Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Καινοτόμες Υπηρεσίες Δημοτικών Βιβλιοθηκών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση και Συμπεράσματα για την Hμερίδα Δημοτικών Βιβλιοθηκών με τίτλο «Καινοτόμες Υπηρεσίες Δημοτικών Βιβλιοθηκών»


Με τεράστια επιτυχία σε μια κατάμεστη αίθουσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Στροβόλου,  διεξήχθη  την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014  ημερίδα Δημοτικών Βιβλιοθηκών που διοργάνωσε η ΚΕΒΕΠ, με θέμα «Καινοτόμες Υπηρεσίες Δημοτικών Βιβλιοθηκών».
Κατά την έναρξη της ημερίδας χαιρετισμούς απεύθυναν, ο αναπληρωτής Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Στροβόλου κ. Γιώργος Χριστοδούλου εκ μέρους του Δημάρχου Στροβόλου, ο πρόεδρος της ΚΕΒΕΠ κ. Παναγιώτης Θεμιστοκλέους, η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου κ. Δέσπω Μασούρεκκου. Επίσης αναγνώστηκε  εγκάρδιος χαιρετισμός εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης.
Ακολούθως ξεκίνησαν οι εργασίες της ημερίδας με τις  άκρως ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των ομιλητών.
Αρχικά η βιβλιοθηκονόμος κα. Μαρία Κορκίδη, Προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κερατσινίου –Δραπετσώνας στην ομιλία της αναφέρθηκε στο ζήτημα της καινοτομίας στην εποχή της οικονομικής κρίσης και πως μπορούν οι βιβλιοθήκες να ξεπεράσουν την κρίση μέσα από την καινοτομία. Ακολούθως αφού έθεσε το δίπολο του προβληματισμού μεταξύ της οικονομικής κρίσης σε αντιδιαστολή με τη παραγωγή και διάθεση προγραμμάτων πολιτισμού από τις Βιβλιοθήκες, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτύξουν οι Κοινοτικές-Δημοτικές Βιβλιοθήκες.  Παράλληλα, ανέλυσε την έρευνα που διεξήγαγε για την κατάσταση των δημοτικών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, όπως επίσης και για τις καινοτόμες δράσεις που έχει αναπτύξει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου –Δραπετσώνας, αξιοποιώντας την συμμετοχή της Βιβλιοθήκης στο πρόγραμμα Future Library και τη διάθεση υπηρεσιών στους χρήστες της Βιβλιοθήκης μέσω του MediaLab.
.  
Εν συνεχεία ο Δρ. Εμμανουήλ Γαρουφάλλου, Επίκουρος Καθηγητής, του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης,  στην εισήγηση του που διεξήχθη μέσω Skype  αναφέρθηκε στη σημασία και την έννοια της καινοτομίας στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες. ,Αναλύοντας την ερμηνεία του όρου καινοτομία και την σύζευξη του με τις Κοινοτικές – Δημοτικές Βιβλιοθήκες, επισήμανε την διαρκή ανάγκη επιμόρφωσης των πολιτών και πως αυτή υλοποιείτε μέσα από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες. .  Εν συνεχεία, ανέπτυξε το παράδειγμα των καινοτομιών που εφαρμόζονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βέροιας καθώς και καινοτόμες υπηρεσίες που υλοποιούνται από  Δημοτικές Βιβλιοθήκες σε Διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη της ριζικής ενσωμάτωσης του επαγγέλματος του Βιβλιοθηκονόμου στην κοινωνία και της δραστηριοποίησης των εργαζομένων στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες, καθιστώντας τους παράγοντες δημιουργίας  κουλτούρας συνεργασίας και Δημιουργίας Νέων Γεγονότων Αλλαγής στην Τοπική Κοινωνία.
Στην δική της τοποθέτηση η Βιβλιοθηκονόμος κα. Κατερίνα Κεράστα από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λειβαδιάς, ανέδειξε  το ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα  οι νέες τεχνολογίες και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και πως αυτές αξιοποιούνται από τις Βιβλιοθήκες. Επισταμένα, όμως αναφέρθηκε στις καινοτόμες υπηρεσίες που παρέχονται από τη Δημόσια Δημοτική Βιβλιοθήκη Λειβαδιάς.   Αξιοποιώντας τις δικές της εμπειρίες ως αυτές απορρέουν από την συμμετοχή της Βιβλιοθήκης της στο πρόγραμμα Future Library, αναφέρθηκε στις αξιόλογες δράσεις που με ομάδα εθελοντών της Βιβλιοθήκης  έχουν υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία, όπως το Ερασιτεχνικό Εργαστήρι Αστρονομίας, το Μυθολογικό Εργαστήρι, τα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής, Σεμινάρια νέων τεχνολογιών κ.ά. Καταληκτικά, τόνισε την αναγκαιότητα για στροφή των τοπικών βιβλιοθηκών με μια θετική εξωστρέφεια προς τους δημότες.
Άκρως πρωτότυπος ως είθισται ο βιβλιοθηκονόμος κ. Χαράλαμπος Τσολάκης, Γραμματέας Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Ελλάδος, ΕΕΒΕΠ μέσα από τρία βίντεο που παρουσίασε, ανέδειξε  την αξία του εθελοντισμού και από μέρους του επαγγελματία Βιβλιοθηκονόμου μετέχοντας ή καλύτερα δημιουργώντας έργα πολιτιστικής δράσης.  Ο κ. Τσολάκης μέσα από την πολιτιστική του δράση στη Ξάνθη αναφέρθηκε  στην πρωτοβουλία του που αφορούσε στο «Μονοπάτι της Ζωής με το Φανάρι του Βιβλιοθηκονόμου» Παράλληλα, αναφέρθηκε στις βιβλιοφωλίες που δημιουργήθηκαν εμπλέκοντας και τα Αστυνομικά Τμήματα, ως σημεία συγκέντρωσης και προώθησης ανταλλαγής βιβλίων. Εν συνεχεία αφού αναφέρθηκε και στο αξιόλογο έργο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αλεξάνδρειας, κατέληξε με την τοποθέτηση πως η Γνώση δεν περιορίζεται στις τυπικές ώρες λειτουργίας των Βιβλιοθηκών, αλλά διαχέεται στην πόλη και αξιολογείτε και από τις βιβλιοφωλιές που δημιουργούνται συνεχώς στον νομό.

Ο βιβλιοθηκονόμος κ. Christian Nelson, Πρόεδρος της Σουηδικής – Φιλανδικής Ένωσης Δημοτικών και Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών αφού ενημέρωσε για τα «αριθμητικά» δεδομένα της δικής τους Ένωσης αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις που υλοποιούνται κάτω από την εποπτεία της Ένωσης.    Ακολούθως, αναφέρθηκε στο περιοδικό που Ένωση τους εκδίδει και αποτελεί ουσιαστικά φορέα επικοινωνίας και ενημέρωσης των μελών. Ανέδειξε την προσπάθεια αναδιαμόρφωσης των Δημοτικών κυρίως Βιβλιοθηκών ως χώρους «αναψυχής και ταυτόχρονης μελέτης, διαμορφώνοντας ουσιαστικά τα «Library Living Rooms». Τέλος, ανέδειξε τα ωφέλει που οι βιβλιοθήκες αποκομίζουν μέσα από συνεργατικές δράσεις σε παραγωγή ηλεκτρονικών βιβλίων και προγραμμάτων ψηφιοποίησης.
Την σύζευξη της τοπικής ιστορίας και την διάσωση της ανέδειξε η βιβλιοθηκονόμος κα. Μαρία Βραχλιώτου από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, η οποία ανέπτυξε την πρωτοπόρο δράση της Βιβλιοθήκης της που αφορά στην καταγραφή υπό μορφή συνεντεύξεων προσωπικές ιστορίες κατοίκων της περιφέρειας.  Η παρεχόμενη   υπηρεσία ιστοριών και αφηγήσεων που έχει αναπτύξει η βιβλιοθήκη αποσκοπεί στην δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού για το «σεντούκι ιστορίας και παράδοσης του τόπου», προσελκύοντας αφενός νέους χρήστες Βιβλιοθήκης, αλλά παρέχοντας ταυτόχρονα βήμα έκκφρασης και διάδοσης του τοπικού ιστορικού αρχείου.
Ακολούθως, η βιβλιοθηκονόμος κα. Μαρία Ευθυμίου, από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας αναφέρθηκε στα 40 χρόνια λειτουργιάς και προσφοράς της Βιβλιοθήκης αναλύοντας το διαχρονικό έργο και δράσεις της Βιβλιοθήκης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις αφηγηματικές δραστηριότητες που οργανώνονται τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με το Θέατρο «Σκάλα», ενώ επισημάνθηκε πως διαχρονικά και μέχρι σήμερα έχουν εγγραφή ως χρήστες περίπου 40.000 ενήλικες και παιδιά από τα σχολεία του Δήμου.
Εν συνεχεία ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης κ. Δημήτρης Νικολάου αναφέρθηκε στο πλαίσιο του εποπτικού χαρακτήρα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού, στην υποστήριξη, καθοδήγηση που παρέχεται προς όλες τις Κοινοτικές και Δημοτικές Βιβλιοθήκες του νησιού.
Ακολούθως , εξειδίκευσε την εισήγηση του στην ετήσια έκθεση λειτουργίας που υποβάλλεται από τις εν ενεργεία Κοινοτικές –Δημοτικές Βιβλιοθήκες, που είχε ως αποτέλεσμα τη χαρτογράφηση του συνόλου των Βιβλιοθηκών.  Παράλληλα, ενημέρωσε για τις δράσεις και προσπάθειες της Ένωσης Δήμων για την συνεργατικά συντονισμένη λειτουργία των Βιβλιοθηκών των Δήμων. Καταληκτικά ανέδειξε τον ρόλο και  το έργο των Κυπρίων Επιστημόνων Πληροφόρησης για την καλλιέργεια κουλτούρας φιλαναγνωσίας.
Αναδεικνύοντας τη συνεισφορά της Κυπριακή Βιβλιοθήκης (ΚΥ.ΒΙ) ως εθνικού συσσωρευτή για τα έργα της Europeana, ο βιβλιοθηκονόμος κ. Ζάχος Πολυβίου, Συντονιστής των προγραμμάτων  Europeana αναφέρθηκε επισταμένα στην συνολική συνεισφορά των βιβλιοθηκών του τόπου (Ακαδημαϊκές, ΚΥ.ΒΙ, Δημοτικές)  στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Europeana. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην συλλογή τεκμηρίων που αφορούσε τους Κυπρίους που έλαβαν μέρος στον Α’Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε ως επιστέγασμα την βράβευση της ΚΥ.ΒΙ. για την επιτυχημένη συνεισφορά της. Εκ κατακλείδι, ο κ. Πολυβίου ενημέρωσε για τα νέα έργα του δικτύου Europeana στα οποία θα συμμετάσχει εκ μέρους της Κύπρου η ΚΥ.ΒΙ και ειδικότερα τον νέο άξονα του Europeana Plus. Τον κύκλο των εισηγήσεων ολοκλήρωσε η βιβλιοθηκονόμος του Δήμου Στροβόλου, κα. Δέσπω Μασούρεκκου, η οποία ενημέρωσε τους συνέδρους για τον θεσμό των λογοτεχνικών πρωινών που έχει αναπτύξει η  Δημοτική Βιβλιοθήκη του Στροβόλου σε συνεργασία με τα δημοτικά σχολεία του Δήμου.  Παράλληλα, ανέδειξε τα ευεργετικά αποτελέσματα που αποφέρει η επαφή των παιδιών με την βιβλιοθήκη, επιτυγχάνοντας την καλλιέργεια κουλτούρας φιλαναγνωσίας.
Συμπεράσματα –Ανακοινώσεις
Με τη λήξη των εισηγήσεων το Προεδρείο ανακοίνωσε τα συμπεράσματα της ημερίδας που αφορούν στα επόμενα βήματα των Κυπριακών Δημοτικών Βιβλιοθηκών.
Ακολούθησε σύντομη συζήτηση και κατατέθηκαν απόψεις ως προς τον συντονισμό συνεργατικών δράσεων των Βιβλιοθηκών υπό την εποπτική υποστήριξη της ΚΕΒΕΠ.
Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της ΚΕΒΕΠ ενημέρωσε για την επιτυχή έκβαση των συζητήσεων με τον Δήμο Πάφου που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή διμερούς συμφωνίας που αφορά στην επανασύσταση, μηχανογράφιση και επαναλειτουργία    της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Πάφου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου