Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Έτος αναγνωσιμότητας από το Δήμο Αγλαντζιάς!!

Ο Δήμος Αγλαντζιάς, πρωτοπορώντας για ακόμα μια φορά, έχει αποφασίσει, μέσα στα πλαίσια της πολιτιστικής του πολιτικής, την ανάπτυξη προγράμματος αύξησης της αναγνωσιμότητας ανάμεσα στους δημότες του.

Όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία του διαβάσματος αφού το διάβασμα είναι αναγκαίο για την καλλιέργεια του πνεύματος, την ανάπτυξη της γνώσης και της κριτικής σκέψης. Επίσης είναι μια αναγκαία προϋπόθεση για πλήρη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα και προσανατολισμό στο σημερινό κόσμο, που βομβαρδίζεται με πληθώρα πληροφοριών μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα.

Ο Δήμος Αγλαντζιάς, αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτή και βλέποντας τα χαμηλά ποσοστά αναγνωσιμότητας των Κυπρίων σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε την ανάπτυξη του συγκεκριμένου προγράμματος. Ο κύριος άξονας των δραστηριοτήτων του για το 2010 θα είναι τα παιδιά ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί βάρος στην προβολή επωνύμων της τοπικής, και όχι μόνο, κοινωνίας που τους αρέσει το διάβασμα με στόχο να γίνουν πρότυπα για τα παιδιά.

Η προσπάθεια του Δήμου Αγλαντζιάς είναι πρωτοπόρα για τα Κυπριακά δεδομένα, αφού για πρώτη φορά επίσημος φορέας αναπτύσσει πρόγραμμα αύξησης της αναγνωσιμότητας με στόχο μάλιστα να το καταστήσει θεσμό.

Στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί περιλαμβάνονται :

  • Αναγνώσεις επωνύμων στα σχολεία
  • Παρουσίαση ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών όπως η EUROPEANA κ.λ.π.
  • Έκθεση βιβλίου
  • Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Εγώ Διαβάζω, Εσύ;» όπου επώνυμοι θα φωτογραφηθούν διαβάζοντας και άλλες εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το εναρκτήριο λάκτισμα στην εκστρατεία αύξησης της αναγνωσιμότητας που πραγματοποιείται από το δήμο Αγλαντζιάς έδωσε η σύζυγος του προέδρου της Δημοκρατίας Έρση Χριστόφια με αναγνώσεις στα παιδιά του Δ’ Δημοτικού Σχολείου Αγλαντζιάς.

Σε ομιλία του στην έναρξη της εκδήλωσης ο δήμαρχος Αγλαντζιάς Αντρέας Πέτρου τόνισε ότι έχοντας υπόψη και κατανοώντας πλήρως το ρόλο που διαδραματίζει το βιβλίο στην καλλιέργεια του πνεύματος, στην ανάπτυξη της γνώσης και της κριτικής σκέψης, εγκαθίδρυσε και λειτούργησε από το Δεκέμβρη του 1986 τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγλαντζιάς. Με την πάροδο των χρόνων η βιβλιοθήκη χρησιμοποιείτο από τους αναγνώστες όλο και περισσότερο και ταυτόχρονα εμπλουτιζόταν ανάλογα, με αποτέλεσμα σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγλαντζιάς ν’ αριθμεί 3.500 μέλη και 20.000 τόμους βιβλίων. «Δεν είναι δε υπερβολή αν πούμε πως κατατάσσεται στις πρώτες, αν όχι η πρώτη, βιβλιοθήκη σε χρήση από τους αναγνώστες» είπε ο δήμαρχος. Πρόσθεσε ότι «έχοντας αυτά κατά νου και σε μια πρωτοποριακή ενέργεια για τα κυπριακά δεδομένα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε εκστρατεία αύξησης της αναγνωσιμότητας και της δημιουργίας πολιτιστικών προτύπων, μέσα από την ανάγνωση στα παιδιά και τους ενήλικες». Η εκστρατεία αυτή, που εντάσσεται στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου, ξεκίνησε επίσημα χθες και θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο και με προοπτική να καταστεί θεσμός.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων τις αναγνώσεις επωνύμων. Πέραν από το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους θα αναγνώσουν στα παιδιά μεταξύ άλλων οι πιο κάτω: Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντρούλα Βασιλείου, ο υπουργός Παιδείας Αντρέας Δημητρίου, οι κύριοι Θέμης Θεμιστοκλέους Γενικός Διευθυντής Ρ.Ι.Κ., Αντρέας Καρτακούλης Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Κ.Ο.Α, Σταύρος Λούρας ηθοποιός, Σταύρος Ζένιος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Τσαλακός δημοσιογράφος, και Μιχάλης Παπαπέτρου πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Από το Δήμο Αγλαντζιάς
Πολιτιστική Υπηρεσία
Τηλ. 22462058, Tηλεομοιότυπο: 22455799
Email: culture@aglantzia.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου