Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Θα γίνει κάτι σημαντικό στην Πάφο; η βιβλιοθήκη του Χρ. Γαλατόπουλου

Δυόμισι χιλιάδες τίτλοι, έξι-εφτά χιλιάδες τόμοι. Στο σπίτι του στη Λεμεσό ο ψυχίατρος Χριστόδουλος Γαλατόπουλος, εγγονός του γνωστού πρώην δημάρχου της Πάφου, του οποίου φέρει το όνομα, διατηρεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές παλαιών και σπάνιων βιβλίων στην Κύπρο, μάλιστα πολλά από αυτά έχουν κυπρολογικό ενδιαφέρον. Όπως αναφέρει, τα βιβλία άρχισαν να συγκεντρώνονται από τον παππού του πριν από ακριβώς εκατό χρόνια, όταν ήταν φοιτητής στο Λονδίνο. Ακόμη δημιούργησε μια συλλογή από μοναδικούς μεσαιωνικούς χάρτες της Κύπρου.

Ο κ. Γαλατόπουλος έχει ήδη φανερώσει στον Δήμο Πάφου την πρόθεσή του να δωρίσει τη βιβλιοθήκη και το αρχείο του παππού του στην πόλη. Θέτει όμως δύο προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσει στην προσφορά του. Η πρώτη είναι η εγγύηση ότι τα βιβλία θα φιλοξενηθούν κάπου ασφαλισμένα και με τη σωστή προβολή. Για την ικανοποίηση αυτού του όρου δηλώνει σίγουρος, αφού θεωρεί ότι ένας χώρος στα κτήρια της παλιάς Αστυνομικής Διεύθυνσης, που θα παραχωρηθούν σύντομα στον δήμο, θα ήταν ο ιδανικός. Επιπλέον, η δεύτερη προϋπόθεση που θέτει είναι τα βιβλία να παραμείνουν σαν αυτόνομη συλλογή της οικογένειας του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου. Δεν επιθυμεί να αποτελέσουν μέρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πάφου ή να «χαθούν» ανάμεσα σε πολλά άλλα βιβλία. «Εμείς για 100 χρόνια κρατήσαμε αυτή τη συλλογή, το λιγότερο που θέλουμε είναι να συνεχίσει να υφίσταται σαν αυτόνομη οντότητα», εξηγεί.

Πιστεύει ότι τόσο τα βιβλία όσο και το προσωπικό αρχείο του παππού του -ένα ογκώδες υλικό που σχετίζεται με την αγωνιστική του δράση επί Αγγλοκρατίας, τη δημαρχεία και γενικά τη σχέση του με τα δημόσια πράγματα– θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό μέρος για τη δημιουργία του ιστορικού αρχείου της Πάφου, κάτι που ανακοίνωσε ότι θα γίνει ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος. Ο κ. Γαλατόπουλος πιστεύει ότι το αρχείο είναι κάτι που λείπει από την πόλη, δεδομένου ότι συναντάται σε Λεμεσό και Λάρνακα.

«Ως λογοτέχνης ο παππούς μου ήταν βιβλιόφιλος», λέει ο κ. Γαλατόπουλος. «Φυσικά δεν έκανε συλλογή βιβλίων, δεν τα έβλεπε σαν συλλεκτικά αντικείμενα, αλλά τα μελετούσε. Ειδικά όταν καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση στα Οκτωβριανά, υπάρχουν αναφορές ότι οι δικοί του άνθρωποι τού έπαιρναν στη φυλακή συνεχώς βιβλία. Επίσης είναι το άτομο που δημιούργησε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάφου το 1946, προτού καν γίνει το Δημοτικό Μέγαρο, γιατί έδινε μεγάλη σημασία στη μόρφωση του κόσμου». 

Πηγή: http://politis.com.cy/article/sillektis-paleon-vivlion---o-christodoulos-galatopoulos-ston-p


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου