Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Άρθρο για Κυπριακή Βιβλιοθήκη: "Το χοντρόπετσο θηρίο παραμένει ασυγκίνητο"

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εξέφρασε, ως όφειλε, τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της Ρήνας Κατσελλή τονίζοντας ότι υπήρξε μια εξέχουσα μορφή των πολιτιστικών πραγμάτων, συγγραφέας, βουλεύτρια, αγωνίστρια της ζωής. Μόνο που ξέχασε να προσθέσει ότι ένας από τους πιο αταλάντευτους αγώνες που έδωσε στη ζωή της στρεφόταν και εναντίον του ΥΠΠΑΝ και της εκάστοτε ηγεσίας του.

Αφορούσε το αίτημα για εκσυγχρονισμό της Κυπριακής Βιβλιοθήκης με την ανέγερση –επιτέλους- και νέου κτηρίου. Το Υπουργείο ανέλαβε να τελέσει δημοσία δαπάνη την κηδεία της, ενώ έστειλε ο Υπουργός ένα λυπητερό, αποχαιρετιστήριο τουίτ κι ένα στεφάνι κι αυτό ήτανε. Ξεμπερδέψαμε. Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε κι αυτή και την προσφορά της και τους αγώνες της. Όπως και το όραμα της σύγχρονης Κυπριακής Βιβλιοθήκης.

Καλύτερο μνημόσυνο για τη Ρήνα Κατσελλή, πέρα από τις τυπικές ανακοινώσεις και την κάλυψη των εξόδων της κηδείας της θα ήταν η δρομολόγηση της αναβάθμισης αυτού του νευραλγικής σημασίας φορέα για τον πολιτισμό και την κοινωνία της πληροφορίας, η σημερινή κατάσταση του οποίου αποτελεί το μεγαλύτερο όνειδος στην ιστορία του κράτους μας. «Γιατί πιστεύετε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θέλει να εξέλθει από τον βιβλιοθηκονομικό μεσαίωνα;» τη ρώτησα πριν δύο μήνες στην τελευταία μας συνέντευξη. «Επειδή κανένας κυβερνώντας στα 60 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν κατάλαβε τι σημαίνει για ένα κράτος μια Εθνική Βιβλιοθήκη» απάντησε, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για την έντυπη μνήμη του πολιτισμού και της ιστορίας μας κι ότι η Βιβλιοθήκη είναι εξίσου σημαντική με το Τμήμα Αρχαιοτήτων που συντηρεί και αναδεικνύει τα αντίστοιχα αρχαία τεκμήρια.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες πρωτοστάτησε στον αγώνα για τη δημιουργία της αρμόζουσας υποδομής και δομής, μέσα και από τις προσπάθειες του Συνδέσμου Φίλων της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Υπηρέτησε 15 χρόνια ως βουλεύτρια, βρέθηκε για άλλα 25 στην πρώτη γραμμή με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις, συναντήσεις και ενέργειες. Τζίφος. Η εικόνα εν έτει 2021 παραμένει επονείδιστη και αποκαρδιωτική. Πέρασαν ακόμη δύο χρόνια από τότε που η διυπουργική επιτροπή ενέκρινε την εκχώρηση του οικοπέδου επί της λεωφόρου Βύρωνος, με τη γνωστή, εκνευριστική καθυστέρηση στην εκπόνηση των προκαταρκτικών σχεδίων και την προετοιμασία της διαδικασίας προσφορών για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Στο παρόν στάδιο, αν ρωτήσετε τους 56 νέους βουλευτές μας για το θέμα είναι ζήτημα αν οι μισοί έχουν γνώση ακόμη και για το δανειστικό καθεστώς ή τη διαχείριση του ISBN. Αρκετοί από αυτούς μπορεί να μην έχουν ιδέα ούτε κατά πού πέφτει το κεντρικό κτήριο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Καλύτερα, βέβαια, αφού η κατάσταση που επικρατεί εντός και εκτός του παραπέμπει σε σκουπιδότοπο και εγκαταλελειμμένη αποθήκη. Άσε που ελάχιστοι γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκονται οι εγκαταστάσεις όπου λειτουργεί σήμερα διασπασμένη: μιλάμε για το πιο ακαλαίσθητο και κακοσυντηρημένο αποικιακό κτήριο πάνω στον προμαχώνα Νταβίλλα και την πάλαι ποτέ Βιβλιοθήκη Φανερωμένης. Σε μια εποχή συγκλονιστικών ψηφιακών και τεχνολογικών εξελίξεων, ο θεσμός προσπαθεί να ανταπεξέλθει αγκομαχώντας με υποτυπώδες πλαίσιο και προσωπικό ασφαλείας, ενώ αδυνατεί να ανταποκριθεί και σ’ αυτές ακόμη τις πρόνοιες του ιδρυτικού του νόμου που ψηφίστηκε το 1987.

Εξήντα και πλέον χρόνια μετά την ίδρυσή της η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να θεωρείται κολοβή για ακόμη έναν λόγο: υπολείπεται ενός πολύ καθοριστικού βήματος. Είναι γνωστό ότι οι πολιτιστικές υποδομές στην Κύπρο από τη σύλληψη μέχρι την αποπεράτωσή τους σημειώνουν κατά κανόνα μια καθυστέρηση εικοσαετίας και βάλε. Εδώ όμως δεν μιλάμε για μια τυπική πολιτιστική υποδομή. Μιλάμε για τη μνήμη του Κράτους. Το οποίο προφανώς δεν θέλει να θυμάται. Έχει τους λόγους του.

Η Ρήνα Κατσελλή λοιπόν έφυγε με ακόμη έναν μεγάλο καημό. Κι αν για την αγαπημένη της Κερύνεια είχε τα χέρια της δεμένα με τις υφιστάμενες γεωπολιτικές συνθήκες και πάσχιζε με νύχια και με δόντια απέναντι στο ιμπεριαλιστικό θηρίο να διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη της, στην περίπτωση της Βιβλιοθήκης το έργο της έμοιαζε πιο βατό. Αποδείχτηκε όμως ότι είχε απέναντί της ένα εξίσου χοντρόπετσο θηρίο: τη θεσμική αδιαφορία του κράτους απέναντι στην ίδια του την πνευματική περιουσία.

* Τους τελευταίους μήνες, ο Σύνδεσμος Φίλων της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, του οποίου η αείμνηστη Ρήνα Κατσελλή τύγχανε επίτιμη πρόεδρος, είχε δημόσια τοποθετηθεί και ενάντια στο ενδεχόμενο μεταφοράς της Κυπριακής Βιβλιοθήκης στο υπό ίδρυση Υφυπουργείο Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι αυτό συνιστά περαιτέρω υποβάθμισή της εφόσον δεν θα υπάγεται σε Υπουργό με χαρτοφυλάκιο και ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Σύνδεσμος αιτείται αντίθετα να δημιουργηθεί Τμήμα Κυπριακής Βιβλιοθήκης στο ΥΠΠΑΝ. Προσωπικά, διαφωνώ γιατί στη βάση αυτής της λογικής όλα τα τμήματα που μεταφέρονται στο Υφυπουργείο κατά κανόνα υποβαθμίζονται. Άσε που χαΐρι η Βιβλιοθήκη δεν είδε από το 1968 που περιήλθε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού –γιατί να δει τώρα; Ίσως μάλιστα η δημιουργία Υφυπουργείου, αν ακολουθηθεί από την εξαγγελθείσα αναβάθμιση της δομής και των υπηρεσιών αλλά και την προώθηση της καινοτομίας, να δημιουργήσει μια νέα ώθηση στο όραμα του εκσυγχρονισμού και της Βιβλιοθήκης. Ευσεβοποθισμοί, θα πείτε. Φαίνεται ότι κι εγώ με αυτό τον καημό θα πάω...

Γιώργος Σαββινίδης, Φιλελεύθερα, 6.6.2021

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη υποδέχεται τους χρήστες της με.... σκουπίδια

 

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Έφυγε η Ρήνα Κατσελλή και δεν πρόφτασε να δει την Κερύνεια της ελεύθερη, να επιστρέψει στα χώματά της. Αυτό ήταν ένα όνειρο μη απαρθινό, κατά πως φάνηκε. Αλλά το άλλο το όνειρό της, να δει στην Κύπρο μια σύγχρονη κρατική βιβλιοθήκη, γιατί φάνηκε να είναι εξίσου δύσκολο; Γιατί, τόσα χρόνια η Πολιτεία δεν αφιέρωσε χρόνο και χρήμα, όταν το τελευταίο έφτανε και περίσσευε; Έφυγε η Ρήνα Κατσελλή και δεν πέρασε τις πόρτες της εκσυγχρονισμένη Κυπριακής Βιβλιοθήκης, αν και προσπάθησε αρκετά με τον Σύνδεσμο Φίλων της Κρατικής Βιβλιοθήκης. 

Τουλάχιστον, η Πολιτεία και ο Δήμος Λευκωσίας ας κάνουν το ελάχιστο εις μνήμη της, αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο. Ας μετακινήσουν τους κάδους σκουπιδιών από την είσοδο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Ας αρθεί η ασχήμια και ας γίνει η αρχή με τα απλά.

Κύριε δήμαρχε Λευκωσίας, μερικοί κάδοι είναι, μετακινήστε τους σε άλλο σημείο, κάντε κάτι, τέλος πάντων. Κύριε αναπληρωτή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, κύριε διευθυντή της Κυπριακής Βιβλιοθήκης φροντίστε για τον εξωραϊσμό του αύλειου χώρου. Δεν τιμάει κανένα αυτή η κατάσταση!

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΒΕΠ, ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ, 18.30ΜΜ

Δεδομένου ότι κατά την προηγούμενη Γενική και Εκλογική συνέλευση στις 21 Νοεμβρίου 2020 δεν κατέστη δυνατή η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, το απερχόμενο ΔΣ συγκαλεί νέα Εκλογική Συνέλευση με ηλεκτρονική συμμετοχή, όπως επιτρέπεται πλέον από το νέο Καταστατικό), την Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021, στις 18.30.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ:

  1. Εκλογή τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής
  2. Εκλογές νέου ΔΣ (σύμφωνα με το άρθρο 11 του Καταστατικού της Ένωσης), σε περίπτωση κατάθεσης πάνω από 7 υποψηφιοτήτων. 

Υπενθυμίζουμε τις καταστατικές πρόνοιες, δηλαδή ότι: α) στη ΓΣ μπορούν να συμμετάσχουν (και να ψηφίσουν) μόνο όσα μέλη έχουν ανανεωμένη συνδρομή για το 2021, και β) δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για το ΔΣ έχουν μόνο όσα μέλη είχαν πληρωμένη συνδρομή και για τα δύο προηγούμενα έτη (2019 και 2020).

Υποβολή υποψηφιοτήτων: Κάθε ενδιαφερόμενο μέλος που πληροί τις πιο πάνω προϋποθέσεις οφείλει να καταθέσει την υποψηφιότητα του γραπτώς στο Δ.Σ. μέχρι και την ημέρα των εκλογών (30 Ιουνίου 2021 και ώρα 17:30), σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αποσταλεί στις 14/6 μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Υποψηφιότητα μπορεί να καταθέσει και μέλος που δεν θα λάβει μέρος στη Συνέλευση, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις. Η ψηφοφορία μέσω αντιπροσώπου όμως ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, σύμφωνα με το Άρθρο 5(Δ)v του Καταστατικού. Δηλαδή, ένα μέλος που θέλει να υποβάλει υποψηφιότητα αλλά δεν θα μπορέσει να είναι διαδικτυακά παρόν/ούσα, μπορεί να το κάνει, αλλά δεν μπορεί να ψηφίσει τον εαυτό του/της.  

Για πληρωμή των συνδρομών, δεδομένης και της μη φυσικής παρουσίας των μελών στη ΓΕΣ, παρακαλούμε τα μέλη να έρθουν σε επαφή με άτομο του ΔΣ που γνωρίζουν, ή να στείλουν μήνυμα στην η-διεύθυνση της Ένωσης, ή να επικοινωνούν στο κινητό τηλέφωνο της ΚΕΒΕΠ: 9927775.

Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο - 14/6/2021

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Διαδικτυακή ξενάγηση στην Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ και στη Βιβλιοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 H Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης σας προσκαλεί στην ξενάγηση στην ενημερωτική εκδήλωση και ξενάγηση στην Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Βιβλιοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στην πλατφόρμα Webex, στις 24 Ιουνίου, 11.30-1.30μμ.

Θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για υπηρεσίες που παρέχονται στους Eυρωπαίους πολιτες και πολλοί τις αγνοούμε, αλλά κυρίως τις υπηρεσίες που μπορουν οι βιβλιοθήκες να προσφέρουν στους αναγνώστες τους.

Συγκεκριμένα:
Α. Παρουσίαση του Publication Office και του Portal.
B. Διαθέσιμες υπηρεσίες του Publication Office για Επιστήμονες της Πληροφόρησης.
Γ. Βιβλιοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεργασίες και παροχή πηγών πληροφόρησης

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν, καλούνται να συμπληρώσουν την φόρμα συμμετοχής εδώ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Εισηγήτρια και ξεναγός η συνάδελφος Αναστασία Αβραμίδου.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε δείτε τη σχετική ανακοίνωση της ΕΕΒΕΠ: Ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Εκδόσεων στις Βρυξέλλες, 24.6.2021, 11.30-13.30

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Προώθηση Κρατικού Αρχείου. Εθνική Βιβλιοθήκη, πότε;

 Παγκόσμια εβδομάδα Αρχείων η περασμένη και είναι σημαντική η ανακοίνωση της υπουργού Δικαιοσύνης ότι εντός των επόμενων μηνών θα μεταστεγαστεί το Κρατικό Αρχείο σε νέο κτήριο στην Έγκωμη, στο οποίοι θα στεγαστούν η Διοίκηση, τα εργαστήρια Συντήρησης και Ψηφιοποίησης, το Αναγνωστήριο και ένα επιπλέον Αρχειοφυλάκιο. Η κα υπουργός ανακοίνωσε επίσης πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανέγερση Ενιαίου Αρχειοφυλακίου στη Λευκωσία. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτές τις εξαγγελίες, οι οποίες ελπίζω ότι θα τηρηθούν και σε λίγο καιρό θα έχουμε το Κρατικό Αρχείο που αξίζει να έχει κάθε κράτος. Θα πρέπει η Πολιτεία, αμέσως μετά τη διευθέτηση του κτηριακού ζητήματος, να δει και πώς θα ενισχύσει το Κρατικό Αρχείο με περισσότερους/ες υπαλλήλους, οι οποίοι θα ενισχύσουν τους έξι εργαζόμενους, οι οποίοι ομολογουμένως κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετηθούν οι ερευνητές. Μακάρι αυτές να είναι οι επόμενες εξαγγελίες, όπως επίσης και η αναβάθμιση του εργασιακού καθεστώτος των λειτουργών του Κρατικού Αρχείου.

Εδώ θα είμαστε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε στιγμές κτηρίου Αρχιγραμματείας, που ποτέ δεν ευδοκίμησε.Μακάρι σύντομα να έχουμε εξελίξεις και για ακόμη τρία μείζονα κατά τη γνώμη ζητήματα, που δεν είναι άλλα από τη δημιουργία μιας σύγχρονης δημόσιας βιβλιοθήκης και αυτό της ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκωσίας και η ενίσχυση του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών. Όσον αφορά τη Βιβλιοθήκη θεωρώ ότι αυτό που λείπει είναι το όραμα από πλευράς της Πολιτείας. Δεν έχουν πειστεί διαχρονικά οι υπουργοί ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη της μιας Βιβλιοθήκης, δεν αφήνεται χρόνος για ενδελεχή συζήτηση και όσοι στο παρελθόν προσπάθησαν να κάνουν κάτι εν τέλει έφυγαν άπρακτοι, όπως ο νυν γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, Φίλιππος Τσιμπόγλου και η Ρήνα Κατσελλή, η οποία είχε προσπαθήσει όσο λίγοι. Μάλιστα, όπως είχε ειπωθεί στον γράφοντα από πολιτικό πρόσωπο στο παρελθόν, τι χρειαζόμαστε μια νέα βιβλιοθήκη, αφού έχουμε αυτή του Πανεπιστημίου Κύπρου; Η τοποθέτηση ήταν ειλικρινής και δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των απόψεων όχι μόνο του συγκεκριμένου προσώπου, αλλά της πλειοψηφίας των πολιτικών μας –πάντα θα υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά πάντοτε θα είναι η μειοψηφία… Ελπίζω ότι σύντομα στο υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υφυπουργείο καλεί…) θα αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι ένα σύγχρονο κράτος να έχει μια Εθνική ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε την Βιβλιοθήκη και να μη στενάζει στο εντελώς ακατάλληλο αποικιακό κτήριο της δεκαετίας του 1930, και τα παραρτήματά της, αλλά και τα Αρχεία της, να είναι πλήρως αξιοποιήσιμα από την ερευνητική κοινότητα, τους πολίτες και γιατί όχι και από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που θέλουμε να έρθουν στην παλιά πόλη, όταν κλείσει η Φανερωμένη και γίνει Πανεπιστημιακή Σχολή, εκτός αν θέλουμε μόνο καφέ, μπαράκια και εστίες ώστε να προσελκυστεί ο φοιτητόκοσμος!

Μία ακόμη εκκρεμότητα που πρέπει το συντομότερο να λυθεί είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο μάλλον έχει μείνει πίσω λόγω κορωνοϊού και της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία. Οι εξαγγελίες του προέδρου της Δημοκρατίας έγιναν μάλλον εν τη σπουδή του να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει πολιτιστικό όραμα, μα στο όραμα μείναμε και πλέον περιμένουμε έργα, και επειδή θέλω να είμαι δίκαιος οι ενέργειες του κ. Καρούζου να διευρύνει το ωράριο των Μουσείων και να κάνει ελεύθερη την είσοδο σε αυτά είναι πολύ σημαντικά βήματα, τα οποία συμβάλλουν πιστεύω στην μουσειοπαιδαγωγική ανάπτυξη, τα οποία βήματα θα πρέπει να αξιοποιηθούν παντί τω τρόπω από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Μία ακόμη εκκρεμότητα που θα πρέπει να τακτοποιήσει η Πολιτεία είναι το καθεστώς του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών. Πρόκειται για έναν επιστημονικό φορέα, ο οποίος στον τομέα της ιστορίας και της λαογραφίας επιτελεί έναν ξεχωριστό ρόλο, ο οποίος με πολλές δυσκολίες συνεχίζει. Το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών θα πρέπει να ιεραρχηθεί ψηλά στις προτεραιότητες του κράτους, για πολλούς και ευνόητους λόγους. Ένας από αυτούς είναι και η εργοδότηση επιστημονικού προσωπικού, το οποίο υπάρχει στη χώρα και ασφυκτιεί σε άλλες άσχετες εργασίες ή φεύγει για άλλες χώρες.

Επειδή γνωρίζω ότι η παρούσα κυβέρνηση θέλει να αφήσει πολιτιστικό έργο, έστω και για την υστεροφημία της, ας τα βάλει μπροστά, ας τα δρομολογήσει, ξεκινώντας σοβαρές διαβουλεύσεις με επιστημονικούς φορείς, με την κοινωνία, και κυρίως ας αποδείξει ότι έχει τη βούληση, όχι απλώς την επιθυμία να κόψει κορδέλες!


Άρθρο του Απόστολου Κουρουπάκη, εφ. Η Καθημερινή (Κύπρου), 13/6/2021

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Δωρεάν σεμινάρια PUBLIC LIBRARIES 2030: sessions to inspire and ignite our democracy network hubs

TUESDAY JUNE 15TH - 16:00 - 17:30 CEST

INNOVATE: Experiments: learning

and expanding in Singapore

Gene Tan - Assistant Chief Executive

National Library Board - Singapore


After hearing of some rich context, we move

onto a session that can give us some insight

into an astonishing experimental programme

taking place in Singapore. Expanding the

notion of what the public library can be – a

marketplace of ideas – the social network of

Public Good. Gene Tan is breaking boundaries

in experimentation in the library space.

“Gene was formerly the Director of the

National Library Singapore, the President of

the Library Association of Singapore before

returning as the Assistant Chief Executive of

the National Library Board (NLB) after a stint

work on national projects with the Prime

Minister’s Office. These projects include The

Future of Us, the capstone event of

Singapore’s celebrations of its 50th year of

independence, as well as The Singapore

Bicentennial, a reflection on a key point in

Singapore’s history in 1819 with the arrival of

the British. The latter broke attendance

records for its flagship event, The Bicentennial

Experience, which chronicled Singapore’s

700-year history. Gene was also the creator of

The Singapore Memory Project, a whole-ofnation

movement to document personal

memories.

He is currently leading LAB25 – a series of

experiments on all aspects of the NLB’s

business in the public libraries, National

Library and National Archives.”

REGISTER - FREE


TUESDAY JUNE 22ND - 16:00 - 17:30 CEST

ADVOCATE: Democracy network

building

In this final Lighthouse session we turn the

discussion to you – to reflect on the previous

sessions and to take time to share our

thoughts and inspiration for the next steps of

building the PL2030 Library forums for

democracy project.

We can update you on concrete actions – hear

from the libraries in the ECF library challenge,

and those participating in the Finnish Pilots.

Consider if we will be able to finally all meet

together in the autumn in Brussels for our first

democracy themed networking event.

A moment to gather before the summer and

the world starts to change again!

REGISTER - FREE

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

9 Ιουνίου: παγκόσμια μέρα αρχείων. Σήμερα διαδικτυακή ημερίδα - Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο, Κέντρο Μελετών Λεμεσού

 Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων (World Archives Day), κάθε χρόνο στις 9 Ιουνίου, είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους αρχειονόμους και όλους τους επιστήμονες της πληροφόρησης ανά το παγκόσμιο να αναδείξουν τη χρησιμότητα των γραπτών πηγών στην κοινωνία και τον πλούτο που φυλάσσεται στα κατά τόπους αρχεία, αναφέρει στο philenews o Μίμης Σοφοκλέους, διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού. Με αφορμή τη συμμετοχή του Παττιχείου στους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, με διοργάνωση διαδικτυακής ημερίδας την Τετάρτη 9 Ιουνίου, μιλά για τη σημασία του να δημιουργεί ο καθένας από εμάς ένα προσωπικό αρχείο, αλλά και η κάθε πόλη - επαρχία, όπως το παράδειγμα του αρχείου της Λεμεσού, το οποίο λειτουργεί από το 2011.

Στο Διεθνές Συνέδριο Αρχείων στη Βιέννη το 2004, οι 2000 συμμετέχοντες υιοθέτησαν μια απόφαση ζητώντας από τα Ηνωμένα Έθνη την καθιέρωση μιας Διεθνούς Ημέρας. όμως ήταν τον Νοέμβριο του 2007 που το Συνέδριο αυτό, στην ετήσια γενική του συνέλευση, αποφάσισε να καθιερώσει την 9η Ιουνίου ως Διεθνή Ημέρα των Αρχείων. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής δεν ήταν τυχαία: στις 9 Ιουνίου 1948 ιδρύθηκε το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων υπό την αιγίδα της UNESCO. Ο πρώτος πρόεδρος του ήταν ο Σαρλ Σαμαράν, γενικός διευθυντής των Εθνικών Αρχείων της Γαλλίας. Η παγκόσμια αρχειακή κοινότητα αγκάλιασε τη θεσμοθέτηση του εορτασμού και έκτοτε την ημέρα αυτή διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις από εθνικούς και τοπικούς αρχειακούς φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

"Κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της..."

"Κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της, θα πρέπει να ιδρύει από πολύ νωρίς ιστορικά αρχεία, τα οποία διατηρούν το αρχείο της πόλης, του ίδιου του δήμου, των κοινοτήτων της επαρχίας, διαφόρων οργανισμών, ιδιωτών κτλ.", λέει ο Μίμης Σοφοκλέους. "Την ίδια ώρα ο κάθε πολίτης οφείλει να δημιουργεί και να διατηρεί το προσωπικό - οικογενειακό αρχείο, έτσι ώστε να μεταλαμπαδεύεται η ιδέα που έχουμε ως σύνθημα στο δικό μας αρχείο, το 'Διασώζουμε το παρελθόν της πόλης για το μέλλον της'. Τα αρχεία αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών, αλλά είναι ταυτόχρονα και χώροι διατήρησης της ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς". 

Διαδικτυακή ημερίδα Παττιχείου  

Για το σκοπό της διαδυκτιακής ημερίδας που διοργανώνει την Τετάρτη 9 Ιουνίου το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο, Κέντρο Μελετών Λεμεσού, τιμώντας έτσι την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, ο Μίμης Σοφοκλέους τονίζει ότι σκοπός είναι η προβολή της αξιοποίησης των αρχείων, που έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία τους, από ερευνητές, ιδιαίτερα νέους, οι οποίοι θα παρουσιάσουν με παραστατικό τρόπο πώς χρησιμοποιήθηκαν τα αρχεία. Επίσης η ημερίδα αποκοπεί και στον εμπλουτισμό των γνώσεων του κοινού, όσον αφορά στην ιστορία της Λεμεσού και της Κύπρου εν γένει. 

Παρουσίαση για πρώτη φορά πρακτικών 1878 - 1880

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εργασίες της ημερίδας θα ανοίξει ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, ο οποίος είναι και πρόεδρός του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, παρουσιάζοντας στο κοινό, για πρώτη φορά, τα ψηφιοποιημένα πρακτικά του Δήμου Λεμεσού, του 1878 με 1880. Όπως σημειώνει ο Μίμης Σοφοκλέους, στα συγκεκριμένα πρακτικά βλέπουμε τη δημιουργία για πρώτη φορά των δήμων της Κύπρου, με τη μετάβαση από την τουρκοκρατία στην αγγλοκρατία, τονίζοντας ότι ο δήμος Λεμεσού είναι από τους πρώτους δήμους που δημιουργήθηκαν τότε. Τα πρακτικά των πρώτων εκείνων χρόνων του δήμου ψηφιοποιήθηκαν από το Παττίχειο Αρχείο και το ΤΕΠΑΚ και από την επόμενη μέρα της ημερίδας θα είναι στη διάθεση του κοινού.

Γραπτό, προφορικό, οπτικό υλικό

Το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο διαφυλάσσει αρχεία, τα οποία του έχουν εμπιστευθεί οι ιδιοκτήτες ή οι κληρονόμοι τους. Εκτός από το αρχείο του δήμου, είναι οι 65 χιλιάδες φωτογραφίες της πόλης και επαρχίας συγκροτημένες σε σώμα, πολλά ιδιωτικά αρχεία, μικρά και μεγάλα. Επίσης συναντά κανείς μία "λεμεσοκεντρική" βιβλιοθήκη, για να στηρίζει την έρευνα, και το Κέντρο Ερευνών του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, που είναι ο Τύπος της Κύπρου ψηφιοποιημένος. Σύμφωνα με τον Μίμη Σοφοκλέους, μπορεί κανείς να βρει εδώ ό,τι έχει σχέση με την πόλη και την επαρχία της Λεμεσού, γραπτό, προφορικό, οπτικό. Την ίδια στιγμή διοργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα μαθητών, με τα οποία στηρίζουν την τοπική ιστορία στο επίπεδο της σχολικής κοινότητας. Αξίζει να αναφερθεί ότι δέχονται φοιτητές από ξένα πανεπιστήμια, ώστε να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, όπως στην Αρχειονομία, Μουσειολογία και Τοπική Ιστορία.

Για τις δυσκολίες διατήρησης ενός τέτοιου αρχείου, τόνισε ότι αντιμετωπίστηκαν με την εξεύρεση του χώρου, που είναι η πρώην κατοικία επάρχου στον Δημοτικό Κήπο και με την ύπαρξη ενός φορέα που εγγυάται την οικονομική άνεση του Ιδρύματος, για να μπορούν, πρόσθεσε, να κάνουν οι λειτουργοί του Ιδρύματος την εργασία τους σωστά. Συμπλήρωσε ότι ο δημοτικός χαρακτήρας είναι η εγγύηση για τη συνέχεια του Ιδρύματος στο μέλλον.

Άρθρο του Παύλου Νεοφύτου, εφημ. Ο Φιλελεύθερος, 9/9/2021

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου