Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020

ΨΗΦΙΣΜΑ: Η Βιβλιοθήκη "Κ. Θ. Δημαράς" να παραμείνει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών!

Ενώστε τη φωνή σας για να μη χαθεί άλλη μία ελληνική βιβλιοθήκη!

Παραλήπτης: Χρίστος Δήμας – Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας

Η Βιβλιοθήκη “K. Θ. Δημαράς” αποτελεί συστατικό μέρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) από την ίδρυσή του το 1958. Είναι βιβλιοθήκη αναφοράς για όλη την ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα, που με το περιεχόμενο, τις υποδομές και τις υπηρεσίες της, υποστηρίζει τις ερευνητικές δράσεις των ερευνητών του ΕΙΕ και ταυτόχρονα εξυπηρετεί τις πληροφοριακές ανάγκες χρηστών από την ακαδημαϊκή κοινότητα, δημόσιους φορείς, νοσοκομεία κ.ά. Παράλληλα, αποτελεί μία μοναδική επιστημονική βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας, που απαρτίζεται αποκλειστικά από ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά και που είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό.
Η πρόσφατη απόσπαση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (EKT), το οποίο ιδρύθηκε με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και στεγάζεται σε αυτό εδώ και 40 χρόνια, έχει οδηγήσει σε μεθοδεύσεις που έχουν σαν στόχο η Βιβλιοθήκη 'Κ. Θ. Δημαράς' και οι υπηρεσίες της να μεταφερθούν στο ΕΚΤ.

Είναι αυτονόητο ότι οι προαναφερθείσες λειτουργίες της Βιβλιοθήκης του ΕΙΕ, ποσώς σχετίζονται με τις κύριες προτεραιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αντίθετα, η τυχόν αποκοπή της Βιβλιοθήκης από το ΕΙΕ έρχεται να στερήσει μία ιστορική υποδομή της χώρας από το φυσικό της περιβάλλον, δυσχεραίνοντας τον ερευνητικό και ακαδημαϊκό ρόλο του ΕΙΕ. Πουθενά στον κόσμο, άλλωστε, δεν υπάρχει Ερευνητικό Κέντρο χωρίς Βιβλιοθήκη!

Ομόφωνο αίτημα των εργαζομένων του ΕΙΕ καθώς και της Διοίκησης του ΕΙΕ, είναι ότι η Βιβλιοθήκη “K.Θ. Δημαράς", το προσωπικό, οι υπηρεσίες και οι πόροι της θα πρέπει να παραμείνουν στο ΕΙΕ, διότι αφενός η εν λόγω υποδομή δεν σχετίζεται και δεν αφορά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αφετέρου η μεταφορά της σε άλλο φορέα θίγει ουσιωδώς την ιστορία του ΕΙΕ και της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου