Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Η Εθνική Βιβλιοθήκη έξω από το τέλμα

Φίλιππος Τσιμπόγλου: Η Εθνική Βιβλιοθήκη έξω από το τέλμα

Φίλιππος Τσιμπόγλου: Η Εθνική Βιβλιοθήκη έξω από το τέλμα
Ο νέος διευθυντής, η δημιουργία υποδομών, η ανάπτυξη, η συνεργασία με άλλα ιδρύματα και η μεταστέγαση στο νέο κτίριο του Φαλήρου

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ευχές για Καλά Χριστούγεννα & Ευτυχισμένο 2015!!!

Αγαπητά μέλη & αγαπητοί φίλοι της ΚΕΒΕΠ,
ευχόμαστε σ'εσάς και τις οικογένειες σας, 
Καλά Χριστούγεννα, Υγεία και Ευτυχία!!!


Με εκτίμηση,
ΔΣ ΚΕΒΕΠ

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Νέα Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη στο Ρέθυμνο



Φεύγουν από τη... μιζέρια 300.000 τίτλοι βιβλίων - Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Βιβλιοθήκες-πολυεργαλεία

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις Βιβλιοθήκες του μέλλοντος και το ρόλο της σύγχρονης Βιβλιοθήκης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

«Bookukoo»: Νέα ελληνική εφαρμογή ανταλλαγής βιβλίων

 
Διαβάστε περισσότερο, ξοδέψτε λιγότερα με την καινούργια εφαρμογή του Παναγιώτη Κουρέτα

Newsroom Κ, Αθήνα


Με το Bookukoo, κάθε αναγνώστης μπορεί ανέξοδα να προχωρήσει σε ανανέωση της βιβλιοθήκης του χωρίς να πληρώσει για την αγορά νέων βιβλίων.

Χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του αναγνωστικού κοινού αποτελεί η καινοτόμος ελληνική εφαρμογή ανταλλαγής βιβλίων «Bookukoo».. Μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας, οι χρήστες της εφαρμογής εντοπίζουν βιβλία που τους ενδιαφέρουν, προσφέρουν δικά τους που έχουν διαβάσει και προχωρούν σε ανταλλαγές.
Με το Bookukoo, κάθε αναγνώστης μπορεί ανέξοδα να προχωρήσει σε ανανέωση της βιβλιοθήκης του χωρίς να πληρώσει για την αγορά νέων βιβλίων.
Ο Παναγιώτης Κουρέτας, μηχανικός λογισμικού και απόφοιτος μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο άνθρωπος που δημιούργησε την εφαρμογή, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιγράφοντας το όραμά του για το Bookukoo. «Η εφαρμογή έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα» τόνισε ο Π. Κουρέτας, και συνέχισε εξηγώντας πώς «γεννήθηκε» η ιδέα για το Bookukoo.
«Η ιδέα μού ήρθε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας. Όντας κλεισμένος σε ένα δωμάτιο αρκετές ώρες τη μέρα, διάβαζα αρκετά. Αφού τέλειωνα κάποιο βιβλίο και ενώ είχα τη διάθεση να το μοιραστώ με άλλους, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε τρόπος. Ιδανικά, έψαχνα ένα εργαλείο εύχρηστο, που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω από το κινητό μου, και το οποίο θα λάμβανε υπόψη του την τοποθεσία μου για να μπορέσω να έρθω σε επαφή μόνο με άτομα εντός του στρατοπέδου. Επειδή δεν υπήρχε κάποιο τέτοιο εργαλείο που να καλύπτει τις ανάγκες αυτές αποφάσισα να το φτιάξω μόνος μου».
«Στην ίδια κατεύθυνση με το Bookukoo, κινούνται και άλλες προσπάθειες όπως το bookcrossing, το paperback swap, το bookmooch, αλλά και το ελληνικό σύστημα Ευδοξος+, που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή φοιτητικών συγγραμμάτων ανάμεσα σε φοιτητές πανεπιστημιακών σχολών. Το καθένα από τα προηγούμενα έχει κατ’ εμέ κάποιες βασικές ελλείψεις, γι' αυτό και προχώρησα στην υλοποίηση του Bookukoo» πρόσθεσε ο Π. Κουρέτας.
Αναφορικά με το κοινό της εφαρμογής, ο δημιουργός του Bookukoo υπογράμμισε: «Το διάβασμα όπως όλα δείχνουν είναι γένους θηλυκού. Αυτό που φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ότι οι γυναίκες 30 με 40 ετών είναι οι πλέον ενεργοί χρήστες της εφαρμογής. Αυτό το γκρουπ βιβλιόφιλων ενδιαφέρεται κυρίως για λογοτεχνία».
Όσο για το ποιοι είναι εκείνοι που μπορούν να ευνοηθούν από τη χρήση της εφαρμογής, ο Π. Κουρέτας σχολίασε: «Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες που μπορούν να επωφεληθούν πάρα πολύ από τη χρήση της εφαρμογής: Η πρώτη είναι οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν φοιτητικά συγγράμματα και μπορούν πλέον να τα ανταλλάξουν με οποιοδήποτε άλλο βιβλίο της αρεσκείας τους, αντί να καταλήξουν άχρηστα στα ράφια της βιβλιοθήκης.
Για παράδειγμα μπορούν να αντικαταστήσουν ένα φοιτητικό βοήθημα ενός μαθήματος που πέρασαν για ένα άλλο φοιτητικό βοήθημα ενός μαθήματος του επόμενου εξαμήνου. Η δεύτερη είναι οι βιβλιοφάγοι. Είναι ξεκάθαρα οι λάτρεις του βιβλίου, που μπαίνουν σε αρκετά μεγάλα έξοδα, ετησίως. Βιβλιοφάγος θεωρείται κάποιος που διαβάζει πάνω από 20 βιβλία τον χρόνο και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μία μέση τιμή του βιβλίου στην Ελλάδα είναι γύρω στα 17 ευρώ. Οι βιβλιοφάγοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν ατέρμονα τη βιβλιοθήκη τους. Η τρίτη είναι οι οικογένειες με παιδιά. Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία έχει κάτι σαν ημερομηνία λήξης, αφού ο αναγνώστης μεγαλώνει και χάνει το ενδιαφέρον του για αυτή την κατηγορία βιβλίων. Μέσω της εφαρμογής μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με μια γειτονική οικογένεια στην οποία να δώσουμε τα βιβλία του παιδιού μας που μεγάλωσε. Αντίστοιχα μπορούμε να πάρουμε από κάποια άλλη οικογένεια τα βιβλία του δικού τους παιδιού που μεγάλωσε. Δεν είναι σπατάλη τόσες οικογένειες να αγοράζουν κάθε χρόνο τα ίδια βιβλία στα παιδιά τους;»
Το Bookukoo έχει αποκτήσει ήδη κοινό ενώ διαρκώς αυξάνονται οι χρήστες της εφαρμογής. «Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής είναι πολύ θετική. Περίπου 1.000 άτομα έχουν κατεβάσει την εφαρμογή, ενώ περισσότεροι από 100 έχουν φτιάξει την ανταλλακτική τους βιβλιοθήκη. Συνολικά, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 700 βιβλία διαθέσιμα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, από την Κρήτη, την Πάτρα, τη Λέσβο, μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Ξάνθη. Αλλά και εκτός Ελλάδας, υπάρχουν Έλληνες στο Βέλγιο, την Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο, οι οποίοι συμμετέχουν στην ανταλλακτική αυτή κοινότητα. Κάθε μήνα, από τους πρώτους μήνες ζωής της εφαρμογής, ορισμένα βιβλία αλλάζουν χέρια» είπε ο κ. Κουρέτας.

 

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ευχαριστίες/Ανακοίνωση

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,

επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε πολύ όλους όσους ενδιαφέρθηκαν για τις θέσεις Βιβλιοθηκονόμου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου, υπό το καθεστώς ανεξάρτητου συνεργάτη και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα άτομα που θα επιλεγούν θα κληθούν σύντομα σε προσωπική συνέντευξη.

Με εκτίμηση,

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΕΒΕΠ

Ενα αθηναϊκό ολοήμερο αφιερωμένο στη "λογοτεχνία του φανταστικού" με έντονη την Κυπριακή παρουσία

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, BatCity, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 11, δυο βήματα από την καρδιά της Αθήνας. Κτυπάει η καρδιά των “λογοτεχνών του φανταστικού”, αλλά και πολλών, πάρα πολλών άλλων “φίλων και συνεργατών” που για πολλά χρόνια κάνουν προσπάθεια ώστε το πεδίο της λογοτεχνίας του φανταστικού να είναι αν μη τι άλλο διακριτό μέσα στο ευρύτερο λογοτεχνικό. “Όψεις του Φανταστικού” τιτλοφορείται το ολοήμερο κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνουν πολλά, πάρα πολλά. 
Ανάμεσά τους και κάποια Κυπριακού ενδιαφέροντος με πρωταγωνιστές τους Κύπριους “λογοτέχνες του φανταστικού” Ανδρέα Καπανδρέου και Μιχάλη Νικολάου. Την ευθύνη της διοργάνωσης  έχουν οι εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

Από τις 11 το πρωί μέχρι μετά τα μεσάνυχτα θα εξελιχθούν τα προγραμματισμένα, στα οποία περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – προβολές ταινιών, εκθέσεις ζωγραφικής, μοντελισμός, συζητήσεις, ζωντανές συνδέσεις με σημαντικά πρόσωπα της λογοτεχνίας του φανταστικού εκτός ελληνικών συνόρων, και (αυτό δα έλειπε) παρουσιάσεις επίλεκτων βιβλίων. 

 *Τα περισσότερα λόγια περιττεύουν, το κυρίως πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

11.00-12:00
1η συνάντηση της Ομάδας Συγγραφέων των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Γνωριμία, προτάσεις για πρωτοβουλίες και δράσεις της Ομάδας.
12:00-13.30
Προβολή ταινίας “Αντίο Βερολίνο” και ομιλία από τον Γιώργο Μπιλικά
13.30 – 14:30
Poetry Slam

14:30-15.00
Προβολή ταινίας Frame-Man(Ο Άνθρωπος-Καρέ) και ομιλία από τον Παναγιώτη Γλυνό

15:00-16:00
Συνάντηση της Λογοτεχνικής Λέσχης για τη Λογοτεχνία του Φανταστικού των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
-Ενημερωτικό πάνελ από Κύπριους συγγραφείς για τις δυνατότητες που έχουν Έλληνες συγγραφείς του φανταστικού να εκδώσουν στην Κύπρο και αναφορά στο εκδοτικό τοπίο στην Κύπρο.
-Παρουσίαση της πρώτης ανθολογίας της Λέσχης.
-Ανάγνωση τριών επιλεγμένων κειμένων .

16:00-16:45
Τα παραμύθια στην λογοτεχνία του φανταστικού. Ανάγνωση από τα βιβλία, «Η Πριγκίπισσα και ο νάνος του Όχι» της Σώτη Γρίβα και από τη «Κόκκινη Κλωστή δεμένη»
Συλλογή Ελληνικού Παραμυθιού. Παρουσίαση του βιβλίου «Είμαι συλφίδα και με λένε Αστερόπη» της Κυριακής Χατζησωφρονίου

16:45 – 17:00
Μουσικό performance από τον Pixel

17:00 – 17:30
Παρουσίαση των ποιητικών συλλογών «Δάκρυα στη λήθη» του Χρήστου Καριώτη
και «Σκοτεινά Πηγάδια κι Ανοιχτές Γαιοθάλασσες – Βιβλίο 1ο» του Γιώργου Μακρή

17:30 – 17:40
1η κλήρωση δώρων – υπογραφές βιβλίων από συγγραφείς

17:40 – 18:10
Πάνελ: «Κυπριακή λογοτεχνία του Φανταστικού». Ομιλητές: Ανδρέας Καπανδρέου, συγγραφέας του βιβλίου «Ο γιος της Μάγισσας», Μιχάλης Νικολάου - συμμετέχει στις ανθολογίες «Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΙΙ» και «Θύελλα στον χρόνο».

18:10 – 18:40
Λογοτέχνες του Φανταστικού από τη Λάρισα. Θα γίνουν αναφορές και ανάγνωση στα βιβλία «Οι έμποροι των παθών» του Γιάννη Καραούλη, «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Κώστα Λιάπτσου, «Ξυπόλυτος θεός» του Βασίλη Γιαβρή.  Θα μιλήσουν για τα βιβλία τους ο Δημήτρης Στατήρης, συγγραφέας των «Η μάσκα της εξιλέωσης» και “Απρόσκλητοι επισκέπτες από την άβυσσο” και η Γιώτα Σωτήρχου, συγγραφέας των βιβλίων «Το Μπουρανί Τυρνάβου» και «Το μεταναστευτικό και προσφυγικό βίωμα στη νεοελληνική δραματουργία».

18:40 – 19:00
Παρουσίαση του βιβλίου «Κι όμως επέζησα» της Λιλής Χελιώτη
19:00 – 19:20

Παρουσίαση του βιβλίου
«Μία Θάλασσα Ένας Θεός» της Ευαγγελίας Βούλτσου

19:20 - 19.45
Το μεταφυσικό στην λογοτεχνία του φανταστικού: Αναφορά στα βιβλία του Στέλιου Κεσίσογλου «Ο γλυκασμός της ψυχής» και «Σιωπηλός αντάξιος θάνατος» και ανάγνωση από το βιβλίο «Απόφαση ζωής» του Σαράντη Κρητικού. Θα μιλήσει και η συγγραφέας Ρία Σπανού η οποία θα παρουσιάσει και το βιβλίο της «Στο σώμα του Χείρωνα».

19:45 – 19:55
2η κλήρωση δώρων – υπογραφές βιβλίων από συγγραφείς

19:55 – 20:15
Η σύγχρονη Ελληνική επιστημονική φαντασία. Αναφορά στις ανθολογίες Θρύλοι του Σύμπαντος, ανάγνωση από το βιβλίο «Ιστορίες επιστημονικής φαντασίωσης» του Δημήτρη Σπυρίδωνος. Θα μιλήσει και θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Αρχή του Απείρου» ο Γιάννης Παπαθανασίου.

20:15 – 20:30
1η Παρουσίαση του βιβλίου « Αποκτήνωση» του Ρωμανού Τερζή

20:30 – 20:50
Η σύγχρονη Ελληνική λογοτεχνία τρόμου. Θα γίνει αναφορά στο βιβλίο «Η Δάδα της Περσεφόνης» του Α. Γ. Σακελλαρίου και θα μιλήσουν για το θέμα και για τα βιβλία τουςη Ματίνα Μαντά συγγραφέας του βιβλίου «Σκοτεινές ιστορίες» και ο Γιάννης Τζομάκας, συγγραφέας του βιβλίου «640». Ο Βασίλης Γιαννάκης θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Μυστικοί εφιάλτες και Μικροί φόβοι»

20:50 – 21:20
Αναφορά και ανάγνωση από τα βιβλία «Στα χρόνια των πυραύλων» του Ray Bradbury και «Ο στόλος των κόσμων» του Larry Niven. Ομιλία για το έργο του Gerry Anderson με θέμα “GERRY ANDERSON: Επιστημονική Φαντασία με Παρελθόν και Μέλλον” και ομιλητή τον Λευτέρη Σαρρή.

21:20 – 21:50
Σύγχρονα ρεύματα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Παρουσίαση της πρώτης ελληνικής ανθολογίας για το Steampunk «Θεοί του Ατμού: Steampunk οράματα»
και της ανθολογίας για τα Βραβεία Larry Niven 2013. 

21:50 – 22:10
1η Παρουσίαση του βιβλίου «Έψιλον όπως Εμμονές»της Ειρήνης Φράγκου. Θα μιλήσει η συγγραφέας

22:10 – 22:30
Παρουσίαση των 5 βιβλίων της καινούργιας σειράς των εκδόσεων μας, Petit. Θα μιλήσουν οι συγγραφείς, Δημήτρης Στατήρης, Κιάρα Καλουντζή, Γιάννης Τζομάκας, Ειρήνη Φράγκου, Φράνση Παπουτσάκη.

22:30 – 22:45
1η Παρουσίαση του βιβλίου «Noctus Ανάμεσα σε δύο κόσμους» της Λένας Κικίδου.

22:45 – 23:05
1η Παρουσίαση του βιβλίου «Το Πλεκτό» της Τριανταφυλλιάς Ηλιοπούλου

23:05 – 23:25
1η Παρουσίαση του βιβλίου «Al-Andalus» του Γιώργου Μπιλικά

23:25 – 24:00
3η κλήρωση δώρων – υπογραφές βιβλίων από συγγραφείς

23:35 – 24:00
Κάτω από το ασημένιο φως του φεγγαριού, ο Βασίλης Γιαννάκης θα διαβάσει στους πιστούς του τρόμου το πρώτο διήγημα, από το πρώτο του βιβλίο, «Μυστικοί εφιάλτες και Μικροί φόβοι».


Παράλληλες εκδηλώσεις με το κύριο πρόγραμμα.

12:00-16:00
Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Τζομάκα
12:00 – 22:00
Μικρή έκθεση μοντελισμού από την σειρά επιστημονικής φαντασίας «Space 1999»,
από τον Λευτέρη Σαρρή.


Βιβλιοθήκη θυμίζει κύβο που καλύπτει το πρόσωπο ενός άντρα (φωτογραφίες)

Η βιβλιοθήκη La Tête Carrée αποτελεί ένα από τα ωραιότερα κτήρια στη Νίκαια, θέτοντας μια σαφέστατη αλληγορία. Ο Γάλλος καλλιτέχνης Sacha Sosno σχεδίασε αυτό το τεράστιο γλυπτό για την Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης, με τον τίτλο «Σκέψη μέσα στο κουτί», κερδίζοντας τις εντυπώσεις.


Περισσότερα εδώ.

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Καινοτόμες Υπηρεσίες Δημοτικών Βιβλιοθηκών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση και Συμπεράσματα για την Hμερίδα Δημοτικών Βιβλιοθηκών με τίτλο «Καινοτόμες Υπηρεσίες Δημοτικών Βιβλιοθηκών»


Με τεράστια επιτυχία σε μια κατάμεστη αίθουσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Στροβόλου,  διεξήχθη  την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014  ημερίδα Δημοτικών Βιβλιοθηκών που διοργάνωσε η ΚΕΒΕΠ, με θέμα «Καινοτόμες Υπηρεσίες Δημοτικών Βιβλιοθηκών».
Κατά την έναρξη της ημερίδας χαιρετισμούς απεύθυναν, ο αναπληρωτής Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Στροβόλου κ. Γιώργος Χριστοδούλου εκ μέρους του Δημάρχου Στροβόλου, ο πρόεδρος της ΚΕΒΕΠ κ. Παναγιώτης Θεμιστοκλέους, η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου κ. Δέσπω Μασούρεκκου. Επίσης αναγνώστηκε  εγκάρδιος χαιρετισμός εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης.
Ακολούθως ξεκίνησαν οι εργασίες της ημερίδας με τις  άκρως ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των ομιλητών.
Αρχικά η βιβλιοθηκονόμος κα. Μαρία Κορκίδη, Προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κερατσινίου –Δραπετσώνας στην ομιλία της αναφέρθηκε στο ζήτημα της καινοτομίας στην εποχή της οικονομικής κρίσης και πως μπορούν οι βιβλιοθήκες να ξεπεράσουν την κρίση μέσα από την καινοτομία. Ακολούθως αφού έθεσε το δίπολο του προβληματισμού μεταξύ της οικονομικής κρίσης σε αντιδιαστολή με τη παραγωγή και διάθεση προγραμμάτων πολιτισμού από τις Βιβλιοθήκες, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτύξουν οι Κοινοτικές-Δημοτικές Βιβλιοθήκες.  Παράλληλα, ανέλυσε την έρευνα που διεξήγαγε για την κατάσταση των δημοτικών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, όπως επίσης και για τις καινοτόμες δράσεις που έχει αναπτύξει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου –Δραπετσώνας, αξιοποιώντας την συμμετοχή της Βιβλιοθήκης στο πρόγραμμα Future Library και τη διάθεση υπηρεσιών στους χρήστες της Βιβλιοθήκης μέσω του MediaLab.
.  
Εν συνεχεία ο Δρ. Εμμανουήλ Γαρουφάλλου, Επίκουρος Καθηγητής, του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης,  στην εισήγηση του που διεξήχθη μέσω Skype  αναφέρθηκε στη σημασία και την έννοια της καινοτομίας στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες. ,Αναλύοντας την ερμηνεία του όρου καινοτομία και την σύζευξη του με τις Κοινοτικές – Δημοτικές Βιβλιοθήκες, επισήμανε την διαρκή ανάγκη επιμόρφωσης των πολιτών και πως αυτή υλοποιείτε μέσα από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες. .  Εν συνεχεία, ανέπτυξε το παράδειγμα των καινοτομιών που εφαρμόζονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βέροιας καθώς και καινοτόμες υπηρεσίες που υλοποιούνται από  Δημοτικές Βιβλιοθήκες σε Διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη της ριζικής ενσωμάτωσης του επαγγέλματος του Βιβλιοθηκονόμου στην κοινωνία και της δραστηριοποίησης των εργαζομένων στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες, καθιστώντας τους παράγοντες δημιουργίας  κουλτούρας συνεργασίας και Δημιουργίας Νέων Γεγονότων Αλλαγής στην Τοπική Κοινωνία.
Στην δική της τοποθέτηση η Βιβλιοθηκονόμος κα. Κατερίνα Κεράστα από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λειβαδιάς, ανέδειξε  το ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα  οι νέες τεχνολογίες και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και πως αυτές αξιοποιούνται από τις Βιβλιοθήκες. Επισταμένα, όμως αναφέρθηκε στις καινοτόμες υπηρεσίες που παρέχονται από τη Δημόσια Δημοτική Βιβλιοθήκη Λειβαδιάς.   Αξιοποιώντας τις δικές της εμπειρίες ως αυτές απορρέουν από την συμμετοχή της Βιβλιοθήκης της στο πρόγραμμα Future Library, αναφέρθηκε στις αξιόλογες δράσεις που με ομάδα εθελοντών της Βιβλιοθήκης  έχουν υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία, όπως το Ερασιτεχνικό Εργαστήρι Αστρονομίας, το Μυθολογικό Εργαστήρι, τα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής, Σεμινάρια νέων τεχνολογιών κ.ά. Καταληκτικά, τόνισε την αναγκαιότητα για στροφή των τοπικών βιβλιοθηκών με μια θετική εξωστρέφεια προς τους δημότες.
Άκρως πρωτότυπος ως είθισται ο βιβλιοθηκονόμος κ. Χαράλαμπος Τσολάκης, Γραμματέας Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Ελλάδος, ΕΕΒΕΠ μέσα από τρία βίντεο που παρουσίασε, ανέδειξε  την αξία του εθελοντισμού και από μέρους του επαγγελματία Βιβλιοθηκονόμου μετέχοντας ή καλύτερα δημιουργώντας έργα πολιτιστικής δράσης.  Ο κ. Τσολάκης μέσα από την πολιτιστική του δράση στη Ξάνθη αναφέρθηκε  στην πρωτοβουλία του που αφορούσε στο «Μονοπάτι της Ζωής με το Φανάρι του Βιβλιοθηκονόμου» Παράλληλα, αναφέρθηκε στις βιβλιοφωλίες που δημιουργήθηκαν εμπλέκοντας και τα Αστυνομικά Τμήματα, ως σημεία συγκέντρωσης και προώθησης ανταλλαγής βιβλίων. Εν συνεχεία αφού αναφέρθηκε και στο αξιόλογο έργο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αλεξάνδρειας, κατέληξε με την τοποθέτηση πως η Γνώση δεν περιορίζεται στις τυπικές ώρες λειτουργίας των Βιβλιοθηκών, αλλά διαχέεται στην πόλη και αξιολογείτε και από τις βιβλιοφωλιές που δημιουργούνται συνεχώς στον νομό.

Ο βιβλιοθηκονόμος κ. Christian Nelson, Πρόεδρος της Σουηδικής – Φιλανδικής Ένωσης Δημοτικών και Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών αφού ενημέρωσε για τα «αριθμητικά» δεδομένα της δικής τους Ένωσης αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις που υλοποιούνται κάτω από την εποπτεία της Ένωσης.    Ακολούθως, αναφέρθηκε στο περιοδικό που Ένωση τους εκδίδει και αποτελεί ουσιαστικά φορέα επικοινωνίας και ενημέρωσης των μελών. Ανέδειξε την προσπάθεια αναδιαμόρφωσης των Δημοτικών κυρίως Βιβλιοθηκών ως χώρους «αναψυχής και ταυτόχρονης μελέτης, διαμορφώνοντας ουσιαστικά τα «Library Living Rooms». Τέλος, ανέδειξε τα ωφέλει που οι βιβλιοθήκες αποκομίζουν μέσα από συνεργατικές δράσεις σε παραγωγή ηλεκτρονικών βιβλίων και προγραμμάτων ψηφιοποίησης.
Την σύζευξη της τοπικής ιστορίας και την διάσωση της ανέδειξε η βιβλιοθηκονόμος κα. Μαρία Βραχλιώτου από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, η οποία ανέπτυξε την πρωτοπόρο δράση της Βιβλιοθήκης της που αφορά στην καταγραφή υπό μορφή συνεντεύξεων προσωπικές ιστορίες κατοίκων της περιφέρειας.  Η παρεχόμενη   υπηρεσία ιστοριών και αφηγήσεων που έχει αναπτύξει η βιβλιοθήκη αποσκοπεί στην δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού για το «σεντούκι ιστορίας και παράδοσης του τόπου», προσελκύοντας αφενός νέους χρήστες Βιβλιοθήκης, αλλά παρέχοντας ταυτόχρονα βήμα έκκφρασης και διάδοσης του τοπικού ιστορικού αρχείου.
Ακολούθως, η βιβλιοθηκονόμος κα. Μαρία Ευθυμίου, από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας αναφέρθηκε στα 40 χρόνια λειτουργιάς και προσφοράς της Βιβλιοθήκης αναλύοντας το διαχρονικό έργο και δράσεις της Βιβλιοθήκης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις αφηγηματικές δραστηριότητες που οργανώνονται τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με το Θέατρο «Σκάλα», ενώ επισημάνθηκε πως διαχρονικά και μέχρι σήμερα έχουν εγγραφή ως χρήστες περίπου 40.000 ενήλικες και παιδιά από τα σχολεία του Δήμου.
Εν συνεχεία ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης κ. Δημήτρης Νικολάου αναφέρθηκε στο πλαίσιο του εποπτικού χαρακτήρα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού, στην υποστήριξη, καθοδήγηση που παρέχεται προς όλες τις Κοινοτικές και Δημοτικές Βιβλιοθήκες του νησιού.
Ακολούθως , εξειδίκευσε την εισήγηση του στην ετήσια έκθεση λειτουργίας που υποβάλλεται από τις εν ενεργεία Κοινοτικές –Δημοτικές Βιβλιοθήκες, που είχε ως αποτέλεσμα τη χαρτογράφηση του συνόλου των Βιβλιοθηκών.  Παράλληλα, ενημέρωσε για τις δράσεις και προσπάθειες της Ένωσης Δήμων για την συνεργατικά συντονισμένη λειτουργία των Βιβλιοθηκών των Δήμων. Καταληκτικά ανέδειξε τον ρόλο και  το έργο των Κυπρίων Επιστημόνων Πληροφόρησης για την καλλιέργεια κουλτούρας φιλαναγνωσίας.
Αναδεικνύοντας τη συνεισφορά της Κυπριακή Βιβλιοθήκης (ΚΥ.ΒΙ) ως εθνικού συσσωρευτή για τα έργα της Europeana, ο βιβλιοθηκονόμος κ. Ζάχος Πολυβίου, Συντονιστής των προγραμμάτων  Europeana αναφέρθηκε επισταμένα στην συνολική συνεισφορά των βιβλιοθηκών του τόπου (Ακαδημαϊκές, ΚΥ.ΒΙ, Δημοτικές)  στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Europeana. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην συλλογή τεκμηρίων που αφορούσε τους Κυπρίους που έλαβαν μέρος στον Α’Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε ως επιστέγασμα την βράβευση της ΚΥ.ΒΙ. για την επιτυχημένη συνεισφορά της. Εκ κατακλείδι, ο κ. Πολυβίου ενημέρωσε για τα νέα έργα του δικτύου Europeana στα οποία θα συμμετάσχει εκ μέρους της Κύπρου η ΚΥ.ΒΙ και ειδικότερα τον νέο άξονα του Europeana Plus. Τον κύκλο των εισηγήσεων ολοκλήρωσε η βιβλιοθηκονόμος του Δήμου Στροβόλου, κα. Δέσπω Μασούρεκκου, η οποία ενημέρωσε τους συνέδρους για τον θεσμό των λογοτεχνικών πρωινών που έχει αναπτύξει η  Δημοτική Βιβλιοθήκη του Στροβόλου σε συνεργασία με τα δημοτικά σχολεία του Δήμου.  Παράλληλα, ανέδειξε τα ευεργετικά αποτελέσματα που αποφέρει η επαφή των παιδιών με την βιβλιοθήκη, επιτυγχάνοντας την καλλιέργεια κουλτούρας φιλαναγνωσίας.
Συμπεράσματα –Ανακοινώσεις
Με τη λήξη των εισηγήσεων το Προεδρείο ανακοίνωσε τα συμπεράσματα της ημερίδας που αφορούν στα επόμενα βήματα των Κυπριακών Δημοτικών Βιβλιοθηκών.
Ακολούθησε σύντομη συζήτηση και κατατέθηκαν απόψεις ως προς τον συντονισμό συνεργατικών δράσεων των Βιβλιοθηκών υπό την εποπτική υποστήριξη της ΚΕΒΕΠ.
Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της ΚΕΒΕΠ ενημέρωσε για την επιτυχή έκβαση των συζητήσεων με τον Δήμο Πάφου που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή διμερούς συμφωνίας που αφορά στην επανασύσταση, μηχανογράφιση και επαναλειτουργία    της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Πάφου. 

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος η προστασία της κινηματογραφικής κληρονομιάς

Αθήνα: Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος ανατίθεται η συλλογή, διαφύλαξη και συντήρηση της κινηματογραφικής κληρονομιάς, σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα, Πέμπτη. 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, με το νομοσχέδιο αυτό, το Ίδρυμα αναγνωρίζεται ως επίσημος φορέας διαφύλαξης κινηματογραφικής κληρονομιάς και του ανατίθεται η τήρηση αρχείου διαφύλαξης κινηματογραφικής κληρονομιάς, σε πλήρη ευθυγράμμιση με όσα προβλέπονται στις αποφάσεις και τις συστάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την οπτικοακουστική κληρονομιά. 
Ήδη από το 1982 η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την οπτικοακουστική κληρονομιά προέβλεπε την υποχρεωτική κατάθεση (σε αντίγραφο) όλου του παραγόμενου υλικού κινούμενης εικόνας (legal deposit/depot legal) σε κάθε συμβαλλόμενο κράτος. Η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο την κατάθεση αντιγράφου σε ένα επίσημα ορισμένο αρχείο αλλά και την απαραίτητη συντήρηση και προστασία του κατατεθειμένου υλικού. 
«Μετά την κατάργηση του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου η αρμοδιότητα συλλογής, διαφύλαξης και διατήρησης των κινηματογραφικών ταινιών παραμένει ανενεργή, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας λειτουργεί ήδη ως εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού ίδρυμα, με αντικείμενο απολύτως συναφές και με προϋπάρχουσα τεχνογνωσία, υποδομές και διεθνή αναγνώριση, που διασφαλίζουν την τεχνικά άρτια συλλογή, διαφύλαξη και συντήρηση της κινηματογραφικής κληρονομιάς της Ελλάδος. 
Για την κάλυψη των δαπανών συλλογής, καταλογογράφησης, αρχειοθέτησης, διατήρησης, συντήρησης, αποκατάστασης, αξιοποίησης, ψηφιοποίησης και πρόσβασης στο αρχείο διαφύλαξης κινηματογραφικής κληρονομιάς θα καταβάλλεται στο ίδρυμα ετήσια τακτική επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 
Επίσης, προβλέπεται η έγκριση από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού του προϋπολογισμού και του απολογισμού του Ιδρύματος καθώς και η δυνατότητα παραγγελίας έκτακτου οικονομικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο ή το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Οικονομικών. 
Το Υπουργείο σημειώνει ότι η Ταινιοθήκη της Ελλάδας διαθέτει 10.000 τίτλους Ελληνικών και ξένων ταινιών, αποτελεί μόνιμο μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Κινηματογραφικών Αρχείων, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Αρχείων και είναι το μοναδικό Ίδρυμα Προστασίας της Κινηματογραφικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα, το οποίο ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του Ιδρύματος Προστασίας της Κινηματογραφικής Κληρονομιάς. 
«Η χώρα αποκτά φορέα και διαδικασίες που θα εγγυώνται τη σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση της φιλμικής κληρονομίας της, ανταποκρινόμενη σε μια υποχρέωσή της που εκκρεμούσε επί χρόνια. Παράλληλα διασφαλίζεται η διάσωση του τεράστιου και μοναδικού αρχείου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος το οποίο κινδυνεύει σοβαρά λόγω της έλλειψης πόρων για τη συντήρησή του», δήλωσε η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Άντζελα Γκερέκου. 
«Η Ταινιοθήκη μπορεί χάρη στο σχέδιο νόμου να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να επιτελέσει το ρόλο της. Δηλαδή, να λειτουργήσει και ως βάση δεδομένων, αλλά και ως κιβωτός για τη διαφύλαξη της κινηματογραφικής μνήμης της χώρας», δήλωσε η γενική γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κομνηνού.

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/politismos-ellada/164/231472/stin-tainiothiki-tis-ellados-i-prostasia-tis-kinimatografikis-klironomias#sthash.Tsu1oW0O.dpufa

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Παρουσίαση βιβλίου

Ο Δήμος Έγκωμης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Γιόλας Δαμιανού-Παπαδοπούλου «Η ζωή είναι αγάπη»  την ερχόμενη Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στις 7 μμ. στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Για το βιβλίο θα μιλήσει η φιλόλογος & συγγραφέας Κίκα Ολυμπίου,
ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Ηρόδοτος Μιλτιάδους.
Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.
 

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Πρόσκληση για την ημερίδα Δημοτικών Βιβλιοθηκών


Η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης
σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου
σας προσκαλούν στην Ημερίδα Δημοτικών Βιβλιοθηκών με θέμα:
Καινοτόμες Υπηρεσίες Δημοτικών Βιβλιοθηκών




Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Πρόσκληση - 2014 Έτος Κώστα Μόντη


Πρόσκληση για παρουσίαση του βιβλίου "Κυπριακό Ιδιωτικό Δίκαιο"






Υπογράφηκε η συμφωνία για την επαναδραστηριοποίηση της Δημοτικής βιβλιοθήκης Πάφου

Ο Δημαρχεύων Πάφου Μάκης Ρουσής και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης Παναγιώτης Θεμιστοκλέους υπέγραψαν σήμερα τη Συμφωνία για την αναδιοργάνωση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου στη βάση του Σχεδίου Ανάπτυξης που εκπόνησε η ΚΕΒΕΠ και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου.
Στη σύντομη τελετή της υπογραφής παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστήμιο Κύπρου, του ΤΕ.ΠΑ.Κ. και του Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προς επιβεβαίωση της στήριξης του εγχειρήματος από τα Ανώτατα Δημόσια Ακαδημαϊκά Εκπαιδευτήρια της Κύπρου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Πάφου.
Η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ από την 1.1.2015 μέχρι 31.12.2015 (1 χρόνο) και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου θα γίνει μεταξύ άλλων αξιολόγηση και διαλογή του υφιστάμενου υλικού, εγκατάσταση και λειτουργία σύγχρονου βιβλιοθηκονομικού λογισμικού συστήματος, εγκαίνια και επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και συναφείς με το αντικείμενο εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας και του μορφωτικού-πνευματικού-πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα της Βιβλιοθήκης.
Η αναδιοργάνωση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης αποτελεί για το Δήμο Πάφου θέμα υψηλής προτεραιότητας, καθώς η πόλη έχει επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Πάφου.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Περισσότερα εδώ.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Προκήρυξη 2 θέσεων Βιβλιοθηκονόμου Υπό το Καθεστώς Ανεξάρτητου Συνεργάτη




Συμφωνία αναδιοργάνωσης και επαναλειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου


Ανακοίνωση

Υπογράφηκε την Παρασκευή 21.11.2014, απο τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΒΕΠ Παναγιώτη Θεμιστοκλέους και τον Δημαρχεύων Πάφου Μάκη Ρουσή, η Συμφωνία για την αναδιοργάνωση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου στη βάση του Σχεδίου Ανάπτυξης που εκπόνησαν εκ μέρους της ΚΕΒΕΠ, οι Σύλβια Κουκουνίδου και Ανδρέας Κ. Ανδρέου, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου και στηρίζεται απο τις Βιβλιοθήκες των Ανώτατων Δημόσιων Ακαδημαϊκών Εκπαιδευτηριών της Κύπρου.

Η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ από την 1.1.2015 μέχρι 31.12.2015 (1 χρόνο) και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου θα γίνει μεταξύ άλλων αξιολόγηση και διαλογή του υφιστάμενου υλικού, εισαγωγή του υλικού σε σύγχρονο βιβλιοθηκονομικό λογισμικό σύστημα, εγκαίνια και επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης καθώς και συναφείς με το αντικείμενο εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας και του μορφωτικού-πνευματικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της Βιβλιοθήκης.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Digital Heritage. Progress in Cultural Heritage: Documentation, Preservation, and Protection

Digital-Heritage



Δημοσιεύτηκαν τα Πρακτικά τους Διεθνούς Συνεδρίου  Digital Heritage. Progress in Cultural Heritage: Documentation, Preservation, and Protection.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

This book constitutes the refereed proceedings of the 5th International Conference on Digital Heritage, EuroMed 2014, held in Limassol, Cyprus, in November 2014. The 84 full and 51 short papers presented were carefully reviewed and selected from 438 submissions. They focus on the interdisciplinary and multi-disciplinary research concerning cutting edge cultural heritage informatics, -physics, -chemistry, and -engineering and the use of technology for the representation, documentation, archiving, protection, preservation and communication of Cultural Heritage knowledge.
The book is available online from this link.



Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Μια πρώτη προσέγγιση για τον Καθορισμό των Δεξιοτήτων των Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης

Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου

«Μια πρώτη προσέγγιση για τον Καθορισμό των Δεξιοτήτων των Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης»

Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης
Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας,
Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης

Tην Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η Ημερίδα με θέμα: «Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) και η Συνεργασία της με το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης:  μια πρώτη προσέγγιση για τον Καθορισμό των Δεξιοτήτων των Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης» από το τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκηςσε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ). Σκοπός της ημερίδας ήταν, αρχικά, να παρουσιαστεί το έργο της ΕΕΒΕΠ και του ΠΕΤ Β. Ελλάδος και κατόπιν να πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση για τις δεξιότητες, τα προσόντα και τις επιστημονικές γνώσεις του Έλληνα βιβλιοθηκονόμου του 21ου αιώνα. Επιπλέον, η ημερίδα στόχευε στην ενίσχυση του διαλόγουγια θέματα που αφορούν τις επαγγελματικές προοπτικές των Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης. Στη συζήτηση συμμετείχαν επαγγελματίες βιβλιοθηκονόμοι, διοικητικά στελέχη βιβλιοθηκών και φοιτητές του Τμήματος.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη παρουσίαση ολιγόλεπτων βίντεο από επαγγελματίες βιβλιοθηκονόμους. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε βίντεο της κας Δ. Κουτσομίχα (Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή-Perrotis College, ΒιβλιοθήκηΑλίκη και Δημήτρη Περρωτή), της κας Κ. Κεράστα (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς) και τέλος της κας Α. Φράγκου (Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου – Δραπετσώνας, παράρτημα της Ευγένειας). Επίσης, αναρτήθηκε βίντεο από τους εργαζόμενους της Bissell Library του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και της συζήτησης που ακολούθησε, τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της άμεσης προσαρμογής του βιβλιοθηκονόμου στις συχνές αλλαγές που επέρχονται στο επάγγελμα, αλλά και η συνεχής προσπάθεια και το ενεργό ενδιαφέρον για την εξέλιξη της Επιστήμης της Πληροφόρησης.

Από αυτόν τον δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με θέμα τις δεξιότητες, τα προσόντα και τις επιστημονικές γνώσεις του Έλληνα βιβλιοθηκονόμου του 21ου αιώνα, δεν θα μπορούσε να λείπει η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, που ανταποκρίθηκε άμεσα σε αυτό το κάλεσμα.

Συνεχίζοντας τη συζήτηση που ξεκίνησε καλούμε όλους τους φορείς, τα τμήματα Βιβλιοθηκονομίας, βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και άλλους οργανισμούς, βιβλιοθηκονόμους και επιστήμονες της πληροφόρησης, αρχειονόμους και επαγγελματίες του χώρου, ανέργους και φοιτητές να συμβάλλουν εποικοδομητικά με τις απόψεις τους σε αυτό το δημόσιο διάλογο.

Μπορείτε να δημιουργήσετε σύντομα βιντεάκια με τις σκέψεις σας και να τα στείλετε στο skills@libd.teithe.gr ή να καταθέσετε την άποψή σας στο δικτυακό τόπο.

Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί...

Δείτε:
·            Το δικτυακό τόπο της εκδήλωσης και του δημόσιου διαλόγου http://eebep.libd.teithe.gr/
·            Όλα τα βίντεο της εκδήλωσης: https://www.youtube.com/playlist?list=PLjacAYTBjgN2ksi5fDk5PYFGKl-d9rd0u
·            Το album με τις φωτογραφίες στο Flickr: https://www.flickr.com/photos/125909499@N03/sets/72157648733830410/
·            Οι παρουσιάσεις στο Slideshare: http://www.slideshare.net/LibD-Teithe/

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την Ημερίδα επικοινωνήστε στο emailskills@libd.teithe.gr  ή στο mgarou@libd.teithe.gr



Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου