Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η επιστολή της ΚΕΒΕΠ για την επικείμενη κατάργηση του ΕΚΕΒΙ

Προς:
Τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά
Τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο
Τον Αναπληρωτή Υπουργό, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, κ. Κώστα Τζαβάρα

Κοιν.:
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Ελληνική Ένωση Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης

Λευκωσία, Κύπρος, 18 Ιανουαρίου 2013
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Με μεγάλη έκπληξη και ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση έχουμε πληροφορηθεί για την δυσάρεστη είδηση του επικείμενου κλεισίματος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Η αρχειονομική και βιβλιοθηκονομική κοινότητα της Κύπρου, μέσω του επίσημου σώματος που την αντιπροσωπεύει, δηλαδή της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης, επιθυμεί να εκφράσει την δυσαρέσκεια και παράλληλα την έντονη διαμαρτυρία του για την απόφαση σας αυτή, την οποία και θεωρούμε αψυχολόγητη και βεβιασμένη.

Σας γνωστοποιούμε ότι σύσσωμοι στηρίζουμε τον θεσμό του ΕΚΕΒΙ, καθώς αδιαμφισβήτητα είναι ο μόνος θεσμός άσκησης πολιτικής βιβλίου σε όλο τον ελλαδικό χώρο, ο οποίος προάγει και μεριμνά για την προώθηση της ανάγνωσης αλλά και της εκδοτικής δραστηριότητας, έχοντας στο ενεργητικό του πολύ σημαντικές δράσεις, όπως η βάση δεδομένων Biblionet, η διοργάνωση επίκαιρων συνεδρίων, σεμιναρίων, δράσεις έρευνας κ.α.

Επιπλέον δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στηρίζει και προωθεί την βιβλιοφιλία και την φιλαναγνωσία.

Είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν οι  αξιόλογες δράσεις του ΕΚΕΒΙ, όχι μόνο αυτές που επιβεβαιώνουν τον ελλαδικό χώρο ως κέντρο πολιτισμού, αλλά επίσης και τις διευρυμένες δράσεις του στο εξωτερικό.

Εν κατακλείδι θέλουμε να συνενώσουμε την φωνή μας μαζί με όλους τους διαμαρτυρόμενους στον χώρο του βιβλίου, και να τονίσουμε ότι η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ θα επιφέρει μόνο αρνητικά αποτελέσματα όσο αφορά το σύνολο των πολιτικών και διαδικασιών του βιβλίου στην Ελλάδα.

Η κατάργηση ενός δραστήριου φορέα, αντί της λήψης μέτρων για εξυγίανση του (εάν θεωρείτε ότι κάποιες διαδικασίες πάσχουν), δεν είναι λύση και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η πολιτική της καρατόμησης ενός φορέα όπως το ΕΚΕΒΙ και η μελετούμενη μετακίνηση των εργασιών του στο Υπουργείο Παιδείας, θεωρούμε ότι θα καταστήσει έναν ευέλικτο φορέα σε ένα δυσκίνητο μέλος της κυβερνητικής γραφειοκρατίας.

 Η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης σας καλεί να αναθεωρήσετε την απόφασή σας, και αντί της κατάργησης, να ενισχυθούν οι διαδικασίες ελέγχου, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία και την ακόμη καλύτερη απόδοση του ΕΚΕΒΙ.

Διατελούμε,

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΕΒΕΠ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου