Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ στη Λευκωσία

Στο πλαίσιο της 2ης Μπιεννάλε Χαρακτικής Κύπρου, που διοργανώνεται από τηΣχολή - Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, θα πραγματοποιηθεί έκθεση με θέμα το καλλιτεχνικό βιβλίο σε επιμέλεια Ελένης Παναγίδου και Σιμώνης Φιλίππου. 
Η έκθεση φιλοξενεί 15 σημαντικούς καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Σερβία, Αυστραλία και Αμερική και σ’ αυτή παρουσιάζονται 16 έργα (καλλιτεχνικά βιβλία) που έχουν ως κοινή γλώσσα την τέχνη της χαρακτικής. Ο κάθε δημιουργός προσεγγίζει με το δικό του τρόπο το καλλιτεχνικό βιβλίο, δίνοντας του ξεχωριστή εικόνα και μορφή. Το βιβλίο μετατρέπεται σε βιβλίο-γλυπτό, σ’ ένα καινούργιο έργο τέχνης και αφηγείται εικαστικά μια ιδιαίτερη ιστορία. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί παραστάσεις εμπνευσμένος από κείμενα, ποιήματα, μια προσωπική ιστορία, ένα ιστορικό γεγονός και το αποτέλεσμα ενισχύει και δίνει άλλη έκταση και υπόσταση στο βιβλίο και ως ανάγνωσμα αλλά και ως αντικείμενο με εικαστική αξία.
Το καλλιτεχνικό βιβλίο είναι προϊόν της δημιουργικής σκέψης ενός καλλιτέχνη. Σε ένα καλλιτεχνικό βιβλίο η σχέση κειμένου-εικόνας με τη ροή του βιβλίου είναι ρευστή. Ο θεατής-αναγνώστης αποκωδικοποιεί το τι βλέπει ως ένα σύνολο εικόνων και ανάλογα με την προσωπική του αντίληψη και διάθεση. Η ανάγνωση του βιβλίου αποτελεί μια εμπειρία διαφόρων αισθήσεων δίνοντας στον αναγνώστη-θεατή ποικίλα ερεθίσματα.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Dimitrije Pecić (Σερβία), Janet Neilson (Αδελαΐδα, Αυστραλία), Jean-Paul Marchal (Νορμανδία, Γαλλία), Marija Andjelkovic (Σερβία), Tatiana Potts (ΗΠΑ), Μαριέττα Καλλονά (Ελλάδα), Ελένη Παναγίδου, Κώστας Θεοχάρης, Βασίλης Γεωργίου, Χρύσανθος Αγγελάκης, Μανώλης Αγγελάκης, Μαριάννα Τσαγγαρού, Μαρίνα Γεραλή (ΜΕΛΟΣ ΚΕΒΕΠ), Νάταλη Σταυρίδη, Σιμώνη Φιλίππου.
Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης- ΣΠΕΛ
Αμμοχώστου 73, 1016 Λευκωσία
Διάρκεια έκθεσης:
18 Νοεμβρίου 2019 - 03 Ιανουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-18:00
Σάββατο 10:00-19:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου