Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Ιδρύθηκε Κοινοπραξία Κυπριακών Βιβλιοθηκών με συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων

Μετά από σειρά ετών επιτυχούς άτυπης συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών της Κύπρου, έγινε πρόσφατα κατορθωτή η ίδρυση Κοινοπραξίας Κυπριακών Βιβλιοθηκών ως εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από το 2013, έχοντας παράδειγμα τη διεθνή καλή πρακτική στο χώρο των βιβλιοθηκών.

H Κοινοπραξία Κυπριακών Βιβλιοθηκών (ΚΚυΒ) συνεδρίασε στις 4 Οκτωβρίου 2018 για πρώτη φορά.  Κατά την πρώτη συνεδρία η ΚΚυΒ συστάθηκε ως σώμα.  Πρόεδρος της κοινοπραξίας, ορίστηκε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Ανδρέας Κατσιώτης (φωτογραφία).

Η ΚΚυΒ θα ήθελε να ευχαριστήσει τον τέως Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ.  Φίλιππο Τσιμπόγλου, για τη συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια που προηγήθηκαν της δημιουργίας της εταιρείας και τον πρώην Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητή Δρ. Αθανάσιο Γαγάτση, για την στήριξη και εκπροσώπηση της κοινοπραξίας.

Κυριότερος στόχος της ΚΚυΒ είναι η συντονισμένη προσπάθεια αναβάθμισης όλων των βιβλιοθηκών της Κύπρου, δημοσίων και ιδιωτικών, μέσα από διάφορες δράσεις και επιμέρους συνέργειες, όπως:


  • η αποτύπωση πολιτικών, η χάραξη κατευθυντηρίων γραμμών και συντονισμός κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και συνεχή αναβάθμιση των κυπριακών βιβλιοθηκών προς την κοινωνία της γνώσης και της πληροφόρησης.
  • η διεύρυνση του αριθμού των μελών με τη δυνατότητα εγγραφής και άλλων ιδρυμάτων της Κύπρου με στόχο την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική συνεργατική δράση των ιδρυμάτων.
  • η παροχή δυνατότητας συμμετοχής σε τοπικά, Ευρωπαϊκά και Διεθνή ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα.
  • η δημιουργία οικονομιών κλίμακας σε θέματα πληροφοριακών υποδομών, συμβάσεων, υποστήριξης συστημάτων, εκπαίδευσης προσωπικού, χρηστών, κ.ά.
  • η διάθεση πληροφοριακών πηγών προς όλη την ακαδημαϊκή, εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα της Κύπρου.

Βάσει του καταστατικού ίδρυσης της ΚΚυΒ ο Πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου είναι ακαδημαϊκός προερχόμενος από τα επτά ιδρυματικά της μέλη ο οποίος ορίζεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αποτελούν οι Διευθυντές των Βιβλιοθηκών ή εκπρόσωποι αυτών.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Καθηγητή Δρα Αθανάσιο Γαγάτση, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, τα οποία κατάφεραν να φέρουν επιτυχώς εις πέρας αυτή την μακρόχρονη και σημαντική πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται να ωφελήσει την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα της Κύπρου. Πρωταρχικό μέλημα της έχει τη σταδιακή ενσωμάτωση όσων βιβλιοθηκών το επιζητήσουν, όπως η Κρατική Βιβλιοθήκη, πανεπιστημιακές, δημοτικές/κοινοτικές, σχολικές και άλλες βιβλιοθήκες της Κύπρου.

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Η Περιοδεύουσα Βιβλιοθήκη ζωντανεύει ξανά μέσα από τις μνήμες του οδηγού της

30 χρόνια μετά την πρώτη της βόλτα στα χωριά της Πάφου, η Περιοδεύουσα Βιβλιοθήκη, ένας θεσμός που σημάδεψε τις δεκαετίες του 70’ και του 80’ την Κύπρο, ζωντανεύει ξανά μέσα από τις μνήμες του οδηγού της Γιώργου Στρόππου.
Από τον Δημήτρη Τοκαρή
Ρεπορτάζ από την εφημερίδα CIty Free Press (16/11/2018)

Όταν οδηγώ σκέφτομαι και όταν σκέφτομαι χάνομαι! Κάπως έτσι, προσπαθώντας να βρεθώ σε ένα Flea Market στο Καϊμακλί την περασμένη βδομάδα, βρέθηκα χωρίς να το καταλάβω σ’ ένα χώρο που θύμιζε κάτι ανάμεσα σε Δημοτική Αγορά και Νεκροταφείο Αυτοκινήτων.
Σκέτος παράδεισος νοσταλγίας για κάποιον που του αρέσουν τα παλαιά αντικείμενα και τα αυτοκίνητα αντίκες. Κάνω μια μικρή περιδιάβαση όταν ξαφνικά βλέπω μπροστά μου το απόλυτο όχημα που στιγμάτισε την παιδική μου ηλικία, περισσότερο ακόμη κι από το αυτοκίνητο με τα παγωτά και την χαρακτηριστική μουσική: Μια Περιοδεύουσα Βιβλιοθήκη, μαντρωμένη πίσω από ένα σκουριασμένο μεταλλικό φράκτη, γκριζαρισμένη, από την για πολλά χρόνια εγκατάλειψη, βουβή και με χορταριασμένους τους τροχούς.



Ψάχναμε για βιβλία στα ράφια ενός μεγάλου παράξενου αυτοκίνητου που έγραφε στο πλάι με μεγάλα κεφαλαία γράμματα «ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ».


Παρά τον ξεπεσμό από την εποχή της δόξας της, μισό αιώνα προηγουμένως, διατηρούσε ακόμη ένα στυλ αριστοκρατικό. Μου θύμισε υπερήλικη γριά που αναπολούσε την εποχή που υπήρξε περιζήτητη καλλονή. Ο πανδαμάτωρ χρόνος, λυγίζει ακόμη και τα σίδερα. Πλησίασα για να την περιεργαστώ και φυσικά δεν μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό να ποστάρω μια φωτογραφία στο Facebook. Ξαφνικά έγινε ένας μικρός χαμός από σχόλια, μηνύματα και κοινοποιήσεις, κάτι που με έκανε να αντιληφθώ πως αυτή η ιδιόμορφη βιβλιοθήκη με τροχούς είχε σημαδέψει την παιδική ηλικία πολλών, ειδικά μαθητών της υπαίθρου.
Δύο μέρες μετά παίρνω ένα τηλεφώνημα από τον Πανίκο Καραβέλλα, ο οποίος αναγνώρισε τη συγκεκριμένη Βιβλιοθήκη, αφού υπήρξε και ο ίδιος οδηγός μιας τέτοιας τη δεκαετία του 80. Μέσα από τη συνομιλία μας μαθαίνω πως αυτή που φωτογράφισα, περιόδευε στην επαρχία Πάφου από τη δεκαετία του 70, και πως ο οδηγός της, ήταν ο Γιώργος Στρόππος.
Χωρίς να χάσω καιρό τον εντοπίζω και του ζητάω να κάνουμε μια κουβέντα για εκείνα τα χρόνια. Εμφανώς συγκινημένος, μας διηγήθηκε τα πάντα για την εποχή που τα πιτσιρίκια, αλλά και αρκετοί πιο μεγάλοι, ψάχναμε για βιβλία στα ράφια ενός μεγάλου παράξενου αυτοκίνητου που έγραφε στο πλάι με μεγάλα κεφαλαία γράμματα «ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ».
Πότε ξεκίνησε, Γιώργο, αυτός ο θεσμός που τόσο πολύ αγαπήθηκε;
Η ιδέα μιας αυτοκινούμενης Βιβλιοθήκης που θα περιόδευε στα χωριά της Κύπρου συζητήθηκε για πρώτη φορά λίγο μετά την Ανεξαρτησία της Κύπρου και συγκεκριμένα το 1963. Λίγα χρόνια μετά, το 1970, το πρώτο τέτοιο όχημα ξεκινά δρομολόγια στη Λευκωσία και γράφει ιστορία γνωρίζοντας ενθουσιώδη υποδοχή, που είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή εφαρμογή του θεσμού και στις υπόλοιπες επαρχίες.
Προσωπικά ξεκίνησα σαν οδηγός Βιβλιοθήκης, και μάλιστα στο όχημα που έχετε φωτογραφήσει, το 1988 στην επαρχία Πάφου. Υπήρχε πρόγραμμα με τα δρομολόγια, ώστε η κάθε κοινότητα να ξέρει ποια μέρα και ώρα θα πηγαίναμε κοντά τους. Περιοδεύαμε από Τρίτη μέχρι Παρασκευή και τη Δευτέρα την αφιερώναμε σε «συστάρισμα» των βιβλίων και την απαραίτητη προεργασία. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε στην αρχή ήταν οι στενοί και ακατάλληλοι δρόμοι, ειδικά όταν είχαμε να οδηγήσουμε ένα τόσο βαρύ και τεράστιο αυτοκίνητο. Στην πορεία, με τη βελτίωση του οδικού δικτύου στην ύπαιθρο, η πρόσβαση στις κοινότητες έγινε πιο εύκολη.
Ποια τα συναισθήματά σου βλέποντας το αυτοκίνητο στο οποίο πέρασες τόσα χρόνια της ζωής σου –και στο οποίο μπήκαν χιλιάδες παιδιά διψασμένα για διάβασμα- να βρίσκεται πλέον παρατημένο σε ένα χωράφι;
Θλίψη και συνάμα νοσταλγία, επειδή, όπως είπες, αυτό δεν ήταν ένα συνηθισμένο όχημα. Για μένα ήταν η δουλειά μου, το γραφείο μου, η καθημερινότητά μου. Πέρασα σε αυτό το γιγαντιαίο αυτοκίνητο αμέτρητες ώρες της ζωής μου και φυσικά η συναναστροφή με κόσμο που αγαπούσε τόσο πολύ το διάβασμα ήταν συγκινητική.



Αυτή η ιδιόμορφη βιβλιοθήκη με τροχούς είχε σημαδέψει την παιδική ηλικία πολλών, ειδικά μαθητών της υπαίθρου.


Ποιες ηλικίες αποτελούσαν τους πιο συχνούς επισκέπτες;
Θα έλεγα οι μαθητές, από την Τρίτη Δημοτικού μέχρι Γυμνάσιο και οι συνταξιούχοι που είχαν πολύ χρόνο για διάβασμα αλλά όχι την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν βιβλία τακτικά.

Πόσα βιβλία μπορούσε να κουβαλήσει μια Περιοδεύουσα Βιβλιοθήκη και τι περιεχομένου;
Μεταφέραμε περίπου 7000 βιβλία, από μυθιστορήματα, ελληνικά και ξένα, μέχρι βιβλία με συμβουλές για τους γεωργούς. Είχαμε φυσικά και πολλά βιβλία Γεωγραφίας, Ιστορίας, Χημείας, Μαθηματικών, ακόμη και επιστημονικής φαντασίας ενώ τα ανανεώναμε όσο μπορούσαμε κάθε μήνα.
Πότε σταμάτησε ο θεσμός στην Πάφο και γιατί;
Το 2006 και οι λόγοι ήταν πολλοί, με κυριότερους την αστυφιλία και την εξάπλωση του διαδικτύου, ενώ ρόλο έπαιξε και η επιθυμία των μεγάλων χωριών να αποκτήσουν ιδιόκτητες κοινοτικές βιβλιοθήκες.
Τι όμορφο κρατάς από εκείνα τα χρόνια;
Το ότι γνώρισα πολλά χωριά της επαρχίας Πάφου και ήρθα σε επαφή με πολύ αγνούς, φιλόξενους και αυθεντικούς ανθρώπους. Ακόμη και σήμερα συναντώ άτομα που με χαιρετούν στο δρόμο λέγοντάς μου πως με θυμούνται από τον καιρό που ήταν μαθητές και τακτικοί επισκέπτες της Περιοδεύουσας Βιβλιοθήκης.
Θυμάσαι κάποιο ευτράπελο περιστατικό που θα μπορούσες να μοιρασθείς μαζί μας;
Λίγο πριν το οριστικό τέλος του θεσμού, στο χωριό Κινούσα, είχε απομείνει μόνο ένας αναγνώστης της βιβλιοθήκης, ο κύριος Ανδρέας, που ζούσε μόνος σε ένα μικρό λυόμενο σπιτάκι. Μια μέρα δεν ήλθε στην πλατεία του χωριού και στην επιστροφή τον συνάντησα στο δρόμο, καβάλα σε ένα γαϊδουράκι. Όπως μου εξήγησε, χάλασε το αυτοκίνητό του και πήρε το γαϊδουράκι για να με προλάβει.

Ευχαρίστησα τον κύριο Γιώργο για όσα μοιράστηκε μαζί μας και δεν σας κρύβω πως ταξίδεψα κι εγώ νοερά σε εκείνα τα χρόνια της αθωότητας, τότε που το να κρατάς βιβλίο στα χέρια ήταν κάτι μαγικό, ειδικά όταν το έπαιρνες από το ράφι μιας Περιοδεύουσας Βιβλιοθήκης. Όσο για το χορταριασμένο όχημα στο χωράφι που έγινε αφορμή για αυτή τη συνέντευξη; Θα ήταν πολύ όμορφο αν βρεθεί κάποιος να το συντηρήσει και να το εκθέσει σ’ ένα πιο ταιριαστό χώρο, γιατί χωρίς υπερβολή αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" - ρεπορτάζ από εφημερίδα "Φιλελεύθερος"

Το άρθρο και φωτογραφίες εδώ.

Λίγες μόνο μέρες πριν η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου (Κέντρο Πληροφόρησης «Στέλιος Ιωάννου») ανοίξει τις πύλες της, ξεναγηθήκαμε στους χώρους της. Πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό, ίσως, κτήριο που έγινε ποτέ στην Κύπρο. Με την υπογραφή του Ζαν Νουβέλ, ενός από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής μας.

Εννιά Νοεμβρίου, ούτε δυο εβδομάδες πριν τα εγκαίνια -που ωστόσο ακυρώθηκαν μετά από απεργία στο εργοτάξιο- δεκάδες άνθρωποι εργάζονται σε διάφορα επίπεδα προσπαθώντας να ολοκληρώσουν το έργο. Ακόμα και συνεργεία από άλλες χώρες τοποθετούν τα εξειδικευμένα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα τμήματα του κτηρίου και που πρώτη φορά χρησιμοποιούνται στην Κύπρο. Όπως για παράδειγμα τα υλικά στον θόλο: Εξαγωνικές κυψέλες από λευκό χυτό αλουμίνιο που φιλτράρουν το φως και το διαχέουν στο εσωτερικό.

Ο θόλος, με διάμετρο 40 μέτρα, είναι και το κομβικό σημείο της Βιβλιοθήκης. Ιδιαίτερα πολύπλοκος στην κατασκευή του, αλλά και καθοριστικός στη φυσιογνωμία και λειτουργία του εσωτερικού. Στην κορυφή του, ένας ηλιοστάτης διαμέτρου 5 μέτρων κατευθύνει κατακόρυφα μία δέσμη φωτός μέχρι το χαμηλότερο επίπεδο του κτηρίου. Ο ηλιοστάτης είναι μία εξειδικευμένη κατασκευή με περιστρεφόμενες περσίδες και φωταγωγό οροφής.

Το φυσικό φως διαχέεται σε όλα τα αναγνωστήρια των χαμηλότερων επιπέδων μέσω ανάκλασης της δέσμης φωτός στην επιφάνεια ενός λευκού κώνου ύψους 24 μέτρων, που είναι χωροθετημένος στο κέντρο του εσωτερικού κεντρικού αίθριου. Ο κώνος αυτός διαπερνά και τους πέντε ορόφους και γύρω του εξελίσσονται όλες οι λειτουργίες.

Στην πρώτη ακτίνα γύρω από τον κώνο βρίσκονται τα βιβλιοστάσια και τα αναγνωστήρια εντός του κύκλου που αποτελεί τον πυρήνα, ενώ εκτός του κύκλου είναι οι χώροι λειτουργίας (γραφεία προσωπικού, αμφιθέατρο, αίθουσες πολυμέσων, αίθουσες τεχνικής υποστήριξης και εκτυπώσεων, εργαστήρια υπολογιστών, στούντιο παραγωγής και λοιπά). Στους τρεις πρώτους ορόφους, πέριξ του κύκλου, αιωρούνται 31 θάλαμοι οι οποίοι θα λειτουργούν σαν αναγνωστήρια για πιο μικρές ομάδες εργασίας, μέχρι και έξι ατόμων. Οι θάλαμοι αυτοί, φτιαγμένοι από μέταλλο και ένα κόκκινο άθραυστο χοντρό γυαλί, προσθέτουν ακόμα ένα εντυπωσιακό στοιχείο, όπως και οι σπιράλ σκάλες που ενώνουν τους ορόφους.

Ο πιο εντυπωσιακός χώρος είναι αναμφίβολα αυτός του 3oυ ορόφου (τελευταίο επίπεδο) ακριβώς κάτω από τον θόλο όπου ολόκληρος ο δακτύλιος φιλοξενεί ένα μεγάλο αναγνωστήριο που εκτονώνεται στο οροπέδιο του τεχνητού λόφου που αποτελεί την όλη σύνθεση, σε ύψος 14 μέτρων από το έδαφος. Από εδώ κάποιος μπορεί να εξέλθει και να περπατήσει στην οροφή του λόφου-κτηρίου έχοντας πανοραμική θέα.

Αν και στο εσωτερικό όλα εξελίσσονται σε κυκλικό σχήμα κάτω από τον θόλο και γύρω από τον κώνο, εξωτερικά αυτό που βλέπει κάποιος είναι ένα λόφο, σε σχήμα παρόμοιο με αυτών της περιοχής του Άρωνα. Ο τεχνητός λόφος δεν αποτελεί το κτήριο, αλλά το περιβάλλει. Αυτό ανοίγεται μερικώς προς τα έξω με τη νοτιοανατολική και βορειοδυτική όψη να αποτελούν τμήμα του πρανούς του λόφου. Ολόκληρη η επιφάνεια καλύπτεται με μία πράσινη μεμβράνη η οποία λειτουργεί και σαν ηλιοπροστατευτικό.

Εκτός από τούτο το στοιχείο, κι άλλα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού έχουν να κάνουν με τη βιοκλιματική φιλοσοφία που διέπει σχεδόν όλες τις δουλειές του Ζαν Νουβέλ. Και φυσικά το κτήριο είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Πατώματα για να απορροφούν τον ήχο, πανέλα ηχοπροστασίας στους τοίχους, ελεγχόμενοι φωτισμοί, πόρτες που σε περίπτωση πυρκαγιάς κλείνουν αεροστεγώς εμποδίζοντας τη φωτιά να εξαπλωθεί, συστήματα πυρόσβεσης που λειτουργούν με ατμό ώστε να μην καταστρέφονται τα βιβλία…

Το κτήριο θα στεγάσει 620.000 τόμους βιβλίων, πάνω από 190.000 συνδρομές σε τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων, πέραν των 12.000 συνδρομών σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά και πέραν των 180 τίτλων σε βάσεις δεδομένων. Διαθέτει γύρω στις 900 θέσεις μελέτης εξοπλισμένες όλες με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας καθώς, όλες οι πηγές και υπηρεσίες πληροφόρησης θα είναι προσβάσιμες σε όλη την επιστημονική κοινότητα της Κύπρου, αλλά και σε σε κάθε πολίτη. Διαθέτει επίσης  παιδικό τμήμα.

Το κόστος ανέγερσης του κτηρίου ανήλθε στα 33 εκ. (εκτός από τον εξοπλισμό). Έναυσμα αποτέλεσε η δωρεά της Έλλης Ιωάννου, ύψους €8.000.000, εις μνήμην του συζύγου της, εξ ου και η ονομασία «Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη Στέλιος Ιωάννου». Το Έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Με το γραφείο του Ζαν Νουβέλ συνεργάστηκαν ως τοπικοί αρχιτέκτονες οι Ι&Α Φιλίππου. Τον συντονισμό των εργασιών είχαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Η ανέγερση κράτησε εφτά χρόνια.

Όπως έχει ανακοινωθεί, θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις 26 Νοεμβρίου (ΝΕΟΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ). Ένα τμήμα μάλιστα, θα είναι ανοικτό όλο το 24ώρο, ενώ επιστροφές βιβλίων θα γίνονται αυτόματα σε ειδική θυρίδα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Όλα τα βιβλία έχουν σημανθεί με μικροτσίπ ώστε τίποτα να μην μπορεί να εξέλθει χωρίς να καταγραφεί.


  Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου     -  Χρίστος Παπαντωνίου   

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Αγόρασε ένα βιβλίο και σώσε ένα αδέσποτο

Η αίσθηση της φθινοπωρινής θαλπωρής και η μυρωδιά του βιβλίου απλώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στον χώρο της παλαιάς αγοράς Λευκωσίας. Ο φιλοζωικός σύνδεσμος P.A.W.S. (Protecting Animals Without Shelter) διοργάνωσε ένα διήμερο παζαράκι με σύνθημα «Αγόρασε ένα βιβλίο και σώσε ένα αδέσποτο». Πρωταρχικός τους στόχος, να συνεχίζουν να βοηθούν εγκαταλελειμμένα ζώα, αναλαμβάνοντας παράλληλα συμβουλευτικό και διαμεσολαβητικό ρόλο για όσους βρήκαν κάποιο αδέσποτο αλλά δεν ξέρουν πώς να το προστατεύσουν. Παράλληλα, σκοπός των εθελοντών είναι να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία σχετικά με το περιβάλλον, προωθώντας την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η Εβίτα Χαραλάμπους, εθελόντρια της ομάδας P.A.W.S., προγραμματίζουν τέσσερις φορές τον χρόνο παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου. «Αρχικά είχε διάρκεια μιας ημέρας. Όμως ο κόσμος αγκάλιασε την πρωτοβουλία και πλέον το μετατρέψαμε σε διήμερο», είπε. Το παζαράκι νέων και κυρίως μεταχειρισμένων βιβλίων ξεκίνησε πριν από τριάμισι χρόνια. «Τότε είχαμε πολύ λιγότερα βιβλία προς πώληση. Σήμερα έχουμε πέρα από 3.500 τίτλους», ανέφερε και εξήγησε πως όλα προέρχονται από δωρεές. «Έχουμε ακόμη και συλλεκτικά βιβλία και αρκετές παλιές εκδόσεις. Το παλαιότερο είναι του 1905». 

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι μια οικογένεια και οποιοσδήποτε άλλος αγαπά το βιβλίο, μπορεί να βρει εκείνο που ψάχνει σε πολύ χαμηλή τιμή (από €1 έως €5). «Όσα βιβλία έρχονται τα περνάμε από διαλογή. Τα σκισμένα ή φθαρμένα δίνονται για ανακύκλωση», είπε και συνέχισε: «Αντιληφθήκαμε ότι όλα αυτά τα βιβλία θα πηγαίναν στην καλύτερη περίπτωση σε κάδο της ανακύκλωσης. Εμείς τα σώζουμε από τον κάδο και εισάγουμε τη νοοτροπία της επαναχρησιμοποίησης».

Σχολίασε, μάλιστα, ότι αυτή τη φορά σημειώθηκε μεγαλύτερη προσέλευση από κάθε προηγούμενη, αφού πούλησαν πέρα από 1.000 βιβλία. «Ήταν συγκινητικό για εμάς, διότι πέρα από τη στήριξη του κόσμου στο έργο μας, παρατηρείται και η στροφή στο βιβλίο και παράλληλα στην οικολογική συνείδηση». Εξήγησε παράλληλα ότι όποιο βιβλίο και αν επιλέξει ο επισκέπτης στο παζαράκι, συνεισφέρει απευθείας στη διαβίωση και περίθαλψη ενός ζώου, αφού η τιμή του μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα τενεκεδάκι τροφής, σε ένα αντιπαρασιτικό φάρμακο. Δεν παρέλειψε, τέλος, να καλέσει τον κόσμο να δωρίσει βιβλία ή και άλλα αντικείμενα που δεν τα χρειάζεται, ενισχύοντας τις προσπάθειές τους. Όπως ενημέρωσε ο χώρος συλλογής των αντικειμένων είναι το κατάστημα Pet Bloom, στη Λακατάμια. Παράλληλα μπορούν να τους υποστηρίξουν αγοράζοντας το ημερολόγιό τους, το οποίο φέτος αφιερώνεται σε 12 ζώα που διέσωσαν, αναφέροντας την ιστορία του. Όλα τα έσοδα των δράσεων του P.A.W.S. δίνονται για τα ιατρικά και άλλα έξοδα των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται υπό την προστασία του.

120 ζώα επιβλέπουν οι εθελοντές του P.A.W.S.

Ο μη κερδοσκοπικός, φιλοζωικός σύνδεσμος, δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια. Σήμερα συμμετέχουν σε αυτόν 24 μέλη-εθελοντές από όλη την Κύπρο, ενώ υπό την προστασία του βρίσκονται 100 σκυλιά και 20 γάτες. Όπως εξήγησε η Εβίτα Χαραλάμπους, ο P.A.W.S. αποτελεί ένα δίκτυο επικοινωνίας και στήριξης για τα αδέσποτα ζώα. Πέρα από τους σκύλους και τις γάτες, έχουν βοηθήσει πουλιά, χελώνες και άλλα είδη.

«Ως σύνδεσμος δεν έχουμε δικό μας καταφύγιο, ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε ανεξάρτητα και χωρίς χωροταξικούς περιορισμούς σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Όμως, συνεργαζόμαστε με αρκετά κοινοτικά καταφύγια και επίσης με κόσμο που βρίσκει αδέσποτα ζώα. Για παράδειγμα, αν κάποιος βρει έναν χτυπημένο σκύλο στον δρόμο, εμείς μπορούμε να τον κατευθύνουμε και να τον βοηθήσουμε για την περίθαλψή του και παράλληλα αναλαμβάνουμε τα κτηνιατρικά έξοδά του. Το θέμα είναι η φιλοξενία, όπου όμως, έχουμε αρκετά σπίτια τη διάθεσή μας για αυτό τον σκοπό», είπε και εξήγησε ότι επιθυμία τους είναι να παραμένουν εκτός καταφυγίων και κλουβιών, όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα. «Αν κάποιος δεν μπορεί να κρατήσει το αδέσποτο που βρήκε έως ότου το αναλάβει μια ανάδοχη οικογένεια, τότε έρχεται σε εμάς. Δρούμε υποστηρικτικά», σημείωσε.

Ο σκοπός που δημιουργήθηκαν είναι η εδραίωση της φιλοζωίας στην Κύπρο, μέσα από δράσεις για την υποστήριξη και προώθηση των δικαιωμάτων των ζώων, της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας, της εξάλειψης του φαινομένου της κακοποίησης και της εγκατάλειψης, καθώς και της επιμόρφωσης σε ομάδες παιδιών, νέων και ενηλίκων. Για αυτό τον λόγο συνεργάζονται και με σχολεία. «Θέλουμε ο κόσμος να μη φοβάται να βοηθήσει και συνάμα να μη φοβάται να ζητήσει βοήθεια».

  Δέσποινα Ψύλλου 
Φιλελεύθερος 14/11/2018

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Κυπριακή (Εθνική) Βιβλιοθήκη: Στον μεσαίωνα ήταν καλύτερα

Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν αναιρεί αλλά επιβεβαιώνει την ανάγκη δημιουργίας Κρατικής.

Πέρασαν 20 χρόνια από τότε που η νέα βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου ορίστηκε στο χωροταξικό σχέδιο της Πανεπιστημιούπολης. Άλλα 15,5 από τότε που η αρχιτεκτονική ιδέα του Ζαν Νουβέλ έγινε αποδεκτή. Κι ακόμη επτά γεμάτα από την ορισμένη ημερομηνία έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών, η διάρκεια των οποίων είχε υπολογιστεί στα τρία (3) χρόνια... Ακόμη κι η απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου να ορίσει την υπέρλαμπρη και καταυγασμένη τελετή εγκαινίων για το τέλος Νοεμβρίου αποδείχτηκε βεβιασμένη, αφού το έργο, από την εξωτερική τουλάχιστον πλευρά, δεν είναι ακόμη έτοιμο και φτάσαμε αισίως στο 2019.

Αν ήταν καμιά τράπεζα ή ο πύργος που εδράζεται κάποια πολυεθνική, θα ξεφύτρωνε από τη μια νύχτα στην άλλη. Αλλά τα έργα πολιτιστικής υποδομής στην Κύπρο τα οραματίζεται ο παππούς και τα εγκαινιάζει ο εγγονός. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, το Κέντρο Πληροφόρησης -Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» θα είναι σύντομα έτοιμο. Και για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, φιλοδοξεί να βγάλει την πιο υποανάπτυκτη πολιτιστικά χώρα της Ευρώπης από τον βιβλιοθηκονομικό μεσαίωνα. Αυτό ίσως να μην είναι και τόσο υπερβολικό. Για να μην πω ότι στην εποχή του Λεόντιου Μαχαιρά και των Λουζινιανών η κατάσταση να ήταν και καλύτερη. Σίγουρα θα έτρεφαν μεγαλύτερο σεβασμό στον θεσμό της κρατικής βιβλιοθήκης.

Κρατική, είπα; Αυτή του Πανεπιστημίου δεν είναι και ούτε μπορεί να υποκαταστήσει την υπολειτουργική κρατική βιβλιοθήκη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία πολύ θα ήθελε να μοιάζει με ανάλογες τριτοκοσμικών χωρών. Της Μπουρκίνα Φάσο, λ.χ. λειτουργεί από το 1996 στην Ουαγκαντουγκού και εξυπηρετεί έντιμα τις ανάγκες μιας χώρας το 66% των κατοίκων της οποίας είναι αναλφάβητοι.

Ας μη συγκρίνουμε και με μεγέθη, διότι στη Μάλτα, 30 φορές μικρότερη σε έκταση από την Κύπρο και μισή σε πληθυσμό, η Bibliotheca λειτουργεί με επιτυχία εδώ και δύο αιώνες σ’ ένα καίριο τοπόσημο της Βαλέτας και φροντίζει ν’ αναπτύσσεται και να εξελίσσεται συνεχώς. Θυμίζω ότι η χώρα αυτή είδε το πουλί της ανεξαρτησίας να πετά τέσσερα χρόνια ΜΕΤΑ την Κύπρο, ενώ οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες ξεκουμπίστηκαν μόλις το 1979. Αυτό ως απάντηση στο ξεφτισμένο επιχείρημα για τη «φουκαριάρα» νήσο των Αγίων που δεν άφησαν οι ξένοι δυνάστες να ορθοποδήσει.

Την άποψη που επικρατεί γενικότερα στο νησί για τον θεσμό των βιβλιοθηκών είχε συνοψίσει τις προάλλες ο Δήμος Λευκωσίας που –έστω και προσωρινά- μετέτρεψε εν μία νυχτί τη Δημοτική Βιβλιοθήκη σε υπηρεσία είσπραξης δημοτικών τελών. Η περίπτωση της κρατικής βιβλιοθήκης, εντούτοις, είναι κάτι διαφορετικό. Δεν είναι χώρος που «πάμε για να δανειστούμε βιβλία». Είναι ο οργανισμός που αποθησαυρίζει το πιο πολύτιμο κομμάτι της πνευματικής περιουσίας μιας χώρας. Εκτός κι αν δεν το πήραμε ακόμη απόφαση ότι είμαστε κανονική χώρα και περιμένουμε ακόμη την -μονή ή διπλή- ένωση με κάποιο άλλο κράτος για να δούμε τι θα κάνουμε.

Έξω από βιβλία, μελέτες, περγαμηνές και χειρόγραφα, ιστορικά ντοκουμέντα κ.λπ. μια κανονική κρατική βιβλιοθήκη συγκεντρώνει, φυλάσσει και διαχειρίζεται το αρχείο του έντυπου τύπου, φωτογραφικό, οπτικοακουστικό κι άλλο αρχειακό υλικό, χάρτες, φιλοτελικά αντικείμενα, αφίσες, μουσικές συνθέσεις, σημαντικές ηχογραφήσεις. Δεν έχει μόνο βιβλιοστάσια και αναγνωστήρια, αλλά αίθουσες προβολών και υπολογιστών, χώρους συναντήσεων και εργαστηρίων, ερευνητικές μονάδες, σύγχρονο εξοπλισμό διατήρησης και συντήρησης κι έχει απαντήσεις στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.

Στην Ελλάδα της κρίσης επενδύθηκαν σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τη μετάβαση- μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που εκσυγχρονίζει ένα θεσμό που χρονολογείται από το 1832. Εμείς δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά, βολευόμαστε μια χαρά με τα διασκορπισμένα κτήρια της απωθητικής Κυπριακής Βιβλιοθήκης και το ΓΤΠ. Τώρα ειδικά, που είναι έτοιμη κι η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου θα αυτοπαραμυθιαστούμε ότι σκίζουμε κι από υποδομές, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουμε την ειδοποιό διαφορά μεταξύ μιας κρατικής και μιας ακαδημαϊκής.

Στο μεταξύ, η κανονική Κυπριακή Βιβλιοθήκη δεν είναι ούτε καν στα σκαριά, παρά έχει χωροθετηθεί αόριστα και ανεπίσημα σ’ ένα τεμάχιο του «φιλέτου» της Αρχιγραμματείας επί της λεωφόρου Βύρωνος. Δηλαδή, ζήτημα είναι αν θα προλάβουν να τη δουν τα δισέγγονά μας...

Φιλελεύθερος της Κυριακής 11/11/2018 
  Γιώργος Σαββινίδης  

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

H προσαρμογή των αδειών Creative Commons 4.0 στα ελληνικά: προοπτικές και προκλήσεις

Tο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «H προσαρμογή των αδειών Creative Commons 4.0 στα ελληνικά: προοπτικές και προκλήσεις». Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, και θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018, από τις 18:30 μέχρι τις 21:30, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αίθουσα Β108 «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», στη Λευκωσία.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η πληροφόρηση του κοινού για την προσαρμογή της τέταρτης άδειας των αμερικανικών αδειών ελεύθερης χρήσης Creative Commons στην Ελληνική γλώσσα και την Κυπριακή έννομη τάξη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πληροφορηθούν για τη δράση και τα συμβατικά εργαλεία του μη κυβερνητικού οργανισμού Creative Commons, θα εισαχθούν στις έννοιες της ανοικτής πρόσβασης και του copyleft, θα εκπαιδευτούν για τους όρους και την εφαρμογή των έξι τυποποιημένων αδειών Creative Commons. Επισυνάπτεται για ενημέρωση το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Περισσότερες πληροφορίες για τις άδειες Creative Commons στην Κύπρο μπορείτε να βρείτε στις σελίδες http://www.ucy.ac.cy/creativecommonscy και http://www.pi.ac.cy/CreativeCommons

Όσοι και όσες εκπαιδευτικοί επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (http://www.pi-eggrafes.ac.cy) στην κατηγορία Ημερίδες-Συνέδρια, από τις 5 μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου 2018.

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Η Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» στην πανεπιστημιούπολη θα λειτουργήσει κανονικά στις αρχές Δεκεμβρίου

Νεότερη ανακοίνωση του Πρύτανη του Π. Κύπρου, αναφέρει ότι λόγω των τελικων ελέγχων, η έναρξη της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης "Στέλιος Ιωάννου" μετατίθεται για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η απόφαση του Πανεπιστήμιου Κύπρου να προχωρήσει στην αναβολή των επίσημων εγκαινίων του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου», τα οποία είχαν προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου, προκάλεσε αναστάτωση και μπέρδεμα.
Πρόκειται για απόφαση, η οποία σχετίζεται με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της εταιρείας «Ten Group Services και J&P Overseas» οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες. Ερωτηθείς για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε στον «Φ» ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο εργοτάξιο της Βιβλιοθήκης είναι πληρωμένοι, σημειώνοντας ότι η παρουσία εργαζομένων άλλων εταιρειών που είναι στην Πανεπιστημιούπολη εμποδίζει τους εργαζόμενους στη Βιβλιοθήκη να εργαστούν.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, το Πανεπιστήμιο Κύπρου προτίθεται να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για αποτροπή ενδεχόμενης προσπάθειας παράνομης εισόδου στους χώρους του, με στόχο να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εργασία των εργαζομένων στην Πανεπιστημιούπολη.
«Σεβόμαστε τους ανθρώπους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα και τα εργασιακά τους δικαιώματα, όμως από την άλλη πρέπει να γίνει σεβαστό και το δικαίωμα του Πανεπιστημίου να προχωρήσει και να συμπληρώσει τις εργασίες στη Βιβλιοθήκη, την οποία αναμένουν οι φοιτητές και μάλιστα παραμονές των τελικών τους εξετάσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης.

Παρά την αναβολή των εγκαινίων, η Βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει κανονικά και θα ανοίξει τις πύλες της για την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και για το ευρύ κοινό, στις 23 Νοεμβρίου, ενώ οι λειτουργοί της αναμένεται να πιάσουν δουλειά στις 10 Νοεμβρίου. Όπως έχει ανακοινώσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το εσωτερικό του κτηρίου έχει ολοκληρωθεί, ενώ απομένουν κάποιες εξωτερικές εργασίες. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχει μεταφερθεί πέραν του 80% του υλικού της Βιβλιοθήκης στο νέο κτήριο, ενώ θα διεξαχθεί κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί στις 19 Νοεμβρίου, η Αλυσίδα της Γνώσης, κατά την οποία θα μεταφερθούν 600 βιβλία από την παλαιά Βιβλιοθήκη στη νέα.

Από πλευράς του ο κ. Χριστοφίδης, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του ακαδημαϊκού ιδρύματος προς την οικογένεια Ιωάννου για τη δωρεά που έγινε το 2011, αλλά και σε όλους τους δωρητές που εμπιστεύονται το Πανεπιστήμιο, ανέφερε ότι και οι πέντε όροφοι της Βιβλιοθήκης έχουν παραδοθεί και θεωρούνται πλέον περιουσία του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Δέστε περισσότερα: http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/606765/anablithikan-ta-eggainia-tha-leitoyrgsei-i-bibliothiki-eikones 

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου