Η ΚΕΒΕΠ θρηνεί για την απώλεια του Δρ Φίλιππου Τσιμπόγλου
Το ΔΣ και τα μέλη της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), εκφράζουν σύσσωμα τον συγκλονισμό και τη βαθιά οδύνη τους για την αδόκητη απώλεια του Φίλιππου Τσιμπόγλου, Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και τέως Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Για τη βιβλιοθηκονομική κοινότητα της Κύπρου, ο εκλεκτός Δρ. Τσιμπόγλου υπήρξε επαγγελματικός πατέρας, παιδαγωγός και καθοδηγητής σε κάθε βήμα της Ένωσης και των μελών της ευρύτερα.
Έλαβε «την γενναία απόφαση» να ρθεί στην Κύπρο το 1999, σε μια εποχή που οι προσπάθειες για την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών ήταν ελλιπείς, φέροντας μαζί του το δικό του όραμα, μέσω του οποίου η πρώτη Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη του τόπου, της οποίας ήταν επικεφαλής, τοποθετήθηκε ψηλά στην υπόληψη της τοπικής κοινωνίας αλλά και στη συνείδηση της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας σε Ελλάδα και Κύπρο. Έγραψε τη δική του ιστορία ως ο άνθρωπος που ηγήθηκε και συντόνισε επιτυχημένες προσπάθειες προώθησης συνεργασιών και δικτύων, με όφελος πάντα για τις Βιβλιοθήκες και φυσικά για τους ανθρώπους τους. Παραδείγματα των πιο πάνω, είναι η Κοινοπραξία των Κυπριακών Βιβλιοθηκών, ο Συλλογικός Κατάλογος Ελλάδας και Κύπρου, το Δίκτυο Δια-δανεισμού Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, η συμμετοχή του σε συμβουλευτικές ή τεχνικές επιτροπές και ομάδες εργασίας για τις βιβλιοθήκες της Κύπρου και πολλά άλλα από ένα μακρύ βιογραφικό.
Ο θαυμασμός και η εκτίμηση για τον Φίλιππο Τσιμπόγλου δεν γεννάται μόνο από τη βαθιά γνώση και αποτελεσματικότητά του, αλλά και από το όραμα που κουβαλούσε πάντα εντός του. Το ότι πάνω από όλα ήταν ΑΝΘΡΩΠΟΣ που ποτέ δεν επέβαλλε αλλά πρότεινε, καθοδηγούσε, συμβούλευε, στήριζε, εμψύχωνε και ενέπνεε ιδέες. Είχε δημιουργήσει τη δική του «σχολή σκέψης» και άφησε το δικό του προσωπικό στίγμα. Κάθε συνάντηση μαζί του ήταν μια ακαδημαϊκή διάλεξη, που μετέδιδε το όραμα, την όρεξη και το κέφι του για δημιουργία, αλλά και την βαθιά καλλιέργειά του, καθώς και την ανεπανάληπτη αίσθηση του χιούμορ που τον διέκρινε. Μετέφερε το μήνυμα ότι η γνώση δεν είναι αποκλειστικό κτήμα κανενός, αλλά περιουσία όλων.
Αυτός ήταν ο Φίλιππος Τσιμπόγλου που έχουμε γνωρίσει. Θεωρούμε την Κύπρο αλλά και τους εαυτούς μας, ως επαγγελματίες και ως ανθρώπους, πολύ τυχερούς που είχαμε την ευκαιρία και την τιμή να συνεργαστούμε μαζί του, αλλά κύρια «να μαθητεύσουμε» στον τρόπο αντίληψης του κλάδου μας.
Στους οικείους του και ιδιαίτερα στην αγαπημένη του σύζυγο κα Νίκη Τσιμπόγλου, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.
Καλό ταξίδι Δάσκαλε, το έργο σου θα φωτίζει πάντα τον δρόμο μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου