Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Αιώνια αναμονή για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τον Πολιτισμό στην Κύπρο...

Το έργο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου παρουσιάστηκε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ). 
ΥΠΠΑΝ και Πολιτιστικές Υπηρεσίες δεν βαρέθηκαν να αναμασούν τα «θα» του πολιτισμού;
Χαιρετίζοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Κώστας Χαμπιαούρης αναφέρθηκε στη «συνειδητή στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για στήριξη του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων και της ανάδειξής τους».
Απαριθμώντας μια σειρά από έργα πολιτιστικής υποδομής που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε διαδικασία σχεδιασμού, ο κ. Χαμπιαούρης υπογράμμισε ότι «επιστέγασμα των προσπαθειών είναι η δρομολογούμενη ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού».
Ο υπουργός είπε πως έχει ολοκληρωθεί η οικονομική μελέτη για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και βρίσκεται ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών. Κληθείς να δώσει λεπτομέρειες για τη δομή του Υφυπουργείου, ο κ. Χαμπιαούρης δεν θέλησε να επεκταθεί, απαντώντας ωστόσο σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα παραμείνει στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καθώς το υφυπουργείο θα αφορά τον σύγχρονο πολιτισμό.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς παρουσίασε το υφιστάμενο έργο και τις μελλοντικές δράσεις των ΠΥ, στις οποίες περιλαμβάνεται η δημιουργία του υφυπουργείου, η σύσταση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κύπρου που θα στεγάζεται στο κτήριο της ΣΠΕΛ, η δημιουργία του Πολιτιστικού Χωριού της Λέμπας και η ανέγερση Κρατικής Βιβλιοθήκης, σε άγνωστο, ωστόσο, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή παρουσίαση, χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στις 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί διυπουργική συνάντηση για το θέμα της βιβλιοθήκης ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.
Στη δική της παρουσίαση, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ, Αντιγόνη Αθηαινίτη, αναφέρθηκε στις δράσεις του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου τόσο εντός αλλά και εκτός συνόρων, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον διορισμό οικονομικού διευθυντή, ανέφερε ότι το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τη νέα αυτή θέση στον ημικρατικό οργανισμό βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, καθιστώντας (και) τον ΘΟΚ σε στάση… αναμονής.
Συμπέρασμα: Και πέντε χρόνια πριν να πηγαίναμε, τα ίδια με τα χθεσινά θα ακούγαμε από τον υπουργό της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Νεολαίας και τον διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, που παρουσιάσαν το έργο τους για το δεύτερο «Π» του ΥΠΠΑΝ. Μια επανάληψη στόχων και προοπτικών για τα θέματα του πολιτισμού, που δεν λένε να προχωρήσουν. Ας μην το πάρουν προσωπικά ο υπουργός Κώστας Χαμπιαούρης και ο διευθυντής των ΠΥ Παύλος Παρασκευάς. Είναι, όμως, πρόβλημα, όταν παρουσιάζεις έργο και οι προοπτικές είναι τέσσερα πράγματα, που ίσχυαν και πέρυσι και πρόπερσι και πριν δέκα χρόνια! 1. Δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, 2. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κύπρου, 3. Δημιουργία Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα, 4. Ανέγερση Κυπριακής Βιβλιοθήκης.
Άρθρο της Μερόπης Μωϋσέως, εφ. Πολίτης, 14/10/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου