Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Προέχει η Κυπριακή Βιβλιοθήκη κατά παρασάγγας


Της Ρήνας Κατσελλή (από εφημερίδα Φιλελεύθερος 7/10/2008)

Αξιότιμε πρόεδρε Κίκη Λαζαρίδη, Κυρίες, Κύριοι,
Τα πρακτικά της Συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 27/8/2003, που περιέχουν την απόφαση για τη δημιουργία Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου, λένε κατά λέξη, "Εγκρίνει τη δημιουργία 'Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου, το οποίο θα στεγάσει το Κέντρο Μουσικής και την Κρατική Βιβλιοθήκη, στο χώρο που έχει προβλεφθεί στο πολεοδομικό σχέδιο της ευρύτερης περιοχής του ΓΣΠ..." (αρ. Απόφασης 58.444).

Βάσει αυτής της απόφασης η Κυβέρνηση ζήτησε και πήρε τη χορηγία των 80 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια η Κρατική Βιβλιοθήκη απαλείφθηκε από την ιδρυτική πράξη του Ιδρύματος Πολιτισμού Κύπρου και ως διά μαγείας αναφέρεται ότι θα στεγάσει μουσική βιβλιοθήκη (!) ... Δηλαδή ξεγελάστηκε κανονικότατα η Ευρωπαϊκή Ένωση! Το μέγα έγκλημα όμως δεν είναι αυτό. Πολύ σωστά το Υπουργικό το 2003 ζήτησε να στεγαστεί η Κρατική (Κυπριακή) Βιβλιοθήκη, διότι είναι κάτι που επείγει να γίνει εδώ και δεκαετίες, αλλά καμιά κυβέρνηση, εκτός από αυτήν του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν έκανε το τολμηρό βήμα να ψηφίσει ειδικό γενναίο κονδύλι για να τη στεγάσει.
Τώρα το Ίδρυμα Πολιτισμού Κύπρου έχει Συμβούλιο, έχει στέγη και έχει προσλάβει πέντε υπαλλήλους, έχει ιστοσελίδα κ.λπ.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη μας, όμως, που είναι θεσμοθετιμένη από το 1987, και κανονικά αποτελεί την κεντρική μήτρα της μνήμης τους κράτους μας και όχι μόνο, είναι υποβαθμισμένη με τα βιβλία και τα αρχεία της να λειώνουν σε ένα νοικιασμένο υπόγειο στην βιομηχανική περιοχή Στροβόλου, ανίκανη να επιτελέσει και τους δεκάδες άλλους σκοπούς που επιβάλλεται να διεκπεραιώνει. Η σημερινή Κυβέρνηση, μεσω του τωρινού υπουργού Παιδείας προτείνει γελοία μέτρα -κοινώς ππατσιαρίσματα-, χωρίς να αντιλαμβάνεται το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος αυτού του λαού. Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι του Ιδρύματος Πολιτισμού Κύπρου, θέατρα έχουμε για να φέρνουμε από το εξωτερικό όπερες, σχολές χορού και αίθουσες για να δρουν οι άξιοι χορευτές και άλλοι καλλιτέχνες, δόξα σοι ο Θεός, για γήπεδα ξοδέψαμε δισεκατομμύρια σε όλη την Κύπρο, για να σκυλλοβρίζονται και να αλληλοτραυματίζουνται οι ποδοσφαιρόφιλοι, πολύ καλά, διότι εκτονώνουνται και μας αφήνουν ήσυχους.

Όλα αυτά όμως δεν δικαιολογούν να αφήνουνται μοναδικές εφημερίδες του 19ου και 20ού αιώνα και άλλα σημαντικά αρχεία, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, να σαπίζουν ανεπιστρεπτεί και να καταστρέφουνται. Αυτά που χάνουνται, χάνουνται διά παντός, δεν μπορείς να πεις ότι θα τα αντικαταστήσεις σε πέντε δέκα χρόνια. Η μνήμη μας δεν επανέρχεται, ακρωτηριάζεται, χάνει χέρια, πόδια, χωρίς ελπίδα επανόρθωσης. Η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι ένα από τα πιο απαραίτητα ιδρύματα της υπόστασης κάθε κράτους και εμείς -οι αστοιχείωτοι- νομίζουμε ότι είναι απλά μια δανειστική βιβλιοθήκη που θα ικανοποιηθεί με το να στεγαστεί σε ένα μέρος της πρώην βιβλιοθήκης Φανερωμένης! Ή, το πλέον τραγελαφικό, να συγχωνευθεί με την βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου (!)... Είμαστε ασυγχώρητοι! Το Ίδρυμα Πολιτισμού Κύπρου πώς θα εξυψώσει το "επιστημονικό επίπεδο του λαού της Κύπρου", που αναφέρεται στην ιδρυτική του πράξη, όταν αυτό είναι ο κύριος υπεύθυνος για το ότι αυτό το κράτος έχει αλτσχάιμερ όσον αφορά την ιστορική μνήμη και τα αρχεία του; Θα κάνει μόνο φεστιβάλ και παναΰρκα με όπερες; Δεν έχω τίποτε εναντίον των φεστιβάλ, ούτε της μουσικής και του χορού που λατρεύω, αλλά κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε και να βάλουμε προτεραιότητες σε αυτό τον τόπο. Προέχει η Κυπριακή Βιβλιοθήκη κατά παρασάγγας από όλα τα υπόλοιπα. Ελπίζω η επιστολή μου να ληφθεί υπόψη και το Ίδρυμα Πολιτισμού Κύπρου να σοβαρευτεί και να επαναφέρει τους πρωταρχικούς στόχους για τους οποίους ιδρύθη, και όχι να χρησιμοποιεί για αλλότριους σκοπούς τα χρήματα και το χώρο που προοριζόταν, πολύ σωστά, για στέγαση κατά προτεραιότητα της Κυπριακής Βιβλιοθήκης.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Αυτή η απόφαση είναι ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ και δυστυχώς πέρασε στο ντούκου χωρίς κανένας να διαμαρτυρηθεί.
Είναι ακόμα μια απόδειξη της τύχης που είχε, έχει και θα έχει η Κυπριακή Βιβλιοθήκη όσο βρίσκεται κάτω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού!

Ανώνυμος είπε...

Συνέντευξη Τύπου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Πεύκιου Γεωργιάδη

20/04/2005

Απο την ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (επίσημη πληροφόρηση)

http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/e7071cb3ce63d6e6c2256fe9003249df?OpenDocument&Highlight=%CE%9A%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%202005&print&Click=

1. Μέγαρο Πολιτισμού

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον Αύγουστο του 2003 τη δημιουργία Μεγάρου Πολιτισμού, το οποίο θα στεγάσει το Κέντρο Μουσικής και άλλους χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων, στο χώρο έναντι του κτηρίου της Αρχιγραμματείας. Ήδη, ετοιμάστηκαν η Ιδρυτική Πράξη και το Καταστατικό του Ιδρύματος, τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Προωθείται η δρομολόγηση της διεξαγωγής αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με στόχο την έναρξη εργασιών το 2007.

Πουθενά δεν αναφέρεται η στέγαση Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Άλλο χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων και άλλο Κυπριακή Βιβλιοθήκη (εκτός και αν λαλεί ψέματα το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών)
Να κάμνετε καλλύττερην έρευνα πριν να λαλείτε κάτι...

Πάντως αν είχα να θκιαλέξω ποιόν που τους δυό να πιστέψω μεταξύ Κατσελλή και Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με κλειστά μμαθκια θα επέλεγα το δεύτερο όπως κάθε νούσιμος άνθρωπος

Cheers

Χρυσάνθη Σταύρου είπε...

Στην συνέντευξη που αναφέρεται πιο πάνω δηλώνονται και τα εξής:
6. Ανακαίνιση του κτηρίου ΣΠΕΛ

Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση των χώρων του κτηρίου ΣΠΕΛ, οι οποίοι θα στεγάσουν υπηρεσίες της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης (εκθεσιακός χώρος, αποθήκη έργων τέχνης).

Επίσημη πληροφόρηση όπως λέτε κι εσείς, αλλά;;;

Ανδρέας Καπανδρέου είπε...

Β. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

1. Μέγαρο Πολιτισμού
Το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφασή του υπ’ αρ. 58.444 (ημερ. 27/8/2003) ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για δημιουργία Μεγάρου Πολιτισμού, το οποίο θα στεγάσει το Κέντρο Μουσικής, την Κρατική Πινακοθήκη και την Κρατική Βιβλιοθήκη, στο χώρο έναντι του κτιρίου της Αρχιγραμματείας και, με την ίδια απόφαση, διόρισε εννεαμελή επιτροπή προώθησης του έργου. Ήδη, ετοιμάστηκαν η Ιδρυτική Πράξη και το Καταστατικό του Ιδρύματος, τα οποία εγκρίθηκαν καταρχήν από το Υπουργικό Συμβούλιο και στάληκαν για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία.
Προωθείται η δρομολόγηση της διεξαγωγής αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με στόχο την έναρξη εργασιών το 2007.

Αυτά σύμφωνα με το ΥΠΠ:

http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/B1788CFCC06C4ED0C2256F4000369919?OpenDocument&highlight=Κύπρια%202005&print

*ΠΡΟΣ ανώνυμο (2): Όταν δύο πηγές διαφωνούν, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι κάποιος ψεύδεται! Υπάρχουν ξέρεις, και αποφάσεις οι οποίες για διάφορους λόγους αλλάζουν…

Ανώνυμος είπε...

Μα ποιος εν τούτος ο ανώνυμος που ούλλα ξέρει τα αλλά δεν έχει τα α....δια να μας πει τζαι ποιος ένι;; που τούτους έχει πολλούς τούτη η ένωση σας θωρώ. Έδιξεν τζε πόσον νούσιμος ένι πάντως. νομίζω πως τους ανώνυμους πρέπει να τους κόφκετε που τα πποστ. Μπορείτε να αρκεψετε τζαι πουμέναν, αντζαι εγώ είμαι απλός επισκέπτης.

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου