Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Αναμένεται το «πράσινο φως» από το Υπουργικό για τη χωροθέτηση νέου κτηρίου Κυπριακής Βιβλιοθήκης

Στον φυτεμένο με γρασίδι χώρο πίσω από το κτίσμα που σήμερα στεγάζει μέρος του Υπουργείου Εσωτερικών, αναμένεται να ανεγερθεί η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, εάν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετική πρόταση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη διάθεση κρατικής γης.
Η εξ υπουργών Επιτροπή -την οποία αποτελούν οι υπουργοί Εσωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών και Γεωργίας- αποφάσισε σε συνεδρίασή της στις 25 Οκτωβρίου να εκχωρήσει το εν λόγω τεμάχιο, που εφάπτεται της λεωφόρου Βύρωνος, για την ανέγερση της πολυπόθητης Κυπριακής Βιβλιοθήκης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κώστα Χαμπιαούρη, η πρόταση θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση μέχρι το τέλος του μήνα.
«Μόλις δοθεί το ‘ναι’, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε», δήλωσε στο «Π» ο υπεύθυνος του Κλάδου Βιβλιοθηκών στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, Δημήτρης Νικολάου. Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι στους σχεδιασμούς για την ανέγερση της Βιβλιοθήκης προβλέπεται κτήριο με εμβαδόν 5000 τ.μ., με δύο υπόγεια και τέσσερις ορόφους.
Στο Υπουργείο, πάντως, όλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι μεν αλλά συγκρατημένα, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που «ανάβει το πράσινο φως» για τη Βιβλιοθήκη, για να… σβήσει και να προσγειώσει τις ελπίδες όσων επιθυμούν μια Κρατική Βιβλιοθήκη για τη χώρα μας.
Η διυπουργική επιτροπή ενέκρινε την εκχώρηση του οικοπέδου επί της λεωφόρου Βύρωνος.

Τη μεταβίβαση του οικοπέδου που είχε οριστεί επί της λεωφόρου Βύρωνος για την ανέγερση της νέας Κυπριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή για τη διάθεση της κρατικής γης, στη συνεδρία της στις 25 Οκτωβρίου. Η σχετική απόφαση παραπέμφθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα κληθεί σε μια από τις επόμενες συνεδρίες του να επικυρώσει την απόφαση για τιτλοποίηση του τεμαχίου αυτού για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και να ανοίξει έτσι οριστικά τον δρόμο για την οριστική επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος της αναβάθμισης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης.
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απόφαση συνιστά μια θετική εξέλιξη, δεδομένης της κωλυσιεργίας που είχε σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα που απειλούσε να δυναμιτίσει ακόμη μια προσπάθεια για τη δημιουργία νέου κτηρίου για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη.
Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω τεμάχιο 3.000 τ.μ. με πρόσοψη στη λεωφόρο Βύρωνος μαζί με το μικρό κτήριο που ανακαινίστηκε πριν μερικά χρόνια ο σχεδιασμός προβλέπει την ανέγερση κτηρίου βιβλιοθήκης με συνολικό εμβαδόν 6000 τ.μ. με τη σχετική πρόταση προς το Τμήμα Προγραμματισμού να μιλά για τέσσερις υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους. Μάλιστα, στον προϋπολογισμό του ΥΠΠ υπάρχει πρόβλεψη κονδυλίου για να ξεκινήσουν τα προκαταρκτικά σχέδια και η προετοιμασία της διαδικασίας προσφορών για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
  Γιώργος Σαββινίδης   Εφ. Φιλελεύθερος 07 Νοεμβρίου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου