Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

ΑΥΡΙΟ 9 Μαΐου: Διαδικτυακό σεμινάριο για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά

Το Σάββατο, 9 Μαΐου, στις 14:00 CET (15:00 ώρα Κύπρου), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συνδιοργανώνει με το Heritage Malta, την Eθνική Yπηρεσία της Μάλτας αρμόδια για τα μουσεία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, διαδικτυακό σεμινάριο αφιερωμένο στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά. To σεμινάριο διοργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου και θα επικεντρωθεί στα δύο από τα μικρότερα νησιωτικά έθνη της ΕΕ - τη Μάλτα και την Κύπρο.
Το σεμινάριο θα χαιρετίσει ο Δρ José Herrera, Υπουργός Εθνικής Κληρονομιάς, Τεχνών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Μάλτας.
Η Μάλτα και η Κύπρος είναι τα μόνα μέλη της ΕΕ που χωρίζονται φυσικά από την κύρια ήπειρο. Ωστόσο, τα δύο νησιά απολαμβάνουν χιλιάδες χρόνια πλούσιας ιστορίας και μοναδικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.  Και τα δύο νησιά της Μεσογείου έχουν πολλά κοινά, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής τους να διατηρήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά. Σε αυτήν την εκδήλωση, θα παρουσιάσουν εξαιρετικές και μοναδικές περιπτωσιολογικές μελέτες από τα εθνικά τους προγράμματα ψηφιοποίησης και όχι μόνο.
Μερικά από τα θέματα που καλύπτονται στο διαδικτυακό σεμινάριο θα περιλαμβάνουν συζητήσεις σχετικά με τη συμβολή της ψηφιοποίησης στη διατήρηση, την ερμηνεία και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενώ επισημαίνονται τα επιτεύγματα της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε καθένα από αυτά τα δύο έθνη, θα εξεταστούν επίσης οι τρέχουσες προκλήσεις που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά ενόψει της τρέχουσας πανδημίας COVID-19. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα εξηγήσουν πως η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να ωθήσει την αναγέννηση του τουριστικού τομέα, ενώ άλλες θα αναπτύξουν εισηγήσεις για το μέλλον σχετικά με τους τρόπους αξιοποίησης του ψηφιακού δυναμικού της πολιτιστικής κληρονομιάς και της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ.
Ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ευρωπαϊκή Συνεργασία στην Επιστήμη και την Τεχνολογία (COST), το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της Κύπρου, το Υπουργείο Εθνικής Κληρονομιάς, Τεχνών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Μάλτας, Heritage Malta, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και του Πανεπιστημίου  της Μάλτας θα συμμετάσχουν ενεργά στο σεμινάριο.
Το σεμινάριο διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Δρος. Μαρίνου Ιωαννίδη, Διευθυντή Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ και Συντονιστή Έδρας του Ερευνητικού Χώρου στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. 
Οι ενδιαφερομενοι παρακαλούνται να εγγραφούν δωρεάν στη διεύθυνση https://lnkd.in/gEkFMyG  για να λάβουν έναν σύνδεσμο στο ζωντανό διαδικτυακό σεμινάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου