Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Hiring Librarian - Neapolis University Pafos

 

Job Posting

Title of Position: Librarian:

Neapolis University Pafos

2 Danais Avenue,

Paphos 8042

 

Neapolis University Pafos (NUP) is one of the leading private universities in Cyprus, with students from all around the world. It is a vibrant academic institution focusing on high-quality education and research that aims to provide top educational services to the Cypriot region and beyond.

 

Job Description:

Subject: Librarian

 

Duties:

 Classification, cataloging and computerization of library material.

 Organization and maintenance of the Library material.

 Serving and guiding students and staff regarding the selection of material for loan, renewal and return.

 Training and guiding students and staff using various databases as well as the E.D.S. online platform.

 Performing any other duties assigned to him/her by the Directorate.


Requirements and Qualifications:

Education:

·         Librarianship Degree

·         Diploma of a Recognized School of Secondary Education.

·         Excellent computer knowledge.

·         Integrity of character, responsibility, initiative and integrity.

Work experience: At least two years of working experience related to the duties of the position will be an advantage.

Language: Very good knowledge of Greek and English.

Other Skills:

Excellent knowledge of automated library systems mainly KOHA

Salary and benefits:

The salary will be analogous to any prior record and experience. A generous budget for conference attendance, research support and access to scientific databases is available.

CLOSING DATE: 28/02/2023 

Keywords: Librarianship, Cataloging, Classification

 

 

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Αίθουσας Μελέτης και Πολιτισμού «Αδάμ Αδάμαντος" - Δερύνεια, Αμμόχωστος

Δημοτική Βιβλιοθήκη και αίθουσα μελέτης και Πολιτισμού θα αποκτήσει σύντομα ο Δήμος Δερύνειας μετά την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι «την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου Δερύνειας και της Εταιρείας Paraskevas Eleftheriou Contracting & Developing Ltd, το Συμβόλαιο για δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Αίθουσας Μελέτης και Πολιτισμού «Αδάμ Αδάμαντος». Το έργο αφορά την ανάπλαση ενός παλιού κτηρίου χωροθετημένου στον παραδοσιακό πυρήνα του Δήμου μεταμορφώνοντας το σε ένα σύγχρονο πολυχώρο μελέτης και πολιτιστικών δρώμενων».

Προστίθεται ότι «το έργο στοχεύει στο να δώσει ώθηση στην περιοχή για ανάπτυξη και να δημιουργήσει ελκυστικές συνθήκες διαβίωσης αφού θα διαθέτει όλα τα απαιτούμενα εφόδια για έρευνα και πνευματική καλλιέργεια. Επίσης θα προσφέρει αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε μια περιοχή που αναπτύσσεται σε συνθήκες καθόλου ευνοϊκές, λόγω της ακριτικότητας και της ημικατοχής».

Σημειώνεται ότι «με τη δημιουργία αυτής της πρωτοποριακής και μοναδικής βιβλιοθήκης, ο Δήμος Δερύνειας στοχεύει να παρέχει υπηρεσίες σε όλο τον πληθυσμό της Επαρχίας Αμμοχώστου. Με μακροπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης στο νέο Δήμο Παραλιμνίου – Δερύνειας, το έργο θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου στον τομέα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης».

Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΑΛΑΣΣΑ» της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Στο Μουσείο Αγώνος αρχεία του Αγώνα της ΕΟΚΑ, από τον Αγωνιστή Ρένο Λυσιώτη

Αναπολούσε αιματοβαμμένες και ένδοξες στιγμές της κυπριακής ιστορίας, με το δάχτυλό του να υποδεικνύει μια προκήρυξη για την αναχώρηση του Βρετανού κυβερνήτη Χάρντινγκ. «Φεύγεις από το ελληνικό νησί με την κατάρα τού αλλά κι κατεξευτελισμένος και ταπεινωμένος από μια δράκα ηρώων». Πρόκειται για τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Ρένο Λυσιώτη, ο οποίος παρέδωσε χθες στο Μουσείο Αγώνα τα τελευταία κειμήλια που κατείχε στη φύλαξή του. «Τώρα που το λαμπερό, ανέσπερο φως της ζωής αρχίζει να τρεμοσβήνει, που το βάρος του χρόνου κυρτώνει τους ώμους μου, τώρα που αγγίζει η ώρα όπου θα γίνει το κάλεσμα για το τελευταίο ταξίδι, είμαι έτοιμος να ξεκινήσω με ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη γιατί πρόσφερα στην πατρίδα ό,τι μου ζήτησε, γιατί έδωσα στην πατρίδα, στην κοινωνία και στον άνθρωπο ό,τι μπορούσα, χωρίς ποτέ να ζητήσω αντάλλαγμα». 

Φανερά συγκινημένος και περήφανος, ο κ. Λυσιώτης, προσέφερε τρία αρχεία με την ευχή να συντηρηθούν, να διαφυλαχθούν και να μελετηθούν από τις νέες γενιές. «Με την ελπίδα να μάθουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να αγαπούν και να υπηρετούν την πατρίδα, χωρίς να ζητούν ή να θέλουν ανταλλάγματα», είπε χαρακτηρίστηκα.

Όπως εξήγησε, το πρώτο αρχείο περιλαμβάνει την τετρασέλιδη γραπτή αναφορά του «προς τον αρχηγό Διγενή, με ημερομηνία 7 Ιουλίου 1959, για την εκτέλεση της διαταγής του όπως παραδοθεί η σορός του δολοφονηθέντος αγωνιστή, Γιαννάκη Στεφανίδη, στους οικείους του και να ταφεί με τιμές». Περιέχεται, επίσης, επιβεβαίωση για την παραπάνω διαταγή από τον Ανδρέα Αζίνα, την οποία είχε διαβάσει τότε, αφού την παρέλαβε από τον Διγενή στην Αθήνα για να την παραδώσει στον Ρένο Λυσιώτη. Επίσης, υπάρχει «η επιμνημόσυνη ομιλία μου για τον Στεφανίδη στις 8 Φεβρουάριου 2004, όπως και το ιστορικό παράδοσης της σορού, που είναι και η τελευταία αποστολή που μου ανατέθηκε από τον Διγενή».

Το δεύτερο αρχείο, περιέχει 62 προκηρύξεις της ΕΟΚΑ, εκ των οποίων 47 φέρουν χειρόγραφες ημερομηνίες και επτά είναι δακτυλογραφημένα κείμενα με την ιδιόχειρη υπογραφή του Διγενή, προτού μετατραπούν σε πολυγραφημένες προκηρύξεις. 

Το τρίτο αρχείο περιλαμβάνει «σχέδιο του διαμερίσματος C στα κρατητήρια της Πύλας, όπου διέμενα, και έγχρωμη φωτογραφία της αφίσας του θεατρικού έργου “Μπλοκ C” που ανεβάσαμε στα κρατητήρια - και τα δύο από το χέρι του D.P. 519, μετέπειτα σκηνοθέτη Μιχάλη Παπά». Επίσης, περιέχει το τραγούδι «Ω, αρχηγέ της Κύπρου Διγενή», που οι κρατούμενοι τραγουδούσαν κάθε απόγευμα σε παρατάξεις, πριν εγκλειστούν στους θαλάμους. Τρία χειρόγραφα με σατιρικά ποιήματα αγωνιστών κρατουμένων και μια πληθώρα αντιγράφων χειρόγραφων επιστολών του κ. Λυσιώτη προς τον κυβερνήτη, τον διοικητή του κρατητηρίου, το συμβούλιο Εκκλησιών, τη διοίκηση των Φυλακών και άλλες Αρχές. «Επίσης, κατάλογο 1.482 κρατουμένων στην Πύλα, όπως και κατάλογο 75 νεαρών κρατουμένων, αιτούντων άδεια από την αποικιακή κυβέρνηση για μετάβαση στο εξωτερικό για σπουδές, καταρρίπτοντας έτσι την κυβερνητική δικαιολογία ότι εκρατούντο γιατί ήταν επικίνδυνοι για την ασφάλεια, αφού ήθελαν να φύγουν από το νησί». Το αρχείο περιέχει, τέλος, διάφορα άλλα τεκμήρια, όπως έγχρωμη αφίσα με το πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου στα κρατητήρια, διάφορες φωτογραφίες, ομιλίες και άλλα.

Ο κ. Λυσιώτης το 2017 είχε επίσης παραδώσει στο Μουσείο Αγώνος γύρω στις 200 φωτογραφίες από τα κρατητήρια Πύλας. Το αρχείο είναι πλέον αναρτημένο σε ψηφιακή μορφή στην πλατφόρμα της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, με τον τίτλο «Αδάμαστες Ψυχές». Επιπλέον, το 2019 παρέδωσε το χειρόγραφο ημερολόγιό από την περίοδο της κράτησής του και ένα ογκωδέστατο λεύκωμα «Μνήμη Αγώνος».

Δέσποινα Ψύλλου  - Φιλελεύθερος, 3/2/2023

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Κυπριακή Βιβλιοθήκη: Η κορδέλα που δεν έκοψε ο Αναστασιάδης

 Όταν ο Φίλιππος Τσιμπόγλου επισκέφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο την αγαπημένη του Κύπρο, ως προσκεκλημένος σε συνέδριο με θέμα τις νέες τάσεις στον χώρο των βιβλιοθηκών, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ήταν η τελευταία του φορά.

Πάντως, εκτός από παλιούς φίλους, συνεργάτες και εκτιμητές, συνάντησε επίσημα, με την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως τον Υφυπουργό Πολιτισμού και την Πρόεδρο της Βουλής. Όχι εθιμοτυπικά –παρόλο που η Αννίτα Δημητρίου ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την εποχή που εκείνος ήταν Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του- αλλά επειδή μέχρι το τέλος νοιαζόταν και αγωνιούσε για το περιβάλλον των κυπριακών βιβλιοθηκών.

Και πώς να μην αγωνιά, όταν είχε προσφέρει τόσο κόπο, χρόνο και φαιά ουσία επί 15 χρόνια για την έξοδο της Κύπρου από τον βιβλιοθηκονομικό μεσαίωνα. Αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά όταν έφτασε στο νησί το 1999 οι πλείστες βιβλιοθήκες της Κύπρου, ακόμη και πανεπιστημιακές, δεν διέθεταν κάτι άλλο πέραν από τα γνωστά έντυπα «Μητρώα βιβλίων». Μεταμόρφωσε το πεδίο με την ανάπτυξη της ψηφιοποίησης, ένωσε όλες τις βιβλιοθήκες πρακτικά και θεσμικά, διέδωσε την έννοια της Ανοικτής Πρόσβασης. Και άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία Κυπριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης, τόσο ως μέλος της σχετικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, όσο και αναλαμβάνοντας μαζί με τον βιβλιοθηκονόμο Ανδρέα Κ. Ανδρέου να εκπονήσουν το περιλάλητο «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης 2010-2014».

Αυτό το τελευταίο του το ανέθεσε ο πρώην συνάδελφός του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου. Πέντε χρόνια, μια κυβέρνηση και τρεις υπουργούς αργότερα, τον Μάρτιο του 2014, έτος -υποτίθεται- ολοκλήρωσης του Σχεδίου, αυτό αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Δεν είχε μέχρι τότε κουνηθεί ούτε φύλλο. Την ίδια ακριβώς εποχή, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου πήρε των ομματιών του και επέστρεψε στην Ελλάδα για να αναλάβει τη γιγάντια πρόκληση της γενικής διεύθυνσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης την εποχή της ιστορικής της μετεγκατάστασης από το Βαλλιάνειο στο υπερσύγχρονο κτήριό της στο ΚΠΙΣΝ.

Άλλα εννιά χρόνια, ακόμη μια κυβέρνηση (σχεδόν δύο), τρεις υπουργούς, αλλά κι έναν υφυπουργό αργότερα, ελάχιστα βήματα έγιναν για να περάσει το βιβλιοθηκονομικό περιβάλλον της Κύπρου «από την πραγματικότητα στο ιδεώδες, μέσω του εφικτού», όπως ήταν ο υπότιτλος της μελέτης. Το κύριο ερώτημα που έθετε ήταν αν ως κοινωνία αντέχουμε να ζούμε με μια Κυπριακή Βιβλιοθήκη που αποτελεί τη μοναδική αρνητική εξαίρεση στις 27 χώρες της ΕΕ, ενώ υπολείπεται ντροπιαστικά και από την κρατική βιβλιοθήκη της Ισλανδίας με το 1/3 του πληθυσμού της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: La culture, c'est moi (του Γ. Σαββινίδη)

Πρώτο και αδιαπραγμάτευτο βήμα είναι η δημιουργία ενός νέου, αντάξιου κτηρίου για μόνιμη εγκατάσταση που θα εκτοξεύσει την ορθολογική λειτουργία της και θα αλλάξει αποφασιστικά το τοπίο στο νησί. «Οι ανά τον κόσμο κρατικές και εθνικές βιβλιοθήκες είθισται να στεγάζονται σε κτήρια μνημειώδη, εμβληματικά, ώστε επιπλέον να προϊδεάζουν αναλόγως για την εκτίμηση που έχει έκαστος λαός για την πνευματική του κληρονομιά και δημιουργία» σημείωνε. Η μελέτη Τσιμπόγλου- Ανδρέου επεσήμαινε ακόμη ότι η παρούσα κατάσταση στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη είναι τόσο μελανή, που η συνέχισή της, θα μπορούσε σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού να οδηγήσει ακόμη και σε απορρόφηση των λειτουργιών της από την τ/κ «κρατική» βιβλιοθήκη (!).

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο κύκνειο κρεσέντο υποσχέσεων και εγκαινιασμών δεν περιέλαβε και τη νέα Κυπριακή Βιβλιοθήκη. Χάθηκε ο κόσμος να έκοβε ακόμη μια κορδέλα στον βρόντο, έτσι για το καλό; Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Γιάννης Τουμαζής, παρουσιάζοντας τις πολιτικές και τα έργα που έχουν τροχοδρομηθεί στον πολιτισμό, διαβεβαίωσε ότι εντός του 2023 θα γίνει η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση σύγχρονου κτηρίου, στον χώρο στην περιοχή της Αρχιγραμματείας που έχει εγκριθεί. Πώς του ξέφυγε αυτό του Νίκαρου του Ψαλιδοχέρη;

Για να σοβαρευτούμε, δεν βλέπω πώς μπορεί να γίνει αυτό εντός του έτους όταν δεν έχει προχωρήσει καν η σχετική, εμπεριστατωμένη βιβλιοθηκονομική μελέτη. Δεν μιλάμε άλλωστε απλώς για τέσσερις τοίχους. Το ζητούμενο ουσιαστικά είναι η ομαλή μετάβαση από τον 20ό (επιεικώς) αιώνα στον 21ο, που προϋποθέτει προσεκτικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο σχεδιασμό, αλλά και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με μπούσουλα το Στρατηγικό Σχέδιο, κάτι που τέθηκε επί τάπητος στις πρόσφατες συναντήσεις του Τσιμπόγλου στην Κύπρο με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και την Πρόεδρο της Βουλής. Μια αναθεώρηση- επικαιροποίηση του Σχεδίου στις συνθήκες και τα δεδομένα του 2023 είναι φυσικά απαραίτητη, έστω και με δεδομένη πια τη σκληρή πραγματικότητα της οριστικής απώλειας του καθοδηγητικού του πνεύματος. 

Όταν με χρόνια με καιρούς η Κύπρος πιει νερό από την πηγή του βιβλιοθηκονομικού εκσυγχρονισμού, θα του χρωστάει πολλά. Κάποια από τις αίθουσες της νέας Κυπριακής Βιβλιοθήκης θα έπρεπε να πάρει τιμητικά το όνομά του. Θα ήταν το ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της συμβολής του.

Του Γιώργου Σαββινίδη

Από την εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος, "Ελεύθερα", 5/2/2023

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Χειρόγραφα Παιδείας και Ελευθερίας στην Κύπρο: 15ος-19ος αιώνας

 Η Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Δημιουργία Αρχείου Εκπαιδευτικής Ιστορίας στην Κύπρο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) και το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών τέλεσαν στις 3 Φεβρουαρίου 2023 τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο Χειρόγραφα Παιδείας και Ελευθερίας στην Κύπρο 15ος- 19ος αιώνας. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιου, εκπροσώπου του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγόριου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμοθέου, Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο. Η έκθεση άνοιξε για το κοινό και τους/τις μαθητές/μαθήτριες μετά τα εγκαίνια και φιλοξενείται στη μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα.

Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 η ώρα το απόγευμα. Τα σχολεία και το κοινό έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την έκθεση, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλέφωνο 22800749.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης πρωτοποριακής έκθεσης είχε η Δρ Νάσα Παταπίου, Ποιήτρια, Ιστορικός, Ερευνήτρια, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και η οποία ορίζει το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου στην οποία εντάσσονται τα Χειρόγραφα Παιδείας και Ελευθερίας. Τα χειρόγραφα που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, και τα οποία αποτελούν ένα μόνο μέρος από αυτά που υπάρχουν και σε άλλες εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες της Μεγαλονήσου, φωτογραφήθηκαν από τον κ. Αγαμέμνονα Τσελίκα, Φιλόλογο-Παλαιογράφο, ο οποίος έχει την επιστημονική ευθύνη και επιμέλεια της Έκθεσης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Προδρόμου επισήμανε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας και ιδίως στον τόπο μας, να συνδέεται η Ελευθερία με την Παιδεία προσθέτοντας ότι εμείς εδώ στην Κύπρο είμαστε τυχεροί, ως κομμάτι του Ελληνισμού, να είμαστε οι σύγχρονοι συνεχιστές της ελληνικής γλώσσας. Αυτό μαρτυρούν, συμπλήρωσε, τα χειρόγραφα κείμενα, επιλεγμένες φωτογραφίες των οποίων εκτίθενται στην Έκθεση, κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και των Πατέρων της Εκκλησίας, και όχι μόνον αυτών αλλά και των νεότερων, που συντροφευμένα συνυπάρχουν και στις κυπριακές βιβλιοθήκες, αλλά και σε όλες τις βιβλιοθήκες του Ελληνισμού. Ο Όμηρος δίπλα στους ύμνους του Ιωάννου του Δαμασκηνού, οι τραγωδίες του Ευριπίδη δίπλα στα μαρτυρολόγια, η φιλοσοφία του Αριστοτέλη δίπλα στα δογματικά χριστιανικά κείμενα, οι λόγοι του Μεγάλου Βασιλείου και Γρηγορίου του Θεολόγου δίπλα στους λόγους του Δημοσθένη και του Ισοκράτη.

Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Δημιουργία Αρχείου Εκπαιδευτικής Ιστορίας, κύριος στόχος της οποίας είναι να δημιουργηθεί ένα Αρχείο Εκπαιδευτικής Ιστορίας με έδρα το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών. Μια πρωτοβουλία η οποία αποσκοπεί, πρώτον στη Λειτουργία ενός κεντρικού, συνεκτικού Ιστορικού Αρχείου της Ελληνικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο, δεύτερο, στη δημιουργία συνείδησης στα σχολεία, ενημέρωσης και αυτογνωσίας των μαθητών/μαθητριών και των εκπαιδευτικών και τρίτο, στην αναγνώριση των προσπαθειών των προηγούμενων γενεών και συγκεκριμένων κατά τόπους προσώπων που πρόσφεραν σε ένα εκπαιδευτήριο, εργάστηκαν ή μαθήτευσαν σε αυτό, και θα αποτελέσει μια πολύ καλή άσκηση αυτογνωσίας και ενημέρωσης για παιδιά και μεγάλους.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου τόνισε ότι η Εκκλησία ανέκαθεν είχε ως βασικό στόχο την ανάδειξη και τη διαφύλαξη της Παιδείας και πάντοτε θα εργάζεται προς την επίτευξή του. Επισήμανε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης, βοηθούν σημαντικά στη διατήρηση του ελληνικού Έθνους.

Τέλος, ο κ. Τσελίκας φώτισε τους παρευρισκόμενους δίνοντας οδοδείκτες για τη συγκεκριμένη έκθεση. Μεταξύ άλλων, θέλοντας να τονίσει τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας ανά τους αιώνες, επισήμανε ότι στα χειρόγραφα Μαθηματάρια υπάρχουν τα διπλά κείμενα, το νεότερο πάνω από το αρχαίο. Κι αυτό όχι με την έννοια μιας άλλης γλώσσας κι όχι ως μετάφρασης, αλλά ως μέσο εμπλουτισμού του λεξιλογίου του μαθητή. Αρχαία και νεότερη γλώσσα συνυπάρχουν και αλληλοερμηνεύονται.

Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με το άκουσμα έργων των Vivaldi, Mozart, Elgar, Shostakovich και Piazzola από το κουαρτέτο εγχόρδων Προμηθέας και ξενάγηση από τον κ. Τσελίκα, ο οποίος έδωσε κατατοπιστικές πληροφορίες για κάθε πίνακα χειρογράφων που εκτίθεται στην Έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 η ώρα το απόγευμα. Τα σχολεία και το κοινό έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την έκθεση, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλέφωνο 22800749.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη

 Εμείς ποια Κυπριακή Βιβλιοθήκη θέλουμε να έχουμε σε μερικά χρόνια; Ποια Κυπριακή Βιβλιοθήκη έχουμε σήμερα; Θέλουμε άραγε να έχουμε μία Βιβλιοθήκη που να είναι κόσμημα, όπως το νέο Κυπριακό Μουσείο; Κρίμα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκοψε και εκεί κάποια κορδέλα. Αισθάνομαι πολλές φορές ότι μάλλον δεν θέλουμε να φτιάξουμε μία Βιβλιοθήκη, που να είναι ένας χώρος έρευνας, μελέτης, φιλόξενος. Που θα προωθεί τη φιλαναγνωσία, που θα είναι εφαλτήριο νέων ιδεών για το βιβλίο. Αν θέλαμε θα το είχαμε κάνει, ή τουλάχιστον θα είχαμε προσπαθήσει να είχαμε ξεκινήσει ότι ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, και τέως διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου που έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα.

Οι αρμόδιοι άφησαν σε κάποιο συρτάρι εκείνη τη μελέτη, και τίποτε δεν προχώρησε και ακόμα ψάχνουμε να δούμε πού θα τη χτίσουμε... Βέβαια, σε επικοινωνία που είχα πριν από χρόνια με κυβερνητικό στέλεχος μού είχε ειπωθεί ότι τι τη χρειαζόμαστε μία ακόμη βιβλιοθήκη, αφού έχουμε αυτή του Πανεπιστημίου Κύπρου... Και ακόμα δεν μπορώ να το καταλάβω.

Διαβάστε κι αυτό: Το βιβλίο στην Κύπρο (και ο ρόλος της Κυ.Βι)

Όπως και να ’χει, έγιναν εξαγγελίες από τον υφυπουργό Πολιτισμού κο Γιάννη Τουμαζή για τη νέα Κυπριακή Βιβλιοθήκη, αλλά με τους ρυθμούς που προχωράνε τα πράγματα για τέτοια έργα, θα χρειαστούμε πολλά-πολλά χρόνια ακόμα για να πούμε ότι θα έχουμε μία Κυπριακή Βιβλιοθήκη που θα είμαστε υπερήφανοι ως Πολιτεία.

Δεν ξέρω ποιο όργανο, ποιος φορέας, ποια πρόσωπα, μπορούν να ασκήσουν πίεση για ένα τέτοιο έργο. Εμείς οι δημοσιογράφοι; Οι λογοτεχνικές ενώσεις, οι λογοτέχνες; Ένας υπουργός Παιδείας με όραμα; Ένας υφυπουργός Πολιτισμού με πείσμα; Ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευαισθησίες; Ποιος έθεσε επιτακτικά το θέμα; Η μακαρίτισσα η Ρήνα Κατσελλή είχε έγνοια, έφυγε και αυτή από τη ζωή χωρίς να καταφέρει να χτιστεί μια σύγχρονη βιβλιοθήκη.

Πού είναι ο Σύνδεσμος Φίλων της Κρατικής Βιβλιοθήκης; Πού είναι η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρηση; Σε ποιες ενέργειες προέβησαν; Ξέρω ότι έχουν έγνοια και αυτοί, αλλά είναι αρκετό; Δυστυχώς, δεν είναι και περιμένουμε και εγώ δεν ξέρω τι περιμένουμε να γίνει.

Είναι κρίμα να είχαν έγνοια να υπάρχει Κυπριακή Βιβλιοθήκη οι Βρετανοί και οι αρμόδιοι φορείς του βιβλίου, το υπουργείο Παιδείας, να πετάνε χαρταετό. Εκτός και όλες μας τις ελπίδες και για αυτό τις έχουμε εναποθέσει στο υφυπουργείο Πολιτισμού, όπως όλα.

Πόσα γράψαμε για την απώλεια και την καταστροφή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμμοχώστου; Χιλιάδες λέξεις, αλλά μάλλον πρέπει να χάσουμε κάτι για να αρθρώσουμε λέξεις, να έχουμε έναν φταίχτη, διότι εμείς όλα καλώς τα κάναμε, απλώς οι συγκυρίες δεν μας βοηθούν να επιτελέσουμε το έργο μας. Πόσα γράψαμε για την όντως εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου... πάρα πολλά, αλλά εκείνο ήταν έργο διεθνούς εμβέλειας αρχιτέκτονα, μετά σιωπή. Το ίδιο για την ανακαινισμένη βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ, θαυμάσαμε την ανακαίνιση και την ιστορία του κτηρίου και της οικογένειας, αλλά για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη δεν έχουν βρεθεί πολλοί να θαυμάσουν κάτι ή να κακίσουν κάτι... Το 1925 έγραφε ο Τύπος της εποχής: «Μέ πολλή ευχαρίστησιν ηκούσαµεν από το στόμα του Κυβερνήτου την επιθυµίαν προς ίδρυσιν δηµοσίας εν Κύπρω βιβλιοθήκης».

Αργότερα, το 1927: «Η επιτροπή της Δηµοσίας Κυπριακής Βιβλιοθήκης επιθυµούσα να συλλέξη , όλα τα ανά την νήσον διεσκορπισµένα χειρόγραφα και έγγραφα, τα σχετιζόµενα µε την ιστορίαν της και τον πολιτικόν, οικονοµικόν και κοινωνικόν της βίον, παρακαλεί τους κατόχους τοιούτων έγγραφων και χειρογράφων να καταστήσωσι τούτο γνωστόν εις την Έφορον της Βιβλιοθήκης, [...] Η συλλογή των θα ήνε διά τον ιστορικόν µεγίστης αξίας, διότι αποτελούσιν ακριβές κριτήριον της εποχής εις την οποίαν αναφέρονται. Ως εκ τούτου θεωρούµεν καθήκον µας απέναντι της ιστορικής ταύτης νήσου, να πράξωµεν παν το δυνατόν όπως προφυλάξωµεν τα κειµήλια ταύτα από τελείας καταστροφής. [...] Η επιτροπή της ∆ηµοσίας Κυπριακής Βιβλιοθήκης ποιούµενη την εκκλησιν ταύτην, ελπίζει ότι θα τύχη της εµπράκτου βοηθείας παντός Κυπρίου ενδιαφεροµένου διά την χώραν του.

Τότε γινόντουσαν εκκλήσεις, σήμερα τι κάνουμε; Είναι καιρός πια η νέα διακυβέρνηση του τόπου να εγκύψει στην αναγέννηση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και επαναλμβάνω την καταληκτική φράση του προ σχεδόν εκατονταετίας συναδέλφου: «Ελπίζω ότι θα τύχη της εµπράκτου βοηθείας παντός Κυπρίου ενδιαφεροµένου διά την χώραν του».


Του Απόστολου Κουρουπάκη

Από την εφημερίδα Καθημερινή (Κύπρου), 5/2/2023

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Η ΚΕΒΕΠ θρηνεί για την απώλεια του Δρ Φίλιππου Τσιμπόγλου - Ανακοίνωση Τύπου

                 

Η ΚΕΒΕΠ θρηνεί για την απώλεια του Δρ Φίλιππου Τσιμπόγλου

Το ΔΣ και τα μέλη της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), εκφράζουν σύσσωμα τον συγκλονισμό και τη βαθιά οδύνη τους για την αδόκητη απώλεια του Φίλιππου Τσιμπόγλου, Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και τέως Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Για τη βιβλιοθηκονομική κοινότητα της Κύπρου, ο εκλεκτός Δρ. Τσιμπόγλου υπήρξε επαγγελματικός πατέρας, παιδαγωγός και καθοδηγητής σε κάθε βήμα της Ένωσης και των μελών της ευρύτερα.

Έλαβε «την γενναία απόφαση» να ρθεί στην Κύπρο το 1999, σε μια εποχή που οι προσπάθειες για την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών ήταν ελλιπείς, φέροντας μαζί του το δικό του όραμα, μέσω του οποίου η πρώτη Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη του τόπου, της οποίας ήταν επικεφαλής, τοποθετήθηκε ψηλά στην υπόληψη της τοπικής κοινωνίας αλλά και στη συνείδηση της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας σε Ελλάδα και Κύπρο. Έγραψε τη δική του ιστορία ως ο άνθρωπος που ηγήθηκε και συντόνισε επιτυχημένες προσπάθειες προώθησης συνεργασιών και δικτύων, με όφελος πάντα για τις Βιβλιοθήκες και φυσικά για τους ανθρώπους τους. Παραδείγματα των πιο πάνω, είναι η Κοινοπραξία των Κυπριακών Βιβλιοθηκών, ο Συλλογικός Κατάλογος Ελλάδας και Κύπρου, το Δίκτυο Δια-δανεισμού Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, η συμμετοχή του σε συμβουλευτικές ή τεχνικές επιτροπές και ομάδες εργασίας για τις βιβλιοθήκες της Κύπρου και πολλά άλλα από ένα μακρύ βιογραφικό.

Ο θαυμασμός και η εκτίμηση για τον Φίλιππο Τσιμπόγλου δεν γεννάται μόνο από τη βαθιά γνώση και αποτελεσματικότητά του, αλλά και από το όραμα που κουβαλούσε πάντα εντός του. Το ότι πάνω από όλα ήταν ΑΝΘΡΩΠΟΣ που ποτέ δεν επέβαλλε αλλά πρότεινε, καθοδηγούσε, συμβούλευε, στήριζε, εμψύχωνε και ενέπνεε ιδέες. Είχε δημιουργήσει τη δική του «σχολή σκέψης» και άφησε το δικό του προσωπικό στίγμα. Κάθε συνάντηση μαζί του ήταν μια ακαδημαϊκή διάλεξη, που μετέδιδε το όραμα, την όρεξη και το κέφι του για δημιουργία, αλλά και την βαθιά καλλιέργειά του, καθώς και την ανεπανάληπτη αίσθηση του χιούμορ που τον διέκρινε. Μετέφερε το μήνυμα ότι η γνώση δεν είναι αποκλειστικό κτήμα κανενός, αλλά περιουσία όλων.

Αυτός ήταν ο Φίλιππος Τσιμπόγλου που έχουμε γνωρίσει. Θεωρούμε την Κύπρο αλλά και τους εαυτούς μας, ως επαγγελματίες και ως ανθρώπους, πολύ τυχερούς που είχαμε την ευκαιρία και την τιμή να συνεργαστούμε μαζί του, αλλά κύρια «να μαθητεύσουμε» στον τρόπο αντίληψης του κλάδου μας.

Στους οικείους του και ιδιαίτερα στην αγαπημένη του σύζυγο κα Νίκη Τσιμπόγλου, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Καλό ταξίδι Δάσκαλε, το έργο σου θα φωτίζει πάντα τον δρόμο μας!

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου