Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Οι Βιβλιοθηκονόμοι του Χόλυγουντ!!!


Πρόκειται για την Αμερικανικής παραγωγής τριλογία με τίτλο The Librarian.
Το πρώτο μέρος της τριλογίας φέρει τον τίτλο The Librarian: Quest for the Spear (Η αναζήτηση της Λόγχης) και είναι παραγωγής Δεκ. 2004 από την TNT Productions σε συνεργασία με την Apolloproscreen.
Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2005 στο σινεμά και για διάστημα 18 ημερών ήταν πρώτη σε πωλήσεις εισιτηρίων στην Αμερική. Ο Φλίν Κάρσον (Noah Wyle) είναι ένας αδιάκοπα αφοσιωμένος, πανέξυπνος φοιτητής με αστείρευτη θέληση και δίψα για γνώση. Ο ίδιος βρίσκει τον ιδανικό κόσμο μέσα από τα βιβλία και την αέναη έφεση προς το διάβασμα και γενικότερα τη διαχείριση της γνώσης, αφού ένα από τα 22 πτυχία που διαθέτει είναι και αυτό της Βιβλιοθηκονομίας. Μέσα από αυτό τον τρόπο ζωής, ο Φλιν έχει παραμελήσει εντελώς την προσωπική αλλά και ερωτική του ζωή με αποτέλεσμα να συνεχίζει να μένει με τη μητέρα του η οποία απεγνωσμένα προσπαθεί να του φτιάξει τη ζωή με την μέθοδο των προξενιών. Μια καλή μέρα της καθ’ όλα επιτυχημένης Ακαδημαϊκής του ζωής, ο Φλιν δέχεται μια πρόσκληση για συνέντευξη στην Metropolitan Public Library για μια θέση Βιβλιοθηκονόμου και αποφασισμένος να ακολουθήσει καριέρα Βιβλιοθηκονόμου πάει στη συνέντευξη και με περιπετειώδη τρόπο καταφέρνει να κερδίσει τη θέση. Ακολούθως ο Judson (Bob Newhart) και η Charlene (Jane Curtin) υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης τον ενημερώνουν για το μυστικό τμήμα της Βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει σημαντικού ιστορικού περιεχομένου αντικείμενα μεταξύ άλλων η λόγχη του Πεπρωμένου (η λόγχη με την οποία τρυπήθηκε ο Χριστός στο σταυρό για να διαπιστωθεί ο θάνατος του). Ο Φλίν εντελώς ανυποψίαστος και με πολλές επιφυλάξεις δέχεται τη θέση. Την επόμενη κιόλας μέρα η αδελφότητα του Όφεως, της οποίας ηγείται ο Έντουαρτ (Βιβλιοθηκονόμος) μπουκάρει στη Βιβλιοθήκη με τη μέθοδο James Bond και κλέβει τη λόγχη. Στη συνέχεια ο Φλιν καλείται να φέρει πίσω τη λόγχη και αποστέλλεται, παρά τη θέληση του, στον Αμαζόνιο όπου τον περιμένει η πανέμορφη συμπρωταγωνίστρια Νικόλ -Sonya Walger- Βιβλιοθηκονόμος (επίσης απεσταλμένη της Βιβλιοθήκης) που καθήκον της είναι να προστατεύσει τον Φλιν κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεων. Ακολουθεί μια περιπετειώδης εξερεύνηση στον Αμαζόνιο μέσα από μάχες, απρόοπτα, παγίδες θανάτου, πολύ τρέξιμο, αγωνία, ερωτικά ειδύλλια και πλούσια εφέ. Η ταινία είναι γυρισμένη στα πρότυπα του Indiana Jones με τη μόνη διαφορά ότι ο πρωταγωνιστής, αντί για μαστίγιο και πιστόλι, στο σακίδιο του υπάρχουν μόνο βιβλία, πολλή περιπέτεια αλλά και γέλιο!!!

Πάρτε μία γεύση:







Coming soon: The Librarian: Return to King Solomon's Mines (2006)

(Ζάχος Πολυβίου)

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Agapite Zaxo to ergo afto pws mpwrei kaneis na to dei? yparxei se dvd????

Zachos είπε...

Ναι υπάρχει!
Ένα καλό DVDάδικο πιστεύω θα το έχει.

Ζ.

Ανώνυμος είπε...

παιθκια πολλά ωραίο!!!! έπιασα στο βιτεο κλαπ μου και είπαν μου έχουν το!!!!!

Ανυπομονώ να πάω σπίτι να το δώ!!!
Βιβλιοθηκονόμοι in Action!!!!! :)

Ανώνυμος είπε...

Ma pou to anakalipsete re touton?...!!

Egelasa polla me to interview. Fantastou na paeis EDY jai na kameis etsi prama (hihi)

Snooze είπε...

Kali fasi...

Eidika jame pou tou lalei:
ediavasa polla vivlia
jai apanta tou jini
en thelw exipnades.

Giati nomizoun merikoi merikoi oti oi vivliothikonomoi en jinoi pou thkiavazoun polla vivlia enw en en etsi ta pramata.

Epidi allou en epaggelmaties enw stin Kipro akoma antrepesai na peis ti eisai.

Ανώνυμος είπε...

Εισηγούμαι το Δ.Σ της ΚΕΒΕΠ να κλείσει αίθουσα με projector να το δουμε όλοι οι συνάδελφοι.

Φαινεται αρκετά ενδιαφέρον

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους κάτι διαφορετικό απο την κλασική εικόνα του Βιβλιοθηκονόμου που ταξιθετεί βιβλία και σσσσσσουσάρει σε όλους όσους κάνουν φασαρία στο αναγνωστήριο.

Απο μια άποψη είναι θετικό το ότι ο πρωταγωνιστής έιναι άτομο ικανό με αρκετή ευστροφία και μέσα απο όλα τα ακαδημαικά του προσόντα επιλέγει τη Βιβλιοθηκονομία. Αυτό σε ένα βαθμό δείχνει ότι σε άλλες τουλάχιστον χώρες ο/η Βιβλιοθηκονομος είναι αξιοσέβαστο επάγγελμα και κρύβει ικανότητες. Θα συμφωνήσω επίσης με τό προηγούμενο σχόλιο που λέει Giati nomizoun merikoi merikoi oti oi vivliothikonomoi en jinoi pou thkiavazoun polla vivlia enw en en etsi ta pramata επειδή δυστυχώς επικρατεί και αυτη η άποψη.

Όπως και να χει είναι πολύ ωραία να βλέπουμε στο blog τέτοιες εκπλήξεις ψυχαγωγικού περιεχομένου!

Συνάδελφε Ζάκο περιμένουμε και τα υπόλοιπα μέρη...

Ανώνυμος είπε...

Egw thelw na dw tin vivliothikonomo.

Sti photografia en i dexia oxa aristera??**??!!**!*?
elpizw na min einai jini sto interview

Ανώνυμος είπε...

I’ ve seen it twice and really enjoyed it.

I think that the best of this movie is that we watch it as Librarians. I do believe that we wouldn’t care under other circumstances.

I wonder if parts of the movie were actually filmed inside the Metropolitan Library… Any comment??

In English if possible :-)

Ανδρέας Καπανδρέου είπε...

Σας θυμίζω και αυτό: "Η Βιβλιοθηκονόμος στη νέα ταινία του Νίκου Περάκη" http://kebep.blogspot.com/2008/01/blog-post.html

Libro είπε...

Εν η δεξιά η Βιβλιοθηκονόμος και είναι όντως πολύ ωραία κοπέλλα και καλή στο ρόλο της.
Φαινεται το Χόλυγουντ αναγκάστηκε να επιστρατεύσει τα γυναικεία κάλλη για να επιτύχει το στόχο του και αυτό επιβεβαιώνεται απο το εξώφυλλο.
Πέραν τούτου όμως εν κάτι διαφορετικό και όντως προωθεί το επάγγελμα μας αφού κατα το σενάριο της ταινίας ο Βιβλιοθηκονόμος αναλαμβάνει να σώσει την ανθρωπότητα - τι πρωτότυπο για τις Αμερικανικές τινίες!!!-. Άρεσεν μου το σχόλιο του Ζάχου ''αντί για μαστίγιο και πιστόλι, στο σακίδιο του υπάρχουν μόνο βιβλία''. Εν γεγονός οτι ο πρωταγωνιστής εν βιβλιόφιλος και αυτός είναι ένας ακόμα παράγοντας που τον ώθησε στο να ακολουθήσει το δρόμο της Βιβλιοθηκονομίας.
Η καλύτερη φάση στο έργο είναι που η γυναίκα Βιβλιοθηκονόμος χαστουκίζει τον άντρα Βιβλιοθηκονόμο παρατεταμένα και ο ίδιος λέει ''Είναι η μέρα που χαστουκίζουμε τον Βιβλιοθηκονόμο σήμερα'';; (Καλό ΕΕΕ)

Zachos είπε...

Dear Friend and I hope colleague,

I think we can all agree that many Libraries around the globe can be described as wonderful buildings with rich decorations, spacious rooms and marvelous constructions, mostly based on artistic architecture from various historical backgrounds.

However, I don’t think they’ve reached the point where they can actually host special rooms containing secret treasures, such as the Excalibur sword, Pandora’s Box, and endless paths leading to mystery doors (at least not yet:).

Of course some of the scenes must have been rolled inside and outside the actual Metropolitan Public Library, especially the ones showing the exterior views, but definitely not the ones containing action.

Also allow me to disagree with your comment “I think that the best of this movie is that we watch it as Librarians. I do believe that we wouldn’t care under other circumstances.”
I don’t think that personal equation is a necessary criterion concerning a movie’s preference. For example you don’t have to be special agent to like James Bond as you don’t have to be a lawyer to like Boston Legal etc. The Librarian is an adventure movie which, I believe, has the ability to provide all the necessary material to excite viewers and why not Librarians too.

In fact, this movie was recommended to me by a friend of mine who has nothing to do with Librarianship whatsoever.

Z.

Ανώνυμος είπε...

Parepiptontos iparxoun polla alla meroi tou ergou sto utube an thelei kapoios na dei kai alla apospasmata alla xwris ipotitlous.

Ανώνυμος είπε...

Κατάφερα να το βρώ μόνο σε region 1 δηλαδή Αγγλικούς υποτιτλους. Μερικά πράγματα δεν τα πολυκαταλαμβαινα αλλά το όλο νόημα έπιασα το.
Εγώ θα έλεγα οτι είναι μια απέμπιδα προσπάθεια του κινηματογράφου στο να αναδείξει τον κλάδο και το επάγγελμα μας γιατι απλούστατα θεωρείται υποτιμητικό και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν μέσα στο έργο σημεία που φαίνεται και αυτό. Σίγουρα υπάρχουν καλύτερες βιβλιοθήκες στο εξωτερικό αλλά πάλι θεωρώ ότι το έργο γυρίστηκε για να δείξει πως οι βιβλιοθηκονόμοι δεν είναι αρνάκια και αυτό προσωπικά το θεωρώ αξιολύπητο

Ανώνυμος είπε...

Mia pellara jai misi...
Klassiki Amerikania me ilithies atakes...

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας, απλά ρε παιδιά μια απορία, η απαντήση ένα καλό dvd club θα το έχει, δεν είναι και η καλυτέρη, όλοι γνωρίζουμε πως όλες σχεδόν οι ταινίες κυκλοφορούν σε dvd, μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση θα ήταν αν μας λέγατε και σε πιο dvd club το βρήκατε στην Λευκωσία ή σε όποια άλλη πολή το έχετε βρει... συγνώμη ρε παιδιά αλλά η δουλεία μας σαν βιβλιοθηκονόμοι είναι να δίνουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις, σωστά;

Zachos είπε...

Αγαπητέ/ή Ανώνυμε/η,

Σίγουρα πρέπει να δίνουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις και θα έλεγα ότι σε ορισμένο βαθμό φέρουμε και ευθύνη για τις απαντήσεις που δίνουμε ως επιστήμονες πληροφόρησης. Αυτό όμως ισχύει περισσότερο σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας και κατ’ επέκταση των επαγγελματικών μας καθηκόντων (αυτό είναι άλλο κεφάλαιο).

Προσωπικά, δεν ανέφερα ονομαστικά κάποιο DVDclub, απλούστατα γιατί πιστεύω ότι το blog χρησιμεύει περισσότερο στην ανάρτηση ανακοινώσεων, σχολίων, την ανταλλαγή απόψεων/εισηγήσεων και γενικότερα την κοινοποίηση πληροφοριών που σχετίζονται με την, σχετικά, μικρή επιστημονική μας κοινότητα. Ως εκ τούτου, η ονομαστική αναφορά σε DVDclub θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως διαφημιστική προώθηση συγκεκριμένου καταστήματος και κάτι τέτοιο, πιστεύω, δεν θα ήταν σωστό να γίνει μέσω του blog και μάλιστα επωνύμως και χωρίς καμία συγκατάθεση.

Το ιδανικό βέβαια, θα ήταν να υπήρχε η δυνατότητα να φορτωθεί ολόκληρη η ταινία στο blog και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να την δουν μετά συνοδείας pop corn!!! αλλά κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν είναι εφικτό λόγω τεχνικού αλλά και νομικού κωλύματος. Έχω την εντύπωση πως σχεδόν κάθε περιοχή διαθέτει ένα DVDαδικο και αν κάποιος συνάδελφος δεν μπορεί να εντοπίσει το κοντινότερο στην περιοχή του, υπάρχουν και οι χρυσοί οδηγοί που μπορεί να συμβουλευτεί…

Ζ.

Ανώνυμος είπε...

ta logia ine orea ke pragmatika entiposiaka tis plistes fores , oi praxis omos ine pou exoun simasia...

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου