«Η δημιουργία και η εδραίωση αναγνωστικών συνηθειών στα παιδιά από μικρή ηλικία» και «το κέντρισμα της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών και των νέων» αποτελούν βασικούς στόχους κάθε λαϊκής βιβλιοθήκης (Διακήρυξη της Unesco, 1994)
(ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ εφ. Σημερινή, 3/4/2008)
Μοναδικό στολίδι αποτελεί για την πόλη του Ζήνωνα η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που βρίσκεται στο χώρο του Δημόσιου Κήπου της Λάρνακας και η οποία είναι η μεγαλύτερη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κύπρου.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας λειτούργησε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1955 και στεγαζόταν στο Παλιό Δημοτικό Μέγαρο. Κατόπιν δωρεάς της πριγκίπισσας Κάνθερ Ντε Τύρας, κτίστηκε μέσα στο Δημοτικό Κήπο της πόλης ιδιόκτητο κτίριο, στο οποίο μεταφέρθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί από το 1971. Αρχικά λειτούργησε ως αναγνωστήριο για τους δημότες μέχρι τον Ιούλιο του 1984, που και δημιουργήθηκε το Δανειστικό Τμήμα.
Σήμερα διαθέτει 44 χιλιάδες τόμους βιβλίων στο Πληροφορικό, Κυπριολογικό, Νομικό, Ξενόγλωσσο και Δανειστικό Τμήμα. Έχει επίσης στο αρχείο της 540 περίπου τόμους περιοδικών. Τα περιοδικά είναι δεμένα σε τόμους και είναι προσιτά στο αναγνωστικό κοινό. Διατηρεί ακόμα αρχείο της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας από το 1998 και το Αρχείο των πρακτικών της Βουλής από το 1996.
Δωρεές
Ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης γίνεται με δωρεές και αγορές από το Δήμο Λάρνακας.
Μερικές αξιόλογες δωρεές είναι:
Δωρεά οικογένειας Χαράλαμπου και Κορίνας Ιακωβίδη εις μνήμην του υιού τους Άλκη Χ. Ιακωβίδη.
Δωρεά του Ιδρύματος Χριστίνας Α. Αποστόλου εις μνήμην της Χριστίνας Αποστόλου.
Δωρεά από το Σύνδεσμο του Σχολείου Φινλανδών Λάρνακας - Αμμοχώστου.
Η αγορά των βιβλίων γίνεται κάθε χρόνο και ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης είναι συνεχής και ικανοποιητικός. Η επιλογή προς την αγορά βιβλίων γίνεται με βασικό κριτήριο τις ανάγκες των αναγνωστών και τις ελλείψεις της Βιβλιοθήκης.
Οργάνωση και λειτουργία
Για τη λειτουργία καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία που αφορούν τη Βιβλιοθήκη της Λάρνακας είχαμε μία ενδιαφέρουσα συνομιλία με τη βιβλιοθηκάριο Μαρία Ευθυμίου, η οποία εργάζεται στο χώρο αυτό για 24 συνεχή χρόνια.
Η Βιβλιοθήκη, μας ανέφερε, υιοθετώντας τα βιβλιοθηκονομικά πρότυπα, οργανώνεται μεθοδικά και συστηματικά. Η ταξινόμηση των βιβλίων γίνεται σύμφωνα με το Δεκαδικό Σύστημα Dewey. Η καταλογράφηση γίνεται σύμφωνα με τους Αγγλοαμερικανικούς Κανόνες Καταλογράφησης ΑΑCR2) της ALA (AMERICAN LIBRARY ASSOCIATION), ενώ η λημματογράφηση, σύμφωνα με το θεματικό κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.
Το δανειστικό τμήμα είναι μηχανογραφημένο με το βιβλιοθηκονομικό λογισμικό ΑΒΕΚΤ5.5 και μπορεί κάποιος να αναζητήσει το υλικό της Βιβλιοθήκης στο διαδίκτυο http://cln.com.cy και http://libray.ucy.ac.cy. To μη δανειστικό τμήμα είναι καταλογραφημένο με δελτία στους δελτιοκαταλόγους, αλφαβητικά κατά συγγραφέα, κατά τίτλο και θεματικά. Η μηχανογράφησή του μόλις έχει αρχίσει.
Μελετητές
Η κ.Ευθυμίου επισημαίνει ότι η Βιβλιοθήκη έχει ένα αξιόλογο Κυπριολογικό Τμήμα, το οποίο είναι ένα από τα πιο ενημερωμένα στο είδος του επί παγκύπριας βάσης. Το επισκέπτονται φοιτητές και μελετητές τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι διεξάγουν έρευνες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, δεδομένου ότι τα σπάνια βιβλία του τμήματος δεν δανείζονται.
Το Παιδικό Τμήμα, με τον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο από το ίδρυμα Χριστίνας Α. Αποστόλου, προσελκύει πολλά παιδιά μέχρι 12 ετών. Η λειτουργία του στοχεύει στη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και να προσεγγίσουν το χώρο του βιβλίου, όχι περιστασιακά και υποχρεωτικά, αλλά ελεύθερα και υπεύθυνα.
Στο χώρο αυτό τα παιδιά των νηπιαγωγείων και του Δημοτικού, συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους, γνωρίζουν τη Βιβλιοθήκη και εξοικειώνονται με το χώρο και τη λειτουργία της. «Ο χώρος και το υλικό παιδικού τμήματος είναι διαθέσιμος στους εκπαιδευτικούς, που επιθυμούν να απασχολήσουν τους μαθητές τους», μας λέει η συνομιλήτριά μας.
Το Αρχείο Δανεισμού έχει 12.230 μέλη και το αναγνωστικό κοινό ανέρχεται ετήσια σε 30.000 περίπου άτομα.
Το αναγνωστικό κοινό της Λάρνακας έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Πανεπιστημίου, Ιδιωτικών Σχολών και Κολεγίων στην πόλη της Λάρνακας, πέραν των Δημόσιων Σχολών Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, που εξυπηρετούνται εδώ και αρκετά χρόνια.
Όροι δανεισμού
Όλοι οι δημότες της Λάρνακας μπορούν να δανείζονται 3 βιβλία για 21 μέρες, αφού παρουσιάσουν την ταυτότητά τους. Ο δανεισμός γίνεται ηλεκτρονικά με το σύστημα ΑΒΕΚΤ 5.5.
Η Βιβλιοθήκη για το κοινό είναι ανοικτή τα πρωινά (8.00- 1.00 μ.μ.) και τα απογεύματα Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή (3.30-5.30 μ.μ.).
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη για σκοπούς γνωριμίας οργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις πάνω σε οργανωμένη βάση, με τη συμμετοχή μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου, για να βοηθήσει στην κατανόηση του κεφαλαίου για τις βιβλιοθήκες, που έχουν στο μάθημα της Γλώσσας.
Η δημοτική βιβλιοθηκάριος, κλείνοντας τη συνομιλίας μας, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Δήμος θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την κτιριακή αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης, ώστε να γίνει καλύτερη οργάνωση των Τμημάτων (δημιουργία τμήματος οπτικοακουστικών μέσων και ηλεκτρονικών υπολογιστών), αλλά και περισσοτέρων υπηρεσιών προς τους δημότες της Λάρνακας γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας είναι η μεγαλύτερη από τις δημοτικές βιβλιοθήκες και της αξίζει μία τέτοια αναβάθμιση.
Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008
Η μεγαλύτερη δημοτική βιβλιοθήκη της Κύπρου: 44 χιλιάδες τόμοι βιβλίων στη Βιβλιοθήκη της Λάρνακας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αναγνώστες
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2021
(20)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (2)
-
►
2020
(32)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (1)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
►
2019
(55)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (3)
- ► Ιανουαρίου (2)
-
►
2018
(38)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (4)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
►
2017
(47)
- ► Δεκεμβρίου (5)
- ► Σεπτεμβρίου (8)
- ► Φεβρουαρίου (5)
- ► Ιανουαρίου (5)
-
►
2016
(60)
- ► Δεκεμβρίου (4)
- ► Σεπτεμβρίου (6)
- ► Φεβρουαρίου (3)
- ► Ιανουαρίου (5)
-
►
2015
(70)
- ► Δεκεμβρίου (7)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (9)
- ► Ιανουαρίου (10)
-
►
2014
(118)
- ► Δεκεμβρίου (11)
- ► Σεπτεμβρίου (6)
- ► Φεβρουαρίου (8)
- ► Ιανουαρίου (10)
-
►
2013
(78)
- ► Δεκεμβρίου (4)
- ► Σεπτεμβρίου (7)
- ► Φεβρουαρίου (9)
- ► Ιανουαρίου (11)
-
►
2012
(103)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (6)
- ► Φεβρουαρίου (11)
- ► Ιανουαρίου (7)
-
►
2011
(79)
- ► Δεκεμβρίου (7)
- ► Σεπτεμβρίου (4)
- ► Φεβρουαρίου (10)
- ► Ιανουαρίου (10)
-
►
2010
(90)
- ► Δεκεμβρίου (4)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (10)
- ► Ιανουαρίου (7)
-
►
2009
(117)
- ► Δεκεμβρίου (11)
- ► Σεπτεμβρίου (8)
- ► Φεβρουαρίου (14)
- ► Ιανουαρίου (11)
-
▼
2008
(88)
- ► Δεκεμβρίου (9)
- ► Σεπτεμβρίου (5)
-
▼
Φεβρουαρίου
(11)
- 17ο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών
- Εκδηλώσεις Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου για παιδιά
- Παρουσίαση βάσεων απο την EBSCO
- Εκδηλώσεις Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου
- 12η ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
- ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)
- Πρόσκληση για το 2ο UNIMARC Users Group
- ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Παρουσίαση Βιβλίων
- Τα προεκλογικά "θα" των υποψηφίων για τον πολιτισμ...
- Η μεγαλύτερη δημοτική βιβλιοθήκη της Κύπρου: 44 χι...
- Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας για τις Σχολικές Βι...
- ► Ιανουαρίου (4)
-
►
2007
(28)
- ► Δεκεμβρίου (2)
- ► Σεπτεμβρίου (7)
1 σχόλιο:
Δεν είμαι εντελώς σίγουρος αν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας είναι όντως η μεγαλύτερη δημοτική βιβλιοθήκη της Κύπρου με 44.000 όπως γράφει το δημοσίευμα της Σημερινής (μου φαίνονται λίγα…).
Αν έχει κάποιος στοιχεία και για τια άλλες δημοτικές ας τα παραθέσει εδώ.
Δημοσίευση σχολίου