Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Jean Nouvel η Κύπρος, Renzo Piano η Ελλάδα!!

Η μεγαλύτερη πράσινη στέγη της Ευρώπης


Τα σχέδια του αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο για τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή και τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑΘΕΡΜΟΥ | Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=252413

Πώς μοιάζει η Αθήνα από ψηλά; «Σαν ένα λατομείο λευκού μαρμάρου!»είπε ο διάσημος ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο το Σάββατο το μεσημέρι στο Ζάππειο κατά την πρώτη παρουσίαση των σχεδίων του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που θα κατασκευαστεί στο Δέλτα Φαλήρου σε έκταση 166 στρεμμάτων. Ενα λατομείο, λοιπόν, σε μια άκρη του οποίου, όμως, στο μέτωπο της θάλασσας, θα καταλήγει σε ένα πάρκο. 

Ανοιχτό στον πολιτισμό, αλλά και στον ελεύθερο χρόνο των ανθρώπων. Γιατί μπορεί ο Ρέντσο Πιάνο να κατασκευάζει τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή και τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη χώρα, η πρωταρχική του σύλληψη ωστόσο, από την οποία αναδύεται και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κέντρου, είναι η διαμόρφωση του τοπίου. 

Με αυτή τη βάση, τα κτίρια αναμένεται να είναι όχι απλώς φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά ενταγμένα σε αυτό με τις ιδανικότερες οικολογικά συνθήκες. «Θέλουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε κτίρια τα οποία μπορούν να αναπνέουν.Γιατί ένα κτίριο δεν πρέπει να είναι επιθετικό·αντίθετα, πρέπει να αναπνέει και να ζει με τη φύση» είπε ο κ. Πιάνο. 

Το ακροατήριό του- ο Πρωθυπουργός, υπουργοί, τα μέλη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ.ά.άκουγαν τον αρχιτέκτονα να παραθέτει τις ιδέες του γύρω από το έργο, αλλά και τη φιλοσοφία του για έναν «δημοκρατικό» τρόπο δουλειάς. «Μου αρέσει η ιδέα της συνεργασίας και όσων ευεργετημάτων μπορεί να προκύψουν μέσα από αυτήν, πόσο μάλλον που αυτό συμβαίνει στην πατρίδα του πολιτισμού και της δημοκρατίας»δήλωσε. Γι΄ αυτό και σε πρώτη φάση παρουσίασε την έννοια του έργου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης. 

Ωστόσο και έτσι, χάρη σε εξαιρετικές μακέτες, έγινε αμέσως κατανοητή η ιδέα του αρχιτέκτονα που θέλει να αναπλάσει ολόκληρη περιοχή συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν τα δύο πολύτιμα για την Αθήνα κτίρια, τη Λυρική και τη Βιβλιοθήκη. 

Το νερό εξάλλου παίζει καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό καθώς ο προσανατολισμός του κέντρου θα είναι προς τη θάλασσα. «Αυτή η θάλασσα, η Μεσόγειος,συνδέει πολλές χώρες,καταγράφει την ιστορία των ανθρώπων και την επιστρέφει στους ανθρώπους» είπε. Και αν αποκαλυφθούν αρχαία; «Τόσο το καλύτερο! Αρχαίες πόλεις όπως η Αθήνα και η Ρώμη έχουν ένα παρελθόνμε το οποίο μπορεί κανείς να δουλέψει δημιουργικά».

Η ιδέα είναι η δημιουργία ενός τεχνητού λόφου, ο οποίος θα «αναπτυχθεί» από βορρά προς νότο (από την Καλλιθέα προς τη θάλασσα) με μικρή κλίση της τάξεως του 6%, χάρη στην οποία θα είναι εύκολο το περπάτημα επάνω σε αυτόν.

Επιπλέον η επιφάνεια του λόφου, η οποία θα είναι καλυμμένη με πράσινο, θα λειτουργεί και ως στέγη των κτιρίων τα οποία θα βρίσκονται στην καρδιά του λόφου. Αποτέλεσμα: Θα μπορούμε να μιλάμε για τη μεγαλύτερη πράσινη οροφή της Ευρώπης! 
Στην «κορυφή» του ο λόφος θα έχει ύψος 30 μέτρα και από εκεί θα κόβεται απότομα προς τα κάτω σαν απομίμηση παλιού λατομείου.

Στο σημείο αυτό θα βρίσκεται το κτίριο της Βιβλιοθήκης, η οροφή της οποίας θα είναι 40 μέτρα από το έδαφος. «Η περιοχή της Καλλιθέας έχει πάψει προ πολλού να διαθέτει καλή θέα.Διαμορφώνουμε λοιπόν μια πλαγιά στην οποία θα μπορούν να ανεβαίνουν οι άνθρωποι και να βλέπουν από τη μία μεριά την Αθήνα και την Ακρόπολη και από την άλλη τη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά ο Ρέντσο Πιάνο. Τα κτίρια θα αρχίσουν να κατασκευάζονται το 2011 - ως τον Αύγουστο του 2009 θα υπάρχει η πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη-, ενώ ολόκληρο το Κέντρο Πολιτισμού μαζί με το πάρκο θα παραδοθούν στην πολιτεία το 2015. Χώμα και πέτρα θα είναι τα χαρακτηριστικά του κέντρου. «Γι΄ αυτό πρέπει να αναζητήσουμε ένα λατομείο από το οποίο θα πάρουμε το υλικό μας,το οποίο πρέπει να αντέχει στον χρόνο, όπως αντέχει ένα βουνό ή ένα δάσος» τόνισε ο κ. Πιάνο.

Η Λυρική Σκηνή θα διαθέτει 1.400 θέσεις, ενώ θα υπάρχει και δεύτερη μικρότερη αίθουσα για πειραματικές συναυλίες και παραστάσεις. Οπως είπε ο ίδιος, «τη Βιβλιοθήκη πρέπει να την επινοήσουμε,διότι τα τελευταία 30 χρόνια ο ρόλος της έχει αλλάξει ριζικά. Για μένα η Βιβλιοθήκη είναι ένας χώρος όπου θα αναζητεί κανείς πληροφορίες, χώρος ανάγνωσης, αλλά και συνάντησης με άλλους ανθρώπους. Θέλουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια αίθουσα για τη συνάντηση των ανθρώπων,που θα είναι διαφανής και θα στέκεται πάνω από την πόλη! Γιατί η οροφή της θα βρίσκεται 40 μέτρα από το έδαφος!». 

Μεταξύ των δύο κτιρίων θα υπάρχει εξάλλου η Αγορά, ελεύθερος χώρος έκτασης 40Χ40 τ.μ. ο οποίος θα λειτουργεί ως σημείο συνάντησης, αλλά και τέλεσης θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών κτλ. 

Η μουσική είναι «από μόνη της μαγική», όπως είπε ο Ρέντσο Πιάνο. «Είναι μαγεία να την ακούς καθώς βγαίνει από ένα όργανο. Γι΄ αυτό πάντα θέλω να κατασκευάζω αίθουσες μουσικής,παρ΄ ότι είναι μια περιπέτεια αυτό το εγχείρημα. Αλλά έχω φτιάξει πολλές. Στη Ρώμη,στο Τουρίνο,στο Βερολίνο και αλλού».

Το πάρκο θα καταλαμβάνει έκταση περίπου 140 στρεμμάτων, με τα δέντρα (ελιές, κυπαρίσσια, κουτσουπιές, μυρτιές, δεντρολίβανα και πολλά ακόμη μεσογειακά φυτά, ανθεκτικά στην ξηρασία) να αναπτύσσονται στο μεγαλύτερο μέρος του. Τα δένδρα εξάλλου θα χρησιμεύσουν ως ηχομόνωση από τον θόρυβο της λεωφόρου Συγγρού.
 
Στο πάρκο θα υπάρχουν «οδοί» κυκλοφορίας και τουλάχιστον δύο είσοδοι. Ενα υδάτινο κανάλι, μήκους μισού χιλιομέτρου και πλάτους 30 μέτρων, θα διατρέχει τον χώρο με κατεύθυνση προς τη θάλασσα, με την οποία θα έχει την ίδια στάθμη. Το βάθος του θα είναι μικρό, μόλις ενός μέτρου, ικανό όμως για ιστιοπλοΐα παιδιών με μικρά σκάφη.

«Η τέχνη της ομορφιάς και της ποίησης»

Η αειφορία είναι η λέξη-κλειδί για τη σύλληψη του έργου. «Η Γη είναι εύθραυστη και η ενέργεια πολύτιμη» είπε ο Ρέντσο Πιάνο. Γι΄ αυτό θα γίνει χρήση της γεωθερμίας, θα χρησιμοποιηθεί η αιολική ενέργεια και η ηλιακή. «Στοχεύουμε σε μηδενικές εκπομπές ρύπων για λόγους πρακτικούς και συμβολικούς» όπως είπε. 

Η αρχιτεκτονική είναι κατά τον Ρέντσο Πιάνο τέχνη της ομορφιάς και της ποίησης. «Είμαι κατά των επιβλητικών κτιρίων και χώρων» δήλωσε και αναφέρθηκε στο περίφημο «Μπομπούρ», το οποίο έκτισε με έναν φίλο του πριν από πολλά χρόνια, με στόχο να έρθει σε επαφή ο πολίτης με τον πολιτισμό,την αγορά και το περιβάλλον. «Ηταν η επανάσταση των νέων ανθρώπων κατά των επιβλητικών κτιρίων που προκαλούν σεβασμό αλλά και φόβο» τόνισε.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Ο Αδαμάντιος Κοραής για τις σχολικές βιβλιοθήκες




Ο Αδαμάντιος Κοραής, η μεγαλύτερη πνευματική φυσιογνωμία της νεότερης Ελλάδας, δεν κουραζόταν να γράφει και να ξαναγράφει από το Παρίσι στους Έλληνες: «Θέλετε να ευδοκιμήσει το Σχολείον σας; Πρέπει να αρχίσετε προς το να καταστήσετε Βιβλιοθήκην καλήν και πλούσιαν. Ανάγκη δεν είναι να την κάμετε παρευθύς τοιαύτην, ανάγκη όμως είναι να αρχίσετε» (Κοραής, Αδ.: Άπαντα [Προς Αλέξανδρον Βασιλείου], σ. 857).

Αντιγραφή από το:
Νταβαρίνος, Παναγιώτης. Ιστορία βιβλιοθηκών του ελληνισμού. Έλλην: 2003, σ.109.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Από το κόψιμο της βασιλόπιττας της ΚΕΒΕΠ







Την Πέμπτη 22/01/2009 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στη βιβλιοθήκη της Νοσηλευτικής η εκδήλωση για το κόψιμο της βασιλόπιττας της ΚΕΒΕΠ.





Ο μεγάλος τυχερός που βρήκε το νόμισμα ήταν ο κ. Θεόδωρος Γιάγκου (Κυπριακή Βιβλιοθήκη) ο οποίος κέρδισε ένα printer hp και ένα δωροκουπόνι αξίας 50 ευρώ για το πολυκατάστημα Public.



Σε κλήρωση που έγινε όλοι οι παραβρισκόμενοι κέρδισαν από ένα βιβλίο.



Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς της εκδήλωσης:

ΤΕΠΑΚ – Παραχώρηση χώρου και καφέδων
Κατζηλάρης - Για το printer που μπήκε στη κλήρωση
Βιβλιοπωλείο ΜΑΜ – Για τη προσφορά δώρων για την κλήρωση
Βιβλιοπωλείο ΠΑΡΓΑ – Για τη προσφορά δώρων για την κλήρωση
Βιβλιοπωλείο Οκτωβριανά – Για τη προσφορά δώρων για την κλήρωση
Σωλώνειο – Για τη προσφορά δώρων για την κλήρωση
University of Nicosia Press – Για τη προσφορά δώρων για την κλήρωση
Βιβλιοπωλείο ΕΛΛΑΣ - Για τη προσφορά δώρων για την κλήρωση



Ευχαριστούμε επίσης την Επιτροπή Εκδηλώσεων της ΚΕΒΕΠ καθώς και τον συνάδελφο Ζάχο Πολυβίου που εκτελούσε χρέη φωτογράφου.


Γιορτή των Γραμμάτων




Εκδήλωση Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου για τη Γιορτή των Γραμμάτων στο αίθριο του Δημοτικού Μεγάρου Στροβόλου.

Παρασκευή 30 Ιαν. 2009, και ώρα 18:30.

Π.Α. τηλ. 22311534

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

1. Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Στροβόλου
κ. Σάββα Ηλιοφώτου

2. Χαιρετισμός από την πρόεδρο του Ομίλου Φίλων
Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου δρ. Μαρία
Μιχαηλίδου

3. Ομιλία από τον κ. Ανδρέα Χατζηθωμά φιλόλογο
Β.Δ. με θέμα: «Το βιβλίο: μια αξία διαχρονική»

4. Απονομή τιμητικών πλακετών σε τακτικούς
αναγνώστες της Δ.Β.

5. Μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία του
Δημοτικού Σχολείου Χρυσελεούσης

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου «Στέλιος Ιωάννου»: Η στέγη της γνώσης.




Στην Κύπρο η καταγεγραμμένη γνώση θα έχει στέγη.
Μια στέγη που της αξίζει.
Μια στέγη που της ταιριάζει.


Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου
Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου

O συγγραφέας και ιστορικός του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου Shelby Foote ορίζει το Πανεπιστήμιο «σύνολο κτηρίων γύρω από μια βιβλιοθήκη ». Σε ορισμένους μια τέτοια θεώρηση ίσως φανεί υπερβολική, αλλά για τους ανθρώπους της Ακαδημίας δεν είναι. Στη Βιβλιοθήκη εντοπίζονται, συγκεντρώνονται και οργανώνονται καταγεγραμμένες πληροφορίες και γνώση, ανεξάρτητα από τον τόπο και το χρόνο παραγωγής τους. Η βιβλιοθήκη είναι ο φυσικός και ταυτόχρονα ο νοητός χώρος, όπου συντελούνται δράσεις μετάδοσης, διερεύνησης, διεύρυνσης, αφομοίωσης αλλά και αμφισβήτησης και ανατροπής των καταγεγραμμένων πληροφοριών και γνώσεων. Στη βιβλιοθήκη οι ίδιοι άνθρωποι είναι ταυτόχρονα φορείς, υποκείμενα και αποτελέσματα των μαθησιακών διαδικασιών που συντελούνται γύρω τους και μέσα τους.

Παρά την μετάβαση στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης, οι άνθρωποι, το υλικό, τα εργαλεία και οι λειτουργίες μιας Ακαδημαϊκής Βιβλιοθήκης συνεχίζουν να χρειάζονται το φυσικό τους χώρο. Συνεχίζουν να χρειάζονται μια φιλόξενη στέγη, προσαρμοσμένη στα νέα και διαρκώς μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά της υβριδικής βιβλιοθήκης, δηλαδή μιας βιβλιοθήκης η οποία είναι πλήρως ηλεκτρονική, όσον αφορά τη διαχείριση, την πρόσβαση και τον έλεγχο των λειτουργιών της, ενώ από άποψη υλικού, περιλαμβάνει ταυτόχρονα στη συλλογή της και συμβατικό υλικό (έντυπο, οπτικοακουστικό) και περιεχόμενο σε ψηφιακή μορφή.
Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η στέγη αυτή έχει όνομα, είναι η Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου». Η γενναιόδωρη προσφορά της κας Έλλης Ιωάννου δίνει την ευκαιρία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου –αλλά και στην Κύπρο γενικότερα- να αποκτήσει αυτή τη στέγη, ένα ξεχωριστό κτήριο που θα φιλοξενήσει την καταγεγραμμένη γνώση. Μια στέγη αντάξια της πληροφορίας και της γνώσης που συγκεντρώνεται και παράγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όχι μια κοινή στέγη, αλλά μια στέγη που αρμόζει με το υλικό και τις λειτουργίες που φιλοξενεί.

Το κτήριο υλοποιεί μια βασική ιδέα του διάσημου αρχιτέκτονα Jean Nouvel : ένα κτήριο-τεχνητός λόφος, σε αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό σχήμα του περιβάλλοντος χώρου (προσομοιάζει συνειδητά με τον παρακείμενο λόφο του Άρωνα) και ένα θόλο στην κορυφή της στέγης-οροπέδιο, που το διαφοροποιεί από το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον και καθιστά το ίδιο πλέον το κτήριο αυτόνομα αναγνωρίσιμο. Με αυτό τον τρόπο το κτήριο-τεχνητός λόφος είναι μοναδικός. Ως κτήριο δεν θα μπορούσε να «δέσει» αλλού. Έχει θέση μόνο εκεί, χωροθετημένος δίπλα στο φυσικό όγκο του Άρωνα, που λειτουργεί ως αρχέτυπο στο κόσμο των εμπνεύσεων του αρχιτέκτονα. Ο ίδιος ο αρχιτέκτονας στη τελετή παρουσίασης της ιδέας το 2003, είχε δηλώσει ότι στις προθέσεις του ήταν να δημιουργήσει ένα έργο που δεν θα είχε θέσει σε κάποιον άλλο τόπο παρά μόνον εκεί, στην Λευκωσία, στην Πανεπιστημιούπολη, δίπλα στον Άρωνα. Ένα κτήριο που δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί στο Παρίσι ή στο Λονδίνο, ούτε ως φόρμα ούτε ως λειτουργία, αλλά θα εξασφάλιζε την αρμονική ένταξη του τεχνητού δημιουργήματος στον περιβάλλοντα χώρο και θα αξιοποιούσε τα φυσικά, κλιματικά χαρακτηριστικά του τόπου.

Αυτό που προσλαμβάνει ο (προσεκτικός) Βιβλιοθηκονόμος - Επιστήμονας Πληροφόρησης, προσεγγίζοντας το κτήριο που θα συνδεθεί με τις λειτουργίες της νέας βιβλιοθήκης, είναι μια σειρά από μεταφορές. Σταδιακά, αναδύεται ένας διάλογος μεταξύ του φορέα (δηλ. του κτηρίου) και του περιεχομένου (δηλ. της βιβλιοθήκης). Χαρακτηριστικά των διαδικασιών, των προϋποθέσεων και των προσεγγίσεων που συναντώνται στις ψηφιακές βιβλιοθήκες, μοιάζουν να έχουν εφαρμογή στο σχεδιασμό του κτηρίου του Jean Nouvel. Αναφερόμαστε σε μεταφορές και όχι σε συμβολισμούς. Ο λόγος είναι ότι ο συμβολισμός προϋποθέτει το συνειδητό σχεδιασμό ώστε να προκαλείται συνειρμικά ο συσχετισμός. Στη περίπτωση του κτηρίου οι συσχετισμοί προκύπτουν φυσιολογικά από τις λειτουργίες ή τα χαρακτηριστικά των συσχετιζόμενων οντοτήτων. Ίσως ο ίδιος ο αρχιτέκτονας να μην είχε συνδέσει στις σχεδιαστικές επιλογές του με όλες αυτές τις μεταφορές, με όλα αυτά τα ζευγάρια σχέσεων και ταυτίσεων φορέα-κτηρίου και περιεχομένου-βιβλιοθήκη. Μπορεί αυτές οι συσχετίσεις να είναι παρατηρήσεις του γράφοντος. Αυτό, συμβαίνει με τα έργα τέχνης. Η πρόσληψή τους από διαφορετικά υποκείμενα δεν περιορίζεται σε αυτά που ο δημιουργός είχε στο νου ή στις προθέσεις του. Τα έργα τέχνης είναι, εκτός των άλλων, γεννήτορες συνειρμών. Και το κτήριο της Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» είναι, εκτός των άλλων, ένα έργο τέχνης με την υπογραφή του Jean Nouvel. Το άρθρο αυτό επιχειρεί να επισημάνει κάποια στοιχεία-σχέσεις του συγκεκριμένου κτηρίου-φορέα και της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης-περιεχομένου του κτηρίου. Κάποια στοιχεία που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από τον βιαστικό επισκέπτη, ο οποίος πρωτίστως (και δικαίως) θα εντυπωσιαστεί από τη φόρμα του κτηρίου και θα παραλείψει να τη συνδυάσει με τη χρήση και λειτουργία του.

Το κτήριο σχεδιάστηκε για να στεγάσει, inter alia, το νέο τύπο της βιβλιοθήκης και των υπηρεσιών πληροφόρησης που αναπτύσσονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ήδη μια υβριδική βιβλιοθήκη, η συλλογή της συνδυάζει συμβατικό και ψηφιακό υλικό. Αλλά και το κτήριο είναι υβριδικό, συνδυάζει το φυσικό στοιχείο (το σχήμα του λόφου, τη χρήση του χώματος, τα φυσικά φυτά στις ειδικές υποδοχές στα «πρανή», στη στέγη του) και ταυτόχρονα το τεχνητό στοιχείο (τα πλέγματα που καλύπτουν το αφύτευτο τμήμα των «πρανών» και βέβαια τον επιβλητικό θόλο επί κεφαλής του λόφου-κτηρίου). Η πρώτη μεταφορά/συσχέτιση φορέα και περιεχομένου είναι ο υβριδικός χαρακτήρας αμφοτέρων.

Ο θεατής-παρατηρητής του λόφου-κτηρίου δεν αντιλαμβάνεται τι κρύβεται εντός του λόφου. Πρέπει πρώτα να εισέλθει στο λόφο-κτήριο για να του αποκαλυφθεί το κτήριο-βιβλιοθήκη που είναι μέσα, για μπορέσει να ανακαλύψει τους δομημένους χώρους, να αξιοποιήσει τις λειτουργίες, να εξερευνήσει το υλικό, να εντοπίσει την κατάλληλη πληροφορία. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι κοινό και στο περιεχόμενο του κτηρίου, την ψηφιακή βιβλιοθήκη. Ένα από τα χαρακτηριστικά που διακρίνει το περιεχόμενο και τον τρόπο προσέγγισης της ψηφιακής βιβλιοθήκης από τους παραδοσιακούς τύπους βιβλιοθήκης, έγκειται στο γεγονός ότι, παρότι το ψηφιακό περιεχόμενο είναι υπαρκτό, εντούτοις κρύβεται, δεν είναι άμεσα ορατό και άμεσα χρησιμοποιήσιμο από τον επισκέπτη. Ο επισκέπτης πρέπει να «εισέλθει», να «μπει» στο πληροφοριακό σύστημα για να αξιοποιήσει τις λειτουργίες του συστήματος, να εξερευνήσει και να εντοπίσει το ψηφιακό περιεχόμενο και να εντοπίσει την κατάλληλη πληροφορία. Αυτή η «απαραίτητη» διαδικασία εισόδου τονίζεται ιδιαίτερα στο σχεδιασμό του κτηρίου από τον επιμήκη διάδρομο-ράμπα που οδηγεί στην κεντρική είσοδο του κτηρίου. Ο διάδρομος συμβάλλει σε μια εμπειρική αίσθηση της ανακάλυψης, της εισόδου στον κόσμο της μάθησης.

Στην περίπτωση του κτηρίου, ο θεατής πρέπει να μετατραπεί σε επισκέπτη για να αμειφθεί με τον πλούτο που φυλάσσεται στο λόφο. Στην περίπτωση της ψηφιακής βιβλιοθήκης ο επισκέπτης πρέπει να μετατραπεί σε χρήστη για να αποζημιωθεί. Και στις δυο περιπτώσεις ο πλούτος δεν αποκαλύπτεται παρά μόνο όταν μπεις, όταν εισέλθεις.

Στο κέντρο του κτηρίου, κάτω ακριβώς από το θόλο της στέγης κυριαρχεί ο κώνος, ξεκινά από τη βάση του κτηρίου και διατρέχει όλο το ύψος μέχρι τον τρίτο όροφο. Το ηλιακό φώς που διέρχεται από το θόλο αντανακλά στις κεκλιμένες καμπύλες επιφάνειες του κώνου. Ο φυσικός φωτισμός επιτυγχάνεται με τη μεσολάβηση του κώνου και τη διάχυση του ηλιακού φωτός σε όλους τους ορόφους που χρειάζονται. Η αποστολή της βιβλιοθήκης-«κώνου» συνοψίζεται στη διάχυση της πληροφορίας (αντανάκλαση της γνώσης) στους επιστημονικούς τομείς-«ορόφους» του Πανεπιστημίου και ακόμη ευρύτερα περιλαμβάνει τη μεσολάβηση της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου στη διάχυση της πληροφορίας που χρειάζονται οι τομείς δραστηριότητας της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας.

Ο επιβλητικός θόλος της στέγης τονίζει με ακραία έμφαση το τεχνητό στοιχείο του κτηρίου. Τη δυνατότητα του ανθρώπου να κατασκευάζει. Τοποθετημένος όμως στο λόφο υποδηλώνει, ταυτόχρονα και με την ίδια έμφαση, την ανάγκη ύπαρξης φυσικού υποστρώματος στις ανθρώπινες δημιουργίες. Η ίδια αντιστοιχία συναντάται στην ψηφιακή βιβλιοθήκη, όπου το νοηματικό στοιχείο, το περιεχόμενο νόημα της ψηφιακής πληροφορίας, αυτό που αποτελεί το αντικείμενο των δραστηριοτήτων της βιβλιοθήκης και το ζητούμενο των χρηστών της, τοπικών ή απομακρυσμένων, το άυλο των διατυπώσεων, των ιδεών, των εννοιών, εδράζεται στο φυσικό υπόστρωμα του υλικού καταγραφής.

Το κτήριο θα στεγάζει όλες τις εσωτερικές λειτουργίες και τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης και της Υπηρεσίας Πληροφορικών Συστημάτων, θα αποτελεί ένα «μονοθυρικό σημείο εξυπηρέτησης» (one stop shopping) προς τους χρήστες. Οι χρήστες ήδη μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά από υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω ενός νοητού «μονοθυρικού σημείου» στον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης. Μέσα από την ίδια οθόνη ξεδιπλώνονται προσβάσεις σε βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικά περιοδικά πλήρους κειμένου, σε ηλεκτρονικά βιβλία και υπηρεσίες εξ αποστάσεως μάθησης, σε διαχείριση προσωπικών βιβλιογραφιών και αλληλεπιδραστικές λειτουργίες με άλλους χρήστες.

Όμως η απλή συγκέντρωση ποικίλων υπηρεσιών στον ίδιο φυσικό χώρο (κτήριο) ή η απλή συνύπαρξη στην ίδια σελίδα-οθόνη ή στην ίδια διαδικτυακή διεύθυνση δεν συνεπάγεται μονοθυρική εξυπηρέτηση. Το περιεχόμενο από μόνο του δεν είναι ο βασιλιάς . Το πρόβλημα των σύγχρονων βιβλιοθηκών είναι η διασύνδεση των επιμέρους πληροφοριακών οντοτήτων, είτε πρόκειται για λειτουργίες είτε πρόκειται για υλικό και όχι απλά η ύπαρξη ή διάθεση του περιεχομένου ή του υλικού ή των πηγών. Η πρόκληση και στον πραγματικό κόσμο του κτηρίου της Βιβλιοθήκης και στο νοητό κόσμο του ιστότοπου της βιβλιοθήκης είναι η εργαλειακή-λειτουργική, δυναμική διασύνδεση ανομοιογενών υπηρεσιών, συστημάτων και περιεχομένου για την κάλυψη των εκάστοτε εξατομικευμένων πληροφοριακών αναγκών του κάθε χρήστη. Εκεί αποσκοπεί η προσέγγιση της δημιουργίας θεματικών ορόφων, όπου θα συγκεντρώνονται-διασυνδέονται όλα τα είδη σχετικού υλικού και οι υπηρεσίες, σε μια ανθρώπινη κλίμακα ορατά και άμεσα προσιτά, σε απόσταση μερικών μόνον μέτρων, όπου κάθε χρήστης θα αισθάνεται ότι βρίσκεται στη δική του βιβλιοθήκη. Η προσέγγιση αυτή, επιχειρεί να μεταφέρει την ιδέα της νοητής «my library» από το διαδικτυακό κόσμο του ιστότοπου της Βιβλιοθήκης στο πραγματικό κόσμο του κτηρίου της βιβλιοθήκης.

Τα σχέδια της Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» είναι έτοιμα από διετίας, κοστολογημένα και εγκεκριμένα από την Πολεοδομική και τις άλλες Υπηρεσίες. Αναμένουν την κυβερνητική έγκριση για χρηματοδότηση και έναρξη των κατασκευών. Τα σχέδια έχουν τύχει της υποστήριξης δύο υπουργών Παιδείας μέχρι τώρα, αλλά αντιμετωπίζουν το σκεπτικισμό των αντίστοιχων υπουργών Οικονομικών, παρά τη γενναιόδωρη προσφορά των δωρητών. Η αναμονή για την έγκριση χρηματοδότησης προκαλεί κάποιες σκέψεις για μια τελευταία μεταφορά-συσχετισμό, με τη μορφή προβληματισμού. Στην τοπική μας κοινωνία θα κυριαρχήσει τελικά η βραχυπρόθεσμη προοπτική της λογιστικής λογικής που από τη φύση των ισολογισμών έχει εμβέλεια έτους ή η μακροσκοπική προοπτική της επένδυσης στην παιδεία, των εξωτερικών οικονομιών και των πολλαπλασιαστικών επιπτώσεων που έχει εμβέλεια γενεών; Η εξέλιξη της υλοποίησης των σχεδίων της Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» θα το δείξει.

(Από το περιοδικό του Πανεπιστημίου Κύπρου "Ενδείκτης", τχ.18, Δεκ. 2008, σσ: 29-34)

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Υπόμνημα της ΚΕΒΕΠ για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη

Παραθέτουμε το υπόμνημα που δώσαμε ως ΔΣ ΚΕΒΕΠ προς τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη στη σημερινή συνάντηση που έγινε στη Βουλή.

---------------------------------------------------------------------------------
Από: Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων-Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ)
Προς: Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού
Ημερ: 20 Ιαν. 2009

Θέμα: Υπόμνημα για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη

---------------------------------------------------------------------------------
Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη θεσμοθετήθηκε με το νόμο 51/1987, με στόχο να διαδραματίσει το ρόλο που διαδραματίζουν οι Εθνικές Βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο (βλ. άρθρο 6). Σύμφωνα και με τον ορισμό της UNESCO, «οι Εθνικές Βιβλιοθήκες δίνουν πρωτεύουσα έμφαση σε λειτουργίες που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά, και δευτερεύουσα έμφαση σε λειτουργίες που σχετίζονται με υποδομές».

Πιο συγκεκριμένα «οι Εθνικές Βιβλιοθήκες, ανεξάρτητα από την ονομασία που κατέχουν, είναι υπεύθυνες για την απόκτηση και την διαφύλαξη αντιτύπων όλων των αξιόλογων εκδόσεων που εκδόθηκαν στη χώρα, λειτουργώντας ως 'βιβλιοθήκη παρακαταθήκης' μέσω σχετικής νομοθεσίας ή μέσω άλλων διευθετήσεων. Επίσης διεξάγουν, υπό κανονικές συνθήκες και μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες λειτουργίες: καταγραφή της εθνικής βιβλιογραφίας, έκδοση της αναδρομικής εθνικής βιβλιογραφίας, απόκτηση, διατήρηση και ενημέρωση μεγάλης και αντιπροσωπευτικής συλλογής ξένης λογοτεχνίας, που περιλαμβάνει και βιβλία που αφορούν τη χώρα, λειτουργία ως εθνικό βιβλιογραφικό κέντρο πληροφοριών [εθνικό κέντρο καταλογογράφησης], δημιουργία και διαχείριση συλλογικών καταλόγων. Βιβλιοθήκες που ενδέχεται να ονομάζονται 'εθνικές', αλλά οι λειτουργίες τους δεν αντιστοιχούν στους ανωτέρω προσδιορισμούς, δε θα έπρεπε να τοποθετούνται στην κατηγορία των 'εθνικών βιβλιοθηκών'».

Κάθε Εθνική Βιβλιοθήκη, εκτός του ότι αντανακλά την πολιτιστική ταυτότητα (παρελθόν, παρόν και μέλλον) του τόπου, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την προώθηση και ανάπτυξη του πολιτισμού, της επιστημονικής έρευνας, των γραμμάτων, των τεχνών, και της ελεύθερης σκέψης των πολιτών, για τη δημιουργία αναγνωστικής κουλτούρας στους νέους, αλλά και την επιμόρφωση των χρηστών στις νέες τεχνολογίες της επικοινωνίας και της πληροφορίας. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Κύπρου πρέπει να λειτουργήσει ως βιβλιογραφικό και πληροφοριακό κέντρο και να συμμετέχει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής για όλες τις άλλες βιβλιοθήκες της χώρας (ακαδημαϊκές, δημοτικές, σχολικές, κυβερνητικές, κλπ). Οφείλει να παρακολουθεί και να εφαρμόζει τις παγκόσμιες τάσεις και τις εξελίξεις στον κλάδο της επιστήμης της πληροφόρησης και της βιβλιοθηκονομίας, να καθιστά τις συλλογές της ισότιμα προσβάσιμες σε όλους, και εν τέλει να εξυπηρετεί την κοινωνία και το εθνικό συμφέρον.
Δυστυχώς η Πολιτεία έχει διαχρονικά επιδείξει εγκληματική αδιαφορία για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, αφήνοντας την χωρίς κονδύλια, χωρίς υποδομές (τεχνικές, κτιριακές, και άλλες), υποστελεχωμένη, να εκτίθεται αενάως, τόσο αυθύπαρκτα όσο και συγκρινόμενη με αντίστοιχες βιβλιοθήκες των άλλων ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών. Βιβλιοθήκες χωρών μικρότερων από την Κύπρο σε έκταση και πληθυσμό, αλλά και σε ιστορία και πολιτισμό, έχουν πολλαπλάσιο προσωπικό, πολύ ανώτερο τεχνολογικό εξοπλισμό, πολλαπλάσιο υλικό, πολύ καλύτερα διαρθρωμένες δομές, και εν τέλει προσφέρουν μακράν καλύτερες υπηρεσίες προς τους χρήστες τους και, ως προέκταση, στην ανάπτυξη της χώρας τους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την εδώ και δεκαετίες ανυπαρξία κατάλληλου κτιρίου που να αρμόζει στην μακραίωνη πολιτιστική ιστορία της χώρας μας για στέγαση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, και τον εμπαιγμό της Πολιτείας, η οποία ενώ υποσχόταν, αναιρούσε πάντα με κάποια δικαιολογία τις υποσχέσεις, ακόμα και τις ίδιες τις αποφάσεις της (πχ. χώρος Φιλοξένια, ΣΠΕΛ, Μέγαρο Πολιτισμού…). Είναι φανερό ότι η «λύση» της μεταστέγασης ενός μέρους της βιβλιοθήκης στο χώρο της βιβλιοθήκης Φανερωμένης, εφαρμόζει την προσφιλή τακτική προσωρινής παροχής «πρώτων βοηθειών», η οποία επιπλέον κατακερματίζει την Κυπριακή Βιβλιοθήκη σε τρεις, πλέον, χώρους (κεντρικοί χώροι παρά το Ταχυδρομείο, χώρος στον Στρόβολο, χώρος Φανερωμένης).
Η ελλιπέστατη στέγαση, στελέχωση και συνολική λειτουργία της Κυπριακής Βιβλιοθήκης δεν της επιτρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο που απορρέει τόσο από τον Νόμο που τη διέπει, όσο και από το ρόλο της ως Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κύπρου. Αυτό έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, τόσο στη λειτουργία όλων των υπόλοιπων κυπριακών βιβλιοθηκών (τις οποίες η Κυπριακή Βιβλιοθήκη ως Εθνική Βιβλιοθήκη θα έπρεπε να συντονίζει και να καθοδηγεί), όσο και στη γενικότερη διαμόρφωση κουλτούρας προσέγγισης της κοινωνίας με τη Βιβλιοθήκη και τις λειτουργίες της, κουλτούρα η οποία περνά και μέσα από τις ουσιαστικά ανύπαρκτες σχολικές βιβλιοθήκες και τον ρόλο τους ως… τόπου τιμωρίας.
Η αδιαφορία και η απαξίωση της Πολιτείας έναντι της Κυπριακής Βιβλιοθήκης δε μπορεί παρά να εκληφθεί ως αδιαφορία και απαξίωση έναντι της Παιδείας και του Πολιτισμού αυτού του τόπου!

Ως ΚΕΒΕΠ καλούμε την Πολιτεία, και θεσμικά την Κυβέρνηση και την Βουλή των Αντιπροσώπων, να πάρει άμεσα, απτά και αποτελεσματικά μέτρα, ενισχύοντας την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, τόσο οικονομικά όσο και θεσμικά, για να μπορέσει να εκπληρώσει τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε. Η Πολιτεία οφείλει να επιδείξει επιτέλους σοβαρότητα και να αναλάβει τις ευθύνες της, πέραν από τις διαχρονικές μεγαλόστομες διακηρύξεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο τίποτε.

Με δεδομένο λοιπόν το ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Κυπριακή Βιβλιοθήκη σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αξιώνουμε τα ακόλουθα :

1. Την άμεση αποδέσμευση κονδυλίων για την ανέγερση ή εξεύρεση κατάλληλου κτιρίου που θα μπορεί να στεγάσει ενιαία, αξιοπρεπώς και επαρκώς, τις ανάγκες της Κυπριακής Βιβλιοθήκης.

2. Την πρόσληψη επαρκούς και προσοντούχου προσωπικού, ώστε να μπορούν να διεκπεραιώνονται με επάρκεια οι πολλές και εξειδικευμένες εργασίες που πρέπει να γίνονται στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη.

3. Την αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού, ώστε η Κυπριακή Βιβλιοθήκη να μπορεί να εκτελεί απρόσκοπτα τις λειτουργίες που εκπηγάζουν από το ρόλο της ως Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κύπρου, αλλά και από το άρθρο 6 του Νόμου 51/87.

4. Τις κατάλληλες θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη να λειτουργεί σύγχρονα και ευέλικτα, χωρίς αγκυλώσεις, όπως όλες οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες.


Το Δ.Σ. της ΚΕΒΕΠ

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Κόψιμο βασιλόπιττας της ΚΕΒΕΠ



Αγαπητοί συνάδελφοι, το ΔΣ της ΚΕΒΕΠ σας προσκαλεί στο κόψιμο της βασιλόπιττας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22/01/2009 στη Βιβλιοθήκη της Νοσηλευτικής Σχολής του ΤΕΠΑΚ*, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η ώρα 19:00.

Θα είναι μια καλή ευκαιρία να τα πούμε από κοντά και να συσφίξουμε τις σχέσεις μας πίνοντας καφέ και τρώγοντας βασιλόπιττα.

Η Βασιλόπιττα θα περιλαμβάνει δώρο έκπληξη.

*Οδηγίες για να φτάσει κάποιος στη Βιβλιοθήκη της Νοσηλευτικής: Από τον κυκλικό κόμβο στην είσοδο της Λευκωσίας που οδηγεί προς Λατσιά και ΓΣΠ, παίρνουμε τον δρόμο προς Λατσιά και Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μέχρι να βρούμε 2ο κυκλικό κόμβο. Τότε ακολουθούμε κατεύθυνση, ευθεία (προς Πανεπιστημιούπολη – Πανεπιστημίου Κύπρου). Μόλις βρούμε φώτα τροχαίας στρίβουμε αριστερά και μπαίνουμε στον πίσω χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Εκεί θα μας οδηγήσει ο δρόμος προς τη Βιβλιοθήκη (υπάρχουν και πινακίδες).

Θα χαρούμε να σας δούμε όλους εκεί.

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Οι Βιβλιοθηκονόμοι του Χόλυγουντ (μέρος 2ο)

The Librarian: Return to King Solomon's Mines

"Δεν φαντάζεσαι τι μπορείς να μάθεις σε μια βιβλιοθήκη"

Όπως στο πρώτο, έτσι και στο δεύτερο μέρος της τριλογίας το βιβλιοθηκονομικό στοιχείο επικρατεί ξεδιπλώνοντας έτσι μια πλοκή γεμάτη περιπέτεια, αγωνία, γέλιο αλλά και πολύ περισσότερη δράση με ακόμη πλουσιότερα εφέ…

Περίληψη:
Ο Φλιν Κάρσεν απολαμβάνει τις ανέσεις της θέσης του ως Βιβλιοθηκονόμος - ερευνητής μετά τις πολυάριθμες περιπέτειες στις οποίες έχει συμμετάσχει. Η τελευταία του περιπέτεια ξεκίνησε όταν του έστειλαν έναν αρχαίο Αιγυπτιακό πάπυρο με ένα μυστηριακό σύμβολο στην σφραγίδα του. Γυρνώντας στο σπίτι του , μια σκοτεινή φιγούρα του επιτίθεται και του κλέβει τον πάπυρο. Ψάχνοντας τις απαντήσεις για την κλοπή του πάπυρου, αλλά και για τα σημάδια του συμβόλου, ο Φλιν ανακαλύπτει ότι είναι στα χνάρια της ιερής σφραγίδας του Βασιλιά Σολόμωντα. Ο πάπυρος είναι ο χάρτης του Ναού του Σολόμωντα, ενός μυθικού λαβύρινθου, στον οποίο ο Βασιλιάς έκρυβε τους μυθικούς θησαυρούς του. Έτσι, ο Φλιν ξεκινάει για το Μαρόκο, σε αναζήτηση του θησαυρού, επιστρέφοντας στο Ναό του Σολόμωντα όπου καλείται να φέρει εις πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε εξ' αρχής από τη Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης.




Από Ζάχο Πολυβίου

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Η ανάγνωση σε χαρτί «χαλαρώνει» τον εγκέφαλο

Παρά τις «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν ότι το κλασικό βιβλίο από χαρτί είναι θέμα χρόνου να εξαφανιστεί, μόνο αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος που το διάβασμα σε οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν έχει καταφέρει να αποτελέσει μια πραγματική εναλλακτική λύση - εξ ου, άλλωστε, και το γεγονός ότι οι εκτυπώσεις κειμένων ζουν και βασιλεύουν- είναι ότι η ανάγνωση σε οθόνη στρεσάρει τον εγκέφαλο, ενώ αντίθετα στο χαρτί τον ηρεμεί, σύμφωνα με νέα έρευνα της καθηγήτριας Αν Μάνγκεν του Κέντρου Ερευνών στην Ανάγνωση του πανεπιστημίου Στάβανγκερ της Νορβηγίας.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Research in Reading», η Μάνκγεν αναφέρει ότι οι κινήσεις που κάθε λίγο και λιγάκι απαιτούνται στον υπολογιστή, δηλαδή τα συνεχή «κλικ» στις ηλεκτρονικές σελίδες και η κύλισή τους («σκρόλινγκ»), διακόπτουν την εστίαση της προσοχής του αναγνώστη, ο οποίος χάνει την αίσθηση πληρότητας του αναγνωστικού υλικού του, με συνέπεια ο εγκέφαλός του να βιώνει ένα συνεχές στρες.

Από την άλλη, η παραδοσιακή ανάγνωση, που επιτρέπει στον αναγνώστη να πιάνει τις σελίδες και να τις γυρίζει, αισθανόμενος τη φυσική τους υπόσταση, τον βοηθά να νιώθει πιο ήρεμα. Μεγάλη σημασία παίζει και το γεγονός ότι το κείμενο στο βιβλίο ή σε μια τυπωμένη σελίδα δεν μετακινείται, όπως συμβαίνει σε μια ηλεκτρονική σελίδα.

Η Μάνγκεν σημειώνει ότι η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει μια σειρά από δυναμικές, κινητικές και ευέλικτες μορφές μάθησης. Έτσι, τα νέα παιδιά γενικά διαβάζουν λιγότερα βιβλία από ό,τι στο παρελθόν, όμως συνολικά διαβάζουν περισσότερο, αν συνυπολογισθούν αυτά που διαβάζουν στον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνό τους.

Σουηδοί ερευνητές, σε δικές τους έρευνες, έχουν συμπεράνει ότι στο χαρτί διαβάζουμε καλύτερα και κατανοούμε περισσότερα πράγματα από ό,τι όταν διαβάζουμε ακριβώς το ίδιο κείμενο σε μια οθόνη. Συμφωνούν ότι όταν το βιβλίο ψηφιοποιείται και χάνει τη φυσική του υπόσταση, τότε ο αναγνώστης βιώνει μια αίσθηση απώλειας αναφορικά με τη σφαιρική κατανόηση του κειμένου.

Σύμφωνα με τη Μάνγκεν, οι δυνατότητες πολυμεσικού (multimedia) εμπλουτισμού ενός ηλεκτρονικού κειμένου με υπερκείμενο, βίντεο, ήχους και εικόνες, στην πραγματικότητα εμποδίζουν ένα αναγνώστη να δημιουργήσει ένα φανταστικό σύμπαν από τις δικές του νοητικές εικόνες. Αντίθετα, ο αναγνώστης διασπάται και αποσπάται από τις πολυμεσικές ευκαιρίες που έχει στον κομπιούτερ για να κάνει κάτι, να δει ή να ακούσει κάτι άλλο, πέρα από την απλή «μονοδιάστατη» ανάγνωση - η οποία όμως φαίνεται πως έχει τελικά τη δική της αξία από ψυχολογικής και εγκεφαλικής απόψεως.

Πηγή:www.e-tipos.com

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ. 60 χρόνια Σεβέρειος Βιβλιοθήκη: «Αλμυρισμένες μορφές ολόρθες στην άκρη του δρόμου»


60 χρόνια Σεβέρειος Βιβλιοθήκη
«Αλμυρισμένες μορφές ολόρθες στην άκρη του δρόμου»

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο, η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη και η ομάδα λογοτεχνικών αναγνώσεων του Παγκυπρίου Γυμνασίου σας προσκαλούν σε Βραδιά Ποίησης στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη, την Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009, Ώρα: 19:00


Συμμετέχουν:

Δρ Βάσος Λυσσαρίδης
Γιώργος Μολέσκης
Γιώργος Χριστοδουλίδης
Λεωνίδας Γαλάζης

Ποιήματά τους θα διαβάσουν και μαθητές/τριες της ομάδας λογοτεχνικών αναγνώσεων

Ο Στέλιος Πιτσιλλίδης και η Εύα Σταύρου θα συνοδεύουν μουσικά με κιθάρα και φλάουτο τις απαγγελίες


Θα ακολουθήσει δεξίωση


Π.Α. μέχρι 14/1/2009
τηλ.: 22466711
από 8:00 – 14:00

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Οι Βιβλιοθηκονόμοι του Χόλυγουντ!!!


Πρόκειται για την Αμερικανικής παραγωγής τριλογία με τίτλο The Librarian.
Το πρώτο μέρος της τριλογίας φέρει τον τίτλο The Librarian: Quest for the Spear (Η αναζήτηση της Λόγχης) και είναι παραγωγής Δεκ. 2004 από την TNT Productions σε συνεργασία με την Apolloproscreen.
Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2005 στο σινεμά και για διάστημα 18 ημερών ήταν πρώτη σε πωλήσεις εισιτηρίων στην Αμερική. Ο Φλίν Κάρσον (Noah Wyle) είναι ένας αδιάκοπα αφοσιωμένος, πανέξυπνος φοιτητής με αστείρευτη θέληση και δίψα για γνώση. Ο ίδιος βρίσκει τον ιδανικό κόσμο μέσα από τα βιβλία και την αέναη έφεση προς το διάβασμα και γενικότερα τη διαχείριση της γνώσης, αφού ένα από τα 22 πτυχία που διαθέτει είναι και αυτό της Βιβλιοθηκονομίας. Μέσα από αυτό τον τρόπο ζωής, ο Φλιν έχει παραμελήσει εντελώς την προσωπική αλλά και ερωτική του ζωή με αποτέλεσμα να συνεχίζει να μένει με τη μητέρα του η οποία απεγνωσμένα προσπαθεί να του φτιάξει τη ζωή με την μέθοδο των προξενιών. Μια καλή μέρα της καθ’ όλα επιτυχημένης Ακαδημαϊκής του ζωής, ο Φλιν δέχεται μια πρόσκληση για συνέντευξη στην Metropolitan Public Library για μια θέση Βιβλιοθηκονόμου και αποφασισμένος να ακολουθήσει καριέρα Βιβλιοθηκονόμου πάει στη συνέντευξη και με περιπετειώδη τρόπο καταφέρνει να κερδίσει τη θέση. Ακολούθως ο Judson (Bob Newhart) και η Charlene (Jane Curtin) υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης τον ενημερώνουν για το μυστικό τμήμα της Βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει σημαντικού ιστορικού περιεχομένου αντικείμενα μεταξύ άλλων η λόγχη του Πεπρωμένου (η λόγχη με την οποία τρυπήθηκε ο Χριστός στο σταυρό για να διαπιστωθεί ο θάνατος του). Ο Φλίν εντελώς ανυποψίαστος και με πολλές επιφυλάξεις δέχεται τη θέση. Την επόμενη κιόλας μέρα η αδελφότητα του Όφεως, της οποίας ηγείται ο Έντουαρτ (Βιβλιοθηκονόμος) μπουκάρει στη Βιβλιοθήκη με τη μέθοδο James Bond και κλέβει τη λόγχη. Στη συνέχεια ο Φλιν καλείται να φέρει πίσω τη λόγχη και αποστέλλεται, παρά τη θέληση του, στον Αμαζόνιο όπου τον περιμένει η πανέμορφη συμπρωταγωνίστρια Νικόλ -Sonya Walger- Βιβλιοθηκονόμος (επίσης απεσταλμένη της Βιβλιοθήκης) που καθήκον της είναι να προστατεύσει τον Φλιν κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεων. Ακολουθεί μια περιπετειώδης εξερεύνηση στον Αμαζόνιο μέσα από μάχες, απρόοπτα, παγίδες θανάτου, πολύ τρέξιμο, αγωνία, ερωτικά ειδύλλια και πλούσια εφέ. Η ταινία είναι γυρισμένη στα πρότυπα του Indiana Jones με τη μόνη διαφορά ότι ο πρωταγωνιστής, αντί για μαστίγιο και πιστόλι, στο σακίδιο του υπάρχουν μόνο βιβλία, πολλή περιπέτεια αλλά και γέλιο!!!

Πάρτε μία γεύση:







Coming soon: The Librarian: Return to King Solomon's Mines (2006)

(Ζάχος Πολυβίου)

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου