Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Συνεχίζεται εντατικά η ψηφιοποίηση των κυπριακών εφημερίδων στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Πιστό στον στόχο που το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών έθεσε για πλήρη ψηφιοποίηση των 140 χρόνων Ιστορίας και πολιτισμού του τόπου και των ανθρώπων μας μέσω της ψηφιοποίησης του Αρχείου Εφημερίδων ΓΤΠ, η Διευθύντρια του Γραφείου κ. Σόφη Μιχαηλίδου υπέγραψε σήμερα συμβόλαιο για ψηφιοποίηση ακόμη 500.000 σελίδων του Αρχείου Εφημερίδων, με την ανάδοχο εταιρεία S. Kaniklides (Cyprus) Ltd.
Μέσω των ενεργειών του ΓΤΠ για την ψηφιοποίηση του Αρχείου Εφημερίδων, το ιστορικό περιεχόμενό του όχι μόνο διασώζεται για τις μετέπειτα γενεές, αλλά ταυτοχρόνως, φοιτητές, ερευνητές και το κοινό αποκτούν άμεση πρόσβαση, μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, στη συλλογή του ψηφιοποιημένου Αρχείου. Ένα Αρχείο Εφημερίδων, σημαντική πηγή αναφοράς και πληροφόρησης, το οποίο χρονολογείται από το 1878 και που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αρχεία ελληνόφωνων, αγγλόφωνων και τουρκόφωνων εφημερίδων που εκδίδονται στην Κύπρο από το 1878.

Το Έργο της ψηφιοποίσης συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 85% και από εθνικούς πόρους Ελλάδας και Κύπρου κατά 15%, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου 2014-2020 και ειδικότερα του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ», το οποίο αφορά στην ψηφιοποίηση, προσβασιμότητα και διάχυση πολιτισμικού προϊόντος (οπτικοακουστικού, έντυπου, μουσικού). Η αξία της σύμβασης ανέρχεται στις €302.617 και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα δέκα μηνών.
Η διαδικασία ψηφιοποίησης του Αρχείου Εφημερίδων θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του κτηρίου του ΓΤΠ. Με την ολοκλήρωσή της θα έχει ψηφιοποιηθεί το 50% περίπου του συνόλου του υλικού που διαθέτει το Αρχείο Εφημερίδων του ΓΤΠ, το οποίο, μαζί με το ήδη ψηφιοποιημένο υλικό του Αρχείου,  θα τεθεί στη διάθεση του κοινού μέσω νέου ψηφιακού συστήματος αναζήτησης.
Τα αποτελέσματα του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ» θα παρουσιαστούν σε συνέδριο που θα διοργανώσει τον Ιανουάριο 2020 στη Λευκωσία το ΓΤΠ, με τη συμμετοχή  και των τριών εταίρων του έργου: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και Δημοτική Βιβλιοθήκη Ρόδου.


Πηγή: philenews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου