Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Λουκέτο σε πολλές κοινοτικές βιβλιοθήκες στην Κύπρο...

Άρθρο της Δέσποινας Ψύλλου από την εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος, 11/4/2019, σελ. 24.

Αργοπεθαίνουν και ερημώνουν τα χωριά της χώρας, αφού εξαιτίας της δραματικής μείωσης των κατοίκων τους και της προχωρημένης ηλικίας του πληθυσμού τους, μπήκε λουκέτο σε αρκετές κοινοτικές βιβλιοθήκες. Ειδικότερα από τις 139 που λειτουργούσαν, μόλις 71 συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πολίτες και να τους δανείζουν βιβλία.



Πρόκειται για στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, μετά από ερώτημα που κατέθεσε η βουλευτής Αννίτα Δημητρίου σε σχέση με τις βιβλιοθήκες που υπάρχουν, τον αριθμό των συγγραμμάτων και των μελών τους και τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν. Ειδικότερα, όπως καταγράφονται σε σχετικούς πίνακες, υπάρχουν 139 κοινοτικές βιβλιοθήκες, με μόλις τις 71 –δηλαδή τις μισές– να λειτουργούν. Από τις υπόλοιπες 68 που έχουν κλείσει, διευκρινίζεται ότι οι 31 έβαλαν λουκέτο λόγω της δραματικής μείωσης του πληθυσμού που εξυπηρετούσαν, ενώ ακόμη μία έπαψε να δανείζει βιβλία καθώς οι κάτοικοι της κοινότητάς της είναι πολύ μεγάλης ηλικίας (Βάσα Κοιλανίου). Επιπρόσθετα, σε 12 κοινότητες οι βιβλιοθήκες έκλεισαν καθώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον για συνέχιση της λειτουργίας τους. Οι υπόλοιπες 25 κοινοτικές βιβλιοθήκες δεν λειτουργούν είτε λόγω ανακαίνισης, είτε λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου στέγασης ή και προσωπικού, καθώς και για άλλες αιτίες. Επίσης, αναφέρεται ότι υπάρχουν 37 δημοτικές βιβλιοθήκες, από τις οποίες δεν λειτουργούν επτά, ενώ ακόμη μία αναμένεται να λειτουργήσει και άλλη μία υπολειτουργεί. Η συνολική χορηγία που έλαβαν οι εν λόγω βιβλιοθήκες για το 2018 φτάνει στις €94.000, από τις οποίες οι €4.500 αναλογούν σε εκείνες που βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Δηλαδή, κάθε μία από τις εννέα που έβαλε λουκέτο (και υπολειτουργεί), έλαβε €500. Σημειώνεται, παράλληλα, ότι από τις υπόλοιπες 28 που λειτουργούν μόνο οι επτά έχουν ως προαπαιτούμενο τα μέλη τους να καταβάλλουν ετήσια συνδρομή.

Λειτουργούν, επιπλέον, 29 δημόσιες/κρατικές βιβλιοθήκες. Σε αρκετές περιπτώσεις οι συγκεκριμένες βιβλιοθήκες απευθύνονται μόνο στους λειτουργούς και το προσωπικό της υπηρεσίας που ανήκουν. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της βιβλιοθήκης της Βουλής, στα 16.681 βιβλία έχουν πρόσβαση μόνο οι βουλευτές, οι συνεργάτες τους και το προσωπικό της Βουλής. Το ίδιο ισχύει και για τη βιβλιοθήκη του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, αφού πρόσβαση στα 4.854 βιβλία έχουν μόλις πέντε άτομα, οι λειτουργοί της επιτροπής. Μάλιστα, μόλις δύο είναι τα καταγεγραμμένα μέλη στη βιβλιοθήκη του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, η οποία φιλοξενεί 20.298 συγγράμματα.

Τέλος, υπάρχουν άλλες 127 σχολικές βιβλιοθήκες Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, οι οποίες φιλοξενούν αρκετές χιλιάδες βιβλία. 

Ο κ. Χαμπιαούρης σε απάντησή του στην ερώτηση της βουλευτού Αννίτας Δημητρίου, διευκρίνισε ότι: «Στη χώρα διατηρούνται τέσσερα διαφορετικά είδη βιβλιοθήκης, ενώ τέλος συνδρομής για τα μέλη υπάρχει μόνο σε κάποιες από τις δημοτικές βιβλιοθήκες. Οι εν λόγω βιβλιοθήκες επιχορηγούνται βάσει μετρήσιμων κριτηρίων, που αφορούν τον όγκο της συλλογής, τον αριθμό των χρηστών και τον ρυθμό ανάπτυξης της συλλογής». Σχετικά με τις κοινοτικές βιβλιοθήκες, ο υπουργός σημειώνει ότι αυτές «επιχορηγούνται με ισόποση χορηγία. Για να επιχορηγηθούν θα πρέπει, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις που υποβάλλουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα, η κοινότητα να συνεισφέρει από δικούς της πόρους ανάλογο ποσό με τη χορηγία και αφορά έξοδα εμπλουτισμού της συλλογής και λειτουργικά έξοδα».

Σχετικά με την Κρατική/Κυπριακή Βιβλιοθήκη, ο κ. Χαμπιαουρής σημειώνει πως οι διαδικασίες χωροθέτησης και σχεδιασμού της θα εξεταστούν μέσα στο πλαίσιο της δημιουργίας Υφυπουργείου Πολιτισμού. (Σχόλιο ΚΕΒΕΠ: Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται το νέο κτήριο ΚΥΒΙ... )


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου