Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Europeana 1914-1918






Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Καπανδρέου «Ο γιος της Μάγισσας»

Βιβλιοπωλείο Rivergate
Πάφου 4 Λατσιά, Λευκωσία (τηλ. 22572722 )
18:00-18:20:    Χαιρετισμός και σύντομη παρουσίαση των δραστηριοτήτων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές (περιοδικό Συμπαντικές Διαδρομές,  ανθολογία Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΙ, βραβεία Larry Niven). – Γιώργος Σωτήρχος (εκδότης), Κιάρα Καλουντζή (συγγραφέας-επιμελήτρια), Ανδρέας Καπανδρέου (συγγραφέας), Μιχάλης Νικολάου (συγγραφέας).
 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
18:20-19:30:     Παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Καπανδρέου «Ο γιος της Μάγισσας» από τους:
-               Παντελή Βουτουρή, Καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου
-               Μαρίνο Πουργούρη, Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου
-               Νάτια Χαραλάμπους, Ηθοποιό (ανάγνωση αποσπασμάτων)

Πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ένα κορίτσι που δε μιλά»

Προσκαλείστε στην παρουσίαση βιβλίου της Δόνας Καπαρτή με τίτλο «Ένα κορίτσι που δε μιλά».
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου στις 19.30 στο Temporary Space ( Γωνία Αισχύλου & Λιασίδου 33 , τ.κ 1011, Παλιά Λευκωσία/τηλ. 22766736)
Παρουσιάζει ο ηθοποιός Λευτέρης Ζαμπετάκης.
Η συγγραφέας  θα μιλήσει για το βιβλίο, θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.
Την παρουσίαση στηρίζει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, η ΣΠΕ Δευτεράς -Ανάγυας και οι φούρνοι Ζορπάς.
Πληρ. 99 274788

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ανακοινώθηκαν τα κυπριακά Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2011 ανακοίνωσαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τα οποία θα απονείμει στους διακριθέντες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους στις 18 Δεκεμβρίου 2012, στις 19.30 στην Αίθουσα «Καστελλιώτισσα» στην Λευκωσία.

Στην κατηγορία, Ποίηση, το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για εκδόσεις 2011, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στην Έλενα Τουμαζή – Ρεμπελίνα για το έργο «Έρχου» (εκδόσεις Αφή).

Στο σκεπτικό βράβευσης αναφέρεται ότι ποιήματα της συλλογής «Έρχου», χαρακτηρίζονται από «λεπτή ποιητική ανάσα και απορρέουν από βιωματικές καταθέσεις, με αναδιπλώσεις της μνήμης – κυρίως αυτής που άπτεται της ερωτικής απώλειας».

Προστίθεται ότι «παρά τον υπερβολικό συναισθηματισμό, που αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα του βιβλίου, η ποιητική γραφή της Έλενας Τουμαζή – Ρεμπελίνας ισοζυγίζεται από την ευγενή διατύπωση, την καλλιεργημένη γλώσσα και το ανάλαφρο άγγιγμα μέσα από πρίσμα υπαρξιακό και τούτο επιτυγχάνεται με λυρικές αναγωγές σε θεμελιακά στοιχεία της ζωής που κατακλύζονται από τρυφερότητα».

Στην κατηγορία Μυθιστόρημα, το Κρατικό Βραβείο για εκδόσεις 2011, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Ανδρέα Κάραγιαν για τη μυθιστορηματική βιογραφία «Ανήθικες ιστορίες: Λονδίνο – Αλεξάνδρεια» (εκδόσεις Γαβριηλίδης).

Στο σκεπτικό βράβευσης αναφέρεται ότι «Οι Ανήθικες ιστορίες: Λονδίνο – Αλεξάνδρεια», «ανατέμνουν εξομολογητικά την προσωπική ζωή του συγγραφέα, εν είδη αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος ενώ μέσα από τη συρραφή στιγμιοτύπων χωρίς την κλασική αιτιολογική συνοχή, ο Ανδρέας Κάραγιαν επιτυγχάνει να ανασυνθέσει, με εικονοπλαστική ζωντάνια και γλωσσική ευαισθησία, τις έλξεις και απώσεις του σώματος και της ψυχής του».

Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για εκδόσεις 2011, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στο Νίκο Ορφανίδη για το έργο «Ο νυχτερινός ποδηλάτης: Αφηγηματικές και άλλες στιγμές» (εκδόσεις Ακτή) και στο σκεπτικό βράβευσης αναφέρεται ότι «μ το βιβλίο του ‘Ο νυχτερινός ποδηλάτης: Αφηγηματικές και άλλες στιγμές’, ο Νίκος Ορφανίδης συγκροτεί ένα βιωματικό ανθολόγιο μαρτυρικής είτε νοσταλγικής ζωής, που προχωρεί πότε κλιμακωτά και πότε βουστροφηδόν μέσα στο χρόνο».

Προστίθεται ότι «βαθιά χαραγμένα μέσα του και φυλαγμένα για χρόνια αισθήματα αναπηδούν και εξωτερικεύονται, υπαγορευμένα από μια πυρηνική, σχεδόν, εσωτερική ανάγκη, μεταπλασμένη με αξιώσεις σε άρτια λογοτεχνική γραφή».

Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου / Μελέτης, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στο Φοίβο Κ. Κλόκκαρη για το έργο «Τουρκική απειλή κατά του Ελληνισμού της Κύπρου» (εκδόσεις Επιφανίου).

Στο σκεπτικό βράβευσης αναφέρεται ότι «παρά την τεχνική του δομή – λόγω ακριβώς του θέματός του – το βιβλίο ‘Η τουρκική απειλή κατά του Ελληνισμού της Κύπρου’ διαθέτει παράλληλα λογοτεχνικές αρετές και πρόκειται για ένα καλογραμμένο και ισορροπημένο εγχειρίδιο, που καλύπτει μεθοδικά και με εντυπωσιακή τεκμηρίωση όλες τις πτυχές της κυπριακής τραγωδίας, με στόχο να επισημάνει τους κινδύνους και να προτείνει αλλαγή στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος ασφάλειας του Ελληνισμού της Κύπρου».

Προστίθεται ότι «ο συγγραφέας του βιβλίου Φοίβος Κ. Κλόκκαρης, που τυγχάνει αντιστράτηγος εν αποστρατεία, διαθέτει πλήρη και αξιόπιστη εποπτεία του θέματος και διερευνά τις σχετικές συνισταμένες με στοιχεία και ντοκουμέντα και κριτήρια άκρως επιστημονικά».

Το Κρατικό Βραβείο Χρονικού / Μαρτυρίας, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους για το έργο «Συμβολή στην ιστορία του κυπριακού Τύπου. Τόμος Στ’, 1945-1960 Μέρος Α και 1960-2010 Μέρος Β» (εκδόσεις Εν Τύποις).

Στο σκεπτικό βράβευσης αναφέρεται ότι «η ογκώδης εργασία του Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους ‘Συμβολή στην ιστορία του κυπριακού Τύπου. Τόμος Στ’ 1945-1960 Μέρος Α και 1960-2010 Μέρος Β’ προϋποθέτει, πέρα από το μόχθο, συγκέντρωση και επεξεργασία τεράστιου αρχειακού υλικού.

Προστίθεται ότι «είναι μάλιστα προς έπαινο του ερευνητή ότι ανήκει σε εκείνους που δεν απαξιούν, αλλά αντίθετα έχουν το μεράκι να ασχοληθούν με ελάσσονα (σε σχέση με τον κανόνα) ιστορικά ζητήματα και το συγκεκριμένο έργο του Ανδρέα Σοφοκλέους, που όπως μαρτυρεί ο τίτλος του, είναι εν προόδω, εξακολουθεί να ανασκάπτει και να φέρνει στην επιφάνεια ξεχασμένο ή δυσεύρετο για τους μελετητές υλικό».

Στην κατηγορία Μελέτη για τη Λογοτεχνία και τον πολιτισμό από μη Κύπριο συγγραφέα για την τριετία 2009-2011, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται εξίσου στον Αλέξη Ζήρα για το έργο «Όψεις της κυπριακής πεζογραφίας 1900-2000» (εκδόσεις Αίπεια – Σπίτι της Κύπρου και Πάπυρος 2010) και στο Θεοδόση Πυλαρινό για το έργο «Εν ειναλίη Κύπρω έσσετ’ αοιδός: Μελετήματα για την κυπριακή λογοτεχνία» (εκδόσεις Αίπεια – Σπίτι της Κύπρου και Πάπυρος 2011).

Στο σκεπτικό βράβευσης αναφέρεται ότι «τα συγκεκριμένα έργα των Αλέξη Ζήρα και Θεοδόση Πυλαρινού κατακυρώνουν την πολύχρονη εντρύφηση των διακεκριμένων ερευνητών στη λογοτεχνία της Κύπρου και κατά κάποιο τρόπο αλληλοσυμπληρώνονται: το ένα καλύπτει περισσότερο πτυχές από την ποιητική παράδοση της Κύπρου και το άλλο καταπιάνεται με όψεις της κυπριακής πεζογραφίας».

Προστίθεται ότι «παρά την αυτοτέλεια των έργων, και τα δύο προσφέρουν ένα ομόρριζο πλαίσιο διερεύνησης και ερμηνείας της εντόπιας λογοτεχνίας με συγκροτημένο επιστημονικό λόγο, τόσο από έναν έγκυρο πανεπιστημιακό νεοελληνιστή, όσο και από έναν καθιερωμένο κριτικό της λογοτεχνίας».

Το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στη Μαρία Α. Ιωάννου για το έργο «Η γιγαντιαία πτώση μιας βλεφαρίδας» (εκδόσεις Γαβριηλίδης).

Στο σκεπτικό βράβευσης αναφέρεται ότι τα διηγήματα από την «‘Γιγαντιαία πτώση μιας βλεφαρίδας’ αποκαλύπτουν μια ταλαντούχο και ανερχόμενη συγγραφέα με ο βιβλίο της να αποπνέει μια φρεσκάδα, χάρη στη ρέουσα και κάποτε τολμηρή γλώσσα ενώ διακρίνεται παράλληλα για την πρωτοτυπία και την ευρηματική του φαντασία.

Προστίθεται ότι «το ύφος της Μαρίας Α. Ιωάννου μαρτυρεί πως είναι ένα γνήσιο τέκνο του καιρού της, ώστε να μπορεί να συνομιλεί δημιουργικά και να αντλεί από σύγχρονους Ευρωπαίους συγγραφείς ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιάζει η ρυθμική του βιβλίου, το ξεκλείδωμα της σκέψης και οι αιφνίδιοι εικονοπλαστικοί συνειρμοί του, αλλά και το γενικότερο άγγιγμα του κοινωνικού και ιστορικού πλαισίου».

Το Κρατικό Βραβείο για Λογοτεχνικό έργο στην κυπριακή διάλεκτο, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Αντώνη Κωνστ. Ηλιάκη για το έργο «Κυπριώτικα δίστιχα και άλλα» (εκδόσεις Άνευ 2009) ενώ στο σκεπτικό βράβευσης αναφέρεται ότι «με το βιβλίο του ‘Κυπριώτικα δίστιχα και άλλα’ ο Αντώνης Κωνσταντίνου Ηλιάκης εμπλουτίζει τη γραμματεία μας με ένα πρωτότυπο και απολαυστικό βιβλίο, που ενεργοποιεί την κυπριακή διάλεκτο, ιδωμένη αιφνιδιαστικά από απρόσμενες γωνίες».

Προστίθεται ότι «ως ένα σημείο δοκιμάζει και την ίδια τη γλώσσα, καθώς την χειρίζεται με ανατρεπτικούς συνδυασμούς ομοιοκαταληξιών, αλλά και αναιρετική εικονοπλασία, που οφείλεται κυρίως στο παιγνίδισμα και την ανάκληση σπάνιων γλωσσικών κυπριακών κοιτασμάτων» με αποτέλεσμα ο Αντώνης Ηλιάκης να δημιουργεί τελικά με προσωπική διακινδύνευση το δικό του ιδίωμα, εμφυσώντας νέο νόημα στις λέξεις με το παιγνιώδες ύφος του και τον ενδογενή του υπερρεαλισμό».

Την Κριτική Επιτροπή για τις Κατηγορίες 1-8 των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτέλεσαν οι : Κυριάκος Χαραλαμπίδης (Πρόεδρος), Νάσος Βαγενάς, Φώτης Δημητρακόπουλος, Γιώργος Μολέσκης, Μαρίνος Πουργούρης, Άννα Τζούμα, Λουίζα Χριστοδουλίδου, εκτός από την κρίση για την κατηγορία 6, από την οποία απείχε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Εξάλλου, το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στην Παναγιώτα Πλησή για το έργο «Δεν είμαι τέρας, σου λέω!» (εκδόσεις Κέδρος).

Στο σκεπτικό βράβευσης αναφέρεται ότι σε αυτή την κατηγορία υπήρξαν 37 υποψήφια έργα και απονέμεται το βραβείο στην κ. Πλησή, «επειδή τα περισσότερα μέλη της επιτροπής το ξεχωρίζουν ως το καλύτερο ανάμεσα στα παιδικά λογοτεχνικά έργα που εκδόθηκαν το 2011».

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, «πρόκειται για ένα ρεαλιστικό μυθιστόρημα με πρωτότυπο θέμα, το σύνδρομο Άσπεγκερ, ένα καυτό καίριο θέμα της εποχής μας, που αποτελεί μια μορφή του αυτισμού».

Προστίθεται ότι η Κριτική Επιτροπή, «χαρακτήρισε το έργο ιδιαίτερα ενδιαφέρον, με εξαιρετική, ευαίσθητη αφήγηση και πρωτοτυπία στη θεματολογία και τη γραφή του και δέχτηκε ότι είναι γραμμένο σε γλώσσα απλή, λιτή, προπάντων παιδική και δεν λείπει το χιούμορ ενώ παρατήρησε ακόμα ότι η συγγραφέας έχει μελετήσει το θέμα της για να μπορεί να εμβαθύνει και να διατηρεί σφιγμένη την καρδιά του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος».

Το Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στο Νεόφυτο Νεοφυτίδη για το έργο «Διηγήματα» (έκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου).

Η Κριτική Επιτροπή αναφέρει ότι στην κατηγορία αυτή υπήρχαν τρία υποψήφια έργα και μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη συζήτηση αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να απονεμηθεί το Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας για εκδόσεις 2011 στη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Διηγήματα», του Νεόφυτου Νεοφυτίδη, η οποία απαρτίζεται από οκτώ σύντομες ή εκτενέστερες ιστορίες.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «τα περισσότερα μέλη της επιτροπής δέχτηκαν ότι, παρά τα όποια μειονεκτήματά του, το έργο είναι γνήσιο εφηβικό, ενώ οι πρωταγωνιστές, τα προβλήματά τους, τα θέματα είναι αναμφισβήτητα σύγχρονα και καυτά θέματα, αλλά και κυπριακά».

Προστίθεται ότι «το έργο είναι γραμμένο με ευαισθησία και περιγραφική ικανότητα, ενώ η γλωσσική ένδυση του νοήματος μέσα από τις επιφανειακές δομές δείχνει καλό χειριστή της ελληνικής, με πηγαία έμπνευση και πολλές δυνατότητες να αποδώσει ενδιαφέρουσες λογοτεχνικά μυθιστορηματικές μυθοπλασίες και όχι μόνο διήγημα που ως λογοτεχνικό είδος είναι αρκετά δύσκολο, ενώ ειδικά στην Κύπρο το εφηβικό διήγημα απαντάται σπάνια».

Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικής / Νεανικής Λογοτεχνίας αποτέλεσαν οι : Γιώργος Παπαντωνάκης (Πρόεδρος), Δώρος Θεοδούλου, Κώστας Κατσώνης, Πέτρος Πανάου, Μαρία Πυλιώτου.

Δεν απονέμεται μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού / Νεανικού Βιβλίου.

Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης αποτέλεσαν οι: Γενεθλής Γενεθλίου (Πρόεδρος), Ευγενία Βασιλούδη, Λουίζα Καϊμάκη, Μαρία Λοϊζίδου και Θεοδώρα Πυλιώτου.

http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Politismos/31/123774/anakoinothikan-ta-kratika-vraveia-logotechnias-gia-ekdoseis-tou-2011 

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

LIBER 42nd Annual Conference: Research Information Infrastructures and the Future Role of Libraries, Bavarian State Library, Munich, Germany, 26-29 June 2013 http://www.liber2013.de/


CALL FOR PAPERS/POSTERS
The Programme Committee invites original presentations and posters on one or more of the following topics.
Topics of interest include, but are not limited to:
Collection development (Digital collections)
•    Digitization 
•    Open access
•    Strategies
•    Collaboration and integration (archives and museums, public/private partnership)
Data
•    Opening data: policy, licenses, technology 
•    Open bibliographic data and Linked Open Data
•    Advances of the Semantic Web
•    New services
Digital preservation
•    Case studies, projects, systems in production
•    Business models
•    Consortia aspects
eBooks
•    New business models
•    User experience
Leadership, policy and strategy
•    Collaboration between libraries and other organizations/players
•    Exemplars in collaborative professional  practice
•    Innovation in academic libraries' management, services and concepts
•    Process management, relation between services and costs (business models, activity based costing)
•    Libraries organizational structures - limits of flexibility
New Technologies
•    Library systems, portals, repositories
•    Agile development versus traditional project management: pros and cons
•    Using API's to create new services
Open Access
•    Business models
•    Green road, golden road 
•    eBooks
Research infrastructures, research data
•    Research data management, strategies and policies on developing collections of research data that the institution/university/organization produce
•    Role of libraries in the development of research infrastructures
•    Embedding librarianship skills in the research process
•    Transformation of libraries and information providers to become an integral part of research infrastructures
•    Heritage collections
Shared services/Cloud services
•    Strategies
•    Benefits (expertise, costs)
We invite submissions of:
•    Research papers presenting theoretical solutions, but with a clear illustration on how these solutions can be applied
•    Position papers presenting opinions on some aspect of practice, or describing work that is still in progress, but sufficiently mature to warrant attention
•    Experiences and case studies specifying requirements, challenges or opportunities
•    Best practices
The Programme Committee will select abstracts on basis of the following criteria:
•    Relevance for the call for papers
•    Originality
•    Level of innovation
•    Impact on the wider library community
•    Quality of the abstract
Instructions for submitting abstracts
•    Please use the following link to submit the abstracts of your paper or poster. Deadline for submission of abstracts is 31 January 2013.
•    Submissions are limited to one paper and/or poster abstract per author
•    Abstract length should not exceed 2500 characters. Please note that the language of the conference will be English, and therefore the committee will only accept submissions in this language
•    All submitted abstracts will be peer-reviewed by at least two reviewers
•    Authors of accepted papers will be expected to supply full papers by 31 May 2013. A selection of full papers will be published in LIBER Quarterly, the peer reviewed LIBER Open Access journal, and/or on the publications section of the LIBER website.
  * LIBER Awards for Library Innovation *
The 3 most innovative abstracts will receive the LIBER Award for Library Innovation. The prize consists of the opportunity to present the winning paper/poster at the LIBER Annual Conference 2013 in Munich (Germany), free registration, plus travelling expenses and accommodation.
See LIBER Award for Library Innovation
* LIBER Annual Conference Fund *
The Programme Committee will select 8 abstracts from libraries in Albania, Bosnia & Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Greece, Hungary,  Macedonia, Montenegro, Portugal, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Turkey and Ukraine and reward them with a grant of 500 euro and free registration for the LIBER Annual Conference.
See LIBER Annual Conference Fund

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Σεμινάριο ΕΕΒΕΠ: «Σχεδιασμός ηλεκτρονικού περιοδικού ανοιχτού κώδικα – Σχεδιασμός και δημιουργία ηλεκτρονικού συγγράμματος»


H Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), στο πλαίσιο των επιμορφωτικών της δράσεων, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, σας ενημερώνει για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου με θέμα: «Σχεδιασμός ηλεκτρονικού περιοδικού ανοιχτού κώδικα – Σχεδιασμός και δημιουργία ηλεκτρονικού συγγράμματος».

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η απόκτηση εισαγωγικών γνώσεων στον τρόπο λειτουργίας του ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού ανοικτού κώδικα και στον τρόπο δημιουργίας ηλεκτρονικού συγγράμματος.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387 – Π. Φάληρο – Τηλ. 210 -9469600 – 210-9469631-32) την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου και ώρα 09:30 π.μ  έως τις 14:30 μ.μ. περιλαμβάνοντας θεωρητικό μέρος και πρακτική εφαρμογή  (σε Η/Υ). Συντονιστές του σεμιναρίου θα είναι ο Δρ. Δημήτρης Κουής και η Ma Φωτεινή Ευθυμίου. Σημειώνεται ότι ο κ. Δημήτρης Κουής και η κα Φωτεινή Ευθυμίου συμμετέχουν σε αυτή τη δράση της ΕΕΒΕΠ αμισθί.

Οι εγγραφές των συμμετεχόντων που έχουν προηγουμένως  αποστείλει την  επισυναπτόμενη φόρμα συμμετοχής και η διάθεση του σχετικού υλικού θα πραγματοποιηθούν την ημέρα διεξαγωγής του σεμιναρίου από τις 08:30 ως τις 09:15.

Το κόστος συμμετοχής είναι: 5 Ευρώ για τους φοιτητές, 10 Ευρώ για τα μέλη της Ε.Ε.Β.Ε.Π και 15 Ευρώ για τα μη μέλη της ΕΕΒΕΠ. Οι άνεργοι συνάδελφοι δεν θα επιβαρυνθούν με κόστος συμμετοχής. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας  και στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Εκ μέρους της Ένωσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση του σεμιναρίου τους συντονιστές Δημήτρη Κουή, Φωτεινή Ευθυμίου και την Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας.

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να συμπληρώσετε την επισυναπτόμενη φόρμα συμμετοχής και να την στείλετε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@eebep.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία της Ένωσης, (τηλ: 210 3302128) Τρίτη & Πέμπτη, 17:30 – 19:30.

Η Κύπρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο - διημερίδα ψηφιοποίησης αντικειμένων και ιστοριών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού



24 ώρες βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, σας προσκαλεί στην εκδήλωση  ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΒΕΡΕΓΓΑΡΙΑ, ΡΙΧΑΡΔΟΣ Ο ΛΕΝΤΟΚΟΑΡΔΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΤΑΓΕΝΕΤΕΣ.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012, στις 16:00 στο κτήριο της Βιβλιοθήκης, Βασίλης Μιχαηλίδης, οδός Νικόλαου Ξιούτα στη Λεμεσό.

Για πληροφορίες 25002703.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:




Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

4η Επιστημονική Διημερίδα - Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογή τους στα κυπριακά κέντρα πληροφόρησης

Η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης και η Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου, σας προσκαλούν στην 4η Επιστημονική Διημερίδα με θέμα
«Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογή τους στα κυπριακά κέντρα πληροφόρησης».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2012, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως 75, Λευκωσία).
 

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.
 

Τελετή αναγόρευσης της συγγραφέως Άλκη Ζέη σε επίτιμη Διδάκτορα






Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Δέλτιο Τύπου Γενικό Συμβούλιο Δημοσίων Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων του Κράτους και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης

Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται σχετικές με το δικαίωμα δημόσιου δανεισμού στις Βιβλιοθήκες και τα δικαιώματα των Δημιουργών, το Γενικό Συμβούλιο Δημοσίων Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων του Κράτους και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης εξέδωσε τη συνημμένη σχετική ανακοίνωση.

Δρ. Γιώργος Κ. Ζάχος
Πρόεδρος Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, ΓΑΚ και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης



Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Παρουσίαση ημερίδας "Open Mind, Open Access, Open Library" 22/10/2012


Παρακολουθήστε σε βιντεοσκόπηση την ημερίδα "Open Mind, Open Access, Open Library", που πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου στην Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο.

8η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ MOUFFLON

Το ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ MOUFFLON θα γιορτάσει την 8o ετήσια έκθεση βιβλίου στο ξενοδοχείο Holiday Inn στη Λευκωσία τις πιο κάτω ΔΥΟ ημέρες:
Σάββατο 3 Νοεμβρίου, 10:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.
Κυριακή 4 Νοεμβρίου, 10:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.
Θα υπάρχει επιλογή βιβλίων για όλες τις ηλικίες σε αρκετές γλώσσες, που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Θα βρείτε επίσης Πρώτες Εκδόσεις, υπογραφές συγγραφέων, υπέροχα σχεδιασμένα βιβλιοκαλύμματα, σελιδοδείκτες, εικονογραφημένα ημερολόγια και σημειωματάρια.
ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕς για τις προσωπικές σας επιγραφές βιβλίων (Ex Libris) και μπορείτε να αφήσετε τη ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ για τα βιβλία σας στη υπάλληλο υποδοχής ή να την στείλετε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση bookshop@moufflon.com.cy.
To ΗΟΛΙΔΑΥ ΙΝΝ βρίσκεται στο προτειχίσματα των παλιών ενετικών τειχών. Είναι μια βόλτα λίγων λεπτών στους πολυάσχολους δρόμους της παλιάς Λευκωσίας, με τα καφέ και τα εστιατόρια της, καθώς και αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία που παραμένουν ανοικτά το σαββατοκύριακο.
Παρακαλούμε κρατήστε ελεύθερο το σαββατοκύριακο και ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας για την εκδήλωση.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Θέση Βιβλιοθηκονόμου

Κολλέγιο στη Λευκωσία ζητά να προσλάβει Βιβλιοθηκονόμο με πτυχίο βιβλιοθηκονομίας.

Καθήκοντα:
  • Καθήκοντα βιβλιοθηκονόμου
  • Παραγγελία βιβλίων
  • Ταξινόμηση βιβλίων
Προσόντα:
  • Απόφοιτος σχολής Βιβλιοθηκονομίας
  • Πολύ καλή γνώση ελληνικής και αγγλικής γλώσσας
  • Πολύ καλή γνώση Η/Υ
Τηλέφωνο επικοινωνίας 22462846

E-mail: koulla@cothm.ac.cy

Θέση Αρχειονόμου - Βιβλιοθηκονόμου

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «Οργάνωση, ανάδειξη και προβολή ακαδημαϊκού περιεχομένου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος ʽʽΨηφιακή Σύγκλισηʼʼ, προκηρύσσει μία θέση Αρχειονόμου.
Αντικείμενο του έργου
Τεκμηρίωση της υπάρχουσας συλλογής του ιστορικού αρχείου της ΑΣΚΤ το οποίο
περιλαμβάνει πρακτικά συνεδριάσεων επιτροπών και συλλόγου καθηγητών, μαθητολόγια, αλληλογραφία και διάφορα διοικητικά έγγραφα καθώς και τεκμηρίωση αρχειακού υλικού που αφορά στην ΑΣΚΤ αλλά βρίσκεται σε άλλα αρχεία με τα οποία η ΑΣΚΤ θα συνεργαστεί. Ταυτοποίηση, συσχέτιση και ταξινόμηση του αρχειακού υλικού ώστε να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η τεκμηρίωση.
Παραδοτέα
Ταυτοποίηση, συσχέτιση, ταξινόμηση, τεκμηρίωση 22. 000 περίπου τεκμήριων.
Περίοδος: 23 μήνες
Ποσό: 46.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (23%).
Ο υποψήφιος Ανάδοχος θα πρέπει να διαθέτει:
Πτυχίο σχολής Αρχειονομίας- Βιβλιοθηκονομίας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής αναγνωρισμένο πτυχίο από αντίστοιχο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού (για το δεύτερο απαιτείται βεβαίωση από το ΔΟΑΤΑΠ.
Επαγγελματική εμπειρία σε Ιστορικά Αρχεία (διαχείριση και τεκμηρίωση ιστορικών αρχείων)
Εμπειρία στην χρήση λογισμικών διαχείρισης αρχείων
Καλή γνώση του προτύπου αρχειακής περιγραφής (ΔΙΠΑΓ (ISAD(G)) καθώς και του προτύπου κωδικοποίησης δεδομένων EAD.
Γνώση χειρισμού ΗΥ και του λογισμικού πακέτου MS-Office (Excel, Word).
Γνώση της Αγγλικής γλώσσας
Θα συνεκτιμηθεί
Εμπειρία στην χρήση του λογισμικού adlib archives.
Γνώση της Γερμανικής γλώσσας
Δικαιολογητικά:
Αίτηση
Βιογραφικό σημείωμα
Επικυρωμένοι τίτλοι σπουδών (σε περίπτωση ξενόγλωσσων τίτλων και επίσημη μετάφραση αυτών)
Βεβαιώσεις εργασιακής εμπειρίας ή/και συστατικές επιστολές.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν ή να αποστείλουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι τις 02.11.2012 και ώρα 12:00 (τέλος προθεσμίας) στην ακόλουθη διεύθυνση: ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΠΡΩΤΌΚΟΛΛΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ, Πατησίων 42, 106 82, Αθήνα
Πληροφορίες σχετικά με την παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρέχονται στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210 4801207 καθώς και στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ερευνών της ΑΣΚΤ: www.elke.asfa.gr.

Παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου


Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 , στο Mall of Engomi , από τις 8:00 π.μ. έως τις 7:00 μ.μ.

Στο παζαράκι θα βρείτε πολύ μεγάλη ποικιλία λογοτεχνικών, ιστορικών, παιδικών και άλλων βιβλίων,

τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα, τα οποία θα διατίθενται σε τιμή μέχρι και €5 έκαστο.

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν προς ενίσχυση των κοινωφελών και φιλανθρωπικών στόχων του Ραδιομαραθωνίου.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Πρόσκληση παρουσίασης βιβλίου "Στοιχεία ιστορίας της μαθηματικής εκπαίδευσης στην Κύπρο (1878-1960)"



Συνάντηση με εκπροσώπους της Europeana στο πλαίσιο διεξαγωγής του συνεδρίου EuroMediterranean Conference 2012 (Euromed 2012) www.euromed2012.eu

Πρόσκληση για συνάντηση με τους εκπροσώπους της Europeana την ερχόμενη Τρίτη στις 30/10/2012 και ώρα 9:30 πμ – 4:00 μμ στο ξενοδοχείο Amathus στη Λεμεσό.

Θέματα:
·         Δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργανώνεται από τη Europeana στο πλαίσιο του συνεδρίου Euromed 2012 www.euromed2012.eu/  με θέμα την ενημέρωση για το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Europeana 1914-1918 www.europeana1914-1918.eu   και τη διημερίδα ψηφιοποίησης αντικειμένων και ιστοριών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.
·         Εργαστήριο Europeana, Παρουσίαση λογισμικού ανοικτού κώδικα REPOX v.2.0.15. Εθνικός Συσσωρευτής Μεταδεδομένων.
Europeana 1914-1918 www.europeana1914-1918.eu. Πρόγραμμα με το οποίο η Europeana συμμετέχει στην Κύπρο στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρίας του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Πρόγραμμα δραστηριοτήτων: Εργαστήριο Europeana, Παρουσίαση λογισμικού ανοικτού κώδικα REPOX v.2.0.15. Εθνικός Συσσωρευτής Μεταδεδομένων.
1.       Εισαγωγή στο ΕΛ/ΛΑΚ του Εθνικού Συσσωρευτή Μεταδεδομένων (ΕΣΜ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.  (Ζάχος Πολυβίου)
2.       Λειτουργίες και υποδομή του ΕΣΜ. Τρόποι και διαδικασία συγκομιδής μεταδεδομένων (Ζάχος Πολυβίου, Παντελής Παπακωνσταντίνου)
3.       Τρόποι διαμόρφωσης ψηφιακών αποθετηρίων ώστε να επιτυγχάνεται συμβατότητα μεταδεδομένων με τα πρότυπα της Europeana. (Annette Friberg)  
4.       Εισαγωγή στο σχήμα μεταδεδομένων Europeana Data Model (EDM). (Annette Friberg)
5.       Τρόποι καταχώρησης εργαλείων διαμόρφωσης μεταδεδομένων στο λογισμικό REPOX για μετατροπή OAI/DC – Europeana Semantic Elements ή EDM. (Ζάχος Πολυβίου, Παντελής Παπακωνσταντίνου)
6.       Προτεραιότητες και σχέδια δράσης της Europeana. (David Smith & Annette Friberg)
7.       Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης – Περαιτέρω καθοδήγηση, ερωτήσεις, παρατηρήσεις.
Europeana 1914-1918. Πρόγραμμα με το οποίο η Europeana συμμετέχει στην Κύπρο στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρίας του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1.      Ενημέρωση για τις μέχρι τώρα δραστηριότητες όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος Europeana 1914 – 1918 στην Κύπρο (Ζάχος Πολυβίου)
2.      Περιγραφή προγράμματος. (Ad Polle)  
3.      Έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης για το Europeana 1914-1918 στην Κύπρο. Τρόποι ενημέρωσης, προσέλκυσης και συμμετοχής του κοινού. (Ad, Polle)
4.      Διημερίδα 1η και 2 Δεκεμβρίου 2012 – Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Περιγραφή δραστηριοτήτων και τρόποι υλοποίησης. (Frank Drauschke, Ζάχος Πολυβίου)



 

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου