Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων (World Archives Day), κάθε χρόνο στις 9 Ιουνίου, είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους αρχειονόμους και όλους τους επιστήμονες της πληροφόρησης ανά το παγκόσμιο να αναδείξουν τη χρησιμότητα των γραπτών πηγών στην κοινωνία και τον πλούτο που φυλάσσεται στα κατά τόπους αρχεία, αναφέρει στο philenews o Μίμης Σοφοκλέους, διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού. Με αφορμή τη συμμετοχή του Παττιχείου στους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, με διοργάνωση διαδικτυακής ημερίδας την Τετάρτη 9 Ιουνίου, μιλά για τη σημασία του να δημιουργεί ο καθένας από εμάς ένα προσωπικό αρχείο, αλλά και η κάθε πόλη - επαρχία, όπως το παράδειγμα του αρχείου της Λεμεσού, το οποίο λειτουργεί από το 2011.
Στο Διεθνές Συνέδριο Αρχείων στη Βιέννη το 2004, οι 2000 συμμετέχοντες υιοθέτησαν μια απόφαση ζητώντας από τα Ηνωμένα Έθνη την καθιέρωση μιας Διεθνούς Ημέρας. όμως ήταν τον Νοέμβριο του 2007 που το Συνέδριο αυτό, στην ετήσια γενική του συνέλευση, αποφάσισε να καθιερώσει την 9η Ιουνίου ως Διεθνή Ημέρα των Αρχείων. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής δεν ήταν τυχαία: στις 9 Ιουνίου 1948 ιδρύθηκε το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων υπό την αιγίδα της UNESCO. Ο πρώτος πρόεδρος του ήταν ο Σαρλ Σαμαράν, γενικός διευθυντής των Εθνικών Αρχείων της Γαλλίας. Η παγκόσμια αρχειακή κοινότητα αγκάλιασε τη θεσμοθέτηση του εορτασμού και έκτοτε την ημέρα αυτή διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις από εθνικούς και τοπικούς αρχειακούς φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο.
"Κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της..."
"Κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της, θα πρέπει να ιδρύει από πολύ νωρίς ιστορικά αρχεία, τα οποία διατηρούν το αρχείο της πόλης, του ίδιου του δήμου, των κοινοτήτων της επαρχίας, διαφόρων οργανισμών, ιδιωτών κτλ.", λέει ο Μίμης Σοφοκλέους. "Την ίδια ώρα ο κάθε πολίτης οφείλει να δημιουργεί και να διατηρεί το προσωπικό - οικογενειακό αρχείο, έτσι ώστε να μεταλαμπαδεύεται η ιδέα που έχουμε ως σύνθημα στο δικό μας αρχείο, το 'Διασώζουμε το παρελθόν της πόλης για το μέλλον της'. Τα αρχεία αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών, αλλά είναι ταυτόχρονα και χώροι διατήρησης της ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς".
Διαδικτυακή ημερίδα Παττιχείου
Για το σκοπό της διαδυκτιακής ημερίδας που διοργανώνει την Τετάρτη 9 Ιουνίου το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο, Κέντρο Μελετών Λεμεσού, τιμώντας έτσι την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, ο Μίμης Σοφοκλέους τονίζει ότι σκοπός είναι η προβολή της αξιοποίησης των αρχείων, που έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία τους, από ερευνητές, ιδιαίτερα νέους, οι οποίοι θα παρουσιάσουν με παραστατικό τρόπο πώς χρησιμοποιήθηκαν τα αρχεία. Επίσης η ημερίδα αποκοπεί και στον εμπλουτισμό των γνώσεων του κοινού, όσον αφορά στην ιστορία της Λεμεσού και της Κύπρου εν γένει.
Παρουσίαση για πρώτη φορά πρακτικών 1878 - 1880
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εργασίες της ημερίδας θα ανοίξει ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, ο οποίος είναι και πρόεδρός του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, παρουσιάζοντας στο κοινό, για πρώτη φορά, τα ψηφιοποιημένα πρακτικά του Δήμου Λεμεσού, του 1878 με 1880. Όπως σημειώνει ο Μίμης Σοφοκλέους, στα συγκεκριμένα πρακτικά βλέπουμε τη δημιουργία για πρώτη φορά των δήμων της Κύπρου, με τη μετάβαση από την τουρκοκρατία στην αγγλοκρατία, τονίζοντας ότι ο δήμος Λεμεσού είναι από τους πρώτους δήμους που δημιουργήθηκαν τότε. Τα πρακτικά των πρώτων εκείνων χρόνων του δήμου ψηφιοποιήθηκαν από το Παττίχειο Αρχείο και το ΤΕΠΑΚ και από την επόμενη μέρα της ημερίδας θα είναι στη διάθεση του κοινού.
Γραπτό, προφορικό, οπτικό υλικό
Το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο διαφυλάσσει αρχεία, τα οποία του έχουν εμπιστευθεί οι ιδιοκτήτες ή οι κληρονόμοι τους. Εκτός από το αρχείο του δήμου, είναι οι 65 χιλιάδες φωτογραφίες της πόλης και επαρχίας συγκροτημένες σε σώμα, πολλά ιδιωτικά αρχεία, μικρά και μεγάλα. Επίσης συναντά κανείς μία "λεμεσοκεντρική" βιβλιοθήκη, για να στηρίζει την έρευνα, και το Κέντρο Ερευνών του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, που είναι ο Τύπος της Κύπρου ψηφιοποιημένος. Σύμφωνα με τον Μίμη Σοφοκλέους, μπορεί κανείς να βρει εδώ ό,τι έχει σχέση με την πόλη και την επαρχία της Λεμεσού, γραπτό, προφορικό, οπτικό. Την ίδια στιγμή διοργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα μαθητών, με τα οποία στηρίζουν την τοπική ιστορία στο επίπεδο της σχολικής κοινότητας. Αξίζει να αναφερθεί ότι δέχονται φοιτητές από ξένα πανεπιστήμια, ώστε να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, όπως στην Αρχειονομία, Μουσειολογία και Τοπική Ιστορία.
Για τις δυσκολίες διατήρησης ενός τέτοιου αρχείου, τόνισε ότι αντιμετωπίστηκαν με την εξεύρεση του χώρου, που είναι η πρώην κατοικία επάρχου στον Δημοτικό Κήπο και με την ύπαρξη ενός φορέα που εγγυάται την οικονομική άνεση του Ιδρύματος, για να μπορούν, πρόσθεσε, να κάνουν οι λειτουργοί του Ιδρύματος την εργασία τους σωστά. Συμπλήρωσε ότι ο δημοτικός χαρακτήρας είναι η εγγύηση για τη συνέχεια του Ιδρύματος στο μέλλον.
Άρθρο του Παύλου Νεοφύτου, εφημ. Ο Φιλελεύθερος, 9/9/2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου