Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

«Bookukoo»: Νέα ελληνική εφαρμογή ανταλλαγής βιβλίων

 
Διαβάστε περισσότερο, ξοδέψτε λιγότερα με την καινούργια εφαρμογή του Παναγιώτη Κουρέτα

Newsroom Κ, Αθήνα


Με το Bookukoo, κάθε αναγνώστης μπορεί ανέξοδα να προχωρήσει σε ανανέωση της βιβλιοθήκης του χωρίς να πληρώσει για την αγορά νέων βιβλίων.

Χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του αναγνωστικού κοινού αποτελεί η καινοτόμος ελληνική εφαρμογή ανταλλαγής βιβλίων «Bookukoo».. Μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας, οι χρήστες της εφαρμογής εντοπίζουν βιβλία που τους ενδιαφέρουν, προσφέρουν δικά τους που έχουν διαβάσει και προχωρούν σε ανταλλαγές.
Με το Bookukoo, κάθε αναγνώστης μπορεί ανέξοδα να προχωρήσει σε ανανέωση της βιβλιοθήκης του χωρίς να πληρώσει για την αγορά νέων βιβλίων.
Ο Παναγιώτης Κουρέτας, μηχανικός λογισμικού και απόφοιτος μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο άνθρωπος που δημιούργησε την εφαρμογή, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιγράφοντας το όραμά του για το Bookukoo. «Η εφαρμογή έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα» τόνισε ο Π. Κουρέτας, και συνέχισε εξηγώντας πώς «γεννήθηκε» η ιδέα για το Bookukoo.
«Η ιδέα μού ήρθε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας. Όντας κλεισμένος σε ένα δωμάτιο αρκετές ώρες τη μέρα, διάβαζα αρκετά. Αφού τέλειωνα κάποιο βιβλίο και ενώ είχα τη διάθεση να το μοιραστώ με άλλους, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε τρόπος. Ιδανικά, έψαχνα ένα εργαλείο εύχρηστο, που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω από το κινητό μου, και το οποίο θα λάμβανε υπόψη του την τοποθεσία μου για να μπορέσω να έρθω σε επαφή μόνο με άτομα εντός του στρατοπέδου. Επειδή δεν υπήρχε κάποιο τέτοιο εργαλείο που να καλύπτει τις ανάγκες αυτές αποφάσισα να το φτιάξω μόνος μου».
«Στην ίδια κατεύθυνση με το Bookukoo, κινούνται και άλλες προσπάθειες όπως το bookcrossing, το paperback swap, το bookmooch, αλλά και το ελληνικό σύστημα Ευδοξος+, που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή φοιτητικών συγγραμμάτων ανάμεσα σε φοιτητές πανεπιστημιακών σχολών. Το καθένα από τα προηγούμενα έχει κατ’ εμέ κάποιες βασικές ελλείψεις, γι' αυτό και προχώρησα στην υλοποίηση του Bookukoo» πρόσθεσε ο Π. Κουρέτας.
Αναφορικά με το κοινό της εφαρμογής, ο δημιουργός του Bookukoo υπογράμμισε: «Το διάβασμα όπως όλα δείχνουν είναι γένους θηλυκού. Αυτό που φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ότι οι γυναίκες 30 με 40 ετών είναι οι πλέον ενεργοί χρήστες της εφαρμογής. Αυτό το γκρουπ βιβλιόφιλων ενδιαφέρεται κυρίως για λογοτεχνία».
Όσο για το ποιοι είναι εκείνοι που μπορούν να ευνοηθούν από τη χρήση της εφαρμογής, ο Π. Κουρέτας σχολίασε: «Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες που μπορούν να επωφεληθούν πάρα πολύ από τη χρήση της εφαρμογής: Η πρώτη είναι οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν φοιτητικά συγγράμματα και μπορούν πλέον να τα ανταλλάξουν με οποιοδήποτε άλλο βιβλίο της αρεσκείας τους, αντί να καταλήξουν άχρηστα στα ράφια της βιβλιοθήκης.
Για παράδειγμα μπορούν να αντικαταστήσουν ένα φοιτητικό βοήθημα ενός μαθήματος που πέρασαν για ένα άλλο φοιτητικό βοήθημα ενός μαθήματος του επόμενου εξαμήνου. Η δεύτερη είναι οι βιβλιοφάγοι. Είναι ξεκάθαρα οι λάτρεις του βιβλίου, που μπαίνουν σε αρκετά μεγάλα έξοδα, ετησίως. Βιβλιοφάγος θεωρείται κάποιος που διαβάζει πάνω από 20 βιβλία τον χρόνο και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μία μέση τιμή του βιβλίου στην Ελλάδα είναι γύρω στα 17 ευρώ. Οι βιβλιοφάγοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν ατέρμονα τη βιβλιοθήκη τους. Η τρίτη είναι οι οικογένειες με παιδιά. Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία έχει κάτι σαν ημερομηνία λήξης, αφού ο αναγνώστης μεγαλώνει και χάνει το ενδιαφέρον του για αυτή την κατηγορία βιβλίων. Μέσω της εφαρμογής μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με μια γειτονική οικογένεια στην οποία να δώσουμε τα βιβλία του παιδιού μας που μεγάλωσε. Αντίστοιχα μπορούμε να πάρουμε από κάποια άλλη οικογένεια τα βιβλία του δικού τους παιδιού που μεγάλωσε. Δεν είναι σπατάλη τόσες οικογένειες να αγοράζουν κάθε χρόνο τα ίδια βιβλία στα παιδιά τους;»
Το Bookukoo έχει αποκτήσει ήδη κοινό ενώ διαρκώς αυξάνονται οι χρήστες της εφαρμογής. «Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής είναι πολύ θετική. Περίπου 1.000 άτομα έχουν κατεβάσει την εφαρμογή, ενώ περισσότεροι από 100 έχουν φτιάξει την ανταλλακτική τους βιβλιοθήκη. Συνολικά, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 700 βιβλία διαθέσιμα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, από την Κρήτη, την Πάτρα, τη Λέσβο, μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Ξάνθη. Αλλά και εκτός Ελλάδας, υπάρχουν Έλληνες στο Βέλγιο, την Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο, οι οποίοι συμμετέχουν στην ανταλλακτική αυτή κοινότητα. Κάθε μήνα, από τους πρώτους μήνες ζωής της εφαρμογής, ορισμένα βιβλία αλλάζουν χέρια» είπε ο κ. Κουρέτας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου