Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες

ΑΠΟ: Κυπριακή Ένωση Επαγγελματιών Βιβλιοθηκονόμων (ΚΕΕΒ)
ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Άκη Κλεάνθους
ΚΟΙΝ: Επιτροπή Παιδείας της Βουλής
ΗΜΕΡ.: 28 Ιανουαρίου 2008
ΘΕΜΑ: Στελέχωση σχολικών βιβλιοθηκών με βιβλιοθηκονόμους

Έντιμε κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον που έχετε επιδείξει για την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών στον τόπο μας καθώς και τις πρόσφατες σχετικές επαφές σας με διάφορους παράγοντες με θέμα την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των βιβλιοθηκών στην Κύπρο, θα θέλαμε να σας θέσουμε το θέμα της στελέχωσης των σχολικών βιβλιοθηκών από βιβλιοθηκονόμους.

Το θέμα αυτό έχει άμεση σχέση τόσο με τον πολιτισμό όσο και με την εκπαίδευση, αφού θεωρούμε ότι η σωστή στελέχωση των σχολικών βιβλιοθηκών με επαγγελματίες θα βοηθήσει στην καλλιέργεια σωστής κουλτούρας έναντι στο βιβλίο και θα μπορέσουν επιτέλους οι σχολικές βιβλιοθήκες να επιτελέσουν σωστά το έργο τους, το οποίο δεν είναι άλλο από τη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ όπου έχει αναγνωριστεί ο πολύ σημαντικός ρόλος των βιβλιοθηκών, οι σχολικές βιβλιοθήκες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι κυπριακές σχολικές βιβλιοθήκες χρειάζονται οργάνωση και ανάπτυξη από ειδικούς. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη από σωστά αναπτυγμένες και ελκυστικές βιβλιοθήκες, οι οποίες πρωτίστως θα στηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και θα λαμβάνουν υπόψη τους τις πληροφοριακές αλλά και ψυχαγωγικές τους ανάγκες.

Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι σχολικές βιβλιοθήκες στελεχώνονται από μη επαγγελματίες, ή από άτομα που υποαπασχολούνται σε αυτές (επιμελητές και καθηγητές), τη στιγμή που υπάρχουν στην αγορά εργασίας αρκετοί άνεργοι πτυχιούχοι βιβλιοθηκονόμοι.

Οι απόφοιτοι των Σχολών Βιβλιοθηκονομίας έχουν τις ικανότητες, τη γνώση, τον επαγγελματισμό και το όραμα να μετατρέψουν τις σχολικές βιβλιοθήκες από χώρους τιμωρίας των μαθητών (ή στην καλύτερη περίπτωση, από χώρους ησυχαστηρίου των καθηγητών) σε σύγχρονες βιβλιοθήκες, οι οποίες εκτός από τα βιβλία, θα παρέχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές και διαδικτυακές πήγες. Η στελέχωση των σχολικών βιβλιοθηκών με επαγγελματίες βιβλιοθηκονόμους είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους, αλλά και για την ένταξη των σχολικών βιβλιοθηκών σε ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των κυπριακών βιβλιοθηκών και τη σημαντικότατη συνεισφορά που αυτές μπορούν και πρέπει να έχουν στην κοινωνία της γνώσης .

Το ΔΣ της ΚΕΕΒ είναι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε βοήθεια του ζητηθεί.

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ της ΚΕΕΒ


Ανδρέας Κ. Ανδρέου (Πρόεδρος)

Μίνα Χαραλάμπους (Γενική Γραμματέας)

5 σχόλια:

A.I. είπε...

Μιας και μιλάμε για σχολικές βιβλιοθήκες, διαβάστε το Μανιφέστο της Unesco για αυτές.

http://www.ifla.org/VII/s11/pubs/manifest.htm

http://www.haef.gr/gre/libraries/manifest/manifest.html

A.I. είπε...

Ο ρόλος των βιβλιοθηκονόμων:
http://www.angelfire.com/ma4/andreou/brontosauroi.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Librarian

http://www.scribd.com/doc/37719/-

Ανδρέας Καπανδρέου είπε...

@a.i. Ευχαριστούμε για τα χρήσιμα links.. :)

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ?ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΞΕΡΩ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΥΠΕΥΘΗΝΑ ΑΤΟΜΑ

Ανδρέας Καπανδρέου είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε (που θα προτιμούσα να είχες το θάρρος της γνώμης σου και να έγραφες επώνυμα, σου απαντώ σε αυτό που ρώτησες:

Η επιστολή καθώς και οι επαφές που είχαμε (όπως ίσως θα αντιλαμβάνεσαι και από την ημερομηνία αποστολής της) ήταν προς τον προηγούμενο Υπουργό Παιδείας, τον κ. Άκη Κλεάνθους. Ο Υπουργός είχε διαβάσει την επιστολή μας και μας διεμήνυσε ότι θα κανόνιζε συνάντηση μαζί μας για να του αναπτύξουμε και από κοντά τις θέσεις μας.

Δυστυχώς για μερικούς και ευτυχώς για μερικούς άλλους, η κυβέρνηση άλλαξε και μαζί της άλλαξε και ο Υπουργός που έδειξε το ενδιαφέρον για το θέμα.

Είναι στα άμεσα σχέδια του ΔΣ να επικοινωνήσει με τον νέο Υπουργό και να του θίξει το θέμα. Οι κυριότεροι λόγοι που δεν το κάναμε μέχρι τώρα είναι επειδή: 1) περιμέναμε από τον νέο Υπουργό να αναλάβει τα καθήκοντα του και να ασχοληθεί με τα πιο καυτά θέματα του υπουργείου του αφού καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν ήταν η πρώτη του προτεραιότητα, και 2) με μεγάλη μας ευχαρίστηση είδαμε τον νυν Υπουργό να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και να ασχολείται με την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, έτσι εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας σε αυτό το θέμα αφού είμαστε πεπεισμένοι ότι η πραγματική αναβάθμιση της ΚΒ θα οδηγήσει στην αναβάθμιση όλων των κυπριακών βιβλιοθηκών.

Πρόθεση μας πάντως είναι να ασχοληθούμε ξανά με τις Σχολικές Βιβλιοθήκες.

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου