Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Τα προεκλογικά "θα" των υποψηφίων για τον πολιτισμό και τις βιβλιοθήκες (;)

(απο τον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο 3 Φεβ. 2008, του Γιώργου Σαββίδη)

Τάσσος Παπαδόπουλος: Συθέμελες αλλαγές Έξι στρατηγικές επιδιώξεις περιλαμβάνει ο αναθεωρημένος Στρατηγικός Σχεδιασμός για τον Πολιτισμό που εξήγγειλε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του προνοεί συθέμελες αλλαγές στον τομέα του Πολιτισμού:
Α. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της πολιτιστικής διακυβέρνησης.
Β. Εμπλουτισμός των πολιτιστικών θεσμών και περαιτέρω ανάπτυξη των εθνικών έργων πολιτισμού.
Γ. Προστασία, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού στην καθημερινότητα του σύγχρονου πολίτη και επισκέπτη.
Δ. Ανάπτυξη των σχέσεων του πολιτισμού με την εκπαίδευση αλλά και ευρύτερα με την παιδεία.
Ε. Στήριξη, ενίσχυση και προώθηση της σύγχρονης κυπριακής καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας.
ΣΤ. Προβολή, προώθηση και διάδοση της σύγχρονης κυπριακής καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας στο εξωτερικό Ο πρώτος πυλώνας προβλέπει την αναβάθμιση της Πολιτιστικής Διακύβερνησης με δραστική αύξηση των δημόσιων δαπανών για τον Πολιτισμό, ολική Αναθεώρηση των δομών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για θέματα πολιτισμού, μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το Υπουργείο Συγκοινωνιών στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναβάθμιση του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, σύσταση Πολιτιστικού Συμβουλίου από εργάτες του Πνεύματος και των Τεχνών και διακεκριμένες προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού, αποκέντρωση της πολιτιστικής διαχείρισης με τη δημιουργία του Φορέα Πολιτιστικής Ανάπτυξης και πέντε Περιφερειακών Πολιτιστικών Φορέων, ενίσχυση των σχέσεων με την τοπική κοινωνία και της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στις πολιτιστικές δραστηριότητες. Το τελευταίο θα επιτευχθεί με τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και Χορηγικού Ταμείου για τον Πολιτισμό.
* Θεσμοί και Υποδομές Προβλέπεται εμπλουτισμός των εθνικών έργων υποδομής (Μέγαρο Πολιτισμού, Εθνική Βιβλιοθήκη , Μουσείο Κυπριακής Ιστορίας, Μουσείο Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικό Αρχείο, Μουσείο Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης, Σχολή Καλών Τεχνών, Κέντρο Κινηματογράφου, Εθνικό Κέντρο για το Βιβλίο , Εθνικό Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης. Παράλληλα, θα εμπλουτιστούν οι πολιτιστικοί θεσμοί (Διεθνής Διαγωνισμός Εγχόρδων, Διεθνής Μπιενάλε Τέχνης, Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού, Στέγες Χορού, Εθνική Σκηνή Χορού, Διεθνής Διαγωνισμός Χορού, Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια»)
- Καθημερινότητα: Προβλέπεται η προώθηση παρεμβάσεων Τέχνης στο Σύγχρονο Περιβάλλον, σε Ανοικτούς χώρους και Δημόσια Κτήρια, η ανάπτυξη δικτύου σημείων πληροφόρησης για τα πολιτιστικά δρώμενα στις πόλεις, η δημιουργία και λειτουργία 'Πολιτιστικών Χωριών' και 'Πολιτιστικών Πυρήνων' σε κοινότητες και αστικές περιοχές (π.χ. 'Πολιτιστικό χωριό' στη Λέμπα). Επίσης, θα ενισχυθεί η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην πολιτιστική διεργασία με οικογενειακά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Εκπαίδευση Προβλέπεται ένταξη της καλλιτεχνικής παιδείας στα σχολεία και ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία, μουσικές συναυλίες κ.ά. για άμεση σχέση και αλληλεπίδραση των παιδιών με τους ανθρώπους του Πολιτισμού και των Τεχνών. Επίσης, λειτουργία εξειδικευμένων σχολών/εργαστηρίων με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης ταλέντων από μικρή ηλικία. Στήριξη των δημιουργών Ο πυλώνας αυτός προϋποθέτει δραστική ενίσχυση των επιχορηγήσεων προς Πολιτιστικούς Φορείς και Οργανισμούς και παράλληλα, δημιουργία πλαισίου επιχορηγήσεων σε τριετή βάση με δυνατότητα επιχορήγησης και των λειτουργικών δαπανών των Οργανισμών. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν νέα σχέδια επιχορήγησης παράλληλα με τα υφιστάμενα. Θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των καλλιτεχνών με βάση τη Σύσταση της ΟΥΝΕΣΚΟ για το καθεστώς του καλλιτέχνη. Επίσης θα εφαρμοστεί ο Νόμος Περί Ιδιωτικών Σχολών Έντεχνου Χορού και θα αναθεωρηθεί ο Φόρος Δημοσίου Θεάματος για κυπριακές παραγωγές και ο ΦΠΑ για τα πολιτιστικά αγαθά. Προβλέπονται ακόμη αναθέσεις σε ετήσια ή και διετή βάση, σε καλλιτέχνες και δημιουργούς και αξιοποίηση των δημιουργών σε θέματα ανάπτυξης της καλλιτεχνικής παιδείας. Προβολή και ανάδειξη Περιλαμβάνει προγράμματα ανάπτυξης του παραδοσιακού πολιτισμού, καθιέρωση προγραμμάτων για ενίσχυση της εισαγωγής νέων τεχνολογιών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, λειτουργία Αρχείου Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα κατεχόμενα και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και χώρων στο Σύγχρονο Περιβάλλον. Η εκτός συνόρων προβολή προυθποθέτει διατύπωση ολοκληρωμένου προγράμματος πολιτιστικής διπλωματίας και περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων της Κύπρου με χώρες προτεραιότητας καθώς επίσης και οργανωμένη πολιτιστική παρουσία της Κύπρου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εκάστοτε Προεδρίας της Ε.Ε. Θα λειτουργήσουν επτά 'Κέντρα του Κυπριακού Πολιτισμού' σε Λονδίνο, Βερολίνο, Μόσχα, Παρίσι, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον) και θα ενισχυθούν οι διαπεριφερειακές συνεργασίες ο διαπολιτισμικός διάλογος, μέσω συμπαραγωγών ή και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Δημήτρης Χριστόφιας: Ανεξάρτητη αρχή για τα Κύπρια Στην προώθηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού, την υπεράσπιση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αξιοποίηση της καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, αναφέρεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της υποψηφιότητας Χριστόφια για τον Πολιτισμό.

Το πενταετούς διάρκειας σχέδιο για την πολιτιστική ανάπτυξη προβλέπει επίσης την ανάδειξη των πανανθρώπινων αρχών και αξιών που εκφράζει ο πολιτισμός και την προβολή του κοινού πολιτισμού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους της πολιτιστικής, πολιτικής και οικονομικής δραστηριότητας. Ο σχεδιασμός θα εφαρμοστεί στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και για την υλοποίησή του θα είναι σημαντική η οικονομική ενίσχυση του Πολιτισμού μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, τα Κοινοτικά και άλλα διεθνή ταμεία και άλλες χορηγίες. Αναλυτικά: -Θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της μελέτης για τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού. Στη συνέχεια θα υλοποιηθεί με στόχο η Αρχή αυτή να είναι ανεξάρτητη.
-Θα ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες για έργα υποδομής στις πόλεις και στην περιφέρεια και θα ολοκληρωθούν όλα όσα έχουν τροχιοδρομηθεί. -Θα ενθαρρυνθεί η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων πολιτιστικής δραστηριότητας. Στόχος η παραπέρα πολιτιστική διαπαιδαγώγηση του λαού και η ανάπτυξη τόσο της ερασιτεχνικής όσο και της επαγγελματικής δημιουργίας.
*Πολιτιστική αναβάθμιση -Στα πλαίσια της πολιτιστικής αναβάθμισης και ανάπτυξης θα δημιουργηθούν:
α) «Τράπεζα Πολιτιστικής Προσφοράς»,
β) «Αρχείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς»,
γ) «Κρατική Δραματική Σχολή»,
δ) «Θεσμοθέτηση Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Ανατολικής Μεσογείου»,
ε) «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για το Διεθνές φεστιβάλ «Κύπρια»,
στ) Επεξεργασία προγραμμάτων ανάπτυξης της κυπριακής κινηματογραφικής παραγωγής.
-Θα λειτουργήσει Σχολή Καλών Τεχνών -Ιδιαίτερη βαρύτητα στους ερασιτέχνες δημιουργούς στηρίζοντας οικονομικά αλλά και υλικά την καλλιτεχνική δραστηριότητα τους. Παράλληλα εισάγεται σειρά προγραμμάτων, διαγωνισμών, φεστιβάλ κ.ά. με στόχο τη μαζική συμμετοχή του λαού στον Πολιτισμό.
-Πολιτιστική διπλωματία: Ουσιαστική πολιτιστική δραστηριότητα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, για την προβολή του κυπριακού προβλήματος μέσα από την καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία. Περιοδείες καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών ομάδων στην Ευρώπη και αλλού, καθώς επίσης και διεθνείς πολιτιστικές δραστηριότητες με επίκεντρο την Κύπρο.
-Πολιτιστικός Τουρισμός: Ορθολογικός σχεδιασμός πολιτιστικών προγραμμάτων, έτσι που διά μέσου της Τέχνης να προβάλλεται η πολιτιστική ταυτότητα και η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία της Κύπρου με στόχο την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.
-Διαχωρισμός του ΘΟΚ: Θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετατροπής του ΘΟΚ σε κρατικό θέατρο. Ο τομέας της θεατρικής ανάπτυξης θα ενταχθεί στην Ενιαία Αρχή Πολιτισμού.
-Κοινά Πολιτιστικά προγράμματα Ε/κ και Τ/κ στους τομείς της τέχνης και της πνευματικής δημιουργίας, ως μέσο για την αλληλοκατανόηση και την ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής παράδοσης. Θα περιλαμβάνουν φεστιβάλ, εκθέσεις, συμπόσια, μουσική, εικαστικά, εκδόσεις, θέατρο και άλλες δραστηριότητες.
-Θα προωθηθούν οι Διακρατικές Πολιτιστικές Συμφωνίες με ουσιαστικό περιεχόμενο, έτσι που ο Κυπριακός λαός να γίνεται δέκτης διαφορετικών Πολιτισμών και παράλληλα η Κύπρος να προβάλλει το δικό της Πολιτισμό στο εξωτερικό.
-Οι δημιουργοί και οι ενώσεις τους θα έχουν ουσιαστικό συμβουλευτικό λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση και υλοποίηση της πολιτιστικής πολιτικής του κράτους.
-Θα αναπτυχθούν σειρά πρωτοβουλιών σε διάφορα επίπεδα που επηρεάζουν μεγάλα τμήματα του λαού όπως είναι η Νεολαία, οι Κύπριοι Μετανάστες, οι πολίτες της τρίτης ηλικίας, τα στρατευμένα παιδιά, κ.λπ. -Ιδιαίτερη σημασία στην προβολή του Πολιτισμού μέσα από τα Μ.Μ.Ε με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση των πολιτιστικών προγραμμάτων, αλλά και των προγραμμάτων γενικότερα.


Ιωάννης Κασουλίδης: Πρόταση για Υφυπουργείο Πολιτισμού με σκοπό να αντιμετωπιστεί ο πολυτεμαχισμός και να υπάρξει ενοποίηση και συντονισμός των διαφόρων αρμοδιοτήτων που αφορούν θέματα πολιτισμού, ο υποψήφιος Ιωάννης Κασουλίδης προτείνει τη δημιουργία υφυπουργείου Πολιτισμού. Επιμένει, μάλιστα, και εκτιμά ότι υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια στα οποία προσέκρουσε στο παρελθόν η σκέψη αυτή.
Παράλληλα, δεσμεύεται ότι θα αλλάξει το σημερινό σκηνικό που επικρατεί στον τομέα αυτό τονίζοντας ότι, οι δαπάνες για τον πολιτισμό αποτελούν πραγματική επένδυση και για αυτό θα προωθηθούν συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα:
- Βιβλίo: Προβλέπεται ίδρυση Κρατικής Βιβλιοθήκης, εκσυγχρονισμός και επέκταση των υφιστάμενων βιβλιοθηκών και τεχνολογική δικτύωση και διασύνδεση των βιβλιοθηκών με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
-Αναβάθμιση της Εθνικής Πινακοθήκης και αναμόρφωση του χώρου για φιλοξενία συλλογών μοντέρνας τέχνης.
-Δημιουργία ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου και δημιουργική αναπαλαίωση και επαναχρησιμοποίηση του παλαιού, με πιο εξυπηρετικά ωράρια.
-Υλοποίηση της δημιουργίας στέγης για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.
-Δημιουργία στέγης για την ενίσχυση της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Νέων.
-Αποκέντρωση και στέγαση δημοσίων υπηρεσιών και καλλιτεχνικών εργαστηρίων σε διατηρητέες οικοδομές, που αποτελούν μέρος της αρχιτεκτονικής παράδοσης του τόπου.
-Δημιουργία, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις κοινότητες, Θεματικών Σχολών και Εργαστηρίων που ενδιαφέρουν τη νεολαία και το πλατύ κοινό (θεατρική έκφραση, χορός, εικαστική παιδεία, κινηματογράφος). Ενισχύουμε τη σύνδεσης της Εκπαίδευσης με τον Πολιτισμό σε πολλά επίπεδα.
-Αξιολόγηση και εκμετάλλευση του διαδικτύου για τον πολιτισμό. Αξιολόγηση και ιεράρχηση μηχανισμών ανεύρεσης προς όφελος της ενημέρωσης και δημιουργία διαδικτυακής ιστοσελίδας «Κυπριακού Πολιτισμού».
-Ενθάρρυνση του Πανεπιστημίου Κύπρου για δημιουργία Σχολής Καλών Τεχνών και Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών. Παράλληλα, δημιουργία δοκιμαστικού Λυκείου Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών σε κάθε πόλη.
-Ενίσχυση της δημιουργικότητας, επαφή με τα διαχρονικά, αλλά και τα σύγχρονα πολιτιστικά δημιουργήματα.
*Ενθάρρυνση του κοινού
-Ο Ι. Κασουλίδης σχεδιάζει την προώθηση προγράμματος ενθάρρυνσης προσέλευσης του κοινού σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και πρόσβασης στην αποτελεσματική εκμετάλλευση και αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Βιβλίo: Προβλέπεται ίδρυση Κρατικής Βιβλιοθήκης, εκσυγχρονισμός και επέκταση των υφιστάμενων βιβλιοθηκών και τεχνολογική δικτύωση και διασύνδεση των βιβλιοθηκών με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα." Ομολογώ ότι με διασκέδασε η συγκεκριμένη εξαγγελία! Όσο για τον Χριστόφια, προφανώς, δεν θεωρεί το βιβλίο πολιτισμό!

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου