Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ACTA: τρείς επιτροπές καταδικάζουν τη συμφωνία

Τριπλό όχι στην ACTA   Τριπλό όχι στην ACTA
 
Η αμφιλεγόμενη συμφωνία για την καταπολέμηση της πλαστογράφησης προϊόντων και την πειρατεία, ACTA, φθάνει στην τελική ευθεία μετά τις απορριπτικές ψηφοφορίες σε τρείς διαφορετικές επιτροπές του ΕΚ στις 31 Μαΐου. Η επιτροπή Νομικών Θεμάτων καταψήφισε σχέδιο γνωμοδότησης υπέρ της συμφωνίας, οι δε επιτροπές Βιομηχανίας και Πολιτικών Ελευθεριών ενέκριναν ψηφίσματα υπέρ της απόρριψης της συμφωνίας. Τι μένει να γίνει; περισσότερα παρακάτω.

Στο Κοινοβούλιο
Για ισχύσει εντός της ΕΕ, η ACTA πρέπει να εγκριθεί από το ΕΚ και το Συμβούλιο υπουργών και να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη.

Η ολομέλεια θα τοποθετηθεί στην ολομέλεια της 2-5 Ιουλίου με βάση τη γνωμοδότηση της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου που έχει τον πρώτο λόγο για την ACTA αλλά λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις γνωμοδοτήσεις τεσσάρων άλλων επιτροπών, των τριών που προαναφέρθηκαν και της επιτροπής Ανάπτυξης, η οποία ψηφίζει για τη δική της γνωμοδότηση στις 4 Ιουνίου. Το σχέδιο ψηφίσματος επί του οποίου θα τοποθετηθούν τα μέλη της επιτροπής προτείνει την έγκριση της συμφωνίας όμως ήδη έχουν κατατεθεί τρείς διαφορετικές απορριπτικές τροπολογίες.

Στην καθ' ύλην αρμόδια επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 20-21 Ιουνίου, ο δε εισηγητής του ΕΚ για την ACTA, Βρετανός Σοσιαλιστής David Martin, στην έκθεσή του προτείνει την απόρριψη της συμφωνίας.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Επιτροπή προτείνει την έγκριση της ACTA. Στις 10 Μαΐου απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας γνωμοδότηση για το κατά πόσον είναι συμβατή η ACTA με τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες που προβλέπει το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Σημειώνεται ότι έχει ζητήσει από το ΕΚ να μην προχωρήσει σε τελική ψηφοφορία για το θέμα πριν το Δικαστήριο εκδώσει τη γνωμοδότησή του.


Τι είναι η ACTA
Στόχος της ACTA είναι η καταπολέμηση της πλαστογράφησης προϊόντων και της πειρατείας στο ίντερνετ, μεταξύ άλλων μετά τις διαμαρτυρίες πολλών ανεπτυγμένων χωρών για σοβαρές βλάβες στις οικονομίες τους από τη βιομηχανία κατασκευής απομιμήσεων. Άλλοι ωστόσο  έχουν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις σημειώνοντας πώς η συμφωνία δείχνει να προστατεύει τις μεγάλες επιχειρήσεις εις βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών, με άλλους να διαμαρτύρονται επίσης και για το μυστικό τρόπο με τον οποίο εκτυλίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το θέμα.


Αναφ.  : 20120525STO45818

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου