Τρίτη 8 Απριλίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «Τώρα είναι ακόμα πιο κατάλληλη η στιγμή για αναβάθμιση»

Το 17σέλιδο κείμενο με αρ. φακέλου Α/Π 1400/2012 βρίσκεται εδώ, αλλά τα συμπεράσματα είναι σημαντικά και παρατίθενται αυτούσια:



V. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
 1.      ...., 2.      .... 
3.      Από το σύνολο των στοιχείων που έχω μελετήσει προκύπτει, θεωρώ, ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη και λειτουργεί σήμερα η Κυπριακή Βιβλιοθήκη απέχει πολύ από την εκπλήρωση των στόχων και της αποστολής της, όπως σκιαγραφείται πιο πάνω. Αντίθετα, αυτό που φαίνεται να την χαρακτηρίζει, ως αποτέλεσμα, τολμώ να πω, της πολιτικής αδιαφορίας που έχει επιδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια, είναι η αποσπασματικότητα, η εσωστρέφεια, η τυπική διεκπεραίωση, η απουσία συντονισμού και ευρύτερα η έλλειψη στόχου και οράματος. Τα γνωρίσματα αυτά δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ασύνδετα με τη μικρή, δυστυχώς, σημασία που η χώρα μας δίνει τόσο στο βιβλίο και στη φιλαναγνωσία, όσο και στη μελέτη και κατανόηση της πολιτιστικής μνήμης και παράδοσης του τόπου.

4.      Το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες και παρά τις μελέτες, τις προτάσεις και τα σχέδια που εκπονήθηκαν σε σχέση με την εξεύρεση οριστικής και ολοκληρωμένης λύσης στο στεγαστικό πρόβλημα της Βιβλιοθήκης, οι υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης παραμένουν διάσπαρτες σε διάφορα κτήρια, είναι ενδεικτικό των πιο πάνω. Τα κτήρια αυτά δεν είναι απλώς αμφισβητούμενης καταλληλότητας ως προς την ικανότητά τους να στεγάζουν, ιδίως, παλαιά και ιστορικά έντυπα, αλλά και περιορίζουν τη δυνατότητα του κοινού να γνωρίσει και να προσεγγίσει το υλικό που φιλοξενούν. Ως αποτέλεσμα, η Κυπριακή Βιβλιοθήκη παραμένει αποκομμένη από την κοινωνία, με τα τεκμήρια και τις πληροφορίες που περικλείει να θεωρούνται από το ευρύ κοινό ως αδιάφορα, απροσπέλαστα και ξένα.

5.      Είναι, βέβαια, σαφές πως η δημιουργία και μόνο κτηρίου που θα στεγάσει την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, αν δεν συνοδευτεί από ευρύτερες τομές τόσο για εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και για εξοικείωση των πολιτών με τη Βιβλιοθήκη, δεν θα έχει τα σκοπούμενα αποτελέσματα. Ενδεχομένως, να είναι επίσης αναγκαία η μεταβολή του ίδιου του θεσμικού μοντέλου της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερα περιθώρια αποφασιστικής εξουσίας, αυτονομίας και ευελιξίας. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν κατ’ επανάληψη τεθεί, τόσο από το Σύνδεσμο Φίλων Κρατικής Κυπριακής Βιβλιοθήκης, όσο και από την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης ή και άλλους, πρέπει επιτέλους να συζητηθούν σοβαρά και να προωθηθούν.

6.      Αντιλαμβάνομαι ότι στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, το πιο πάνω εγχείρημα θα συναντήσει το σκόπελο της αδυναμίας του κράτους να συμπεριλάβει ανάμεσα στις προτεραιότητές του, τόσο τη στέγαση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, όσο και την κατάλληλη στελέχωση, την τεχνολογική αναβάθμιση και την προώθηση στο κοινό των υπηρεσιών δημόσιας βιβλιοθήκης ευρύτερα. Εντούτοις, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι ιδίως εν καιρώ οικονομικής κρίσης, η ανάγκη του κοινού για πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού καθίσταται ακόμα πιο έντονη και επιτακτική. Ο δε ρόλος του βιβλίου στην ατομική καλλιέργεια, στην προσωπική απελευθέρωση, στη δημιουργική έκφραση, στην καταπολέμηση του φόβου και στην εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης αναδεικνύεται ακόμα πιο σημαντικός.

7.      Συνεπώς, είναι πεποίθησή μου ότι τώρα είναι ακόμα πιο κατάλληλη η στιγμή για αναβάθμιση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Προς το σκοπό αυτό δεν αποκλείεται να μπορούν να αναζητηθούν και να αξιοποιηθούν ιδιωτικές χορηγίες ή δωρεές. Υποβάλλω, συνεπώς, την παρούσα Έκθεση στη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αναμένοντας ότι τα όσα διαλαμβάνονται σε αυτήν θα μελετηθούν, κατόπιν διαβούλευσης και με τους εμπλεκομένους φορείς, και θα οδηγήσουν σε ολοκληρωμένες και ικανοποιητικές λύσεις.
  
Ελίζα Σαββίδου
Επίτροπος Διοικήσεως
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Από τον Τύπο: "Κοινή πεποίθηση της επιτρόπου Διοικήσεως Ελίζας Σαββίδου και του διευθυντή των Πολιτιστικών υπηρεσιών Παύλου Παρασκευά είναι η ανάγκη ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης: «Τώρα είναι ακόμα πιο κατάλληλη η στιγμή», σημειώνει η επίτροπος, «έχουμε προχωρήσει σε μερική υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου», λέει ο κ. Παρασκευάς" .... Λόγια κενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου