυτό είναι:
-TOC (Πίνακες περιεχομένων)
-Εικόνες των εξωφύλλων
-Περιλήψεις
-Βιβλιοκριτικές
-Βιογραφίες και άλλες πληροφορίες για τους συγγραφείς
-Άλλο οπτικό υλικό
-σύνδεση με ηλεκτρονικές πηγές – Online Πληροφορίες
Όλα αυτά μπορούν να ενσωματωθούν στη βιβλιογραφική εγγραφή είναι με ανεύρεση της πληροφορίας και επικόλλησης (copy-paste) σε πεδία του καταλόγου, όπως το 300 για γενικές σημειώσεις, το 327 για TOC κλπ, είτε με λινκς στο πεδίο 856, που να στέλλει σε περισσότερες πληροφορίες στο ιντερνετ.
ΠΡΟΣΟΧΗ όσον αφορά τη χρήση του 856!! Δεν πρέπει να γίνεται υπερβολή στη χρήση του, για να μην δίνονται πολλές και σχετικά άχρηστες, και συνεπώς επιβαρυντικές, πληροφορίες!!!
Όλες αυτές οι πληροφορίες φαίνονται από τον ΟΠΑΚ. Για να μπουν αυτές οι πληροφορίες στον κατάλογο, είτε αγοράζονται υπηρεσίες, κυρίως για το ξενόγλωσσο υλικό, από εταιρείες όπως η SYndetic Solutions, ή η Blackwell, ή προστίθενται από τους καταλογογράφους. Δηλαδή είτε πληκτρολογείται η πληροφορία, είτε σκανάρεται και περνιέται στο σύστημα, είτε ενσωματώνεται με copy paste.
Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες δωρεάν πληροφορίες που μπορούν να ενσωματωθούν στον κατάλογο, από εταιρείες όμως η Amazon, η Google scholar, από ιστοσελίδες των εκδοτών, από τη βιβλιογραφική βάση ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, από το ΕΚΕΒΙ κλπ.
Στο LC υπάρχει η υπηρεσία BEAT: Bibliographic enrichment advisory team: συνδέουν τις εγγραφές με ηλεκτρονικές πηγές.
Στο Παν. Μακεδονίας εφαρμόστηκε ο εμπλουτισμός, για ξενόγλωσσα βιβλία με αγορά υπηρεσιών από την Syndetic Solutions, που με ετήσια συνδρομή στοιχίζει 4-5 σεντ ανά εγγραφή.
Για ελληνικά βιβλία με έργο των καταλογογράφων. Τα αποτελέσματα κρίνονται ως πολύ καλά! Η ζήτηση του υλικού ΚΑΙ αυξήθηκε ΚΑΙ μειώθηκε, γιατί οι χρήστες βρήσκουν πιο εύκολα αυτό που θέλουν, ή καταλαβαίνουν μέσω των πληροφοριων ότι το συγκεκριμένο βιβλίο πχ δεν τους κάνει, και έτσι δεν το ζητούν και δεν το δανείζονται (άρα, μείωση άχρηστης διακίνησης/δανεισμού υλικού).
Κάτι άλλο που εφαρμόστηκε στο ΜΑΚΕ με καλά αποτελέσματα είναι η ηλεκτρονική ξενάγηση στη ΒΙΒ του ΜΑΚΕ. Μεταξύ άλλων γίνεται ΟΠΤΙΚΗ παρουσίαση στον οθόνη, της θέσης του τεκμηρίου, μέσα στο βιβλιοστάσιο!
Αυτό σε συνδυασμό με τον με τον εμπλουτισμό φέρνει μεγαλύτερη και πιο στοχευμένη χρήση του υλικού.
Σελ. 597 πρακτικών.



Μοντέλο συνεργατικής καταλογογράφησης στα πλαίσια του ΣΚΕΑΒ

Εισηγητής Γιώργος Χριστοδούλου (ΑΠΘ)

Η δημιουργία ΣΚ και κατανεμημένων καταλόγων (Αργώ, Ζέφυρος) στην Ελλάδα είναι μεγάλο επίτευγμα αλλά δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα, και ειδικά για να επιτύχουμε πραγματική συνεργατική καταλογογράφηση.
Παραδείγματα αποτελεσματικής συνεργατικής καταλογογράφησης είναι το PCC (program for cooperative cataloging) stis USA, o COPAC sto UK, ο οποιος συμμετέχει στο PCC, και άλλα προγράμματα στην Πολωνία, που έχει κοινό αρχείο ΚΟ από το 1992, στην πρώην Γιουγκοσλαβία που υπάρχει ΜΑΣΤΕΡ ΣΚ από χρόνια, και αλλού.
Ο εισηγητής ο οποίος είναι στην ομάδα του ΣΚ, προτείνει ένα μοντέλο συνεργατικής καταλογογράφησης στα πρότυπα του PCC, που να βασίζεται στον ΣΚ, στην δημιουργία Εθνικού Αρχείου Καθιερωμένων Όρων, σε κοινά εργαλεία (περιλαμβάνεται και πρόνοια για μετάφραση στα ελληνικά βασικών εγχειριδίων, το ΜΑΚΕ ήδη μεταφράζει επίσημα κάποια Manuals του LC) και κοινά πρότυπα και πολιτικές (βασική πολιτική είναι ο καθορισμός εγγραφής-πυρήνα (core record), δηλαδή τι πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε μια εγγραφή).
Το μοντέλο αυτό στηρίζεται πάνω στη δημιουργία και συνεχή ανάπτυξη επιτροπών:
- Επιτροπή πολιτικής
- Διαρκής επιτροπή περιγραφικής καταλογογράφησης
- Διαρκής επιτροπή θεματικής καταλογογράφησης
- Ομάδα ανάπτυξης αυτοματοποίησης
- Ομάδα προτύπων
- Ομάδα εκπαίδευσης
- Γραφείο καθιερώσεων (στα πρότυπα του PCC –SACO –NACO, και αξιοποιώντας την ήδη υπάρχουσα δουλειά των ΚΟ της ΕΒΕ και του ΑΠΘ
Όλα αυτά έχουν ως τελικό στόχο τη βέλτιστη βοήθεια στους χρήστες, τόσο σε αναζήτηση βιβλιογραφίας όσο και στον διαδανεισμό.
Σελ 706 των πρακτικών.


Συλλογικός κατάλογων των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών της Γαλλίας (SUDOC)

Εισηγήτρια Κατερίνα Χατζοπούλου (Πανεπ. Βιβλιοθήκη Νίκαιας)

Η Γαλλία είναι πάρα πολύ μπροστά όσον αφορά τις επενδύσεις που κάνει στην παιδεία, και θεωρεί τις βιβλιοθήκες το Α και το Ω όσον αφορά την εκπαίδευση και την έρευνα, με τα ανάλογα αποτελέσματα. Εδώ και χρόνια έχει αναγνωρίσει την ύψιστη σημασία των βιβλιοθηκών, και έχει επενδύσει χρόνο και χρήμα σε αυτές.
Η Γαλλία έχει πάνω από 160 πανεπιστημιακά ιδρύματα, και 2.5 εκ. φοιτητές.
Το 1994 δημιουργήθηκε κάτω από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, (και αυτό τα λέει όλα!), ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, η ΑΒΕς, Agence bibliographique de l’ensegnement superieur.
Μέσα από αυτήν δημιουργήθηκε ο Συλλογικός Κατάλογος των ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ βιβλιοθηκών (διαφορά με ΒΝΦ: ΕΘΝΙΚΗ βιβλιοθήκη). (SUDOC)
Ο SUDOC διαθέτει 7.5 εκ. εγγραφές, και 24 εκ. αντίτυπα, σε 2000 πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Το όλο εγχείρημα αντιμετωπίστηκε ως εθνικό θέμα, με χάραξη εθνικής στρατηγικής, και θεώρησης της βιβλιοθήκης ως μέρους της εθνικής υποδομής, για την έρευνα, τη γνώση, την ανταγωνιστικότητα. (σε αντίθεση με Κύπρο, Ελλάδα κλπ, όπου όλα αντιμετωπίζονται αποσπασματικά, χωρίς όραμα, τα υπουργεία δεν ασχολούνται κλπ)

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ


(Παρουσίαση του Συνεδρίου για την Φιλαναγνωσία απο τις Ιωάννα Ηλιάδη και Νικολέτα Καρβελά)

Στις 19/10/2007 διοργανώθηκε το συνέδριο «Αξιοποίηση της Βιβλιοθήκης για Καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας» στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Κέντρου για την Παιδική Λογοτεχνία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Διοργανώθηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Το συνέδριο είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εκπαιδευτικούς και τους βιβλιοθηκονόμους, καθώς κύριο θέμα του ήταν ο ρόλος της βιβλιοθήκης στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και της παιδικής λογοτεχνίας.

Χαιρετισμούς στο συνέδριο απηύθυναν ο κ. Κώστας Κατσώνης, πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, ο κ. Κυριάκος Πιλλάς, διευθυντής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, ο κ. Σάββας Πετρίδης, Γραμματέας της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων και η κ. Lilia Ratcheva, συντονίστρια του Κέντρου για την Παιδική Λογοτεχνία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου είχε ως θέμα τη λειτουργία και αξιοποίηση της βιβλιοθήκης. Ο κ. Piotr Jankowski, διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βαρσοβίας, παρουσίασε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της περιοχής Ursus District της Βαρσοβίας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υπηρεσίες που προσφέρονται και οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, απογευματινές δραστηριότητες για παιδιά και νέους, ενώ συμβάλλουν και στη διά βίου εκπαίδευση. Επίσης, ο κ. Jankowski αναφέρθηκε στους καλά εκπαιδευμένους, ταλαντούχους και νέους βιβλιοθηκονόμους που διευθύνουν τη βιβλιοθήκη, οργανώνοντας πρωτότυπα και δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, τα οποία μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά και να εξοικειώνονται με νέους πολιτισμούς.

Ακολούθησε η ομιλία της κ. Shpresa Vreto, προέδρου του Αλβανικού Τμήματος της IBBY (International Board on Books for Young People) και διευθύντρια της Κρατικής Βιβλιοθήκης στα Τίρανα. Η ομιλία της διαβάστηκε από τον κ. Κώστα Κατσώνη και περιελάμβανε παραδείγματα για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στα παιδιά όπως:
• Δραματοποίηση αποσπασμάτων από έργα που επιλέγουν τα ίδια τα παιδιά
• Πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), την Παγκόσμια Μέρα Παιδιού κ.ά.
• Διαγωνισμοί εικονογράφησης
• Συναντήσεις με συγγραφείς παιδικών βιβλίων
• Βράβευση του καλύτερου αναγνώστη
• Επίσκεψη σε σχολεία από κινητή βιβλιοθήκη
• Λειτουργία βιβλιοθηκών για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Το πρώτο μέρος έκλεισε ο κ. Πέτρος Πανάου, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο του Κριστιάν Ποσλανιέκ με τίτλο «Να δώσουμε στα παιδιά όρεξη για διάβασμα: εμψυχώσεις για να ανακαλύψουν τα παιδιά την απόλαυση του διαβάσματος». Ο Ποσλανιέκ στο βιβλίο του προτείνει να καταστήσουμε τα παιδιά ικανά να ανακαλύψουν τα δικά τους κίνητρα για διάβασμα προβάλλοντας κάποιες μορφές εμψυχώσεων όπως:
• Πληροφοριακές εμψυχώσεις
• Εμψυχώσεις παιχνιδιού
• Εμψυχώσεις αισθήματος ευθύνης και
• Εμψυχώσεις εμβάθυνσης
Μερικά παραδείγματα που παρουσιάστηκαν είναι:
Κοινό σημείο: παιχνίδι όπου ετοιμάζονται 5-6 στοίβες από 12 βιβλία η καθεμιά, από τα οποία τα 10 έχουν κάποιο κοινό σημείο. Στόχος του παιχνιδιού είναι να βρεθεί το κοινό σημείο των βιβλίων αυτών και να δοθεί ένας θεματικός τίτλος σε κάθε στοίβα.
Βιβλιοκρυφτό: παιχνίδι όπου μια ομάδα παιδιών ακούει μαγνητοφωνημένες βιβλιοπαρουσιάσεις σε μορφή αινίγματος. Τους παρέχονται κάποια στοιχεία ή αποσπάσματα με σκοπό να ανακαλύψουν ποιο βιβλίο είναι.

Το θέμα του δεύτερου κύκλου των εισηγήσεων περιστρεφόταν γύρω από τις δημιουργικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση του παιδικού βιβλίου. Εισηγήτριες ήταν η Karin Haller, διευθύντρια του Ινστιτούτου Παιδικής Λογοτεχνίας της Βιέννης και η Λήδα Βαρβαρούση, εικονογράφος και συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. Η κ. Haller αναφέρθηκε:
• στην εκδοτική παραγωγή παιδικού βιβλίου στην Αυστρία και
• στις προσπάθειες που γίνονται στη χώρα για ενθάρρυνση των παιδιών και των νέων να αγαπήσουν το βιβλίο και για ενημέρωση των ενηλίκων για το υλικό που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Έχουν καθιερωθεί λογοτεχνικές εβδομάδες με αναγνώσεις έργων και παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, εκθέσεις παιδικών βιβλίων και το ετήσιο βραβείο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου για τα καλύτερα βιβλία που εκδίδονται στην Αυστρία.

Η κ. Βαρβαρούση, εικονογράφος και συγγραφέας, αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζει η οικογένεια ώστε το παιδί να αγαπήσει το βιβλίο και να εξοικειωθεί με αυτό μιλώντας και για τη δική της παιδική ηλικία. Η ομιλήτρια πιστεύει ότι η ψυχή είναι μια παρουσίαση εικόνων και ότι η εικόνα έχει πολλή δύναμη και μπορεί να γίνει σύμβολο αρκεί να πιστέψουν πολλοί σε αυτή.

Το τρίτο μέρος του σεμιναρίου ήταν αφιερωμένο στη σχέση μεταξύ της βιβλιοθήκης, του συγγραφέα και του παιδιού, ενώ έγινε επίσης παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας με θέμα «Η Φιλαναγνωσία και η Χρήση της Βιβλιοθήκης Στροβόλου από παιδιά Δημοτικών Σχολείων στο Στρόβολο» . Συγκεκριμένα, η κ. Δέσπω Μασούρεκου, διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, μίλησε για τις δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης που στόχο έχουν την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Μερικές από αυτές είναι η οργάνωση των «λογοτεχνικών πρωινών», όπου πραγματοποιούνται επισκέψεις από παιδιά και συναντήσεις με συγγραφείς, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, η διεξαγωγή διαγωνισμών, οι βιβλιοπαρουσιάσεις, οι βραβεύσεις (π.χ. στους καλύτερους αναγνώστες της βιβλιοθήκης) και άλλα.
Επίσης, στα πλαίσια της πλούσιας δράσης της, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου προχώρησε σε έρευνα με σκοπό την άντληση πληροφοριών για τις αναγνωστικές συνήθειες των μαθητών και τη χρήση της βιβλιοθήκης, με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από παιδιά. Τα αποτελέσματα και συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας παρουσίασε η εκπαιδευτικός κ. Μύρια Νικολαΐδου-Τζιωνή. Η έρευνα κατέδειξε ότι η πλειοψηφία των παιδιών επισκέπτεται τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου μόνο στα πλαίσια οργανωμένης επίσκεψης από το σχολείο. Επίσης, μόνο το 15% των παιδιών είναι μέλος σε κάποια βιβλιοθήκη, ενώ η χρήση της βιβλιοθήκης δεν εμπίπτει στις καθημερινές ασχολίες των παιδιών και των οικογενειών τους. Η οργάνωση των «λογοτεχνικών πρωινών» ώθησε τα παιδιά, σύμφωνα με την έρευνα, να γίνουν μέλη της Βιβλιοθήκης και να διαβάζουν περισσότερο σε σχέση με τα παιδιά που δεν είναι μέλη. Όσον αφορά στις αναγνωστικές συνήθειες των παιδιών σχετικά με τον αριθμό των βιβλίων που διαβάζουν, η έρευνα κατέδειξε ότι η πλειοψηφία των παιδιών διαβάζει έστω και ένα βιβλίο ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών (ένα στα πέντε παιδιά) το οποίο δεν διαβάζει καθόλου.

Επίσης, τα κορίτσια διαβάζουν περισσότερο από ό,τι τα αγόρια. Γενικότερα, η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η Βιβλιοθήκη δεν εμπίπτει στις προτεραιότητες των παιδιών, γεγονός το οποίο πρέπει να προβληματίσει τους ιθύνοντες ώστε να φροντίσουν για την εξοικείωση των παιδιών με τη Βιβλιοθήκη.

Όπως έχει προαναφερθεί, κύριος άξονας του συνεδρίου ήταν η προαγωγή της φιλαναγνωσίας μέσα από την αξιοποίηση της Βιβλιοθήκης. Βασικό μήνυμα ήταν ότι «τα παιδιά που έρχονται στη Βιβλιοθήκη στην ηλικία των 3-6 χρόνων, συνήθως διατηρούν επαφή με τη Βιβλιοθήκη όλη τους τη ζωή». Το γεγονός αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη τόσο από γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και από βιβλιοθηκονόμους, καθώς τα μικρά παιδιά που μαθαίνουν από νεαρή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα, θα είναι και οι αυριανοί χρήστες που θα στηρίξουν τη Βιβλιοθήκη. Οι εισηγητές κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και γνώσεις για το πώς οι βιβλιοθήκες μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να προβληθεί το παιδικό βιβλίο και τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και τη λογοτεχνία. Αποτελεί, λοιπόν, καθήκον και ανάγκη για βιβλιοθηκονόμους και εκπαιδευτικούς η μέριμνα για προσέλκυση των παιδιών στη Βιβλιοθήκη.

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Υπενθύμιση

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου:
Γενική Συνέλευση και εκλογές για την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου:
Τελική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων
(Σημ.: Οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Λευκωσία, μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2007 σε ιδιόχειρη αίτηση αναφέροντας το ονοματεπώνυμο, την Διεύθυνση, τηλέφωνο και χώρο εργασίας).

Περισσότερα διαβάστε εδώ...

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Η σχέση Βιβλιοθήκης , συγγραφέων και παιδιών - Προώθηση της φιλαναγνωσίας μεταξύ των παιδιών

(Εισήγηση απο το Συνέδριο για τη Φιλαναγνωσία)

Ο κόσμος μας καθημερινά δοκιμάζεται. Η κοινωνία μας αποχρωματίζεται. Τα παιδιά μας απομακρύνονται από την αθωότητα και τ’όνειρό τους.

Μετά τις διαπιστώσεις αυτές κρίναμε ως ένας πνευματικός χώρος, ως μια μικρή κιβωτός υπόστασης να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να αναλώσουν λίγο χρόνο στη μελέτη και στο διάβασμα αξιόλογων εντύπων, ελπίζοντας έτσι ότι θα τους δώσουμε τα εφόδια για να χαράξουν μια δική τους πορεία μέσα στο χρόνο αυτό της ανήσυχης ζωής μας.

Εδώ και μερικά χρόνια σκεφτήκαμε και εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, παρουσίασης συγγραφέων και των έργων τους με στόχο μοναδικό να αγαπήσει το παιδί το βιβλίο και να του γίνει σύντροφος καλός για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου όπου εργάζομαι πρωτοκαθιέρωσε το θεσμό των Λογοτεχνικών Πρωϊνών που σταδιακά υιοθετήθηκε και από αρκετές από τις υπόλοιπες δημοτικές βιβλιοθήκες, ως επί το πλείστον στην επαρχία Λευκωσίας.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε έχοντας δυο βασικούς στόχους. Πρώτιστα, να καινοτομήσει επιδιώκοντας την αλλαγή στη νοοτροπία της απλής – θα τολμούσα να πώ και μονότονης καμιά φορά - ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων μέσα στην τάξη και κατά δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό λόγο, να επιδιώξει την ανάδειξη και στην εκπαιδευτική κοινότητα της διδακτικής τής λογοτεχνίας.

Ποιος θα μπορούσε να δώσει τη ζωντάνια και την αμεσότητα στο βιβλίο εκτός από τον ίδιο το συγγραφέα!

Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό άρχισε η συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τους Κύπριους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας , μέλη του ΚΣΠΝΒ με τελικό αποδέκτη τα παιδιά των δημοτικών σχολείων της περιφέρειάς της.

Σήμερα, 14 χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση, έχοντας την άποψη του έμπειρου πλέον κριτή μπορούμε να δηλώσουμε ότι το εγχείρημα πέτυχε και συνεχίζεται αδιάκοπα με την ίδια επιτυχία σε εβδομαδιαία βάση. Τα παιδιά έχουν αντιληφθεί ότι δε θεωρείται μάθημα η επίσκεψή τους στη βιβλιοθήκη, αλλά μια ευκαιρία για να γνωρίσουν από κοντά τόσο το συγγραφέα του αγαπημένου τους βιβλίου όσο και το χώρο της βιβλιοθήκης. Οι συγγραφείς αφιλοκερδώς και με πολλή προθυμία ενισχύουν το θεσμό.Το γνωστικό-επιστημονικό κέρδος είναι αμφίδρομο και για τους τρεις φορείς, βιβλιοθήκη- συγγραφείς- παιδιά.

Παρόλο που οι ομάδες των παιδιών είναι κάθε βδομάδα διαφορετικές εντούτοις υπάρχει ομοιότητα στις ερωτήσεις που υποβάλλουν. Οι πιο συνηθισμένες από αυτές απευθύνονται καταρχήν στο βιβλιοθηκονόμο και αφορούν το πότε λειτούργησε η βιβλιοθήκη, πόσα βιβλία διαθέτει και ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας της.

Ο φιλοξενούμενος συγγραφέας δέχεται και αυτός διάφορες ερωτήσεις όπως για το πότε γεννήθηκε, πόσα βιβλία έχει γράψει, πότε έγραψε το πρώτο του βιβλίο, τι ετοιμάζει για τη συνέχεια, πόσο χρόνο χρειάζεται να γράψει ένα βιβλίο και πώς γεννιούνται οι ιδέες για τα βιβλία του.

Επιπλέον, τους δίνεται η ευκαιρία να ξεφυλλίσουν τα βιβλία και να ακούσουν το συγγραφέα να διαβάζει αποσπάσματα από τα βιβλία του. Συνήθως επιλέγεται ένα ελκυστικό κομμάτι για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών. Μερικοί από τους συγγραφείς χρησιμοποιούν παράλληλα και σύγχρονα μέσα όπως cd , προσχέδιο εικονογράφησης βιβλίου κλπ. θέλοντας να περάσουν έμμεσα το μήνυμα ότι τεχνολογία και βιβλίο μπορούν να συνυπάρξουν.

Αγαπητοί φίλοι,

Η λογοτεχνία, σε όλα της τα είδη, συσφίγγει τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων, τους ενώνει.

Η συνεργασία του συγγραφέα με τη βιβλιοθήκη είναι σημαντικός παράγοντας για την προώθηση του βιβλίου.Η πρόσκληση αναγνωρισμένων λογοτεχνών αλλά και άλλων συντελεστών της δημιουργίας ενός βιβλίου (εικονογράφων κλπ) συμβάλλει έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια στενότερη σχέση του μικρού κυρίως αναγνώστη με το βιβλίο.

Μέσα από τέτοιου είδους συναντήσεις ο συγγραφέας εξάγει τα δικά του συμπεράσματα όσον αφορά τις προτιμήσεις των παιδιών για το θέμα του βιβλίου και συγκεκριμένα την ανάγκη τους για περισσότερη περιπέτεια, για περισσότερο και πιο αυθεντικό χιούμορ, για πιο πλούσια εικονογράφηση και κυρίως για πρωτοτυπία.

Η κριτική από μέρους των παιδιών κατά τη διάρκεια των συναντήσεων επιβεβαιώνει την επιτυχία της προσπάθειας. Τα παιδιά γνωρίζουν από κοντά το συγγραφέα, νοιώθουν οικειότητα. Εκεί που θεωρούσαν ότι οι οι συγγραφείς είναι απλησίαστοι γίνονται φίλοι και εξακολουθούν να κρίνουν αμερόληπτα μετά την προσωπική γνωριμία. Μερικούς συγγραφείς τους συμπαθούν πάρα πολύ και άλλους λιγότερο. Κάποια έργα τους αρέσουν μερικά όχι.

Οι μαθητές αλλά και τα παιδιά μικρότερης ηλικίας έρχονται σε καθημερινή επαφή με βιβλία που οφείλουν να διαβάσουν που τους υποδεικνύουν είτε οι γονείς είτε οι δάσκαλοι τους. Τί χρειάζεται να γίνει: πρέπει να βρεθούν τρόποι με τους οποίους τα παιδιά να μάθουν να ταξιδεύουν στον κόσμο του βιβλίου, να επικοινωνούν από μόνα τους και δημιουργικά. Να βλέπουν το βιβλίο ως φίλο, ως σύντροφο, ως ψυχαγωγία , ως πηγή πληροφόρησης και ως το μέσο με το οποίο να μπορούν να λύνουν τις απορίες τους και με τη δική τους σκέψη και φαντασία να κρίνουν και να επιλέγουν αυτό που επιθυμούν.

Με την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας βοηθούμε τα παιδιά να αναπτύξουν την πρωτοβουλία και να διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους. Κατά συνέπεια, να μπορούν να αντιστέκονται στους πειρασμούς (ναρκωτικά,εγκληματικότητα). Αυτό θα πρέπει να γίνει οργανωμένα, με επιστημονικό τρόπο και με διάφορες μεθόδους σύγχρονες και αποτελεσματικές.

Η οικογένεια, το σχολείο, οι βιβλιοθήκες (σχολικές, δημοτικές, δημόσιες) θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Στις μέρες μας, η στενή συνεργασία οικογένειας και σχολείου, η δημιουργία και ο εμπλουτισμός των βιβλιοθηκών είναι πρωταρχικά θέματα προς βελτίωση.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι φορείς ότι το βιβλίο δεν είναι είδος πολυτελείας αλλά αναγκαία πνευματική τροφή για όλους και ειδικά για τα παιδιά όλων των ηλικιών, προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας.

Η βιβλιοθήκη δεν είναι ένας χώρος με στοιβαγμένα βιβλία στα ράφια αλλά ένα πολιτιστικό κέντρο. Η βιβλιοθηκονομία ως επιστήμη και οι καταρτισμένοι βιβλιοθηκονόμοι μπορούν έχοντας τα κατάλληλα κίνητρα, κυρίως θα έλεγα την οικονομική επιχορήγηση, να συμβάλουν στην προβολή και στην διάδοση του βιβλίου στους χρήστες των β/θηκών κάθε ηλικίας, κυρίως βέβαια στα παιδιά.

Ο ρόλος τού βιβλιοθηκονόμου, γενικά της βιβλιοθήκης στη διάδοση τής φιλαναγνωσίας στα παιδιά είναι πολύ σημαντικός. Αφού οργανώσει σωστά το υλικό της βιβλιοθήκης, πρέπει να είναι σε θέση να δώσει κάθε πληροφορία γι΄αυτό στους χρήστες της. Είναι υποχρέωση του βιβλιοθηκονόμου να κινήσει το ενδιαφέρον των παιδιών για το διάβασμα και κατ’ επέκταση, για τον κόσμο της παιδικής λογοτεχνί-ας. Οφείλει να γίνεται ο μεσολαβητής στον οποίο θα προσφεύγουν τα παιδιά που αισθάνονται την ανάγκη να γνωρίσουν την παιδική λογοτεχνία. Πρέπει να είναι υπομονετικός και με κατανόηση να δέχεται τους μικρούς επισκέπτες και με τον δικό του τρόπο να προσπαθεί να πείσει το παιδί πως αξίζει να ταξιδέψει στον κόσμο της λογοτεχνίας παρόλες τις δυσκολίες. Η διαμόρφωση όμορφου και άνετου περιβάλ-λοντος στο χώρο της β/θήκης είναι επίσης στα καθήκοντά του, ούτως ώστε οι μικροί επισκέπτες ν΄αγαπήσουν το χώρο και να νοιώθουν ευχάριστα όταν βρίσκονται σε αυτό. Σε αυτό το σημείο βέβαια ανοίγεται ένα άλλο κεφάλαιο, το πώς δηλαδή η βιβλιοθήκη θα μπορούσε πρακτικά να διαμορφωθεί , το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα θέματα ενός μελλοντικού συνεδρίου.

Επικεντρώθηκα στο θεσμό των Λογοτεχνικών Πρωϊνών γιατί είναι μια προσπάθεια στην οποία συμμετείχα από τη γέννησή της και μπόρεσα να δώσω τα προσωπικά μου συμπεράσματα.

Υπάρχουν ωστόσο και αρκετοί άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί μια β/θήκη και ένας βιβλιοθηκονόμος να ελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών. Θα μπορούσα να αναφέρω, πάλι από προσωπική εμπειρία:

1. διαγωνισμούς ανάγνωσης βιβλίων - θέσπιση βραβείων
2. δραστηριότητες που έχουν σχέση με το είδος και τη θεματολογία του βιβλίου (θέατρο, ζωγραφική μουσική)
3. παρουσίαση βιβλίων - νέων εκδόσεων
4. έρευνες με εμπλοκή των σχολείων (θα σας παρουσιάσουμε στη συνέχεια το πόρισμα μιας τέτοιας έρευνας)
5. δημιουργικό γράψιμο μεταξύ των παιδιών (π.χ. πως είδαν την επίσκεψη στη β/θήκη, για την περιοχή τους κλπ)
6. δημιουργία γωνιάς ανάγνωσης στο χώρο της β/θήκης σε συνεργασία με τους συγγραφείς επ΄ευκαιρία κάποιας εορτής π.χ. Χριστούγεννα - Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
7. συνεργασία με τα ΜΜΕ, να προταθεί δηλαδή η παρουσίαση σύντομης εκπομπής αφιερωμένης στο βιβλίο όπου θα γίνεται παρουσίαση βιβλίων ή ακόμη παρουσίαση δραστηριοτήτων των βιβλιοθηκών με συμμετοχή παιδιών και εκπαιδευτικών.
8. η έκδοση μικρών εφημερίδων για παιδιά (να συμμετέχουν στη συγγραφή και τα ίδια τα παιδιά)


Η πρόοδος της τεχνολογίας, τα καινούργια μέσα πολιτισμού,η τηλεόραση,οι Η/Υ, το διαδίκτυο και οι ψηφιακοί δίσκοι έχουν γίνει κομμάτι της ζωής των σύγχρονων παιδιών και θα μπορούσαν να διαδραμματίσουν γενικότερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας μέσω της εικόνας. Δημιουργούνται βέβαια άλλες παράμετροι πηγής προβλημάτων οι οποίες στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης δεν ενδείκνυται να αναλυθούν αφού το θέμα αυτό είναι πολυδιάστατο. Υπάρχει λοιπόν στο εξής ο κίνδυνος παραγκώνισης του βιβλίου. Μήπως τελικά θα καταντήσει κι αυτό μουσειακό έκθεμα;

Ο γνωστός επιστήμονας του 20ου αιώνα Αλμπέρτ Αϊστάιν είπε κάποτε πως η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Κάποτε ζήτησε την συμβουλή του μια μητέρα για το πώς θα βοηθούσε τον γυιό της να γίνει επιστήμονας κι ο Αϊστάιν τη συμβούλεψε όπως διαβάζει παραμύθια, παραμύθια. Το παραμύθι βοηθά τα παιδιά να δημιουργούν με τη φαντασία τους τους ήρωες της ιστορίας με τον δικό τους συναισθηματικό τρόπο και συνάμα να μαθαίνουν τη ζωή και την κουλτούρα των προγόνων τους. Τίποτα δεν εμποδίζει λοιπόν τη συνύπαρξη τεχνολογίας-βιβλίου, με την προϋπόθεση αυτό να γίνει σε σωστές βάσεις χωρίς να προωθείται το ένα εις βάρος του άλλου.

Παρόλες ωστόσο τις δυσκολίες που συναντά το βιβλίο στις μέρες μας, εξακολουθεί ανεπηρέαστα να είναι το εγκυρότερο μέσο διεθνούς επικοινωνίας.

Μάλιστα παρατηρείται μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα και ειδικότερα το παιδικό βιβλίο διεκδικεί αρκετά ψηλό ποσοστό. Είναι λυπηρό όμως που τα παιδιά δε διαβάζουν λογοτεχνία στο βαθμό που θα περίμενε κανείς, με συχνότερη δικαιολογία την έλλειψη ελεύθερου χρόνου.

Ας στείλουμε το μήνυμα ότι «το διάβασμα είναι πολιτισμός» και ότι από μικρή ηλικία διαπλάθει χαρακτήρες, πλουτίζει με γνώσεις δίνει τη δυνατότητα στα ίδια τα παιδιά να ψάχνουν και να ερευνούν ακόμα και τα πιο πολύπλοκα θέματα. Καλλιεργεί την τέχνη του λόγου. Διαμορφώνει την προσωπικότητα.

Ελπίζω και εύχομαι αυτή η καθ’όλα πρωτοποριακή πρωτοβουλία τού σημερινού συνεδρίου να έχει συνέχεια και διάρκεια για το καλό των παιδιών μας που τόσο πολύ και επιτακτικά το έχουν ανάγκη. Είναι στο χέρι μας να προχωρήσουμε ώστε στη διάθεση των παιδιών μας να φθάσουν πολλοί τόμοι βιβλίων. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε όλοι στο να γίνει πιο στενή η συνεργασία οικογένειας – σχολείου -βιβλιοθήκης. Πρωταρχικός είναι ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο ήδη επενδύει κονδύλια, προωθεί την ίδρυση οργανωμένων βιβλιοθηκών και στα σχολεία, επιτρέπει να εισαχθούν στο αναλυτικό πρόγραμμα δραστηριότητες σχετικές με την προώθηση γνωριμίας των παιδιών με το βιβλίο και τον συγγραφέα, ενισχύει την προσπάθεια των οργανωμένων φορέων όπως της τοπικής αυτοδιοίκησης για την δημιουργία δανειστικών βιβλιοθηκών. Στο σημείο αυτό μπορούμε ν’ αναφέρουμε και το σημαντικό ρόλο των σχέσεων και της συνεργασίας που αναπτύσσονται για την προώθηση της φιλαναγνωσίας με σχολικούς και εξωσχολικούς παράγοντες. Τέλος, το κυριότερο και σημαντικό είναι η ίδρυση μιας σύγχρονης Κρατικής Βιβλιοθήκης.

Η Βιβλιοθήκη τού Δήμου Στροβόλου, ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις της, προχώρησε και ένα βήμα πιο μπροστά. Σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Βαρνάβα Στροβόλου, αφού ετοιμάστηκε ένα ερωτη-ματολόγιο που κυκλοφόρησε σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου, μετά από σχετική έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, διεξήγαγε έρευνα με θέμα «Αναγνωστικές Συνήθειες των μαθητών Δημοτικών Σχολείων Δήμου Στροβόλου». Το πόρισμα αυτής της έρευνας επεξεργάστηκε από τους Κυριάκο Γεωργίου και Χριστόφορο Χριστοφόρου, ερευνητές του Κέντρου Ερευνών και Ανάπτυξης του Intercollege. Η αγαπητή φίλη Μύρια Νικολαϊδου, εκπαιδευτικός, β.δ., η οποία συνέβαλε τα μέγιστα για την πραγματοποίηση και επιτυχία αυτής της έρευνας, θα σας παρουσιάσει μέρος του πορίσματος τής έρευνας.

Θα ήθελα να τελειώσω με τις σκέψεις τής συγγραφέως Λίλας Κονομάρα:

«Η βιβλιοθήκη μπορεί να αποτελέσει ένα ζωντανό χώρο εκδηλώσεων, φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με όλες τις πτυχές του πολιτισμού. Συγγραφείς, ζωγράφοι, μουσικοί, μπορούν να έρθουν να μιλήσουν οι ίδιοι για τους ήρωες τους και τα έργα τους, όπως και κάθε είδους επιστήμονες ή τεχνίτες να παρουσιάσουν το γνωστικό τους αντικείμενο. Ακόμη και μια εκδρομή μπορεί να σχεδιαστεί ολόκληρη μέσα από τη βιβλιοθήκη ή να στηθεί ένα παιδαγωγικό project.
Στα παλιά τα χρόνια ,που τα ταξίδια ήταν δύσκολα, υπήρχαν οι παραμυθάδες που γυρνούσαν από τον ένα τόπο στον άλλο και κουβαλούσαν ιστορίες. Δικοί μας παραμυθάδες μπορούν να είναι σήμερα οι βιβλιοθήκες. Γιατί όλοι μας άλλωστε, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, αυτό κάνουμε. Ακούμε ή λέμε ιστορίες. Ο καθένας μας μεταφέρει ιστορίες μέσα στο χρόνο.Και δεν νομίζω πως μπορεί να βρει μεγαλύτερη ανταπόκριση απ’ όση υπάρχει στο μαγεμένο βλέμμα ενός παιδιού».


Δέσπω Ασπρή – Μασούρεκκου
Βιβλιοθηκονόμος
Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου

ΔΜ
Οκτ. 2007

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΑΡΙΩΝ

(Ιδρύθηκε το 1984 Αρ. Εγγραφής 379 Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Οδός Ξάνθης Ξενιέρου 53)
Τ.Τ. 1015 Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ
ΤΗΛ.: 22375919
ΦΑΞ.: 22375919




22 Οκτωβρίου 2007

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΕΒ


Αγαπητοί Συνάδελφοι,


Προσκαλείστε στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΒ που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007, στις 5:00 μ.μ., στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, οδός Ξάνθης Ξενιέρου 53, 1015 Λευκωσία, στο τηλέφωνο επικοινωνίας 22375919.


Ημερήσια Διάταξη:

1) Ενημέρωση για την μέχρι τώρα πορεία της Ένωσης.
2) Ταμειακή Κατάσταση.
3) Γενική Συζήτηση.
4) Αρχαιρεσίες : Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο θα δεσμευθεί από την Γενική Συνέλευση να επιφέρει τις αναγκαίες τροποποιήσεις στο καταστατικό.




Γραμματέας Ταμίας
Σ. Πετρίδης Δ. Νικολάου


Σημ.: Οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Λευκωσία, μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2007 σε ιδιόχειρη αίτηση αναφέροντας το ονοματεπώνυμο, την Διεύθυνση, τηλέφωνο και χώρο εργασίας.
Για τυχόν απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους πιο κάτω:
Σ. Πετρίδη τηλ. 99488148, Δ. Νικολάου τηλ 99698484.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Κτίζοντας την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα καινούργιο έργο έχει αρχίσει με απώτερο σκοπό να παρέχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά μέσω μίας πύλης στο Διαδίκτυο. Εβδομήντα διευθυντές και τεχνικοί εμπειρογνώμονες από μουσεία, αρχεία, οπτικοακουστικά αρχεία και βιβλιοθήκες από όλη την Ευρώπη συναντηθήκαν πρόσφατα για να σχεδιάσουν την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. Η συνάντηση έλαβε χώρα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας.

Η πρωτοβουλία προέρχεται από τη δήλωση της Βίβιαν Ρέντινγκ (Viviane Reding), Ευρωπαϊκό Επίτροπο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης, "να καταστήσει προσβάσιμο σε όλους το πλούσιο υλικό των ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών, μουσείων και αρχείων".

Αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον των χρηστών για μείζονα έργα ψηφιοποίησης, τα οποία έχουν δημιουργήσει μεγάλης κλίμακας πολιτιστικό περιεχόμενο μέσω του Διαδικτύου. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη πρωτοβουλία η οποία επικεντρώνεται στην παροχή πολυγλωσσικού λειτουργικού περιβάλλοντος για ψηφιακά κείμενα και εικόνες από την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

Η συνεργασία μεταξύ αρχείων, βιβλιοθηκών, οπτικοακουστικών φορέων και μουσείων σε αυτή την κλίμακα αποτελεί μία σημαντική νέα εξέλιξη. Η Claudia Dillmann, Διευθύντρια του Deutsches Filminstitut και Πρόεδρος του Association des Cinémathèques Européennes, είπε ότι "Αναγνωρίζουμε ότι οι ερευνητές και άτομα που ενδιαφέρονται για την ευρωπαϊκή ιστορία και τον πολιτισμό χρειάζονται να εξερευνήσουν όλες τα είδη των μέσων πληροφόρησης, όπως κινηματογραφικές ταινίες, ηχητικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες και έντυπο υλικό. Προσδοκούν από το Διαδίκτυο να τους προσφέρει μία ενιαία πρόσβαση σε όλα αυτά τα είδη. Είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών φορέων για εξεύρεση τεχνικών λύσεων, που θα δώσουν τη δυνατότητα για έρευνα ανεξάρτητα από τη μορφή του περιεχομένου".

Το έργο - European Digital Library network (EDLnet) – θα διαρκέσει για δύο χρόνια και θα αναπτύξει ένα πρωτότυπο σύστημα, όπου θα συγκεντρώνεται υλικό από μερικούς από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης, υλοποιώντας με αυτό τον τρόπο την αρχική ιδέα. Θα διευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας. Τη χώρα μας, μετά από πρόταση των συντονιστών του προγράμματος, εκπροσωπεί στη δράση αυτή η Κυπριακή Βιβλιοθήκη.

Το έργο θα ασχοληθεί με πολιτικά, ανθρωπιστικά, τεχνικά και σημασιολογικά θέματα που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός διαλειτουργικού συστήματος, το οποίο θα παρέχει πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό. Θα προσκαλέσει διάφορους χρήστες να δώσουν τις απόψεις τους ώστε να δημιουργηθεί μία υπηρεσία, η οποία θα εξυπερετήσει το ευρύτερο κοινό και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ερευνητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και των δημιουργικών βιομηχανιών (creative industries.)




Σημειώσεις για συντάκτες

Το EDLnet αποτελεί πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε σε συνέχεια της σύστασης (recommendation) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 24 Αυγούστου 2006 για την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική προσβασιμότητα σε θέματα πολιτιστικού περιεχομένου. Είναι ένα Θεματικό Δίκτυο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα eContentplus, στο πλαίσιο της πολιτικής i2010.

Το EDLnet αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα στο επιτυχημένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης (The European Library), μιας ηλεκτρονικής πύλης που παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης σε 150 εκατομμύρια τίτλους από 172 συλλογές, σε 31 ευρωπαϊκές εθνικές βιβλιοθήκες. Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη αποτελεί υπηρεσία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εθνικών Βιβλιοθηκών (Conference of European National Libraries).

Ειδικοί από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα της Ευρώπης θα συνεργαστούν για τις τεχνικές λύσεις και τη λειτουργικότητα με επίκεντρο το χρήστη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, επικοινωνήστε με τον Jon Purday, τηλέφωνο +31 [0] 70314 0684
e-mail: Jonathan.purday@theeuropeanlibrary.org

στην Κύπρο με τον Αντώνη Μαραθεύτη, τηλέφωνο 22303180, 22818429
email: amaratheftis@hotmail.com

Δωρεά στη Βιβλιοθήκη της Δημοσιογραφικής Εστίας

Μεγάλη δωρεά με 269 τόμους βιβλίων έκαμε στη Βιβλιοθήκη της Δημοσιογραφικής Εστίας - Ένωσης Συντακτών Κύπρου ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος, ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Λευκωσία. Τα δωρηθέντα βιβλία είναι πολιτικού, ιστορικού, διπλωματικού, θρησκευτικού και ποικίλου άλλου περιεχομένου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Αριστείδη Βικέτο, ο οποίος, δίπλα στους άλλους δωρητές, προσθέτει την αξιόλογη προσφορά και συμβολή του στον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης της Δημοσιογραφικής Εστίας.
Κάθε δωρεά προς τη βιβλιοθήκη είναι πολύ χρήσιμη και ευπρόσδεκτη.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Συνέδριο: 'Αξιοποίηση της Βιβλιοθήκης για Καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας"

ΠΡΟΚΛΗΣΗ στο Συνέδριο: "Αξιοποίηση της Βιβλιοθήκης για Καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας" που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19/10/2007, 8:30-13:00 στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.




Η μαζική παρουσία των Βιβλιοθηκονόμων είναι απαραίτητη σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετέχει και η Ένωση μας!

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Πρόσκληση σε εκδήλωση με θέμα: «Αξιοποίηση της Βιβλιοθήκης για Καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας»

Αγαπητοί συνάδελφοι, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την λειτουργία της «Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης» σας προσκαλεί σε εκδήλωση με θέμα: «Αξιοποίηση της Βιβλιοθήκης για Καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας» την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και ώρα 7:30 μμ. στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου (Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία). Συνδιοργανωτές :Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης.



Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

Υπάρχει στη Κύπρο "Εθνική" Βιβλιοθήκη;

Πήρε μήπως κανείς χαμπάρι οτι στον άρτι εξαγγελθέντα από το Υπουργείο Παιδείας ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ υπάρχουν σχέδια για ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Εθνικής ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ βιβλιοθήκης;; (άρα για το ΥΠΠ ΔΕΝ υπάρχει προς το παρόν Εθνική Βιβλιοθήκη…)

Αντιγράφω:

"Β. Εμπλουτισμός των πολιτιστικών θεσμών και περαιτέρω ανάπτυξη των εθνικών έργων πολιτισμού

Τα εθνικά έργα πολιτισμού συμβάλλουν στην προβολή και ενίσχυση της ιδιαίτερης ταυτότητας μιας χώρας και προσδίδουν κύρος στη διεθνή της ‘εικόνα’. Η ποιότητα ζωής των πολιτών και η ενίσχυση της εθνικής αυτογνωσίας, συνδέεται άμεσα με τους θεμελιώδεις πολιτιστικούς θεσμούς και αξίες καθώς επίσης και με «σύμβολα», όπως είναι τα μεγάλα εθνικά έργα.

Στόχος είναι να τροχοδρομηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός για τα πιο κάτω εθνικά έργα πέραν από τα υφιστάμενα:
• Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη – Η δημιουργία εθνικής βιβλιοθήκης θα αποτελέσει σημαντικό έργο πολιτιστικής υποδομής και θα συμβάλει στη διάσωση, διαφύλαξη και προβολή του πολύτιμου εθνικού πλούτου της χώρας μας (συλλογές, χειρόγραφα, οπτικοακουστικό υλικό, κ.ά.). Για εξοικονόμηση πόρων προτείνεται όπως η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου συστεγάσει και συμπεριλάβει και την Εθνική Βιβλιοθήκη, σε χώρο που θα συμφωνηθεί από κοινού."

Και τι πάει άραγε να πει, "συστεγάσει και συμπεριλάβει"; ότι θα έχουμε 2 σετ, μια η πανεπιστημιακή συλλογή και μια η Εθνική Βιβλιοθήκη;

Διερωτώμαι εάν υπήρξε κάποιο είδος διαβούλευσης με η ΒΠΚ, ή με το Πανεπιστήμιο, για να κατατεθούν κάποιες πρώτες απόψεις... Εάν το ΥΠΠ έχει πράγματι τέτοιο σκοπό, τότε αυτός ο "χώρος που θα συμφωνηθεί από κοινού" θα είναι η νέα βιβλιοθήκη του Jean Nouvel; Αυτή η βιβλιοθήκη θα (...) κτιστεί με τα δεδομένα μιας πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, και όχι μιας εθνικής βιβλιοθήκης. Συνεπώς, με αυτό το δεδομένο, πρέπει να υπάρξει νέος σχεδιασμός του κτιρίου, εκτόξευση του προϋπολογισμού της ΒΠΚ, μεγάλη διαφοροποίηση του Οργανογράμματος, πρόσληψη πολλών νέων υπαλλήλων, και γενικά ένας διαφορετικός σχεδιασμός από αυτόν που έχει τώρα η ΒΠΚ. Μήπως όλα αυτά γίνονται για μας χωρίς εμάς;

Γιατί το άλλο;;
Για την υπάρχουσα Kυπριακή Bιβλιοθήκη, ούτε λέξη βέβαια... Ούτε πως υπάρχει, ούτε πως χρήζει αναβάθμισης ΧΤΕΣ, ούτε πως έχει πρόβλημα χώρου, ούτε πως ονομάζεται ΚΥΠΡΙΑΚΗ Βιβλιοθήκη και όχι Δημοτική Βιβλιοθήκη Λευκωσίας. ούτε..ούτε..ούτε....

Συμπέρασμα (αυτό που βγάζω εγώ, τουλάχιστον): οι προκαταρκτικές διαβουλεύσεις σε αυτό τον τόπο, απλά δεν υπάρχουν ως έννοια....

Στο Σχεδιασμό υπάρχει και η εξής πρόνοια:
" Σχολή Καλών Τεχνών: Η πρόταση για δημιουργία Σχολής Καλών Τεχνών, συμπεριλαμβάνεται και στο Τριετές Σχέδιο Δράσης για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Με τον τρόπο αυτό οι νέοι μας θα παραμένουν στην Κύπρο για ολοκλήρωση των σπουδών τους και θα συνεισφέρουν με άμεσο και δυναμικό τρόπο στη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή."

Ελπίζω να ληφθεί υπόψη η αξιόλογη βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών, στην Παλιά Ηλεκτρική, και να μην ξανααγοράζουμε το ίδιο υλικό...


Και κάτι άλλο:

Επίσης, ο σχεδιασμός προνοεί " Εθνικό Κέντρο για το Βιβλίο: Το Εθνικό Κέντρο για το Βιβλίο θα έχει ως κύριο σκοπό του την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου. Στο Κέντρο για το Βιβλίο θα μπορούν να συνενώνουν τις δυνάμεις τους δυναμικά και αποτελεσματικά οι εκδότες, οι συγγραφείς και μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι και οι βιβλιοπώλες."

Περιμένω με ανυπομονησία τις απόψεις των συναδέλφων!

(Δέσποινα Λάμπρου)

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό σκάνδαλο αν όχι έγκλημα - Πολιτισμένοι με αλτζχάιμερ - η κυπριακή (εθνική βιβλιοθήκη)




(της Ρήνας Κατσελλή)

Τελευταία διάβασα, σε συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Άκη Κλεάνθους, μεγαλεπήβολα σχέδια για «έξι πυλώνες πολιτισμού» (εφημ. Ο Φιλελεύθερος 2/7/07 σελ. 34) και είδα στην τηλεόραση τον κο Κίκη Λαζαρίδη να περηφανεύεται για το Μέγαρο Πολιτισμού, που θα στοιχίσει εκατομμύρια (αρκετές δεκάδες από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα από τη τσέπη του φορολογούμενου Κύπριου πολίτη). Την ίδια στιγμή σε νοικιασμένο υπόγειο στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου, λιώνουν τόμοι μοναδικών παλιών κυπριακών εφημερίδων και βιβλίων, που θα έπρεπε να συντηρούνται και να φυλάγουνται ως κόρη οφθαλμού, διότι περιέχουν αναντικατάστατες πληροφορίες για το παρελθόν μας. Εφημερίδες του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνων και μοναδικά βιβλία της Κυπριακής Βιβλιοθήκης που δεν έχει τα προς το ζήν, ούτε μπορεί να βάλει σωστές προταιρεότητες για να επιτελέσει σωστά τον προορισμό της. Ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μέγαρο Πολιτισμού δόθηκαν με την προϋπόθεση πως αυτό το μέγαρο θα στέγαζε και την Κυπριακή (Εθνική) Βιβλιοθήκη, η οποία ηρωικά διαγράφηκε από το σχεδιασμό. Η στέγαση της Κυπριακής βιβλιοθήκης κρίθηκε περιττή! (Αν αυτό δεν είναι ξεγέλασμα αυτών που έδωσαν τα λεφτά δεν ξέρω τι είναι ξεγέλασμα). Εμείς εδώ θέλουμε μέγαρα πολιτισμού για πανηγύρια, τη μνήμη τι τη θέλουμε και τα βιβλία; Εδώ θέλουμε να πουμπουρίζουν οι τόποι από συναυλίες 15ης κατηγορίας, παναυΰρκα χωρίς μνήμη, όχι σιωπηλές βιβλιοθήκες, που περιέχουν βιβλία για προγόνους και για πράξεις που θέλουμε να ξεχάσουμε, και ερευνητές που να καταγράφουν βάσει πραγματικών στοιχείων το παρελθόν μας. Θέλουμε η πρωτεύουσα να γεμίσει μέγαρα εκθαμβωτικά, που να θαμπώνουν τον επισκέπτη (για να μη βλέπει τα πραγματικά μας χάλια και την κενότητα μας). Ο κύριος Υπουργός θέλει τους νέους πολιτισμένους, έτσι δηλώνει στη συνέντευξη που αναφέρθηκε πιο πάνω. Μα για να γίνει η νεολαία μας πολιτισμένη πρώτα πρέπει να μάθει να διαβάζει. Όχι να διαβάζει μόνο και μόνο τις γνωσιολογικές πληροφορίες για το δεδομένο επάγγελμα που θα εξασκεί ή εξασκεί, μα να μπορεί να διαβάζει και το πρόγραμμα του θεάτρου που θα τον μάθουμε να πηγαίνει να βλέπει και μετά να έχει την ικανότητα να πει σε μια καλοστημένη φράση τι είδε και πια είναι η άποψη του. Αυτό προϋποθέτει η Κυπριακή Βιβλιοθήκη να προγραμματίζει μοντέρνα προγράμματα με τα οποία οι νέοι από την προδημοτική μέχρι το Λύκειο να μαθαίνουν να διαβάζουν βιβλία λογοτεχνικά, ιστορικά, φιλοσοφία, ποίηση... Αντί αυτού το Κράτος έχει την εθνική μας βιβλιοθήκη να ψυχομαχεί μέσα σε πλαίσια και νοοτροπίες προϊστορικές. Ένα δεύτερο που τονίζει ο Υπουργός είναι πως ο πολιτισμός μας μπορεί να γίνει και οικονομικά προσοδοφόρος. Όπως περίπου κάναμε και την κυπριακή φύση προσοδοφόρα με το «τουριστικό προϊόν». Τώρα θα προσπαθήσουμε να εισπράξουμε κάτι ανάλογο διαθέτοντας το «πολιτιστικό προϊόν» μας; Μπορεί να γίνει προσοδοφόρος και ο πολιτισμός μας και να χρησιμοποιηθεί ως «προϊόν» (με την καλή έννοια), όμως ο πραγματικός πολιτισμός μας. Όχι τα διάφορα θορυβώδη φεστιβάλ με τα εκκωφαντικά μεγάφωνα και οι κυπριακοί χοροί που χορεύονται μια φορά τη βδομάδα στα τουριστικά ξενοδοχεία (απαραίτητα και αυτά βεβαίως αλλά στην ώρα και στη θέση τους). Στη διοργάνωση παναϋρκών όντως έχουμε επίδοση, τα οργανώνουμε καλά και εισάγουμε και από το εξωτερικό συγκροτήματα και τα αναβαθμίζουμε (ή τα υποβαθμίζουμε) και ο κόσμος τρέχει μια και σε αυτά περνά καλά χωρίς να σκέφτεται. Καταντήσαμε πια χώρα λωτοφάγων. Και το Κράτος τα επιχορηγεί πλουσιοπάροχα, ενώ για άλλα πιο σοβαρά πράγματα οι επιχορηγήσεις του δίνονται με το σταγονόμετρο. Π.χ. το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου ενώ άρχισε τόσο καλά, και παρήξε έργο που θα παραμείνει εσαεί τώρα το βλέπω να υποβαθμίζεται. Πριν από τους πυλώνες, πριν από τα μέγαρα πολιτισμού, που και αυτά καλά και άγια είναι, το κυριότερο είναι να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία μια εθνική βιβλιοθήκη που να διασώζει το παρελθόν.

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

Για το βιβλίο “Μιχάλης Τζεκάκης: ο οραματιστής”

Έπεσε τυχαία στα χέρια μου ο τόμος με τίτλο: “Μιχάλης Τζεκάκης: ο οραματιστής”.
Με μεγάλη ανυπομονησία και συγκίνηση άνοιξα τον το βιβλίο – αφιέρωμα σε μια μεγάλη μορφή της Ελληνικής Βιβλιοθηκονομίας με τον οποίο μάλιστα είχα την τιμή να συνεργαστώ από το 1996 μέχρι το 1998.

Διαβάζοντας το βιογραφικό και την δράση του Μιχάλη Τζεκάκη, που έγραψε ο ίδιος για τον εαυτό του, παρατήρησα με μεγάλη μου απογοήτευση ότι δεν αναγραφόταν καν το πέρασμα του από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο οποίο διετέλεσε Διευθυντής Βιβλιοθήκης!

Ας είναι… Η ιστορία της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου τον καταγράφει σαν τον πρώτο διευθυντή της. Εμείς τον θυμόμαστε και θα τον τιμούμε πάντα σαν τέτοιο…

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Οι 5 αρχές του Ranganathan για τις Βιβλιοθήκες


Οι βιβλιοθήκες, όπως διαφαίνεται δια μέσου της ιστορίας, αποτελούν «αποθήκες γνώσης». Ο Ranganathan περιέγραψε τη φιλοσοφία των βιβλιοθηκών δια μέσου των Πέντε Νόμων της Επιστήμης της Βιβλιοθήκης (Five Laws of Library Science, 1931). Οι πέντε νόμοι είναι οι εξής:

1. Τα βιβλία είναι για χρήση
Παλαιότερα, τα βιβλία δεν ήταν προσβάσιμα από το κοινό. Κάποια ήταν κλειδωμένα και κάποια άλλα ήταν αλυσοδεμένα στα ράφια τους.

2. Κάθε αναγνώστης έχει το βιβλίο του
Οι αναγνώστες της βιβλιοθήκης θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης στη συλλογή.

3. Κάθε βιβλίο έχει τον αναγνώστη του
Κάθε βιβλίο της συλλογής θα πρέπει να έχει τον αναγνώστη του από το κοινό της βιβλιοθήκης. Αν ένα βιβλίο δεν χρησιμοποιείται συχνά, χρειάζεται να «εκτεθεί» σε ομάδες αναγνωστών οι οποίες θα το έβρισκαν χρήσιμο.

4. Εξοικονομήστε χρόνο για τον αναγνώστη
Αυτός ο νόμος θέλει να ξεκαθαρίσει πως εάν κάποιον αναγνώστης βρει αυτό το οποίο τον ενδιαφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα είναι πιο ικανοποιημένος, οπότε και η βιβλιοθήκη στο σύνολο θα είναι πιο αποτελεσματική και εξυπηρετική

5. Μια βιβλιοθήκη είναι ένας αναπτυσσόμενος οργανισμός
Χωρίς τις ανθρώπινες και οργανωτικές αλλαγές που προκύπτουν, η βιβλιοθήκη δεν θα λειτουργούσε κανονικά, ούτε θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το σκοπό της.


Ο Ranganathan ήταν βιβλιοθηκονόμος και εκπαιδευτής για ότι είχε να κάνει με τις βιβλιοθήκες. Οι πέντε νόμοι του είναι η πιο ξεκάθαρη περιγραφή για το τι είναι ή και το θα έπρεπε να είναι μια βιβλιοθήκη. Κάποιοι τους εξυχρόνισαν για τις ανάγκες της ψηφιακής εποχής:

Πρώτος νόμος: Τα βιβλία είναι για χρήση - Το λογισμικό είναι για χρήση
Δεύτερος νόμος: Κάθε αναγνώστης έχει το βιβλίο του - Κάθε χρήστης έχει το λογισμικό του/της
Τρίτος νόμος: Κάθε βιβλίο έχει τον αναγνώστη του - Κάθε λογισμικό έχει το χρήστη του
Τέταρτος νόμος: Εξοικονομήστε χρόνο του αναγνώστη - εξοικονομήστε χρόνο του χρήστη
Πέμπτος νόμος: Μια βιβλιοθήκη είναι ένας αναπτυσσόμενος οργανισμός - Mια βιβλιοθήκη λογισμικού είναι ένας αναπτυσσόμενος οργανισμός

Λουίζα Μαρία Πελεκάνου
Βιβλιοθηκονόμος

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών


Διεξάγεται φέτος από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (1-3 Οκτ.).

Οι Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, επί 15 συνεχή έτη διοργανώνουν ετήσιο επιστημονικό συνέδριο, εστιασμένο στα θέματα των βιβλιοθηκών, ιδιαίτερα των ακαδημαϊκών. Το συνέδριο αυτό ξεκίνησε ως μια προσπάθεια των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών να συζητήσουν κοινά προβλήματα και ενδεχόμενες λύσεις, συνεργασίες και αλληλοϋποστήριξη, συμπληρωματικότητα και κοινούς οραματισμούς. Το εγχείρημα επέτυχε, και μια έμπρακτη απόδειξη γι' αυτό είναι η ευκολία με την οποία ιδρύθηκε η ΣΕΑΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών) και η αποτελεσματική συμπληρωματική διαχείριση των πόρων των ΕΠΕΑΕΚ.

Τα Πανελλήνια Συνέδρια Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΠΣΑΒ)έχουν καθιερωθεί και είναι ότι καλύτερο γίνεται στον τομέα αυτό στον Ελληνικό χώρο. Η συμμετοχή σε αυτά είναι μαζική αφού έχουν αγκαλιαστεί από την βιβλιοθηκονομική κοινότητα, ενώ το επιστημονικό τους επίπεδο ανεβαίνει συνεχώς.

"Κυπριακό χρώμα" στο 16ο ΠΣΑΒ έχουν οι εισηγήσεις:

Φ. Τσιμπόγλου: Προϋποθέσεις για αυτορυθμιζόμενα μοντέλα διαχείρισης βιβλιοθηκών

Μ. Φραντζή, Α. Κ. Ανδρέου, Γ. Τσάκωνας, Φ. Τσιμπόγλου: E-LIS, το ηλεκτρονικό αρχείο για τη Βιβλιοθηκονομία και την Επιστήμη της Πληροφόρησης: τρόποι αξιοποίησης του από την Ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα

Περισσότερα για το Συνέδριο...

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

Προγραμματισμένες Εκδηλώσεις Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου



15 Οκτωβρίου,2007 (ημέρα Δευτέρα) στις 7μμ.
Εκδήλωση για την 50η επέτειο από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, σε συνεργασία με την Βιβλιογραφική Εταιρεία Κύπρου και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Τεχνών και Επικοινωνιών
Με ομιλητή τον Δρ. Κλείτο Ιωαννίδη με θέμα:”Ο υπαρξιακός Νίκος Καζαντζάκης” . Χώρος το φουαγιέ του Δημοτικού Μεγάρου Στροβόλου

19 Οκτωβρίου 2007 (ημέρα Παρασκευή) στις 7μμ.
Παρουσίαση του βιβλίου του κ Φώτη Λυσιώτη:” Η Αλεξάνδρεια του μικρου Αλέξανδρου” σε συνεργασία με τα Βιβλιοπωλεία ΠΑΡΓΑ με ομιλητή τον κ. Δώρο Θεοδούλου,φιλόλογο.Χώρος το φουαγιέ του Δημοτικού Μεγάρου Στροβόλου

19 Νοεμβρίου στις 7μμ (ημέρα Δευτέρα)
Εκδήλωση για να τιμηθούν τα 70χρονα του Βασίλη Μιχαηλίδη και τα 50χρονα του Δημήτρη Λιπέρτη , σε συνεργασία με την Βιβλιογραφική Εταιρεία Κύπρου. Χώρος το φουαγιέ του Δημοτικού Μεγάρου Στροβόλου.Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν αργότερα.

Αρχές Νοεμβρίου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου αρχίζει την έναρξη των Λογοτεχνικών Πρωϊνών στο χώρο της Δ.Β. με τη συμμετοχή μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία Στροβόλου σε συνεργασία με τους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας-μέλη του ΚΣΠΝΒ

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΣΠΝΒ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


1. Συνδιοργανωτές :Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Παιδαγωγικό Ινστοτούτο, Κύπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης

2. Θέμα : Η αξιοποίηση της Βιβλιοθήκης για την προώθηση του παιδικού – νεανικού βιβλίου ή Βιβλιοθήκη και παιδική φιλαναγνωσία...

3. Ημερομηνία: 18-21 Οκτωβρίου

4. Τόπος : Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

5. Εισηγητές: Έχουν προσκληθεί και αποδεχθεί την πρόσκληση :
-Lilia Ratheva-Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του Κέντρου για την Παιδική -Νεανική Λογοτεχνία της Νοτιανατολικής Ευρώπης
-Karin Haller-Δ/ντρια του Ινστιτούτου Παιδικής Λογοτεχνίας της Βιέννης
-Piotr Jankowski-Διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βαρσοβίας
-Shpresa Vreto-Πρόεδρος του Αλβανικού Τμήματος της ΙΒΒΥ και Δ/ντρια της Κρατικής Βιβλιοθήκης στα Τύραννα.
-Λήδα Βαρβαρούση, Εικονογράφος-Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας
Θα υπάρχει επίσης και Κύπριος εισηγητής, πανεπιστημιακός ή άλλος.

6. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Πέμπτη, 18/10/07 : Άφιξη συνέδρων, υποδοχή στο αεροδρόμιο, μεταφορά στο ξενοδοχείο, δείπνο

Παρασκευή, 19/10/07: Ημέρα Εκδηλώσεων - Δραστηριοτήτων
α) 9.00π.μ.-1.00μ.μ. : Εργαστήρι για εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκάριους, επιμελητές σχολείων-βιβλιοθηκάριους, με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή στη Δημοσιογραφική Εστία .
Μπορούν να οργανωθούν ταυτόχρονα δύο εργαστήρια, ως εξής :

• Εργαστήρι για βιβλιοθηκάριους-επιμελητές
Εισηγητές : Piotr Jankowski, Shpresa Vreto-Δ/ντές Βιβλιοθήκης και Κύπριος εισηγητής, με θέμα τη λειτουργία και την αξιοποίηση των βιβλιοθηκών για τα παιδιά.
• Εργαστήρι για εκπαιδευτικούς
Εισηγητές : Λήδα Βαρβαρούση, εικονογράφος-συγγραφέας
Karin Haller, Δ/ντρια του Ινστιτούτου Παιδικής Λογοτεχνίας Βιέννης, με θέμα «Δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη/στη Βιβλιοθήκη με την αξιοποίηση του παιδικού λογοτεχνικού Βιβλίου».
Κύπριος εισηγητής: Παιδικές βιβλοθήκες στην Κύπρο ή άλλο σχετικό θέμα

• Γεύμα, στις 2.00μ.μ.
• Ελεύθερο απόγευμα

Για το Εργαστήρι θα πρέπει να γίνουν δηλώσεις συμμετοχής και να δοθεί τιμητικό δίπλωμα. (Η Αντιπρόεδρος Φλώρα Τιμοθέου αναλαμβάνει να συναντηθεί με τον Αν. Δ/ντή του Π.Ι. για συζήτηση των λεπτομερειών του Εργαστηρίου. Θα επικοινωνήσει επίσης με τον κ.Σάββα Πετρίδη, Γραμματέα Συνδέσμου Βιβλιοθηκαρίων). Θα γίνει σχετική επιστολή στο Π.Ι. και, αν χρειάζεται, στις Δ/νσεις Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

β) Επίσημη εκδήλωση : ώρα 7.30μ.μ.
Τόπος : Αίθουσα Εκδηλώσεων Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου (Φανερωμένης)
Πρόγραμμα :
-Χαιρετισμός εκ μέρους των διοργανωτών (ΚΣΠΝΒ, Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, Συνδέσμου Βιβλιοθηκαρίων)
-Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού/ή Γενικής Διευθύντριας
-Lilia Ratcheva, Το Κέντρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης για την Παιδική Λογοτεχνία (South East European Centre for Children Literature and Media),10-15΄. ( σκοποί, εκδηλώσεις, εκδόσεις, διαγωνισμοί κτλ.).
-Λήδα Βαρβαρούση, Δημιουργικές δραστηριότητες των παιδιών στη Βιβλιοθήκη (10-15΄).
- Κύπριος πανεπιστημιακός για την αξιοποίηση των Βιβλιοθηκών στην Κύπρο και τα προβλήματα που υπάρχουν (10-15΄).
-Πεντάλεπτες παρεμβάσεις από : Piotr Jankowski, Shpresa Vreto, Karin Haller
- Δεξίωση

• Δείπνο με το Δ.Σ. του ΚΣΠΝΒ και εκπροσώπους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου.

Σάββατο, 20/10/07 : Ολοήμερη εκδρομή στην Πάφο
- 8.00 π,μ.Αναχώρηση από Λευκωσία
- Διαδρομή : Λεμεσός, Κολόσσι, Κούριο, Πάφος
- 2.00μ.μ. Γεύμα στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας
- 4.30-5.00μ.μ. : Αναχώρηση από Πάφο για Λευκωσία


Κυριακή, 21/10/07 :Αναχώρηση




7. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

- Προσκλήσεις, προγράμματα, αφίσα, χαρτοφύλακας (ντοσιέ) : Συνεννόηση με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου για την ανάληψη των εξόδων.
- Φιλοτέχνηση αφίσας, προγράμματος, πρόσκλησης και ντοσιέ: Λουίζα Καϊμάκη (έχει ήδη προσεγγιστεί και αποδεχτεί).
- Επικοινωνία με Παιδαγωγικό και Σύνδεσμο Βιβλιοθηκαρίων
- Επιστολή για δηλώσεις συμμετοχής εκπαιδευτικών, επιμελητών, βιβλιοθηκαρίων
- Τεχνικά μέσα για εκδήλωση (power point, computer, video projector etc.)
- Ταχυδρόμηση : ΚΣΠΝΒ
- Προβολή εκδήλωσης : Δημοσιογραφική διάσκεψη, ενημέρωση ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών και έντυπων μέσων. Εξεύρεση χορηγού επικοινωνίας (Φιλελεύθερος, ΡΙΚ, Άστρα). Ετοιμασία σχετικής ανακοίνωσης για τον τύπο, συνεντεύξεις ΡΙΚ, Εντέχνως κτλ.
- Παρουσίαση προγράμματος
- Μετάφραση βιογραφικών σημειωμάτων και περιλήψεων ομιλιών (αν χρειαστεί)
- Δευθέτηση ξενοδοχείου
- Διοργάνωση γευμάτων, δείπνων
- Διοργάνωση εκδρομής (εξεύρεση μικρού λεωφορείου, δηλώσεις συμμετοχής, ξεναγός(;).
- Μεταφραστές για το εργαστήρι και για τη βραδινή εκδήλωση (από αγγλικά στα ελληνικά)
- Περιλήψεις εισηγήσεων ή και ολόκληρες εισηγήσεις για το ντοσιέ (να μας τις στείλους ηλεκτρονικά, μαζί με τα βιογραφικά τους σημειώματα)
- Δώρα για τους ξένους εισηγητές (πλακέτες ή κάτι άλλο αναμνηστικό από Κύπρο, μαζί με κάποιο βιβλίο από ΥΠΠ).
- ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
α) Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
β) Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
γ) Υπουργείο Παιδείας (Γενική Διευθύντρια ή Ελένη Νικήτα)
δ) Επιστολή για χορηγό επικοινωνίας
ε) Σύνδεσμος Βιβλιοθηκαρίων
στ) Σύνδεσμος επιμελητών , ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ (;)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΙΜΕΙΛ) ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
-Επιβεβαίωση αποδοχής
-Ημερομηνίες συνάντησης, πρόγραμμα συνάντησης
-Ημερομηνία και ώρα άφιξης, αναχώρησης, πτήσεις, κόστος εισιτηρίου
- Ακριβής τίτλος εισηγητή (θέση που κατέχει, ιδιότητα κτλ.)
-Τίτλος εισήγησης (θέμα)
-Ηλεκτρονική αποστολή περίληψης ή ολόκληρης της εισήγησης (για το ντοσιέ)
-Μέσα που θα χρειαστούν για την εισήγησή τους (προτζιέκτορ, Η.Υ. κτλ.)
-Διάρκεια εισήγησης (για το σεμινάριο μέχρι και 40΄, για τη βραδινή εκδήλωση 10-15΄ και πεντάλεπτες παρεμβάσεις)
-Βιογραφικό σημείωμα για το ντοσιέ και για την παρουσίαση των ομιλητών

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Το ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α.


Το ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α. (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων) ιδρύθηκε επίσημα το 2003 με έδρα την Αθήνα και στόχο την αξιοποίηση, ανάδειξη, μελέτη και δημοσιοποίηση ενός ήδη υπάρχοντος υλικού που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και καλλιτεχνικών τομέων, θεμάτων και ενδιαφερόντων.

Ιδρυτικά μέλη του είναι γνωστοί κοινωνικοί και επιστημονικοί παράγοντες
της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ παράλληλα έχει εξασφαλισθεί η συνεργασία
γνωστών ερευνητών, επιστημόνων, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών στις ποικίλες
δραστηριότητες του Ιδρύματος.

Το Σ.Ο.Φ.Ι.Α. στεγάζεται στα ιδιόκτητα γραφεία του, σε τετραόροφο κτίριο στην οδό
Φιλελλήνων 20, στην Αθήνα, ενώ δραστηριοποιείται ενεργά και σε άλλες χώρες και κυρίως στη Κύπρο, όπου θα διατηρηθεί ένα μέρος των συλλογών του και ειδικότερα τα βιβλία και χειρόγραφα κυπριολογικού ενδιαφέροντος.

Απώτεροι στόχοι

Μέσα από τις προαναφερθείσες - και άλλες ακόμα - δραστηριότητες, το Σ.Ο.Φ.Ι.Α.
φιλοδοξεί να γίνει σύντομα πόλος έλξης των ερευνητών, αλλά και των καλλιτεχνών,
των φοιτητών και κυρίως του ευρέος κοινού.

Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος, που θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, υπολογιστές, εκθεσιακή μονάδα και χώρους για παραστάσεις, προβολές και άλλες δραστηριότητες.

Σχεδιάζεται μεταξύ των άλλων και η παραγωγή κινουμένων σχεδίων, που θα βασίζονται σε ήρωες ελληνικών παιδικών αναγνωσμάτων και κόμικς και η διανομή τους σε παγκόσμια κλίμακα.

Περισσότερα..

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Ξεκινάμε...

Μετά από αδράνεια πολλών χρόνων οι Βιβλιοθηκονόμοι της Κύπρου αποφάσισαν να οργανωθούν και να ξαναλειτουργήσουν την Ένωση τους.
Ομάδα Πρωτοβουλίας αποτελούμενη από τους: Ανδρέα Κ. Ανδρέου, Σάββα Πετρίδη, Δημήτρη Νικολάου, Μίνα Χαραλάμπους , Χριστίνα Αγαπίου (Αρχική Ομάδα) συνεπικουρούμενη από τους Δέσποινα Λάμπρου, Χρυσάνθη Σταύρου, Λουίζα Πίττα, Λουίζα Μαρία Πελεκάνου και Μαρία Ευθυμίου (Νέα Μέλη) ανέλαβαν:

1. Να εγγράψουν νέα μέλη.
2. Να αναθεωρήσουν το καταστατικό και τους κανόνες λειτουργίας της Ένωσης.
3. Να οδηγήσουν την Ένωση σε καταστατική και εκλογική Γενική Συνέλευση.

*Προτεινόμενο νέο όνομα: Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ)

Cyprus Union of Librarians and Information Scientists (CULIS)

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Καταστατικό ΚΕΒΕΠ


ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ



Άρθρο 1. ΕΠΩΝΥΜΙΑ


Η «Κυπριακή Ένωση Επαγγελματιών Βιβλιοθηκαρίων» (ΚΕΕΒ), που ιδρύθηκε το 1987, μετονομάστηκε σε «Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης» (ΚΕΒΕΠ) σε καταστατική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου του 2008.



Άρθρο 2. ΕΔΡΑ


Έδρα της Ένωσης είναι η Λευκωσία. Η διεύθυνση του γραφείου της Ένωσης θα ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο (εφεξής: ΔΣ).



Άρθρο 3. ΣΚΟΠΟΙ


Η Ένωση θα εργάζεται με κάθε νόμιμο τρόπο για:

i.            Την ανάπτυξη και προαγωγή σε ψηλά επίπεδα της Βιβλιοθηκονομίας, της Αρχειονομίας και της επιστήμης της Πληροφόρησης στην Κύπρο

ii.            Τη διασφάλιση και θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος του Βιβλιοθηκονόμου/Αρχειονόμου

iii.            Την εξύψωση του κύρους του επαγγέλματος του Βιβλιοθηκονόμου/ Αρχειονόμου και την άνοδο του ποιοτικού επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών από τις βιβλιοθήκες

iv.            Την προώθηση των συμφερόντων των μελών του επαγγελματικού κλάδου

v.            Τη διασφάλιση της τήρησης από τα μέλη ως άτομα και ως σύνολο υψηλών επιπέδων επαγγελματικής συμπεριφοράς

vi.            Την προώθηση της συναδελφικής αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των μελών, την ανταλλαγή εμπειριών και την μεσολάβηση για λύση τυχόν διαφορών μεταξύ τους

vii.            Την ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των μελών, καθώς και μεταξύ της Ένωσης και των εργοδοτών και του κοινού γενικότερα

viii.            Την παρακολούθηση και μελέτη της νομοθεσίας που σχετίζεται με τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία και την προσπάθεια για την προώθηση νέων κατάλληλων νομοθετικών μέτρων

ix.            Την παρακολούθηση και τον συντονισμό του συνόλου των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με το βιβλίο ή άλλες πληροφοριακές πηγές και τη γνωμοδότηση σε θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό, την οργάνωση και λειτουργία των κυπριακών βιβλιοθηκών.

Άρθρο 4. ΡΗΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ


Η πραγμάτωση και προώθηση των σκοπών και όλες γενικά οι δραστηριότητες της Ένωσης θα επιδιώκονται μακριά από κάθε κομματική ανάμιξη ή σκοπιμότητα, άμεση ή έμμεση.



Άρθρο 5. ΜΕΛΗ – ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΛΩΝ – ΟΡΟΙ ΕΙΣΟΔΟΥ - ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ




(Α) ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΛΩΝ


Τα μέλη της Ένωσης διακρίνονται σε Τακτικά, Δόκιμα, Επίτιμα, Αντεπιστέλλοντα, Συνεργαζόμενα, Φίλοι της Ένωσης.

i.            Τακτικά μέλη μπορούν να εγγράφονται, μετά από αίτηση τους, (α) πτυχιούχοι αναγνωρισμένων σχολών στους τομείς Βιβλιοθηκονομίας ή Αρχειονομίας ή Επιστήμης της Πληροφόρησης, ή Τεκμηρίωσης (β) άτομα τα οποία για τουλάχιστον 5 χρόνια κατέχουν οργανική θέση σε Βιβλιοθήκες και απασχολούνται πλήρως με καθήκοντα Βιβλιοθηκονόμου ή Αρχειονόμου ή Λειτουργού Πληροφόρησης. Τα Τακτικά μέλη έχουν πλήρη δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

ii.            Δόκιμα μέλη μπορούν να εγγράφονται σπουδαστές/φοιτητές των Σχολών Βιβλιοθηκονομίας ή Αρχειονομίας ή Επιστήμης της Πληροφόρησης. Τα Δόκιμα μέλη δεν έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά δικαιούνται να παρίστανται στις Γενικές Συνελεύσεις και δικαιούνται επίσης να συμμετέχουν σε επιτροπές εργασίας, εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα. Τα Δόκιμα μέλη μπορούν να γίνουν Τακτικά αφού αποφοιτήσουν και υποβάλουν σχετική αίτηση στο ΔΣ της Ένωσης.

iii.            Επίτιμα μέλη μπορούν να γίνουν, με απόφαση του ΔΣ, προσωπικότητες που έχουν προσφέρει υπηρεσίες για την επίτευξη των σκοπών της Ένωσης. Τα Επίτιμα μέλη μπορούν να παρίστανται στις Γενικές Συνελεύσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου.

iv.            Αντεπιστέλλοντα μέλη ανακηρύσσονται με απόφαση του ΔΣ βιβλιοθηκονόμοι, αρχειονόμοι και άλλοι επαγγελματίες της πληροφόρησης που διαμένουν στο εξωτερικό αλλά με το έργο τους συνέβαλαν ή και συμβάλλουν έμπρακτα στην πραγμάτωση και ευόδωση των σκοπών της Ένωσης. Τα Αντεπιστέλλοντα μέλη μπορούν να παρίστανται στις Γενικές Συνελεύσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου.

v.            Συνεργαζόμενα μέλη μπορούν να εγγράφονται ιδρύματα όπως Βιβλιοθήκες, Αρχεία, Κέντρα Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης, Εταιρείες, Νομικά Πρόσωπα και άλλες οργανώσεις, οι οποίες διατηρούν ή ενδιαφέρονται για Βιβλιοθήκες, Αρχεία και Κέντρα Πληροφόρησης, με αντιπροσώπευση που δεν ξεπερνά το ένα μέλος. Τα Συνεργαζόμενα μέλη μπορούν να παρίστανται στις Γενικές Συνελεύσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου.

vi.            Φίλοι της Ένωσης μπορούν να εγγράφονται άτομα τα οποία δείχνουν ενδιαφέρον για τις βιβλιοθήκες και την πληροφόρηση και όσοι συνεργάζονται με την Ένωση για την προώθηση των σκοπών της. Οι Φίλοι της Ένωσης μπορούν να παρίστανται στις Γενικές Συνελεύσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου.

(Β) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ - ΑΙΤΗΣΗ


i.            Όλοι γίνονται μέλη της Ένωσης με τις παραπάνω ιδιότητες, μετά από θετική Απόφαση του ΔΣ.

ii.            Εγγραφή Μέλους γίνεται με γραπτή αίτηση στο ΔΣ από μέρους του ενδιαφερομένου, συνοδευόμενη με τα δικαιολογητικά με βάση τα οποία ο αιτητής διεκδικεί την ιδιότητα του Μέλους της Ένωσης.

iii.            Το ΔΣ έχει την δυνατότητα να εγκρίνει ή να απορρίπτει την αίτηση εγγραφής Μέλους. Όταν εγκριθεί η αίτηση από το ΔΣ, ο αιτητής γίνεται Μέλος αφού πληρώσει το δικαίωμα εγγραφής και τη συνδρομή ενός έτους όπως αυτά καθορίζονται στο παρόν Καταστατικό.

(Γ) ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ


i.            Το ΔΣ δύναται να διαγράψει μόνιμα ή προσωρινά οποιοδήποτε μέλος με αιτιολογημένη Απόφαση του και μετά από επίσημη ακρόαση του μέλους ενώπιον του ΔΣ, εάν:

·         Το Μέλος συνεχίζει αδικαιολόγητα να καθυστερεί συνδρομές δύο ετών και άνω και μετά από γραπτή ειδοποίηση προς το Μέλος για να πληρώσει.

·         Το Μέλος έχει τελεσίδικα καταδικασθεί για αδίκημα ατιμωτικής φύσης ή ηθικής αισχρότητας.

·         Το Μέλος συστηματικά και αδικαιολόγητα παραβαίνει τις πρόνοιες του παρόντος Καταστατικού ή τις Αποφάσεις της Ένωσης ή του ΔΣ που είναι δεσμευτικές για το Μέλος.

·         Το Μέλος παύσει να πληροί τις προϋποθέσεις για εγγραφή ως Μέλος που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.

·         Το Μέλος με όλη του τη συμπεριφορά, τις πράξεις ή παραλείψεις του, επιφέρει ή προκαλεί εξευτελισμό ή μείωση της αξιοπιστίας ή του κύρους της Ένωσης ή άλλη βλάβη στα συμφέροντα της Ένωσης.



ii.            Διαγραφή Μέλους είναι έγκυρη με έγκριση της πλειοψηφίας (50%+1) του συνόλου των Μελών του ΔΣ.

iii.            Μέλος το οποίο διαγράφηκε από την Ένωση δύναται να επανεγγραφεί στην Ένωση κατόπιν υποβολής εκ νέου αίτησης συνοδευόμενης με τα δικαιολογητικά με βάση τα οποία διεκδικεί την ιδιότητα του Μέλους της Ένωσης.

iv.            Το ΔΣ δύναται να επανεγκρίνει ή να απορρίπτει την αίτηση εγγραφής του ατόμου που αιτείται εκ νέου.

v.            Αν το ΔΣ εγκρίνει την αίτηση , ο αιτητής θα πρέπει να πληρώσει εκ νέου το δικαίωμα εγγραφής και τη συνδρομή ενός έτους όπως αυτά καθορίζονται στο παρόν Καταστατικό.

(Δ) ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ


i.            Όλα τα Μέλη με τις παραπάνω ιδιότητες έχουν τα ακόλουθα δικαιώματα και προνόμια:

·         Να παίρνουν οποιεσδήποτε εκδόσεις της Ένωσης με την ειδική έκπτωση που θα κρίνει το ΔΣ ανάλογα με την περίπτωση.

·         Να παραιτηθούν οικειοθελώς από Μέλη, αφού αποστείλουν προς το ΔΣ επιστολή με τους λόγους αποχώρησής τους.

·         Οποιαδήποτε άλλα πλεονεκτήματα και υπηρεσίες δυνατόν να προσφέρονται από την Ένωση.

·         Να ενημερώνονται από το ΔΣ για τις Αποφάσεις του, την οικονομική κατάσταση της Ένωσης και γενικά για κάθε θέμα που αφορά την Ένωση.

·         Να συμμετέχουν ενεργά στην προώθηση και εκπλήρωση των σκοπών της Ένωσης, όπως καθορίζονται στο άρθρο 3 του παρόντος Καταστατικού.



ii.            Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις Γενικές Συνελεύσεις το έχουν μόνο τα Τακτικά Μέλη.

iii.            Κανένα Τακτικό Μέλος δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ή να ψηφισθεί σε οποιαδήποτε Γενική Συνέλευση, αν δεν έχει μέχρι ή κατά την ημέρα εκείνη καταβάλει όλες τις συνδρομές που τυχόν οφείλονται από το Μέλος αυτό στην Ένωση. Τακτικό Μέλος που δεν έχει τακτοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις στην Ένωση δεν δικαιούται ούτε και να λαμβάνει μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις.

iv.            Κάθε Τακτικό Μέλος που θέλει να υποβάλει υποψηφιότητα οφείλει να καταθέσει την υποψηφιότητά του γραπτώς στο ΔΣ μέχρι και την ημέρα των εκλογών.

v.            Τα Τακτικά Μέλη δεν δικαιούνται να διορίζουν αντιπροσώπους για να ψηφίζουν εκ μέρους τους σε οποιαδήποτε Συνέλευση.

vi.            Η ιδιότητα του Μέλους οποιασδήποτε ιδιότητας από τις παραπάνω δεν μεταβιβάζεται ούτε κληρονομείται.

Άρθρο 6. ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Τα Διοικητικά Όργανα της Ένωσης είναι οι Γενικές Συνελεύσεις και το ΔΣ.



Άρθρο 7. ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ


i.            Οι Γενικές Συνελεύσεις είναι το ανώτατο σώμα της Ένωσης και διαχωρίζονται σε Τακτικές, Εκλογικές, Καταστατικές και Έκτακτες.

ii.            Οι Γενικές Συνελεύσεις μπορούν να λάβουν Αποφάσεις για τις εκλογές του ΔΣ (Eκλογικές), για τροποποίηση του παρόντος Καταστατικού (Kαταστατικές), για την διάλυση της Ένωσης, καθώς και για τη λήψη ή υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών ή πολιτικής προς υλοποίηση από το ΔΣ.

iii.            Γενική Συνέλευση συγκαλείται ετησίως ως Τακτική Γενική Συνέλευση για απολογισμό πεπραγμένων και ταμιακή έκθεση.

iv.            Τακτική Γενική και Εκλογική Συνέλευση συγκαλείται κάθε δύο χρόνια για εκλογή νέου ΔΣ.

v.            Έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλείται μετά από Απόφαση του ΔΣ.

vi.            Έκτακτη Γενική Συνέλευση δύναται επίσης να συγκληθεί κατόπιν αίτησης προς το ΔΣ από τα 2/3 τουλάχιστον των Μελών της Ένωσης και με την οποία αίτηση τα Μέλη θα αναφέρουν στο ΔΣ τα θέματα που θα συζητηθούν (ημερήσια διάταξη). Το ΔΣ υποχρεούται να συγκαλέσει την αιτούμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση εντός 75 ημερών από την ημερομηνία λήψης της γραπτής αίτησης των Μελών. Αν το ΔΣ δεν το πράξει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, τα αιτούντα Μέλη μπορούν να ζητήσουν από τον Έφορο Σωματείων να τους εξουσιοδοτήσει να συγκαλέσουν τη Συνέλευση αυτοδικαίως.

vii.            Η ειδοποίηση για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης αποστέλλεται στο κάθε Μέλος ξεχωριστά, στην τελευταία γνωστή διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική) του Μέλους, τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης. Η ειδοποίηση θα πρέπει να φέρει τον τόπο και χρόνο σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης, το είδος της και τα θέματα που θα συζητηθούν (ημερήσια διάταξη).

viii.            Στην περίπτωση που εγερθεί θέμα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης το οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη, δεν θα λαμβάνεται καμία Απόφαση για αυτό από την Γενική Συνέλευση.

ix.            Στην περίπτωση Γενικής Συνέλευσης για αλλαγή ή τροποποίηση του Καταστατικού της Ένωσης (Καταστατική), η ειδοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από τα πιο πάνω και το κείμενο ή τα κείμενα των αλλαγών ή τροποποιήσεων που προτείνονται.

x.            Των Γενικών Συνελεύσεων δύναται να προεδρεύει οιοδήποτε Μέλος της Γενικής Συνέλευσης ή του ΔΣ μετά από έγκριση των παρόντων Μελών της Γενικής Συνέλευσης (με απλή πλειοψηφία). Στις Εκλογικές Γενικές Συνελεύσεις προεδρεύει πάντα εφορευτική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τρία (3) παρευρισκόμενα Μέλη που δεν είναι υποψήφια.

xi.            Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει με απλή πλειοψηφία (50%+1) εκτός από την Καταστατική Συνέλευση που απαιτεί πλειοψηφία των ¾ των Μελών με δικαίωμα ψήφου που είναι παρόντα.  

xii.            Ο Προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης κηρύσσει έναρξη και λήξη της συνεδρίας, θέτει τα θέματα για συζήτηση και ψηφοφορία, δίδει και αφαιρεί λόγο, αποφασίζει πάνω σε θέματα διαδικασίας και γενικά κατευθύνει τη διαδικασία στην Συνέλευση.

xiii.            Στην περίπτωση ισοψηφίας ο Προεδρεύων της Συνέλευσης έχει δεύτερη ή νικώσα ψήφο.

xiv.            Απαρτία στη Γενική Συνέλευση αποτελούν το ½ των Μελών. Αν στην καθορισμένη ώρα έναρξης της Συνέλευσης δεν υπάρχει απαρτία, η έναρξη θα καθυστερείται για μισή ώρα, οπότε όσα Μέλη είναι παρόντα θα θεωρούνται απαρτία.

xv.            Τα Μέλη δύνανται να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση μέσω τηλεδιάσκεψης στην περίπτωση που η φυσική τους παρουσία είναι ανέφικτη και νοουμένου ότι υπάρχει η τέτοια τεχνολογική δυνατότητα για να πραγματοποιηθεί τέτοια συμμετοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα Μέλη θα ψηφίζουν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης είτε προφορικά είτε με γραπτό κείμενο, παραθέτοντας τη θετική ή αρνητική τους ψήφο. Σε περίπτωση που Μέλος επιθυμεί τη συμμετοχή σε Συνέλευση μέσω τηλεδιάσκεψης, οφείλει να ενημερώσει γραπτώς το ΔΣ της Ένωσης μέχρι τουλάχιστον 2 εργάσιμες μέρες πριν την ημερομηνία της Συνέλευσης.

xvi.            Η ψηφοφορία διεξάγεται με ανάταση χεριών ή κατά την κρίση του Προεδρεύοντα της Συνέλευσης με μυστική γραπτή ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας διαπιστώνεται και ανακοινώνεται από τον Προεδρεύοντα της Συνέλευσης βοηθούμενο από δύο καταμετρητές. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καταγράφεται στα πρακτικά της Συνέλευσης και υπογράφεται από τον Προεδρεύοντα και τους δύο καταμετρητές. Το αποτέλεσμα είναι τελεσίδικο και δεσμευτικό για τα Μέλη.

xvii.            Στην περίπτωση της ψηφοφορίας για εκλογή μελών του ΔΣ ή για ψήφισμα μομφής κατά του ΔΣ ή οποιουδήποτε μέλους του ΔΣ ή οποιουδήποτε Μέλους της Ένωσης ή για διάλυση της Ένωσης, η ψηφοφορία αυτή θα διεξάγεται μυστικά.



Άρθρο 8. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


i.            Η θητεία του ΔΣ καθορίζεται σε δύο χρόνια, οπότε γίνονται εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ. Κανένα μέλος του ΔΣ δεν δύναται να κατέχει την ίδια οργανική θέση πέραν των 2 συνεχόμενων θητειών.

ii.            Το ΔΣ είναι επταμελές. Εκλέγεται με απλή πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση και αποτελείται από τον/την Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Οργανωτικό Γραμματέα, Ταμία, Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων, και δύο Μέλη (Συμβούλους). Ο αριθμός των μελών του ΔΣ μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί με εκάστοτε απόφαση των 3/4 των παρόντων σε Ετήσια Γενική Συνέλευση.

iii.            Στην πρώτη του Συνεδρία εντός τριών ημερών από την εκλογή του, το ΔΣ καταρτίζεται σε σώμα με την εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου, Οργανωτικού Γραμματέα, Ταμία και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων.

iv.            Κανένα μέλος του ΔΣ δεν δύναται να έχει ταυτόχρονα δύο αξιώματα εντός του ΔΣ της Ένωσης.

v.            Όταν το ΔΣ συγκροτηθεί σε σώμα γίνεται η παράδοση του αρχείου και του ταμείου της Ένωσης εκ μέρους του απερχόμενου ΔΣ στο νέο ΔΣ.

vi.            Το ΔΣ βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντες πάνω από το ½ των μελών του ΔΣ, περιλαμβανομένου και του Προέδρου. Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος κωλύεται, τότε απαιτείται η παρουσία του Αντιπροέδρου ή του Οργανωτικού Γραμματέα.

vii.            Οι Αποφάσεις του ΔΣ λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία (50% +1). Σε περίπτωση ισοψηφίας ο Προεδρεύων έχει τη δεύτερη ή νικώσα ψήφο.

viii.            Το ΔΣ συνεδριάζει τακτικά μία φορά τον μήνα και έκτακτα όταν κρίνει αναγκαίο ο Πρόεδρος ή το ζητήσουν τέσσερα τουλάχιστο μέλη του ΔΣ, οπότε ο Πρόεδρος έχει υποχρέωση να καλέσει συνεδρίαση του ΔΣ σε 7 το πολύ μέρες με πρόσκληση που να καθορίζει τα θέματα προς συζήτηση.

ix.            Το ΔΣ διαχειρίζεται την περιουσία της Ένωσης, ενοικιάζει χώρο/ους, διορίζει και παύει όσους έμμισθους υπαλλήλους κρίνει απαραίτητο για την κανονική λειτουργία και δράση της Ένωσης και κανονίζει την αμοιβή αυτών, και γενικά εγκρίνει κάθε δαπάνη.

x.            Το ΔΣ είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης όπως καθορίζονται στο παρόν καταστατικό. Μπορεί όμως ν’ ασχοληθεί αυτόβουλα και με οποιαδήποτε άλλα θέματα, μέσα στο πλαίσιο των προνοιών του παρόντος Καταστατικού.

xi.            Το ΔΣ δύναται να αναθέσει εξουσίες σε Ειδικές Επιτροπές της Ένωσης, με σκοπό αυτές να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν προγράμματα και δραστηριότητες μέσα σε καθοριζόμενα πλαίσια ευθύνης και πάντοτε σύμφωνα με την πολιτική την οποία χαράσσει το ΔΣ.

xii.            Το ΔΣ αποφασίζει για όλα τα θέματα της Ένωσης και οι αποφάσεις του δεσμεύουν την Ένωση, τους αξιωματούχους της και οποιαδήποτε άλλα σώματα έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με τις πρόνοιες του παρόντος Καταστατικού.

xiii.            Όλα τα μέλη του ΔΣ υπηρετούν μέχρι την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης, κατά την οποία εκλέγονται οι αντικαταστάτες τους.
Τα μέλη του ΔΣ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ένωση χωρίς μισθό ή άλλη πληρωμή.

xiv.            Μέλος του ΔΣ που αδικαιολόγητα απουσιάζει περισσότερες από δύο συνεχείς συνεδρίες του ΔΣ θεωρείται αυτόματα ότι έχει παραιτηθεί.

xv.            Μέλος του ΔΣ που προβαίνει σε ένα από τα αδικήματα που αναφέρονται στο άρθρο 5 του παρόντος Καταστατικού δύναται να παυθεί με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ.

xvi.            Σε περίπτωση κένωσης μίας ή περισσοτέρων θέσεων του ΔΣ και νοουμένου ότι τα μέλη του που παραμένουν είναι τουλάχιστον τέσσερα, τα παραμένοντα μέλη προχωρούν σε συμπλήρωση των κενών θέσεων από τον κατάλογο των επιλαχόντων για να συμπληρώσουν τη θητεία των απελθόντων μελών, οπότε το νέο ΔΣ ξανακαταρτίζεται σε σώμα. Στον κατάλογο επιλαχόντων περιλαμβάνονται όλοι οι μη εκλεγέντες υποψήφιοι κατά σειρά ψήφων που είχαν λάβει στις εκλογές. Κατά τη λήξη των εκλογών οι μη εκλεγέντες θα ανακηρύσσονται ως επιλαχόντες για να γνωρίζουν και οι ίδιοι την ιδιότητά τους αυτή.

xvii.            Σε περίπτωση που τα μέλη του ΔΣ μειωθούν κάτω από τέσσερα, τα παραμένοντα μέλη ή μέλος συγκαλούν αμέσως Έκτακτη Εκλογική Συνέλευση για εκλογή και συμπλήρωση κενών θέσεων.

xviii.            Σε περίπτωση αποχώρησης ολόκληρου του ΔΣ, τούτο υποχρεούται, πριν την αποχώρησή του, να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική και Εκλογική Συνέλευση, για απολογισμό πεπραγμένων, ταμιακή έκθεση και εκλογή νέου ΔΣ. Αν μια τέτοια Έκτακτη Γενική και Εκλογική Συνέλευση συγκληθεί μέσα σ’ έξι μήνες πριν από την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση, τότε η Τακτική Γενική Συνέλευση δεν συγκαλείται και η θητεία του νέου ΔΣ παρατείνεται μέχρι την μεθεπόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση. Σε αντίθετη περίπτωση η θητεία του νέου ΔΣ διαρκεί μόνο μέχρι την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση.

xix.            Σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή παύσης μέλους από το ΔΣ, τη θέση του καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών. Σε περίπτωση που το μέλος του ΔΣ είναι αξιωματούχος του ΔΣ, τότε η θέση αναπληρούται με εκλογές ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ.

xx.            Αξιωματούχο μέλος του ΔΣ αν εκπέσει του αξιώματός του για παράβαση των διατάξεων του παρόντος Καταστατικού ή για αμέλεια στην εκπλήρωση των καθηκόντων του, μπορεί με απόφαση του ΔΣ να αντικατασταθεί από άλλο μέλος του ΔΣ.

xxi.            Θέση του ΔΣ θεωρείται κενή αν υπάρξει: α) προειδοποίηση για παραίτηση που δίνεται στον Γραμματέα, β) απόφαση για παύση από τη Γενική Συνέλευση με πλειοψηφία 3/4 των παρόντων μελών με δικαίωμα ψήφου, γ) θάνατος.

xxii.            Σε περίπτωση έγκρισης ψηφίσματος μομφής από τη Γενική Συνέλευση εναντίον του ΔΣ ή οποιουδήποτε μέλους ή μελών του, το ΔΣ ή το μέλος ή μέλη θεωρούνται αυτόματα ότι παραιτήθηκαν, οπότε εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν οι ανωτέρω πρόνοιες, με την επιπρόσθετη πρόνοια ότι είναι δυνατόν, αν ρητά αναφέρεται στα θέματα προς συζήτηση (ημερήσια διάταξη), να γίνει η εκλογή νέου ΔΣ ή νέων μελών του, στην ίδια Έκτακτη Γενική Συνέλευση που εγκρίνει το ψήφισμα μομφής.

xxiii.            Μέλος του ΔΣ θα εξαιρείται από συζήτηση ή ψηφοφορία, εάν η απόφαση που θα ληφθεί αφορά τη διενέργεια δικαιοπραξίας ή την έγερση ή την κατάργηση δίκης μεταξύ της Ένωσης και του μέλους αυτού ή του/της συζύγου του μέλους αυτού ή συγγενή αυτού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού ή αφορά τη διενέργεια δικαιοπραξίας μεταξύ της Ένωσης και εταιρείας, προσωπικής ή κεφαλαιουχικής, στην οποία ή στη διοίκηση της οποίας συμμετέχει το μέλος αυτό ή σύζυγος ή συγγενής αυτού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού.

xxiv.            Το ΔΣ της Ένωσης τηρεί πλήρως ενημερωμένο μητρώο των μελών του, το οποίο θα επικαιροποιεί τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και θα είναι διαθέσιμο προς επιθεώρηση από τον Έφορο και προς οποιονδήποτε τρίτο έχει έννομο συμφέρον.

xxv.            Εντός της πρώτης τριμηνίας κάθε έτους, το ΔΣ ή ο Γραμματέας της Ένωσης γνωστοποιούν γραπτώς στον Έφορο Σωματείων αριθμητικά, τυχόν διαγραφές ή αποχωρήσεις μελών και εγγραφές νέων μελών οι οποίες έγιναν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, σε περίπτωση που επήλθαν αλλαγές, τα εν ενεργεία μέλη της Διοίκησης της Ένωσης με τα αντίστοιχα αξιώματά τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους και κατά πόσο κατά το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκε ο ελάχιστος αριθμός ετήσιων γενικών συνελεύσεων που ορίζει το Καταστατικό. Σε περίπτωση αλλαγής της διεύθυνσης του υποστατικού ή των στοιχείων επικοινωνίας της Ένωσης, το ΔΣ ή ο Γραμματέας γνωστοποιούν τη νέα διεύθυνση και τα νέα στοιχεία επικοινωνίας στον Έφορο αμέσως μόλις επέλθει η αλλαγή.

xxvi.            Το ΔΣ τηρεί λογιστικά βιβλία στα οποία καταχωρίζονται όλες οι πράξεις των δοσοληψιών της Ένωσης ανάλογα με την περίπτωση και καταρτίζει στο τέλος κάθε έτους λογαριασμό για το ακαθάριστο εισόδημα της Ένωσης κατά τη διάρκεια του έτους, λογαριασμό για το πιστωτικό υπόλοιπο κατά την έναρξη του έτους και όλων των χρημάτων που έχουν εισπραχθεί για λογαριασμό της Ένωσης κατά τη διάρκεια του έτους και λογαριασμό όλων των χρηματικών ποσών που οφείλονται από την Ένωση ή που οφείλονται προς την Ένωση και των πληρωμών που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους.

xxvii.            Στην πρώτη του Συνεδρία το ΔΣ της Ένωσης διορίζει ανεξάρτητο εγκεκριμένο ελεγκτή ή λογιστή ή και άλλο αρμόδιο άτομο, το οποίο θα ελέγχει τους λογαριασμούς της Ένωσης και θα παρουσιάζει στο ΔΣ ελεγμένους λογαριασμούς της, που θα αποστέλλονται ετησίως, μετά από την έγκρισή τους από το ΔΣ, στον Έφορο. Εγκεκριμένος ελεγκτής διορίζεται από το ΔΣ σε περίπτωση που τα ετήσια έσοδα υπερβαίνουν το ποσό των €40.000. Στην περίπτωση που τα ετήσια έσοδα δεν υπερβαίνουν το ποσό των €40.000 το ΔΣ διορίζει λογιστή ή άλλο αρμόδιο άτομο για να διενεργεί τον έλεγχο. 

Άρθρο 9. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


i.            Ο Πρόεδρος του ΔΣ εκπροσωπεί την Ένωση σ’ όλες τις εκδηλώσεις. Συγκαλεί τις συνεδριάσεις του ΔΣ, καθορίζει τα θέματα για συζήτηση και γενικά κατευθύνει την όλη διαδικασία στις συνεδριάσεις. Ο Πρόεδρος υπογράφει τα πρακτικά, τα εντάλματα πληρωμών καθώς και κάθε έγγραφο της Ένωσης.

ii.            Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ αναπληροί τον Πρόεδρο σ’ όλα του τα καθήκοντα με τις ίδιες εξουσίες και τα ίδια δικαιώματα σε περίπτωση που ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται.

iii.            Ο Οργανωτικός Γραμματέας τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ, των Γενικών Συνελεύσεων, καθώς και το Μητρώο Μελών, διεξάγει την αλληλογραφία της Ένωσης και γενικά διεκπεραιώνει την όλη γραφική εργασία της Ένωσης. Συνυπογράφει μετά του Προέδρου τα πρακτικά του ΔΣ, καθώς και κάθε έγγραφο της Ένωσης. Έχει επίσης στη φύλαξή του τη Σφραγίδα της Ένωσης. Όταν ο Γραμματέας απουσιάζει ή κωλύεται τότε τον αντικαθιστά μέλος του ΔΣ, το οποίο ορίζεται από το ΔΣ.

iv.            Ο Ταμίας εισπράττει τις συνδρομές των μελών καθώς και των εκτάκτων εισφορών ή οποιαδήποτε καταβολή τους και εκδίδει σχετική απόδειξη από διπλότυπο της Ένωσης που φέρει την υπογραφή του, και όπου χρειάζεται, κατά την κρίση του ΔΣ, τη σφραγίδα της Ένωσης. Ενεργεί πληρωμές με εντάλματα που φέρουν την υπογραφή του Προέδρου, τηρεί όλα τα αναγκαία λογιστικά βιβλία. Κρατεί στα χέρια του ποσό μέχρι €200, τα δε υπόλοιπα χρήματα μετά την εκκαθάριση των εξόδων κάθε μήνα, όπως και όλη τη χρηματική περιουσία γενικά της Ένωσης, τα καταθέτει σε τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα της Ένωσης. Η ανάληψη των χρημάτων αυτών γίνεται με απόφαση του ΔΣ. Ο Ταμίας έχει υποχρέωση να υποβάλλει στο ΔΣ, εφόσον του ζητηθεί, λεπτομερή κατάσταση της χρηματικής κατάστασης του Ταμείου της Ένωσης και είναι υπεύθυνος για κάθε απώλεια χρημάτων ή ανωμαλία στη διαχείριση, είτε αυτή προέρχεται από τον ίδιο ή από τρίτο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του ή της εκλογής του. Σε περίπτωση που ο Ταμίας κωλύεται τον αναπληρώνει άλλο μέλος του ΔΣ που ορίζει το ΔΣ.

v.            Ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων αναλαμβάνει να καθιερώνει και να διατηρεί σχέσεις με ομόλογες Ενώσεις, Ομοσπονδίες, ή άλλες παρεμφερείς με την Ένωση οργανώσεις του εξωτερικού. Παρευρίσκεται σε συνέδρια ή άλλες εκδηλώσεις στο εξωτερικό, μαζί με τον Πρόεδρο, ή μόνος του, κατά την κρίση του ΔΣ.

Άρθρο 10. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ Ή ΛΟΓΙΣΤΩΝ


Τα καθήκοντα των Ελεγκτών/Λογιστών είναι:

·         Να εξετάζουν τα έγγραφα της Ένωσης και να ετοιμάζουν Ετήσια Έκθεση για την οικονομική διαχείριση της Ένωσης. Η έκθεση αυτή να ετοιμάζεται τουλάχιστον 10 μέρες πριν από κάθε Τακτική Γενική Συνέλευση και να κοινοποιείται στα μέλη τουλάχιστον 10 μέρες πριν από την Γενική Συνέλευση.

·         Να εκτελούν ετήσιο έλεγχο της ταμιακής ρευστότητας και του αποθεματικού της Ένωσης.

·         Να γνωστοποιούν στα μέλη της Ένωσης κάθε πράξη ή και παράλειψη του ΔΣ που είναι αντίθετη με τις πρόνοιες του παρόντος Καταστατικού.

Άρθρο 11. ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ


i.            Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του ΔΣ διεξάγονται σε Τακτική Γενική Εκλογική Συνέλευση των μελών σύμφωνα με τις πρόνοιες του παρόντος Καταστατικού.

ii.            Τα μέλη του ΔΣ εκλέγονται κάθε δύο χρόνια στην Τακτική Εκλογική Συνέλευση σε μυστική ψηφοφορία από τα παρόντα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου.

iii.            Αν ο αριθμός των υποψηφίων είναι ίσος με τον αριθμό των μελών του ΔΣ, τότε οι υποψήφιοι θεωρούνται εκλελεγμένοι.

iv.            Εκτός από τον Προεδρεύοντα της Τακτικής Γενικής Εκλογικής Συνέλευσης, που εκλέγεται από το σύνολο των παρόντων Τακτικών μελών, εκλέγεται επίσης από τη Συνέλευση και τριμελής Εφορευτική Επιτροπή από μέλη που δεν έχουν υποβάλει υποψηφιότητα για να επιτηρούν τη σωστή διεξαγωγή των εκλογών και την καταμέτρηση και καταγραφή σε πίνακα όλων των ψήφων που θα υπάρξουν.

v.            Σε κάθε παρόντα ψηφοφόρο δίνεται ένα ψηφοδέλτιο που φέρει τη σφραγίδα της Ένωσης, που περιέχει τα ονόματα όλων των υποψηφίων σε αλφαβητική σειρά. Η ψηφοφορία γίνεται με το σημείο +, Χ, ή √ δίπλα από το όνομα του υποψηφίου που θέλει να ψηφίσει έκαστος ψηφοφόρος. Κάθε μέλος πρέπει να ψηφίσει από έναν μέχρι 7 υποψηφίους, διαφορετικά το ψηφοδέλτιο του θα θεωρείται άκυρο. Κάθε ψηφοδέλτιο ρίχνεται στην κάλπη από τον ίδιο τον ψηφοφόρο. Στο τέλος της ψηφοφορίας η Εφορευτική Επιτροπή καταμετρά τις ψήφους και καταγράφει σε πίνακα όλα τα έγκυρα ψηφοδέλτια.

vi.            Ο Προεδρεύων της Συνέλευσης ανακοινώνει τα αποτελέσματα των εκλογών και ανακηρύσσει ως εκλεγέντες τους υποψηφίους που εξασφαλίζουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Σε περίπτωση ισοψηφίας η εκλογή γίνεται με κλήρο. Επίσης ανακηρύσσει τη λίστα επιλαχόντων με τη σειρά ψήφων που έχουν λάβει.

vii.            Η Συνέλευση εκλέγει επίσης δύο πρόσωπα ως οικονομικούς ελεγκτές της Ένωσης.

Άρθρο 12. ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ


i.            Το ύψος του ποσού της ετήσιας συνδρομής καθορίζεται με εκάστοτε απόφαση του ΔΣ. Μέχρι άλλης απόφασης του ΔΣ, το δικαίωμα εγγραφής καθορίζεται σε €15 (Ευρώ) και η συνδρομή, η οποία πρέπει να καταβάλλεται στην αρχή κάθε νέου χρόνου, ορίζεται σε €20 (Ευρώ) για τα άτομα και σε €30 (Ευρώ)  για τα ιδρύματα.

ii.            Η τακτοποίηση  της συνδρομής  των Μελών θα πραγματοποιείται μέχρι την 31/12 του τρέχοντος έτους συνδρομής. Σε περίπτωση που Μέλος δεν τακτοποιήσει μέχρι της πιο πάνω ημερομηνίας τη συνδρομή του για το συγκεκριμένο έτος, θα καλείται γραπτώς να το πράξει εντός προθεσμίας που θα καθορίζεται από το ΔΣ, διαφορετικά θα διαγράφεται σύμφωνα με τις πρόνοιες του παρόντος Καταστατικού.

iii.            Η αναδρομική καταβολή της ετήσιας συνδρομής θα επιτρέπεται, όμως η μη καταβολή της ετήσιας συνδρομής εντός του έτους στο οποίο αυτή αναφέρεται και το οποίο αυτή αφορά, θα στερεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από το Μέλος.

Άρθρο 13. ΠΟΡΟΙ


Οι πόροι του Σωματείου είναι:



i.            Το δικαίωμα εγγραφής μέλους.

ii.            Η ετήσια συνδρομή από κάθε μέλος.

iii.            Τα έσοδα οποιωνδήποτε πολιτιστικών, θεατρικών, κινηματογραφικών, αθλητικών ή άλλων εκδηλώσεων.

iv.            Οι εισπράξεις από την πώληση οποιωνδήποτε εντύπων, πολυμέσων, ή άλλων αντικειμένων κατ’ απόφαση του ΔΣ.

v.            Εισφορές, δωρεές, έρανοι, κληροδοτήματα ή οποιοδήποτε άλλο εισόδημα περιέρχεται με νόμιμο τρόπο στην Ένωση.

Άρθρο 14. ΚΕΦΑΛΑΙΑ


i.            Τα κεφάλαια της Ένωσης μπορούν να χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της Ένωσης με απόφαση του ΔΣ.

ii.            Για διάθεση ποσού πέραν του 60% των υφιστάμενων κεφαλαίων για έναν και μόνο σκοπό, απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της Γενικής Συνέλευσης.

Άρθρο 15. ΣΦΡΑΓΙΔΑ


Η σφραγίδα της Ένωσης είναι κυκλοτερής και φέρει εμφανώς το όνομα «Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων της Πληροφόρησης». Η σφραγίδα είναι υπό την ευθύνη και φύλαξη του Οργανωτικού Γραμματέα και με αυτήν σφραγίζονται όλα τα επίσημα έγγραφα της Ένωσης.



Άρθρο 16. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Η πιστοποίηση εγγράφων της Ένωσης γίνεται με την υπογραφή του Προέδρου και του Οργανωτικού Γραμματέα της ή τους εξουσιοδοτημένους αντικαταστάτες τους και σφραγίζονται με την επίσημη σφραγίδα της Ένωσης.



Άρθρο 17. ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΔΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ


Η Ένωση αντιπροσωπεύεται ενώπιον οποιουδήποτε Δικαστηρίου, Αρχής, Σώματος ή Προσώπου, από τον Πρόεδρο και τον Οργανωτικό Γραμματέα ή από οποιαδήποτε άλλα δυο Μέλη της Ένωσης τα οποία θα εξουσιοδοτηθούν από το ΔΣ.



Άρθρο 18. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ


i.            Όλες οι εισηγήσεις για τροποποίηση του Καταστατικού της Ένωσης πρέπει να προέρχονται από το ΔΣ ή με γραπτή αίτηση προς το ΔΣ υπογεγραμμένη από το ½ των Μελών με δικαίωμα ψήφου.

ii.            Κάθε πρόταση για τροποποίηση θα αποκτά ισχύ από τη στιγμή που εγκρίνεται από την πλειοψηφία των ¾ των Μελών με δικαίωμα ψήφου που είναι παρόντα στην Καταστατική Συνέλευση.

iii.            Όλες οι προτεινόμενες τροποποιήσεις πρέπει να αποστέλλονται στα Μέλη τουλάχιστον 15 μέρες πριν από την Καταστατική Συνέλευση στην οποία θα συζητηθούν.

Άρθρο 19. ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ


Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από το παρόν Καταστατικό ή για την ερμηνεία οποιασδήποτε πρόνοιας του Καταστατικού θα αποφασίζει το ΔΣ.



Άρθρο 20. ΔΙΑΡΚΕΙΑ


Η διάρκεια της Ένωσης μένει απεριόριστη.



Άρθρο 21. ΔΙΑΛΥΣΗ


Η Ένωση διαλύεται :

i.            Αν αποφασίσει προς τούτο η Συνέλευση των Μελών με απόφαση της πλειοψηφίας των ¾ των παρόντων Μελών, νοουμένου ότι στη Συνέλευση θα παρίσταται τουλάχιστον το ½ των εχόντων δικαίωμα ψήφου Μελών.

ii.            Αν τα Μέλη μειωθούν σε λιγότερα από 20. Σε τέτοια περίπτωση, το ΔΣ μέσα σε έναν μήνα από τη διαπίστωση της μείωσης του αριθμού των μελών κάτω των 20 θα γνωστοποιήσει το γεγονός αυτό στον Έφορο, υποδεικνύοντας και την ημερομηνία κατά την οποία αυτό συνέβη.

iii.            Με απόφαση του Δικαστηρίου σύμφωνα με το άρθρο 24 του Νόμου 104(Ι)/2017 ή άλλου Νόμου που θα τροποποιεί αυτόν.

iv.            Το ΔΣ ή και η Επιτροπή που θα διορισθεί για την διάλυση, αφού πρώτα φροντίσουν την τακτοποίηση οποιωνδήποτε χρεών ή οικονομικών υποχρεώσεων της Ένωσης, θα μπορούν κατά την απόλυτη κρίση τους να διανείμουν το υπόλοιπο της περιουσίας της Ένωσης σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα/οργανισμούς στην Κύπρο.

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου